2021-02-06 21 浏览
平時多去茶餐廳食lunch,今天心情特好,中午行咗落街頭立食壽司店豪食。😜環境九乾淨,唯一挑剔是熱水掣略低,要小心加水以免熨傷。先點個❨蟹子沙律❩ 蟹子鮮脆,青瓜絲切得很幼,很乾身,感覺是剛切出來,如沙律醬多一點會更好。 選擇困難,就簡單來個十件廚師發板,其中我覺得好味的是🥢❨海膽軍艦❩ 肥美,滑而不溜。❨鮟鱇魚肝壽❩ 質感與鵝肝有點相似,但他比鵝肝來的綿又不膩,魚肝感覺更健康,正!❨火炙和牛壽司❩ 嫩口柔軟,有微微燒焦味,又有豐富牛肉味,入口即溶。❨寒鰤魚壽司❩ 豐腴油脂,柔軟肥潤。❨火炙特上地金目鯛壽司❩ 肉質細膩,油脂適中,軟熟好味。❨大吞拿魚腩壽司❩ 油脂滿佈,肉質非常嫩滑溜。😋味道由清淡轉濃郁,很有層次。吃每件中間記得吃片子薑辟辟味優惠價追加❨迷你海膽丼❩ 海膽好似個小山丘,完全舖滿飯面。當然,飯碗不大雖不是馬糞海膽,但也極鮮甜,濃密嫩綿。好東西真的不用多😋感覺仲有食的空間啊😆,再加單二輪攻擊。❨原隻磯煮鮑魚❩ 一開四,柔軟又嫩口,每啖都滲出醬油香,好味。❨火炙白烏賊海膽壽司❩ 炙燒後的烏賊變得爽脆,海膽更甘
環境九乾淨,唯一挑剔是熱水掣略低,要小心加水以免熨傷。

選擇困難,就簡單來個十件廚師發板,其中我覺得好味的是🥢

❨海膽軍艦❩ 肥美,滑而不溜。

❨寒鰤魚壽司❩ 豐腴油脂,柔軟肥潤。
❨火炙特上地金目鯛壽司❩ 肉質細膩,油脂適中,軟熟好味。
❨大吞拿魚腩壽司❩ 油脂滿佈,肉質非常嫩滑溜。😋
味道由清淡轉濃郁,很有層次。吃每件中間記得吃片子薑辟辟味

雖不是馬糞海膽,但也極鮮甜,濃密嫩綿。好東西真的不用多😋

感覺仲有食的空間啊😆,再加單二輪攻擊。

❨火炙白烏賊海膽壽司❩ 炙燒後的烏賊變得爽脆,海膽更甘甜。

❨中吞拿魚腩壽司❩ 質肉幼滑,甘香肥美,魚肉慢慢融化在口中,好味。😋

❨火炙左口魚邊壽司❩ 肉嫩滑溜,綿綿好食。

❨火炙吞拿魚腩海苔壽司❩ 鮮美無筋,燒燒冇咁漏,又更甘香,好肥美呀。😍😋

❨三文魚石狩湯❩ 湯味濃香,每碗都有一件很滑的三文魚鮫。回味。

最後當然是甜品時間,第二個胃開工啦,冰凍的“椰子雪葩“,濃濃椰子香,不會死甜,好味。👏🏻👏🏻

其實這裡最平宜的手握手壽司只由$9 起,所以想食抵食即叫即握的,這裡也是一個好選擇。

午餐
疫情影響市道與心情,難得有些喜慶事,當然要借機食好嘢。因午飯只有一小時,故選了這一街之隔的日式立食餐館。這裡的米飯是用赤醋撈成壽司,呈淡啡色,比用白醋的味道柔和醇和,而魚生是腌製過,可以不需蘸點醬油。我們先點了廚師發辦10件追加「迷你大滿貫丼」來滿足一番。新鮮滿滿的海膽,份量多到與醋飯相約,一啖飯一啖海膽,軟綿滑呀。這盤10件壽司有< 下面行開始 > < 次序由右 → 左 >1. 「海膽軍艦」2. 「櫻花蝦瀨尿蝦壽司」瀨尿蝦軟綿配硬身櫻花蝦成對比,口感特別。3. 「鮟鱇魚肝壽司」魚肝口感黏綿,上面伴有漬物,再配壽司飯吃,感覺不膩口,好味。4. 「平貝壽司」切長紋的平貝,中間滲滿醬油,少鹹,鮮爽。5. 「火炙和牛」腍滑有烤香味,牛肉味在口中來回,慢慢細味,好味。6. 「針魚壽司」很鮮味,夠新鮮才不會有魚腥味。7. 「深海池魚」肉質細緻,清爽。8. 「冰見寒鰤魚壽司」脂膏豐滿,肉彈甜美。9. 「火炙特上地金目」炙燒後魚味更濃郁。魚皮煙韌又有炭燒香,肉質軟中帶實。10. 「大吞拿魚腩」魚肉軟綿而且不帶筋,油脂又豐富,融化的口感真不錯。吃完頭輪,慢慢再繼續選
疫情影響市道與心情,難得有些喜慶事,當然要借機食好嘢。

