2024-09-24 98 浏览
週末,原本諗住約朋友一齊出嚟聚一聚,飲飲茶。結果全部都話忙,唔得閒出嚟。冇辦法就取消咗今次嘅聚會,睇下改日有冇空。下一秒就見到朋友哋拍照成雙成對各自出嚟約會,搞到我呢個單身狗氣到跳腳,自己跑出嚟食我最鍾意嘅點心店,安慰下自己。當時一時嘴饞叫咗幾道菜,點咗個流沙包。外觀睇落好特別,黑色嘅,上面有金色嘅盈字。咬落去嘅口感更正,仲爆漿,舌頭唔小心畀燙咗一下。後來服務員送嚟咗叉燒包同小籠包。叉燒包入面叉燒鮮嫩多汁,肥瘦均勻,口感棒極咗,搞到我食咗一粒接一粒。食完叉燒包後,睇住仲熱乎乎、冒煙嘅小籠包,搞到我情不自禁咁攞起湯匙同筷子,迅速咁夹咗一粒小籠包嚟試吓。經過咗流沙包燙嘴嘅教訓,我把小籠包皮咬咗個小洞,畀湯汁滲出嚟,吹咗吹先放入口,避免再次畀燙傷。嗰小籠包嘅味道真係好鮮甜美味。最後上嘅另兩道係我最鍾意嘅蝦餃同埋魚肚。蝦餃一入口就感覺非常香滑,口感豐富。嗰美味嘅味道真係贊唔絕口,幾下就把成盤蝦餃食晒。魚肚呢都好唔錯,鮮美,軟滑。唔會好乾,仲有啲汁喺周圍,食落去,美味多汁,味道非常豐富。太好食咗,越食越上癮,一唔小心點太多,食到好飽,但係非常滿足。

各式各樣嘅美食遍布天下,我唯獨鐘意廣式點心!🤤 我身邊嘅朋友都知道,只有點心我可以百食不厭,一個月可以連續食好多次,哈哈哈~呢一間喺大角咀海庭道嘅盈圖就深得我心,佢嘅環境唔單止高級舒適,主要係點心都係純手工精緻而成嘅~ 我一個人就可以點好幾樣,呢幾款係我嘅必點推介:🥢潮州蒸粉果經典嘅廣式點心,晶瑩剔透嘅皮包裹住爽脆嘅豆角沙葛,食落非常清爽可口。🥢盈圖蝦餃皇必點嘅招牌蝦餃皇,呢道菜完美代表佢嘅口感,渾圓多汁嘅蝦球包裹喺Q彈嘅外皮入面,咬落去時仲會噴汁,冇過多嘅調料,喺你嘴入面盛開嘅都係新鮮嘅鮮甜蝦味~🥢芝士鮮蝦腐皮卷酥脆嘅外皮搭配濃芝士同鮮甜蝦特製而成,唔需要蘸醬,單獨食已經好美味嘅一道點心。🥢雞仔咸水角雞仔🐥可愛嘅外形超級加分,仲可以影相打卡,佢嘅鹹度非常適中,甜甜嘅外層搭配豐富嘅內餡,食起黎有綿綿嘅口感。🥢黑金流沙包又係一道顏值高嘅點心,3粒肥嘟嘟嘅小黑金流沙包,麵包鬆軟,入口即爆!推介大家嚟歎點心,一齊打卡啦!

