2024-08-10 271 浏览
今日朋友帶我去觀塘一間冰室食午餐,估唔到都超級多人。餐廳有多款唔同嘅午餐,可以滿足唔同人嘅口味。忌廉湯以優質牛奶與香濃忌廉調製而成,口感滑順豐富。羅宋湯濃郁的牛肉高湯配上各式蔬菜,製造出味道層次豐富的羅宋湯。忌廉汁白菌焗三文魚粒意粉三文魚粒新鮮,意粉彈牙,加上濃郁又香口的忌廉汁,味道不錯。鮮茄焗豬扒飯豬扒鮮美多汁,夠軟腍,鮮茄醬汁甜美酸爽,搭配軟糯可口的珍珠米,超級好味。另外我點了凍檸檬茶,清爽可口;而朋友則飲紅豆冰,二人都十分滿足。

忌廉湯
以優質牛奶與香濃忌廉調製而成,口感滑順豐富。

羅宋湯
濃郁的牛肉高湯配上各式蔬菜,製造出味道層次豐富的羅宋湯。

忌廉汁白菌焗三文魚粒意粉
三文魚粒新鮮,意粉彈牙,加上濃郁又香口的忌廉汁,味道不錯。

鮮茄焗豬扒飯

• 鮮茄焗豬扒飯
2024-08-08 221 浏览
今日出開觀塘做嘢,做完嘢之後已經係要食午餐嘅時候,就喺附近睇吓有乜嘢食可以醫肚。喺APM對面嘅工廈前有人派傳單,見到係食西式午餐套餐,便跟着全單的地址上去。一打開lift 門已經見到餐廳的門口,入到去座位都很多,亦有不少的人。坐下的時候用QR code落單,十分方便。今次點了:脆烤香草雞扒伴野菌燒汁,會跟埋湯和熱飲我嗌了羅宋湯和熱檸茶好鍾意個雞扒夠脆夠Juicy,羅宋湯酸度適中地點易搵,性價比都ok,下次有機會要再嚟食皇后冰室 (觀塘)觀塘巧明街114號迅達工業大廈2樓B室

今次點了:
脆烤香草雞扒伴野菌燒汁,會跟埋湯和熱飲
我嗌了羅宋湯和熱檸茶

好鍾意個雞扒夠脆夠Juicy,羅宋湯酸度適中

地點易搵,性價比都ok,下次有機會要再嚟食

皇后冰室 (觀塘)
觀塘巧明街114號迅達工業大廈2樓B室
2024-08-08
2024-07-25 461 浏览
午市由早上11點開始至下午兩點半有12款抵食夾大件嘅午市套餐 只要 加$12起就可以自選升級 一款 appetizer 我哋要咗瑞士雞翼,係老香港口味,甜蜜蜜嘅,雞中翼好肥好大隻,一碟3隻,正!😚🔸皇后冰室雜錦肉扒配黑椒汁   $89 送餐湯飲品,選咗意粉呢份雜扒超級大份,堆到一座山咁樣,有雞扒、 豬扒 同肉腸,雞扒豬扒都無多落鹽醃製,比較淡口健康,肉腸就有啲香草味幾好食。味道:7/10性價比:8/10🔸美國費城 烤西冷扒配野菌燒汁   $89 亦都係選意粉,意粉烚得剛好,條條分明爽口。西冷扒一大塊,上枱嗰陣時仲係熱騰騰香噴噴,西冷扒係有少少肥,好濃嘅牛味,呢間工廠冰室出品有一定水準,做得唔錯。忌廉湯落咗好多蘑菇蓉,有濃濃蘑菇香味,好飲。餐茶就比較淡口,個人覺得茶味唔夠濃。味道:7/10性價比:7/10▪️🔹環境:近觀塘地鐵站嘅巧明街,餐廳在工廈2樓,入內感到嚟咗高級西餐廳,餐廳職員接待週到有禮,睇起上噤嚟都好多熟客幫襯🤪
午市由早上11點開始至下午兩點半
有12款抵食夾大件嘅午市套餐
只要 加$12起就可以自選升級 一款 appetizer

