2021-11-11 402 浏览
曬雀曬雀,阿雀曬多左之後,開心左,食多左,屎屎都靚左,我都開始習慣擠出時間,諗定食乜,嘆個日光午餐,冇得去沙灘,唔曬下好易骨質疏鬆架嘛.今日見到哩張紙.深水埔我食開買開幾間小店都有join,試下玩先,係真味只要買滿$40就有優惠劵啦,買隻炸脾,椒鹽燒賣,加罐黑啤啱啱好呀,得到優惠劵~之後先睇點用啦,開餐先啦,椒鹽燒賣碎卜卜,落左少少辣粉超正,日光中既炸燒賣呀~XD炸脾脾,大大隻,香脆香脆~日光炸脾要落手啦.今朝整完牙,要用手搣,搣開皮肉,肉汁走出黎,有d 輪盡,又想影,又滴汁XD真係食得好慢,未食完已經曬夠半個鐘,唯有阿雀加鐘,食埋先走XD
曬雀曬雀,阿雀曬多左之後,
開心左,食多左,屎屎都靚左,
我都開始習慣擠出時間,
諗定食乜,嘆個日光午餐,
冇得去沙灘,唔曬下好易骨質疏鬆架嘛.

今日見到哩張紙.
深水埔我食開買開幾間小店都有join,
試下玩先,
係真味只要買滿$40就有優惠劵啦,

買隻炸脾,椒鹽燒賣,加罐黑啤啱啱好呀,
炸脾椒鹽燒賣

得到優惠劵~

之後先睇點用啦,開餐先啦,
椒鹽燒賣碎卜卜,

落左少少辣粉超正,
日光中既炸燒賣呀~XD
椒鹽燒賣

炸脾脾,大大隻,香脆香脆~

日光炸脾

要落手啦.
今朝整完牙,要用手搣,
搣開皮肉,肉汁走出黎,有d 輪盡,
又想影,又滴汁XD
炸脾

真係食得好慢,未食完已經曬夠半個鐘,
唯有阿雀加鐘,食埋先走XD
2021-11-10
炸脾椒鹽燒賣
2021-11-10 40 浏览
又到曬雀時間,每日都諗定食d咩好,今日買真味既腸粉餐加埋咖喱魷魚,買完就拿拿聲上山曬雀啦,放好阿雀,搽好防蠓,第一次比d 蠓咬到成身痕,我開餐佢又開餐,坐定定,打開蓋,滿滿一大兜,不過老闆太sweet 啦XDDD我唔食甜醬架XDDD佢唔小心落左少少,但已經好甜XDDD腸粉都幾滑吖,最鍾意浸滿豉油黑媽媽,燒賣沾滿醬料好味,但真係甜左DXD魚蛋好爽口XD最鍾意辣魷魚,依家甜左唔辣嚕~下次我會講十次唔落甜醬架啦XDDDD最甜更係烏冬BB啦~
又到曬雀時間,每日都諗定食d咩好,
今日買真味既腸粉餐加埋咖喱魷魚,
買完就拿拿聲上山曬雀啦,

放好阿雀,搽好防蠓,
第一次比d 蠓咬到成身痕,我開餐佢又開餐,
坐定定,打開蓋,

滿滿一大兜,

不過老闆太sweet 啦XDDD
我唔食甜醬架XDDD
佢唔小心落左少少,但已經好甜XDDD
腸粉都幾滑吖,最鍾意浸滿豉油黑媽媽,

燒賣沾滿醬料好味,但真係甜左DXD

魚蛋好爽口XD

最鍾意辣魷魚,依家甜左唔辣嚕~

下次我會講十次唔落甜醬架啦XDDDD

最甜更係烏冬BB啦~
2021-10-27 69 浏览
收到order有人要求我一好天就要帶阿雀去曬太陽,唯有夾硬黎啦,時間係要唧出黎既,一做完野,打落去真味叫佢整定個營多撈麵同炸辣辣樂樂雞,奔上樓捉埋阿雀落真味拎埋野食就去公園仔扮阿伯,雖然已經涼左,但仍然好熱,唔係沙灘又著咁多衫曬真係怪,放低佢曬,就縮埋一邊開餐.營多撈麵配辣辣樂樂雞~平時少食營多,但今次要方便同快嘛,食哩d 野,最緊要麵唔好煮過焾,同埋撈得均,真味老闆都撈得好食架,下次試下加埋佢地d 秘製辣汁後撈先.炸辣辣樂樂雞~就係類似金拱門既麥樂雞,已經冇食金拱門幾年,世界咁多野食,洗乜食佢,哩個樂樂雞炸得更脆,灑上辣粉,又辣又脆,嘻,夠曬熱氣XDD食完,差不多半個鐘,曬完返上樓做野嚕.題外,佢地幫spca暫托既小bb真係好得意呢~
收到order
有人要求我一好天就要帶阿雀去曬太陽,
唯有夾硬黎啦,時間係要唧出黎既,
一做完野,打落去真味叫佢整定個營多撈麵同炸辣辣樂樂雞,
奔上樓捉埋阿雀落真味拎埋野食就去公園仔扮阿伯,
營多撈麵配辣辣樂樂雞~
炸樂樂雞,營多撈麵