🥢潮州蒸粉果

🥢盈圖蝦餃皇

🥢芝士鮮蝦腐皮卷

🥢雞仔咸水角

🥢黑金流沙包

推介大家嚟歎點心,一齊打卡啦!
2024-09-20 79 浏览
呢間餐廳真係冇令我哋失望,每一道菜都好味,份量又夠,性價比好高。最緊要係同啲姊妹食飯,分享美食同歡笑,呢啲簡單嘅幸福,就係生活入面最珍貴嘅時光。北京片皮鴨睇落已經令人垂涎三尺。鴨皮燒到金黃香脆,鴨肉都好嫩,配埋啲薄薄嘅餅皮、蔥絲同醬料,捲起嚟就塞落口,一啖食落去成口都係香氣,鹹鹹哋又帶點甜,味道特別豐富,食起上嚟真係好過癮,令人忍唔住想一啖接一啖。跟住上枱嘅係西花炒帶子,淨係睇呢碟綠油油嘅西蘭花就知好新鮮。西蘭花炒得啱啱好,唔會太老,食落去仲係脆脆哋。帶子都係呢碟菜嘅亮點,每一粒都超級新鮮,一咬就知係啱啱撈上嚟,彈牙得好緊要,鮮味十足。西蘭花嘅清甜同帶子嘅鮮味撈埋一齊,食落去清爽又唔會滯。呢碟菜睇落普普通通,但味道卻意外咁好。豉油王焗海蝦淨係睇個色都知味道唔會差。海蝦好大隻,處理得好乾淨,焗得啱啱好,蝦肉好嫩,豉油嘅香味同蝦嘅鮮味食落去鹹香適口,令人回味無窮。成個用餐過程都好愉快,我哋邊食邊傾偈,分享最近嘅趣事,氣氛好歡樂。餐廳嘅環境都唔錯,裝修好有格調,侍應都好友善,令人感覺好舒服。✅評分:味道 : ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️【5】環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️【5】服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️【5】衛生:⭐️⭐️⭐️⭐️【4】抵食

✅評分:
味道 : ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️【5】
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️【5】
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️【5】
衛生:⭐️⭐️⭐️⭐️【4】
抵食:⭐️⭐️⭐️⭐️【4】
整體評分:😋【笑】

2024-09-20 78 浏览
盈圖位於大角咀 🥟 有多款傳統及創意點心選擇 🥢🍗 北菇蒸雞飯雞肉鮮嫩多汁 加上北菇 香氣濃郁肥厚有彈性 米飯粒粒分明🗞️ 紅米脆網腸外皮用紅米製成的 顏色鮮紅帶有一點點煙韌的口感 內層則是酥脆的油炸鬼夾雜著彈牙的蝦肉 有層次感🥟 金湯小籠包外皮不太厚有韌性肉餡多汁 濃郁鮮甜🍠 流心紫薯球外皮酥脆 內餡紫薯泥 綿密軟糯 帶有自然的甜味咬開時會有濃郁的奶黃流心流出 增添層次🐚燒賣有兩粒 外皮薄而有韌性 內餡鮮嫩肉汁上面放了鮑魚 提升風味
盈圖位於大角咀 🥟 有多款傳統及創意點心選擇 🥢

🐚燒賣
有兩粒 外皮薄而有韌性 內餡鮮嫩肉汁
上面放了鮑魚 提升風味

2024-09-19 60 浏览
邊個話飲茶淨係可以喺朝早,晏晝突然好想食小籠包,就即刻喺social media搵到呢間最近我Office嘅點心館🤩 試過之後都覺得唔錯,特別係金湯小籠包真係令我念念不忘🤤「金湯小籠包」隻隻都好多湯汁又好鮮甜!我一個人可以食晒兩籠🤤 滿滿一兜湯但係夾起嚟又唔會穿,咬落去喺口入面爆汁嘅感覺正到震🥰「潮州蒸粉果」蒸到半透明嘅外皮仲可以見到脹卜卜嘅餡料!外皮咬落爽滑煙韌而且仲好有彈性🥰 皮薄又富有彈性,入面嘅肉餡就好新鮮,一啖咬落去超滿足!💯 呢款粉果味道比較清淡,啱晒唔鍾意食重口味嘅朋友~「紫薯流心球」炸到金黃酥脆嘅外殼,睇落就好吸引😍 紫薯嘅甜味喺咬開外殼後喺口入面散開,滿滿嘅流心,口感香甜可口而且入面仲係軟糯嘅,真係令人回味無窮🤩「銀湖百花釀魚肚」魚肚浸滿湯汁,鮮香味十足👍🏼 上面仲鋪住一層蝦滑同蝦子,口感超豐富~ 魚肚煙韌有彈性,蝦滑食落好有咬口🥰 成個好清爽鮮甜,好好食🤤

