2020-06-30 183 浏览
無意間發現呢間粥店,食過番尋味,今次又再黎。粥麵飯可以跟餐,叫左個牛筋腩麵($42)加炸兩($25),飲品要熱薏米水($3)。同行朋友要雲吞麵店$35)加南乳雞翼($28)凍薏米水($8)。牛筋腩麵牛筋腩好林亦入晒味。薏米水好足料,好夠薑亦好多薏米。炸兩係我地最愛,成日番黎再食,腸粉皮好薄亦好軟,內裡炸兩脆卜卜。南乳雞翼都好香口,雞肉亦唔會乾身。

炸兩

南乳雞翼都好香口,雞肉亦唔會乾身。
炸南乳雞翼
炸兩
炸南乳雞翼
2020-06-29 70 浏览
<好耐冇食過高質既粥粉麵>😍呢間喺佐敦既盛記 係茶記格局 主要食粥粉麵飯 整體食物質素高 水餃 湯粉 海南雞試過都正 下次有機會要試下佢既粥😍🍴蘿蔔南乳豬手 70 蚊🐷大大碟南乳豬手 好多舊豬手😆大隻得黎啖啖肉 充滿骨膠原 啜骨正👍🏻 南乳汁好香濃 咸甜適中 口感黏稠 令豬手好入味 白蘿蔔煮得好淋 夠甜冇渣吸哂 d南乳汁都好正🍴黃沙豬潤腸粉 32 蚊🐷跟餐 25 蚊豬潤腸粉有三件 , 腸粉皮薄得黎帶 d爽口 晶瑩剔透 豬潤厚切粒 夠哂彈牙 熟程度剛好 豬肉味香🐖 加 d甜豉油就好味🍴海南雞黃薑飯 48 蚊🐤海南雞係雞脾 好正 夠爽滑彈牙 外面皮夠爽 肉質嫩滑 點 d辣汁 同沙薑汁都正 黃薑飯 薑味夠香 飯粒既黃薑好入味 而且咬落有口感 同海南雞 perfect match 🍚🍴馳名鳳城水餃河粉 35 蚊🥟🍜鳳城水餃整得出色 餃皮夠爽口同夠滑 帶 d蝦子調味🦐蝦肉彈牙 仲有爽口木耳 河粉比較闊身夠爽口 湯底有蝦乾同大地魚香味 仲加左腩汁 夠哂香濃 點 d辣椒油都十分唔錯🙃🍴招牌凍薏米水 18 蚊🧊跟餐加8 蚊薏米甜度剛好 足料又有口感 飲落夠哂潤#水餃 #河粉 #鳳城水
<好耐冇食過高質既粥粉麵>😍

🍴馳名鳳城水餃河粉 35 蚊🥟🍜

🍴招牌凍薏米水 18 蚊🧊
跟餐加8 蚊
薏米甜度剛好 足料又有口感 飲落夠哂潤
#水餃 #河粉 #鳳城水餃 #豬手 #南乳豬手 #海南雞 #黃薑飯 #豬潤 #腸粉
Score 平均分 <7.9/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#盛記粥麵
佐敦白加士街11 號地鋪
~~~~~~~~~~~~
2020-06-29
2020-06-27 490 浏览
這次在佐敦附近覓食,突然想起腸粉😆,看到這家店舖決定進去吃點東西吧。店舖同時間可以吃粥和麵食,而且還有飯可以吃,挻多元化的小店😆。💥蜜味叉燒腸 HKD$32,腸粉外皮很薄身,賣相晶瑩剔透很引🤤🤤。腸粉口感很滑,配上甜甜的叉燒挻不錯😆的很快就被我吃光了🤭。💥香脆炸兩腸粉 HKD$32,這個腸粉的外皮也是晶瑩剔透😍。雖然被我們攤放了一子女但吃的時候炸兩口感很脆口,挻喜歡這個口感😆😆。💥海南雞(例牌) HKD$70,原來例牌也很大份🤭量海南雞賣相不錯😍。雞件肉質滑身,雞皮口應爽口而不肥膩,配合醬汁來吃味道更鮮😋。💥盛記招牌雲吞麵 HKD$35,小店有麵食所以就點碗來吃吧。一碗共有三粒雲吞,蝦肉爽口挻好😆😆。麵底份量不過不失呢,麵的“梘水”味不會太重。小店食物質素不錯,最喜吃腸粉😍😍,因為很滑身又薄😆。另外點了兩杯飲品,凍檸檬茶和熱鴛鴦,飲品味道香濃,吃到口乾來一口最好不過🤭。

