餐厅: 百芳池上便當 (V City)
资讯:

本來都偏好台灣菜,經過見到鋪頭幾開陽,價錢亦實惠就試一試啦!食過幾次後,總結到一個結論,就係配菜都好好食呀!😆(主菜就 ......)鹽酥雞/雞亦滷肉飯配菜:菜,肉碎,滷肉及粉絲都好食,特別係粉絲!如果有出淨粉絲就好了,真係好好味;滷肉質量都唔錯,送飯一流。主菜:鹽酥雞-炸粉太厚,而且無台灣嗰隻味道🥲;雞亦就係普通雞亦,無咩突出,亦無咩驚喜;豬扒滷肉麵配菜:菜,滷肉同麵嘅麵質都唔錯,滷肉加上麵,又係一流嘅配搭。主菜:豬扒,嗯~就比較乾,味道亦食唔出台灣嘅味道,就.......很普通呢間店仲有個優點,就係可以優惠加配台式飲品,所以台式飲品愛好者嘅我,都係1次又1次過嚟🤣。(免費嗰杯紅茶綠茶其實都唔錯)

鹽酥雞/雞亦滷肉飯

豬扒滷肉麵
配菜:菜,滷肉同麵嘅麵質都唔錯,滷肉加上麵,又係一流嘅配搭

2024-03-12 168 浏览
在vcity 經過這裡看到這間的下午茶餐係最正常所以就揀咗食依間 估唔到5點幾客人都幾多下午茶餐⬇️·香酥雞腿・(半份)酥脆奶酥吐司餐普通嘅大大隻炸雞脾 第一次飲酥脆奶酥口味 很熟悉的味道 但又講唔岀係咩😂·滷雞扒•(半份)酥脆奶酥吐司餐都幾大塊雞扒 滷水都好入味👍🏻套餐仲包指定飲品 揀咗茉香綠茶 普通·夜市名物拼盤地瓜丸(5粒)、鹽酥雞、台灣古早味香腸估唔到地瓜丸裏面係實心嘅 所以食完兩粒都已經覺得有D漏 鹽酥雞炸得入味 香腸甜甜地都唔錯👍🏻
在vcity 經過這裡看到這間的下午茶餐係最正常

套餐仲包指定飲品 揀咗茉香綠茶 普通

·夜市名物拼盤

地瓜丸(5粒)、鹽酥雞、台灣古早味香腸
2024-03-02 101 浏览
以前放工都會在這店買外賣,但因為之前試過幾次外賣飲品甜度攪錯,我已經少了在這兒買外賣,其實食物味道已經差咗,杯飲品又變細咗,佢只係勝在地點方便。可惜昨晚都係又出事,手機選了「無糖」飲品,回家飲了一口,甜的,再看杯的貼紙,是半糖!🤬🤬結果倒了!那個「便當」價值立時貴晒!!唉!佢哋咁多人企在前台幫手,卻冇人對單!沖飲品嘅人真係好唔小心!如果次次都靠個客去對單,自己唔守住第一步,呢間舖都經營不善了,真係冇下次!😡

2024-03-01
等候时间
15 分钟 (外卖自取)
2024-02-10 125 浏览
年廿九下午去了產檢後、真的非常肚餓,趕緊去食個下午茶醫肚! 到了這個台式店,發現有Tea set, 便點了一個炸雞翼及烤奶酪多士套餐,並附送了茉香綠茶! 奶酪多士真的是十分出色!熱、香口及面包軟熟,是我少有吃多士味道那麼難忘的! 十分推薦另外對我來說十分到位便是那杯熱茉香綠茶,真的是沒有糖份,因懷孕妊娠糖尿,沒有糖份的飲料真的對我十分重要,然而那個茶香還是挺夠的,不錯!最後有點少失望是炸雞翼、粉太厚、味道也略鹹,吃第三隻時已有點腻了,但總體來說還是可以的。

