2016-03-10
香港傳統粤菜老店買少見少 能夠保持水準的更是非常難得 今晚就同屋企人來呢間著名粤菜餐館來回味一下去前記得預早幾天訂位 因為週末一定是經常坐無虛席 今次亦預早了有名的廣東燒米鴨大概七點半到達 現場已經座無虛席非常熱鬧可能都係因為週末關係首先第一道餸當然就係我哋預訂嘅廣東燒米鴨啦 燒得非常脆嘅皮加上味道非常香濃嘅木耳鋪底 令到呢道菜風味非常吸引 鴨肉更加鮮嫩多汁入口即化 非常好味的 不愧呢度嘅招牌菜第二道餸就係呢度傳統嘅大良炒鮮奶 係香港唔多地方可以食到 益新係可以話係香港僅存幾間可以做到非常正宗味道淡淡蟹肉加上濃郁嘅奶香 配以鎮江香醋非常好味令人一啖一啖好想再食當然亦都唔少得呢度非常出名嘅招牌菜西檸雞啦 通常西檸雞都會連汁一齊上 益新就好唔同啦 佢哋雞同埋汁會分開上嘅 所以雞呢就唔會比西檸汁浸霖晒 不過呢個汁稍為甜但係雞嘅質感非常之好 如果個汁酸小小就完美!
今晚就同屋企人來呢間著名粤菜餐館來回味一下
家鄉燒米鴨 大良炒鮮奶