2022-08-19
又係食好西的時候,趁今日出咗糧食好啲,真係好掛住日本,揀咗間充滿日式風格的浜燒料理,沖下喜。餐廳位於尖沙咀天文臺道,位置靜中帶旺。我們一行兩人叫咗小樽漁港二人前,較多刺身嗰款,即使唔食刺身都可以揀另外的熟食那款。未食之前,先玩一個撈蝦遊戲,熱下身,撈到幾多就幾多,我哋成績唔錯贏咗七隻。開始起動了,先上小食、沙律和刺身,款款賣相十分精緻,御前小食係和牛粒粒,而刺身有五款,新鮮好味。戲玉來了,師傅喺我哋枱前即燒鮑魚、北海道帆立貝,見着師傅燒份外興奮,本身鮑魚同帆立貝也好大隻,只係加上少少調味就已經好美味。再上大大隻的蠔刺身,非常鮮甜美味。接住是人氣蟹味格羅燒,蟹肉加蟹膏放在蟹殼入邊,夾住蒜蓉包一起吃,味道一流。自選食事方面,我揀咗鰻魚飯,鰻魚好厚,燒得好香有少許窿邊,非常惹味。最後甜品杏仁豆腐,啱晒我口味,如果可以分量多啲就好了,不過已經很滿足。
餐廳位於尖沙咀天文臺道,位置靜中帶旺。
和牛小食前菜
刺身五款