2008-02-11 35 浏览
30/1/2008跟朋友到旺角盛八晚飯,下午打電話訂檯,七點半到達,想不到竟然還可安排坐卡位,兩個人點了以下食物:燒汁牛肋骨肉:油脂分佈平均,醃得不錯,藉得一試特上厚切牛胸腹:平平無奇自家制海鮮煎餅:煎餅只有手掌般大,味道OK,醬汁最好味山葵手羽燒:只有三隻雞中翼,每隻開半,共六份,燒過後加些Wasabi豉油,很普通,可以不試泡菜芝士雜錦石鍋飯:其實原本想試生牛肉石鍋飯,不過朋友嫌太多牛肉,所以才試試這個,上桌時服務員可以代為攪拌,味道特別,加多些醬汁味道更好另外惠顧滿$250以匯豐信用卡簽賬可以免費享用鹿兒島生薑黑豚一客,味道很好,但略嫌多肥肉,這個優惠店員不會主動提出,要客人自己查詢才有的。吃了兩個小時全場入座率大概有八至九成,比我相像中少人,可能跟天氣寒冷有關!

燒汁牛肋骨肉:油脂分佈平均,醃得不錯,藉得一試
特上厚切牛胸腹:平平無奇
自家制海鮮煎餅:煎餅只有手掌般大,味道OK,醬汁最好味

2008-01-27 23 浏览
星期五那天同一班同事去左旺角盛八吃飯.我們有17個人,所以book左一間大的vip房,我們先後到了...我開始睇餐牌,睇到一半時,個waitress走過來問我需唔需要幫我地設一個"套餐"先/原來所謂的套餐是指佢幫我地order一些食物先,大概3,000 ~ 3,500剩低就留返俾我地自己去選擇drink和其他食物......呢個真係一個good idear,其實盛八三間分店我都去過了...但唯一得旺角果間同果日睇房果個女仔識做呢項服務,我非常滿意,而且佢幫我地order果d食物又唔會好似其他人甘一開始就落最貴的食物,而且也好好吃...還有我原本唔吃牛舌的..但個waitress話果個厚切牛舌好好吃,但我話我唔敢試.而且厚切的食物好難燒(其實我唔識燒就真..呵呵..)...之後佢話唔識燒唔緊要,區可以幫我..那佢甘熱成,我唯有叫兩客試下先...哇...原來真係好好吃的...多謝你...之後又叫左幾客吃,果日真的好滿意的一餐,下次一定會再來旺角,而且都會搵返果個waitress///不過還是覺得旺角這邊的氣氛比其他兩間好得多.. 而且坐得又舒服d,最重要係得到一個甘耐以來唯一的一項服務,希
不過還是覺得旺角這邊的氣氛比其他兩間好得多.. 而且坐得又舒服d,最重要係得到一個甘耐以來唯一的一項服務,希望你們的管理層好好獎勵你們那位waitress
2008-01-18 15 浏览
兩個人到此店宵夜,因為是宵夜,所以價錢平一些!$188牛胸大盛合,碟肉都幾大碟幾多,又有雪花牛肉,蟹腳,硯,雞肉等等,好似有好多野食咁,逐件燒嚟食都要食足一個鐘,因為一路食一路傾計,都幾舒服!d肉點個甜豉油唔錯,唯一無咁好係除左燒肉選擇唔算很多,所以如果晚飯可能唔會太飽!可以一吃的!
兩個人到此店宵夜,因為是宵夜,所以價錢平一些!

可以一吃的!
2008-01-16 6 浏览
10:00後, 全部食物75 折. 原價$198 的黑毛和牛, 而家$98. 咁我地當然要叫一個黑毛和牛啦、咁第!黑毛和牛是最好味,我地還叫了豬及羊都ok ,不過今次和牛就比較肥。整體上都唔錯。
2008-01-15 22 浏览
d 燒肉真係幾好味, 可惜服務態度"勁"差!!!!上個月食menu 既set, 好滿意. 今次再去幫襯, 知道hxbs credit card 有promotion, 以香港人既心態就緊係用啦, 估唔到話會用promotion 之後, 個waitress 既態度360 度改變. 勁串!!! 叫set 唔比用promotion 好多餐廳都會, 但係態度差就唔好啦, 完全失望. 如果唔想比promotion 就咪鬼做promotion, 又唔係唔叫其他side dish, side dish 加埋都唔會cheap 得去邊, 仲要得失客人, 都唔知d 員工識唔識計數.希望管理層正視下旺角員工既態度
d 燒肉真係幾好味, 可惜服務態度"勁"差!!!!

