2020-03-13 37 浏览
之前有介绍话系全港3间之一嘅主打汤圆的老字号糖水店,主打每日手工制作嘅汤圆和小丸子,带有猪油香。招牌糖水有鸳鸯姜汁汤圆、酒酿桂花丸子、中式糖水加汤圆,汤圆大大粒系必食!网民评价汤圆够大粒、外皮够透薄又够烟韧💛黄店认证:6.12已经表态反恶法;6.12、11.11、1.29罢工。.👓黑芝麻汤圆(糖姜水五粒)$26汤丸偏大粒饱满,胀卜卜肥嘟嘟咁,食两粒已经少滞🤣但皮薄馅多,外皮够透薄带点烟韧,黑芝麻馅非常流心一咬就涌出来,浓芝麻香。传统姜汤底都几姜辣下,有别於带甜嘅黑糖姜水,如果唔锺意姜味辣味可以选择其他糖水做配搭。👓花生汤圆(糖姜水五粒)$26花生馅都好香,颇多一粒粒花生粒几有口感,不过流心效果冇黑芝麻甘明显和味道冇咁香浓。👓桂花酒酿汤圆 $30糖水系有散发桂花香米香,但食落酒味较淡反而可以再浓味点。汤圆系芝麻馅料,由於比较浓味所以有点盖过桂花酒糖水,会建议拣反酒酿丸子!⭐️整体来讲呢间糖水舖汤圆系几好食,不过又未去到网民讲到咁惊艳,唔需要特登由其他地方黎打卡食🤣同埋依间舖人流都几旺,八点几左右已经陆续好多人入嚟帮衬。

👓黑芝麻汤圆(糖姜水五粒)$26
👓花生汤圆(糖姜水五粒)$26
👓桂花酒酿汤圆 $30
2020-03-07 41 浏览
如果要系中式同西式糖水拣我应该有8成时间都系拣西式有时天气冻或者唔舒服 就会想食返啲热嘅中式甜品当中第一排位绝对系呢间北角糖水舖芝麻汤圆又流心又唔厚皮浓姜汁底更加感觉到有几足料虽然经常要排队 不过啲人都去得几快所以都唔洗等好耐😎
如果要系中式同西式糖水
我应该有8成时间都系拣西式

有时天气冻或者唔舒服
就会想食返啲热嘅中式甜品

当中第一排位绝对系呢间北角糖水
芝麻汤圆又流心又唔厚皮
浓姜汁底更加感觉到有几足料
虽然经常要排队 不过啲人都去得几快所以都唔洗等好耐😎

//#黄店地图系列间野叫:福元汤圆边度黎:北角炮台山福元街7号利都楼地下I-1舖环境点:小店屹立炮台山多年 店舖朴实无华 座位不多 贴满多位明星与老板之合照🌝:612 1111罢市▪喳咋加芝麻汤圆 $298分绿豆沙加芝麻汤圆 $298分平时唔食喳咋嘅我 无啦啦屎忽痕嗌左黎食 估唔到咁足料 好多豆 仲有少少芋头粒 重点系比起绿豆沙 佢反而无咁甜 姥姥级人士应该好啱食 至於绿豆沙就十分绵滑 磨到起沙隔晒渣 不得不提当然系个汤圆 大粒到好似BB拳头咁 一咬开黑芝麻馅倾盆而出 汤圆皮烟韧又唔会太厚.⚠小店仲可以外卖生汤圆($42/10粒) 有花生/芝麻/两沟卖 呢排除非必要做返工狗 大家都系少出街微妙 买定几盒生汤圆同食粮积谷防疫好过 港共政府不作为 大家请自保 珍惜眼前人
#黄店地图系列

