情人節同太太難得二人世界,訂左呢間餐廳食兩set 加埋過三千既廚房發辦。本來希望食餐好,結果令人既失望又憤怒。食完不禁問句,呢間餐廳,為左係節日賺到盡,可以幾咁無恥。而明顯地,呢間餐廳係寧願犧牲客人、消費客人,都要overbooking既情況去接客做生意,無良無恥。首先,我地booking 係7:30pm, 被安排去一個小黑房(仲要近廁所)。節日人多,明白理解。但不能理解既係,點解成個用餐過程要過3個鐘?點解食一道前菜(似乎可以一早備定既煮南瓜、凍蕃茄)要等9個字?然後再到下一道菜(只係刺身!!要時間養大條魚?要磨利把生鏽既刀?定想請你地overbooking 未解凍得切d 魚生?)。然後繼續接近半個鐘一道菜既等待!!合理嗎?上餐時間如此有問題,好明顯,間餐廳overbooking. 為左賺錢,so what.食廚師發辦,其實係客人對餐廳一種善意同信任。相信師傅最基本會清楚booking 狀況,會準備定夠食物俾每一個你接受booking 既客人!結果?同我地講生蠔賣曬(唔係我ad boc 叫架wo!!你餐牌寫明架wo!!) 換第二款得唔得?如果做廚師發辦都仲可以備貨備到咁垃圾?執左佢o

廚師發辦,其實係客人對餐廳一種善意同信任。相信師傅最基本會清楚booking 狀況,會準備定夠食物俾每一個你接受booking 既客人!結果?同我地講生蠔賣曬(唔係我ad boc 叫架wo!!你餐牌寫明架wo!!) 換第二款得唔得?如果做廚師發辦都仲可以備貨備到咁垃圾?執左佢ok?再一次證明,overbooking 照做。

然後上壽司,全餐飯加速得最快既環節,加速到我第一次見到壽司飯係充滿一達達不均勻既紅色,請問係咩style 既壽司?我見到既有人趕工煮飯出貨結果連醋都撈唔切就出街!(呢d 野好基本,元氣都做得好過你!)好明顯,overbooking 照接客,食物質素?是但喇。壽司刺身仲有筋添,嘩~~呢個價位既廚房發辦我地都食過幾次,呢個價位真係第一次見有筋。係廚師刀工好?定買手出問題?定又係overbooking 硬夾做就俾d 垃圾客人食?

真係一間不知廉恥既餐廳!!

2023-02-14
2022-05-28 644 浏览
第一次食Omakase係捧住個肚走服務態度好好,食到差唔多嘅時候仲不停問我哋夠唔夠飽,唔夠可以再送多啲嘢俾我哋食~但真係食咗好多嘢,已經食唔落🤣而且試咗好多唔同食材,師傅話我哋好好彩🤣刺身~師傅個招牌 - 海洋珍寶真係令人好滿足,足足有八層食材:牡丹蝦、吞拿魚蓉、赤身、蟹肉、海膽、帶子等等⋯ 一啖咬落去個口感好正😋 不過真係好大舊,成舊放入口就有啲困難⋯⋯大大舊帶子比大拖高一級嘅拖羅生蠔鮑魚白粟米好甜好爽,師傅話係呢個季節先有㗎鯛魚湯 - 熬咗7-8個鐘,好鮮甜同埋有魚香味,好好飲
第一次食Omakase係捧住個肚走
而且試咗好多唔同食材,師傅話我哋好好彩🤣

刺身

海洋珍寶

大大舊帶子

比大拖高一級嘅拖羅

生蠔

鮑魚

白粟米好甜好爽,師傅話係呢個季節先有㗎

鯛魚湯 - 熬咗7-8個鐘,好鮮甜同埋有魚香味,好好飲

海洋珍寶
2021-11-16 991 浏览
星期二的lunch time,幾乎包場,我們二人選擇了坐吧枱。點了一個$588的omakase,和6款刺身set。服務態度一流,廚師會主動與客人溝通,他問了我們是否需要每件壽司都平均分開兩份,讓我們share,我說不用。食物方面,食材新鮮是基本,以帶子為例:廚師給了我們一款冰鮮帶子和一款新鮮帶子,一款鮮甜,一款清爽,但兩者都很美味,說明解凍功夫做得非常好。基本上每一道菜都見到廚師很用心製作食物。向大家推介一款在其他餐廳未見過的食物:煙燻熟成油甘魚刺身(味道出眾,文字無法形容)。
點了一個$588的omakase,和6款刺身set。

