2019-01-09 1428 浏览
不經意在網上瀏覽到 Raw Chef Cafe,不一樣的咖啡店,還有正餐服務提供。因在香港餐廳如素一般都不太便宜,而窩廚用這個價錢享用價廉物美的素食,算是很超值👍🏽👍🏽每道菜都有不同的配搭,若未曾試過素食人士,品嚐後會多一點認識。邊食還認識到身邊的朋友仔介紹其他食生知識,大家可以𣈱談心得,很有家的感覺🏡💖若每區都能有這般的小店舖提供食生和素菜料理,另在外工作的大衆既方便又省時,更能體會如素對身體的好處🏋🏻‍♂️🏋🏻‍♀️還期待下次能品嚐不同的素食款式喲😋😋
還期待下次能品嚐不同的素食款式喲😋😋

野杞子水克菲爾
奇阿籽海珊瑚布甸 椰子花蜜毛茄 麻香芋蓉南瓜
眉豆蓉津白南瓜 椰香地瓜醬汁
西芹番茄湯、海萄葡壽司 半自助沙津吧/小壽司/糙米飯
椰漿奇阿籽可可布甸
2019-01-08
2018-11-02 828 浏览
又到聚會時間今次同一班yogamates聚會,由於幾個yogamates都係食純素,於是就嚟嚐一嚐家庭式嘅純素餐由於我地一早已經book咗位,係聚餐前一晚,店主Chris會whatsapp餐單俾我地(店主話開市兩小時前或早一天訊息預訂為佳)我地嘅餐單如下:晚市西蘭花甘筍湯預早選擇或臨場限定餐a 小米津白芋蓉粟米配糙米飯 & 紫菜醬汁b 番茄羅勒炒米線c 日式拼盆定食 d 青咖喱配糙米飯半自助小食時果羅馬生菜沙律/壽司卷/烤夫生菜包/天貝多士除咗正餐之外,可以加追加raw cake:橙香合桃可可 始終係香港要搵純素蛋糕一啲都唔易🙉 如果大家想一嚐純素餐,可以試一試(當日我地6個人去,仲有買五送一,除返開,一人只需$87!)
又到聚會時間

時果羅馬生菜沙律/壽司卷/烤夫生菜包/天貝多士

番茄羅勒炒米線
小米津白芋蓉粟米 配糙米飯 & 紫菜醬汁
青咖喱配糙米飯
因皮膚敏感緣固,出街食飯要吃得清淡一點。是晚觀塘用餐,平日去開另一間中式素食店,但又想試試新店,於是openrice找到窩廚。到窩廚用餐最好預早訂座,好讓負責人預備食材。餐廳座位不算多,最多約坐20人,不提早預約,有機會無位。是晚用餐人不算多,而且熟客為主,對話中知道不少客人都買套票。2/10 晚餐meun如下:(也許我是即日預訂,所以食材與menu略有不同)番茄津白湯 我還以為自己在飲南瓜湯,大大碗,飲完的確已經半飽。飲落有蔬菜的微粒,不錯。a 絲瓜茄子地瓜小唐菜藜麥 配糙米飯 & 南瓜醬汁 生和熟的菜混在一起,吃落有點不習慣;而且紅紅的醬汁似紅菜頭汁,而非南瓜。我並不太喜好多醬,加上此醬汁偏酸,後悔選了這個餐。b 青醬番茄長通粉 長通粉變了意粉,青醬很好吃且不油膩。配菜跟A餐相同半自助小食 時果羅馬生菜沙律/壽司卷/烤夫生菜包因人手加客人數量問題,負責人預備了相應的份量,不用浪費食材。主餐都相當飽肚,最後我只吃了一件壽司卷。餐飲:黑糖紅棗茶  頭半杯喝下去甜甜的,尾半杯酸酸的,最底的渣酸得我喝不下去。 追加甜品/特飲 蒲公英椰香蓋泡咖啡 - 没咖啡因,養肝補血  特飲賣點在泡泡,沒

