2025-04-14 38 浏览
燻蹄同叉燒都好好食,上次食雙拼,嗰個汁同今日唔一樣,今次呢個有芫荽㗎🥲 我都係鍾意之前嗰個汁多啲😅 河粉好滑,都好食,媽咪好鍾意;不過我都係瀨粉fans。*如果個app可以加走青,咁就好啦😅👍🏼爸爸都係唔會食厭牛扒,所以依然係牛扒,但係今日竟然食意粉唔食飯,真係估佢唔到。明明佢唔食意粉㗎嘛😅🤣
*如果個app可以加走青,咁就好啦😅👍🏼

2025-04-12
用餐优惠
優惠券
2025-04-14 52 浏览
初初食冬蔭功個湯白色好似普通清湯底咁,早兩日膽粗粗再試一次。有驚喜!超好食!所以今次同媽咪一人一碗🤣🤣 癈事比佢飲晒我啲湯😅🤣 雖然啲肥牛無初初嗰陣咁多,不過個湯底變正常冬蔭功,咁已經好好,起碼又多樣選擇。爸爸如常都係牛扒愛好者,因為佢一定要食全熟,咁茶餐廳冰室牛扒就最啱佢。呢到塊牛扒都算大,所以佢好開心,不過佢今次竟然揀咗原型澱粉質來食,好健康😜。熱即磨咖啡好飲咗👍🏼😋咁我就唔一定要飲凍啡或熱奶茶啦~
2025-04-07
用餐优惠
優惠券
2025-04-03 349 浏览
這間餐廳實在令人費解!非繁忙時段竟然還有空位卻不讓顧客入座,反而強迫顧客拼桌,這種行為完全不尊重消費者。而且,店員的態度極其惡劣,不僅沒有基本的服務熱誠,還讓人感到被冷落和冒犯。至於食物,實在只是普通水準,味道毫無驚喜,完全配不上那高昂的價格。不僅如此,這餐廳的經營模式簡直讓人難以忍受,既不懂如何吸引顧客,反而用一副趕人的姿態應對大家。如此令人沮喪和失望的用餐體驗,除了浪費時間和金錢外,實在毫無收穫。奉勸這間店家,若不作出徹底改善,早晚會被顧客和市場淘汰。實在無法推薦任何人光顧!
2025-03-26 611 浏览
拜完山行落到調景嶺站,順便醫肚,見到秋田冰室有人排隊,就會一會佢! 我最喜歡常餐,餐牌推介「叉燒意粉」同「豬扒通粉。結果豬扒望落真係靚仔,厚切兼煎到金黃色,點知一啖咬落... 柴過柴灣!好彩個湯底夠濃,通粉煮得啱啱好,叫做挽回多少分數。至於朋友嗌嘅叉燒意粉,睇相都知伏——又乾又瘦,叉燒靚極有限。 埋單前聽到廚房嗌「蛋撻出爐!」,即刻加單試埋蛋撻同雞批。呢兩樣先係戲肉!蛋撻皮脆餡滑,蛋香攻鼻;雞批外皮鬆化,餡料仲有微微肉汁,絕對係水準之作。

2025-03-21 566 浏览
【西貢區】【秋田冰室】今次同美女朋友去食嘅茶記係調景嶺新開嘅呢間新派冰室,佢正正喺知專設計學院對面。開張初期,好多時都要排隊,麻煩晒美女朋友幫我排咗。佢就食 $63 嘅「全日早餐」,有吉列魚柳、英式腸、火腿扒、煙肉、炒蛋、茄汁豆、自家製出爐餐包,配餐飲。佢唔食炒蛋,改煎蛋,餐飲飲「熱奶茶」。上菜時見到魚柳勁大塊,味道上佢就話唔錯,份量亦都夠食,杯奶茶有好嘅茶記水準。而我就食特餐,本身想食 $55 嘅「招牌沙嗲牛肉公仔麵」,點知話賣晒,攪到我要轉個貴啲嘅,$58 嘅「鮮忌廉雞湯豬扒通心粉」。食落就好普通,特餐配嘅「嫩滑北海道牛乳炒蛋」同「自家製出爐多士」正正常常,餐飲我飲「即磨咖啡」,茶記嚟講算好飲。見蛋撻出爐就叫兩隻 $8 嘅「出爐靚蛋撻」,點知唔熱嘅,叫侍應換返新鮮嘅,又肯喎,感覺好好多。埋單 $137,冇乜特色嘅一餐。。。(地址:調景嶺景嶺路8號都會駅2樓R03&027號舖)#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #food

