2022-08-19 641 浏览
又係食好西的時候,趁今日出咗糧食好啲,真係好掛住日本,揀咗間充滿日式風格的浜燒料理,沖下喜。餐廳位於尖沙咀天文臺道,位置靜中帶旺。我們一行兩人叫咗小樽漁港二人前,較多刺身嗰款,即使唔食刺身都可以揀另外的熟食那款。未食之前,先玩一個撈蝦遊戲,熱下身,撈到幾多就幾多,我哋成績唔錯贏咗七隻。開始起動了,先上小食、沙律和刺身,款款賣相十分精緻,御前小食係和牛粒粒,而刺身有五款,新鮮好味。戲玉來了,師傅喺我哋枱前即燒鮑魚、北海道帆立貝,見着師傅燒份外興奮,本身鮑魚同帆立貝也好大隻,只係加上少少調味就已經好美味。再上大大隻的蠔刺身,非常鮮甜美味。接住是人氣蟹味格羅燒,蟹肉加蟹膏放在蟹殼入邊,夾住蒜蓉包一起吃,味道一流。自選食事方面,我揀咗鰻魚飯,鰻魚好厚,燒得好香有少許窿邊,非常惹味。最後甜品杏仁豆腐,啱晒我口味,如果可以分量多啲就好了,不過已經很滿足。

餐廳位於尖沙咀天文臺道,位置靜中帶旺。

和牛小食前菜

人氣蟹味噌格羅燒
鰻魚飯
杏仁豆腐
2022-08-16 49 浏览
朋餐廳食物質數高!每年我都會借住獎勵自己而去享受一下美食。裝潢頗有日本居酒屋的味道。所以浜燒由店員一手包辦,我們只座係度等食就可以了、餐廳保持傳統依然有一手捉蝦的活動,一手捉到的蝦餐廳會做成刺身給客人免費享用。前菜雅致,令人很有食欲。包括有三文魚、油甘魚、鯛魚、秋刀魚等等和全部是厚切!肥美鮮甜。日本生蠔肥美飽滿,細膩,配上餐廳秘製的酸汁令整體味道層次豐富鮑魚及北海道帆立貝都非常大隻,口感爽口彈牙非常鮮甜職員的火喉控制得非常好!蟹味噌甲羅燒:蟹膏和蟹肉攪勻後味道甘香鮮味,蟹膏非常幼滑配上多士可減低蟹膏的膩感。鰻魚飯徐徐地飄散出鰻魚香味相甜的鰻魚淋上的醬汁甜而不膩,搭配軟硬適中的白飯令人吃不停口。

前菜雅致,令人很有食欲。

2022-08-15 62 浏览
今晚朋友約咗去尖沙咀食嘢 好耐都冇一齊傾偈啦 咁朋友搵左一間坐得舒服嘅日本餐廳 佢book咗嗰一日夜晚嘅19:00 係尖沙咀天文壹圍 有間叫做秋田浜燒食堂 喺門口就覺得好有日本feel🇯🇵 入到去更加係似去咗日本餐廳咁樣 我同朋友坐低叫咗個小樽漁港 二人前套餐 $10881️⃣餐前小食 2️⃣季節沙律 入邊有啲水晶海草蔡車厘茄同埋啲芝麻醬調校味道啱啱好嗰啲水晶咬落好爽好得意3️⃣精選刺身五點4️⃣南非鮑魚 鮑魚好彈牙 呢個係現場即燒5️⃣北海道帆立貝 呢個好鮮甜 呢個係現場即燒6️⃣日本直送嘅活生蠔 呢個食得出好鮮甜好有蠔.味有啲海水味7️⃣成田蒲燒鰻魚丼 呢個鰻魚燒得剛剛好 佢啲飯係日本珍珠米 加埋啲醬汁好夾好好味㗎8️⃣仲有個赤海蝦 (呢個好搞笑佢拎咗一碟過嚟 大概有10隻 跟住呢我哋自己帶住手套一手 睇吓可以拿到幾多隻 咁嗰d就係你 我拿到有七隻✌🏻✌🏻9️⃣蟹味增甲羅燒 呢個配埋個多士夾埋落去食啱啱好🔟最後係甜品總括而言喺呢度食嘢好似置身喺日本咁 同埋呢度啲食物好鮮甜好新鮮好好味下次都會同另外啲friend一齊再食過
1️⃣餐前小食