番茄津白湯

a 絲瓜茄子地瓜小唐菜藜麥 配糙米飯 & 南瓜醬汁

b 青醬番茄長通粉
長通粉變了意粉,青醬很好吃且不油膩。配菜跟A餐相同

半自助小食 時果羅馬生菜沙律/壽司卷/烤夫生菜包

餐飲:黑糖紅棗茶
 頭半杯喝下去甜甜的,尾半杯酸酸的,最底的渣酸得我喝不下去。

追加甜品/特飲
蒲公英椰香蓋泡咖啡 - 没咖啡因,養肝補血
 特飲賣點在泡泡,沒有泡泡就不像喝咖啡。

Rawcake 胭脂石榴 X 2
 全素蛋糕,細細件,口感結實,食完有飽足感。

整體:
個人喜歡熱辣辣的食物,全餐最熱的為飲品,夏天吃還可以。如不追加甜品/特飲每位成惠$100,都算抵食。追加甜品/特飲後埋單要多$120,即追加項目每樣要$40,略嫌偏貴。我未必再吃。
2018-10-02
  • 青醬番茄長通粉
2018-09-18 523 浏览
香港的素食,來不開瓜瓜菜菜、豆腐,再配上粥粉麵飯等熟食。而西式的素食店卻少得可憐,且半飽也要每餐過百,才可落樓。這間「窩㕑」賣點在 Vegan 走蛋走奶,及「食生」。這裡沒有裝潢、沒有怎樣的招呼、地點也不好找,但店主 Chris 用心做,食物新鮮好味,且收費很平宜,如買他們的套票(一次付$900),每個半自助餐(沙律任食,湯、主菜和果露各一份)也只需$50,物有所值,不,是超值!在目前租金高企和年年加租情況下,真為店主擔心,希望她可繼續堅持,為官塘區的素食粉絲努力!

2018-08-08 630 浏览
成日都出街食嘢,食得多高油高脂嘢,都想搵啲清淡健康嘅既餐廳試吓!一般齋舖嘅菜式,如酸齋、齋叉燒、咖哩齋……其實油量都好多!所以我會選擇素食店,而呢間個店名叫Chef`s Cafe]我期望可以食到蔬菜本身既味道!位於易搵嘅工廈,門面當然唔會好靚,一個小小掛牌來辨認!入到去,場內都有這類型嘅壁畫,田園feel哩~半自助餐除咗主食,都係任添的!先取每日都唔同嘅是日靚湯,今日係一碗濃湯,內裡有西芹粒,唔會有草青味!由於係濃湯嘅關係,好飽肚,只飲了一碗~沙律有牛油果、蘋果、青瓜、芒果……個醬汁好似都係芒果打成嘅,唔係一般市售嘅沙律醬!呢個就係我早一日預訂先有嘅日式便當,佢每日有4個餐可以walk in食,只有1個要預訂!初初以為份量會好細,點知係一個雙層便當,好好好夠飽!當中有個卷壽司係我最欣賞嘅!好不幸地,任食小食都係壽司,所以我都無食!呢個特別餐仲包咗特飲,我叫咗藍莓水克菲爾,店員話有佢地自己培養嘅益生菌在內,味道酸酸的,加埋藍莓嘅甜味,好特別呀!
一般齋舖嘅菜式,如酸齋、齋叉燒、咖哩齋……其實油量都好多!
所以我會選擇素食店,而呢間個店名叫[Raw Chef`s Cafe]
我期望可以食到蔬菜本身既味道!

位於易搵嘅工廈,門面當然唔會好靚,一個小小掛牌來辨認!

入到去,場內都有這類型嘅壁畫,田園feel哩~

自助餐除咗主食,都係任添的!

當中有個卷壽司係我最欣賞嘅!

好不幸地,任食小食都係壽司,所以我都無食!