我們先點了廚師發辦10件
追加「迷你大滿貫丼」來滿足一番。

這盤10件壽司
< 下面行開始 >
< 次序由右 → 左 >
1. 「海膽軍艦」
3. 「鮟鱇魚肝壽司

4. 「平貝壽司
切長紋的平貝,中間滲滿醬油,少鹹,鮮爽。

5. 「火炙和牛」
腍滑有烤香味,牛肉味在口中來回,慢慢細味,好味。

6. 「針魚壽司」很鮮味,夠新鮮才不會有魚腥味。
7. 「深海池魚」肉質細緻,清爽。
8. 「冰見寒鰤魚壽司」脂膏豐滿,肉彈甜美。

吃完頭輪,慢慢再繼續選其他,其中自己喜吃是

「蟹子沙律」$28 蟹子鮮脆,青瓜絲粗幼切得很一致,夠乾身,沙律醬味道調得不錯。但多一點會更好。
「三文魚石狩場」$18
濃郁湯底,內有一件小魚鮫,湯底有海帶,豆付蔥粒大蔥絲,喜歡飲麵豉湯的我覺得好好味, 飲了兩碗呢。

「原隻磯煮鮑魚」 $58
被醬油圍繞,咬時富彈性又鮮甜,好味。

「中吞拿魚腩壽司」$38 油脂適中,肉質柔軟又嫩滑,入口半融化,好正。
「火炙左口魚邊壽司」$20 黏口肉質,鮮味又滑。

「火炙吞拿魚腩海苔壽司」$48
輕燒後脂香更出,嫩滑踫上紫菜的脆,好味。
「櫻花蝦玉子燒2件」$28
櫻花蝦混入蛋漿煎成玉子,有蛋香及蝦香,上面鋪上三文魚子,不會腥又抵吃。

「椰子雪葩」$35
香香的椰子味,不會太甜,清理味蕾的好選擇。

雖然是站著進食,但食物食吸引,開心地盡情吃,不會覺疲累。
午餐
2021-02-03 34 浏览
立鮨外賣自取有8折,即刻事不宜遲買個自制拖羅lunch set, 但火炙金目鯛更加有驚喜。因為冬天唔可以食咁多生冷野,壽司一律火炙。火炙大吞拿魚腩壽司$48火燒左啲魚油出黎,有魚油香,醋飯用左赤醋酸味適中唔易散。火炙中吞拿魚腩壽司$38燒完其實肉眼分唔到邊件係大或中,口感上中應該係實啲,火炙真係好香。火炙特上金目鯛壽司$48超驚喜,魚皮下既魚油出晒黎,魚肉口感一梳梳但幾鮮甜,下次要自製金目鯛set. 火炙松葉蟹腳壽司 $30蟹肉鮮甜,應該叫多兩件。火炙北海道帶子壽司 $15大大粒甜帶子,抵食。大吞拿魚腩刺身$168夾紫菜食除左增加口感,魚味更加凸出,飲啖熱茶順便解解油。其實同紫蘇葉都好夾,但唔多人中意食。珍寶牡丹蝦 $88好大隻又甜,都係中意配紫菜食。______________________________🏠 立鮨📍銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地下03A號舖💵 $386 ‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾

火炙大吞拿魚腩壽司$48
火燒左啲魚油出黎,有魚油香,醋飯用左赤醋酸味適中唔易散。

火炙中吞拿魚腩壽司$38

火炙特上金目鯛壽司$48

火炙松葉蟹腳

壽司 $30
蟹肉鮮甜,應該叫多兩件。

火炙北海道帶子壽司 $15
大大粒甜帶子,抵食。

大吞拿魚腩刺身$168

珍寶牡丹蝦 $88
好大隻又甜,都係中意配紫菜食。
🏠 立鮨
📍銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地下03A號舖
💵 $386
  • 火炙特上金目鯛
2021-02-02 31 浏览
今日好想食日本🇯🇵野,成年時間沒有去日本了,太掛念著系日本的日子😬差不多放工時間了,系時候睇下食邊間日本野,左諗右諗,左搵右搵,終於諗起前2日經過銅鑼灣總統戲院對面有間日本餐廳立鮨,上次經過已比佢的燈光燦爛吸引著,望了一下感覺唔錯,心諗下次可以幫襯😂!放工後去到立鮨已經6點。見門口都有好幾個人等甘拎外買😃走入餐廳入面原來餐廳吾算大得吧枱可以坐,餐廳裝修都頗有日本風氣我用外買紙點了心頭好後,拎去比錢,大約等了15分鐘時間可以取餐,拎完急急忙忙回家慢慢歎😃回到家當然第一時間同老公享受今晚的晚餐我買了刺身有:針魚刺身、油甘魚、特上金目鯛、北海道帶子、活赤貝、珍寶甘蝦魚生食落真系新鮮無比😋😋😋尤其是特上金目鯛值得推薦👍👍仲有特上北海道魚生飯,有帶子、海膽、三文魚、甜蝦,样样我都仲意😂😂未有飯吾夠飽當然要再食壽司🍣里個立鮨特上壽司拼盤:唔使講都係冇得輸👏👏壽司飯細細粒,I like 👍 最怕一大舊飯,總括嚟講所有魚生都非常新鮮,今餐終於可以大滿足,下次lunch去坐壽司吧枱食😍
回到家當然第一時間同老公享受今晚的晚餐
魚生食落真系新鮮無比😋😋😋尤其是特上金目鯛值得推薦👍👍
未有飯吾夠飽當然要再食壽司🍣