希望管理層正視下旺角員工既態度

2008-01-01 24 浏览
之前沒邀請友人一同前往吃心愛的燒肉, 今天再訪.10:00後, 我最喜愛的時段, 全部食物75折. 還有原價$198的黑毛和牛, 而家$98. 咁我們當然要叫一個二人餐, 再加這黑毛和牛啦!二人餐:鴨胸鵝肝卷, : 鵝肝係我至愛之一, 雖然對鵝肝醬一般, 但夾在鴨胸中間, 又出奇地配合. 唔錯!牛肋骨, 牛舌, 豚肉, 蜆: 一樣咁好味.大蝦: 燒到金黃色, 脆卜卜! 最後當然係黑毛和牛喇! 牛味好濃郁, 脂肪平均分佈, 且有齒甲留香之感. 真很久也沒吃到這麼軟滑, 油脂充沛的牛肉. 今晚, 確係很滿意的一餐, 可以暫且作別, 明年再戰吧!
之前沒邀請友人一同前往吃心愛的燒肉, 今天再訪.

二人餐:
牛肋骨, 牛舌, 豚肉, 蜆: 一樣咁好味.
大蝦: 燒到金黃色, 脆卜卜!

今晚, 確係很滿意的一餐, 可以暫且作別, 明年再戰吧!
2007-12-29 6 浏览
很久都沒有來了.大約3個月.聖誕假期當然要來這回味一番今次一同三人來了.很想坐卡位.但當時已沒有卡位.有個職員姐姐說道一會兒會轉給我們.但我們坐了一會.開始燒時.發現卡位的人走了.職員姐姐正在清潔.我正想應該是轉給我們吧.我還叫朋友不要燒.但是發現職員姐姐竟帶另外的客人坐.我呆了.她不是轉給我們嗎.我問另一個職員哥哥.他說因為有booking.但..職員哥哥立即說如果有卡位走會立即轉給我們.我當然答應.但當我叫職員哥哥加荼.可以叫了4次才加.想轉個網.可以叫了3次才給我轉.當有卡位的人走了.我想應該會轉給我們.但又帶了另外的客人坐.我心想不是吧.算吧.既然我都燒到一半.心想這麼的serve怎麼差了很多.坐vip房和坐普通檯的serve差太遠.vip房會有1位職員哥哥照顧你.他會教你怎樣燒.還會和你有講有笑.而坐普通檯.職員可以視而不見.機械化做事.你叫他才會做.不會自覺性.失望.相反食物比之前進步了.蝦奕比之前大隻.鮮甜.如果serve比我之前來的時候一樣.我都會再來.希望他們可以改進吧.sorry.又一間餐廳又給我黑面了.
很久都沒有來了.大約3個月.
聖誕假期當然要來這回味一番
今次一同三人來了.很想坐卡位.但當時已沒有卡位.
有個職員姐姐說道一會兒會轉給我們.
但我們坐了一會.開始燒時.發現卡位的人走了.
職員姐姐正在清潔.我正想應該是轉給我們吧.
2007-12-19 11 浏览
18.12.07同事之前聽聞過盛八的comment不錯, 今晚特意於逛街後一齊踩場.今日無咗中銀信用咭set lu, 點了二人餐再加散叫了:1.長腳蟹: 不知怎的, 較鹹, 通常用盬醃了?!2.果汁豬頸肉: 幾得意, 可惜太甜, 味道不太夾豬肉. 之前試過, 是不一樣的.3.魷魚: 都ok4.辣辣豚肉: 第一口吃下, 嘩! 點解有粟米味咁正o既?! 自問係一個粟人, 即係粟米人, 好鍾意粟米的味道. 但再吃下去, 好辣呀! 係幾好味, 但實太辣了!5.牛肋骨: 唔錯, 幾好味. 夠牛味, 本身也醃得相當入味.6.雞翼: 友人燒得香脆, 可不夠入味.7.牛舌: 好惹味, 不夠喉呀! 所以之後追加了厚燒牛舌.8.xx牛肋條. : 係限量版, menu 無架, 女士們一見限量版, 雙眼即時發光, 好呀, 要限量版, 唔該! 這是另加的, 沒有骨的牛肋條, 好味, 只輕輕醃過, 吃的是牛本身的鮮味. 我最鍾意呢個! 又鍾意限量版呢!9.盐燒特厚牛舌: 呢個係再加的, 厚厚的牛舌, 不過味道稍遜, 似有點羶味. 之前試過的芥茉牛舌, 似乎好味點.10.生牛肉石頭鍋飯: 賣相精美, 份量也頗多,
18.12.07

今日無咗中銀信用咭set lu, 點了二人餐再加散叫了:

1.長腳蟹: 不知怎的, 較鹹, 通常用盬醃了?!
3.魷魚: 都ok
6.雞翼: 友人燒得香脆, 可不夠入味.
7.牛舌: 好惹味, 不夠喉呀! 所以之後追加了厚燒牛舌.
10.生牛肉石頭鍋飯: 賣相精美, 份量也頗多, 但味道較淡. 始終不是出自韓家, 沒有那正宗的甜辣醬吊味, 係差少少架啦! 有少少飯焦, 過得去啦!