基本上每一道菜都見到廚師很用心製作食物。
六款刺身
Otoro
柚子雪葩
  • 煙燻熟成油甘魚刺身
2021-09-09 846 浏览
家人忽然想吃廚師發板,在開飯前2、3小時,大家都知,出名都應該訂不到位。在尖沙咀找到2間,選間放便拍車。一行5人,到了漆黑一片,冷氣不足,坐下餐牌只有15貫及另一個6刺身9壽司的Omakase,我們坐sushi 吧台,眼見到有一小點黑色東西在sushi 吧行過,也當自己時運低,眼見住頭頭尾尾的O toro 就給15貫,中間好少少就給個貴D的餐,上完所有,沒有說什麼,便放蛋及湯,付款時, 待應去拿雪糕,此餐接近$8000,是我在港吃過最有進步空間的廚師發板餐廳。

2021-09-05
2021-08-19 720 浏览
據說餐廳岩岩轉左手,所以今日無booking所以我可以包左個場同高太食晚飯高太尋日個肚胃唔太舒服,所以今日唸住食清啲食下日本野我地今日食$1480既set前菜三點海膽豆腐好好食豆腐入面已經有淡淡既海膽香味上面再鋪一啲北海道海膽再加三文魚籽令人感到超幸福既前菜左口魚薄切有一塊細細塊既左口魚有輕輕火炙過,果細細塊既左口魚有滿滿油香好味活北寄貝加帶子剌身活北寄貝鮮甜可口帶子爽脆有咬口生蠔配檸檬啫喱生蠔清甜爽脆依個八爪魚好好食既軟身又淋滑拖羅無筋而且油脂岩岩好燒吞拿魚面珠dum幾特別既部位不過個汁調味濃左少少金目鯛海膽撈飯將海膽同寿司飯撈埋幾得意蟹羔蟹肉三文魚籽海膽杯唔使多講都知到最後既吸物就無咩特別依度既玉子燒都好好食,可惜無影到相高太食到一半已經飽到捧住個肚依排高太成日唔係飛我,就一句唔妥即刻發哂圍甘希望今餐包左場請完佢食飯之後,我会有反啲好日子過啦
據說餐廳岩岩轉左手,所以今日無booking
所以我可以包左個場同高太食晚飯

高太尋日個肚胃唔太舒服,所以今日唸住食清啲食下日本野

我地今日食$1480既set

幾得意

蟹羔蟹肉三文魚籽海膽杯
唔使多講都知

到最後既吸物就無咩特別

依度既玉子燒都好好食,可惜無影到相

高太食到一半已經飽到捧住個肚

依排高太成日唔係飛我,就一句唔妥即刻發哂圍甘
希望今餐包左場請完佢食飯之後,我会有反啲好日子過啦

2021-08-08 580 浏览
今日有人建議食呢間SUSHI, 我未試過, 也覺得不是日本人開, 不抱有太大期望. 一入店其實印象麻麻. 想問下有冇酒牌,, 店員答話目測見到的酒係500 左右...... HOUSE SAKE..... $260左右. 啤酒都冇 酒水其實最賺錢, 都唔知點解唔落力SELL而且三個OMAKASE,, 今晚只有中價果隻.... $1288....... 即然坐底左, 人又唔多, 好啦, 開始:店員開始做野, 首先問有冇唔食得的野, 又問生蠔食唔食; 好彩有問, 我地唔食生蠔......之後一碟一碟的SUSHI 由師父用心砲制, 也會每碟說明魚的種類和做法.....師父好有心機做, sushi 都有創意, 好食。日本人都話新鮮好食!地方靜環境好。最後仲唔收加一...... 真係生意難做....下次會試午餐...... 假錢平啲, 同樣享受...
HOUSE SAKE..... $260左右. 啤酒都冇
酒水其實最賺錢, 都唔知點解唔落力SELL

即然坐底左, 人又唔多, 好啦, 開始:

地方靜環境好。

最後仲唔收加一...... 真係生意難做....

下次會試午餐...... 假錢平啲, 同樣享受...
2021-08-06
庆祝纪念
生日
今次又食返一樣嘅嘢,食物質素保持一貫水準👍🏻😋 尖沙咀真係好多好嘢食師傅預先會問有咩食同唔食,服務很好,坐得舒服,所以好鍾意嚟呢度食。仲有前菜同甜品,下次試食dinner set

仲有前菜同甜品,下次試食dinner set
2021-03-03 1066 浏览
趁返番Office,就睇吓附近最近有冇乜嘢午餐定食😋今日去咗「空」,佢有好多定食選擇,除咗煮食,仲會有沙律,麵豉湯,日式蒸蛋,一杯野飲,一律都係$100至$250不等~當然如果你有好多時間,我見到吧枱都有得叫廚師發板🤣叫咗呢個牛肩Sukiyaki 飯🥰 牛肉有成8-9塊,牛肉汁好好食,而且煎得好香,配埋半生熟蛋,造就咗一個完美嘅午餐👍🏼不得不提嘅,係佢嘅服務好好,waiter主動行埋你問啲嘢食想幾時上,而且會不斷添熱茶🍵
趁返番Office,就睇吓附近最近有冇乜嘢午餐定食😋

當然如果你有好多時間,我見到吧枱都有得叫廚師發板🤣

2021-03-03
難得下午放假,中午走左去食廚師發板。可惜沒有晚上的menu,望住lunch的發板,大食嘅我驚唔夠。Lunch 廚師發板menu 分刺身同壽司兩款。刺身有45款刺身,5款壽司加熱食,而壽司款有10件加手卷。相信師父見我食甘多都有點難以置信。先來前菜,螢光魷魚不錯。再有幾款刺身,都新鮮。熱食的香煎脆口的鯛魚師父相信我真是大食後,知道我唔飽,專登精選件鯖魚,非常有層次.大開心。期待能夠試到晚市廚師發板。
難得下午放假,中午走左去食廚師發板。
可惜沒有晚上的menu,望住lunch的發板,大食嘅我驚唔夠。Lunch 廚師發板menu 分刺身壽司兩款。
刺身有45款刺身,5款壽司加熱食,而壽司款有10件加手卷。
相信師父見我食甘多都有點難以置信。

先來前菜,螢光魷魚不錯。

再有幾款刺身,都新鮮。

熱食的香煎脆口的鯛魚

期待能夠試到晚市廚師發板。

2020-11-15 1155 浏览
幾個月前食過佢地的晚市omakase, 仲寫左正評大讚。估唔到幾個月後,轉埋手,再黎食個午市omakase, 整體質素差左好多! 我食左$468 刺身加壽司五貫的set. 呢個價錢我當然唔會expect 食返(以前)晚市有既海膽、瀨尿蝦、生蠔等等,但唔計貴定平,食物味道都唔太掂,或者係我唔鐘意啦。總括以下:(可睇相)1/ 自動上的前菜果兩粒蓮藕都要收$12🤨2/ 酸汁海蔘唔好食,sour rubber3/ 鱈魚白子,完全唔岩我食如果唔係坐係吧台前,我應該會嘔返出來。下次我醒了,一開始問我有咩唔食知要講埋呢樣!4/ 淡味白魚居多5/ 果件焗蛋好鞋冇味,玉子燒仲開心啦6/ 甜品綠茶奶凍份量少得離譜,個碗深深,但只fill到1/5咁高,薄薄一層.........7/ 比既酒精紙巾打開已乾哂8/ 加埋一埋單$530,但老實講唔飽😑1/ 拖羅好肥美,係好食既!金目鯛都keep到咁好食!2/ 因為我唔食牛,換左豚肉煮,5層有肥有瘦,好林好入味!3/ 最好食廁所有提供牙線4/ 服務都正常
幾個月前食過佢地的晚市omakase, 仲寫左正評大讚。估唔到幾個月後,轉埋手,再黎食個午市omakase, 整體質素差左好多! 我食左$468 刺身壽司五貫的set. 呢個價錢我當然唔會expect 食返(以前)晚市有既海膽、瀨尿蝦、生蠔等等,但唔計貴定平,食物味道都唔太掂,或者係我唔鐘意啦。

總括以下:

4/ 淡味白魚居多
5/ 果件焗蛋好鞋冇味,玉子燒仲開心啦
7/ 比既酒精紙巾打開已乾哂
8/ 加埋一埋單$530,但老實講唔飽😑

1/ 拖羅好肥美,係好食既!金目鯛都keep到咁好食!
2/ 因為我唔食牛,換左豚肉煮,5層有肥有瘦,好林好入味!
3/ 最好食廁所有提供牙線
4/ 服務都正常

白子
拖羅
今日叫左個lunch omakase lunch set $318一位,有starter+10件sushi+手卷,每件都好用心同好好味,非常鮮味,食完好滿足!仲好靚添超適合打卡😂😂😂聽waiter講呢位大廚係新黎既,好細心介紹每一道,同埋會留意客人口味去微調食物,好貼心啊。😍Lunch 唔算多人,所以上菜速度快,環境舒服,lunch chill下食好西~ P.s. 多謝waiter哥哥送左個whisky味雪糕比我地食😝服務態度一流👍🏻好特別,去食既真係要試下,好食+得意~會再番去食既好店推介👍🏻愛食omakase/掛住日本既朋友真係可以去試下😋😋😋好用心既店呢客海膽係我另外叫既,因為見到好多人叫,好鮮甜😋