(地址:調景嶺景嶺路8號都會駅2樓R03&027號舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am西貢區 #調景嶺 #秋田冰室 #全日早餐 #熱奶茶 #招牌沙嗲牛肉公仔麵 #鮮忌廉雞湯豬扒通心粉 #嫩滑北海道牛乳炒蛋 #自家製出爐多士 #即磨咖啡 #出爐靚蛋撻 #1am1694 #1ambackup

1966 浏览

2025-02-15
2025-03-16 434 浏览
燒鵝拼叉燒:燒鵝啲皮超韌,又肥又冇肉食。叉燒又咸又硬冇乜甜味。 最慘係180蚊雙拼中間用啲菜拓底扮大份。。。焗咖喱薯仔魚柳意粉:啲醬勁稀又唔夠咸魚香茄子煲:8:30入座等到9:15都未有個魚香茄子煲,中間已經追過三次。終於黎到啲肉勁咸,茄子得茄子味一啲咸味都冇,唔知係追單太趕定點。。。諗住新開試下,絕對唔會再黎☺️👋🏻 啲嘢唔好食,等嘅時間好長,價格偏貴,燒味份量偏少。 好彩之後冇嘢做,唔係就好唔抵,等咁耐又唔好食🤯
燒鵝拼叉燒:

焗咖喱薯仔魚柳意粉:
啲醬勁稀又唔夠咸

魚香茄子煲:

諗住新開試下,絕對唔會再黎☺️👋🏻
2025-03-16
2025-03-13 343 浏览
It is a newly open restaurant in the mall. It also sells buns and bread outside the sitting area. The last order time is 10:30pm so it is a convenient choice if you are hungry at night and looking for a hearty meal.They also offered the daily special set dinners and the menu would change every day.I had a tofu and fish rice at this place. It was done in typical local style. Tofu and fish were oil-fried and then braised with the brownish soysauce. Taste is fine and as expected. I wish one day may

I had a tofu and fish rice at this place. It was done in typical local style. Tofu and fish were oil-fried and then braised with the brownish soysauce. Taste is fine and as expected. I wish one day maybe they could provide the options to choose the plain tofu without deep frying though. The tofu and fish are coated with the flour mixture and adds to the calories. Some people like the crispy texture from it but some people may still prefer a healthier cooking method.

2025-02-19
2025-02-26 562 浏览
話說就係岩岩係門口買左兩隻蛋撻,本身個呀姐係拎蛋撻前執緊隔離張台上手客食完既野,(當然佢係有戴住藍色既手套),然後係呢個時候我過去買蛋撻,個呀姐就直接用佢果隻岩岩執緊隔籬枱再加無換過藍色手套嘅手,直接拎左兩隻蛋撻放入袋中比我,我果下反應唔切,直接比左錢就走左...而家諗諗下我究竟應唔應該食果兩隻蛋撻呢?仲有一隻係諗住買比個女食...好核凸呀!
外卖自取
2025-02-21 1148 浏览
趁著紅日,跟巴士迷朋友坐694來調景嶺探老友記,這才知道,原來金X結業,轉了做這家秋田冰室。午餐時段要排隊,很快就有位子了,窗外的景色還不錯呢。跟大部分新式餐廳一樣,客人用QR Code下單。我們三個人都叫了炒嘢,分別是:。頭抽乾炒牛河 $69。咸魚雞粒炒飯 $69。XO醬鐵板豬扒炒一丁 $70幾個餐製作需時,就是新鮮炒的啦。當中炒一丁最令大家滿意——樣靚、料多、大份!豬扒還是切開了的,巴士迷朋友很滿意!飲品選擇很多,巴士迷朋友推介凍檸賓。雖然紅日要加一,但可以跟朋友聚舊也沒所謂啦~最後很想知道,為什麼會叫秋田冰室?是不是有些隱藏日式餐牌呢??