2020-06-26
2020-06-26 369 浏览
廣東美食帶到香港!最近發現到佐敦一間 盛記粥麵餐廳裝修只是一般,但粉麵確係真材實料,不錯👍🏻,今晚和朋友過來品嚐餐廳招牌美食。我們點了好幾款餐廳特別的招牌菜😋淨雲吞 $38第一時間先喝啖湯,試吓湯底如何?果然沒有令人失望,湯香味濃,真材實料嘅大地魚熬制而成,一點都不馬虎! 雲吞以原隻海蝦包製,皮薄餡靚,保留了傳統美食文化👍🏻👍🏻。牛筋牛腩麵 $42軟綿綿的牛筋,黏口軟彈,惹味牛腩配合爽身生麵,絕對係冇得輸!及底粥 $48豬潤、牛肉、豬肉丸、粉腸、豬肚材料豐富,爽口鮮甜豬潤,果然名不虛傳!加少許胡椒粉,更提升及低粥。桑寄生蛋茶 $8幾乎不可相信的價錢,茶香蛋滑入味。凍薏米水 $8粒粒薏米夾雜着細小的薑粒,消暑解渴。豬潤腸粉 $25最後還是穏不住口,多來一碟豬潤腸粉,腸粉好像玻璃般透明,即叫即蒸。每人幾拾蚊就食到飽飽,而且品嚐到正宗廣東美食,有時間必再度一聚
廣東美食帶到香港!
最近發現到佐敦一間 盛記粥麵

我們點了好幾款餐廳特別的招牌菜😋

淨雲吞 $38
第一時間先喝啖湯,試吓湯底如何?
淨雲吞

牛筋牛腩麵 $42
軟綿綿的牛筋,黏口軟彈,
惹味牛腩配合爽身生麵,絕對係冇得輸!

及底粥 $48
豬潤、牛肉、豬肉丸、粉腸、豬肚
招牌及底粥

桑寄生蛋茶 $8
幾乎不可相信的價錢,茶香蛋滑入味。

凍薏米水 $8
粒粒薏米夾雜着細小的薑粒,消暑解渴。

豬潤腸粉 $25

2020-06-22
淨雲吞
招牌及底粥
2019-10-01 1253 浏览
這一間位於佐敦的麵店是同事力推的,今日就在無咁忙的lunchtime 到訪。店子裝修企理,座位也沒有一般粉麵店咁擠迫。今日午餐點選了幾款item: 淨雲吞、牛筋腩撈麵、牛筋腩麵和腸粉。淨雲吞$35真是份量十足!一碗有成八粒雲吞。雲吞是傳統的大小,一口一顆。餡料多以蝦肉為主伴以少量豬肉。雲吞的蝦味突出,而且口感爽彈, 雖然湯底無乜特別,但滿有樸實懷舊的味道。牛筋腩麵$42的牛筋炆得軟腍,充滿骨膠原;而牛腩軟身鬆化,肉味濃郁,不錯吧。腩汁湯色清澈,帶有淡雅的肉香,麵條不帶梘水味,口感軟中帶彈性。牛筋腩撈麵$52和剛才的牛筋腩麵味道相約,無論牛筋或牛腩都有水準,而且撈麵更加彈牙,而且不帶梘水味。最正的是蘿白,入口即化又淸甜無渣!超甜!混醬腸粉$25更是正!腸粉透薄晶瑩、入口十分滑溜,應該是鮮製的傳統布拉腸粉,加上芝麻,麻醬、甜醬和豉油,十分滋味!必試。熱奶茶$5的味道就平平,奶唔夠香滑,茶味比較濃。現在傳統的腸粉已經越來越少見,這腸粉真好吃!下次必定再訪!

淨雲吞$35真是份量十足!

牛筋腩麵$42的牛筋炆得軟腍,

混醬腸粉$25更是正!

熱奶茶$5的
味道就平平,奶唔夠香滑,茶味比較濃。

現在傳統的腸粉已經越來越少見,這腸粉真好吃!下次必定再訪!