2021-02-01
15 分钟 (外卖自取)
2021-01-31 546 浏览
已經超過18個月沒有去過日本旅行!數數手指,過去10年每年最少去一次日本,很難想像這麼久沒有去日本!老婆因為工作關係,以往一年最少要去三次(唔計旅行);曾幾何時講過放假唔想再去日本旅行 ⋯⋯ 估唔到她的願望竟然達成了!唉!後悔一語成讖也沒有辦法!實在好掛念當地美食。今日在銅鑼灣食完晏、逛完街,正準備坐地鐵回家;路經「立鮨」,忽然壽司心癮發作,加上想起「立鮨」質素可以媲美香港的商廈樓上舖鮨店,即使明知道外賣壽司會影響到壽司的美味,也忍不住要買外賣回家品嚐。門外電子屏幕顯示了一人及二人的輪候編號,至於三人及四人以上就沒有人輪候 ⋯⋯ 表面上配合了政府防疫法例的要求。屏幕最吸引的亮點,當然不是輪候號碼,而是不停轉換的壽司照片。顏色鮮艷亮麗,連海鮮的光澤及海膽的微粒也拍攝得一清二楚,足以引人垂涎三尺!下午四點左右。在正常日子,這個時段應該沒有太多人用餐,但店內竟然站滿了食客。很明顯,很多香港人都想把握晚上六點前仍然可以堂食的時段,滿足食壽司的心魔。壽司吧枱前的雪櫃展示了各款刺身,密密麻麻鋪滿了雪櫃內大部份空間,這個刺身雪櫃通常不會在迴轉壽司店見到。「立ち寿司」在日本非常普遍,尤其是火車站內商場
下午四點左右。在正常日子,這個時段應該沒有太多人用餐,但店內竟然站滿了食客。很明顯,很多香港人都想把握晚上六點前仍然可以堂食的時段,滿足食壽司的心魔。壽司吧枱前的雪櫃展示了各款刺身,密密麻麻鋪滿了雪櫃內大部份空間,這個刺身雪櫃通常不會在迴轉壽司店見到。「立ち寿司」在日本非常普遍,尤其是火車站內商場或遊客旺區;師傅也是因應客人落單才即時逐件壽司揑制,整體感覺就是親民版高級鮨店,有點似東京築地場內市場拆遷之前的一眾場內壽司店。「立鮨」索性用「立」字為店名,運作模式就同日本當地的「立ち寿司」店一樣。
點餐方式同迴轉壽司差不多,每位客人獲派一張點餐紙,自行剔選壽司。價位較一般迴轉壽司貴,貼近本地高級迴轉壽司「千両」,甚至可能再貴一點;但款式就更加多,亦有很多時令食材。由於是「立食」,冇位坐,感覺上覺得比迴轉壽司貴。不過,亦由於冇位坐,客人食完就走、客流量更大,就可以用同樣的價位提供更優質的食材,質素甚至可以貼近本地高級壽司店。

始終是外賣壽司,造型無可避免受到影響,但仍然算相當工整,件件大小均一;又採用赤醋調制的壽司飯,嘗試做出高級鮨店的感覺。大吞拿魚腩($48)完全覆蓋覆壽司飯團,單睇賣已經肥美,入口果然滿腔油花。不過,唔知點解竟然用了薑蔥蓉提味?第一次食吞拿魚腩壽司配搭薑蔥蓉,味道有點奇怪,甚至影響了吞拿魚腩的油香,似乎浪費了食材。撇除這一點,以這個超值價,竟然有如此質素的吞拿魚腩,可以用難以置信去形容。
大吞拿魚腩
原隻活赤貝(2隻)($58)可説是震撼價,味鮮爽口,雖然未算十分爽脆、尺寸也只是一般大小,但性價比實在一流。
原隻活赤貝(2隻)
從冬季期間限定壽司系列中,選取了白蝦($58)針魚($28),兩款都是時令魚鮮;其實餐牌上還有白子(即是鱈魚精子)及寒鰤,不過想留肚試試其他本月精選,所以沒有揀選。白蝦雖然細細隻,但味道非常鮮美,甜味尤勝甜蝦;論鮮甜度可能有所不及,但就多了幾分獨有的清甜。
白蝦
針魚($28)同鯖魚、秋刀、池魚等同屬於光物。光物魚皮一般呈銀白色,並且帶有少少螢光。全部魚油味道濃郁,屬於重口味魚類。一定要夠新鮮,即使冷凍在雪櫃內,時間過久的話,魚腥味會因為發酵而散發出來,變得非常厲害。即使夠新鮮,部份人也不能接受光物魚鮮,覺得很腥;反之,可以接受光物重口味的人,則認為這是壽司的另一重境界。同其他光物魚一樣,針魚($28)壽司配上少量薑茸蔥花,藉此稍為掩蓋重口味的魚油;魚味鮮、濃,好食。
針魚

