2024-08-27 1725 浏览
位於佐敦長樂街14至20號 18廣場地舖及一樓的神燈海鮮酒家 (Lantern Seafood Restaurant),主打粵菜及海鮮。筆者曾經跟隨中菜師傅學習約三個月中菜知識,略懂烹煮粵菜。今次在這餐廳吃晚宴,筆者對菜式烹煮的火候和海鮮食材的新鮮度也相當滿意。。當晚為星期三晚上,入座率約為七成,頗為爆場。疫情後,筆者到其他餐廳用膳,平日晚上入座率約為三至四成。中年姐姐侍應詢問筆者想要哪款茶,三選一。約十分鐘後,食物陸續上桌了。筆者點了消滯解膩的鐵觀音。餐廳採用保溫功能出眾的鐵茶壺。。📌黑松露玻璃燒鵝 (四份一隻) - $238Roast Goose with Black Truffle黑松露的味道十分香濃,即使不點任何醬汁,味道也十分濃厚。燒鵝旁邊的醬汁為酸梅醬和燒鵝汁。順便一提,筆者喜愛直接享用第一件燒鵝,感受燒鵝最原始最天然的味精。第二件鵝件才隨心點醬汁。📌即燒乳豬 (四份一隻) - $258Roast Suckling Pig乳豬新鮮熱辣,令筆者印象相當深刻。乳豬皮十分香脆,吃起來十分過癮。乳豬肥瘦均勻,肉質嫩口又甜口。這道菜約有十件乳豬件,適合二至三人享用。📌糯米炒膏蟹 -

📌黑松露玻璃燒鵝 (四份一隻) - $238

📌即燒乳豬 (四份一隻) - $258
Roast Suckling Pig

📌糯米炒膏蟹 - $588
Steamed Glutinous Rice with Mud Crab

膏蟹真材實料,金黃色的蟹膏和蟹肉十分充足。蟹油滲進了糯米飯中,令糯米飯更為有風味。糯米飯炒得頗為香口,質感軟硬適中,而且鍋邊更會有脆口的飯焦。一份「糯米炒膏蟹」適合約四至六人享用,筆者和朋友也滿足得捧着肚子離開。

蟹肉的質感也頗為彈牙,可見海鮮的來貨頗為新鮮。

職員會同時奉上吃蟹的工具及濕紙巾,頗為貼心。

不過,糯米飯可能會有碎落的蟹殼,用餐時需要稍為注意。

📌星洲麥皮蝦 - $268
Grilled Prawns with Oatmeal
蝦肉新鮮又彈牙,而且蝦頭盛載着滿滿的蝦膏,大廚有預先在蝦腹「開邊」,剝殼更為方便,吃起來也更為方便。