🔸皇后冰室雜錦肉扒配黑椒汁   $89
送餐湯飲品,選咗意粉
味道:7/10
性價比:8/10

🔸美國費城 烤西冷扒配野菌燒汁   $89
亦都係選意粉,意粉烚得剛好,條條分明爽口。
忌廉湯落咗好多蘑菇蓉,有濃濃蘑菇香味,好飲。
餐茶就比較淡口,個人覺得茶味唔夠濃。
味道:7/10
性價比:7/10
▪️
2024-07-20
  • 瑞士雞翼
2024-07-23 229 浏览
呢間餐廳位於觀塘巧明街,我行過巧明街好多次都冇為意街裡樓上的餐廳,今次經朋友介紹才g原來呢度工廈內係別有洞天~多間食店在其中。今日來到其中一間叫《皇后冰室》,係港式茶餐廳嚟。自古以來,香港係華洋雜處嘅地方。一隻香港流行曲都常有多國語言la,呢處港式食店亦有多國菜提供,例如有:港式茶餐廳例牌菜瑞士雞翼供應、美國扒比你据、日式烏東比你食,有多款西式意粉不在話下,真係5好睇小佢~就連法國田螺都有得食。。。。而我今次就叫左《美國費城烤西冷配野菌燒汁》跟意粉 $78牛肉味重,燒汁惹味,意粉幼滑《蘇格蘭煙三文魚蜆肉刁草忌廉汁炒天使麵》$49三文魚很鮮味,忌廉汁很香口,天使麵非常幼細。《瑞士雞翼》跟餐+$18共有三隻,雞翼醬汁非常入口。跟餐+$18,非常抵食。《芒果布丁》跟餐+$12招牌很吸引,布丁上有練奶,非常滑溜。👍

而我今次就叫左

《美國費城烤西冷配野菌燒汁》跟意粉 $78
牛肉味重,燒汁惹味,意粉幼滑

《蘇格蘭煙三文魚蜆肉刁草忌廉汁炒天使麵》$49

三文魚很鮮味,忌廉汁很香口,天使麵非常幼細。

《瑞士雞翼》跟餐+$18
共有三隻,雞翼醬汁非常入口。跟餐+$18,非常抵食。

《芒果布丁》跟餐+$12
招牌很吸引,布丁上有練奶,非常滑溜。

👍
2024-07-22 263 浏览
觀塘嘅窿窿罅罅有好多好嘢食,想lunch食得快靚正,呢一間都係一個唔錯嘅選擇~🙈🙈馬來咖哩香酥豬扒意粉🍝$69豬扒份量都幾多,唔會食到最後剩係得意粉,咖喱嘅醬汁都幾足夠撈晒成個意粉~呢個價錢已經包咗忌廉湯🥣 同埋 餐飲🍹香煎魚柳伴磨菇忌廉汁飯🐟$63魚柳超大條,醃過味道唔錯,加上唔會太厚粉,呢個價錢絕對收貨!餐飲就叫咗利賓納🍇,好多餐廳飲利賓納都要加錢,呢度就唔需要,感覺特別抵咁!😍食佢哋嘅午餐,仲可以加唔同嘅價錢配搭唔同嘅小食,我哋就揀咗招牌自家製芒果布甸🍮$12 同埋 老香港瑞士雞翼🐔$18,出奇地兩款小食都好好食,尤其係芒果布甸,真係有好多芒果喺入面,超正!🙌🏻🙌🏻