• 鰻魚飯
  • 生蠔
  • 特上刺身拼盤五點
2022-07-28 87 浏览
同朋友來秋田食飯,點了小樽漁港二人套餐,揀選了菜式後,店員即時遞出了一碟生蝦刺身🤩🤩,原來有抓蝦遊戲,只要一手抓到幾多隻蝦就可以免費,幾過癮有得食有得玩。一手攞到六隻蝦,於是乎就攞咗去浜燒嚟食,蝦肉新鮮非常彈牙而且蝦頭仲有滿滿的蝦膏。😋之後嚟嘅浜燒南非鮑魚、北海道北寄貝和帆立貝嘅水準亦係超高,海水鹹鮮味和燒烤嘅焦香味混合埋一齊,可以話係絕配。蟹殼蟹甲羅燒充滿著厚厚的蟹膏,經烤過後香氣不斷湧出,鹹甜適中的蟹膏搭配香脆麵包或者淨食,都是絕配,濃濃的蟹膏香令人非常回味!火炙香蔥三色迷你海丼飯可以話係冇得輸,三文魚腩、油金魚和吞拿魚。火炙後所溢出其魚油真係非常野味,入口即溶,正。最後送上嘅杏仁豆腐味味紅豆布丁,可以話係錦上添花。

最後送上嘅杏仁豆腐味味紅豆布丁,可以話係錦上添花。
2022-07-25 116 浏览
 一向都好鍾意食海鮮,只要夠新鮮同埋火候夠,絕對唔會難食。前排同friend行尖沙咀,行到天文臺圍附近發現呢間鋪可以燒海鮮,而且種類都算齊全,就一於試下。我地叫左蟹味甲羅燒,帆立貝,茶漬飯,龍蝦肉同龍蝦頭,仲有一份牛肉。甲羅燒低係蟹膏,份量很多;上面有蟹肉同蟹籽。但份量好少,但味道幾好。北寄貝會被剪成一小塊,方便入口,幾鮮甜唔會有腥味。茶漬飯就係把熱茶倒在飯菜上面,類似湯飯,但茶味道會比較淡,少少苦味,普普通通。龍蝦頭、龍蝦肉都幾好食,肉質結實,好肥美,一試難忘。但牛肉就完全唔掂,好韌,吞唔落去,有幾塊又冇事,質素參差不齊。
北寄貝會被剪成一小塊,方便入口,幾鮮甜唔會有腥味。
龍蝦頭、龍蝦肉都幾好食,肉質結實,好肥美,一試難忘。
茶漬飯
蟹味甲羅燒
龍蝦頭
龍蝦肉 和牛肉
2022-06-26
蟹味甲羅燒
龍蝦頭
2022-07-25 72 浏览
好耐無同好姊妹見面,所以搵間好野食, 日本菜岩哂我地😊2人餐唔係情侶專利喔🧚🏻‍♀️ 「小樽漁港」「餐前小食」小品3款,蒜頭嘖,小和牛,雞卷刺身,好等別,又精緻🥰「沙津」沙律菜,再加上好似粉絲,但脆卜卜口感既海草☺️「刺身」三文魚,吞拿魚,油金魚,每樣都鮮甜無比😊「燒海鮮」帆立貝,鮑魚,生蠔,每樣都大大件,仲好新鮮,俾我地睇時仲旭下旭下😆 每樣都燒至剛好,爽口!入味!口感一流😍😍「甲羅燒」滿滿的蟹膏,如果有埋白飯仲正😆「甜品-杏仁豆腐」看似普通,但味道剛好,不太甜,滑滑的🥰備註:🔺當消費夠就可玩一次「一手抓大蝦🍤」我抓了5隻大蝦,可刺身即食🥰🔺店員nice
好耐無同好姊妹見面,所以搵間好野食, 日本菜岩哂我地😊