從本月精選揀了三款壽司剝皮魚($58)赤鯥($60)日本馬糞海膽($68)及磯煮鮑魚($58)磯煮鮑魚($58)的食材雖然只是普通大連鮑魚,師傅竟然可以將口感炮製至接近南非鮑魚的煙韌、彈牙,甚至有少少溏心口感。如果浸煮鮑魚的醬油味道可以再濃一點,就會更佳。
磯煮鮑魚
日本馬糞海膽($68)冇可能唔好味,充滿海膽獨有的鮮甜及味道。只可惜是外賣,海膽壽司塌了下來,壽司的造型完全消失得無影無蹤,只靠海膽的鮮甜美味彌補一切。
日本馬糞海膽
剝皮魚($58)是少數擁有肥大魚肝,兼且其魚肝可以生吃的魚種。肉質緊緻彈牙、魚肉纖維綿密,咀嚼細味下滲出淡淡鮮甜;剝皮魚油份唔高,用來造壽司正好配搭其肥美油潤、味道甜中帶少少苦甘的魚肝。雖然師傅毫不吝嗇用了大大塊魚肝揑壽司,但美中不足之處魚肝的血絲未有徹底清除,影響了賣相。
剝皮魚
赤鯥($60)是貴價深海魚。其中一種最美味的品嚐方法就是用火炙加工造成壽司,一方面可引出魚油,另一方面又可以稍稍燒焦魚皮,增加焦香味。經火炙引出魚油後,魚肉不但沒有變得粗嚡,反而在嫰滑中多了因受熱而變得更濃郁的魚油焦香。
赤鯥
10件壽司 / 刺身埋單要500元,唔算便宜;只因為所揀的全部都是貴價食材。事實上,「立鮨」其餘大部份壽司都是$38或以下,當中已經包括了中吞拿魚腩、海膽(非日本貨)、帆立貝、赤貝、吞拿魚赤身、油甘等等多種款式,價位同優質迴轉壽司店差不多;但立食店卻可以將節省了的舖位租金成本投放在更高質的食材,部份食材質素甚至可以媲美高級壽司店,值得捧場。
2021-01-24
針魚
赤鯥
白蝦
日本馬糞海膽
2021-01-30 30 浏览
實在太掛住日本!今日遊完Donki 再趕快6點前去食過壽司晚餐!揀了近年最人氣的立食壽司店【立鮨】。 【立鮨】於旺角、銅鑼灣及尖沙咀均有分店,平日經常排滿等吃的人。4點鐘來到這間銅鑼灣店巳經滿座而且門口擠滿等位的客人,估唔到有好多人同我一樣趕緊6點禁堂食前過來。店內位置較小,約可以站立10個人左右。客人站在吧枱前,看著師傅即做壽司,再站著即吃,有置身日本感覺。可惜等位客人太多……決定外賣回家慢慢享用!壽司定價親民,分$9、$12、$15、$20、$25、$30、$38及$48,價錢視乎用料而定。店子雖然細細間,但選擇豐富,眼花撩亂。另外【立鮨】每月都會挑選時令或稀有的海產,壽司或刺身價錢更屬高價,選擇豐富可以媲美高級日式餐廳。如果要試下D特別菜式,就要入去店內看看黑板上的是日推介魚生大多是豐州直送,各式各樣材料顏色潤澤非常新鮮。另外壽司即叫即握,如果在店內用餐,師傅逐件件呈上有如置身日本一樣。太多人所以外賣回家,堂食有氣氛,但是外賣回家可以坐底慢慢享用,各有好處。回家後,把壽司刺身放在竹碟上,自製日本風味!【立鮨】的壽司醋飯顏色較深好似醬油色,其實用上上江戶前與兵衛赤醋和日本福井米,因
實在太掛住日本!今日遊完Donki 再趕快6點前去食過壽司晚餐!揀了近年最人氣的立食壽司【立鮨】。 【立鮨】於旺角、銅鑼灣及尖沙咀均有分店,平日經常排滿等吃的人。4點鐘來到這間銅鑼灣店巳經滿座而且門口擠滿等位的客人,估唔到有好多人同我一樣趕緊6點禁堂食前過來。

店子雖然細細間,但選擇豐富,眼花撩亂。

另外【立鮨】每月都會挑選時令或稀有的海產,壽司刺身價錢更屬高價,選擇豐富可以媲美高級日式餐廳。

如果要試下D特別菜式,就要入去店內看看黑板上的是日推介

【立鮨】壽司醋飯顏色較深好似醬油色,其實用上上江戶前與兵衛赤醋和日本福井米,因此赤醋飯色澤較深。另外用筷子夾極都沒有散開,師傅功夫不錯!每件壽司又根據食材特質味道再在魚上加上特色調味,味道特出連豉油也不用蘸。

大吞拿魚腩 $48 入口即化,完全沒有筋位,油香充沛,魚香濃厚。筆者至愛,吃一件不夠喉,當然叫了兩件!不過壽司上水加上薑葱有些奇怪,不用額外調味已經非常足夠。
大吞拿魚腩
赤睦 $60 價格貴因為罕有,赤睦乃深海魚因此皮下脂肪高而且油份豐富。師傅用火槍炙燒魚皮令油香突出,其魚油滲入魚肉及米飯中,甘香非常。
赤睦
梭子魚 $30 由於魚皮油脂豐富,師傅用樣用火槍把表皮炙熱,令油脂散發,入口充滿油。梭子魚魚肉油份較少,肉質爽甜,跟赤睦相比味道比較fresh.
梭子魚
剝皮魚 $58 魚肉雪白幼嫩,肉質比較淡,質感比較結實,師傅把剝皮魚魚肝放在壽司上來提升滑口感及味道層次感。
剝皮魚
地金目鯛 $48  地金目鯛跟金目鯛是不一樣的,地金目鯛價格比金目鯛貴1.5倍,通常高級料理店採採用。另外,口感肥而不腻,質感結實,但以脂肪含量和魚肉味道來說,地金目鯛更勝一籌。

油甘魚魚腩 $38 油甘魚腩色澤紋路分布均勻,肉厚有口感。

揀了7件壽司因為減肥中要少食飯,又加上近排股票市場中有不少斬獲,所以叫了刺身享用一下!