烤奶酪多士

2024-02-08
烤奶酪多士
2024-02-08 107 浏览
好耐都冇去過台灣啊🤩 唔知食乜好就試吓呢間台灣菜啦☺️ 其實餐牌上面好多嘢食揀,不過我唔記得咗影低同大家分享,尤其是嘢飲真係好多選擇😌同屋企人叫咗肉燥青菜,花枝丸,彈牙紅燒牛丸牛腩麵,滷雞扒肉燥乾拌麵。飲品方面叫咗金桔檸檬同埋芋頭豆乳。本身想叫皮蛋豆腐,但係店員話今日冇。😖咁就叫個青菜啦!呢個肉燥青菜有大約12舊小棠菜,上面淋上肉燥,啲菜都幾甜。😛兩個人食都夠分。☺️花枝丸發揮正常,上面灑上椒鹽,墨魚味重,非常彈牙。金桔檸檬酸酸甜甜,而芋頭豆乳的芋泥口感棉滑,無糖豆乳豆味香濃,本身芋泥都帶有甜度,豆乳無糖剛剛好。紅燒牛丸牛腩麵先到,麵條煙靭有咬口,軟硬適中,牛腩亦都夠腍,夠入味;牛丸方面咬開充滿牛肉汁,而且彈牙。滷雞扒肉燥乾拌麵肉燥頗多,不過麵條相對牛腩麵煮得比較腍,同牛腩麵係唔同嘅面底。雞扒滷得比較鹹,配合味淡的拌麵剛剛好。雖然雞扒切得比較大件,但都煮得比較腍,所以無傷大雅。總括而言,座位雖然唔闊落,但係shopping 唔買咁多嘢嘅話都夠坐;食物質素唔錯,飲品選擇多,而且好飲。😋
好耐都冇去過台灣啊🤩 唔知食乜好就試吓呢間台灣菜啦☺️

本身想叫皮蛋豆腐,但係店員話今日冇。😖咁就叫個青菜啦!
花枝丸發揮正常,上面灑上椒鹽,墨魚味重,非常彈牙。

肉燥青菜

彈牙紅燒牛丸牛腩麵

滷雞扒肉燥乾拌麵
滷雞扒肉

肉燥青菜
彈牙紅燒牛丸牛腩麵
2024-01-04 171 浏览
呢日屋企人係附近上堂,之後得返自己一個唔知去邊就嚟左百芳自己食午餐,好彩唔洗等位。(時間係12點左右未到午餐時間)叫左個慢滷豬手便當$63,跟餐嘢飲叫左凍茉香綠茶少甜少冰。個便當小菜有埋半隻蛋,粟米,粉絲,少少蘿蔔絲同娃娃菜。全部小菜都好岩我口味,夠晒台式😬而豬手方面就有5嚿到,最驚食豬手見到啲豬毛搞到無晒胃口,好彩呢間都啲毛都剃得算乾淨。而味道方面都算滷得夠入味,不過就唔太冧,應該可以再煮耐少少。嘢飲方面因為叫左少甜少冰,都仲飲到綠茶同埋茉莉花味,算係不過不失。同埋真係有少到甜,值得讚👍🏻最後環境方面,因為個鋪位都比較細,啲枱同凳排得有啲密,不平時見佢都多人等位,密啲入客量高啲都ok.
叫左個慢滷豬手便當$63,跟餐嘢飲叫左凍茉香綠茶少甜少冰。

2023-10-05
2023-11-26 179 浏览
是日諗唔到食乜,我女話想試吓Vcity間台灣嘢,都開咗好耐,之前係小王牛肉麵就食過,改咗呢個就未食過。12點去到,尚早,都已經差唔多坐咗8成,座位都幾迫,但坐落又唔覺。嗌咗個百芳滷雞扒便當比老公$65,佢個餐有嘢飲,有三款茶:綠茶/紅茶/烏龍茶,叫阿薩姆紅茶(M)走甜少冰。個女就食香酥豬扒肉燥乾拌麵,茉香綠茶(M)微甜少冰$64,我就豐盛三品牛肉麵$75,改新竹米粉,我呢個冇嘢飲,但每個餐都有個海帶前菜。老公個台式雞扒飯都幾好食,份量都夠,雞扒大大件,有個海帶前菜。阿女個豬扒肉燥乾拌麵,豬扒都唔係話好乾,ok,但個麵就好冧,好一般。我個三品牛肉麵,係最貴,牛肉好冧,但係無論湯底或者係牛肉都沒有驚喜,有少少失望。埋單總共$204,唔使加一,不過不失。

