4天前
🥜 【 研香 】 🥜⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄週五晚上,對於馬鞍山竟然有甜品店可以坐爆,而且客人絡繹不絕,感到有點小驚訝😯試了招牌甜品「研香開心果豆腐花」✨可能被太多「人工偽開心果」甜品慣壞了味蕾,覺得呢款號稱「嚴選意大利開心果,特製石磨低溫研磨」嘅開心果非但唔甜,仲有少少苦,總之就係好「原始」、「養生」嘅味道🙈 豆腐花唔特別滑,湯圓都普通,整體一般😌(早知嗌芒果👉🏻👈🏻)要食食全套,點埋「開心果巴斯克蛋糕」💚 口感唔滑,好似「起沙」;表皮焦香過龍,燶味太搶,整體一般😶想講,今晚一共食咗5款甜品:研香x2、Chateraise x2、聖安娜x1,最好味竟然係聖安娜個「焦糖味梳乎厘芝士蛋糕」,仲要最平($24)‼️以後都係無謂刻意幫襯呢類走貴價路線的,賣相係靚,但味道同價錢又唔一定成正比🫤⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄🤍研香開心果豆腐花 Pistachio Dessert Soup with Tofu Pudding ($48)- 半甜(推薦)- 湯丸 Sweet Rice Ball (+$10)💚開心果巴斯克蛋糕 Pistachio Basque Burnt Ch
⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄
⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄
- 半甜(推薦)
- 湯丸 Sweet Rice Ball (+$10)
💚開心果巴斯克蛋糕 Pistachio Basque Burnt Cheesecake ($48)
⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄
⋄
📍地址:研香 (馬鞍山)
馬鞍山鞍祿街18號MOSTown新港城中心(4期)2樓2332-2333號舖
🔥更多同區美食👉🏻 #ccrreami馬鞍山
⋄
#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hongkongfoodie #foodblogger #hkfoodbloggers #hkfoodies #相機食先 #openrice #香港美食 #hkinfluencer #foodiehk #香港 #香港生活 #香港旅遊 #香港探店 #香港美食 #香港打卡 #香港必吃 #研香 #開心果豆腐花 #開心果巴斯克 @grindie.hk #馬鞍山美食