餐厅: 百芳池上便當 (Mikiki)
资讯:

2020-02-28 440 浏览
百芳池上便當-話說平日係新蒲江返工都係食開茶餐廳居多,今日想轉下口味食台灣便當,百芳池上便當係位於mikiki地下一田果一層,之前聽朋友講個評價唔錯,一直都想trytry佢~-台灣鹽酥雞便當($59)鹽酥雞炸得好脆好多汁,份量亦都好多,旁邊仲配有三款唔同既配菜,好有台灣鹽酥雞便當既味道。除左主角鹽酥雞之外,鹵水蛋都幾有水準同埋幾入味,唔錯唔錯~-百芳牛肉麵($62)食台灣野點可以唔食有濃郁湯底既牛肉麵,牛肉麵個湯底飲到好香既牛脂味道,相信係用左真材實料調制~麵條煮到恰到好處,唔會太硬亦都唔會太軟,而牛肉就煮到好軟身,入口即溶~-台灣香腸($22)台灣香腸係出乎意料咁好食既食物,做得好有夜市燒烤既感覺~-百芳台式飲品 – 珍珠奶茶(+$12)珍珠奶茶係我生命中不可缺少既一樣野,飲完覺得百芳既珍奶可以一戰!幾出色,有足夠既奶味又唔會得死甜~-總括而言,我覺得百芳係值得我5星比4星既餐廳~
百芳池上便當

台灣鹽酥雞便當($59)

百芳牛肉麵($62)

台灣香腸($22)
台灣香腸係出乎意料咁好食既食物,做得好有夜市燒烤既感覺~

百芳台式飲品 – 珍珠奶茶(+$12)

總括而言,我覺得百芳係值得我5星比4星既餐廳~
2020-02-19
  • 鹽酥雞肉噪便當
  • 台灣香腸
  • 珍珠奶茶
2020-02-23 354 浏览
話說上次食過返搜味,今次去到第二區又見到同一間店既分店,就再黎食過,呢間分店地方店面大好多,而且坐得又舒服。首先我叫左個香酥豬扒肉燥乾拌麵,份量都好多,豬扒炸到岩岩好,一啲都唔油膩,非常脆口,啲肉燥係瘦肉黎,重有麵底非常彈牙,好有彈性,非常有口感。友人就選左鹽酥雞便當,雞塊炸到金黃色,非常鬆脆,味道重好好,重有好多其他配料,有勁多餸菜可以送飯食,真係好抵食。份量好足,岩曬一班大胃王。再叫多個小食炸花枝丸,有成5粒咁多,炸到外脆內軟,好似炸魚蛋既口感,呢個重更加豐富,一試過返唔到轉頭。跟住叫左兩杯野飲,一杯係黑糖珍珠仙草鮮奶,甜甜地唔算非常甜,較為健康,啲黑糖珍珠好多,好有口感。我就選左芝士奶蓋夏日荔枝紅茶,好有層次,上面個層芝士非常香濃,係我既最愛,下面嗰層就好冰凍心涼,真係好涼快。配合得非常好。

[台灣風味便當 配台式飲料一流 ]都係岩岩先發現原來新蒲剛MIKIKI新開左間百芳係附近番工/ 住嘅人可以來試下呀個價錢都幾平民上次黎食DINNER...有MAIN COURSE+小食+野飲一個人都係$70 左右。佢下午茶有好多台式小食配飲野,都係$30!下次要搵個TEA HOUR來試試先得土地今次叫左個CHICKEN WINGS 便當三個雞翼都大大隻  岩岩炸好,個皮好脆!重有粉絲同炸菜,好有屋企風味  開頭以為唔夠食 -_-食落原來份量都唔少! 因為呢個餐跟左個炸墨丸小食必點 煙煙UNUN又有台灣地道的SOURCES 一流  重有個牛腩麵湯底腩汁好香牛味但唔會太咸...牛腩整得好"lum"..一d都唔難咬!港女梗係要叫芝士奶蓋既飲品啦 哈哈哈走左甜但有芝士做toppings 呢個配搭我覺得岩岩好呢
[台灣風味便當 配台式飲料一流 ]
都係岩岩先發現原來新蒲剛MIKIKI新開左間百芳
係附近番工/ 住嘅人可以來試下呀
個價錢都幾平民
一個人都係$70 左右。
佢下午茶有好多台式小食配飲野,都係$30!
下次要搵個TEA HOUR來試試先得

土地今次叫左個CHICKEN WINGS 便當
三個雞翼都大大隻

岩岩炸好,個皮好脆!
重有粉絲同炸菜,好有屋企風味

開頭以為唔夠食 -_-
食落原來份量都唔少!
因為呢個餐跟左個炸墨丸小食
必點
煙煙UNUN又有台灣地道的SOURCES
一流

重有個牛腩麵
湯底腩汁好香牛味
但唔會太咸...
牛腩整得好"lum"..一d都唔難咬!