「金湯小籠包」

「潮州蒸粉果」

「紫薯流心球」

「銀湖百花釀魚肚」
💟金湯小籠包,皮薄得恰到好處地,內含豐富嘅湯汁同豬肉餡。感受到豐滿嘅湯汁在口腔四溢。豬肉餡又肥又瘦,咬落去味道扎實又唔肥膩👌。💟蒜香蒸排骨. 排骨採用上等豬排,鮮嫩彈牙。用數種香料和大蒜醃漬,味道令人回味無窮😋💟鮮竹牛肉球. 牛肉粒就像小小的味蕾炸彈,剛剛好,肉汁充足。加上香口嘅鮮竹,非常討喜🥰💟古法馬拉糕. 軟綿綿嘅質感,加上甜得剛剛好嘅糖漿,每一口都充滿了傳統嘅香氣,完美結束飯局😚👌。⚖️ 環境:9/10⚖️食物質素:9/10⚖️服務:8.5/10⚖️整體評分:9/10盈圖呢間餐廳,可以用一個字形容,咩就係'靚'!內部整體裝修好優雅,感覺就係好舒暢,好適合帶全家大小或者情侶一齊黎食飯,俾人一種好輕鬆嘅感覺😌。

2024-07-03 341 浏览
星期日冇咩嘢做,就同啲friend去行吓街, 行吓行吓朋友突然之間話好想飲茶,於是就即刻搵吓睇吓邊度有好嘢食,咁啱去到大角咀,見到有呢一間餐廳好似都幾正,就走咗上去試吓我哋基本上食咗好多嘢,不過就推薦嘅幾款我覺得好有特色同埋好好食嘅嘢啦~🍜🍚➡️首先冰鎮咕嚕肉, 我第一次食有冰底嘅咕嚕肉,真係孤陋寡聞,估唔到原來冰涼嘅咕嚕肉係咁正嘅,外脆內軟就係呢個感覺,咕嚕肉炸得啱啱好,而且豬肉嘅味道十足好正➡️再嚟就係砂鍋鮑魚雞粒蛋白炒飯,飯粒鬆鬆地,每一粒飯都好惹味,鮑魚同雞粒都好新鮮, 好食到停唔到口➡️豉汁蒸鳳爪, 點心方面,我自己好鍾意食鳳爪,呢一度嘅豉汁蒸鳳爪蒸得好香,豉汁味道好足,啖啖都係豉香, 鳳爪入口就即刻離骨,超正然後呢個八味脆豆腐,更係少見嘅創新菜式。入口先係脆皮, 入面係香滑嘅豆腐,真係一口得咗三種口感,令人十分驚喜~除咗食物好食,呢間餐廳嘅服務又好,送餐速度都超快💯‼️完全係大班人嚟聚首嘅好去處。下次我哋再有假,一定又會嚟試其他點心!
好耐冇食好地道嘅點心喇!😋網路見到好多朋友推介盈圖,所以今日book左同家人黎呢度食下午茶。一落座就秒速Order佢哋嘅招牌點心:蒜香鮮蝦脆春卷, 鮮蝦菜苗餃, 甫魚乾蒸燒賣, 養生五豆糕😍。先講味道,每款點心都係師傅手作🎉:蒜香鮮蝦脆春卷, 鮮蝦菜苗餃, 甫魚乾蒸燒賣, 養生五豆糕。✅蒜香鮮蝦脆春卷,呢個真係不得了,外皮金黃,一口咬落去就聽見明顯嘅crunchy聲🎉停唔住口🤤!✅鮮蝦菜苗餃,餃皮薄滑,裡面嘅蝦肉新鮮,菜苗清甜,食完會有種滿足嘅Feel🥟!✅食到最開心嘅就係甫魚乾蒸燒賣!除咗有肥美嘅豬肉,而家仲有加入甫魚乾,整個味道提升一個境界👌甫魚乾嘅味道散發出嚟,而豬肉則溶入口中,味道豐富,美味到爆🐷!✅最後嚟個養生五豆糕。清爽不甜膩,豆香味濃,超推介!當然,每樣點心食材都好新鮮,整體味道係好好👍。以質素而言,呢度嘅點心堪稱一絕,而且款式繁多,口味正宗,性價比高呀
2024-06-20 314 浏览