珍寶牡丹蝦 $88 (2只) 真係Jumbo!! 好大隻比手掌長得得多!蝦肉晶瑩剔透,蝦身肥美,口感黏稠彈牙嫩滑,只是味道比較淡不太甘甜。

北海道活象拔蚌 $88  日本水質好,象拔蚌的肉十分爽口又鮮甜,彈性十足味道比一般加拿大品種更鮮甜彈

雖然只可以在家品嚐,但【立鮨】壽司刺身質素佳跟高級料理店差不多,但價格相對合理多,難怪分店店多而且客人不絕絕!
外卖自取
赤睦
梭子魚
2021-01-29 19 浏览
立食文化源於日本,顧名思義就係只有站位,冇坐位嘅餐廳,一般開係繁忙嘅車站或商業區,方便趕時間嘅上班族快速用餐。其實呢種文化都幾適合節奏高速、寸金尺土嘅香港,或者係因為咁,近年香港都開左唔少以立食為經營模式嘅拉麵同壽司,今次我就試左呢間位於銅鑼灣嘅立鮨😋呢間餐廳係疫情下仍然非常多人幫襯,當日我係大概5點去到,都等左15至20分鐘先有位。一入餐廳就聞到日本海鮮市場獨有嘅魚腥味,令人仿佛置身日本一樣🤣餐廳裝修以簡單嘅日系風格為主,位置唔大,只有一列吧枱,幾位師傅係入面馬不停蹄咁為客人準備壽司。望一望menu, 算係中價位嘅壽司,選擇都幾多,唔少比較少見嘅壽司呢度都有得食。揀好壽司之後好快就有得食😋每款壽司都係即叫即握,size較平時食到嘅細件。整體黎講壽司嘅用料都非常新鮮好食😋下面係幾款令我印象特別深刻嘅壽司:三文魚籽軍艦 ($30)三文魚籽多到瀉晒出碟上😍平時食三文魚籽好多時都會覺得太鹹,但呢度嘅三文魚籽完全唔會,每啖都有鮮甜嘅味道,真係一粒都唔捨得食淨😋白子小食($58)白子係一道非常講究新鮮度嘅食材,唔新鮮嘅白子食落味道腥臭奇怪。但呢度嘅白子絕對算係高質嘅果類😋口感嫩滑而味道鮮美,上面

三文魚籽軍艦 ($30)

白子小食($58)

白子係一道非常講究新鮮度嘅食材,唔新鮮嘅白子食落味道腥臭奇怪。但呢度嘅白子絕對算係高質嘅果類😋口感嫩滑而味道鮮美,上面加左柚子汁同酸醋啫喱黎中和膩感,非常好食。

日本馬糞海膽壽司($68)

同白子一樣,海膽嘅好壞一品嚐就能夠輕易辨別,唔新鮮嘅海膽通常帶有腥臭苦澀味,令唔少人因而對海膽望而卻步。立鮨嘅馬糞海膽壽司就完全唔會有上述嘅問題😋海膽壽司呈現鮮黃色,食落味道鮮美濃郁,口感順滑,超好味!

火炙大吞拿魚腩海苔壽司($48)

大拖係吞拿魚入面最肥美嘅部位,經過火炙後魚油香更加突出,入口油香四溢,非常肥美😋師傅係上面加左芥末調味,令成個味道冇咁油膩。

中吞拿魚腩壽司($38)

比起大拖,中拖其實先係我最愛嘅拖羅部位😋佢比起赤身口感更為細膩順滑,又唔會好似大拖咁油到令人有啲反胃, 恰到好處。立鮨嘅中拖質素都幾唔錯,食落唔會有筋,入口即溶,非常好食😋

整體黎講立鮨雖然唔算平,但勝在用料新鮮好味,上面講果幾款更加可以媲美omakase水準,非常值得推薦😋
2021-01-28 16 浏览
難得依家立鮨做緊外賣全單八折,就幫襯一下,可以買走慢慢嘆😌個人最推介既係- 火灸大吞拿魚腩壽司 - 🍣雖然外貌睇落好似一舊腩肉🤣但食落係入口即溶嘅感覺😳加上有少許既筋,口感好彈牙😋 - 大吞拿魚腩刺身 - 又係食完好幸福嘅感覺,好好食,同朋友一致認為吞拿魚刺身要食就食最貴果個,果然我哋決定係正確的,真係唔會後悔🤤第三個推介既係 - 火灸海膽蟹棒壽司 - ,因為有齊晒我至愛既海膽同蟹棒,一次滿足晒兩個願望😍 第四個係 - 日本馬糞海膽壽司 - 海膽控又係唔可以錯過,好鮮甜😌有啲失望既係個 - 三文魚籽軍艦 - Size比我想像中迷你🙈 - 松葉蟹肉海膽壽司 - 一打開外賣盒就聞到好大陣腥味,到食既時候發現原來係佢傳出嚟🙈🤣

三文魚籽非常甜好fresh 半價之後$10超抵🤤紫菜都幾新鮮 咬落會脆 唔會韌😃The roes are fresh and tasty, while the seaweed is crispy👍🏻吞拿魚蓉好綿 但略嫌seasoning 落多左 阻住吞拿魚出味💩芝士飛魚子啲芝士味好濃好香 飛魚子非常爽口🤩The minced tuna is mushy and it would be better if they add less seasoning on it💩The cheese roes got a really rich taste in cheese🤩大中吞拿魚非常甘甜 入口即溶⭐️安康魚肝庇美海中鵝肝 粉粉地咁 超正👍🏻油甘魚切得夠厚 充滿油香🤤相比之下池魚顯得較為失色 味道不錯唔算好特別💩鰻魚同三文魚都只係不過不失 唔會太油唔會太薄🤔但佢好在每樣都有加唔同醬汁比你 例如赤貝池魚有青檸汁 油甘魚有鹹鹹地嘅醬 而且舊飯係有撈豉油 所以係唔洗自己點豉油😃These are all excellent and flavourful as they add different sau
三文魚籽軍艦 Salmon Roes Warship

