盤子工房 (海趣坊)

盤子工房 (海趣坊) (已結業)

By The Tray (Ocean Walk)
盤子工房 (海趣坊) (已結業)
3K
食界創意之星
屯門美食新風潮
食界創意之星
2024-01-27
关注
今次來到By the tray,試咗佢哋嘅經典招牌,講真,真係食到暢快!首先呢個All Day Breakfast,量多到震撼到我,啲黑松露炒蛋炒得滑溜溜,香氣撲鼻,夾埋新鮮沙律菜好夾,清新得嚟,並且有質感。窩夫啵卜卜嘅香脆口感同其他軟嘢夾埋,真係美味滿分。自製青醬煙三文魚意粉就令我驚喜萬分,真係好惹味😋,煙三文魚鮮嫩,意粉恰到好處,食落唔會覺得悶膩,隻青醬味道啱啱好,層次分明。飲品方面個蝶豆花乳酸梳打夠晒創意,色彩璀璨,玫瑰荔枝梳打味道都幾match得返,但酌量就真係細咗啲,不過整體黎講,依間舖頭提供嘅體驗真係值得再嚟!🥑🍝🥤查看更多
套不住的小胃
味蕾嘅旺角地道大探險🍜🥢
套不住的小胃
2023-12-10
关注
今次去咗間小店,一入去就覺得呢度嘅香味好撲鼻,令我即刻肚餓。點咗份海鮮炒粉絲,第一啖落去個「滑」字真係得住,粉絲吸滿咗海鮮嘅鮮香,口感又Q又爽,真係食貨嘅快樂!炸彈雞塊出奇唔係嗰種油膩膩,反而係外脆內嫩,夠晒香口,啲辣椒碎仲帶點微辣,挑戰吓味蕾嘅極限。至於個雪糕菠蘿包,簡直係甜品控嘅夢幻組合,菠蘿包嘅糖酥表皮同冰凍雪糕嘅綿軟完美融合,仲要係啱啱好嘅甜度,食落真係幸福感爆棚!而家個胃好滿足,跟住好似應該要去行吓,消化吓先得喇😁至於環境,就算係窄窄地方都感覺到老闆嘅用心,擺設有港式情懷,好有香港街坊味。下次會再黎試其他嘢,特別係啲傳統點心,希望都同今次咁正!👍👅🍽️查看更多
Hayden mama
得閒嘆杯咖啡
Hayden mama
2023-10-18
关注
想搵個舒服啲環境chill 吓,就過咗屯門碼頭睇海景,順便歎杯咖啡。幫阿仔叫咗carbonara, 佢太肚餓,影唔切相就比佢食咗自己叫咗杯Tiramisù 咖啡,小店有驚真,真係好似飲甜品version 咖啡,層Tiramisu 好creamy, 一定會encore 查看更多
Tiramisù  咖啡
YumYumUnion
寫意嘅Cafe
YumYumUnion
2023-08-22
关注
🍽️😄盤子工房假日親小朋友未瞓醒,我哋就一齊去搵個地方食個早餐,而盤子工房真係好適合靜靜地談下心!我哋叫咗一個盤子大早餐,裏面嘅食物種類超多!有窩夫、黑松露炒蛋、熱狗、煙肉、菇等等,真係豐盛得不得了!🥞🍳🥓🍄😋最令我驚喜嘅係窩夫!佢食落同平時嗰啲唔同,似係用牛角包整嘅,好脆好香!可以話個窩夫係我一定會再黎盤子工房食嘅原因之一!👌🍞😍另外,我一定要講下黑松露炒蛋!佢好多黑松露醬,超好味!每一口都飄散住黑松露嘅香氣,好濃郁好迷人!🍳🍄😋🌟🍽️查看更多
shshee
Chill Chill
shshee
2023-07-20
关注
是日Tea time 時間,去到屯門碼頭chill 1 chill宜個Tiramisu Croffle ,真係好靚,淨係視覺上我已經俾滿分,因為根本Croffle係唔會唔好食,另外叫左個Cold brew,是日完🤣🤣,查看更多
joyceyung82
碼頭區其中一cafe
joyceyung82
2023-07-01
关注
最近去咗一間 brunch 嘅餐廳,試咗佢哋嘅牛油果拼三文魚 pancake,真係好正呀!呢款 brunch 真係好有創意,牛油果同三文魚拼在一齊,味道好啱啱好,好開胃。pancake 好鬆軟,加上牛油果同三文魚,味道更加豐富,令人食落好滋味。整個 brunch 嘅份量都好啱啱好,唔會太多或者太少,啱啱好食。牛油果拼三文魚 pancake 嘅口感都好好,牛油果同三文魚嘅味道好平衡,一齊食真係好過癮!整體而言,呢款牛油果拼三文魚 pancake 真係好好味,份量、味道啱啱好,細食嘅人一流,真係一道好正嘅 brunch!如果你鍾意牛油果同三文魚,要嚟試吓,或者你都會好鍾意!查看更多
no.852
木系風格,環境好chill好舒服🎐
no.852
2023-06-28
关注
💛盤子工房(屯門)🫶🏻盤子大早餐 $128大推💓勁豐富😋沙律菜微酸,窩夫酥脆炒蛋夠嫩滑,芝士蕃茄有心思略嫌煙肉柴左啲🤏🏻.“牛角窩夫、菠菜芝士薯仔波、黑松露炒蛋、熱狗腸、香脆煙肉、大啡菇、芝士蕃茄、煙三文魚、沙律”.🫶🏻自家制青醬煙三文魚意粉 $98大推💓意粉條條掛汁,偏硬身青醬好正!有淡淡香草味好fresh🌱📸27.06.2023.💁🏻‍♀️ #大推有Heart小店💗木系風格,環境好chill好舒服🎐食物有質素,定必回頭😋👍鐘意既請Follow/Share/Like🙏ʕ•̫͡•ʕ•̫͡•ʔ•̫͡•ʔ•̫͡•ʕ•̫͡•ʔ•̫͡•ʕ•̫͡•ʕ•̫͡•ʔ•̫͡•ʔ•̫͡•ʕ•̫͡•ʔ•̫͡•ʔ.🧸#SpaceWalker 💁🏻‍♀️ @009lifejam 🤞🏻#no852屯門🤞🏻#no852推介🤞🏻#no852黃店🤞🏻#no852cafe 🤞🏻#no852西餐🤞🏻#no852x2023查看更多
+ 4
自家制青醬煙三文魚意粉
自家制青醬煙三文魚意粉
louisman07
心裡尋得安靜 - 慢活 放下 😌
louisman07
2023-06-27
关注
「心裡尋得安靜 - 慢活 放下 😌🍀🌴」📍盤子工坊 (屯門碼頭海趣坊)✨盤子大早餐 $128 (9/10)<牛角窩夫 / 菠菜芝士薯仔波 / 黑松露炒蛋 / 熱狗腸 / 煙肉 / 大啡菇 / 芝士蕃茄 / 煙三文魚 / 沙律>- 以Brunch 黎講,款式真係應有盡有- 特別推介:牛角窩夫超好食 ! 起初望個外型以為係窩夫texture, 但咬落先知真係用牛角酥皮壓成的窩夫形狀,食落甜甜,好Surprise- 黑松露炒蛋:黑松露醬非常慷慨,真係夠啖啖都有松露既「煤氣」味😆- 沙律份量足夠、芝士蕃茄搭配好Match、唯一係大啡菇比想像中細總計:$128 (免加一)抵食程度 - 正常, 係大份既 不過價錢都相對調高 3/5美味程度 - 會留有印象的brunch 4/5衛生整潔 - 正常企理,舒適 4/5服務態度 - 正常 3/5查看更多
+ 1
lazyszeman
好有heart 嘅cafe
lazyszeman
2023-06-21
关注
蟹籽蟹肉明太子忌廉意粉 💰HK$108超大兜,好彩係同朋友一齊share!好多蟹籽同蟹肉碎,意粉軟硬度適中,而且夠汁唔會dry,整體感覺唔錯😋菠菜芝士傻仔波配蜜糖芥茉醬 💰HK$58食落去唔會太油膩,似係菠菜薯波,但唔係好覺入面有芝士,整體偏乾身,好彩可以點醬食~親愛的提拉米蘇牛角窩夫 💰HK$88見到其他人食緊呢個好吸引,所以我地都叫咗~同咗店員講幫我地後上,呢個牛角窩夫好有驚喜,一食落口真係仲熱辣辣好脆,再配合埋Tiramisu 個cream同埋個雪糕,成個感覺就係一次過體驗哂唔同層次嘅豐富口感🤤自家制焦糖鮮奶咖啡 💰HK$60自家制焦糖奶奶 💰HK$55自家制焦糖好出色,一嚟到係三大舊焦糖喺面,之後再慢慢溶化落去杯野飲到,本身仲擔心緊啲焦糖會好甜好甜,但點知原來係唔會令到啲奶同咖啡變到太甜,整體甜度適中,嚟到呢到一定要試飲呢杯野飲!查看更多
蟹籽蟹肉明太子忌廉意粉
有質素西餐及特色飲品
MagicCherry
2023-06-18
关注
之前去屯門 #幻愛橋 來了呢間 #屯門碼頭 #海趣坊 cafe By The Tray #盤子工房食過覺好味,今日再來品嚐。盤子大早餐$128好豐富大滿足😋多款食物都有質素好味,美中不足的是塊煙肉非我喜歡那種脆卜卜的。黑松露配大啡菇雜菌忌廉意粉🍝$88 creamy好味第一次飲 #黑芝麻鮮奶咖啡☕ $42好特別有黑芝麻香👍😋見餐單食嘢加飲品沒有套餐優惠價,如果有覺得較經濟吸引。今日父親節無出去尖沙咀同個大黃鴨🦆有驚喜來此都有🪿鵝可打卡影相😆#下午茶時間來到食午餐叫大早餐#放假瞓到自然醒真好😌#飲食情侶🥰​#MagicCherry攻美食🍒#MagicRaymond食好野😋查看更多
+ 4
黑松露配大啡菇雜菌忌廉意粉
竹炭(黑芝麻)鮮奶咖啡
or#Tm65349820
態度極惡劣的Cafe
or#Tm65349820
2023-06-17
关注
里間cafe所有員工態度都好惡劣,我地三個人去食,一開始我地叫左三杯,但其中一杯我地有講唔落住取消先,之後兩杯野飲黎左,我地再落第三杯野飲。之後黎左後尾落既第三杯,跟住先同我地講你地落左4杯野飲,話一開始我地係叫左三杯。次序會唔會有少少唔同,有咩理由最後落果杯會黎早過一開始我地原本取消果杯。不停講你無取消呀!態度勁差叫左個egg benedict, 但根本唔係egg benedict, 只係一個溫泉蛋。egg benedict既精髓在於佢嘅Hollandaise sauce. 佢個名應該係溫泉蛋早餐。查看更多
YoyoTse3405
環境好chill嘅小店
YoyoTse3405
2023-06-10
关注
今日去屯門碼頭,諗起呢間小店,特登過嚟幫襯💕呢度環境好chill,有好多唔同種類嘅食物,我就想飲caramel coffee☕呢杯caramel coffee係小店嘅signature,上面有3大舊焦糖,咁熱嘅天氣,飲呢杯凍飲,真係一流嘅享受❤️呢間小店嘅窩夫都好好味,所以我叫咗朱古力🍫香蕉🍌牛角窩夫,中間仲有一舊雲尼拿雪糕,味道好夾❣️下次要過嚟試下佢哋嘅意粉🍝查看更多
goolone_tan
goolone_tan
2023-06-08
关注
🟠 屯門 Coffee Shop - By The Tray 盤子工房 🟤味道 : 🟠🟠🟠🟠 4 / 5價錢 : 🟤🟤🟤🟤 4 / 5環境 : 🟠🟠🟠🟠 4 / 5位置 : 🟤🟤🟤🟤🟤 5 / 5推薦 : 🟠🟤🟠🟤 4 / 5➿ 環境 · 衛生 · 服務 .  商場舖舖面細細,但有落地大玻璃可以望到窗外環境,舒服. 木系風格,種左好多小盆栽,見過佢地用自己種嘅Rosemary做伴碟. 上午去夠靜夠舒服,下午去就比較多人要等位➿ 自家制焦糖鮮奶咖啡 $58.  Latte加上自家制嘅焦糖蜂巢脆脆,有得飲又有d咬口,味道好夾➿ 盤子大早餐 $128. 足料 夠飽 影相靚 全部即煎即整熱辣辣-上午只係得早餐食,12點後先有意粉熱狗果啲食呢~-之前食過佢地嘅肉醬意粉,肉醬係用豬肉唔係用牛肉的~好味又夠大份先至$64-墨西哥莎莎醬熱狗都一樣夠大份!莎莎醬料足得嚟味道好夠FRESH!☕: By The Tray 盤子工房-屯門碼頭店 @BYTHETRAY📍 : 屯門碼頭海趣坊1樓S22-23號舖🕑 : 星期一至日 09:00-18:00📞 : /分店 : 屯門碼頭 | 屯門建生查看更多
自家制焦糖鮮奶咖啡
foodislifeah
食物質素很棒!
foodislifeah
2023-05-22
关注
🔺菠菜芝士薯仔波配蜜糖芥末醬 $58薯仔波入面有菠菜芝士但芝士份量就偏少👀但點埋蜜糖芥末醬就好夾了🫶🏻🔺 蟹籽蟹肉明太子忌廉意粉 $98同上一次係超級多明太子,蟹籽同蟹肉🦀朋友第一次食表示好鐘意,真係必試啊🥹查看更多
dailyymiscctungg
豐富Egg Benedict 🍳
dailyymiscctungg
2023-05-22
关注
盤子工坊係一間少數我會多次再光顧的cafe味道,價錢都成正比,而Egg Benedict 和焦糖咖啡是我必叫食物之一!Egg Benedict HKD108整份餐點主要以熱香餅分別配上溫泉蛋,煙三文魚,牛油果,芒果醬同朱古力脆脆。熱香餅口感細緻,蛋黃流心,搭配上煙三文魚,口感更是一絕。芒果醬和牛油果的甜味和香氣搭配得非常完美,更是熱香餅增添了不少美味。焦糖咖啡焦糖是自家制的,充滿焦香但不會過甜。每次必點。小總結❤️❤️❤️❤️❤️📌價錢合理📌餐點&咖啡味道出色查看更多
Egg Benedict