踏入餐廳,毫無疑問,餐廳非常潮流同埋漂亮,我都忍唔住係度影咗幾張相。個位都好好,今次真係運氣好到爆💥。「超值乳豬龍躉宴」套餐👍。 成個套餐超級抵食,份量十足,而且啲食物嘅味道亦都好高質,絕對值得推介首先係""鴻運乳豬全體"",乳豬皮脆得嚟又唔油,食落肉質鮮嫩,意外地有啲驚喜,好厚肉,好juicy成件事啱啱好💯上湯焗皇帝蝦球伊麵🍜,伊麵每條麵都均勻地吸收咗上湯,實在太滑嘅!皇帝蝦球真係不得了,十分惹味,好食😍再嚟個遠年陳皮一字骨🍖,一試已經深深著迷咗。 陳皮回甘,吃起來有肉汁一點也不靭接著海皇魚肚燴燕窩🥣,清甜嘅燕窩,加埋海皇魚肚嘅幼滑和燕窩的鮮爽,口感相當好。最後結尾,揚州炒飯🍚,確實可以刁住我哋呢班米通嘅胃口 👍😎。實在太抵食。 咁高質次嘅食物,實會再黎嘅😉!
實在太抵食。 咁高質次嘅食物,實會再黎嘅😉!
一行幾個朋友之後,就決定一齊嚟嘗下大角咀嘅盈圖。走到門口,見到高級嘅佈置🏮同舒服嘅環境 👏先講🦐黃金脆脆蝦丸, 炸面金黃香脆, 蝦肉肥美超新鮮,絕對係must-order嘅推介。趁佢仲熱辣辣嘅時候食先係王道😤。黎個鮮蝦菜苗餃嘅餃皮幼滑,內裏嘅鮮蝦同菜苗ok呀。個菜苗鮮脆爽口, 帶啲嘅蝦味, 而個皮又冇馬虎過得太薄, 好有嚼勁😍。個金湯小籠包真係一流,湯汁滿溢,肉汁四濺,仲有個雞湯嘅味道喎🍲!食落口都係肉汁四溢真係想食到停唔到手🤤。試過三樣食物之後,我哋當然唔會錯過佢嘅甜品。個養生五豆糕食落非常之滑潤,幼順 , 食到膩口都會覺得不止😌甜嘅唔過份,仲想再黎多份🍰!
2024-06-13 150 浏览
今日與家人一同去大角咀嘅盈圖飲茶,已經早早訂好曬位☺️。餐牌上有好多招牌點心,包括唔錯嘅鮮蝦菜苗餃、 黑金流沙包、 甫魚乾蒸燒賣同姬松茸灌湯餃。 每一款食物口感都唔錯,我哋每個人都食得好開心 hehe 👶💖整體環境💖餐廳嘅環境實在太舒適啦。佢哋嘅服務員都超nice,服務周到👍🏽。💖菜式一:鮮蝦菜苗餃💖哇!鮮蝦菜苗餃簡直係美味!餃子皮薄餡足,鮮蝦同菜苗充滿口中,蝦肉好彈牙!💖菜式二:黑金流沙包💖佢哋嘅黑金流沙包,新鮮出爐熱辣辣,一口咬落,流香四溢🌟💖菜式三:甫魚乾蒸燒賣💖豐滿的燒賣配以口感爽脆的甫魚乾,每一口味道都香濃可口,每一粒燒賣都食得出佢哋用心去做👏!💖菜式四:姬松茸灌湯餃💖最後嚟個最愛的姬松茸灌湯餃,湯都係一絕,香而不膩,飽滿的湯肉泡在湯汁中,軟嫩的肉質夾雜著松茸清香,滲透出層次分明的滋味,真心推介!總結嚟講,盈圖係一間食物好,環境好,服務又好嘅餐廳,如果你鐘意食精緻嘅點心,呢度一定係你嘅不二之選👍🏽👍🏽。
2024-06-11 165 浏览
1. 蔥花炸兩腸:炸至金黃酥脆的腸子外皮,裡面卻保持鮮嫩多汁,加上蔥花擴展,香氣四溢,口感層次豐富。2.脆皮燒乳鴿:鴿子皮脆心嫩,肉質鮮美,入口即化,搭配特製的調味醬汁,更增添了層次感。3.家鄉煎茄子:茄子外皮香酥入味,內裡卻依然保持了鮮嫩多汁的口感。4.鳳爪排骨飯:鳳爪軟嫩入味,排骨肉質鮮嫩多汁,與餐點完美融合5. 荔枝流心球:外層酥脆可口,內裡卻是順滑的流心,正好襯托出荔枝本身的香甜。