三文魚籽非常甜好fresh 半價之後$10超抵🤤
紫菜都幾新鮮 咬落會脆 唔會韌😃
蔥吞拿魚腩軍艦 & 芝士飛魚籽軍艦 Minced Tuna Belly Warship & Cheese Tobiko Warship

芝士飛魚子啲芝士味好濃好香 飛魚子非常爽口🤩
(左上) 大吞拿魚, 中吞拿魚, 安康魚肝 (左中)油甘魚, 深海池魚, 鰻魚 (左下) 三文魚, 赤貝 (Upper Left) Otoro, Chutoro, Anglerfish Liver (Middle Left) Hamachi, Horse Mackerel , Eel (Lower Left) Salmon, Akagai

大中吞拿魚非常甘甜 入口即溶⭐️
安康魚肝庇美海中鵝肝 粉粉地咁 超正👍🏻
油甘魚切得夠厚 充滿油香🤤
相比之下池魚顯得較為失色 味道不錯唔算好特別💩
鰻魚同三文魚都只係不過不失 唔會太油唔會太薄🤔
These are all excellent and flavourful as they add different sauce on top of your sushi, like lime juice on akagai, and salty seasoning on hamachi😃
And you dont have to dip the soy sauce as they have already mixed into your sushi rice ball👍🏻
劍魚腩 Sword Fish Belly

劍魚腩有好香嘅油脂味 💩
The sword fish is a fatty one🤩
海膽 Sea Urchin

反而海膽少失望 冇煥然一新嘅海水味 平平無奇🤔
I won't say it is stale but it just tastes a little bit plain🤔
珍寶甜蝦 Jumbo Sweet Shrimp

珍寶甜蝦幾厚肉 好清甜 值得一試⭐️
The shrimp are just succulent 🤤
蔥吞拿魚手卷 Minced Tuna Belly Hand Roll

Overall, they apply face-to-face direct services between the chefs and the guests,  except the services of the (muscular & tanned) sushi chef is poor, the other waitresses are very nice. He is just on his high horse, but I would like to say I came for the sushi and sashimi, not for the muscular chef, I dont even know who he is, so please improve his attitude and services!
2021-01-27
  • 深海池魚
  • 鰻魚 (左下) 三文魚
  • 赤貝 (Upper Left) Otoro
  • Chutoro
  • Anglerfish Liver (Middle Left) Hamachi
  • Horse Mackerel
  • Eel (Lower Left) Salmon
  • Akagai
2021-01-27 21 浏览
立鮨是立食的壽司店,今日下午去到,看到門外大排長龍,既然也不能坐下慢慢品嚐,決定買外賣返家才吃。鹽燒油甘魚鮫在吃壽司前想吃點熟食暖一暖腸胃,想不到這件油甘魚鮫燒得相當有水準,魚皮香脆仍能保持魚肉的鮮甜味。珍寶牡丹蝦在吃壽司前先品嚐一下刺身,牡丹蝦本身已經偏大,這隻是更大的珍寶尺寸,不單只是大隻,味道更是鮮甜無比,沒有半點雪藏味。油甘魚壽司習慣了先吃味道較為清淡的白身魚,鮮甜的油甘魚加上了一點點的柚子鹽,令味道更突出。大吞拿魚腩壽司味道最為驚人的當然是大吞拿魚腩壽司,一放進口裡,鮮甜味瞬間融化,口感滑而不膩。青瓜小卷可以看到即使是小卷也做得不會馬虎,壽司飯也是用上了醋飯。火炙左口魚邊壽司左口魚本身魚脂比較豐富,經火炙後質感會變得入口即融,又香又滑。松葉蟹肉海膽壽司這件壽司很特別,鮮甜海膽鋪上濃郁的松葉蟹肉碎,配搭很合適,兩種鮮甜味互相交替,層次感豐富。
鹽燒油甘魚鮫
珍寶牡丹蝦
油甘魚壽司
大吞拿魚腩壽司
青瓜小卷
可以看到即使是小卷也做得不會馬虎,壽司飯也是用上了醋飯。
火炙左口魚邊壽司

松葉蟹肉海膽壽司
2021-01-26 30 浏览
想起很久沒有吃過日本菜,今天趁在銅鑼灣買完野後便來立鮨買外賣回家吃。這家壽司店出名性價比高,食材十分新鮮,中午時已經有很多人排隊堂食。廚師發辦 10件有大拖羅,油甘魚,鰹魚,特上地金目鯛,牡丹蝦,剝皮魚,針魚,帶子,鯛魚壽司等,全部都是用日本空運來的新鮮魚生,鮮甜嫩滑。大拖羅油脂分佈平均,入口即溶,剝皮魚肉質彈牙爽滑,魚香味濃郁。壽司飯鬆軟而不散,用上赤醋,味道有層次,酸度適中。粒貝壽司 粒貝是新鮮即開的,肉質很爽脆鮮甜,帶有淡淡的海水味,口感豐富。珍寶甜蝦壽司珍寶甜蝦比一般甜蝦更大隻,鮮甜軟稔,蝦味濃郁。松葉蟹腳肉海膽壽司食材美味,有松葉蟹腳肉加海膽,蟹肉鮮甜彈牙,海膽味道香濃,甜美滑溜,兩者味道很配搭。珍寶牡丹蝦牡丹蝦有手掌般大小,蝦頭有豐富蝦膏,蝦肉爽口彈牙。鹽燒油甘魚鮫油甘魚肉厚身美味,外脆肉滑,魚皮惹味香脆。特上地金目鯛壽司魚身鮮味,肉質晶瑩剔透,咬下有啫喱質感。