麥皮蝦肉厚實,肉質彈牙不霉口,蝦味濃厚。筆者也覺得剛上桌的麥皮蝦最為美味。

📌即燒古法金錢雞 - $68件
Grilled Ham & Chicken

金錢雞是一道相當傳統的燒味菜式,由於製作工序十分繁複,所以越來越少酒樓會提供這道菜式。

金錢雞的食材為雞肝、肥肉、瘦肉串在一起,再用叉燒汁慢火燒制。金錢雞上桌時已預先切半,吃起來更加方便。雞肝的味道濃郁,玫瑰露的香氣和味道也頗為出眾。

點少許特製柚子醬汁,感覺會更為清新解膩。

2024-08-07
  • 黑松露玻璃燒鵝
𝐑𝐨𝐚𝐬𝐭 𝐆𝐨𝐨𝐬𝐞 𝐰/ 𝐁𝐥𝐚𝐜𝐤 𝐓𝐫𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞黑松露玻璃燒鵝🖤$𝟐𝟑𝟖 (𝟏/𝟒隻) (🌟𝟗/𝟏𝟎)全黑色皮嘅燒鵝真係好似黑玻璃咁令! 肉質超級嫩滑又多油脂,又無羶味,入口就散發出黑松露嘅餘香,配上秘製黑松露酸汁更加係錦上添花!亦唔會蓋過本身燒鵝肉嘅鹹香味✔️𝘠𝘰𝘶 𝘸𝘰𝘯’𝘵 𝘣𝘦 𝘢𝘣𝘭𝘦 𝘵𝘰 𝘵𝘢𝘬𝘦 𝘺𝘰𝘶𝘳 𝘦𝘺𝘦𝘴 𝘢𝘸𝘢𝘺 𝘧𝘳𝘰𝘮 𝘵𝘩𝘢𝘵 𝘴𝘩𝘪𝘯𝘺 𝘨𝘭𝘢𝘻𝘦!! 𝘐𝘵 𝘣𝘰𝘢𝘴𝘵𝘴 𝘮𝘦𝘭𝘵𝘺 𝘧𝘢𝘵, 𝘨𝘭𝘪𝘴𝘵𝘦𝘯𝘪𝘯𝘨 𝘴𝘬𝘪𝘯, 𝘢𝘯𝘥 𝘴𝘶𝘤𝘤𝘶𝘭𝘦𝘯𝘵 𝘮𝘦𝘢𝘵 𝘵𝘩𝘢𝘵 𝘪𝘴 𝘯𝘦𝘷𝘦𝘳 𝘵𝘰𝘰 𝘨𝘢𝘮𝘦𝘺. 𝘛𝘩𝘦 𝘴𝘬𝘪𝘯 𝘪𝘴 𝘴𝘭𝘪𝘨𝘩𝘵𝘭𝘺 𝘭𝘦𝘴𝘴 𝘤𝘳𝘪𝘴𝘱 𝘢𝘴 𝘵𝘩𝘦 𝘵𝘦𝘯𝘥𝘦𝘳 𝘮𝘦𝘢𝘵 𝘵𝘢𝘬𝘦𝘴 𝘤𝘦𝘯𝘵𝘳𝘦 𝘴𝘵𝘢𝘨𝘦. 𝘛𝘩𝘦 𝘵𝘢𝘴𝘵𝘦 𝘪𝘴 𝘦𝘯𝘩𝘢𝘯𝘤𝘦𝘥 𝘣𝘺 𝘢 𝘴𝘸𝘦𝘦𝘵 𝘢𝘯𝘥 𝘢𝘤𝘪𝘥𝘪𝘤 𝘣𝘭𝘢𝘤𝘬 𝘵𝘳𝘶𝘧𝘧𝘭𝘦 𝘱𝘭𝘶𝘮 𝘴𝘢𝘶𝘤𝘦. 𝘐 𝘢𝘮 𝘴𝘶𝘳𝘦 𝘺𝘰𝘶 𝘸𝘪𝘭𝘭 𝘭𝘰𝘷𝘦 𝘵𝘩𝘪𝘴 𝘵𝘸𝘪𝘴𝘵!𝐒𝐭𝐞𝐚𝐦𝐞𝐝 𝐆𝐥𝐮𝐭𝐢𝐧𝐨𝐮𝐬 𝐑𝐢𝐜𝐞 𝐰/ 𝐌𝐮𝐝 𝐂𝐫𝐚𝐛糯米炒膏蟹🦀$𝟓𝟔

𝐑𝐨𝐚𝐬𝐭 𝐆𝐨𝐨𝐬𝐞 𝐰/ 𝐁𝐥𝐚𝐜𝐤 𝐓𝐫𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞
黑松露玻璃燒鵝🖤
$𝟐𝟑𝟖 (𝟏/𝟒隻) (🌟𝟗/𝟏𝟎)

糯米炒膏蟹🦀
$𝟓𝟔𝟖 (𝟏隻) (🌟𝟗/𝟏𝟎)
有大大個蟹蓋同蟹腳、蟹鉗,一開蓋就聞到香味,好吸引!蟹蓋入面裝載粒粒金黃色蟹膏,精華滲晒入糯米飯,鍋底仲有好香嘅飯焦,食到停唔到口!
𝘔𝘶𝘥 𝘤𝘳𝘢𝘣 𝘢𝘭𝘰𝘯𝘨 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘪𝘵𝘴 𝘢𝘣𝘶𝘯𝘥𝘢𝘯𝘵 𝘨𝘰𝘳𝘨𝘦𝘰𝘶𝘴 𝘰𝘳𝘢𝘯𝘨𝘦 𝘳𝘰𝘦 𝘪𝘴 𝘴𝘵𝘦𝘢𝘮𝘦𝘥 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘨𝘭𝘶𝘵𝘪𝘯𝘰𝘶𝘴 𝘳𝘪𝘤𝘦, 𝘢𝘭𝘭𝘰𝘸𝘪𝘯𝘨 𝘵𝘩𝘦 𝘰𝘤𝘦𝘢𝘯𝘪𝘤 𝘧𝘭𝘢𝘷𝘰𝘶𝘳𝘴 𝘵𝘰 𝘱𝘦𝘳𝘤𝘰𝘭𝘢𝘵𝘦 𝘦𝘷𝘦𝘳𝘺 𝘨𝘳𝘢𝘪𝘯 𝘰𝘧 𝘳𝘪𝘤𝘦.

𝐑𝐨𝐚𝐬𝐭 𝐒𝐮𝐜𝐤𝐥𝐢𝐧𝐠 𝐏𝐢𝐠
招牌即燒乳豬🐷
$𝟐𝟓𝟖 (𝟏/𝟒隻) (🌟𝟗/𝟏𝟎)
即叫即燒!皮薄超級脆卜卜!大廚將乳豬皮嘅肥膏都去清,食完零罪惡感!! 肉質仲要係非常軟稔又夠味,老人家都食到~乳豬完全不比黑松露燒鵝遜色!
𝘓𝘰𝘰𝘬 𝘢𝘵 𝘵𝘩𝘦 𝘣𝘶𝘳𝘯𝘪𝘴𝘩𝘦𝘥 𝘢𝘯𝘥 𝘣𝘳𝘪𝘵𝘵𝘭𝘦 𝘵𝘪𝘭𝘦𝘴. 𝘛𝘩𝘦 𝘴𝘬𝘪𝘯 𝘪𝘴 𝘱𝘢𝘱𝘦𝘳-𝘵𝘩𝘪𝘯 𝘢𝘴 𝘮𝘰𝘴𝘵 𝘰𝘧 𝘵𝘩𝘦 𝘧𝘢𝘵𝘴 𝘢𝘳𝘦 𝘴𝘤𝘳𝘢𝘱𝘦𝘥 𝘰𝘧𝘧. 𝘛𝘩𝘪𝘴 𝘳𝘦𝘲𝘶𝘪𝘳𝘦𝘴 𝘳𝘦𝘢𝘭𝘭𝘺 𝘢𝘥𝘷𝘢𝘯𝘤𝘦𝘥 𝘴𝘬𝘪𝘭𝘭!!