2人餐唔係情侶專利喔🧚🏻‍♀️ 「小樽漁港」

「沙津」沙律菜,再加上好似粉絲,但脆卜卜口感既海草☺️

刺身」三文魚,吞拿魚,油金魚,每樣都鮮甜無比😊

「甲羅燒」滿滿的蟹膏,如果有埋白飯仲正😆

甜品-杏仁豆腐」看似普通,但味道剛好,不太甜,滑滑的🥰

備註:
🔺店員nice

2022-07-24 93 浏览
慶祝朋友生日幾星期前book左秋田,海鮮非常高質外坐得好舒服岩哂傾計。叫左二人餐小樽漁港,比較多海鮮。日本生蠔刺身-二人餐包每人一隻蠔,可刺身/燒,姐揀左刺身食-蠔大大隻蠔身飽滿,好鮮甜精選刺身5點-油甘魚&三文魚非常肥美,厚切-赤身吞拿魚一啲都唔鞋蟹殼蟹膏甲羅燒-份量好多,係一人一隻甲羅燒。-蟹肉蟹籽完全不吝嗇,攪勻後每啖都有肉同蟹籽燒赤蝦-有一個小challenge 係有十幾隻大赤蝦係籃入面,一隻手可以攞到幾多隻赤蝦佢地就係屬於你的。-因為要留肚食其他海鮮所以姐最後都只要4隻(每人2隻), 可以刺身/燒。-我哋揀左燒,蝦頭的蝦膏蝦油燒後完全釋放出來,蝦肉好結實彈牙鮮蟹肉明太子蛋黃醬冷烏冬-非常有驚喜!姐不愛澱粉質都清哂!烏冬本身好有咬口係QQ的口感-重點係啲醬同料的mix&match, 明太子的微鹹加上日本蛋的蛋香,仲有蟹肉的鮮甜,簡簡單單已經好好食。

叫左二人餐小樽漁港,比較多海鮮。

日本生蠔刺身
-二人餐包每人一隻蠔,可刺身/燒,姐揀左刺身
-蠔大大隻蠔身飽滿,好鮮甜
日本生蠔刺身

精選刺身5點
-油甘魚&三文魚非常肥美,厚切
-赤身吞拿魚一啲都唔鞋
精選刺身5點

蟹殼蟹膏甲羅燒
-份量好多,係一人一隻甲羅燒。
-蟹肉蟹籽完全不吝嗇,攪勻後每啖都有肉同蟹籽
蟹殼蟹膏甲羅燒

燒赤蝦
赤蝦

赤蝦

2022-07-23 1163 浏览
這間位於尖沙咀天文壹道餐廳,雖然位置有點高,但是食物質素不錯!餐廳有不少套餐可以選擇!而且餐廳也有個活動,一手拿到幾多隻蝦,便會免費請你食!我們拿到6隻,所以有6隻刺身赤蝦!我們點了一個二人套餐,包有前菜、沙律、刺身、浜燒海鮮、飯或烏冬和甜品!沙律,沙律是麻醬沙律,沙律菜新鮮,還有車厘茄,十分開胃!刺身,刺身包括有帆立貝、油甘魚、鯛魚、薄切白魚和海膽!刺身全部都好厚身而且新鮮,薄切魚刺身附有酸汁,點上酸汁更能突出鮮味!海膽用上其他魚刺身包住,海膽creamy而且鮮甜!日本直送生蠔,生蠔肉脹卜卜,而且好大隻,味道鮮甜爽身,再加埋酸汁一齊食特別美味!鮮活南非鮑魚,海鮮由店員幫手係面前燒,鮑魚爽口彈牙,而且鮮甜!函館北奇貝,北奇貝爽口鮮甜,不會燒得過火!蟹味噌甲羅燒,甲羅燒用上蟹膏、蟹肉、蟹籽和蔥粒,味道濃郁,配有多士食,味道惹味!鮮蟹肉明太子蛋黃醬冷烏冬,烏冬份量不會太多,拌上明太子、蟹肉和青瓜絲,食落味道清清地,不會好漏!
沙律,沙律是麻醬沙律,沙律菜新鮮,還有車厘茄,十分開胃!
刺身刺身包括有帆立貝、油甘魚、鯛魚、薄切白魚和海膽!刺身全部都好厚身而且新鮮,薄切魚刺身附有酸汁,點上酸汁更能突出鮮味!海膽用上其他魚刺身包住,海膽creamy而且鮮甜!
函館北奇貝,北奇貝爽口鮮甜,不會燒得過火!
2022-06-12
2022-07-20 684 浏览
今晚又去左食好嘢喇水晶海草沙律,加左芝麻醬,味道好清新水晶海草口感好得意,好爽脆餐前小食煙燻雞肉+汁煮和牛+木魚蒜頭漬刺身五點三文魚、拖羅、油甘魚、池魚都係我杯茶秋刀魚魚味偏濃,要連埋薑蓉一齊食先會好啲浜燒海鮮盛合正呀‼️⭐️鮮活南非鮑魚非常新鮮,燒嘅時候仲好生猛不過師傅燒嘅時間耐左少少,如果縮短1分鐘,口感會更好⭐️北海道帆立貝味道好鮮甜,仲有嘅牛油蒜香燒嘅時間剛剛好⭐️日本直送生蠔🦪呢隻珍寶蠔,肉質非常肥美不過如果可以raw返少少,會更juicy‼️「蟹味噌甲羅燒」🦀蟹膏上面加左蟹肉及蟹籽,鹹甜適中,鮮味濃郁蒲燒鰻魚丼呢度仲有個優惠消費滿$400就可以玩「一隻手捉蝦」🦐仲要係大大隻嘅「牡丹蝦」捉到幾多隻就免費送幾多隻比我哋我哋捉到6隻呀用牡丹蝦做刺身簡直一流鮮甜味比浜燒嘅更突出!
今晚又去左食好嘢喇