平時少食營多,但今次要方便同快嘛,
食哩d 野,最緊要麵唔好煮過焾,
同埋撈得均,真味老闆都撈得好食架,
下次試下加埋佢地d 秘製辣汁後撈先.
營多撈麵

炸辣辣樂樂雞~
就係類似金拱門既麥樂雞,
已經冇食金拱門幾年,
世界咁多野食,洗乜食佢,
哩個樂樂雞炸得更脆,
灑上辣粉,又辣又脆,
嘻,夠曬熱氣XDD
炸辣辣樂樂雞

食完,差不多半個鐘,曬完返上樓做野嚕.
題外,佢地幫spca暫托既小bb真係好得意呢~

2021-10-25
炸樂樂雞,營多撈麵
營多撈麵
炸辣辣樂樂雞
2021-08-13 99 浏览
一落到樓,落大雨,剛去到真味小店食個簷篷,又唔想返上樓拎遮,睇見仲有時間,咪食串燒賣,企陣等細雨d,同老闆娘傾下計,唔見老闆,原來生意難做,老闆都要去做倉務幫補交租,唉,依家哩個時勢,街坊小店真係好難生存,我地又傾下毛孩,傾下社會,雨開始細,老闆娘問我要唔要遮,我話唔洗啦,我懶XD後來,有朋友話哩隻燒賣同街果D唔同,個皮易入味D,冇出面果D燒賣皮外面有層膠定蠟咁,我平時都淨係食佢地XD唔知街果D係點,不過佢地既燒賣的確令我諗起幼稚園時候,有個伯伯係幼稚園門口,用個煲裝住D 燒賣黎賣既果一種感覺......如果我個胃只有一串燒賣既qouta,我就只會留比真味小食既燒賣......
一落到樓,落大雨,
剛去到真味小店食個簷篷,
又唔想返上樓拎遮,
睇見仲有時間,
咪食串燒賣,企陣等細雨d,
同老闆娘傾下計,
唔見老闆,原來生意難做,
老闆都要去做倉務幫補交租,
唉,依家哩個時勢,
街坊小店真係好難生存,
我地又傾下毛孩,傾下社會,
雨開始細,老闆娘問我要唔要遮,
我話唔洗啦,我懶XD

後來,有朋友話哩隻燒賣同街果D唔同,
個皮易入味D,
冇出面果D燒賣皮外面有層膠定蠟咁,
我平時都淨係食佢地XD
唔知街果D係點,
不過佢地既燒賣的確令我諗起幼稚園時候,
有個伯伯係幼稚園門口,
用個煲裝住D 燒賣黎賣既果一種感覺......

如果我個胃只有一串燒賣既qouta,
我就只會留比真味小食既燒賣......
2021-08-10
2021-05-31 166 浏览
有日等我樓下議員返office,悶悶地不如食早餐先,哩間小店係我樓下好耐,老闆同老闆娘好好人,佢地有愛心,照顧好多浪浪,講返野食,哩個早餐$15,有腸粉魚蛋同魚蛋,份量幾多,豉油唔太鹹,叫老闆娘加左佢地既秘製辣汁,黎個火辣辣爆汗早餐,佢地既秘製辣汁真係好辣,好正!食完超飽~佢地既炸脾都係一絕,黎個多辣粉炸脾超開心,整多罐黑啤配埋,開心曬!佢地飲品種類都好多,小食仲有豬肉燒賣,魚肉燒賣,粉果,炸鹽酥雞,撈麵,水魷,炸軟骨.....佢係店長烏冬XD
有日等我樓下議員返office,
悶悶地不如食早餐先,
哩間小店係我樓下好耐,
老闆同老闆娘好好人,
佢地有愛心,照顧好多浪浪,
講返野食,哩個早餐$15,

