2017-05-22 342 浏览
男朋友最近转左工, 难得第一次出粮, 今日带我出去食餐好~佢话平时都出去食d平价野, 今日带我去返d好少少既今日黎到中环呢间中菜厅, 真系别有一番体验!礼宾传之前已经食过一次, 仲记得因为『礼宾传』呢个咁架势堂既名, 上次仲着得好d咁黎呢度食饭, 咁既情况真系第一次!不过黎得中环呢一带食饭, 点都唔想失礼自己, 总会着得好少少咁黎..今次打破传统着T记牛仔裤, 好似总系有点格格不入~ 不过难得星期6放假真系唔想连着衫都咁约束着自己.. 舒舒服服咁步入餐厅可能因为星期六既关系, 呢一区既人流比平日少好多, 入座时只有小猫三四只, 不过之後都有几台人客~上次黎呢度食晚餐有dinner set, 中午都唔另外有个Saturday brunch $280/per one呢个餐一共有7道菜式, 2款汤品以及2款甜品, 中午饭黎讲都算几多野食先黎左一个象拔蚌配粉皮 及 麻辣花胶云耳秋葵鸡丝粉皮食得多, 但象拔蚌配粉皮真系第一次试, 粉皮同一般粉皮无疑, 所以都不多讲喇!不得不提既系呢道菜既象拔蚌仔, 象拔蚌仔食落一d都唔似系冰鲜食品之物, 象拔蚌既鲜味同爽脆口感何奇突出! 令我怀疑厨师系用上新鲜象
男朋友最近转左工, 难得第一次出粮, 今日带我出去食餐好~
佢话平时都出去食d平价野, 今日带我去返d好少少既
今日黎到中环呢间中菜厅, 真系别有一番体验!

今次打破传统着T记牛仔裤, 好似总系有点格格不入~

不得不提既系呢道菜既象拔蚌仔, 象拔蚌仔食落一d都唔似系冰鲜食品之物, 象拔蚌既鲜味同爽脆口感何奇突出! 令我怀疑厨师系用上新鲜象拔蚌制作而成, 令到呢道菜提升了不少贵气!

麻辣花胶云耳秋葵冇想像中咁辣, 云耳脆身, 味道不错喔

职员放左2杯汤品, 2者既颜色真系好大对比~~~鲜橙色既系龙虾汤, 而比佢清淡既系桂花鱼老鸡炖咸酸菜
炖汤一向都系清澈但味浓, 呢个炖汤都唔例外, 清而不腻口, 而且因为内里有咸酸菜关系, 呢个比一般既炖汤来得更浓味, 相信炖了不少时间啊

龙虾汤有别於刚才既中式炖汤, 呢个龙虾汤同出面外界既龙虾汤有d唔同, 唔系用龙虾膏制作, 但饮落好香龙虾味, 而且鲜味十足! 唔好以为唔系用龙虾膏就会唔够香, 咁谂就错喇! 呢个汤品真系极之浓郁~
最特别既系呢个龙虾汤入面竟然有一大旧新鲜既龙虾肉在其中, 龙虾肉鲜甜可口, 唔会因为浸泡坐系汤品内而丧失其味, 龙虾肉质厚身而且相当有弹性!
呢2个汤就好似中西合壁, 各有特色!
不过如果要系2者挑选的话我会选择後者, 不竟龙虾汤会有新鲜既龙虾肉在内的确系极之少有~

沙汁明虾球
厨师事先将虾球轻轻炸至脆身, 以保留虾既爽脆口感, 保留水份, 之後配上厨师制作既特色酱汁, 味道有少少似沙律酱既味道, 虾球外层带有少少脆身, 内里富有口感, 啖啖肉而且keep到有肉汁~ 配上虾球几夹!

南瓜烩安格斯牛腩
呢道送菜都系一个心机菜, 安格斯牛腩炆得好有火喉的, 好软熟, 味道不错!

桂花鲍鱼炒素翅
鸡蛋炒素翅, 因为配有芽菜关系来得更有口感, 不过可能鲍鱼系男朋友果碟度, 所以我就食唔到有鲍鱼系素翅入面, 有点可惜><

礼宾传炒饭
放系枱度已经飘来阵阵黑松露香味, 原来因炒饭除左有黑松露酱之外, 厨师仲系用上黑松露油黎炒呢个炒饭, 所以啖啖都系淡淡既黑松露~ 单单一个炒饭都可以放上咁多心思, 真系尽显高贵!