馬來咖哩香酥豬扒意粉🍝$69

香煎魚柳伴磨菇忌廉汁飯🐟$63

皇后冰室今日推介喺觀塘迅達工業大廈入面一間開咗三個月嘅人氣抵食冰室叫「皇后冰室」,下午茶時段入到去仲有好多人坐喺度食,店員同我講頭先中午係要排隊添,好利害!👍👍👍輪椅人士嚟呢棟工廈都好方便,冰室入面都算闊落,唯一唔好就係枱底太厚,差少少撞爆自己「菠蘿蓋」!🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️1.鐵板紐西蘭西冷配洋蔥圈$88+凍香滑奶茶$3+招牌自家製芒果布甸$12(9.5/10)呢個鐵板紐西蘭西冷牛扒叫咗五成熟,可能放喺鐵板又掛住影相,有少少過熟好彩唔影響口感,牛扒嫩滑,都算有牛味,仲有其他配菜包括西蘭花紅蘿蔔粒、粟米粒同洋蔥圈!香滑奶茶只係加$3,一個下午茶餐仲可以加多一個小食,我就叫咗加$12一個招牌自家製芒果布甸,呢個招牌自家製芒果布甸真係要必食,入面勁多芒果果肉,布甸就好滑,芒果味濃,店員同我講係老闆親手整,大家嚟到「皇后冰室」真係要試下啦!2.香煎自家漢堡扒配黑椒汁 跟飯$45+凍檸茶$3+老香港瑞士雞翼$18(9/10)呢個香煎自家漢堡扒肉質唔鞋,個漢堡扒一共有3舊,黑椒汁如果黑椒味再重d就更好,飯個口感似珍珠米,好好味!凍檸茶只係加$3,小食就叫咗老香港瑞士雞翼,瑞士雞翼如果濃味多少
皇后冰室

呢個香煎自家漢堡扒肉質唔鞋,個漢堡扒一共有3舊,黑椒汁如果黑椒味再重d就更好,飯個口感似珍珠米,好好味!凍檸茶只係加$3,小食就叫咗老香港瑞士雞翼,瑞士雞翼如果濃味多少少就更好,一共有3隻瑞士雞翼!

2人總共價錢$169

個人口味總評分:9.25/10

地址:觀塘巧明街114號迅達工業大廈2樓B室

#皇后冰室 #觀塘好去處 #觀塘美食 #觀塘 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong

• 芒果布甸
2024-07-19 288 浏览
去到觀塘APM一出,就會見到對面工廠大廈樓上2樓有呢間皇后冰室!搭𨋢會舒服啲🤫呢度環境都幾舒服幾寧靜,舒服得來,食物都有質素😋同普通嘅茶記真係有啲分別。回頭率:😋😋😋😋😋/5*不是試食活動🌟日式豬軟骨烏冬(豬骨湯底)$48豬骨湯底唔會太鹹,唔會似公仔麵味道🤣烏冬質地都煙煙韌韌,入面仲有紅蘿蔔有西蘭花,食物新鮮👍🏻想清清淡淡食一餐呢個好推介。如果帶埋小朋友嚟嘅話呢個都好可以👍🏻🌟意式肉醬焗意粉 $48呢個焗意粉熱辣辣咁樣出嚟,有充足嘅醬汁上面都有鋪咗一層芝士🍝掛滿咗肉醬同埋芝士,令人好想即刻入佢入口!🌟脆烤香草雞扒伴野菌燒汁 $49呢一個香烤,令到個皮真係好香脆,但係個雞扒就好滑,所以呢一個真係10分推介🥰野菌汁都好惹味,好食到下次再幫襯都一定會揀返呢個dish🤣⋆ටᆼට⋆⋆ටᆼට⋆⋆ටᆼට⋆⋆ටᆼට⋆⋆ටᆼට⋆⋆ටᆼට⋆⋆ටᆼට⋆⋆ටᆼට⋆⋆ටᆼට⋆⋆ටᆼට⋆⋆ටᆼට⋆⋆ටᆼට⋆⋆ටᆼට⋆⋆ටᆼට⋆⋆ටᆼට⋆⋆ටᆼට⋆Menu:

回頭率:😋😋😋😋😋/5
*不是試食活動

🌟日式豬軟骨烏冬(豬骨湯底)$48

🌟意式肉醬焗意粉 $48

🌟脆烤香草雞扒伴野菌燒汁 $49

Menu:

2024-07-18 217 浏览
最近經過觀塘,見到皇后冰室嘅廣告牌,有多款套餐幾吸引就去試下。佢係工業大廈2F,下午茶時間會抵啲。店內環境優雅舒適,怖置帶摩登感覺。點餐用手機自助落單好方便,套餐可升級配小食。點咗美國費城烤西冷🥩配野菌燒汁意粉:西冷鬆軟得來有口感,牛肉味道濃郁,加埋燒汁很好味,而且分量都唔少。馬來咖哩香酥豬扒飯🍛:豬扒軟腍,咖哩很香又惹味,餸飯一流。餐飲凍咖啡☕️同紅豆冰就正常發揮。想下午茶坐得舒服,食物味道唔差可以試下。

馬來咖哩香酥豬扒飯🍛:豬扒軟腍,咖哩很香又惹味,餸飯一流。

• 美國費城烤西冷配野菌燒汁
  • 馬來咖哩香酥豬扒
2024-07-15 170 浏览
同囡囡去開觀塘shopping 佢話好肚餓,好啦搵個下午茶比佢食。問左個喺觀塘返工嘅老友附近有咩好嘢食,佢介紹咗我嚟呢間冰室嘆下午茶。入到去見到咁大去黑版畫左幅好靚嘅畫,囡囡一見就話:「媽咪係布甸狗呀!」下午茶餐點左【美國費城烤西冷配野菌燒汁+ 凍利賓納】塊扒嚟到 阿囡好大聲講:「嘩!好大塊牛扒🥩」塊扒真係好多塊,我一個人肯定食唔晒,食落雖然好咬好但一啲都唔韌,配埋個野菌汁好好食。【朱古力蛋白西多士🍞+ 熱朱古力🍫】呢個西多士係阿囡要求食,西多外脆內軟,加埋朱古力醬, 如果問好唔好食? 我會答你:有個小朋友食晒成碟,你就知道好唔好味😂😂【芒果布甸】 x2咁啱遇到佢有快閃優惠,$8/杯,我即刻叫返兩杯嚟食,聽講呢度啲芒果布甸係佢招牌甜品。話就話$8杯 其實一啲都唔算,仲有大大粒芒果肉🤤🤤真係正

下午茶餐點左
【美國費城烤西冷配野菌燒汁+ 凍利賓納】

塊扒嚟到 阿囡好大聲講:「嘩!好大塊牛扒🥩」
塊扒真係好多塊,我一個人肯定食唔晒,
食落雖然好咬好但一啲都唔韌,配埋個野菌汁好好食。

【朱古力蛋白西多士🍞+ 熱朱古力🍫】

【芒果布甸】 x2
話就話$8杯 其實一啲都唔算,仲有大大粒芒果肉🤤🤤真係正

• 朱古力蛋白西多士
2024-07-11 173 浏览
地點比想像中超容易搵呀,觀塘地鐵穿過APM,再跟指示巧明街電梯一出望去對面就係喇。絕對唔洗擔心。我地係今日第一枱客人呀,上餐速度好快,香煎自家漢堡扒配黑椒汁意粉,漢堡扒橢圓形厚身,份量性價比高呀。加錢配小食要左薯角,有皮有薯味,叫可樂已經係罐裝跟冰。另一個餐要左鮮茄焗豬扒飯,又係大大份架,呢度連餐具都好有份量。汁夠哂多,杯咖啡都沖得好專業。搭正午餐時間,陸續多人係咁湧入嚟。今日都無揀錯,值得推介呀。我地都讓返張枱出黎先。

2024-07-08 164 浏览
食過就知道係一間高質冰室同朋友最近食過一次覺得好好食再黎過食物質素高質,而且價錢好抵食,下午茶又飽又抵食呀,完全無因為下午茶就份量縮水,我地都好滿意既一餐我點既鮮茄焗豬扒意粉,蕃茄味好突出好濃郁,我好鐘意蕃茄味所以大愛,鐘意濃郁蕃茄味既必定要試呀,豬扒好嫩口唔會鞋,啖啖鮮嫩好滑,又鐘意食,意粉口感好好朱古力蛋白西多士有糖漿同朱古力醬配搭一起,味道十分夾而且口感十分好,多士香香脆脆地,口感都係我好愛既蘇格蘭煙三文魚蜆肉刁草忌廉汁炒天使麵,入口麵質口感好爽,醬汁味道剛剛好,味道好香濃,三文魚同蜆肉口感好鮮味唔會腥叫左兩杯朱古力同一杯咖啡,可以選擇少冰少甜少奶,味道都好香濃而且下午茶黎講份量無縮水之餘仲係好抵食,價錢合理,店員好有禮貌,一間高質冰室,會再黎食野
食過就知道係一間高質冰室