午餐時段要排隊,很快就有位子了,窗外的景色還不錯呢。

。頭抽乾炒牛河 $69

干炒牛河

。咸魚雞粒炒飯 $69

咸魚雞粒炒飯

。XO醬鐵板豬扒炒一丁 $70

豬扒炒一丁

雖然紅日要加一,但可以跟朋友聚舊也沒所謂啦~

干炒牛河
豬扒炒一丁
2025-02-18 1199 浏览
從來未食過咁恐怖嘅晚餐,我已經將啲菜撥埋一邊,啲油仍然係多到滿晒個碟;份量又唔係多,一個餐加埋飯加埋湯冇嘢飲要成$85;碗湯嚟到嘅時候仲要係一大浸豬臊味攻上嚟,老實講真係劣食
2025-02-10
2025-02-03 1885 浏览
今日爸爸堅持要試下午茶。橫掂有9折卡,佢應該會食多啲🤔是旦啦~屋企樓下得三間嘢食之嘛!爸爸叫咗星洲炒米,因為上次食蝦嘅時候啲蝦“那”過,所以今日走蝦。個味好明顯好味,因為佢好快食晒。媽咪叫燒鵝瀨粉,啲瀨粉係透明瀨👍🏼燒鵝個皮脆~細佬叫牛扒沙律,塊牛扒有筋,正常牛扒~我叫肉醬意粉,西蘭花個面燶咗,初初諗住撈暈佢先食,點知見到好大兜,仲大過lunch嗰個兜,不過個app無得叫多醬,所以啲醬唔夠平均分配全兜,所以我求其撈咗上面食,但係我食咗兩啖,就決定打包😜 返到屋企加工先再食,發現原來佢個底都燶😅🤣 同埋都幾多油。即磨咖啡同普通茶記咖啡嘅分別,就係 creamy啲,濃到差唔多,普通咖啡酸度高啲。今日下午茶4點幾呢啲時候就唔洗等,即刻入。呢到個環境唯一唔好就好似審犯咁比人打大光燈🤣🤣光係好,但如果黃光嘅光會好啲。白光影相靚,睇落光猛乾淨。但其實乾唔乾淨唔係靠個光就做到,所以食嘢,黃光會舒服啲囉~
今日爸爸堅持要試下午茶。
橫掂有9折卡,佢應該會食多啲🤔
是旦啦~屋企樓下得三間嘢食之嘛!
媽咪叫燒鵝瀨粉,啲瀨粉係透明瀨👍🏼燒鵝個皮脆~
細佬叫牛扒沙律,塊牛扒有筋,正常牛扒~

燒鵝瀨

燒鵝瀨
星洲炒米走蝦
焗肉醬意粉
牛扒沙律
係調景嶺美食沙漠,見到新冰室開張不到一星期,今日週六就趁下午茶時段去試下新野。門口排左至少十幾個人,我一個人都要等左十幾分鐘先入座,仲要搭枱。 點左板燒西冷牛扒配薯角。等左大約20分鐘先上菜。一見到實物已經滿臉疑惑,即刻舉手查問店員,比佢睇下我張單,然後佢同我講就係呢個西冷牛。得到店員既確認,我唯有開餐試下,半份豬扒包 半份疑似牛的包。一邊食一邊心諗餐牌上從來冇寫過會有包,同我想像中嘅鋸扒好大出入。先講食物,豬扒肉質嚡,而茄汁包裝放在沙律菜上,一拎上手就沾滿沙律上的芝麻醬,擺盤並不友善。 由於手機落單又冇圖,我只好當自己唔好彩,心想餐廳係咪違反商品說明條例。我食到最後依然深深不忿,拎起咗餐牌睇吓有冇圖,對比中英文既說明。咁啱有個店員嚟收嘢,我決定再問多佢一次,同我一開始問嘅係同一個店員。我拎住手機的圖同我張單睇比佢,呢個時候佢先承認呢個並唔係板燒西冷牛,這個餐並不會有包提供,然後承認錯誤,而佢亦都忘記剛剛是她答我這個餐沒有送錯。 我去結帳時,我同店員表達出餐廳送錯餐,希望餐廳收取我正確的價錢。我吃的豬扒包同我的帳單上的記錄有別,而我從餐牌中得知兩者的餐牌相差$1,豬扒包餐的