蛋白杏仁茶 配 天山雪莲炖雪耳
其实食左个少饭个胃已经有8成饱, 但都一定要食埋呢2个甜品!!
杏仁茶属唔属於甜品呢? 我真系太大乡理喇! 真系唔系好知道… 杏仁茶阵阵杏仁香, 饮完果股浓烈既杏仁味会充斥着整个口腔, 如果中意杏仁既人应该会有种唔想吞落肚既感觉, 想keep住杏仁香在口中
天山雪莲炖雪耳呢个系我觉得做得几好既一道甜品, 呢道看似像水般质感既甜品, 饮落却带点杰身, 有点厚度既质感, 相当唔错! 甜品入喉清甜, 清澈透白饮落甜美, 看来系用了冰糖作调味. 冰糖品性温和, 制作甜品润喉养生, 饮完令人个喉咙好舒服, 难怪咁多人咁中意呢个甜品吧!

星期6既人流比起平日晚食来得更清静, 而且在场都属有学识人仕, 就算系倾偈都唔会骚扰到其他人的
感觉好舒服, 令人可以好好在此品嚐一餐舒服休闲的午餐
而且呢度既食物质素真系很有水准, 在场客人都见到系食呢个餐多, 但也有几台系以单点叫餐
不过呢个价钱可以食到咁高水准既食品真系十分超值!叫得『礼宾传』 当然要衬得起呢个名, 用上新鲜/上等食才制作, 呢度真系实至名归! 有机会一定会再一次来到访
2017-05-20
纪念日
  • 天山雪莲炖雪耳
  • 礼宾传炒饭
  • 象拔蚌配粉皮
✿╮❤╭✿ ✿杂感女生 好味日记✿ ˚*•✰。礼宾傅.品味再三的高级中菜。✰•*˚ ✿✿舌尖上的中环✿✿ ❤饿底饭聚.食匀全世界❤ ❤ 中菜,总有令人回味的精致 无论是什麽食材,只要大厨认真 心思独运,一定令人回味再三 礼宾傅就是这样一家食店 迷你鲍鱼多士 鲍鱼仔入味弹牙,非常好吃 小多士非常香脆,青瓜的出现令口感加倍爽口 燕窝酿鸡翼 鸡翼脆皮香口,燕窝酿得细致 入口不会散而有鸡肉香 如果想加分,就是在鸡翼上多用点蜜糖 一定更加滋味 羊肚菌炖螺头 炖螺头是根本鲜甜,加入了羊肚菌的浓香 又带出另一种森林与海洋的神奇香气 鲜蟹肉大良炒鲜奶 甜滑交融,奶香与蟹香十足 加一点醋提味,又有另一种鲜香 非常有水准的大良炒鲜奶 红烧花胶 烧汁处理得相当出色,花胶的胶度很高 这种润泽,只有一定级数的花胶才有的 配上菜心苗更是清甜点晴 令人回味再三 南瓜烩安格斯牛腩 入口就是满咀的格斯牛香 牛油的浓烈感在南瓜的甜美之间 原来非常到位 素千层浸芥菜胆 素千层入味吸汁,芥菜胆的甘味令人喜欢 礼宾炒饭 带有鲍鱼粒、带子粒的炒饭香喷喷 非乾炒而是带微湿的炒饭 竟然也教人爱不释口