三人吃得飽飽, 用了ua 票尾減$50, 盛惠$630, ok啦! 10時後更抵吃, 7折.

2007-12-18 28 浏览
星期五晚同男朋友去咗盛八,上到去竟然有卡位坐(因次次都要坐吧檯&他他咪>_<)今次發現出咗個聖誕拼盤.有我必食嘅信洲和牛.牛胸腹....,於是Order咗,另加個沙律.芝士石頭鍋飯.啤酒個拼盤款式不多,不過份量就OK!芝士石鍋飯:第一次食,芝士香!飯焦脆!!兩者夾得好好! (不過要等15分鐘左右)大致上都不錯,不過叫人加茶要叫幾次先來!我諗係太旺的關係!so.....都可接受!!
星期五晚同男朋友去咗盛八,上到去竟然有卡位坐
(因次次都要坐吧檯&他他咪>_<)
今次發現出咗個聖誕拼盤.有我必食嘅信洲和牛.牛胸腹
....,於是Order咗,另加個沙律.芝士石頭鍋飯.啤酒
個拼盤款式不多,不過份量就OK!
芝士石鍋飯:第一次食,芝士香!飯焦脆!!兩者夾得好好!
(不過要等15分鐘左右)
大致上都不錯,不過叫人加茶要叫幾次先來!
我諗係太旺的關係!so.....都可接受!!
2007-12-05 13 浏览
尋日同班friend行旺角,由朗豪坊行到雅蘭已經接到2.3張傳單!! 聽到消夜75折wo!二話不說,大家就決定去試試!因有折頭"所以大家就瘋狂order野食!叫咗2個消夜拼盆,牛肋骨,伊達赤豚蔥燒,梅子雞肉...同啤酒數杯(更抵半價)個拼盆都ok!有七款野,樣樣有D伊達赤豚蔥燒,個樣似肥豬肉,不過燒完之後唔肥但好爽口,夾住D蔥絲,辣辣哋,幾野味!大家飲飽食醉,張單都係600幾蚊!環境都幾舒服,下次消夜又多咗個好去處!
尋日同班friend行旺角,由朗豪坊行到雅蘭已經接到2.3
張傳單!!
聽到消夜75折wo!二話不說,大家就決定去試試!
因有折頭"所以大家就瘋狂order野食!
叫咗2個消夜拼盆,牛肋骨,伊達赤豚蔥燒,梅子雞肉
...同啤酒數杯(更抵半價)
個拼盆都ok!有七款野,樣樣有D
大家飲飽食醉,張單都係600幾蚊!
環境都幾舒服,下次消夜又多咗個好去處!
2007-11-26 43 浏览
前天我太太生日,請她去「盛八」吃日本燒肉。由於有中銀卡,便試了那個$388特價餐:日本信州和牛、燒汁牛肋骨肉、切牛胸腹、鹿兒島生薑黑豚肉、大蝦、法式芥末子牛舌、魷魚及香草雞腿肉,全部份量都少到不得了,和牛一人一件,其他也是約4件左右。一輪旋風式急掃,食晒!不否認和牛是好味的,而其他肉料也很有味道,只是差不多400大元只得那一點,這個餐其實是讓人可試多點菜卻每樣只能試那一點點而已。結果我們另外叫了一份鹽燒牛舌($68),還有本想叫一份特價和牛($78),未夠8點已銷售一空,原來是引人上當的噱頭,真好。惟有再叫一份燒汁牛肋骨肉($68),鹽燒牛舌期望過高,有點失望;燒汁牛肋骨符合預期水準,不過不失。當然份量雖少,但不停吃肉始終覺滯,埋單總數$590左右,個人來說略貴;或應該說以這個價錢,該可以吃好一點的菜。當然水準是不錯的,只是我認為貴罷了。當中有一點要彈的,是我一個星期前已致電訂位,當晚7時半抵達,現場還有不少空坐位,侍應卻安排我們坐在吧檯角落,感覺,很不快。同樣是燒肉,韓國烤肉便宜很多,水準不太差的,也不用$300一位便可任吃,那晚後開始很懷念。盛八應該要檢討一下她們的服務及價錢。
前天我太太生日,請她去「盛八」吃日本燒肉。