绿豆沙加芝麻汤圆 $29
8分
  • 绿豆沙
2020-02-09 72 浏览
平时成日经过都冇留意到有间卖汤圆既店。今日元宵节,特别想食汤圆。7点几时,已经有好多人排紧队。但当时岩岩食饱饭,所以行左阵先再去。点知,8点几仲多人,即刻排队先。睇得出大家都系为应节,大家又好自律,排队买完汤圆,再揾位坐,好快食完就即起身走让位比其他人。到9点几时,条队就更长喇,真系好好彩。我地叫左碗姜汁芝麻汤圆,总共有五粒,比起平时糖水店,依间既汤圆大粒好多,馅料都好足,皮又薄,真系好好食。不过,我就觉得个姜汁唔系好够辣又唔系太热咁。
2020-02-08
自从去年十一月食过福元汤圆一直念念不忘 完全被惊艳到😂😂但作为一个吃货 真的不想重复吃同一家店於是 知道自己要到港岛的前一天便努力搜寻港岛东的中式糖水舖看了半天😅没什麽吸引的专注卖中式糖水的真的没几间真的很怕那些西式甜品兼卖中式糖水的店为撑场面而硬塞进菜单 结果只能递上 那碗冲出来非生磨的芝麻糊 跟如水稀的腐竹糖水☹️没选择下又再访福元汤圆🤩依旧不知道座位安排如何?因为店面只得老细(?当他是😆)但店中间乱中有序排着一条长长的人龙注意⚠️无论外卖堂食都是先排队付款加点单幸好有些好心的街坊 跟我们说”有位就坐啦 无人理㗎”😆😆人情味💯分 眼见不少第一次来的客人都一样懵懵懂懂小店实在应加点人手 现在般没统一入座规矩 只会造成不必要的混乱及争执黑芝麻汤圆 (糖姜水五粒)($26)镇店之宝 汤圆之流心程度没话说!「皮薄馅靓」糖姜水没下糖 姜味满呛吃到上火😂很热糖不甩 (八粒) ($26)和一般的大不同连水上?是怕黏吗?糖、椰丝、花生用小包分装略嫌糖粉分量太少毕竟每一块糯米糍都分量十足😛糯米糍软糯 煮得恰好还买了十粒生汤圆($42)才走😊
自从去年十一月食过福元汤圆
为撑场面而硬塞进菜单
结果只能递上 那碗冲出来非生磨的芝麻糊
跟如水稀的腐竹糖水☹️

没选择下又再访福元汤圆🤩

依旧不知道座位安排如何?
因为店面只得老细(?当他是😆)
但店中间乱中有序排着一条长长的人龙
注意⚠️无论外卖堂食都是先排队付款加点单
幸好有些好心的街坊 跟我们说”有位就坐啦 无人理㗎”😆😆
人情味💯分
眼见不少第一次来的客人都一样懵懵懂懂

黑芝麻汤圆 (糖姜水五粒)($26)
镇店之宝 汤圆之流心程度没话说!
「皮薄馅靓」
糖姜水没下糖 姜味满呛
吃到上火😂很热

黑芝麻汤圆

糖不甩 (八粒) ($26)
和一般的大不同
连水上?是怕黏吗?
糖、椰丝、花生用小包分装
略嫌糖粉分量太少
毕竟每一块糯米糍都分量十足😛
糯米糍软糯 煮得恰好

还买了十粒生汤圆($42)才走😊
2019-12-11 440 浏览
人地话人月两团圆,但其实系我眼中无论几时都可以团团圆圆呢。当晚无咩胃口,就同女朋友去左佢细细个成日食既糖水铺-福元汤圆。 最近天气开始乾燥,最岩就系食番碗暖粒粒既糖水润下,去到糖水铺除左铺之内有4张枱之外,都可以选择坐铺出边既。 我叫左既系木瓜炖雪耳+汤圆($33+$9) ,一拎埋张枱第一啖就紧系试下佢个木瓜+糖水,十分清甜可口,温度热得黎又不会辣口,雪耳都好入味,之不过另加既汤圆虽然味道都好唔错,但因为系大大粒既芝麻汤圆,我一啖食唔晒,最终漏左少少黑芝麻落糖水,即时成碗糖水都系芝麻汤圆既味道..见议大家如果又想食清甜糖水又想食汤圆既话,都系分开食为妙。 而女朋友则选左桂花酒酿丸子($26),丸子好弹口好烟韧,酒酿味道食一粒丸子都充满晒成个口腔,啖啖既桂花香都随着糖水刺激着味蕾,用” 精彩”二字形容最为贴切。 其实有时享受美食,唔系只系感受佢既味道,都可以在食糖水期间同朋友倾下往事享受下二人世界既时间都好不错呢!