港女梗係要叫芝士奶蓋既飲品啦 哈哈哈
走左甜
但有芝士做toppings 呢個配搭我覺得岩岩好呢

2020-02-17 155 浏览
因為武漢肺炎,我既台灣美食之旅被取消滿腦子好期待既台式食物就只有得個諗字,於是忍唔住係口罩短缺情況下,都要搵台灣野食!就在娘家附近搵到呢間新開既專賣台式便當,主菜由便當、湯麵、拌麵、小食都有,總會搵到岩既一款!香酥豬扒肉燥乾拌麵¬豬扒口感淋身亦不失香氣,拌麵上放左半隻滷水雞蛋(入晒味既) + 肉燥,灑上蔥花, 傳統既台式口味!台灣鹽酥雞便當~鹽酥雞香脆可口, 份量有5大件...便當附有3款配菜(當日款式有炒大白菜/粟米/炒粉絲), 完全照顧到營養均衝夜市花枝丸~$20有5件, 同台灣夜市一樣, 花枝丸灑滿左椒鹽粉, 每一口都會有花枝粒~芝士奶蓋阿薩姆紅茶+金青茶王~前者甜度剛好, 芝士味不算太濃, 岩晒我口味! 後者可以叫小甜, 但青茶味道都算清新既~
因為武漢肺炎,我既台灣美食之旅被取消

就在娘家附近搵到呢間新開既專賣台式便當
,主菜由便當、湯麵、拌麵、小食都有,總會搵到岩既一款!

芝士奶蓋阿薩姆紅茶

芝士奶蓋阿薩姆紅茶
台灣鹽酥雞便當
香酥豬扒肉燥乾拌麵
2020-02-15 86 浏览
次次黎一田Mikiki分店買完野都覺得呢個商場無啖好食,商場細無咩選擇,慣性麵系去食定食8,發現隔離多左間台灣野。【紅燒湯麵系列—百芳牛肉麵】$62牛湯鮮美富有牛味,柔順甘甜,麵條軟硬適中,就牛𦟌無特別驚人。【八方豬扒麵便當】$59系我最喜歡既炸法,炸皮似薯片甘乾脆不滴油,醃過既豬扒好夠味,同埋肉質軟硬剛好!【皮蛋豆腐】$20凍豆腐、皮蛋冷盤,澆上稠密既燒汁醬同灑滿木魚碎,甘簡單既食菜配合埋又幾好食。【抹香綠茶】跟餐免費 &【黑糖珍珠鮮奶】$22 (湯麵類加配飲品減$5)

【紅燒湯麵系列—百芳牛肉麵】$62

【八方豬扒麵便當】$59

【皮蛋豆腐】$20

2020-02-14 65 浏览
由入單半個鐘後都未有野食,問職員先有,唔明系到做咩,野食全部都系凍冰冰,熱都費事,味道好麻麻,鹽酥雞好難食,根本唔應該系甘既味,要59一個餐,食唔飽,性價比好底,客人已經唔多,無座滿,台面上面垃圾唔收,唔清潔!
2020-02-14
等候时间
35 分钟 (堂食)
2020-02-11 62 浏览
最近喜歡上公司附近的新蒲崗吃東西。台式鹽酥雞便當份量很豐富,配菜不但有醃菜,還有大白菜、粟米肉粒、滷水蛋,當然少不了的鹽酥雞。鹽酥雞炸得香脆可口,依然保持肉汁,不會過乾,亦不會過鹹。池上令人想起台東出名的稻田,米飯🍚挺不錯,可惜不夠熱。黑糖冬瓜這是我第一次喝冬瓜茶,非常好喝,一試便愛上了!不想再喝珍珠奶茶,冬瓜茶又健康又好喝,值得一試!台灣香腸這個簡直一試難忘,想不到台灣的香腸吃起來竟然是甜的,可能是因為表皮塗上蜜糖燒,表皮燒得香脆,內裏肥瘦均勻,不會覺得肥膩,入口即刻感到肉的焦甜味,非常美味!
最近喜歡上公司附近的新蒲崗吃東西。