𝐁𝐫𝐚𝐢𝐬𝐞𝐝 𝐂𝐡𝐢𝐧𝐞𝐬𝐞 𝐋𝐞𝐭𝐭𝐮𝐜𝐞 𝐢𝐧 𝐂𝐥𝐚𝐲 𝐏𝐨𝐭
啫啫生菜煲🥬
$𝟏𝟏𝟖 (🌟𝟖/𝟏𝟎)
黎小菜館一定會叫煲仔小菜! 熱辣辣炸炸聲超有大排檔風味!咸蝦醬同蝦米足料又惹味!
𝘛𝘩𝘪𝘴 𝘴𝘪𝘻𝘻𝘭𝘪𝘯𝘨 𝘥𝘪𝘴𝘩 𝘪𝘴 𝘴𝘰 𝘧𝘳𝘢𝘨𝘳𝘢𝘯𝘵, 𝘮𝘢𝘥𝘦 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘴𝘩𝘳𝘪𝘮𝘱 𝘱𝘢𝘴𝘵𝘦 𝘢𝘯𝘥 𝘊𝘩𝘪𝘯𝘦𝘴𝘦 𝘭𝘦𝘵𝘵𝘶𝘤𝘦.

最後估唔到仲有驚喜,就係免費附送嘅桂花糕配西式牛乳布甸!布甸牛奶味超濃厚又好滑,桂花糕清新少甜,做飯後甜品一流~

現場環境舒適企理,平日夜晚都爆滿,見好多都係一家大細或者成班朋友嚟食~超熱鬧
  • 脆皮燒乳豬
爸爸最鍾意就係食中菜,今日特登約佢一齊出街shopping買新衫,順便喺附近食埋晚餐先返屋企❤️比咗幾個選擇佢揀,佢話見到神燈海鮮酒家嘅蜜汁脆燒鱔好吸引,一於帶佢去試吓先🧏🏻‍♀️🧏🏻‍♀️🔹南非鮑魚啫啫雞熱辣辣原煲呈上,南非鮑魚肉厚肥美,食落彈牙好有嚼勁~配以嫩滑juicy雞件,色香味俱全,惹味至極🌟🔹龍蝦粉絲煲嚴選新鮮龍蝦🦞蝦肉鮮甜彈牙、緊實滑脆~加入薑蔥、粉絲及秘製醬汁炮製,香氣濃郁,尤其粉絲索滿蝦之鮮味及醬汁精華,滋味升級💡🔹蜜汁脆燒鱔鱔皮燒至金黃色,香脆可口,鱔肉肥美豐腴,啖啖肉鮮嫩多汁,配以蜜汁調味,香甜又滋味😋🔹招牌焗魚腸將魚腸混入陳年果皮、白胡椒、雞蛋醬等材料放入缽仔先蒸後焗,工序繁多,絕對係必須機之作!魚腸口感外脆內軟,肥美不帶半點苦澀,層次分明,值得一試👍🏻🔹雲耳百合炒鮮淮山新鮮淮山特別有益健康,當中黏液蛋白蘊含豐富纖維素,有助腸胃蠕動,更可滋潤皮膚~配搭雲耳、百合,鮮香十足💁🏻‍♀️最後仲有兩款甜品送,有驚喜!神燈海鮮酒家✨📍 佐敦長樂街14-20號18廣場地下

1929 浏览

🔹南非鮑魚啫啫雞

🔹龍蝦粉絲煲

🔹蜜汁脆燒鱔

🔹招牌焗魚腸

🔹雲耳百合炒鮮淮山

最後仲有兩款甜品送,有驚喜!