2019-12-02
2019-11-30 423 浏览
第一次妈妈主动介绍嘢食比我试,仲要系平时妈妈唔太好嘅甜品 - 汤丸!妈妈二话不说就已经坐低左,话我听依间汤丸好好味架!我坐系对面乖乖咁聆听佢嘅介绍。「我地要个鸳鸯汤丸,姜糖水嘅,唔该!」老板娘回应我地要等几分钟,第一次听糖水都要等哈哈,证明新鲜滚热辣!汤丸到~超级大粒!老板娘好细心比左两只羹我地。妈妈即刻饮一啖姜糖水先,好辣好辣,唔知系咪冇加糖呢,感觉似无糖多d。5粒汤丸系3粒黑芝麻同2粒花生,花生非常真实!我唔知点样形容哈哈,但系总之唔系平时急冻汤丸咁!系好足料嘅花生馅。黑芝麻就唔洗讲啦,非常流心,非常浓郁。除左姜糖水之外,原来都有糖水底,例如核桃露,蕃薯糖水等等,我地傻傻落完单先见到哈哈!下次先试啦唯有!不过5粒汤丸真系超级饱!如果加埋蕃薯真系要当饭食

鸳鸯汤丸  (糖姜水,  5粒)
黑芝麻蓉  +  花生馅
2019-11-23
鸳鸯汤丸  (糖姜水,  5粒)
  • 鸳鸯汤丸  (糖姜水
  • 5粒)
2019-11-21 251 浏览
Peanut and sesame filling glutinous balls in hot boiled ginger soup base (鸳鸯汤圆姜糖水) $26 this is probably the best local sweet soup and glutinous ball I ever had ! The glutinous texture was chewy, filled with hot creamy peanut and sesame fillings that slowly runs into your mouth on every bit ! Sesame sweet soup with glutinous balls (芝麻糊汤圆) $32 the aroma of slightly stir fried black sesame was strong. The paste was made very smoothly and it was not very sweet. I just love this traditional place, I

I just love this traditional place, I always come back for more and for special occasions my family will buy raw glutinous balls home !

• 鸳鸯汤圆
2019-11-19 210 浏览
话说果晚同朋友食完晚饭,专登留肚要食碗传统糖水😊😊一早已经决定左黎食呢间啦!!因为好锺意食芝麻汤圆😍😍😍我地唔洗八点就到,可能因为太早啦😂一个客都无,包晒场🤣黑芝麻汤圆$26👉🏻热腾腾既糖水!!姜水真系超劲姜味😌又热又辣饮到面红红😳五大粒汤圆,皮唔算厚,烟烟韧韧既皮包住黑芝麻馅,超香超流心!!😳多到好似汤咁😍睇住流出黎果下劲治癒丫🤤🤤而且唔太甜,好岩我口味❤️红豆沙$20+花生汤圆$9👉🏻朋友叫佢既时候,无指定叫咩馅汤圆,唔知系随机比左花生馅定一定系跟花生馅料啦🤷🏻‍♀️呢碗都系热腾腾既!!红豆沙煲得绵起晒沙又唔甜😌略嫌眼见既红豆份量唔多,可能煲到烂晒挂😂😂😂汤圆都系三粒大大粒,花生馅香浓,都系有流沙😋都系好好味,但我始终最爱黑芝麻汤圆罗❤️❤️❤️

2019-11-04
  • 黑芝麻汤圆
2019-11-10 224 浏览
难得山长水远来到港岛北角吃完汉堡就想要吃点甜食北角一带有几间传统中式糖水舖走到炮台山到达福元汤圆店舖小小的 但人来人往 店内坐满也就大概容纳到不足二十人店外街道上也要放两张临时桌子才能应付外卖人流不断 令人期望大升热芝麻糊 ($25)感觉太稀 不够浓郁芝麻香味欠奉 要吃下去才有优点是不会过甜 鸳鸯汤圆 ($26)现场所见每一桌都会点的招牌菜芝麻+花生大爱大爱芝麻 香。浓。沙沙芝麻口感!大赞!必食!令人想买生汤圆回家煮花生味相比下逊息得很可能被芝麻盖过风头吧
难得山长水远来到港岛北角
店内坐满也就大概容纳到不足二十人
店外街道上也要放两张临时桌子才能应付
外卖人流不断 令人期望大升
芝麻糊

