呢間蔥油雞扒飯出名大份兼好食 用上日本米仲送自家製枝裝飲品 環境唔算大 外賣自取仲有折————————————————————————🐕 蔥油雞扒煎雙蛋飯🐕⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯一上枱 哇咁大塊嘅成盒望落勁澎湃雞扒厚肉而且煎得幾香啲蔥冇咩草青味唔食蔥嘅我都接受到喎但整體有啲油隻煎蛋感覺都用咗好多油————————————————————————🐕意式香草鮮茄肉丸意粉 🐕⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯本身想食呢個 但肉丸係牛加豬做嘅 所以冇叫食下朋友啲意粉有啲新鮮番茄蓉🍅酸酸味味咁幾開胃😋😋————————————————————————🐰題外話:小店充滿人情味 朋友唔飲得涷飲 店員竟然主動話幫佢煲熱再裝翻落樽🥺

呢間蔥油雞扒飯出名大份兼好食 用上日本米
有啲新鮮番茄蓉🍅
酸酸味味咁幾開胃😋😋
🐰題外話:

2021-05-02 1033 浏览
呢間店店主前排啱啱走咗所以上哂新聞 (rip)唔知大家有冇印象就係泊喺店門口部車俾人抄牌隔離店店舖話店主啱啱過身 希望手下留情自此之後就想搵機會去幫襯呢間黃店終於早幾日叫咗Uber eats外賣超準時送到一打開蕃茄牛肋條飯個盒份量真係好痴線😲啲餸完全冚過啲飯右邊就係沙律牛肋條好淋好入味加埋啲蕃茄汁 真係一流👍🏿泡菜豚肉飯份量都唔少有少少辣 重口味精選而豚肉佢係用薄豬腩肉嗰款大大片 正🤤同埋真心鍾意飯餐有沙律😍可以自欺欺人覺得健康啲嘢飲有龍眼杞子茶覺得幾特別 所以叫咗味道唔錯 龍眼就要睇你彩數4-8粒都有遇過🤭推打工仔叫lunch因為友人表示佢出餐真係好快👍🏿越式蕃茄牛肋條飯 $61.60🙆🏿‍♀️韓式泡菜豚肉飯 $68.80🙆🏿‍♀️
呢間店店主前排啱啱走咗所以上哂新聞 (rip)
唔知大家有冇印象

越式蕃茄牛肋條飯 $61.60🙆🏿‍♀️
韓式泡菜豚肉飯 $68.80🙆🏿‍♀️
2021-04-30
外卖送餐
$65.2 (午餐)
越式蕃茄牛肋條飯 +  龍眼杞子水
韓式泡菜豚肉飯  +  龍眼杞子水
2020-12-02 2771 浏览
本身系鰻魚飯中毒者既我,今次就特登試咗百里居既原條蒲燒鰻魚溫泉蛋飯,沙律多菜走沙律汁,飲烏龍茶,幾健康😂😂上餐都幾快,鰻魚食落就比較slim啲,算正常發揮,溫泉蛋唔錯,好似布丁咁,duang duang duang,睇住個蛋黃流出來,撈飯再配鰻魚食一啖都滿足🤤🤤lunch依然系65折,折咗之後65蚊,有鰻魚有蛋又多菜又有嘢飲,系中環都抵啦😋😋另外我好鍾意呢度既店員都好nice🥰🥰原條蒲燒鰻魚溫泉蛋飯 7/9

另外我好鍾意呢度既店員都好nice🥰🥰

原條蒲燒鰻魚溫泉蛋飯 7/9
2020-11-29 1883 浏览
在中環看完醫生就徑直奔向百里居,仍然是飯點時間擔心也要排隊不過好彩有位,雖然鰻魚飯也好想試不過前幾天剛吃過🙈🙈就點了lunch set的蔥油雞扒煎雙蛋飯跟烏龍茶。蔥油雞扒上來好大件,完全把煎雙蛋遮住以至於我都忘了下面還有煎蛋😂😂雞扒皮香肉嫩,雞肉×蔥油×煎蛋×日本珍珠米飯你告訴我怎麼能夠不!好!吃!🤤🤤點餐的時候還可以選多菜,於是沙律菜看起來不多但其實滿滿佔據了便當盒的一半,感覺超健康der🥗🥗烏龍茶是自家樽裝,正常發揮,無糖好評👏👏結賬時被人美心善的店員小姐姐告知lunch堂食和外賣自取都有6.5折,於是這樣一餐下來飽足之余竟然不到50港幣欸!OMG這是什麼良心店家啊!中環誒!lunch誒!那麼大的雞扒連煎蛋還包嘢飲誒!蔥油雞扒煎雙蛋飯 8/9 (本身有7.5因為可以揀多菜私心+0.5🙈🙈烏龍茶 7/9OVERALL 7.5/9今天來的決定真是太正確了!🙌🙌下次我要試埋個原條鰻魚溫泉蛋飯啊啊啊~😍😍

烏龍茶是自家樽裝,正常發揮,無糖好評👏👏

烏龍茶 7/9

OVERALL 7.5/9

今天來的決定真是太正確了!🙌🙌

下次我要試埋個原條鰻魚溫泉蛋飯啊啊啊~😍😍
百里居其實我很久之前以前食開,拖到今日先寫食評,不得不寫,因為我食完係覺得這間店是很用心經營的。這間店是在九如坊附近 位置不太明顯 去到門口位要再上一條小樓梯才進入餐廳,位置不多,幸好我們午飯時間比較早,來到的時候還有空位,才坐下不一會,就見到門外有一條人龍了能看到這個出入位置加了發泡膠隔一隔音,可能是不想嘈到食客,當天男職員都會穿黑色,女職員都穿白色,不個道是dress code還是巧合,整間店雖然空間不大,但都很乾淨企理價錢都很大眾化,幾十蚊就有一份午餐連飲品,飲品還要是一枝的!可以拿走!份量不是很大飯,裡面有很多蔬菜,很適合女生吃,大食的食客可能不夠飽,對我來說這份量剛剛好香蔥雞扒飯,旁邊有很多高麗菜,雞肉很嫩滑,下面塊煎蛋一點也不老 配飯真的好好吃韓式泡菜肉片珍珠飯,很推薦這個,泡菜很爽口,不太辣,不太食辣的人可以食這個,肉片很入味,沙律菜很新鮮,下面的珍珠飯也是軟硬適中卡邦尼意粉,偷嚐了一口,汁很濃,都能依附在意粉上,煙肉片不算很多,但每一口都會食到煙肉的最最最最最推薦是飲品!一整枝,材料很充足又很健康,我這枝是桂圓杞子,我就拿回公司喝了,這餐廳很適合注重健康的人來試試

2020-10-07 2273 浏览
這間店我食過咖喱吉列豬扒飯(一般)、秘製焦糖燒豬腩飯配糖心蛋(ok) 同卡邦尼煙肉意粉(推介),所以今次再次點了卡邦尼煙肉意粉,可能是即點即炒,等得會比其他飯會耐少少,而且覺得比起飯較好味!最欣賞這間店有飲品送,又多選擇,而且很健康的,我試過了龍眼杞子水及菊花雪梨茶都很不錯!

外卖自取
2020-09-19 1745 浏览
被門口外面廣告外賣打75折和使用日本珍珠米所吸引,賣的是港式西餐和日餐便當。進到店內坐位不多,而且消防員,救護員,醫護人員,学生更可5折。為什麼會這樣熟悉香港這一年情況應該很清楚。立場如何不言而喻。點了蔥油燒鷄肉雙蛋飯+例湯外賣才51元確實性價比很高。燒鷄扒很好吃,鷄皮很香脆,放在鷄蛋上面口感不錯。但問題出在飯中,飯粒太濕而且有一古怪味。吃起來有點奇怪。味道反而不如普通廣東米。不過這价格也不能要求更多。

2020-09-19
2020-09-08 1374 浏览
疫情期間,返工都喺嗌外賣。百里居其實比我bookmark左好耐,但係因為公司喺銅鑼灣,所以一直無機會試。早幾日同事話不如試呢間,我即刻舉手贊成啊。其實都有擔心過跨區嗌外賣呢個問題,但係嗌完之後發現唔係問題,因為盒飯仲係熱架!佢地有好多款lunch set, 我就嗌左焦糖燒豬腩配溏心蛋飯,另外佢個鰻魚飯喺同事間都好受歡迎👏🏻講返我個飯先,我想講,真係好好味!甜甜地,但佢個燒豬腩真係燒到外脆內軟。平時一盒飯通常都食唔哂,但係我果日係食哂囉!仲要個溏心蛋都好正!佢地有唔同既茶作配搭,我就簡左烏龍茶,好大支
疫情期間,返工都喺嗌外賣。

焦糖燒豬腩肉配溏心蛋飯
外卖送餐
焦糖燒豬腩肉配溏心蛋飯
2020-05-17 3551 浏览
1. 日式牛肉配溫泉蛋飯($72)冇食吉X家咁耐,偶爾都有少少想食牛肉飯。今次叫左呢個日式牛肉飯,我覺得完勝左吉x家9條街。飯盒可以揀要沙律/要飯/各一半,但其實佢飯本身都有搭少少沙律菜既,夠哂健康。我要左一半一半,d飯都係好多,菜又好多。個牛肉好好食,超級多塊,肉大部分都係瘦多加dd肥,絕對唔會成pat肥肉/好多筋,個醬又好惹味。重點影唔到既溫泉蛋係流心半熟狀態,勁高質,撈飯一流,細食人士一個飯盒當兩餐都得。另外跟餐可以要湯/養生飲品,我叫左龍眼杞子水,飲落清甜,係龍眼肉既甜味,無論龍眼定杞子都好多,好好飲。如果間店係我樓下就好😭中環人可以去試下,真心好食,仲要折左飯同野飲加埋$50都唔使....crazy
1. 日式牛肉配溫泉蛋飯($72)

Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷💛#pigfoodiexhk_黃店#pigfoodiexhk_日本菜----------📍中環親民抵食便當 -- 百里居💛聽過唔少人推介呢間小店,前排終於同朋友去咗試😍鋪面唔算多位,主要係做外賣多🙈依家做緊抗疫優惠,所有套餐都係65折,好抵食!😍----------⭐原條蒲燒鰻魚配溫泉蛋飯($65)鰻魚超級大條好足料😱😱鰻魚口感軟腍,好有油脂香😍😍而且表面加咗燒汁燒過,好惹味👍飯底係用咗日本珍珠米,粒粒分明有咬口👍加埋溫泉蛋嘅蛋汁嚟撈飯無得輸😆另外仲有唔少嘅沙律菜伴碟,好清新💕----------⭐秘製焦糖燒豬腩配溏心蛋飯($52)呢個真心大推!!! 豬腩肉有三大塊,表面有焦糖醬同平時食燒豬點嗰隻醬(?)小編唔係好知exactly個名哈哈😂味道甜甜地好正🙈豬腩肉嘅油脂同肉分佈平均,食落油香同肉香兼備😍小編最中意就係豬腩肉面頭個皮仲係燒到脆卜卜架!正到爆😍😍-----------⭐菊花雪梨茶跟餐仲送養生飲品,例如有龍眼杞子水落神花茶等等,非常健康😍小編同朋友飲嘅菊花雪梨茶味道天然,好清新,啱晒大熱天時飲🙈------
#pigfoodiexhk_黃店
#pigfoodiexhk_日本菜
📍中環親民抵食便當 -- 百里居💛
----------
⭐原條蒲燒鰻魚配溫泉蛋飯($65)
----------
⭐秘製焦糖燒豬腩配溏心蛋飯($52)
⭐菊花雪梨茶
-----------
整體嚟講性價比高,中環地段黎講價錢算係好親民!😋鋪頭仲有好多款式嘅便當,小編有時間一定會再去試!💛大家去開中環都不妨支持下!💕
賣相:8/10
地址:中環九如坊2號圓玄學院大廈地舖
前往方法:上環站A2出口
2020-04-25
2020-02-25 3301 浏览
秘製焦糖豬腩肉配溏心蛋 $88豬腩肉表面有燒過既焦糖🤩,咬落脆卜卜,底下既豬腩肉軟綿綿,好有口感。同埋焦糖味甜甜地可以帶走豬腩肉既油膩感,所以食落都唔會覺得好肥😈。-每款飯都會配一款野飲,我就揀左洛神花🌸~酸酸甜甜夠哂健康養生🧚🏻‍♀。-📍。百里居
秘製焦糖豬腩肉配溏心蛋 $88

📍
。百里居
2020-01-30 2384 浏览
中環人黃色經濟圈午餐精選 - 百里居。不多解釋,作為中環人,有幾多做幾多。尼間百里居,深黃到不得了,加上佢性價比十分高,誠意推薦!蔥油雞扒煎蛋飯 ($67)。用上日本珍珠米,粒粒飯都晶凝通透,飯香十足,啖啖屋企味道😆 雖然蔥油雞扒係百里居最受歡迎套餐嘅第二位,但真係十分好食!雞扒大大塊,表面煎香,仲有豐富肉汁!配合煎蛋同蔥油,真係一大享受!跟餐有嘢飲,最推薦龍眼杞子水,岩曬大家長期坐係冷氣地方滋補下!
中環人黃色經濟圈午餐精選 - 百里居。

2020-01-09 1735 浏览
過中環找朋友食晏,佢提議到呢間開餐,本身見佢餐牌上的食物,賣相好像一般,本身都不抱太大期望,但是見到顧客人數都比較多,於是一於去試吓啦。佢個餐牌有個排名榜,排第一既係豬腩肉,我怕肥,就試第二既雞扒。上菜都算快,一食喜出望外,雞扒同蛋都好香,隨餐送既洛神花茶都好開胃,值得推介
洛神花茶
2020-01-09 977 浏览
無意之中經過見到呢間餐廳,見到個裝修幾得意,就走左入黎第一次黎到呢到食LUNCH,見到餐牌都幾多選擇架喎,款式又多,想食飯又得,想食意粉又得,又有三文治個啲,每一樣都好吸引,其實我最鐘意食飯,但呢日想食得light啲,最後揀左個salad,一見到真係好驚喜,食物擺位擺得好好睇,最重要ge係材料真係好fresh,生菜同埋魚都好新鮮,食落好鮮甜,價錢又唔貴,真係物超所值,而放食物ge餐盒我都超LIKE,感覺好natural好樸素,超鐘恴下次再黎要試下珍珠米飯餐,已經等唔切要再黎食過!!
無意之中經過見到呢間餐廳,見到個裝修幾得意,就走左入黎
想食飯又得,想食意粉又得,又有三文治個啲,每一樣都好吸引,
生菜同埋魚都好新鮮,食落好鮮甜,價錢又唔貴,真係物超所值,

下次再黎要試下珍珠米飯餐,已經等唔切要再黎食過!!
2019-12-01
2019-12-05 1841 浏览
作為中環反工既一份子,不少時候都要買外賣係公司一邊做野、一邊食野。其實我已經唔係第一次幫親尼間餐廳外賣,但都無表揚下佢。佢既 7號 - 蔥油雞扒煎雙蛋飯 簡單係必必必食!最簡單點解佢好食?因為佢煮既野係無落味精 同時 佢真係用日本珍珠米去煮,雞好滑而兩邊都煎得金黃好脆 加上 炸香左既蔥油放係面到!無得輸!佢個餐係包埋野飲會有得簡自家製既無味精老火湯、腐竹連子或者基本野飲都有!我會推薦飲 無味精老火湯, 因為係非常夠料呀!
其實我已經唔係第一次幫親尼間餐廳外賣,但都無表揚下佢。

佢既 7號 - 蔥油雞扒煎雙蛋飯 簡單係必必必食!

我會推薦飲 無味精老火湯, 因為係非常夠料呀!

外卖自取