水晶海草沙律,加左芝麻醬,味道好清新

水晶海草口感好得意,好爽脆

餐前小食
煙燻雞肉+汁煮和牛+木魚蒜頭漬

刺身五點
三文魚、拖羅、油甘魚、池魚都係我杯茶

秋刀魚魚味偏濃,要連埋薑蓉一齊食先會好啲

浜燒海鮮盛合
正呀‼️

⭐️鮮活南非鮑魚
非常新鮮,燒嘅時候仲好生猛

不過師傅燒嘅時間耐左少少,
如果縮短1分鐘,口感會更好

⭐️北海道帆立貝
味道好鮮甜,仲有嘅牛油蒜香

燒嘅時間剛剛好

⭐️日本直送生蠔🦪
呢隻珍寶蠔,肉質非常肥美

不過如果可以raw返少少,會更juicy‼️

「蟹味噌甲羅燒」🦀
蟹膏上面加左蟹肉及蟹籽,
鹹甜適中,鮮味濃郁

蒲燒鰻魚丼

呢度仲有個優惠

消費滿$400就可以玩「一隻手捉蝦」
🦐仲要係大大隻嘅「牡丹蝦」
捉到幾多隻就免費送幾多隻比我哋

我哋捉到6隻呀

用牡丹蝦做刺身簡直一流

鮮甜味比浜燒嘅更突出!
2022-07-19
假日喺尖沙咀行完街,想懶洋洋食餐好啲,因為辛勤工作咗成個星期,要對自己好啲,我哋即刻上網搵,選咗呢間有專人服侍的海鮮浜燒晚餐。點咗$1088 的小樽漁港二人前套餐,因這個套餐也包括刺身。另外店員介紹:讚好及分享餐廳社交平台 專頁,仲可以免費手抓大蝦,我抓到7隻🤭,選了鹽燒做法。🦐鹽燒大蝦 x 1一上枱,已經香氣撲鼻,燒得好香口,好惹味。🍢餐前小食 x 2有煙薰雞肉、牛肉刺身、汁煮吞拿魚,擺盤精緻,三樣小食都幾好食,汁煮吞拿魚細細粒,但味道濃郁。🥗季節沙律 x 2以蒟蒻絲、沙律菜配上日式芝麻醬,簡單清新。🐟精選刺身五點 x 1刺身好新鮮,我最鍾意其中的油甘魚及中拖羅,富天然魚油的甘香。燒海鮮:🌟鮮活南非鮑魚 x 2新鮮嘅「活」鮑魚,燒好後,肉質十分彈牙鮮味。🦪北海道真蠔 x 2好大隻,肉厚爽口,帶海水味重,加埋酸柑汁,更能帶出蠔的鮮味。✨函館北寄貝 x 2北寄貝肉質好爽口鮮甜。🦀人氣蟹味噌甲羅燒 x2 呢個係我最鍾意嘅,香濃嘅蟹膏上面有蟹肉、蟹籽及蔥花,配埋啱啱焗好嘅多士,令人口味😋。🐟成田蒲燒鰻魚丼 x2有三款飯或烏冬選擇,我哋兩個都選鰻魚丼,細細個,鋪滿了燒得香口嘅鰻魚及蛋絲,配埋珍