热芝麻糊 ($25)
感觉太稀 不够浓郁
芝麻香味欠奉 要吃下去才有
优点是不会过甜

鸳鸯汤圆 ($26)
现场所见每一桌都会点的招牌菜
芝麻+花生
大爱大爱芝麻 香。浓。沙沙芝麻口感!
大赞!必食!令人想买生汤圆回家煮
花生味相比下逊息得很
可能被芝麻盖过风头吧

芝麻汤圆
2019-11-06
芝麻糊
芝麻汤圆
2019-10-30 98 浏览
汤圆is always my favorite Chinese desert. There is 佳佳in Kowloon. 福元汤圆must be the representative for Hk island. When you pass by this shop, don’t forget to spare your stomach for 汤丸。you can choose two flavours, sesame or peanuts or mixed. The sesame and peanut stuffings are very rich and melt in our mouth. For the dumpling ball’s skin, it’s ok but it could be more chewy.
  • 芝麻汤丸
2019-10-11 115 浏览
「福元汤圆」系由小编读书时代已经开始帮衬,😂咁啱同小妹系附近食完饭,就过黎食个糖水啦!😏花生汤圆($26)姜汤呈淡黄色,姜味一如既往地重,味道有少少辛香,维持水准!👍🏻饮一啖令人为之一振!😌一碗有汤丸五大粒,但皮比从前厚,有点失望呢~😟不过咬开嘅时候,都有流沙状嘅花生馅倾泻而出,里面有白芝麻颗粒和细碎花生粒,有咬口,口感细中带脆!经营多年,都keep返咁上下质素,算是不错!不过希望下次汤圆会有进步啦!🙊
「福元汤圆」系由小编读书时代已经开始帮衬,😂
咁啱同小妹系附近食完饭,
就过黎食个糖水啦!😏

花生汤圆($26)
姜汤呈淡黄色,
姜味一如既往地重,味道有少少辛香,维持水准!👍🏻
饮一啖令人为之一振!😌
一碗有汤丸五大粒,
但皮比从前厚,有点失望呢~😟
不过咬开嘅时候,都有流沙状嘅花生馅倾泻而出,
里面有白芝麻颗粒和细碎花生粒,
有咬口,口感细中带脆!
经营多年,都keep返咁上下质素,算是不错!
不过希望下次汤圆会有进步啦!🙊
宵夜
2019-10-02 161 浏览
🇭🇰香港👤福元汤圆📌北角炮台山福元街7号利都楼地下I-1铺突然有点想念香港的汤圆阿~来写一写这家以前每一次回家都能看到人满为患的小店 在一个天桥底下 不少人会打包带回家 但是还是会有一群人站在门口吃 坐在门口的长椅吃 就是这麽一家受街坊欢迎的小店~🍡芝麻糊芝麻汤圆至从减肥後 就好迷恋芝麻的香 感觉又香又有益 当然吃多了也会胖 他家的芝麻没有标明是手磨还是怎样 但其实还挺香逛稠 但是重点是他家的汤圆馅!一咬就爆流 而且芝麻香很重 不会太甜腻 一碗下去 根本不够!🍡杏仁茶花生汤圆杏仁茶我很少喝 没什麽研究 男友说还不错挺香的 杏仁味嘛我一直没欣赏得来 仁是他家的花生汤圆我就很欣赏了哈哈 一样的流心 一样的香 但他是浓郁的花生味阿 还带点花生小颗粒 喜欢而且他每一颗汤圆都超大颗 一口咬爆 直接超满足阿~
🇭🇰香港
👤福元汤圆
📌北角炮台山福元街7号利都楼地下I-1铺