埋單總共$204,唔使加一,不過不失。
2023-10-28
2023-11-14 200 浏览
前幾日去咗百芳池上食飯,整體而言,味道真係好好!特別要推薦佢哋嘅牛肉麵同肉燥飯便當,仲有珍珠奶茶同其他台式飲品。首先,講下牛肉麵。牛肉麵湯底鮮香濃郁,牛肉片軟嫩多汁,每一口都帶來滿滿嘅牛肉香。麵條煮得剛好,彈牙有嚼勁,配上牛肉湯,味道更加豐富。如果你鍾意牛肉麵,呢碗牛肉麵絕對係一個必試嘅選擇。仲有肉燥飯便當,真係好正呀!肉燥醬汁濃郁香濃,肉末軟嫩多汁,配上白飯,每一口都帶來滿足感。呢個肉燥飯便當係一個非常好嘅選擇,特別係你鍾意台灣小吃。百芳池上嘅珍珠奶茶同其他台式飲品亦都好好味。珍珠Q彈有嚼勁,奶茶香濃滑順,大大杯,每一口都帶來滿滿嘅茶香同奶香。而其他台式飲品,都係地道台灣味,值得一試。整體而言,百芳池上係一間非常值得推薦嘅餐廳。牛肉麵同肉燥飯便當味道出色,珍珠奶茶同其他台式飲品都好好味,令你嘅用餐體驗更加豐富。服務亦都好好,環境舒適。下次再去,一定會再試吓其他口味嘅台灣美食!
2023-10-24 182 浏览
之前係呢間食過晚餐覺得味道都唔錯,今次就黎試下佢嘅下午茶😋😋下午茶有11款選擇,價錢$29~$48不等。我就叫左T9.酥炸雞翼3隻+半份酥脆奶酥吐司🍞酥炸雞翼好快就上菜,熱辣辣咁表皮炸得好香脆,肉質都好嫩滑👍🏻個吐司就等左10分鐘左右先上,一食有驚喜!如佢名稱所講,真係好酥脆,而且奶味香濃😋😋越食越滋味!套餐就包凍熱綠茶/紅茶/烏龍,轉其他特飲可減$6,我就揀左凍綠茶,埋單$40!平靚正😋
下午茶有11款選擇,價錢$29~$48不等。
我就叫左T9.酥炸雞翼3隻+半份酥脆奶酥吐司🍞
炸雞翼好快就上菜,熱辣辣咁表皮炸得好香脆,肉質都好嫩滑👍🏻

2023-10-22 134 浏览
呢間近年興起嘅台式便當,早喺一年前已經試過買佢嘅外賣!到而家開到周圍都係分店,今次就近近地嚟到v city呢間有堂食嘅分店😋台式小食拼盤💰HK$69小食有鹽酥雞、炸花枝丸、炸台灣腸!花枝丸炸到金黃色,外邊好似有少少調味,食落去爽口彈牙!鹽酥雞口感鬆脆,肉質juicy!台灣腸嘅味道亦好香甜~滷肉飯便當💰HK$56呢個便當好有心思,配料非常豐富,有粟米、蔬菜、菜脯、粉絲同半隻滷水蛋~主菜滷肉更加肥瘦均勻,好適合用嚟送飯~肉燥青菜💰HK$21肉燥配小棠菜,但係兩樣嘢唔係好夾,啲菜唔係好入味~慢滷豬手💰HK$40豬手份量多,滷得好入味~仙草奶茶💰HK$22揀咗少冰微甜,味道正常,仙草嫩滑~