🦐鹽燒大蝦 x 1
一上枱,已經香氣撲鼻,燒得好香口,好惹味。

🍢餐前小食 x 2

🥗季節沙律 x 2
以蒟蒻絲、沙律菜配上日式芝麻醬,簡單清新。

🐟精選刺身五點 x 1

燒海鮮:
🌟鮮活南非鮑魚 x 2
新鮮嘅「活」鮑魚,燒好後,肉質十分彈牙鮮味。

🦪北海道真蠔 x 2

✨函館北寄貝 x 2
北寄貝肉質好爽口鮮甜。

🦀人氣蟹味噌甲羅燒 x2

🐟成田蒲燒鰻魚丼 x2
有三款飯或烏冬選擇,我哋兩個都選鰻魚丼,細細個,鋪滿了燒得香口嘅鰻魚及蛋絲,配埋珍珠米一齊食,成碗食晒😆。

🍮甜品:杏仁豆腐 x 2
杏仁豆腐配以紅豆蓉,做得都好香甜幼滑。

整個海鮮套餐好豐富🦐🐟🦀🦪,店員每燒好一款海鮮後,就會擺喺我哋面前的碟上,我哋兩個食得好舒服,好滿足。

週末約咗朋友喺尖沙咀食飯,我叫朋友安排,等佢全權揸主意去邊度食,事先唔使話俾我知,結果佢就帶咗我嚟呢間日本🇯🇵餐廳 開餐😆我哋叫咗 $1088嘅「二人前套餐 Otaru Set 小樽セット」,包咗好多食物:😆-「餐前小食」:有三樣嘢:煙燻雞肉🐓、牛肉刺身🐂、汁煮吞拿魚🐟,全部 bite size, 好容易入口😋-「季節沙律🥗」:簡單幾清新😋-「精選刺身五點」:新鮮、鮮甜、有 umami 😋燒海鮮:-「鮮活南非🇿🇦鮑魚」➕「北海道🇯🇵帆立貝」:兩樣都新鮮😋-「北海道🇯🇵真蠔🦪」:大隻、幾肥美、有淡淡嘅海水味、幾 creamy 😋-「函館🇯🇵北寄貝」:肉質幾爽脆😋-「人氣蟹🦀味噌甲羅燒」:味噌 燒完之後有啲 smoky 香味,味道就幾濃郁,配埋 脆卜卜嘅多士🥪一齊食,yum yum 😋-「火焰香蔥三色迷理海鮮丼」:米飯🍚撈咗日本🇯🇵醬油,配三件用火槍輕輕燒過嘅 魚生,簡單幾好味😋-「杏仁豆腐」:唔係好甜嘅清新😆- 呢度仲有一個小遊戲就係一手抓蝦:抓到幾多隻就食幾多隻😆食完我話俾朋友知,其實好耐之前我嚟過呢度食嘢😆😆

-「季節沙律🥗」:簡單幾清新😋
-「精選刺身五點」:新鮮、鮮甜、有 umami 😋

燒海鮮:
-「鮮活南非🇿🇦鮑魚」➕「北海道🇯🇵帆立貝」:兩樣都新鮮😋
-「函館🇯🇵北寄貝」:肉質幾爽脆😋

-「杏仁豆腐」:唔係好甜嘅清新😆
- 呢度仲有一個小遊戲就係一手抓蝦:抓到幾多隻就食幾多隻😆

食完我話俾朋友知,其實好耐之前我嚟過呢度食嘢😆😆
2022-07-03 78 浏览
這間餐廳幾年前跟朋友食過,覺得不錯,難得跟朋友慶祝,所以再來這裡吃晚飯!之前食過他們的二人餐覺得不錯,所以今次都食二人套餐。二人套餐都好豐富,有刺身、海鮮、飯或烏冬,仲有甜品,會唔會太吸引。前菜,前菜分別有醃蒜頭、牛肉粒和刺身卷,蒜頭口感爽身,牛肉粒用上酸汁,非常開胃。生蠔非常大隻,一隻都有半隻手掌咁大,鮮甜多汁,食落啖啖肉。北海道帆立貝,帆立貝大大粒,食落好鮮味。食浜燒點可食少了甲羅燒,這裡的甲羅燒味道好濃,配上多士食能夠中和濃濃的蟹膏香味。火炙香蔥三色迷你海鮮丼,這個丼飯用上三種不同的魚用火稍稍燒過,更能帶出魚的鮮味,而且丼飯份量剛剛好,不會太多。最後還有杏仁奶凍作甜品。