🍡芝麻糊芝麻汤圆

🍡杏仁茶花生汤圆

而且他每一颗汤圆都超大颗 一口咬爆 直接超满足阿~
2019-08-26 205 浏览
相比起刨冰、蛋糕同waffles等西/日式甜品,我更锺爱传统中式养生糖水。糖水味道较贴近食材自身味道,较少加工。每款糖水各有益处,健脾润肠、清热解暑等都系小儿科。 每次提及糖水,福元汤圆必定榜上有名。福元汤圆位於炮台山小巷里,因为铺面狭窄,所以好多客食都选择「糖水行街」。店铺主打晚市生意,营业至凌晨。岩哂夜鬼一族食宵夜。 我地打工仔OT完都锺意去食返碗糖水医肚㗎。(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)1\红豆绿豆沙 配芝麻汤圆红豆沙口感沙沙地,绿豆沙味道清甜,保留少少豆衣,令口感丰富啲。红豆润肠通便,绿豆消暑解渴,各有功效。汤圆大粒而且馅料足,汤圆皮带点烟韧。咬开汤圆皮,芝麻馅瞬间涌出黎~ 芝麻炒得好香。2\芝麻糊 配芝麻汤圆对於朋友叫嘅糖水感到confused...🤷🏻‍♀️🤣 可能佢用意系想食汤圆果层烟韧嘅皮,同埋试唔同嘅芝麻口感挂~LOL芝麻糊质地浓稠、口感绵滑,芝麻香味浓厚,唔会甜椰椰。3\合桃糊 配芝麻汤圆味道新鲜、糖份唔多,突出到合桃自身味道。 糊身冇芝麻糊咁稠厚,口感顺滑。店铺人手短缺,有时老板娘就咁将糖水放系柜面,等堂食嘅客人自行认领。🤣 大家醒目罗~
相比起刨冰、蛋糕同waffles等西/日式甜品,我更锺爱传统中式养生糖水糖水味道较贴近食材自身味道,较少加工。每款糖水各有益处,健脾润肠、清热解暑等都系小儿科。
店铺主打晚市生意,营业至凌晨。岩哂夜鬼一族食宵夜。

1\
红豆绿豆沙 配芝麻汤圆

红豆沙口感沙沙地
,绿豆沙味道清甜,保留少少豆衣,令口感丰富啲
。红豆润肠通便,绿豆消暑解渴,各有功效。

2\
芝麻糊 配芝麻汤圆

芝麻糊质地浓稠、口感绵滑,芝麻香味浓厚,唔会甜椰椰。

3\
合桃糊 配芝麻汤圆

味道新鲜、糖份唔多,突出到合桃自身味道。
糊身冇芝麻糊咁稠厚,口感顺滑。

合桃糊

$20 (宵夜)
合桃糊
  • 芝麻糊汤圆
2019-08-18 249 浏览
平日晚上吃完晚饭想找个糖水吃,想起附近有名的福元汤圆想尝试已久郤苦无机会,今天难得在附近就吃吧!店铺很小,只有4-5张枱2-4人枱。但客人流转算快,平日晚上基本上是不用等位的。先给大家看餐牌,选择很多,除了有名的汤圆也有其他传统中式糖水的选择。既然这店出名汤圆,当然先点一个鸳鸯汤圆啦!芝麻汤圆2粒+ 花生汤圆3粒汤圆的姜汤很够辣,不习惯可能觉得有点呛。汤圆外皮很烟韧,芝麻花生蓉很香滑,真是名不虚传。几啖吃完一粒,2人饭後share一碗刚刚好。另外再叫了一碗腐竹糖水腐竹已经煲到融化,有鸡蛋一只,份量不算多的薏米和白果。糖水有腐竹那种杰身的感觉,不会太甜,白果和薏米都煲得得淋,质数不错,是汤圆以外的好选择。2碗糖水一共$46,北角/炮台山/天后饭後糖水好选择。

既然这店出名汤圆,当然先点一个鸳鸯汤圆啦!

芝麻汤圆2粒+ 花生汤圆3粒
汤圆的姜汤很够辣,不习惯可能觉得有点呛。

另外再叫了一碗腐竹糖水

2碗糖水一共$46,北角/炮台山/天后饭後糖水好选择。