台式小食拼盤💰HK$69

滷肉飯便當💰HK$56

肉燥青菜💰HK$21
肉燥配小棠菜,但係兩樣嘢唔係好夾,啲菜唔係好入味~

慢滷豬手💰HK$40
豬手份量多,滷得好入味~

仙草奶茶💰HK$22
揀咗少冰微甜,味道正常,仙草嫩滑~
2023-09-08
  • 滷肉飯便當
▪︎台灣腸滷肉便當 ▪︎$60今日唔想出街,咁岩我娘親係屯門,就去買外賣比我食。突然好想食台灣滷肉飯,所以就外賣左百芳。個便當望落都幾大兜,入面有滷肉,台灣腸,粟米,粉絲,紅蘿蔔絲,紹菜片,榨菜,鹵水蛋。配搭幾好味,同好飽😂不過台灣腸同滷肉食左啲已經有少少漏,同人share食個比例會好啲,無咁油膩。▪︎凍玫瑰輕檸茶 小冰微甜▪︎跟餐+$13本身想叫返正常嘢烏龍茶嗰啲比較好飲,但係見到呢個好似幾得意,就諗住嗌下,點知中伏了,勁難飲,飲唔到茶味,淨係飲到酸酸甜甜既溝出黎既糖水味。。。。。。。糖水粉紅色。。。飲左幾啖無再飲了。。。整體已經係第2次食,今次對呢杯野失望左。

▪︎台灣腸滷肉便當 ▪︎$60

個便當望落都幾大兜,入面有

▪︎凍玫瑰輕檸茶 小冰微甜▪︎跟餐+$13

整體已經係第2次食,今次對呢杯野失望左。
2023-09-30
外卖自取
2023-09-23 135 浏览
門口點餐叫咗兩個便當:一個豬扒便當,一個雞脾便當。到手見有兩盒嘢,雞脾分開紙袋屬正常操作。返到屋企準備開餐,點知底個盒係得配菜同飯,變咗個冇豬扒嘅豬扒便當。由於屋企同餐廳係要車程十五分鐘,冇辦法返去換。下次買真係要望下先好走🥲🥲🥲
門口點餐叫咗兩個便當:一個豬扒便當,一個雞脾便當。
到手見有兩盒嘢,雞脾分開紙袋屬正常操作。
由於屋企同餐廳係要車程十五分鐘,冇辦法返去換。
下次買真係要望下先好走🥲🥲🥲
2023-09-23
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
2023-08-25 181 浏览
見假期同埋屋企人一齊去商場行下,嘆下冷氣,去到屯門西鐵站vcity,又行到餓餓地,就坐低係百芳池上便當食嘢啦見佢好多地方都有分店,諗住應該都ok嘅,但食落就有啲失望我叫咗個百芳台灣牛肉麵 $69追加飲品正價減$6麵底可轉幼麵或新竹米粉湯底好鹹,牛肉夠軟淋,麵份量少,如果$69蚊仲要無嘢飲就有啲貴,雖然係商場

見佢好多地方都有分店,諗住應該都ok嘅,但食落就有啲失望

我叫咗個百芳台灣牛肉麵 $69
追加飲品正價減$6
麵底可轉幼麵或新竹米粉

2023-07-11 244 浏览
佢唔係態度差,係直頭係唔騷你,叫佐幾次都冇人應,仲要企哂系度吹水都吾理客人 收單果陣問嘢都系吾理人 ,5個人做樓面叫哂5個得1個人理下我,另外幾個系當你冇到,望都吾望下
2023-05-10 416 浏览
我知道埋單和叫外賣都係同一counter,但排隊是最基本吧?我是第一個想叫外賣,但職員叫我俾堂食埋單先,我已經開始不滿,咁叫了2個飯2杯野飲和小食拼盤(職員都西西地),問我地要吾要野飲袋,我地問洗吾洗+錢,職員無答,只講總共$2xx😑都算,番到屋企發現小食拼盤無地瓜球換了墨魚丸,有關職員係咪要講聲呀?
外卖自取