廚師發辦 10件
壽司飯鬆軟而不散,用上赤醋,味道有層次,酸度適中。

粒貝壽司

珍寶甜蝦壽司
珍寶甜蝦比一般甜蝦更大隻,鮮甜軟稔,蝦味濃郁。

松葉蟹腳肉海膽壽司

珍寶牡丹蝦
牡丹蝦有手掌般大小,蝦頭有豐富蝦膏,蝦肉爽口彈牙。

鹽燒油甘魚鮫
油甘魚肉厚身美味,外脆肉滑,魚皮惹味香脆。
特上地金目鯛壽司
魚身鮮味,肉質晶瑩剔透,咬下有啫喱質感。
2021-01-26 51 浏览
疫情以來都好少食壽司擔心唔新鮮唔乾淨。但前排經過銅鑼灣呢間立鮨,見環境同裝修都幾乾淨,於是就心血來潮想食壽司!-🔹原隻活赤貝壽司 💰30厚肉爽口,十分鮮甜-🔹北海道特大珍寶帶子壽司💰38大大粒鮮甜帶子-🔹安康魚肝壽司💰38 肥美的鮟鱇魚肝,有深海鵝肝之稱,配上用酒,味蹭醃漬的西瓜奈良漬,中和油膩感-🔹火炙大吞拿魚腩海苔壽司💰48滿有魚油香-🔹北海道活象拔蚌壽司💰48肉質爽口彈牙、鮮甜味美,非常新鮮-🔹特上地金目鯛壽司💰48油脂含量適中,肉質細膩,味道鮮美-🔹瀨尿蝦壽司💰25人手拆肉而成. 客人可以食到啖啖瀨尿蝦肉,材料豐富,鮮甜好吃! -🔹松葉蟹肉海膽壽司💰38松葉蟹肉足料,味道清甜-🔹大滿足海膽特盛💰98以呢個價錢,食到滿滿海膽之如,仲要冇腥味,確實恩惠。海膽雖說不上好新鮮,但食落味道甘甜,口感亦算Creamy!整體黎講,立食Omaskase可以食到咁多種類既刺身之如品質又唔錯的,確實值得一食!

🔹原隻活赤貝壽司 💰30
厚肉爽口,十分鮮甜

🔹北海道特大珍寶帶子壽司💰38
大大粒鮮甜帶子
🔹安康魚肝壽司💰38

🔹火炙大吞拿魚腩海苔壽司💰48
滿有魚油香

🔹北海道活象拔蚌壽司💰48
肉質爽口彈牙、鮮甜味美,非常新鮮

🔹特上地金目鯛壽司💰48
油脂含量適中,肉質細膩,味道鮮美

🔹瀨尿蝦壽司💰25

🔹松葉蟹肉海膽壽司💰38
松葉蟹肉足料,味道清甜

🔹大滿足海膽特盛💰98

2021-01-26 25 浏览
今日出銅鑼灣買BB用品黎到一間叫立鮨既立食壽司店,店舖有廚師發辦壽司,或者散叫食材,材料都好新鮮壽司都係即叫即整,店舖會掛一啲時令餐牌而且佢地會因應唔同嘅壽司,調配唔同嘅醬料喺魚生面點綴一下三文魚石狩湯($18)好平,而且味增湯好好飲,仲有一大件三文魚肉係入面大拖羅($48/件)& 中拖羅($38/件)入口溶,好滿足!超好味!!三文魚($9/件)好肥美鮮甜!尤其係三文魚腩位($20/件)!辣味三文魚軍艦($12/件)辣味夠晒入味於三文魚!火炙三文魚($9/件)入口即溶,油脂味重!油甘魚加埋柚子($25/件)味道好夾!好重魚油味!劍魚腩($25/件)都好重魚油脂!我真係好鍾意食魚腩位唯一美中不足嘅就係啲壽司飯醋味唔夠味道:⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️
今日出銅鑼灣買BB用品
壽司都係即叫即整,店舖會掛一啲時令餐牌
而且佢地會因應唔同嘅壽司,調配唔同嘅醬料喺魚生面點綴一下

辣味三文魚軍艦($12/件)辣味夠晒入味於三文魚!

火炙三文魚($9/件)入口即溶,油脂味重!

油甘魚加埋柚子($25/件)味道好夾!好重魚油味!

劍魚腩($25/件)都好重魚油脂!我真係好鍾意食魚腩位

下午茶
用餐优惠
優惠券
2021-01-20 133 浏览
以立食形式享受手握壽司,何以吸引不少食客前來? 已開了3間店的立鮨,魚生大多是築地直送,壽司飯更用上赤醋飯,以價廉物美,難怪前來享用的食客不少。******************************立鮨在銅鑼灣開第三間分店,從地鐵站前來也很方便,店舖位置就在街角之上,非常易見。店內都有期間限定和每月限定推介。立食區,還有店長推介,除了指定餐牌內美食,都算有不少美食推介。立食枱上都有一本餐牌,職員都會每枱放上一張order紙,想食什麼就簡單地在紙上寫上件數,還可以分三次下單。只要寫好想食什麼,直接將這張order紙交給師傅,非常方便。所有美食,都不用加一收費。立食區的枱上會放好餐具,還有熱水供應。枱上放了抹茶粉,也是自己加入熱水之中,不另收費。抹茶味道都幾濃,熱水溫度也很燙手,確實不錯。角玉梅酒 HKD58,甜甜地角玉梅酒,都幾易入口又順喉,而且都算大杯,好飲。三文魚石狩湯 HKD18,麵鼓湯底都濃郁,加入豆腐粒和三文魚,三文魚啖啖肉,滑溜無比,在這寒冷的冬天,飲下這個魚湯,很暖胃。把相吃的寫在order紙,師傅便會把所要選的食物放在一個盒內,一拼送上,然後便附上酸薑和鮮芥末蓉。立