有腸粉魚蛋同魚蛋,份量幾多,
豉油唔太鹹,
叫老闆娘加左佢地既秘製辣汁,
黎個火辣辣爆汗早餐,
佢地既秘製辣汁真係好辣,好正!
食完超飽~
佢地既炸脾都係一絕,

黎個多辣粉炸脾超開心,
整多罐黑啤配埋,

開心曬!
佢地飲品種類都好多,

佢係店長烏冬XD

2021-05-25
早餐
2014-08-06 854 浏览
我聽同事說過這裏的魚蛋和燒賣又便宜又多又大又好吃,我才留意到這間其貌不揚的狹小的小店。  路過這裏的時候,我見到這裏有粉果、牛肉球等其他熟食出售。  今天我心血來潮想吃粉果,便來這裏買,它是四元一個,七元兩個,我便買了兩個。  像乒乓球那樣大的,買回來的時候還熱的,皮夠厚夠韌,有嚼頭,但餡料有點少,不過很香,有韭菜和豬肉,加上甜醬油和一點辣油,十分惹味。  有機會的話我還想試吃腸粉及其他熱食,聽說有時候有雞屎藤茶果的,下次再嚐。

路過這裏的時候,我見到這裏有粉果、牛肉球等其他熟食出售。

好味粉果
2013-09-10 353 浏览
想起一次看電視,剛好留意到一名女藝人的訪問,才知道原來對某些人來說,深水埗是個如九龍城寨般的龍潭虎穴。自小在其中出入的我當堂嚇咗一跳,然後得啖笑,沒想到原來所謂的上流人士,或是社會的高級階層都是這樣無知的嗎?如果說是因為去到其他國家而感到陌生不安,都算情有可原。還是說深水埗這個連地鐵站都有的地方,已經成為了第二個國家了嗎?對一些所謂的高級人來說,這裡可能是個鬼地方,但對我這種平民來說,這個「鬼地方」其實也不差,還是個居住的好地方。由於與住處相近,所以當我閒得沒事做時,可是會經常散步到這裡呢。今天就介紹一下,一間我所喜愛的小店吧,通常我都稱呼它作「芬提」,至於這怪名字的來源,已經是另一個故事了,有機會才再說吧。基於之前在這裡吃過的炸雞件給我一個非常好的印象,所以今次我就嘗嘗它的炸雞脾吧。正當我想落單時,一群身穿西裝,看似是議員的偽君子…不!應該是『高學歷上流人士』已搶在我面前,看來想對這家店作什麼無聊至極的門面功夫宣傳…不!應該是『以民為本以及對建設社會有極大效用的溫馨提醒』才對!店主當然馬上對他們報以一個「最親切」的眼神,可能是那群偽君子看不慣我們這些平民的咀臉,或是心有鬼吧,下一瞬間
如果說是因為去到其他國家而感到陌生不安,都算情有可原。
店主當然馬上對他們報以一個「最親切」的眼神,可能是那群偽君子看不慣我們這些平民的咀臉,或是心有鬼吧,下一瞬間,他們每個都面如鐵青,快快地把該說的廢話說完,放下一張無聊的海報便瞬速離開。
正當店主煩惱如何將海報貼到垃圾筒上時,我不識趣地叫喚他一聲,只見他表情一轉,以親切的態度問我想吃什麼。
落單後,他表示要稍候片刻,果然不消不會,一隻新鮮熱辣的炸雞脾已經在眼前,他還問我是否需要辣粉,真貼心。
以下是照片,它的頭頂禿了一片,都是因為被我吃了一口,現在有得你看,總比沒有好吧?
果然如我所料,一咬下去油香四溢,表層脆得非常爽朗,加上表層的辣粉,更增添一份富層次的香辣,唯可惜始終離不開一般炸雞脾的通病,就是雞皮反面的肉太乾,以致滋味下降,如能修補此缺點,絕對是一份佳作。
要是與之前所說過的最強炸雞脾比較,雖是毫無勝算,但以現今謹存的炸雞脾來說,說它是優秀的一群也不為過。
邊吃邊走,只見那些偽君子如細菌一樣,續家店鋪侵擾,並留下一些無聊的海報,身旁的強終於忍不住說:
「做地盤,清潔或是搬運之類的就被視為低等職業,賤如縷蟻,有機會三餐不繼,甚至連住的地方也不能確保。而這些滿身名牌的偽君子,只需要做這種無謂宣傳,敷衍一下市民或是成功爭取半個垃圾筒,每月就能安穩地有幾萬元收入,住豪宅,享用百幾二百元的午餐。這樣的社會真的很美好喔!」
說到這裡,我才明白…那些「上流人士」對這個住滿基層的地方,並不止感到害怕,同時…也可能伴隨著一份厭惡…也許在他們眼中,窮人大概已是另一種生物了。
2013-08-09
1 分钟 (外卖自取)