神燈海鮮酒家✨
📍 佐敦長樂街14-20號18廣場地下
2024-03-15
先講下環境,旺中帶靜,交通方便,不過生意太好所以啲枱排到密質質,好在部份有張乾淨透明膠隔住、感覺好啲😉 不過客人太多冷氣差少少,兼夾對住後門,唔知點解成日有人行出行入⋯⋯真係好熱🫠🦀 糯米炒膏蟹 $598最期待嘅一道菜、賣成六百蚊一隻蟹、真心貴、不過哩隻蟹堅爆膏、好食嘅😋不過本人覺得咁樣煑嘥咗⋯蟹嘅鮮味膏嘅甘香味似乎被其他調味料蓋過🦀🦀🦀🦐 星洲麥皮蝦 $278急凍中蝦鮮味欠奉、同新馬嘅口味頗有出入、原本做法係油泡蝦撈錬奶加麥皮同炒、味道偏甜,不過哩到嘅做法有啲似避風塘,但又唔夠惹味,麻麻哋啫⋯⋯🪿黑松露玻璃燒鵝 $238雖然話係黑松露啫,但係點解會咁黑嘅呢?真係黑人問號?哩個餸要提前訂、外皮有少少黑松露味、點埋個醬、-定有黑松露味啦!不過又唔會over,唔錯嘅但又未至於好正,同出面坊間燒鵝差唔多,勝在走晒肥膏👍🏻👍🏻 賣二百幾例排,得咁少,真係有啲貴💲💲💲🥬啫啫芥蘭煲 $128唔知係個煲太大亦話份量少🤔 味道方面都係一般般,唔夠惹味⋯小食「琥珀合桃」$25誠意小食、收$25都合理😋茶$15/位回頭率:49%

🦀 糯米炒膏蟹 $598
糯米炒膏蟹

🦐 星洲麥皮蝦 $278
星洲麥皮蝦

🪿黑松露玻璃燒鵝 $238

🥬啫啫芥蘭煲 $128
唔知係個煲太大亦話份量少🤔 味道方面都係一般般,唔夠惹味⋯
啫啫芥蘭煲

回頭率:49%
2024-09-14
糯米炒膏蟹
6天前 0 浏览
如果喜歡吃懷舊粵菜,我的心水推介是位於佐敦的「神燈」,特別適合家人和朋友聚會。雖然餐廳經常客滿,但店員的服務依然非常用心,那種友善親切讓人感覺窩心。🔺涼拌豬腳筋$98 這道涼菜的豬腳筋口感爽脆,底下伴有應該是萵筍的蔬菜條,清爽可口,帶少許麻味,是一道清新開胃小菜。🔺滷水豬生腸$158 這道冷盤的豬生腸處理得非常乾淨,滷水味道足夠但不過鹹,口感滑嫩,帶點彈性和嚼勁,這前菜值得一試。🔺黑松露玻璃燒鵝$238 1/4隻第一次吃黑色皮的燒鵝,好特別呢,燒鵝皮薄而香脆,內裡肉質嫩滑多汁,散出淡淡的黑松露味道及鵝香。🔺糯米炒膏蟹$588 蟹膏非常豐富,橙黃色的蟹膏散佈於糯米飯之中,邊吃邊發現,飯粒吸收了蟹的鮮味,帶有少許飯焦,增添了口感。一整隻蟹的肉質新鮮鮮甜,已分開一件件容易食,肉量充足,吃起來非常滿足。🔺蜜汁脆燒鱔這道菜真的巧大廚的功力,鱔肉彈牙,底部脆身,口感豐富,調味恰到好處,不會過甜,加上一點檸檬汁,更能提升其鮮味。🔺干煸四季豆$118 經典粵菜,四季豆肥肥的很飽滿,炒得非常入味,爽脆多汁,底下有大量的肉碎,增加了整體的豐富度和口感。🔺甜品 最後餐廳還會送贈牛奶布甸和桂花糕,布甸口感滑嫩

🔺涼拌豬腳筋$98

🔺滷水豬生腸$158

🔺黑松露玻璃燒鵝$238 1/4隻

🔺糯米炒膏蟹$588

🔺蜜汁脆燒鱔

🔺干煸四季豆$118

🔺甜品
最後餐廳還會送贈牛奶布甸和桂花糕,布甸口感滑嫩,桂花糕香甜可口,吃完甜品感覺更完滿。

神燈海鮮酒家位於佐敦站附近嘅 18 廣場嘅地下及一樓,地方都幾算幾明亮、幾寬敞、幾乾淨。我哋去到嘅時候大約 8:30pm左右,餐廳坐得滿滿,多數都係一枱5-7個人多。平日都滿座,可想而知呢度係絕對有保證!出名做手工粵菜嘅神燈海鮮酒家。除咗有傳統嘅粵菜菜式外,仲有唔少嘅創新菜式,為傳統嘅粵菜加添咗新意同活力,招牌嘅黑松露玻璃燒鵝就係其中一款新派創意之作。呢度除咗傳統同創新菜式都係心機嘢之外,呢度嘅服務都係超好!侍應會周不時過嚟換碟,refill茶壺,而且仲超級好禮貌,服務得非常周到、貼心 ❤️我哋點咗幾款神燈必試推介:⭐黑松露玻璃燒鵝 $238 / 1/4 隻 | $468 / 半隻 | $888 / 全隻我哋叫咗1/4隻燒鵝都已經大大份。唔好淨係睇見外表黑媽媽嘅黑松露玻璃燒鵝就覺得唔吸引,其實呢個燒鵝充滿內涵,黑松露醃製咗嘅鵝再烤,表皮黑得嚟好有光澤。喺脆皮底下係一層薄薄但肥美嘅肥膏,入口即溶嘅皮同啖啖肉同個黑松露汁同酸梅醬好夾,好醒胃。⭐糯米炒膏蟹 $588呢個糯米飯夠晒惹味出色,未開蓋嘅時候已經聞到一陣炒糯米飯嘅香味。一打開個煲蓋更加不得了,店員叫我哋撈一撈個飯,果陣香噴噴嘅炒糯米飯