朱古力蛋白西多士
熱朱古力
蘇格蘭煙三文魚蜆肉刁草忌廉汁炒天使麵
2024-07-07 131 浏览
呢間樓上冰室下午茶好多嘢食價錢唔算貴兼且都幾大份唔錯呀!-🍝馬來咖哩香酥豬扒意粉($59)醬汁份量非常之多啱晒我心水❤️‍🔥每條意粉掛滿咖喱醬汁惹味香辣不知不覺令人食晒成碟意粉呀😆豬扒剪開成幾件方便入口👍🏻🥔酥炸美國空運薯角(+$15)薯角厚切有咬口咬落外脆內綿非常滋味!🥣蕃茄焗豬扒飯($55)即叫即焗上檯熱辣辣香噴噴蕃茄醬汁甜甜撈飯食一流呀🥫飯底唔會太乾太油塊豬扒都幾大塊喔😋🐚即磨薯蓉焗法國田螺(+$19)一口田螺size 口感彈牙有咬口配搭薯蓉,唔錯👍🏻☕️熱奶茶同朋友揀咗正常同多奶大家都覺得奶茶多奶會比較濃郁香口啲
呢間樓上冰室下午茶好多嘢食
價錢唔算貴
兼且都幾大份
唔錯呀!

🍝馬來咖哩香酥豬扒意粉($59)
醬汁份量非常之多
啱晒我心水❤️‍🔥
每條意粉掛滿咖喱醬汁
惹味香辣
不知不覺令人食晒成碟意粉呀😆
豬扒剪開成幾件
方便入口👍🏻

🥔酥炸美國空運薯角(+$15)
薯角厚切有咬口
咬落外脆內綿
非常滋味!

🥣蕃茄焗豬扒飯($55)
即叫即焗
上檯熱辣辣香噴噴
蕃茄醬汁甜甜撈飯食一流呀🥫
飯底唔會太乾太油
塊豬扒都幾大塊喔😋

🐚即磨薯蓉焗法國田螺(+$19)
一口田螺size
口感彈牙有咬口
配搭薯蓉,唔錯👍🏻

☕️熱奶茶
同朋友揀咗正常同多奶
大家都覺得奶茶多奶會比較濃郁香口啲
2024-06-23 134 浏览
路經觀塘巧明街,遇到派傳單的美女送上皇后冰室九折優惠券,於是和朋友去用膳。日本溫泉蛋肉醬意大利粉:這道菜結合了日本和意大利的美食元素,溫泉蛋的軟嫩滑順的口感,為意大利粉增添一種柔和細膩的質地。溫泉蛋的熟度掌控是關鍵,既要保持蛋黃呈現流質狀,又要避免蛋白過於柔軟。肉醬煮得足夠綿密,味道濃郁,不會過於稀薄或乾燥,與溫泉蛋的口感形成鮮明對比,是一種層次豐富的感受。搭配意大利粉作為主體,可以吸收肉醬的醇厚風味,同時又能凸顯溫泉蛋的細膩質地。意大利粉的彈牙感也會與其他兩種元素協調統一。酥炸美國空運薯角:炸製後會有酥脆的口感,配上適當的調味蘸料會令人欲罷不能。凍西洋菜蜜少冰:提供解暑降溫的功效,是一道清涼爽口的好選擇。忌廉汁白菌焗三文魚粒意粉:這道菜融合了多種經典的西式料理元素,包括忌廉汁、白菌以及三文魚粒,並以意粉為主體,可以說是一道相當豐富的料理。忌廉汁的加入為整個菜品帶來了濃郁柔滑的質地和風味。忌廉能夠很好地包裹住其他食材,為整盤菜增添了豐厚的口感。白菌則提供了脆嫩的口感對比,與忌廉汁形成良好的搭配;菇類的鮮美滋味也能夠平衡掉忌廉的濃膩。三文魚粒作為重要的蛋白質來源,不僅增添了營養價值,還能