题外话/补充资料: 餐廳只有一位員工,廚房大廳兩邊跑,要搵佢order/問嘢都要比少少耐性呀! 今日單次收費100蚊,但有得買印仔卡(佢話圍返50蚊一餐),如果我喺附近做嘢就會買,因為2個月要喺佢度食12餐似乎有啲難度。
2018-08-02
2018-01-24 1230 浏览
推廣素食的同事知道我熱愛美食,所以介紹了一間在觀塘工廈頂樓的素菜餐廳給我。說這間餐廳的純蔬食會令我耳目一新,我決定去試試。餐廳的面積不大,只有幾張桌子。餐廳裝修得尚算簡單雅致,大概可坐20人左右,所以去用餐前一定要預約。餐廳每天的菜式都是定好了的,每天都不同,預約時可以先詢問一下菜式才決定是否預約。坐下後,一碗熱騰騰的蕃茄椰菜湯率先送上。橙紅色的湯面上還加了少許黑、白芝麻,為甜甜酸酸的湯增添了香味。一碗湯下肚,全身都暖暖的。這時,飯菜也送來了。菜的種類很多,顏色也很漂亮。有墨綠色的白菜、翠綠色的翠玉瓜、紅色的紅蘿蔔、和嫰黃色的玉米。還有拉花的紫芋汁來伴菜。先試一口,清甜的蔬菜伴上甜香的紫芋汁,味道很清新。而令我最激賞的是飯後那杯紅菜頭汁。菜汁中加入香蕉、苹果和檸檬鮮打的,還加了少許玉桂粉,令這杯又香又甜的特飲增加了層次感。這麼豐富的一餐只是$60, 如果買套票還買十送二,即是$50。絕對物超所值!
2017-11-11 1050 浏览
窩廚純蔬食💲: 100HKD評分:4/10 👎🏼👎🏼 菠菜瓜粒湯羅馬生菜沙律奶油津白豆角芥菜番茄蕎麥粟米地瓜醬汁如果你係附近返工 會日日食 又想食下素 買套票42蚊餐 咁係抵食嘅 不過如果你one off 100蚊餐就真係唔太值 仲有記得訂位 我唔知頭唔知路殺左上去 嚇親老闆 食物味道la wor 其實我食左成餐都無咩idea自己食緊d咩菠菜湯 略嫌太稀 作為一個屋企間中都會blend 下蔬菜湯嘅朋友 我會話未夠足料 thick d會滿足d Main dish 我食得出有白豆角 南瓜蓉 生菜 醃青瓜蘿蔔 然後佢地畀人浸死曬係d不知名液體上面其實佢地分開食無乜問題 但放埋一齊個味就唔夾 個醃青瓜蘿蔔太酸同碟上任何野都夾唔到 個汁同隻米個味又唔夾 紅菜頭果昔From 個名唔知有香蕉 結果男朋友中大伏 佢唔食蕉其實就係一杯紅色嘅香蕉味smoothie 我覺得唔錯 可惜唔飲得凍野😢黑糖紅棗茶呢個最好飲 就係正常紅棗茶味 唔知點解覺得有d蜜糖味P.S. 我覺得佢個idea係唔錯 希望佢改良下recipe 真心想有多d地方食到素
[Hong Kong 系列]

From 個名唔知有香蕉 結果男朋友中大伏 佢唔食蕉

黑糖紅棗茶
呢個最好飲 就係正常紅棗茶味 唔知點解覺得有d蜜糖味

2017-09-29 975 浏览
用有限錢 享用好像處身外國的慢吃用餐感覺, 不敢再要求什么喇 !人家小店 經營不易, 自己的参與, 好像在撐呢個 “素” 理念, 推廣新好模式, 挺感榮幸。祝福 Raw Chef, 加油呀 !!

祝福 Raw Chef, 加油呀 !!
2017-09-28
2017-09-17 1147 浏览
冇冷氣!冇杯!每半個鐘上一道菜,足足四個半鐘先食完!預早要比曬錢,難食冇仇報!冇餐廳營運經驗就麻煩請員工親戚朋友免費試菜幾日,順利營運先正式開業,即使專業高級餐廳都有咁做架!媽咪著重健康,見網上介紹窩廚純素,主張健康素食(食生),賣相精緻,仲$100任食,即相約十位親戚朋友為媽咪慶祝生日。whatsapp 查詢問價資訊不足,表達不清,只不斷強調要過曬數先留位,好快就full。連食咩都未知,比咩錢丫!問左幾次先知原來$100任食限時一小時,我地十個人一個鐘唔駛諗。最好笑佢一開始就send 曬全日推介同埋d 'lunch 少人d'而唔係問我想食lunch 定dinner😅自己一味講一味做,冇問同考慮顧客需要係最需要改善既地方!最後我訂左$200 位 可以食3個鐘6:30-9:30 有6-7道菜既私房菜。當天4點打黎話有客想訂6-7pm,問我地介唔介意改7點,其實我地本身想book 7點但佢話想9點close,先book 6:30,咁改7點,最終熱住坐等食,食到成11點幾。生日買蛋糕我覺得好正常,最多收切餅費。拎到上去先話我知有蛋有奶我地唔serve,連自備餐具都唔食得!大家記住唔好買蛋糕!

