2022-10-10 275 浏览
又到午飯時間,九龍灣周圍都好多人,想搵間慢慢食坐到一個鍾,食完唔會趕你走既茶餐廳都唔係咁易。呢間禮記雖然都多人,但係唔會趕住收台叫你埋單。服務都唔錯,價錢都抵食,味道都唔差。今日咁熱唔想食飯,叫左個越式海鮮湯河粉配火腿炒蛋多士,呢碗粉份量都幾多,餸有兩隻鮮蝦,三片素鮑魚片,4件豆腐卜同埋少量芽菜。個湯底好好飲,幾濃有少少辣,岩晒咁熱既天氣冇咩胃口時食,火腿炒蛋都唔錯冇overcook ,加埋凍檸茶都係49蚊,好抵食
2019-08-14 1536 浏览
一向九龍灣信和入面都有好多食店,我最常食都係禮記,因為價錢親民,又平又抵食,佢地2餸飯都係34蚊,仲有例湯同汽水送。今日又叫2餸飯外賣,叫咗麵豉蒸魚同椒鹽豬排,d蒸魚幾新鮮,有鮮甜味,而椒鹽豬排辣辣地幾惹味,呢間係打工仔食lunch之選。

2019-03-11 943 浏览
食得茶餐廳都係想食抵啲,依間絶對係超超抵,趕時間叫外賣,兩送飯只係$32,重點仲係要包罐汽水,盒飯超大,2個女仔share 都得,去邊搵。不過因為多人外賣,遲咗去就會冇甘多款餸揀。
。不過因為多人外賣,遲咗去就會冇甘多款餸揀。
2017-10-20 1570 浏览
一日之計在於晨,所以早餐非常重要,我差不多每天都會食嘅早餐就係禮記嘅即叫既蒸嘅腸粉,今天我叫咗叉燒腸粉,叫完阿姐就會即刻整,佢係台山嘅櫃桶式腸粉,大約等幾分鐘就整好,攞到番公司食仲係熱辣辣嫁,佢啲鼓油都係自家制仲要係暖暖地,再配埋佢嘅辣椒油,真係超級好食,腸粉又滑,叉燒都算多,食一份都好夠飽,13元一份係超抵,所以好多人幫襯。佢仲有粟米肉碎腸粉,牛肉腸粉,牛腩蒸腸粉等,仲有粥,燒賣魚旦可以叫,都好抵食嫁

2017-10-20
$13 (早餐)
2017-07-16 969 浏览
其實九龍灣食一個午餐價錢都唔算平, 如果想選擇價格廉宜的話, 唔理質素的話, 下午茶我可是一個首選, 尤其去九龍灣工廈的飯堂, 因為價錢由20蚊到既既只係三四十蚊, 對慳錢的我嚟講, 絕對是你一個不錯嘅選擇!禮記美食中心, 係工廈茶餐廳, 佢嘅下午茶都是由20蚊開始, 我叫咗個沙爹牛肉麵再加餐肉, 另外下午茶再包埋一塊多士, 同埋凍飲, 加埋都係 三十蚊非常之抵食 沙爹牛肉麵 ,沙嗲汁幾惹味, 牛肉嫩滑, 但是公仔麵的麵質就比較淋另外再配塊多士, 夠香脆, 再配埋杯凍檸茶, 都只係三十蚊, 超級抵食!

2016-08-02 1223 浏览
放工想食個tea經過呢度見d野食唔貴又多選擇於是走左入去試試 叫左叉燒燒鴨瀨粉 熱飲加兩蚊呢度係快餐店型式食野先買飛,之後等叫no.出去攞餐 叉燒够厚 食落好入味! 燒鴨 個皮燒得好香,肉質嫩滑,非常美味。
放工想食個tea

經過呢度見d野食唔貴又多選擇

於是走左入去試試

叫左叉燒燒鴨瀨粉
熱飲加兩蚊

呢度係快餐店型式

食野先買飛,之後等叫no.出去攞餐

叉燒够厚
食落好入味!

燒鴨 個皮燒得好香,肉質嫩滑,非常美味。
上次食過在常悅道的「禮記」美味吉列豬扒早餐,猶想起上次在信和工業大廈,看到禮記的分店,而且價錢好像更便宜!其實禮記一直沒有外賣餐牌,每每要點食物,均需直接進店查詢。原來店內每日都有十多款預先製作的不同餸菜配飯的午餐,放在水吧,由食客挑選,真有「工廈食堂」的感覺。點過午餐,在等候途中,見到店鋪環境比起「雙喜食堂」更似食堂,但最大問題是……連食過的托盤,餐具,全部都放在某一個角落,疊得挺高的!說真的,這般不衛生,會惹來不少小動物的!幸好這一次是外賣,因為環境實在太差。今日食的是芙蓉蛋飯($31),簡簡單單,希望不會像先前幾次般吃到平價中伏的午餐吧…幸而沒有。芙蓉蛋煎得燶,但不脆,反而蛋老了一點,算不上香。至於餸菜方面都是火腿、叉燒、洋蔥等等,惟獨欠缺蝦仁!芙蓉蛋怎可欠缺蝦呢?叉燒都比較韌,是瘦叉燒但不是極瘦那裏。調味一般,吃不到有味精。飯是香口、軟熟的。幸好這一次的工廈平價午餐沒有中伏呢!不過還是較喜歡於常悅道的舊店,至少那兒真的較企理和衛生!
芙蓉蛋飯
芙蓉蛋

幸好這一次的工廈平價午餐沒有中伏呢!
不過還是較喜歡於常悅道的舊店,至少那兒真的較企理和衛生!
2015-08-18
9 分钟 (外卖自取)