店內都有期間限定和每月限定推介。

立食區的枱上會放好餐具,還有熱水供應。

枱上放了抹茶粉,也是自己加入熱水之中,不另收費。

抹茶味道都幾濃,熱水溫度也很燙手,確實不錯。

把相吃的寫在order紙,師傅便會把所要選的食物放在一個盒內,一拼送上,然後便附上酸薑和鮮芥末蓉。立鮨主要用上赤醋飯,更可以突出主食的味道。後下而上,都是由左至右起,碎蔥吞拿魚軍艦、三文魚籽軍艦、海膽軍艦、火灸深海池魚壽司、火灸左口魚邊壽司、松葉蟹肉海膽壽司 、大吞拿魚腩壽司、特上地金目鯛壽司 、北海道特大珍寶帶子壽司 、劍魚腩魚生。

碎蔥吞拿魚軍艦 HKD25,碎蔥吞拿魚最主要的香味來自香葸,香葸確實是靈魂,點綴了整件吞拿魚軍艦。

三文魚籽軍艦 HKD20,三文魚籽鮮味十足,最重要是醬油味道,不會過重,又能帶出鮮甜味。

海膽軍艦 HKD30,原來想要一份特上海膽,但是日沽清,就也選上了海膽軍艦,但完全沒有讓人失望,入口滑溜無比的海膽,鮮甜美味,絶對是不能不吃之選。

火灸深海池魚壽司 HKD25,火灸之後的深海池魚,多了點香氣味,但深海池魚的油份相對覺得沒那麼重口,配上赤醋飯,也是不錯。

火灸左口魚邊壽司 HKD20,左口魚邊從來都是以滑溜口感,火灸過後,更多了點油香,同樣滑溜的左口魚邊,甜美十足。

松葉蟹肉海膽壽司 HKD38,松葉蟹肉的鮮味相信無人不愛,還要配上海膽,吃上口那份鮮甜滿滿,更讓人有份幸福感。

大吞拿魚腩壽司 HKD48,從來都知道,吃吞拿魚都會相對較多魚筋,特別是大吞會魚,但這件大吞拿魚腩,是吃不到魚筋,吞拿魚腩便是入口即溶的口感,油份滿滿,配上赤醋飯,更覺滿足。

特上地金目鯛壽司 HKD48,金目鯛出名油份甚多,難得可以在立鮨供應,便來一客,是日有幸能吃上,因為是最後一份。爽口的金目鯛與一般魚生不同,油份充足之下,配上赤醋飯,更覺美味。

北海道特大珍寶帶子壽司 HKD38,如此厚厚的珍寶帶子,切花如一件魷魚一樣的吸引,珍寶帶子的清甜,絶對讓人難以忘懷,還要還上特大,怎不能讓人動心呢!

劍魚腩魚生 HKD68,劍魚腩在白魚之中的鮮味最明顯,為了不讓赤醋飯的味道把魚味搶去,最好便是來吃上刺生。一客魚生共有3片,在吃上作何壽司前,先吃上劍魚腩刺生,絶對是合適不過。

• 北海道特大珍寶帶子壽司
  • 海膽軍艦
  • 三文魚籽軍艦
  • 三文魚石狩湯
  • 角玉梅酒
今日係銅鑼灣行完街就順便買賣個晚餐番屋企食。見立鮨做緊八折好抵,又有季節限定嘅壽司,決定黎呢度啦。今日揀左以下:針魚壽司 $28,好似秋刀魚咁,薑蔥闢腥味。煙燻鰹魚壽司 $38,味道有啲似煙三文魚,厚切版,正。白蝦壽司 $58,口感帶爽,少少黑松露調味。喜之次壽司 $60,好特別好有魚味同時爽滑。三文魚腦天壽司 $48,超油潤,爆油狀態。用左洋蔥調味幾特別。大吞拿魚腩壽司 $68,一樣魚油四溢。黑松露赤蝦壽司 $22,黑松露超吸引,赤蝦大大隻,爽口鮮甜。油甘魚壽司 $25,正正常常。北海道活象拔蚌壽司 $48,好爽滑,呢個加足芥末超正。三文魚籽軍艦 $20,比想像中細件,不過都係爆汁,鹹鹹地。甜品揀左好特別嘅蘋果雪葩 $38,將蘋果味嘅雪葩擺入挖空左嘅蘋果入面,味道好自然,而且係70卡咋!

今日揀左以下:

針魚壽司 $28,好似秋刀魚咁,薑蔥闢腥味。

煙燻鰹魚壽司 $38,味道有啲似煙三文魚,厚切版,正。

白蝦壽司 $58,口感帶爽,少少黑松露調味。

喜之次壽司 $60,好特別好有魚味同時爽滑。

大吞拿魚腩壽司 $68,一樣魚油四溢。

油甘魚壽司 $25,正正常常。

北海道活象拔蚌壽司 $48,好爽滑,呢個加足芥末超正。

三文魚籽軍艦 $20,比想像中細件,不過都係爆汁,鹹鹹地。

2021-01-16
15 分钟 (外卖自取)