我哋點咗幾款神燈必試推介:

⭐糯米炒膏蟹 $588
呢個糯米飯夠晒惹味出色,未開蓋嘅時候已經聞到一陣炒糯米飯嘅香味。一打開個煲蓋更加不得了,店員叫我哋撈一撈個飯,果陣香噴噴嘅炒糯米飯香味即刻出晒嚟。口感方面,呢隻膏蟹係爆膏蟹,蟹膏連埋糯米飯炒,實實嘅蟹膏,加上糯米飯嘅煙韌同脆香嘅飯焦為呢個飯嘅口感增加咗唔少嘅層次。

⭐蜜汁脆燒鱔 $278
肥美嘅燒鱔啖啖肉,表面脆卜卜嘅燒鱔配上微甜嘅蜜汁加上檸檬汁估唔到又幾夾,唔會搶走咗鱔本身嘅鱔味。食到停唔到,一嚟就已經食咗三舊 😋

⭐滷水豬生腸 $158
橙色嘅豬生腸!滷水豬生腸都滷得好入味之餘,爽口得嚟幾有口感,一啲都唔韌,而家呢啲咁地道嘅冷盤喺酒樓真係買少見少

⭐涼拌豬腳筋 $98
醃得好入味嘅涼拌豬腳筋,麻香清新,充滿咗含豐富蛋白質。有嚼勁、好煙韌得嚟一啲都唔韌 ,係一道非常啱大熱天時嘅開胃前菜。

⭐醬皇翡翠鴛鴦蚌 $228
經典嘅粵菜菜式,用上XO醬炒嘅醬皇翡翠鴛鴦蚌用上珊瑚蚌和桂花蚌,煮得恰到好處嘅鴛鴦蚌爽脆鮮甜,配上爽口嘅西芹、甜椒夠鑊氣得嚟夠健康

🍮桂花糕 + 牛奶奶凍
最後送嘅甜品,有桂花糕同牛奶奶凍,桂花糕有淡淡嘅花香得嚟又唔會太甜,清清地食落幾舒服。牛奶奶凍嘅牛奶味都幾出,雖然係送嘅甜品,但一啲都唔hea,抵讚!

2024-09-09
  • 蜜汁脆燒鱔
2024-09-08 0 浏览
這是我近10年來體驗感最差的餐廳,相信很多好評都是用錢買來的吧。但作為普通香港市民,還是有責任告之大家真相:所有的食物-個味道,環境堪比公共大食堂(可能還要差),越是招牌菜越難吃,需要預訂的黑松露燒鵝簡直無法形容的乾柴。還有-位職員(好像是老闆)周圍去照相,大概想花錢買好評吧。這樣的餐廳還客似雲來,老闆用心良苦。而且價格也不便宜,七菜一湯(6位)埋單HKD 3700左右。想要慕名去的食客-定要小心了。
上次同屋企人去神燈嘅銅鑼灣店食飯,可惜當晚食唔到招牌黑松露玻璃燒鵝.. 之後屋企人就話想再去佐敦店食,因為話以前神燈舊址都係喺佐敦,有回憶喎~ 好啦,呢晚訂好卡位座~ 全場爆滿果然受歡迎! 🦀《 糯米炒膏蟹 💲588 》用上來自鹹淡水交界嘅14兩斗門蟹🦀味道鮮香、肉質嫩滑~加上泰國口感煙韌嘅糯米,蟹汁滲透飯粒中,每一口糯米飯飽吸了蟹黃蟹膏以及蟹肉嘅鮮香~《 黑松露玻璃燒鵝 💲238(1/4隻) 》我不是燒鵝愛好者,但呢隻黑蚊蚊嘅燒鵝極有內涵,令我搶住食😆😆! 脆皮之外,肉質更十分嫩滑,更帶肉汁同脂香,有一刻懷疑自己唔係食緊鵝肉,蘸埋酸甜松露醬更令肉汁滿滿嘅燒鵝口感昇華⭐️🆙🆙 🐟《 蜜汁脆燒鱔 💲278 》 用蜜汁燒,外皮燒到脆卜卜,鱔肉肥美豐腴,啖啖肉鮮嫩多汁又爽脆,仲有油脂同肉汁,讚讚👍🏻🐽《 滷水豬生腸 💲158 》以前怕食豬生腸其一係怕韌,今次一試令我完全改觀!口感爽脆又入味,完全唔韌,原來豬生腸係好食架😌 🐷《 涼拌豬腳筋 💲98 》經過浸泡、料理酒薑蔥辟腥,再以花椒、桂皮、香葉、八角及調味料煮製3小時~開頭以為點都會有嚼勁,但原來軟稔中帶點Q彈,唔會太費嚼勁,底下仲舖咗萵筍

好啦,呢晚訂好卡位座~ 全場爆滿果然受歡迎!