杂感女生 好味日记
˚*•。礼宾傅.品味再三的高级中菜。•*˚
✿✿舌尖上的中环✿✿

饿底饭聚.食匀全世界

中菜,总有令人回味的精致
无论是什麽食材,只要大厨认真
心思独运,一定令人回味再三
礼宾傅就是这样一家食店

迷你鲍鱼多士
鲍鱼仔入味弹牙,非常好吃

小多士非常香脆,青瓜的出现令口感加倍爽口

燕窝酿鸡翼
鸡翼脆皮香口,燕窝酿得细致
入口不会散而有鸡肉香
如果想加分,就是在鸡翼上多用点蜜糖
一定更加滋味

羊肚菌炖螺头
炖螺头是根本鲜甜,加入了羊肚菌的浓香

又带出另一种森林与海洋的神奇香气

鲜蟹肉大良炒鲜奶
甜滑交融,奶香与蟹香十足
加一点醋提味,又有另一种鲜香

非常有水准的大良炒鲜奶

红烧花胶
烧汁处理得相当出色,花胶的胶度很高
这种润泽,只有一定级数的花胶才有的
配上菜心苗更是清甜点晴
令人回味再三

入口就是满咀的格斯牛香
牛油的浓烈感在南瓜的甜美之间

原来非常到位

素千层浸芥菜胆
素千层入味吸汁,芥菜胆的甘味令人喜欢

礼宾炒饭
带有鲍鱼粒、带子粒的炒饭香喷喷
非乾炒而是带微湿的炒饭

竟然也教人爱不释口

鲜百合合桃露
鲜百合是我喜欢的食材,养生健康
配上甜甜的合桃露,吃得出的现磨
没有了添加剂的调味,却甚为香滑

礼宾傅 $680/位
2017-05-17
2017-05-21 96 浏览
与朋友途经中环随意找来这菜馆用膳是时六点半人流还未算多侍应安排我们坐於角落位置我们要了两位680元的套餐是次头盘是鲍鱼多士鲍鱼体积虽细了一点但味道却很好质感非常软稔接着是燕窝酿鸡翼燕窝塞满了鸡中翼的部分鸡翼外皮也炸得很香脆再来的是羊肚菌炖螺头汤头十分清甜吃得出没有添加味精再来的是大良炒鲜奶这道菜充满了家乡味接着是红烧花胶花胶体积稍为细了一点但仍可切成三件安格斯牛腩比较普通有点小失望素千层浸芥菜胆有惊喜腐皮吸收了上汤味道出众然而菜胆仍有一点苦味但感觉仍是十分清新然後来点碳水化合物炒饭比较湿润最後以合桃露作结结束了这一餐精致的晚餐
与朋友途经中环随意找来这菜馆用膳
大良炒鲜奶
2017-05-18
合桃露
2017-05-20 73 浏览
同屋企人一齐试新野,今日搵左间系中环的高尚食府,环境和食物质素都相当好!点了个dinner set 套餐,唔洗左谂右谂,可以试到晒全部食物。迷你鲍鱼多士鲍鱼size一d都唔迷你,仲好有睇头,肉质又厚,夹住的多士好香脆。燕窝酿鸡翼燕窝份量好多,一切开已经见到围住整个鸡翼。鸡翼本身炸得好香好脆,肉质又滑。羊肚菌炖螺头炖螺头汤非常清甜,饮落完全唔觉得有味精,真材实料我钟意。鲜蟹肉大良炒鲜奶炒鲜奶用左蛋白炒成,蛋和奶香味非常浓,加上蟹肉新鲜,轻轻放上香醋已经很美味。红烧花胶花胶嫩滑美味,胶质丰富,调味得宜。南瓜烩安格斯牛腩素千层浸芥菜胆礼宾傅炒饭用左黑松露和各种海鲜炒成的饭非常香口,味道相当好吃!

羊肚菌炖螺头
炖螺头汤非常清甜,饮落完全唔觉得有味精,真材实料我钟意。

红烧花胶
花胶嫩滑美味,胶质丰富,调味得宜。

礼宾傅炒饭
用左黑松露和各种海鲜炒成的饭非常香口,味道相当好吃!
2017-05-20 277 浏览
屋企两老喜欢吃中菜,知道礼宾傅吃中菜相当出色,还屡获殊荣,这天晚上,趁Happy Friday , 同佢地一齐庆祝一下。 礼宾傅是由主厨Chung Kin Keung带领的顶级餐厅,每天均从世界各地搜罗最新鲜的食材制作出美味精致的上佳菜式,加上绝佳的高雅环境下,满足一向挑剔又嘴馋的我。 店内有套餐又有散叫,但比较之下套餐比较划算,所以决定点个Dinner Set ($680/位)试试。 🐟迷你鲍鱼多士🍞 鲍鱼鲜嫩可口,夹上青瓜和香脆可口的多士,作为整道晚餐之首,实在不错! 🍗燕窝酿鸡翼🍴 鸡翼酿入劲多燕窝,绝不欺场。鸡翼炸得酥香嫩滑,配合矜贵的食材更加突出。 🍲羊肚菌🍄炖螺头🐚 羊肚菌是菌类的一种,炖汤份量很多,汤头鲜味,完全喝不出是味精之作。 🦀鲜蟹肉大良炒鲜奶🍳🍼 炒鲜奶鲜嫩可口,配上新鲜的蛋肉滑溜又好味,轻轻配上香醋味道更加好! 🌸红烧花胶🍴 花胶份量不算很大,但味道相当好。花胶厚身且富胶质,嫩滑又美味。 🎃南瓜烩安格斯牛腩🐄 安格斯牛腩软腍好吃,肉质香嫩,底下的南瓜够腍又香甜。 🌿素千层浸芥菜胆 芥菜胆浸得腍腍的,有上汤浸住非常