生蠔非常大隻,一隻都有半隻手掌咁大,鮮甜多汁,食落啖啖肉。

北海道帆立貝,帆立貝大大粒,食落好鮮味。

最後還有杏仁奶凍作甜品
2022-06-27 825 浏览
秋田幾年前已經食過,佢地最大賣點係以經濟價錢就食倒高質嘅日本濱燒。平時喺香港食濱燒,飲飽食醉人均消費都要過千,但秋田嘅二人前濱燒套餐,唔洗一千就食倒,唔洗話等到大時大節先捨得食。秋田有套餐亦有散叫,不過套餐除返開當然抵啲。我地揀左札幌漁港($988/二人),入面包左小食、沙律、三款濱燒、燒物、甲羅燒、飯麵同甜品。落完單,侍應就拎左一盤赤蝦黎,原來每枱只要其中一個人喺社交平台分享秋田嘅專頁,就可以用一隻手喺哩盤赤蝦入面拎倒幾多就免費要黎做刺身。前菜有三款,左至右分別係煙燻雞、和牛同柚子蘿蔔。煙燻雞口感好油潤,口感有啲似食緊煙三文魚。和牛好軟嫩油香十足但又唔會太膩。柚子蘿蔔好爽口,多左柚子甜味。沙律菜同車厘茄都好新鮮,入面加左好多朝麻醬,酸酸地好開胃。真蠔 - 生蠔好肥美厚肉,海水味適中唔會太鹹,加左酸汁喺入面,令有一番風味。一手赤蝦 - 頭先嘅赤蝦終於上枱喇!我地一手攞倒七隻。每一隻都有手指咁粗,蝦肉爽口鮮甜。澳洲頂級牛胸肋骨肉 - 燒物有牛胸肋骨肉、羊架同吞拿魚下顎三揀一,我地就揀左前者。牛胸肋骨肉好軟嫩,本身已經略帶鹹味,鍾意濃味啲可以蘸埋芥辣籽食,更加惹味。之後就食濱燒,店員會喺食

前菜
沙律菜同車厘茄都好新鮮,入面加左好多朝麻醬,酸酸地好開胃。
沙律
真蠔
澳洲頂級牛胸肋骨肉
之後就食濱燒,店員會喺食客面前即場燒,非常新鮮。
南非鮑魚 - 鮑魚每人一隻,鮑魚好彈口唔會太韌,略帶鹹味就咁食已經好食。
南非鮑魚
函館北寄貝 - 北寄貝都係每人一隻,肉質好爽口鮮甜,店員上枱前預先剪成一小塊方便食,食完完全唔會痴牙。
函館北寄貝
北海道帆立貝 - 帆立貝係兩個人share一隻,用牛油燒,好香牛油味,肉質微彈。
北海道帆立貝
蟹味噌甲羅燒 - 甲羅燒係一人一隻,蟹膏上面放左蟹肉同蟹籽,撈勻放上多士上面食味道一流呀!
蟹味噌甲羅燒
成田蒲燒鰻魚丼 - 最後嘅飯麵有三款揀,我揀左鰻魚丼,上面有三塊鰻魚,份量都唔算少。鰻魚冇碎骨,鰻魚醬份量適中,味道唔錯。
成田蒲燒鰻魚丼
鮮蟹肉明太子蛋黃醬冷烏冬 - 烏冬比較幼身,好滑帶少少彈口,上面仲加左明太子,撈勻食鹹鹹地幾惹味。
鮮蟹肉明太子蛋黃醬冷烏冬
甜品係杏仁布甸,布甸好滑溜,都食倒杏仁味。
杏仁布甸

總結,濱燒套餐好豐富,質素都唔差, 人均消費五百蚊倒已經食到飽,對比其他濱燒底性價比非常高。
前菜
北海道帆立貝
成田蒲燒鰻魚丼
杏仁布甸
2022-06-26 82 浏览
We planned to go to a Japanese restaurant known for their hamayaki for dinner tonight. Akita Hamayaki was located at Observatory Court, near Knutsford Terrace, several minutes walk from Tsim Sha Tsui MTR.We decided on their Sapporo set for 2 persons, priced at $988. It consisted of appetizer, salad, grilled items, crab miso, seafood hamayaki, rice or noodles and desserts.Appetizer consisted of 3 small dishes: yuzu radish, wagyu beef cubes and smoked chicken roll. They were chewy and juicy, appet
Appetizer consisted of 3 small dishes: yuzu radish, wagyu beef cubes and smoked chicken roll. They were chewy and juicy, appetizing in taste.
Seasonal salad was very appetizing, fresh and crunchy, slightly sour in taste. There were tomatoes, veggie and dried anchovies etc in it.
We were able to choose from fish, lamb or beef for their grilled items, so we chose Australian beef bristle. Sliced beef were grilled till very tender and juicy, with lime provided to enhance the taste. Fried garlic and sauce were provided at the side for us to dip as well.
Famous kani creamy crab miso - Crab miso was served hot, made till creamy and thick in texture. It was very flavourful, going well with the sliced bread, which was soft and crispy.
Season Japanese live oyster - Oyster was fat and huge in size, very soft and smooth, able to taste the freshness.
Seafood hamayaki came with South African abalone, Hokkaido scallop and clam. They were grilled on the spot in front of us to view.
Abalone, scallop and clams were very chewy and juicy, which were fresh in taste. Abalone was still moving when it was grilled.
Crab meat and cod roe udon - Udon was served cold, which was refreshing and appetizing, good during this hot weather. Udon was chewy, while crab meat was fresh and sweet while cod roe was flavourful.
Narita eel with sweet soy over rice - Rice was chewy and fragrant, while eel was chewy and sweet in taste, going well with the rice.
Milk pudding with red bean - Milk pudding was soft and smooth, while red bean was chewy and sweet.
1K
2022-06-25 302 浏览
如果行開美麗華附近,這個地方就係一個唔錯嘅選擇,雖然有啲遠,其實沿住諾士佛台出口一直行到尾轉上去就到,餐廳以和風居酒屋主題裝飾,座位都十分闊落舒適,望望餐牌有套餐同散點,望了都係呢個小樽漁港套餐抵食,因為哩個有喜歡嘅刺身,先上餐前三點,有件煙燻雞肉、和牛粒、漬物;接住係季節沙律日式麻醬沙律,入口清新,作為今晚嘅開始!而今晚還有一手赤蝦活動,一次過一隻手可以抓住盤上赤蝦,就可由師傅免費即做成赤蝦刺身!我隻手都算大隻一抓就9隻!大大隻赤蝦入口鮮甜肉嫩,正!再來就係刺身五點,有卷成花狀嘅薄切左口魚、中吞拿魚、池魚、驚喜嘅用油甘魚卷住海膽嘅刺身,件件都十分新鮮,好味!原全滿足了今晚嘅選擇!而三點浜燒料理就選了鮮活南非活鮑,同北寄貝為浜燒選擇,日本生蠔,就選擇以刺身品嘗,日本生蠔刺身十分大隻,入口夠晒肥美嫩滑!當店員忙著燒鮑魚同北寄貝時,就上了蟹殼蟹膏甲羅燒配了塊香脆法式多士,蟹膏味道濃郁之餘還有鮮甜蟹肉,加上香脆多士一齊入口,真係有身在日本之感覺!一道接一道經浜燒後之活鮑肉質十分彈牙爽口,邊位亦燒得十分香口!北寄貝亦十分之煙靭彈牙好有口感!在自選食事自己就點了成田蒲燒鰻魚丼,一碗飯上放滿了肥美

北寄貝亦十分之煙靭彈牙好有口感!

在自選食事自己就點了成田蒲燒鰻魚丼,一碗飯上放滿了肥美嘅蒲燒鰻魚,入口時陣陣香味加埋彈牙嘅丼飯十分配合!

最尾當然還有甜品杏汁奶凍,杏汁味香濃之餘奶凍亦十分香滑。

兩個人食絕對夠食,份量足!帶住滿足嘅心情回家!