7點上到去台台坐滿人,醒目既客人乖乖離開,不知情剛到既客人繼續坐。比曬$訂左台,但餐廳冇留台,亦冇人帶位,人都癲!我做埋樓面,安排親戚朋友坐好,我倆坐sofa 等左5分鐘,2位客人尷尬地行返出嚟同我地交換位。人哋都係客,比着我見到有大枱唔通唔坐坐sofa!訂咗枱就唔該帶位啦!明知大枱俾人book咗!

等齊人成15分鐘水都冇杯,仲要係啲客人同我講先知原來self service,但得返三隻杯仲要其他客人都想要,而佢只係答冇!跟住啲客人唯有見到特飲杯就拎黎用。我問餐廳可唔可以拎啲特飲杯來用,佢話我哋嗰餐有welcome drinks 暗示叫我地唔好拎黎用。等左15分鐘,serve杯藍色暖暖地冇味既疑似碟豆花茶!前提係我哋已經坐咗喺度半個鐘冇冷氣有三把風扇同幾盞射燈射住,仲用凍飲杯serve杯冇味暖嘅嘢!其實比杯凍嘅鮮榨果汁我已經好開心,或者無糖菊花茶都起碼有啲菊花味!健康同素食唔一定無味right?

頭果兩味無花果沙律同橙皮甘筍湯都尚算可以,但跟住都繼續係serve沙律同湯,一係冇味,一係好重香料味!成個set除左welcome drink同甜品,就有2個沙律同3個湯!點解要將啲食材攪爛晒變晒做湯,冇層次又唔balance ,唔知自己食緊咩,菜式冇鋪排...

椰子油raw cake好滑,味道似食緊肥皂!朱古力raw cake 雲石紋白色位太多,白色位完全無味,建議減去白色部份。其實要整似cheese cake既素raw cake用腰果網上大把食譜!

總結及建議:
餐廳連廚房得200尺,半open kitchen50尺都唔知有冇。全間餐廳樓面廚房連洗碗得兩個人, serve成20個客。屋企咁細嘅廚房,有超過10個親戚上嚟你都打邊爐啦!仲夠膽serve10位每位六道菜,淨係洗碗都冇時間啦!仲有另外果10位客人呢?仲要啲食材全部冇準備!每道菜之間等果半個鐘不停聽到切菜聲。法國菜五道菜係有原因既,我情願食三道菜大碟啲唔駛等咁耐!其實你廚房咁細,食材要預先幾個鐘整好晒,淨係做自助餐,除左$100/1hr,可以加$50要多個主菜坐多一個鐘。人手着重招呼客人宣傳理念介紹餸菜,另一位負責上碟同洗碗。有熱誠不代表自己想做咩客人就會鍾意!慢活係客人慢活而唔係你慢慢出餐嘅藉口。要衡量人手同餐廳規模,做唔切就唔好接咁多客。菜式可以簡單啲,例如菠菜塔配濃刁草檸檬葉湯,可以只放菠菜塔,車厘茄開邊伴碟,幾滴濃刁草檸檬葉汁。綠色嘅菠菜、紅色嘅車厘茄配黃色嘅醬汁,色香味俱全!表現食材本身吸引嘅賣相,顧客用餐時嘅感受,好好宣揚理念吧!
2017-07-18 2803 浏览
一不離二,繼續呢餐都系素食。窩廚同英文Raw音一樣,回歸最初的食物,吃生。位於新城工商中心,系觀塘地鐵D4出口直行3分鐘就到,都系工廈內。這裏不是很大,佈置像家一樣。這天是平日,但都坐滿了睌餐的食客。價錢同賣相也很吸引。我們訂了私房菜,所以都會有不同。只有廚師一位負責所有,有點吃力,這晚像吃法國菜,等了很久哩!先來的Wellcome drinks,玫瑰美肌茶淡淡的玫瑰花香,安定了神經。熱情果純素奶油沙津新鮮的沙律菜配上熱情果很好的配搭。西蘭花桃膠忌廉湯桃膠多用於糖水中,估下到加入了西蘭花忌廉湯,增加了囗感。小米野菜紫薯杯窗外的光線變暗了,影出來的效果很差。左邊是紫薯,不是超甜的,但暫可以填飽肚子一會兒。(我太肚餓吧)還付了很多的野菜,有心型的哩。當造蔬菜配芒果風乾蕃茄墨西哥卷墨西哥卷入了芒果及乾蕃茄,味道不會太單調。潤甜霸皇花湯紫米飯霸皇花很清甜好吃,不會吃下太多的調味。全系列青綠色的菜式為$150,之後加了沒有咖啡因的Cappuccino,椰奶的香蓋過咖啡味了。及要了兩件純素蛋糕。青檸Mousse cake,是不太慣的味道吧。芒果蛋糕口感很軟滑。邊吃邊傾,邊吃邊等,三小時的晚飯就過去
一不離二,繼續呢餐都系素食。
窩廚同英文Raw音一樣,回歸最初的食物,吃生。
這裏不是很大,佈置像家一樣。
這天是平日,但都坐滿了睌餐的食客。
價錢同賣相也很吸引。

我們訂了私房菜,所以都會有不同。

先來的Wellcome drinks,玫瑰美肌茶
淡淡的玫瑰花香,安定了神經。
熱情果純素奶油沙津
新鮮的沙律菜配上熱情果很好的配搭。
西蘭花桃膠忌廉湯
桃膠多用於糖水中,估下到加入了西蘭花忌廉湯,增加了囗感。
小米野菜紫薯杯

還付了很多的野菜,有心型的哩。
當造蔬菜配芒果風乾蕃茄墨西哥卷
墨西哥卷入了芒果及乾蕃茄,味道不會太單調。
潤甜霸皇花湯紫米飯
霸皇花很清甜好吃,不會吃下太多的調味。

及要了兩件純素蛋糕。
青檸Mousse cake,是不太慣的味道吧。

芒果蛋糕口感很軟滑。

邊吃邊傾,邊吃邊等,三小時的晚飯就過去了。
2017-07-12
2017-04-29 1428 浏览
從中環Soland走到觀塘窩廚,在這裡還是吃到滿滿愛心的料理。雖餐廳位於工業區,但用餐環境卻讓人感到很寧靜舒適,配搭由多款時令蔬菜組成的純蔬餐點,由餐湯到甜品,款款賣相精美,味道也不失場;雖為簡單純素食材,欲能嚐出鮮甜滋味。一定會再來!非常濃郁的餐湯-紅菜頭南瓜茸湯主菜有多款不同新鮮蔬果配搭糙米飯,蕃茄醬汁酸酸甜甜很開胃!餐飲- 阿麻籽果昔媽媽點的甜品-無花果椰子蛋糕(無蛋奶),份量偏少,但口感一流!謝謝店主的水克非爾特飲!套餐價格便宜,join套票更抵。店內壁畫由店主親手繪畫,有心思!植物相伴用餐,即使只有一人也無懼孤單!
一定會再來!

套餐餐湯

非常濃郁的餐湯-紅菜頭南瓜茸湯

套餐客飯

主菜有多款不同新鮮蔬果配搭糙米飯,蕃茄醬汁酸酸甜甜很開胃!

套餐果昔

餐飲- 阿麻籽果昔

無蛋無奶-無花果椰子慕絲蛋糕

水克非爾果昔

謝謝店主的水克非爾特飲!

套餐價格便宜,join套票更抵。

店內壁畫由店主親手繪畫,有心思!

植物相伴用餐,即使只有一人也無懼孤單!
2017-04-22
套餐餐湯