台式鹽酥雞便當

黑糖冬瓜

台灣香腸
2020-02-11
  • 台灣香腸
  • 黑糖冬瓜茶
跟同事決定去吃飯,發覺了Mikki終於有台灣菜可以選擇。這是一個很好的消息。曾經跟屋企人在銅鑼灣吃過,覺得很好的樣子,於是想在這兒尋找那種感覺。甫踏進餐牌,有一點點失望,因為沒有了雞脾飯,好像是什麼時段皆沒有,而且沒電子支付,感覺差了一大截。先後點了1)豬扒飯;2)雞扒拌面;3)鹽酥雞拌面。三個各有特色。豬扒飯十分足料,便當的顏色十分吸引人,有著垂涎欲滴的感覺。其餘兩個是拌麵,拌面的面質不俗,十分爽滑,味精也不多,十分不錯。雞扒有滷水味,鹽酥雞粒不錯的,沒有骨,可以一口硬完,十分適合我這個懶人。但我喜愛的是飯,所以我會呼籲大家來吃飯。譽港灣的朋友有福了👍🏻

豬扒飯

团年饭
豬扒飯
雞扒拌面;
2020-01-14 131 浏览
新蒲崗打工做左很久,食到悶哂開左間台式便當店幾開心 又在樓下好近,睇食評個個都話貴,那價格可以接受,和大快活午飯價差吾多,今曰食左個 鹵水雞翼飯,54元送茶,個雞翼好味,鍾意它配菜預多,有雪菜,肉碎,粉絲,粟米,紙盒包裝,諗起上次去台灣食的便當一樣咁好食,起初覺得飯少 但食到尾份量吾少,夠飽肚的,加十幾廿十仲可加另款小食,杯熱飲又大杯,啲位和位之間就夠迫,佢空間走路地方算大,上菜真係慢左啲,得一個男仔做傳菜,至少要等20分鐘飲品及飯才一齊上枱,今曰12點50分落到去吾洗等位,去到1點就多人入座了,整体來說會試多次,試下其他款飯及飲品。
  • 鹵水雞翼飯
2020-01-01 205 浏览
今日爸爸帶阿仔路經此店,仔見到門面即要入去試食,一般台式食店裝修不太特別,雖然在新蒲崗區但店舖好多人,可能午飯時間關係,等位等了大約15分鐘,食物落單後要成20幾分鐘才有。點了一個香酥雞翼便當配阿蕯姆紅茶($54),一個鹽酥雞便當配珍珠奶茶($59+$12),以一個午餐來計價錢頗貴,好彩講到味道方面,鹽酥雞夠晒入味又鬆脆,珍珠奶茶較差,冇奶茶味唔ok,至於個香酥雞翼都得,香脆可口又不失雞翼嘅肉味,總括來說,食物ok,只是價錢較貴吾抵食,只此一次就夠了
2019-12-31
2019-12-30 110 浏览
好似系mikiki新開既於是入去試下,以前系臺灣某夜市食過好好味既鹵肉飯所以有d懷念。店內燈光充足,揀左鹵肉飯餐配少冰茉香綠茶,綠茶幾好味,鹵肉飯d鹵肉偏鹹偏細粒偏肥,果然要去臺灣先食到瘦肉鹵肉,另外有粉絲、菜、鹵蛋,比較失望既系鹵肉麻麻;店員都有禮貌,總結來講okay但驚食多左會鈉超標。

2019-12-30
2019-12-01 286 浏览
放工趕去新蒲崗Mikiki,掃貨前快快口醫左肚先, 就在一田隔壁有間食台灣菜, 店前企滿左人, 但入邊好多位, 拿拿林入去叫野搵位。滷肉飯便當$54 + 黑糖冬瓜茶+$9:用高質硬身紙盒盛著滷肉飯,令我想起某次台北車站買的便當。飯面放著粟米粒,菜甫,半隻蛋,粉絲, 當然還有主角滷肉.....粒。唉。白飯微暖的。有點爛。落重左水。黑糖冬瓜茶直情係凍瓜茶, 只係得黑糖,糖水味, 下次記得叫少糖微冰。。。不過以快飯同便當計算。。。不過不失啦,貴左少少,但求醫飽個肚。

店前企滿左人, 但入邊好多位, 拿拿林入去叫野搵位。

滷肉飯便當$54 + 黑糖冬瓜茶+$9:

滷肉飯便當

白飯微暖的。有點爛。落重左水。

黑糖冬瓜茶

滷肉飯便當
2019-11-28
等候时间
5 分钟 (堂食)