我去結帳時,我同店員表達出餐廳送錯餐,希望餐廳收取我正確的價錢。我吃的豬扒包同我的帳單上的記錄有別,而我從餐牌中得知兩者的餐牌相差$1,豬扒包餐的價格便宜$1。收銀員把我的情況轉達了另一位較高級的同事,該位同事得知我嘅情況先道歉,然後跟我說明兩個餐的價格是一致,聽到這樣我只好照付款。雖然我明知出錯的是餐廳,還收多了我$1,但也無謂跟餐廳辯駁了,只好結帳草草了事走人。作為調景嶺居民,對於新餐廳是高興的,但體驗卻是極差。
2025-01-25
外卖自取
下午茶
2025-01-31 1488 浏览
試過羅宋湯好飲,所以食早餐諗住試下羅宋湯通粉餐,個餐仲要包埋菠蘿油。今日羅宋湯無咗啲辣味但係就酸過嗰日,可能有人反映過辣,所以佢地唔整辣?!~🤔咁其實都無所謂嘅,無辣味可以自己加,因為櫃桶入面辣油辣醬都有。個菠蘿油超正,嗰日媽咪食過菠蘿包,咁加多啲邪惡牛油就梗係好食啦~食呢個早餐,之後仲有全日消脂😜🤣 所以 no problem 👍🏼 最緊要好食!茶走真係有少甜👍🏼好多間都做唔到,佢好叻咁控制到👍🏼牛扒出前一丁同牛扒餐其實都係差唔多嘅嘢,咁塊牛扒都好食喎!不過唔知點解好多時佢叫咩都會最遲出🤣,我地嗰啲都好快,最快係個菠蘿油,1分鐘上枱👍🏼 其他嗰啲10至15分鐘都有,但係爸爸嗰份就要25分鐘,仲要佢嗰份明明叫咗熟蛋變咗流心蛋,流咗落佢塊扒到😅🤣 佢見到就呆咗🤣 咁所以佢無蛋食😜 由於中途催過單,老闆娘比咗9折,所以有9折優惠,兼且佢仲比咗張9折卡,咁價錢同其他茶記相約~今日星期日真心多人,排隊等入座好彩唔係等好耐,食緊嗰陣見到條人龍時長時短。到食完嘢,買完少少嘢返轉頭見到條龍勁長,唔知排到入去仲食唔食到早餐呢?應該趕到尾班車,可以同時叫到早餐同午餐~
茶走真係有少甜👍🏼好多間都做唔到,佢好叻咁控制到👍🏼

羅宋湯午餐肉+菠蘿油餐

熱檸檬茶
茶走
牛扒出前一丁
牛扒餐
做了水魚一條。真係又貴又冇質量。新開張想試試點知就中伏。第一次飲阿華田入邊有公仔麵條…咁算啦,換過杯,但係你個野菌雞扒意粉不如改做蕃茄雞扒意粉算啦。冇味。XO炒一丁麵條又硬又脆
XO醬牛肉炒一丁加凍飲
香草野菌焗雞扒意粉

2025-01-25 1429 浏览
是日午餐四寶飯有燒鵝,燒鵝唔騷皮脆,白切雞係舊式嗰隻,中間啲骨有血嗰隻,叉燒係淋嘅,咸蛋係正常咸蛋。菠蘿包,皮脆,包大,同之前金記一樣。是日午餐雞扒意粉,正常,雞扒無怪味,同正常茶記冰室一樣。例湯:中湯無以前金記咁咸;羅宋湯好飲過以前金記,仲帶有少少辣添,令人好開胃。凍咖啡如果真係可以少冰啲就好嘞~不過入面有位潮童侍應叔叔啲態度就真係麻麻,因為佢一路都擰轉背鬧人,你又唔係澳牛,人地澳牛都無咁樣樣呀~
菠蘿包,皮脆,包大,同之前金記一樣。
是日午餐雞扒意粉,正常,雞扒無怪味,同正常茶記冰室一樣。
凍咖啡如果真係可以少冰啲就好嘞~

菠蘿包
羅宋湯