🦀《 糯米炒膏蟹 💲588 》

《 黑松露玻璃燒鵝 💲238(1/4隻) 》

🐟《 蜜汁脆燒鱔 💲278 》

🐽《 滷水豬生腸 💲158 》

🐷《 涼拌豬腳筋 💲98 》
開頭以為點都會有嚼勁,但原來軟稔中帶點Q彈,唔會太費嚼勁,底下仲舖咗萵筍,幾清香好食~

《 雲耳百合炒鮮淮山💲118 》
新鮮淮山有益健康,配搭雲耳及百合,清甜鮮爽~而且炒得完全唔油膩~

《 青島啤酒(大樽) 💲42 》 啤一啤,配美食更爽!

**茶💲15/位 、前菜💲25**
2024-08-29
2024-08-29 1019 浏览
屋企人生日,一班人,緊係食中菜啦,識食一定係食粵菜啦!最後決定黎神燈食!餐廳嘅裝潢以簡單中式酒樓風格為主,燈光柔和。枱與枱好近,座位比較逼夾,但氣氛係正,係溫馨既。好多家庭、一班朋友專登訂位過嚟食飯,感覺上好似返咗屋企食飯咁。我哋點咗幾道招牌菜。首先係黑松露玻璃燒鵝,燒鵝肉質鮮嫩,黑松露味濃郁,搭配得恰到好處。 最難影得吸引既招牌菜!一啲都唔係外貌協會跟住出場嘅係伊比利亞叉燒王同埋有米佬豬手。叉燒半肥瘦適中,豬手炸到脆卜卜,米炸成脆米粒,再加上少少辣椒,好惹味,好岩送酒。唔夠喉,叫左神燈小炒王,蜜汁脆燒鱔同埋豉椒炒蟶子王。小炒王有啲失色,鹹了點,太乾身。燒鱔食落又甜又脆,厚到成舊壽司咁🤤太正喇。最後叫咗佢哋嘅小壽包,令整個生日晚餐畫上完美句號。服務員態度親切,好樂意幫忙影相。對每道菜嘅介紹都好詳細,而且對於客人嘅需求都非常留意。餐廳嘅價錢算係中上,但以食物質素同整體體驗嚟講,絕對物有所值。

我哋點咗幾道招牌菜。
黑松露玻璃燒鵝

跟住出場嘅係伊比利亞叉燒王同埋有米佬豬手。
西班牙豬叉燒

有米佬豬手

小炒王

燒鱔食落又甜又脆,厚到成舊壽司咁🤤太正喇。
燒鱔

最後叫咗佢哋嘅小壽包,令整個生日晚餐畫上完美句號。
壽包

服務員態度親切,好樂意幫忙影相。
對每道菜嘅介紹都好詳細,而且對於客人嘅需求都非常留意。

2024-08-17
庆祝纪念
生日
西班牙豬叉燒
有米佬豬手
燒鱔
壽包
  • 蜜汁脆燒鱔
之前一直收藏依間餐廳,因 openrice 見好有人氣,睇相賣相都唔錯一直好想試,最近終於去到食晚飯,但可能期望太大,有點少失望。極失望招牌菜嘅「糯米炒膏蟹」 ($588)全煲糯米飯都好硬,不是指鍋底的飯焦,煲內的糯米飯好似太少水未煮熟生米嘅感覺,向職只反映只係話生糯米飯係脆脆地,我地叫佢試下佢又唔肯試,我地又唔係第一次做炒糯米飯,係未熟就未熟,乾同硬,亦唔覺得好香。蟹係肉蟹,但不太新鮮,肉好實,應是炒過火了。$588依個價錢一D都唔值,全晚最後悔叫咗依碟所謂嘅招牌菜星洲麥皮蝦  - 加大8隻($360)推介!依間好的係可以按人頭加大份量,蝦新鮮,炸得香脆,幾好。蝦多士 -   加大 8份 ($240)幾脆,蝦新鮮,但有一D油膩南非鮑魚啫啫雞 ($498)鮑魚新鮮,雞無味,不名火喉,D汁只係留於表面。中規中矩。蜜燒松阪豬 ($168)好韌,可以唔食。辣酒煮花螺 ($198)個汁只有辣味,無其他香味,個螺無味,不推介。荷香麒麟雞 ($188)雞滑,味道不錯。其他/總括神燈小炒皇,藕片炒大尾魷無乜特別,主要都係無乜火喉。全間餐廳嘅食物都欠缺火喉,唔知點解會有咁多好評,不評論,食物唔係難食,

極失望招牌菜嘅「糯米炒膏蟹」 ($588)

星洲麥皮蝦  - 加大8隻($360)推介!