呢客海膽係我另外叫既,因為見到好多人叫,好鮮甜😋
2020-11-03
  • 海膽
2020-10-25 804 浏览
A night of celebration with a friend and Sora seems to be the perfect option.Cozy and warm decoration, staff are friendly and passionate.After a few chats we started off the meal together with a plum wine whisky, followed by a small bottle of sake. Couldn’t complain the perfect experience and here are some highlights

2020-10-20
用餐时段
2020-07-27 1236 浏览
希望大家去試佢omakase前要諗清楚!首先,一入到去感覺不錯環境都幾grand,燈光偏暗,裝修偏向西式多於日式。但係員工服務態度一般,睇得出好生手,對係食材完無認識,端上食物時完全唔會作任何介紹,非常唔專業。食完一個非常咸既appetizer後,就開始刺身環節。大概食左5-6款刺身,全部都係平平無奇既白身魚 油份較輕同埋比較清淡,單係池魚都食左三款。 我地一路期待住一下道會更加濃味,但始終失望。😕😕終於等到師傅開始準備壽司,依然都係白身魚壽司,例如池魚、鯛魚、剝皮魚。只係魚既上面加左唔同既醃漬。呢個正正係一個好大既扣分位,例如黑松露漬物 同埋柚子味噌漬物,雖然漬物本身味道不錯,但過於濃味 蓋過左魚既鮮味,魚好似淪為配角。不過,值得一讚既係, 壽司飯既酸度拿捏得不錯👍🏽另外,海膽壽司亦都非常鮮甜,海膽份量都好多,係唯一比較安慰既地方。最後一道壽司係大拖羅,本來我地滿心期待,因為舊大拖羅非常粉嫩肥美。但係之後令我地非常驚訝既係 師傅竟係用火槍燒大概十秒,然後加入芝麻、櫻花蝦同紫蘇葉等。😨太多花巧既野令到原本新鮮肥美既大拖羅變得不倫不類,可以話係弄巧反拙。去到尾聲, 甜品只係一個藥水味既s
希望大家去試佢omakase前要諗清楚!

去到尾聲, 甜品只係一個藥水味既sorbet😕
2020-05-19
  • 海膽
2020-05-10 1475 浏览
今日母親節,帶屋企人去食飯,因有小朋友所以搵間有房既餐廳。人數4+1打電話訂座時問如果book房有冇最低消費,佢話你咁既人數應該都過,但冇提及過金額,咁我就assume你冇minimum charge啦,因為問接線生都冇講。到咗入座時間見到間房咁大,可以坐到十個人就再問多次有冇minimum charge,佢就話要五千幾啦,個問題係點解訂既時候唔講呢?之後再搵埋經理,佢就recommend我地每人叫個中間價錢既廚師發辨 $1180一位,但我原本打算叫兩個廚師發辨加其他小食既,可以試吓其他菜式。因為母親節緣故,都唔想再同佢理論落去,所以叫左四位廚師發辨。我地七點開始食。第一道餸頭盤有三款,七點鐘上,我地都好肚餓,好快食晒,都好食既。第二,三道餸都接住上,有刺身同一隻生蠔,之後惡夢就開始了。。。第四道足足隔左40分鐘先上,有問過服務員,佢既解釋係廚師控制住個時間喎⋯⋯我都係第一次聽。第五道等多20分鐘。。。。第六道等10分鐘。。。第七道等25分鐘,然後上甜品啦,正當大家以為甜品係最後一道而大家都未飽既時候,佢又上多兩件壽司😥埋單九點半,成餐飯食左兩個半鐘🤦🏻‍♀️有小朋友既家長都應該知道其實

我地七點開始食。
埋單九點半,成餐飯食左兩個半鐘🤦🏻‍♀️有小朋友既家長都應該知道其實好晏了。

講下野食先,食物都好新鮮,口味比較濃,每件刺身上都加左調味,食物上係可以接受。

但總結下次唔會再光顧了,原因係唔夠老實同上菜時間非一般嘅慢。。。

2020-05-10
庆祝纪念
母亲节
2020-05-09 970 浏览
生日想食omakase,一早book左,但食到一半就走左😡一入到去得一個客等緊人,靜靜地開始食,到第3碟突然有5個客入黎,即刻勁嘈,差啲我以為自己去左大牌檔🙄 其中一個客不停超大聲招乎佢啲朋友。佢地講啲說話又粗俗又大聲,到第5碟真係頂唔順,同個staff講你睇下e幾碟點埋佢個單佢。最後個大廚送左杯梵同比左85折我地。從未試過食飯食到一半走,真係好失望。食物方面還好,對得住個價錢。
生日想食omakase,一早book左,但食到一半就走左😡