2019-09-29
午餐
2019-09-06 582 浏览
在香港待了兩年,吃過的平民粥店至少也超過10多家,這家有到目前為止我吃過最好吃的豬潤粥。豬潤處理得恰到好處,不會太老,口感鮮嫩。由於這家的豬潤切的蠻厚的,咬起來特別爽,非常推薦。
  • 豬潤粥
2019-03-20 1160 浏览
呢間盛記,真心唔起眼。同事返左幾年工都唔個有幾間野係道。我之前有食過,但好快忘記左佢。今日路過入去,比到新鮮感我。佢同平時去既粥鋪好唔同。叫左魚片粥,同埋叉燒腸。個叉燒腸先係重點,係好滑,又唔會好重味。個魚片好多細骨,但係足料同鮮味既!加3蚊要左杯熱薏米水,好多薏米係杯底,野飲比較杰身。味道係好飲既~埋單六十一蚊,午餐黎講有啲貴既~地方唔算大,勝有有皮椅子,坐得舒服。EE唔會崔我落單,崔我走。好好禮貌,抵讚。
呢間盛記,真心唔起眼。
同事返左幾年工都唔個有幾間野係道。
我之前有食過,但好快忘記左佢。
今日路過入去,比到新鮮感我。
佢同平時去既粥鋪好唔同。

叫左魚片粥,同埋叉燒腸。
個叉燒腸先係重點,係好滑,又唔會好重味。
個魚片好多細骨,但係足料同鮮味既!

埋單六十一蚊,午餐黎講有啲貴既~

地方唔算大,勝有有皮椅子,坐得舒服。
EE唔會崔我落單,崔我走。好好禮貌,抵讚

2019-01-29 883 浏览
係佐敦白加士街,淨係呢條街已經好多餐廳,雖然好多間我都會試,但呢間我已經嚟過幫襯幾次喇,次次嚟我都係叫呢個「蘿蔔牛腩飯」架,實在好岩我胃口,因為個汁係夠晒味又唔會過咸,腩肉味幾香架,蘿蔔好鬼淋呀,索晒汁,而且份量幾好加埋喜歡佢白飯同餸係分開上的,熱辣辣,好正。另外,佢仲有樣我好鐘意既飲品,薏米水,加錢就有得飲,勁多薏米,仲要有加薑去煲,薑味好夠(如果飲唔到薑辣就唔好叫喇),大愛呀,哈哈。食物整體滿意,有機會會再嚟食的。
食物整體滿意,有機會會再嚟食的。

2019-01-07 728 浏览
腸胃不太好,本來理應要食粥清一下,但平常間唔中都會食下粥,食得多就容易見生厭。今天就頑皮一點,就想明知不太舒服底下,也要來碗廣府式,味偏濃的河粉來作午飯....隨便走入這所看似其貌不揚,普普通通的粥粉麵舖,料不到其出品又有不俗的水平....又係點我最喜歡叫的水餃牛筋腩河。前者隻隻漲卜卜甚見飽滿,饀內見鮮甜且木耳絲下得夠重手,咬落爽脆;後者炆得入味又軟熟夠晒膠口,腩位亦同十分軟淰絕無黐牙之弊,是典型美味牛筋腩的代表....可恨今天胃口不佳,就算面對如斯有水準的粉麵,最後也不能吃畢一碗,浪費了師傅的一番心機,真是罪過....

2018-12-05 603 浏览
店鋪位於白加士街,人流比大馬路少,若不是有介紹,就肯定錯過這間高質素粉麵。下午茶時間,不用等位,翻過一會兒餐牌,就想好了要吃牛筋腩河。原本可以加三元飲薏米水或桑寄生茶,但不合我口味,所以沒有點。嘩! 果然高質素,首先兩大塊白蘿蔔,十分清甜,沒有根沒有渣。湯底據稱是大地魚做的,沒有味精的味道,不會很鹹,所以可沒有負擔的喝下去。再來是兩大條牛筋,及四、五塊牛腩,都很嫩滑,牛味很濃郁,還有充分吸收了大地魚湯及牛筋腩味道精華的河粉,份量不少,非常好味。因蠻喜歡重口味的, 還加了辣椒油,但不是普通辣椒油,而好像是有XO醬成份的有小蝦米在裡面,不是一般的鹹+辣,而是有層次的鲜、香、微辣。埋單有打折,四十元有找。如此質量,物有所值。

嘩!

埋單有打折,四十元有找。如此質量,物有所值。

2018-12-04
2018-12-03 488 浏览
返工之前想食個快餐,經過依間粥麵檔,就入叫咗個招牌雲吞麵本身冇做過任何research隨便入去食,都冇乜期望嘅,但係我覺得佢嘅雲吞面整得俾好多地方都好味雲吞皮好薄,然後入面嘅蝦同面底都好彈牙,令到成個面嘅質感都好好所以依個雲吞麵係值回票價嘅($35)下次會再嚟食其他野食望一望啲圖解,店主話湯底係用左大地魚湯嘅,係咪大地魚就唔識啦,但係湯底係濃郁啲同有甜味(食唔出味精)趕時間食粥麵檔就最啱,20分鐘就已經食完走人啦
返工之前想食個快餐,經過依間粥麵檔,就入叫咗個招牌雲吞麵

所以依個雲吞麵係值回票價嘅($35)
下次會再嚟食其他野食
,但係湯底係濃郁啲同有甜味(食唔出味精)

趕時間食粥麵檔就最啱,20分鐘就已經食完走人啦

2018-10-17 575 浏览
今日路經佐敦白加士街,被這間盛記粥麵吸引著,提供的下午茶竟然可以跟糖水。還要是特別的桑寄生蛋茶。二話不說即刻走入去試試牛筋河全部都是牛筋,蘿蔔超入味。配埋桑寄生蛋茶都只是36元太超值了

還要是特別的桑寄生蛋茶。
二話不說即刻走入去試試

牛筋河全部都是牛筋,蘿蔔超入味。
配埋桑寄生蛋茶都只是36元

太超值了

2018-10-10 545 浏览
店內地方光猛潔淨,睇餐單除單點外,亦有特選套餐,粥粉麵飯任配都得,自由度很大。如吃得較多的人,應是套餐抵啲。最後選了皮蛋瘦肉粥+豬潤腸,送熱薏米水。皮蛋瘦肉粥都很大碗,粥底亦綿,粥較多,但料就不算太多,ok啦!但一定夠飽。豬潤腸,皮薄兼滑,相中都可看到有幾透明了。覺得即製腸粉勝過粥了。豬潤一小塊一小塊的,蒸得剛剛好,熟得嚟咬落仲有些爽口的。熱薏米水,有很多料,除薏米外,仲有蜜棗和薑片一起煲出來的,唔太甜且帶有薑味,很暖胃。
最後選了皮蛋瘦肉粥+豬潤腸,送熱薏米水。
皮蛋瘦肉粥都很大碗,粥底亦綿,粥較多,
但料就不算太多,ok啦!但一定夠飽。

豬潤一小塊一小塊的,蒸得剛剛好,熟得嚟咬落仲有些爽口的。

2018-10-06
  • 豬潤腸
2018-09-30 374 浏览
無心插柳光顧此店,走傳統廣東粥面路線。叫了雲吞米,牛腩米,鯪魚球。牛腩面有誠意,肉淋味香,有陣陣陳皮香,精彩在那兩片蘿蔔,非常好食。牛腩面都有蘿蔔,可看到其用心。雲吞大細適中,廣東細蓉風味,湯頭香。本來想叫河粉,但已賣晒,下次再試。鯪魚球新鮮炸起,可口推介意米水、足料、仲要免費跟餐未試粥,下次再來光顧佐敦區新店推介之選
牛腩面都有蘿蔔,可看到其用心。
雲吞大細適中,廣東細蓉風味,湯頭香。
本來想叫河粉,但已賣晒,下次再試。
鯪魚球新鮮炸起,可口
推介意米水、足料、仲要免費跟餐
未試粥,下次再來光顧
佐敦區新店推介之選
2018-09-30
2018-09-13 728 浏览
喺佐敦最近開咗一間新嘅粥麵店,有生滾粥、腸粉、雲吞粉麵......上次吃過炸醬麵同水餃,今次試完佢嘅生滾粥同炸兩,忍唔住要寫番篇食評,因為個生滾粥真係堅得。及第粥材料好新鮮,有爽滑嘅豬潤、好淋嘅粉腸、鮮味肉丸同彈牙豬腰,每樣各兩件,個粥底食到有元貝,熱辣辣新鮮滾出嚟,材料大大件,師傅絕對俾足料,給你一個讚。套餐加個炸両,大大件,腸粉即做,好滑,甜醬麻醬任落,食到最後油炸鬼依然脆。送咗杯薏米水,勁多料,好飲。食完成晚都冇口渴,證明冇落味精,會再嚟試其他美食。

送咗杯薏米水,勁多料,好飲。

食完成晚都冇口渴,證明冇落味精,會再嚟試其他美食。

2018-09-11