依間好的係可以按人頭加大份量,蝦新鮮,炸得香脆,幾好。

蝦多士 -   加大 8份 ($240)

幾脆,蝦新鮮,但有一D油膩

南非鮑魚啫啫雞 ($498)
鮑魚新鮮,雞無味,不名火喉,D汁只係留於表面。中規中矩。

蜜燒松阪豬 ($168)

好韌,可以唔食。

辣酒煮花螺 ($198)

個汁只有辣味,無其他香味,個螺無味,不推介。

荷香麒麟雞 ($188)

雞滑,味道不錯。

其他/總括
神燈小炒皇,藕片炒大尾魷無乜特別,主要都係無乜火喉。全間餐廳嘅食物都欠缺火喉,唔知點解會有咁多好評,不評論,食物唔係難食,賣相係好,但味道只係中規中矩,價錢比同行偏貴。餐廳環境有D焗,冷氣不足,環境氛暗嘈吵,比茶樓仲嘈一萬倍。
今次之後,會從我 openrice嘅收藏除名。
2024-08-27
  • 星洲麥皮蝦
在即燒乳豬🐖與黑松露玻璃燒鵝🪿的協奏下,神燈的幫忙再次閃耀起來招牌!🪿黑松露玻璃燒鵝$238.00¼隻燒鵝,外皮滲出陣陣黑松露香,要是沾上黑松露醬油,松露味更是濃郁!🦀糯米炒膏蟹$588.00超多膏的膏蟹配飯焦甚多的鍋底,蟹油香滿滿!🔥🐖即燒乳豬$258.00看着樓下師傅即燒乳豬,盡顯其功架,上桌熱辣出色!🍤星洲麥皮蝦$268.00星洲的大頭蝦加入麥皮同炒,入口甜而爽脆,帶點蝦膏🍆魚香茄子煲$118.00油香滿滿!鹹香肉碎為茄子帶來無限點綴🦪蟶子(4隻)蒜蓉粉絲蒸$280.00新鮮的蟶子,簡單蒜蓉粉絲蒸就可以前菜(琥珀合桃)$25.00千萬別以為中菜的前菜一定是伏,這裏的琥珀合桃質素超高!神燈海鮮酒家 (18廣場) (佐敦)佐敦長樂街14-20號18廣場地舖及1樓

招牌!
🪿黑松露玻璃燒鵝
$238.00

🦀糯米炒膏蟹
$588.00

超多膏的膏蟹配飯焦甚多的鍋底,蟹油香滿滿!

🔥🐖即燒乳豬
$258.00

看着樓下師傅即燒乳豬,盡顯其功架,上桌熱辣出色!

🍤星洲麥皮蝦
$268.00

星洲的大頭蝦加入麥皮同炒,入口甜而爽脆,帶點蝦膏

🍆魚香茄子煲
$118.00
油香滿滿!鹹香肉碎為茄子帶來無限點綴

🦪蟶子(4隻)蒜蓉粉絲蒸
$280.00

新鮮的蟶子,簡單蒜蓉粉絲蒸就可以

前菜(琥珀合桃)
$25.00

千萬別以為中菜的前菜一定是伏,
這裏的琥珀合桃質素超高!

神燈海鮮酒家 (18廣場) (佐敦)
佐敦長樂街14-20號18廣場地舖及1樓
2024-08-16 1485 浏览
約咗同屋企食晚飯🌙揀咗間高人氣又充滿港式情懷嘅「神燈海鮮酒家」⚱️🧞‍♂️.薑蔥龍蝦銀絲煲🦞一上枱已經聞到好香薑蔥龍蝦味🫚龍蝦肥美厚肉😍肉質爽彈,非常鮮甜🤤粉絲份量毫不吝嗇🍜吸滿龍蝦嘅精華又爽滑💯.星洲麥皮蝦(6隻)🍤麥皮蝦炸得香脆😆大隻且肉質緊實😬表面灑滿麥皮🌾食落有少少粟米味咁🌽🤔.即燒乳豬(1/4隻)🐖乳豬即叫即燒🔥先點少少海鮮醬同砂糖💁🏻‍♀️入口先食到鬆脆外皮😗再食到薄薄一層嘅酥香嫩滑嘅肉😋.黑松露玻璃燒鵝(1/4隻)🪿燒鵝以黑松露醃後再燒🖤外皮烏黑亮麗,充滿光澤✨燒到皮脆肉軟腍且嫩😛食到陣陣鵝肉香同黑松露香👍🏻可自行再沾上黑松露燒鵝汁同酸梅醬🍑味道更加提升🆙.金湯海皇豆腐🍲滑嫩豆腐表面係金沙一粒粒口感🥚香濃鹹蛋黃味😛並加入蝦仁🦐魚肉🐟帶子等煮成🐚.紅燒妙齡乳鴿🐥乳鴿燒得乾身微脆😉保留唔少肉汁☺️沾上黑醋同胡椒鹽🧂份外滋味😌.楊枝甘露(2位)🥭🍊.前菜🌰琥珀核桃.玄米綠茶(2位)🫖
楊枝甘露(2位)🥭🍊
前菜🌰琥珀核桃
玄米綠茶(2位)🫖
  • 前菜
  • 甜品
  • 黑松露玻璃燒鵝(1/4隻)
  • 麥皮蝦
  • 星州麥皮蝦
  • 紅燒乳鴿
2024-08-16 1305 浏览
今晚同屋企人一齊食好西👅👅美食林立的佐敦地段的神燈海鮮酒家💡演繹懷舊粵菜精髓,輔以江南蘇坑的故典風格裝潢,秉承粵菜精髓,更融入創新元素,讓食客猶如回頭從前品嚐懷舊粵菜,延續港式情懷🫖🥢⋄⋄====—====—====—====—✦ 茶芥小食 ✦🍁玄米綠茶($15/位)款式選擇幾多,有清新的玄米綠茶,茶葉是來自日本,清澈剔透,散發淡淡的清香🫖—🐟前菜($25/碟)脆脆銀魚香脆美味,絕對係不可抗拒嘅小食😙⋄✦ 佐酒小食 ✦🐖🌱香茜鮮沙薑豬手粒($68)豬手粒軟嫩入味,配以新鮮的芫荽和爽口沙薑,冰涼爽口,非常開胃😝⋄✦ 神燈十光 ✦🦢黑松露玻璃燒鵝($238/4分1隻;$468/半隻;$888/壹隻)燒鵝亦係店內的招牌菜之一😄黑色嘅燒鵝真係第一次見,非常特別,外層配以黑松露,經過慢火烤製,肉質嫩滑,散發淡淡黑松露香氣,內裡鮮嫩多汁,香氣四溢,滿口滋味😍—🐷即燒乳豬($258/4分1隻;$498/半隻;$988/壹隻)乳豬同樣是店內招牌菜,即叫即燒嘅乳豬皮脆肉嫩,油而不膩,入口即化,表層均勻的焦糖色令人食指大動👻 ⋄✦ 生猛海鮮 ✦🦐星洲麥皮蝦($268/6隻)鮮活海蝦肥美大隻,沾上麥皮脆脆非