忌廉汁白菌焗三文魚粒意粉:這道菜融合了多種經典的西式料理元素,包括忌廉汁、白菌以及三文魚粒,並以意粉為主體,可以說是一道相當豐富的料理。忌廉汁的加入為整個菜品帶來了濃郁柔滑的質地和風味。忌廉能夠很好地包裹住其他食材,為整盤菜增添了豐厚的口感。白菌則提供了脆嫩的口感對比,與忌廉汁形成良好的搭配;菇類的鮮美滋味也能夠平衡掉忌廉的濃膩。三文魚粒作為重要的蛋白質來源,不僅增添了營養價值,還能帶來一絲淡雅的魚香。意粉作為主體。能夠完美吸附住忌廉汁和其他配料的風味。形成一種舒適協調的口感。意粉的Q彈質地也為整個菜品增添了不同的層次。

忌廉湯:忌廉湯是一種經典的西式湯品,香醇的質地非常誘人。
羅宋湯:味道酸甜可口,營養豐富。

老香港瑞士雞翼:一客三隻,份量正好,質感可口。

凍朱古力奶少甜少冰:口感清爽,減少冰塊和糖分的添加可以讓朱古力的香醇味道更加突出,為炎熱天氣帶來一絲清涼。
2024-06-22 101 浏览
今天到觀塘大型商場購物,路過巧明街見有位姨姨派傳單,並謂用餐後持傳單結帳有九折優惠,於是我們就登上二樓「皇后冰室」享用午餐。我們選擇週末午餐精選鐵板餐,美國豬扒配德國肉腸配黑椒汁~鐵板餐除了帶來亮麗悅耳的聲畫效果,當嫩滑豬扒遇上濃郁黑胡椒香味和微微辛辣的黑椒汁,就是一份平凡裏顯示不平凡的味道了!我們還多選一份小食, 酥炸美國空運薯角~外脆內軟,是冶味與滋味共享!日式豬軟骨烏冬~很綿滑美味的豬骨湯底,讓爽滑帶少許煙靭口感的烏冬,吃起來更完美,豬軟骨味鮮、軟滑,十分可口。忌廉湯~鮮甜綿密!冰凍杏仁奶露、奶茶~消暑佳品!招牌自家製芒果布甸~除了粒粒鮮芒果肉,布甸的芒果果味也很香濃,非常喜愛!

酥炸美國空運薯角

日式豬軟骨烏冬

忌廉湯~鮮甜綿密!

忌廉湯

冰凍杏仁奶露、奶茶~消暑佳品!

2024-06-22
酥炸美國空運薯角
2024-06-18 159 浏览
這家餐廳的下午茶居然由2點半至6點,行街行到5點餓了便來個下午茶吧。西西里蛋包海鮮炒飯:金黃色的雞蛋,煎得恰到好處的雞蛋既軟又滑。飯粒粒分明,入口帶有恰到好處的嚼彈,海鮮則是鮮嫩多汁,蝦肉的甜美、墨魚仔爽脆,有種獨特的風味層次。雞排豬排腸仔火腿鐵板燒:咬一口雞排滿口肉香;豬排則是燒得恰到好處,肉質軟嫩多汁;而腸仔和火腿則是經典的鐵板燒配料,它們的香氣與鐵板上的油脂相互交融,形成一種獨特的風味。西藍花和玉米粒的加入,為這道鐵板燒增添了不少清新的口感,而薯塊則是外脆內軟,與其他食材形成了完美的搭配。

西西里蛋包海鮮炒飯:

雞排豬排腸仔火腿鐵板燒: