2021-10-16 215 浏览
📍百變蛋君兩隻味都係店員推介⚡️試左一咸一甜.😋 抹茶creamcheese 本身想叫普通抹茶味🍵店員介紹話加creamcheese既抹茶味會出好多 結果係真既‼️都幾濃抹茶味不過相對上雞蛋仔整體甜度都增加左.😋 臘腸芝士 好新奇既配搭😆真係會食到一粒粒既臘腸 好有咸香味反而芝士味唔係好出 重口味人士之選🤭 即叫即整熱辣辣不過定價唔算平間唔時食下都ok 既!!
📍百變蛋君

真係會食到一粒粒既臘腸 好有咸香味
反而芝士味唔係好出 重口味人士之選🤭
即叫即整熱辣辣
不過定價唔算平
間唔時食下都ok 既!!
外卖自取
好耐之前去食嘅百變蛋君,真係一試難忘ヾ(๑╹◡╹)ノ"我諗我當時望住個餐牌至少有5分鐘,都未決定到食乜,皆因我每一樣都想試,最後聽店員推介決定要試招牌麻糬糖不甩雞蛋仔($45)。佢話第一次食當然要試佢哋嘅招牌!雞蛋仔即叫即製,外脆內軟,勁香芝麻味,加上每一粒雞蛋仔入面都有煙韌麻糬,十分足料!😍比起糖不甩我有種係食緊芝麻湯圓嘅感覺😆甜度亦剛好,仲要食完一啲膩嘅感覺都冇,我係自己一個人輕鬆完食🤣
好耐之前去食嘅百變蛋君,真係一試難忘ヾ(๑╹◡╹)ノ"
招牌麻糬糖不甩
招牌麻糬糖不甩
2021-09-28 106 浏览
☆ 𝙈𝙧. 𝙀𝙜𝙜𝙘𝙚𝙡𝙡𝙚𝙣𝙩百變蛋君銅鑼灣景隆街30-34號海殿大廈地下5A號舖食過好多次百變蛋君,因為真係好好味,所以儲埋一次過開個post (*≧ω≦)✦ 招牌 • 臘腸芝士好得意,有d臘腸粒粒,不過可能因為臘腸嘅關係,食到後期會覺得有少少油到流。✦ 咖喱薯仔整個時已經覺得好香,食落都係咖喱薯仔味,幾有趣,入面有薯仔粒。✦ 麻糬 • 奶酪芝士我差不多每次都order呢個,因為真係好好食,個麻糬又軟又QQ,唔痴牙,點埋個cream cheese醬真係一流!✦ Oreo麻糬麻糬同上咁好味,只係加左oreo碎,同埋個醬變左oreo醬,都好味,不過我鍾情cream cheese多d(´▽`)
☆ 𝙈𝙧. 𝙀𝙜𝙜𝙘𝙚𝙡𝙡𝙚𝙣𝙩

✦ 麻糬 • 奶酪芝士

✦ Oreo麻糬
麻糬 • 奶酪芝士
2021-09-28 61 浏览
要推薦一下這個超好吃的麻薯糖不甩雞蛋仔(HKD45),每一顆雞蛋仔都很足料,外皮脆內軟,煙韌的麻糬夾在中間,芝麻口味香濃,整體不會太甜,吃到最後都不膩口,滿分!
2021-08-09 196 浏览
其實呢間雞蛋仔真係我見過最貴嘅雞蛋仔 價錢大約係$每底3x - $4x🥲細個食就$10/底🥲但係佢勝在口味夠多 餡料都多選擇 所以我都幫襯第3次😅🧇抹茶奶酪芝士雞蛋仔🧀 $35開頭都好擔心抹茶同埋cream cheese會唔夾味 但係呢款又唯一一款有抹茶🍵又要比起其他口味平少少 咁嘅話 #就決定是你了 😗🕙因為餡料同埋嗰底雞蛋仔都需要啲時間整 所以都等咗大約15分鐘😆♨️新鮮滾熱辣 即刻搣幾粒試吓🥰質感係完美😍絕對做到外脆內煙韌!好有咬口!抹茶味道都算濃郁🍵就算呢底雞蛋仔入面係冇餡嘅我都會鍾意💚另外 抹茶同cream cheese係好夾㗎😍😍入面酸酸甜甜 出面又甜甜地澀澀地 我鍾意💚成底雞蛋仔好大份 仲要係滿滿嘅澱粉質 但係我 食 哂 成 底!😂😂呢底 #抹茶奶酪芝士雞蛋仔 就係我嗰晚嘅晚餐喇😜

🧇抹茶奶酪芝士雞蛋仔🧀 $35

♨️新鮮滾熱辣 即刻搣幾粒試吓🥰
質感係完美😍絕對做到外脆內煙韌!好有咬口!
抹茶味道都算濃郁🍵就算呢底雞蛋仔入面係冇餡嘅我都會鍾意💚

呢底 #抹茶奶酪芝士雞蛋仔 就係我嗰晚嘅晚餐喇😜
抹茶奶酪芝士雞蛋仔
抹茶奶酪芝士雞蛋仔
2021-06-13 441 浏览
麻糬糖不甩雞蛋仔 ($45)食雞蛋仔最重要係外脆內軟,依度就做到依個效果。平時難食個啲雞蛋仔拎上手係勁輕身,依度係幾重手👍🏻開心嘅係每一粒都入面有餡,芝麻餡加上煙煙韌韌既麻糬,即食既時候麻糬仲有拉絲嘅效果😍 如果個皮可以薄返少少會更加脆口,同埋每一粒入面都有麻糬而餡料只有填滿六成嘅話會更加完美🤤佢地有好多創新口味,好期待下次試埋佢😛Mochi sesame egg waffle ($45)A range of quirky flavours. The eggy leavened batter was cooked perfectly. Crunch outside shell with a soft chewy mochi sesame paste centre. Can’t wait to try other flavours 🤤
麻糬糖不甩雞蛋仔 ($45)
佢地有好多創新口味,好期待下次試埋佢😛

Mochi sesame egg waffle ($45)
2021-05-22 278 浏览
是日到銅鑼灣晚飯,食咗懷舊嘅金記。意猶未盡底下,去咗搵呢間新興嘅雞蛋仔品牌位置就喺總統戲院附近,海都大廈呢一帶見到招牌係麻薯咁就嗌咗呢款都想試好耐㗎啦,店員推薦我哋飲埋飲品可以減$4$76.一個雞蛋仔加一杯嘢飲感覺上有少少貴,不過響銅鑼灣區我諗都算還好都多人會試等咗大概6到8分鐘,雞蛋仔出爐啦,因為雞蛋仔冇刮邊個邊邊好趣口但可能本身嗰張底有啲甜定抑或係啲麻薯比較甜個人就覺得麻麻地,食頭嗰幾粒比較脆身之後嗰啲就一般啦雞蛋仔本身冇乜蛋香味,勝在包裝設計夠特別,下次要試埋個格仔餅,對佢個包裝非常之有興趣,店員都好有禮貌值得一讚

位置就喺總統戲院附近,海都大廈呢一帶

見到招牌係麻薯咁就嗌咗呢款
都想試好耐㗎啦,店員推薦我哋飲埋飲品可以減$4
$76.一個雞蛋仔加一杯嘢飲
感覺上有少少貴,不過響銅鑼灣區我諗都算還好都多人會試

但可能本身嗰張底有啲甜定抑或係啲麻薯比較甜
個人就覺得麻麻地,食頭嗰幾粒比較脆身之後嗰啲就一般啦

麻薯糖不甩
雞蛋仔可以話係香港最地道嘅街頭小食而百變蛋君嘅雞蛋仔有好多味道有鹹味亦有甜味因為我本人就比較鍾意食甜野所以就一定會揀甜味雞蛋仔而今次就叫咗糖不甩味嘅雞蛋仔所有雞蛋仔都係即叫即整,所以需要等大約10分鐘啱啱整起雞蛋仔熱辣辣,每粒都夾住左花生糖不甩真係超級好食雖然價錢有啲貴係普通雞蛋仔嘅2,3倍但係食完真係對呢種味道念念不忘想再去食

雞蛋仔可以話係香港最地道嘅街頭小食
而百變蛋君嘅雞蛋仔有好多味道
有鹹味亦有甜味
因為我本人就比較鍾意食甜野所以就一定會揀甜味雞蛋仔
而今次就叫咗糖不甩味嘅雞蛋仔
所有雞蛋仔都係即叫即整,所以需要等大約10分鐘
啱啱整起雞蛋仔熱辣辣,每粒都夾住左花生糖不甩真係超級好食
雖然價錢有啲貴係普通雞蛋仔嘅2,3倍
但係食完真係對呢種味道念念不忘想再去食
2021-03-28 476 浏览
呢間店喺銅鑼灣近海旁的小街,附近都無咩食店,所以平時都唔會行到呢頭今日剛巧經過,店面好彩繽紛,所以經過一定會見到。呢間好多創意口味,但我第一次試,當然試最多人推介嘅蘋果批雞蛋仔,等8分鐘左右就有得食😋雞蛋仔好脆,每一口都有蘋果批肉,果肉juicy但又唔會令到雞蛋仔變林,十分驚喜😀飲品方面揀咗蜜瓜西米沙冰,呢杯普普通通,蜜瓜唔算好甜,西米亦唔係好多,不過好大杯,比一般台式飲品杯再高身少少,兩個人share都夠

❤搵食地圖❤唔知係創意……定係伏。。。銅鑼灣--百變蛋君銅鑼灣天后一帶小食舖頭越開越多,品種琳瑯滿目,食物種類千奇百趣今日見到好多人排隊買雞蛋仔,北角有出名嘅雞蛋仔大家都知道咁呢間新開嘅見到有人排隊又想入去試下 佢menu有嘅嘢,我真係諗唔到蘋果批mix雞蛋仔,咖哩薯仔雞蛋仔 ,好似奇奇怪怪咁咁安全啲,我覺得芝士應該最安全講真我想食嘅係雙重熔岩芝士雞蛋仔店員一直推銷我,叫我試下招牌臘腸雞蛋仔其實我真係覺得臘腸喎,真係可以max雞蛋仔見店員咁落力推銷,咁就試下啦因為佢即叫即整,其實都要等一段時間在等候期間,我見到另外一位店員 ,一直推銷招牌麻薯糖不甩雞蛋仔我即刻心諗,點解佢要推銷我臘腸雞蛋仔,唔推介啲正常啲嘅雞蛋仔比我, 唔通我畀人嘅感覺真係咁鍾意試新嘢我覺得麻薯糖不甩雞蛋仔,好似正常過臘腸雞蛋仔 ,我個心即時向下沉左一沉心諗,死啦,會唔會好伏㗎等咗一段時間攞到手,覺得雞蛋仔做得都脆嘅真係有好香嘅臘腸味,我以為我叫嘅係榮華臘腸雞蛋仔,點知我後黎睇返,原來我叫嘅係臘腸芝士雞蛋仔我食完都唔覺有芝士味,所以我以為自己一直食緊係臘腸雞蛋仔,因為佢個臘腸咪真係好重,我一啲雞蛋仔味都食唔到,淨係食到
❤搵食地圖❤唔知係創意……定係伏。。。
銅鑼灣--百變蛋君

今日見到好多人排隊買雞蛋仔,北角有出名嘅雞蛋仔大家都知道
咁呢間新開嘅見到有人排隊又想入去試下

佢menu有嘅嘢,我真係諗唔到
蘋果批mix雞蛋仔,咖哩薯仔雞蛋仔 ,好似奇奇怪怪咁
咁安全啲,我覺得芝士應該最安全
講真我想食嘅係雙重熔岩芝士雞蛋仔
店員一直推銷我,叫我試下招牌臘腸雞蛋仔
其實我真係覺得臘腸喎,真係可以max雞蛋仔
見店員咁落力推銷,咁就試下啦

因為佢即叫即整,其實都要等一段時間
心諗,死啦,會唔會好伏㗎

等咗一段時間攞到手,覺得雞蛋仔做得都脆嘅

我食完都唔覺有芝士味,所以我以為自己一直食緊係臘腸雞蛋仔,因為佢個臘腸咪真係好重,我一啲雞蛋仔味都食唔到,淨係食到臘腸味,我覺得自己係食緊雞蛋仔口感嘅臘腸

而佢嘅臘腸味非常濃郁,直到我食完個雞蛋仔
佢D臘腸味,一直在我個嘴入面揮之不去

我相信佢個雞蛋仔底嗰漿同調較嘅份量,製作時間出黎嘅雞蛋仔應該係好食嘅
但係我淨係食到臘腸味...
我都鼓勵食店有新創作嘅
所以我下次會食原味雞蛋仔
我到時再同大家報告啦
外卖自取
2020-12-06 618 浏览
百變蛋君 .〔 麻薯糖不甩雞蛋仔 〕 .雞蛋仔外脆內軟, 料好足, 麻薯令雞蛋仔更有層次感, 不會太甜👍🏻, 好適合俾一啲唔太食甜食既男士, 可以陪同女士一齊食.(好味指數: 9/10)
百變蛋君 .

〔 麻薯糖不甩雞蛋仔 〕 .

(好味指數: 9/10)
等候时间
15 分钟 (堂食)
2020-10-15 723 浏览
三天前,食飽晚飯後,男朋友介紹一間位於銅鑼灣嘅雞蛋仔。相信雞蛋仔係大家香港人嘅集體回憶,應該冇一個喺土生土長嘅香港人會質疑。 我哋今次所叫嘅係蘋果批雞蛋仔。味道方面,蘋果批味好出, 食到真正嘅蘋果味,食落有一粒一粒嘅蘋果果蓉。味道好濃厚,唔係hea你。想值得一讚係個雞蛋仔外殻脆皮,好有口感,慢慢食,會喺個口同蘋果果蓉溶化。同埋口感好有咬口!依一點並唔係間間都做到!好有驚喜!再想講一講個包裝,佢地唔係用普通牛油紙袋包住。以前我地細細個,屋企人買俾我地食雞蛋仔都係用黃色牛油袋包住雞蛋仔,好有回憶。但係依家咩野都講衞生,再用牛油紙袋包住有兩個缺點,一: 需要淘手一粒一粒拎出黎食。唔太衞生!二: 放得耐會容易出水氣,影響食物嘅質感。依一間鋪頭所用嘅係一個硬紙盒,令食客非常”eating friendly”! 同埋我地可以完全不需要用手接觸雞蛋仔,直接用口咬!等待食物嘅時間可以接受,店員都好有禮貌!但有一點需要改善嘅係,店員收完錢就直接去整雞蛋仔,無錯佢係冇接觸到食物,但依家咩都講衞生,喺處理食物前先消毒或戴上手套再處理食物,食客食得開心又放心!!!!!

一: 需要淘手一粒一粒拎出黎食。唔太衞生!
二: 放得耐會容易出水氣,影響食物嘅質感。

等待食物嘅時間可以接受,店員都好有禮貌!
蘋果批雞蛋仔
蘋果批雞蛋仔
『銅鑼灣雞蛋仔・多種新奇味道任你揀』☯︎百變蛋君, 𝑪𝒂𝒖𝒔𝒆𝒘𝒂𝒚 𝑩𝒂𝒚⠀⠀其實想試這間雞蛋仔很久了, ⠀於是拉上兩個朋友陪我一起吃, ⠀一起分享澱粉質~嘻嘻^^♥︎⠀⠀這次我是衝抹茶紅豆白玉雞蛋仔而來的, ⠀才發現有很多其他新奇口味的選擇啊! ⠀像是麻辣牛肉呀 芝士呀 臘腸呀 咖哩呀⠀身為鹹味控的我下次一定要試試看呢~⠀⠀・抹茶紅豆白玉雞蛋仔 ⠀𝑃𝑟𝑖𝑐𝑒: $42⠀𝑅𝑎𝑡𝑖𝑛𝑔: 7.25/10 ⠀⠀這大概是我吃過最貴的雞蛋仔吧! ⠀從什麼時候開始, ⠀兒時$10一底的雞蛋仔, ⠀變成了現在的$40元呢? ⠀(暴露年齡系列) ☻︎⠀⠀坦白說,抹茶味偏淡, ⠀跟我期望的有些少落差(ᗒᗣᗕ)՞⠀紅豆和白玉集中在雞蛋仔的中心部分,⠀(原諒我都沒有拍下...⠀整體不算太甜,但滿滿的澱粉,⠀吃多了難免會有點膩,⠀3個人分享剛剛好!!⠀⠀值得一讚的部分就是麵糊了~⠀新鮮的時侯吃了一口,⠀外脆內軟微煙靭,⠀絕對不是空心雞蛋仔(•̀ᴗ•́)و⠀冷卻了之後,⠀雖然變軟了,⠀但比熱的時候更煙靭呢!! ⠀⠀總結一下, ⠀我覺得這家雞蛋仔雖然定價偏高, ⠀但還是看得出他們用心製作的~⠀而且我覺得小店的雞蛋仔基地

其實想試這間雞蛋仔很久了, ⠀
於是拉上兩個朋友陪我一起吃, ⠀
一起分享澱粉質~嘻嘻^^♥︎⠀

這次我是衝抹茶紅豆白玉雞蛋仔而來的, ⠀
才發現有很多其他新奇口味的選擇啊! ⠀
像是麻辣牛肉呀 芝士呀 臘腸呀 咖哩呀⠀
身為鹹味控的我下次一定要試試看呢~⠀

・抹茶紅豆白玉雞蛋仔 ⠀
𝑃𝑟𝑖𝑐𝑒: $42⠀
𝑅𝑎𝑡𝑖𝑛𝑔: 7.25/10 ⠀

這大概是我吃過最貴的雞蛋仔吧! ⠀
從什麼時候開始, ⠀
兒時$10一底的雞蛋仔, ⠀
變成了現在的$40元呢? ⠀
(暴露年齡系列) ☻︎⠀

坦白說,抹茶味偏淡, ⠀
跟我期望的有些少落差(ᗒᗣᗕ)՞⠀
紅豆和白玉集中在雞蛋仔的中心部分,⠀
(原諒我都沒有拍下...⠀
整體不算太甜,但滿滿的澱粉,⠀
吃多了難免會有點膩,⠀
3個人分享剛剛好!!⠀

值得一讚的部分就是麵糊了~⠀
新鮮的時侯吃了一口,⠀
外脆內軟微煙靭,⠀
絕對不是空心雞蛋仔(•̀ᴗ•́)و⠀
冷卻了之後,⠀
雖然變軟了,⠀
但比熱的時候更煙靭呢!! ⠀

總結一下, ⠀
我覺得這家雞蛋仔雖然定價偏高, ⠀
但還是看得出他們用心製作的~⠀
而且我覺得小店的雞蛋仔基地做得其實不錯, ⠀
下次我會試試看鹹口味, ⠀
不知道會不會有驚喜呢? (●’◡’●)ノ⠀

百變蛋君⠀
銅鑼灣景隆街30-34號海殿大廈地下5A號舖⠀
@mr_eggcellent⠀
——————————————————⠀
📍分類搵食 Ğ̈ŭ̈ĭ̈d̆̈ĕ̈T̆̈ŏ̈Ĕ̈ă̈t̆̈⠀
#168hk_cwb⠀
#168hk_notbad⠀
#168hk_hkfood⠀
2020-10-03 444 浏览
🧇麻糬糖不甩雞蛋仔🥞 Mochi Cannot Dump Eggettes去銅鑼灣,除咗行街仲可以做啲咩?一定係搵好嘢食啦!😋呢間創意雞蛋仔店,突破傳統,款款新口味食得好滋味🥰🥜煙韌麻糬濃郁芝麻🥚蛋香撲鼻香脆可口🤤正宗滋味如嘗湯圓👨🏻‍🍳即場製作粒粒甘香🧀D24榴槤邪惡拉絲🍈蜜瓜西米不可不試🌿清新口味Fresh足全天🥝J-class kiwi啖啖奶香好佩服店家創新嘗試,味道夾得黎,極之有新意,新鮮即整誠意一百分,仲有好多種新口味仲想去試!😍ps.仲有靚仔店主tim 🤫
🧇麻糬糖不甩雞蛋仔🥞

🍈蜜瓜西米不可不試
🌿清新口味Fresh足全天
🥝J-class kiwi啖啖奶香

ps.仲有靚仔店主tim 🤫
由細到大對雞蛋仔嘅概念都係卷埋嘅一餅野🤗 呢度嘅雞蛋仔係靚仔啲嘅🥰 用嚟打卡一流📸 食雞蛋仔都食得多👅 但第一次見咁多口味😍 由蘋果批🍎 到麻糬糖不甩🍡 甚至有咖喱傻仔🥔 同天椒麻辣牛肉🌶 果然係<<百變蛋君>> 😎 去開銅鑼灣可以一戰 每次食唔同味都有排試🥳【好多朱古力雞蛋仔】💰$25即叫即整 可以去隔離舖睇下🐱🐶 好快就有lu~ 一上手 熱辣辣🔥 一搣一咬開🤯 真係有好多朱古力🍫嘅好多朱古力嘅雞蛋仔🤩 外脆內chewy加流心朱古力😋 好味程度同媽咪雞蛋仔嘅粒粒朱古力味有得fight🤤🥊 本身仲驚佢會好甜 但蛋君應該係用上darkchoco所以唔太甜🥰🦄滿足指數: ❤️🧡💛💚💙💜#OhMyFoodBae_cwb#OhMyFoodBae_sweetooth#OhMyFoodBae_OMGhohoMEI📍百變蛋君銅鑼灣景隆街30-34號海殿大廈地下5A號舖

【好多朱古力雞蛋仔】💰$25

📍百變蛋君
銅鑼灣景隆街30-34號海殿大廈地下5A號舖
2020-08-25
等候时间
10 分钟 (堂食)
用餐时段
好多朱古力雞蛋仔