當然水準是不錯的,只是我認為貴罷了。

盛八應該要檢討一下她們的服務及價錢。
2007-11-15 19 浏览
ORDER了2人餐$388是中銀卡做special , 有:日本信州和牛、燒汁牛肋骨肉、切牛胸腹, 鹿兒島生薑黑豚肉、大蝦、法式芥末子牛舌、魷魚及香草雞腿肉, 每款約4件, 另加一客石頭鍋生牛肉飯$69及雜錦海鮮$198, 包括: 一隻大帶子,兩隻虎蝦, 3隻大蟹腳及一堆蜆, 燒到一半要求換網, 因燒香草雞是特別易黏住個網, 但看出waitress不大願意, 大蟹腳確實好粗, 但可能由冰箱取出, 肉有點梅,而且很咸!香草雞綠色的樣貌一點都不好看, 但想不到很野味,每人有3款汁分別是醬燒汁, 一小件檸檬及鹽燒汁

2007-10-19 13 浏览
擒晚同朋友去食,因為收到個短信:10點有75折,野飲半價上到去好多人,好爆,冇訂枱唯有等啦!好彩都係等左15分鐘到。order左個拼盤$188,樣樣有D唔使煩,味道不俗!份量就...可能我地4個人,唔係好夠食!要加單:厚牛舌(推薦)牛肋骨肉,超正(試左3種味,好ok)因為半價好抵,我地一人大喝3杯大生啤可能人好多,野食耐左少少!服務ok,上菜都有講唔好意思(都知我地等緊)
擒晚同朋友去食,因為收到個短信:10點有75折,野飲半價
牛肋骨肉,超正(試左3種味,好ok)
因為半價好抵,我地一人大喝3杯大生啤
2007-10-18 6 浏览
星期三放工同朋友黎左呢間聞名已久既盛八,,無BOOK位..去到已經FULL哂..得返BAR枱,,逼左小小囉..唔太舒服...叫左個中銀2人餐..好似幾多野食咁..落單果位姐姐好有活力同笑容咁同我地講解MENU...最後叫多左個沙律同咩貴族和牛,,,又真係幾好食WO...個餐入面好多都好好食...詳細唔太記得..但個牛肋骨同信洲和牛就一定要試下..真係好得,,一個字....食物質素算高上....價錢OK....服務還算幾好啦,,不停咁加茶又有笑容又會教你點燒...下次會再黎...但會BOOK定位先!!!!!!
星期三放工同朋友黎左呢間聞名已久既盛八,,
無BOOK位..去到已經FULL哂..得返BAR枱,,逼左小小囉..唔太舒服...叫左個中銀2人餐..好似幾多野食咁..落單果位姐姐好有活力同笑容咁同我地講解MENU...最後叫多左個沙律同咩貴族和牛,,,又真係幾好食WO...個餐入面好多都好好食...詳細唔太記得..但個牛肋骨同信洲和牛就一定要試下..真係好得,,一個字[正]....
食物質素算高上....價錢OK....
服務還算幾好啦,,不停咁加茶又有笑容又會教你點燒...
下次會再黎...但會BOOK定位先!!!!!!
2007-10-10 13 浏览
上個星期五同BF去盛八吃dinner,原來星期五都有咁多人來吃的,雖然有book位,但都要坐房,唉..是但喇..反正唔使坐bra台就ok了,之後我地叫左汁燒牛肋骨(好好吃),厚切牛舌(好爽口),盛八腸(ok,不過有點怪怪的),法式香草小羊排(這個就麻麻),生薑黑豚(肥左d<),芝士泡菜反(好重芝士味,推薦),食物也等了不算耐就來到..個waitress 開始果時還算ok,在我們吃了一半左右,她就不見人了..想叫她加茶又沒有,想叫她幫我換換只碟也沒有,換網也沒有,吃完想再orderd野吃又沒有人,唉...之後過了幾分鐘還不見人就叫了另一個waitress 上來幫我們,之後等了好耐果個waitress 先返來,但身上有好重的煙味,不用我說大家都知道她去了哪裡吧..我見她褲子里還放著煙,去了真的好長時間,我不明這麼繁忙的時間你們的經理還可以允許去那麼長時間.而且她走開又沒有人進來理我們...到我們差不多走的時候又不見她了...在等人拿鞋子給我們穿,真不知你們在搞什麼..正如其他人所說就算你們無論環境與食物有多好,有班不認真不專業的侍應,已足以將餐廳降級