====—====—====—====—
✦ 茶芥小食 ✦
🍁玄米綠茶($15/位)

🐟前菜($25/碟)
脆脆銀魚香脆美味,絕對係不可抗拒嘅小食😙

✦ 佐酒小食 ✦
🐖🌱香茜鮮沙薑豬手粒($68)

✦ 神燈十光 ✦

✦ 生猛海鮮 ✦
🦐星洲麥皮蝦($268/6隻)

鮮活海蝦肥美大隻,沾上麥皮脆脆非常吸引,滿滿星洲風味,肉質彈牙鮮甜,沾上麥皮脆脆一齊食風味十足😙

🦀🍲糯米炒膏蟹($588/隻)

糯米炒膏蟹也非常邪惡,原隻爆膏鮮蟹,橙黃色的蟹膏超級邪惡👿混合炒香的糯米飯香味四溢,口感軟糯鮮甜,忍唔住一口接一口👅

✦ 特色小菜 ✦
🦀百花炸釀松葉蟹鉗 (2隻起)($68/隻)

新鮮肥美的松葉蟹鉗以鑲入新鮮蟹肉,脹卜卜,外酥內嫩,爽彈可口😋

甜品

🍮 3.6牛乳布甸
精緻細膩的3.6牛奶布甸,甜而不膩,綿密柔滑,口感清爽👍🏻

🌼杞子桂花糕
混合了枸杞和桂花,淡雅的香氣,清甜可口😛
====—====—====—====—
📌店名:神燈海鮮酒家 (佐敦)’
📍地址:佐敦長樂街14-20號18廣場地舖及1樓
2024-07-24
  • 甜品
  • 百花炸釀松葉蟹鉗
  • 杞子桂花糕
2024-08-14 1342 浏览
⭕有間中菜我係勁鍾意食反覆食咗三四次😝今次想同大家推介就係位於佐敦嘅神燈海鮮酒家💁‍♀️用人頭擔保佢係真係好好無論平日咩時段佢都係勁爆場如果你同我一樣都係勁鍾意食中菜依家一定唔可以錯過!!▫️糯米飯炒膏蟹🦀非常捉足料 用左原隻膏蟹每啖飯都充滿住蟹膏好夠鑊氣 煲底仲有好多飯焦▫️黑松露燒鵝🦆第一次食黑蚊蚊嘅燒鵝🦆個皮都幾脆 食落口啖啖肉👄▫️招牌即燒乳豬🐖佢已經切好曬一份份一啖肉再加埋個乳豬皮簡直係人生一大樂事▫️星洲麥皮蝦🦐每隻蝦都大大隻好厚肉 鍾意食蝦都可以叫!
⭕有間中菜我係勁鍾意食
反覆食咗三四次😝
今次想同大家推介就係位於佐敦嘅神燈海鮮酒家💁‍♀️
用人頭擔保佢係真係好好
無論平日咩時段佢都係勁爆場
如果你同我一樣都係勁鍾意食中菜
依家一定唔可以錯過!!

▫️糯米飯炒膏蟹🦀

一啖肉再加埋個乳豬皮
簡直係人生一大樂事

▫️星洲麥皮蝦🦐
每隻蝦都大大隻
好厚肉 鍾意食蝦都可以叫!

2024-08-13 1313 浏览
一班朋友飲茶好地方😍懷舊點心,即點即蒸👍懷舊蝦多士👍没有油膩感覺👍伊比利亞叉燒皇👍金磚滑豆腐炸妙齡乳鴿手拍青瓜晶瑩蝦餃皇醬皇蒸鳳爪臘腸卷👍香茜牛肉球鲜蝦菠菜餃