🐟迷你鲍鱼多士🍞

🍗燕窝酿鸡翼🍴

🍲羊肚菌🍄炖螺头🐚

🦀鲜蟹肉大良炒鲜奶🍳🍼

🌸红烧花胶🍴

🎃南瓜烩安格斯牛腩🐄

安格斯牛腩软腍好吃,肉质香嫩,底下的南瓜够腍又香甜。

🌿素千层浸芥菜胆

芥菜胆浸得腍腍的,有上汤浸住非常好味。素千层好似豆卜咁,香口美味!

🍤礼宾傅炒饭🍚

用上黑松露,再配上海鲜如虾、带子、螺肉和菜粒等炒成,每啖都充满黑松露香味,满满滋味,很想再来一碗!

🍐雪梨雪耳糖水🍬

糖水非常够热,滋润又好味,为这顿晚餐画上完美句号。
2017-05-19
五月份在我的家族中是喜庆的一个月,母亲节、生日、结婚周年,都聚在这个月中,所以当然要豪一餐。「礼宾府」不是任何人随便可到的地方,今晚一於豪食跟「礼宾府」同音、同样贵气的「礼宾傅」。既然决定豪一餐,一於每人一个set 啦。由於要等部分人收工,所以今晚比较晚才能吃饭,到达食肆时已差不多九时,所以人流已走得七七八八,有包了场的感觉,几豪气。配合食肆的名字,侍应细心的服务,真的能做到礼宾的效果。食物逐样上枱,既能保持食物的热度,又能让食客慢慢品嚐食物的鲜。先来一个鲍鱼多士。在虾多士上面加原只鲍鱼。头盘已如此,真够豪。鲍鱼煮得够腍、够入味;虾多士够香够脆。中西式食品配搭在一起,却出奇地合拍。这只鸡翼酿入了很多燕窝,做到胀卜卜的,一切开,满满的燕窝,看得我心花怒放。燕窝通常用作甜点,配衬鸡翼时,味道未能突出,浪费了贵气的燕窝。用来盛载炖汤的器皿十分精致。刚巧早几天在电视节目上听过羊肚菌这名字,今天便一能看到它的庐山真面目。羊肚菌的外形有点像煮腍了的红枣,它的味道清甜,配合螺头和瘦肉来炖,很清甜滋润鲜奶炒得刚刚好,不会过老,能吃到它的香跟滑,又带点蟹肉的甜,加点醋来伴着吃,更能将鲜味提升不少花胶炆得
既然决定豪一餐,一於每人一个set 啦。

羊肚菌炖螺头
用来盛载炖汤的器皿十分精致。

红烧花胶
花胶炆得很腍、很入味,淋上高汤制成的献汁,吃时不期然想将献汁蘸清光。

南瓜烩安格斯牛腩
这款中西合壁的菜式,带给食客新鲜又有趣的感觉,食物质素好,别一般的煮法,食物的卖相,均能带给食客期待及惊喜。
素千层浸芥菜胆
芥菜腍、千层腐皮香软、渗透着高汤的精髓,精华是加入了几粒甜甜的杞子,无论卖相及食味都有画龙点睛的效果

盛真傅炒饭
饭用了鲍鱼、带子、鲜虾等多种配料来炒,很香很美味,yummy yummy

雪耳炖木瓜
最後上场的是雪耳炖木瓜,很香甜很滋润,而且加入了久违了的、珍贵的雪蛤膏,滋补程度大大提升了

香港人愈来愈讲究健康,食肆用了少油少盐少糖,但又不失食物的鲜的做法,食材的新鲜、厨师的好手艺应记一功。
每款食物都用了食用花来伴碟,又靓又鲜。
虽然食物份量不算太多,但每样食物都咁精致,每样食物都咁好味,每样食物都吃精光,已足够令我捧着肚子离开了。
2017-05-09
盛真傅炒饭
雪耳炖木瓜
辛苦搵黎自在食!!! 平时番工咁多野做, 梗系间唔中都要慰劳下自己!! 今时今日系香港食中菜唔会特别平, 愈系手工菜愈特别就会愈贵,所以~今晚就黎左礼宾传食下特首会食咩!一出电梯门就见到铺头名, 虽然地方唔大, 但布置得好有型格中国风~一坐低开完茶就睇下有咩食~唔洗一阵就好快开始上菜啦~~哩度好好, 个分好哂每个人既分量比你, 再会等你食完一道菜先上另一道, 唔会挞到冻哂~首先有, 迷你鲍鱼多士细细件, 有小乾鲍+青瓜片+炸脆多士因为有青瓜夹中间, 唔会太油腻, 鲍鱼煮得好稔身燕窝酿鸡翼埋黎睇埋黎睇!!!!!快啲望下!!!!劲多燕窝!!!!皮烤到好脆, 用叉拮入去有卜卜脆既声音, 好香烧烤味, 但又唔浓味, 系真正既小小咸多多脆羊肚菌炖螺头好足料呀~ 汤好清唔油腻, 好浓菌类味道, 有螺头提高鲜味, 每碗汤入面都有一大粒螺头三粒羊肚菌再加一小粒瘦肉鲜蟹肉大良炒鲜奶原本以为会好淡味, 但我错啦, 食左一啖之後觉得出乎意料咁好味, 味道唔啖, 炒鲜奶好滑, 蟹肉好足料, 每啖都食到有蟹肉, 加左醋有少少酸味, 更加食到蟹肉鲜味红烧花胶芡汁系焦点, 应该有用鲍鱼汁有底汁, 花胶有一定厚度,
所以~今晚就黎左礼宾传食下特首会食咩!

首先有, 迷你鲍鱼多士

细细件, 有小乾鲍+青瓜片+炸脆多士
因为有青瓜夹中间, 唔会太油腻, 鲍鱼煮得好稔身

燕窝酿鸡翼

埋黎睇埋黎睇!!!!!快啲望下!!!!劲多燕窝!!!!

红烧花胶
芡汁系焦点, 应该有用鲍鱼汁有底汁, 花胶有一定厚度, 所以食落烟韧
餐厅对摆盘好用心, 连条菜芯都有跟番碟型修剪过

南瓜烩安格斯牛腩

牛腩煮得够稔, 带有少少筋, 好浓牛味, 南瓜够入味, 好味

素千层浸芥菜胆

素千层最有惊喜! 入面好似好多层腐皮叠埋一齐, 有好浓豆味, 外层似豆卜, 加埋个芡汁一齐食, 正!!!!

礼宾传炒饭
有菜粒, 鲍粒, 虾粒~ 乾湿度岩岩好!!我好怕食太乾既炒饭, 有少少湿就岩岩好啦!! 望落啲饭咁深色应该系用左老抽, 所以闻落好香但食落唔会好咸

椰汁汤圆
必食!必食!!! 一上枱已经闻到好香椰汁味, 个汁好厚身, 唔似坊间好似水状咁! 个椰汁已经咁正, 再加上两粒麻蓉汤丸~PERFECT!!!
题外话/补充资料: 成餐饭侍应都好贴心, 一见你茶杯唔够茶会过黎帮你斟茶, 每到上菜时候都会讲一次菜名
2017-05-18
2017-05-18 324 浏览
难得有朋友泥香港🤔 决定dump本啲带佢去豪食一下先😝 呢度听个名就好架细 但原来野食都真系几唔错👍🏻😀 鲍鱼多士好的骰 卖相好可爱😝 食落口时好有层次感 鲍鱼够滑溜 有弹性 食落好有咬口 青瓜好爽口 而最底既多士亦都好脆口👍🏻 咁样夹埋食仲消左多士既油腻感😝 鸡翼就食得多 但有满满燕窝既鸡翼真系第一次试😍 餐厅真系无偷工减料架 一切开真系全部都系燕窝 鸡翼去左骨 炸得皮够脆👍🏻 薄薄一层皮入面就系好滑身既燕窝 食落口感好丰富👍🏻 羊肚菌炖螺头炖得好够火候好入味👍🏻😋 个汤亦都好足料 有猪肉 羊肚菌同螺肉 唔讲唔知 羊肚菌营养价值好高 补脑又提神😋 猪肉够腍 螺肉都好弹牙 真系好味又养生👍🏻 鲜蟹肉大良炒鲜奶一送上泥就系奶白色的😀 食落真系好滑身 好有奶香味 有入口即溶既感觉 亦都好足料 食落啖啖蟹肉 蟹肉都好够鲜甜😋花胶都几够厚身 食落好爽口 炆得入味👍🏻 花胶好处多大家应该都知 绝对系美颜养生之选😋 到最中意既南瓜烩安格斯牛腩啦😍 牛腩应该炆左一定时间 所以好入味 好够稔 牛味亦好出 肥瘦均匀 南瓜味好香甜 配搭埋一齐味道好夹👍🏻 素千层其实系腐皮黎 食落豆味几浓郁 一层层咁

素千层其实系腐皮黎 食落豆味几浓郁 一层层咁叠埋但都食得出好够滑身😀 芥菜胆浸系高汤中 食落好软身 加埋几粒杞子 甜甜地咁吊味 成碟口感都好丰富👍🏻
炒饭都值得赞👍🏻同其他普通炒饭既最大分别就系 有落到黑松露酱 所以食落有淡淡松露既香味😛 仲要好足料 有鲍鱼 龙虾 炒埋一齐 啲饭都粒粒分明 食落好有口感😝

最後就梗系唔少得糖水啦 椰汁炖桃胶够香够滑👍🏻 桃胶好软身 味道唔算好出 所以配埋椰汁就岩岩好 唔会太甜😛 饮完之後成个人都觉得好滋润😀
2017-05-17 41 浏览
今日lunch 比老板约食晚餐,餐厅由我选择及订位,咁就当然系近近地搵返中环区。特别的名字「礼宾傅」餐厅高雅舒适,可能时间尚早关系客人不多,所以份外宁静舒服。讲讲食物先😋😋迷你鲍鱼多士 -- 多士索左鲍鱼汁嘅味道,香脆可口燕窝酿鸡翼 -- 鸡翼略为浓味羊肚菌炖螺头 -- 清甜可口,羊肚菌爽口,口感特别鲜蟹肉大良炒鲜奶 -- 蟹肉鲜甜加埋鲜奶份外嫩滑红烧花胶 -- 普普通通,不太粘口,芡汁味太浓南瓜烩安格斯牛腩 -- 牛腩烩得很入味,入口松软素千层浸芥菜胆 -- 比较清淡礼宾傅炒饭 -- 加了少许黑松露入口香浓鲜百合合桃露 -- 一点都不够滑,而且比较嚡口,似系即冲

讲讲食物先😋😋

迷你鲍鱼多士 -- 多士索左鲍鱼汁嘅味道,香脆可口

燕窝酿鸡翼 -- 鸡翼略为浓味

羊肚菌炖螺头 -- 清甜可口,羊肚菌爽口,口感特别

鲜蟹肉大良炒鲜奶 -- 蟹肉鲜甜加埋鲜奶份外嫩滑

红烧花胶 -- 普普通通,不太粘口,芡汁味太浓

南瓜烩安格斯牛腩 -- 牛腩烩得很入味,入口松软

素千层浸芥菜胆 -- 比较清淡

礼宾傅炒饭 -- 加了少许黑松露入口香浓

鲜百合合桃露 -- 一点都不够滑,而且比较嚡口,似系即冲

2017-05-08
2017-05-13 810 浏览
今日预早庆祝母亲节,选了一间特别有派头,要令母亲满意的菜馆不易,朋友介绍中环礼宾博,於是订位同母亲吃。餐厅位置不易找,行了一圈才发现,原来娱乐行斜上第1个街口就是了,行多了路都担心母亲不高兴。到达5/F 服务员带位,2人坐4人人座位,水晶灯下很漂亮,装修真的很高级又有点怀旧,像老板级,几百万上落的人先食得起地方,餐牌每款中菜都系名贵的材料,非常矝贵感觉!有鲍鱼,燕窝,有炖汤,有花胶,安格斯牛腩,桃胶……只系$680位, 母亲都觉得好有牌场。第一道菜: 迷你鲍鱼多士 鲍鱼煮得香软入味,咬起来有弹性,下面有一片青瓜和炸多士,炸多士脆而不油腻,有点怀旧虾多士变奏,以鲍鱼就高级得多了。第二道菜: 燕窝镶鸡翼鸡翼去骨啖啖肉,咬落满满燕窝在中心,燕窝真的很多,鸡翼炸得皮脆金黄,实在很适合母亲。伴碟小花很精致,食落酸酸地。第三道菜: 羊肚菌炖螺头汤第1口觉得比想像中浓味,见汤很清晰,有螺肉,瘦肉,羊肚菌,羊肚菌卖得很贵,所以这款汤母亲都很满意,我曾怀疑有味精,因为平时饮炖汤味道清一点,不过饭後2小时我都没有口渴,证明真材实料,应该汤头用了很多材料。另外炖盅绿色荷叶的造型很漂亮。第四道菜:鲜蟹肉大良炒

第一道菜: 迷你鲍鱼多士

迷李鲍鱼多士

第二道菜: 燕窝镶鸡翼

燕窝镶鸡翼

伴碟小花很精致,食落酸酸地。

第三道菜: 羊肚菌炖螺头汤

第四道菜:鲜蟹肉大良炒鲜奶
材料很多蟹肉,鲜奶很嫩滑,海鲜味道,面层有些咸香的碎粒,味道提升了。

第五道菜:红烧花胶
一食就知用沙窝炆出来,红烧汁同花胶绝配,服务员换上刀义,据花胶我都系第1次,花胶都有4mm左右厚度,咬口软腍,配2条菜芯,健康清新。🍽

第六道菜: 南瓜烩安格斯牛腩
牛腩粒大件,口感软腍有牛味,很香酒味和南瓜香甜。

红烧烩安格斯牛腩

第七道菜: 素千层浸芥菜胆
厨师将叶部份除去,只用最嫩爽口芥菜身,以上汤煮成,菜胆颜色碧绿,素千层以多层腐皮造成,粒状吸收了上汤精华,非常入味。

第八道菜: 礼宾傅炒饭
炒饭内有虾肉,菜芯粒,一粒鲍鱼系饭面。味道上应该用鲍汁蚝油炒,炒饭材料丰富,味道非一切餐厅可比。

最後的甜品 木瓜炖雪耳桃胶
桃胶很滑溜,木瓜鲜甜,雪耳爽脆,非常清甜滋润,母亲赞不绝口。

服务员很专业,饮一口茶就酬一次,每道菜食完再上另一道,系700价钱一位,除了矝贵一,环境和服务都赞,朋友介绍得太好,母亲很喜欢
木瓜雪耳炖桃胶
  • 南瓜烩牛腩
  • 礼宾傅炒饭
  • 羊肚菌螺头炖汤
2017-05-12 45 浏览
礼宾傅 - 礼宾府的中式私房又到了母亲节大日子,又在烦恼该吃什麽。才刚刚去完礼宾府掉鸡蛋的我,第一次看到礼宾傅,还以为是礼宾府的餐厅呢!气派十足的门面,还有个巨型铜锣在门口!餐厅装潢非常豪华,但只可容纳50人左右,而且环境十分宁静,十分有私房菜的格调迷你鲍鱼多士果然是相当迷你喔!鲍鱼大概只有半只食指大小,不过相当软稔,多士是炸的,非常爽脆。心想,如果鲍鱼可以大只一点就好了燕窝酿鸡翼这可还真夸张,竟然在鸡翼内酿进了燕窝,感觉豪华之余,亦不会像酿入肉类那麽腻羊肚菌炖螺头羊肚菌是珍贵中式食用菇菌类,加进螺头炖汤的感觉很高级,涵料都还没有完全出味,所以还不错吃,不过汤好像有点咸...蟹肉大良炒鲜奶看见我还以为是炸物,原来是赛螃蟹,不过用上了真蟹肉,再加入了松子加强口感,整体就高了一个档次红烧花胶虽然花胶算厚,而且质感十分实在,但这就不太像红烧的了,加上献汁还是不错吃南瓜烩安格斯牛腩比较平民的美食,牛腩入口即溶,加上南瓜跟浓浓的腩汁,是很特别的配搭素千层浸菜胆这就很普通了,熬煮芥菜胆至软稔,加上弹牙的千层豆腐皮,味道不很突出,感觉很家庭式的食物礼宾傅炒饭这可还真不得了,鲍鱼,带子,虾,还佐以黑松
礼宾傅 - 礼宾府的中式私房

气派十足的门面,还有个巨型铜锣在门口!