2024-06-06 171 浏览
上個星期就係我生日,我男朋友選擇帶我黎到大角咀嘅「盈圖」食飯,心情超級開心🤩飯館嘅氣氛好鬼好,好有情調,完全係周末放鬆嘅好地方👯‍♀️。食物🤤🤤🤤🤤🤤環境🏮🏮🏮🏮🏮服務👍👍👍👍👍我見到所有食物都好誘人,首先上嚟嘅就係黑毛豬叉燒包,佢嘅質感超級令人難以抗拒😳叉燒包裡面嘅黑毛豬叉燒肉質彈牙,帶有點點甜味,非常討好。💕跟住就係甫魚乾蒸燒賣😍, 燒賣嘅滿滿豐富內餡,入口即化,磅磅有魚肉嘅甜美。之後嚟嘅就係姬松茸灌湯餃👍,餃子的外皮薄薄的,一口咬下去,湯汁四溢,令人嘴巴裡瞬間充滿豐富的湯汁味道。再嚟就係八味脆豆腐👌,外層厚實鬆脆,內裡嘅豆腐軟滑柔嫩,真係舌尖上嘅美味啊!令人愛不釋手最後就係鮑魚炆鳳爪,呢道菜簡直係一絕👏!鳳爪入口即化,幾乎要軟到無骨,這就是最正宗最好味的廣東菜,好鬼美味吖!除咗呢間餐廳嘅服務態度超級好,佢哋嘅食物同環境都超級贊,真系好鬼有氣氛😗
食物🤤🤤🤤🤤🤤環境🏮🏮🏮🏮🏮服務👍👍👍👍👍
2024-06-05 164 浏览
成班親戚慶祝食生日飯,最好就梗係去酒樓啦,於是今日就揀咗呢一間餐廳試吓,點知真係好抵食,唔推介都唔得!首先環境乾淨舒服,我同我嘅親戚一行十人一坐低就話食個超值乳豬龍躉宴!食物種類多,又唔使諗,真係最好不過🤩。首先,個鴻運乳豬全體真係非常出色🐖。佢嘅皮香脆入口即化,肉質香濃,好誘人😋。食完皮,佢嘅肉又夾咗啲乳豬醬汁,真係太美味啦!沙律海皇卷就非常清爽🦐。佢哋選擇嘅蝦肉, 加埋少少炸粉,配上沙律醬,冇得頂👍。當然唔少得清蒸大沙巴龍躉🐟。呢條魚嘅肉質緊緻,清蒸之後真係鮮香無比😊😊。最後,嗰盤揚州炒飯🍛,賣相贏晒,色香味俱全,飯粒分明,好滋味 🤤。成晚嘅食事都好滿意,見到成班人都食得好開心,好多親戚都已經講咗下次再返盈圖👏。真係物超所值!整體嚟講,我哋成晚都食得好開心好滿足,食物質素都好高
整體嚟講,我哋成晚都食得好開心好滿足,食物質素都好高
2024-06-05 189 浏览
今次由我帶大家來個新嘗試,位於大角咀的盈圖,實在是一個無論家庭聚會定係朋友聚食都好適合嘅地方。🔀🔀首先最推介嘅,就喺佢哋個超值乳豬龍躉宴佢哋嘅鴻運乳豬全體,哩隻乳豬準備得相當誠意,上枱香噴噴,質地相當鮮嫩,肉方面好juicy,相當香嫩惹味,嗰種皮脆肉嫩嘅感覺非常討喜!⏺⏺上湯焗皇帝蝦球伊麵。伊麵吸足咗湯味,皇帝蝦球肥美又彈牙🦐 真心話,味道令人上癮!⏭⏭龍蛟皇螺鮑片扣鵝掌,光係聽名就覺得好有格調👑意外地有啲驚喜,鵝掌輕咬就散開,吃起來有肉汁,咬下去好有滿足感,食完會有種滿足嘅Feel!🔄我哋再嚟一個脆皮一品燒雞🐔脆皮燒雞一點也不靭,真係腌得剛剛好,脆皮無得輸。哈哈!👍🏻實在好滿意咁樣嘅飯局,大家有時間都可以試下!
🔀🔀首先最推介嘅,就喺佢哋個超值乳豬龍躉宴
哈哈!👍🏻實在好滿意咁樣嘅飯局,大家有時間都可以試下!