餐厅: 百芳池上便当 (太古城中心)
资讯:

2021-04-11 2848 浏览
假期有咩好节目? 当然不停整,不停整……除了会在家整面包外,还会出去上堂学整料理,今日就带朋友来到太古城学整Tomato Shrimp Curry & Spicy Keema/Naan Bread,好厉害咁! 都要不停手整2小时,所以事前当然要医医肚先。诚品内有不少食肆,我俩拣了一间台式料理。环境光猛,地方不算很大,大部份对是二人枱,多面向墙,而墙上亦挂上一些悠闲的画作。店子半自助式形,下单和取餐都是自己来。看看放在下单处前的各块大餐牌,有台式小食拼盘、百芳台式便当系列、红烧汤面系列、肉燥乾拌面系列、台式小食下午茶和台式饮品。大餐牌的百芳台式便当系列共有八款,另有一款新品,友人就看中了这客新出。*********************慢卤猪手便当($63)以一个圆形木质饭盒盛载,感觉处身於台湾街巷中的小店进餐,哈!我太想旅行了.....单单卖相已风味十足。粒粒圆润饱满的米饭上放了四款配菜,包括肉碎粟米、肉碎炒粉丝、蔬菜和菜甫,而中间就放了一啖一口的慢卤猪手,相当丰富吸引。金黄的粟米又饱满又甜美,配上肉碎连米饭同吃,简单的美味;咸香脆口的菜甫是拌饭的好选择;蔬菜清新,少油少盐,岩晒我口
慢卤猪手便当
金黄的粟米又饱满又甜美,配上肉碎连米饭同吃,简单的美味;咸香脆口的菜甫是拌饭的好选择;蔬菜清新,少油少盐,岩晒我口味。但最喜欢肉碎炒粉丝,炒得乾身爽口又不油腻,加埋稍稍香辣的肉碎,挺惹味。
慢卤猪手便当
主角是慢卤猪手,份量很足,size一啖一口,易於进食。慢卤果然不同,很入味,又腍又滑,连带少许肥膏和筋膜,既油润又有咬口,正!
红烧汤面拼卤鸡扒
另点了一碗红烧汤面拼卤鸡扒($69),份量同样好足,块卤鸡扒差不多有我一只手掌般大。阔身的面条烟烟韧韧,挺有嚼劲,口感不俗,但挂汤汁力较弱,还是喜欢舀一大羹汤,放上面条,配埋雪菜碎大啖同吃,味道香浓,但不会过咸,亦不算油腻,不错!
红烧汤面拼卤鸡扒
大大件的鸡扒,啖啖肉,卤得入味,虽不算很嫩滑,但绝不嚡口,连鸡皮同吃,多份油润。
皮蛋豆腐
忍不住还追加一份台式小食。皮蛋豆腐($20) 原砖豆腐上面,上面放了一件皮蛋,洒上葱花和木鱼碎,再淋上酱油。豆腐入口微凉,滑溜兼富豆香;皮蛋香滑,两者拌上咸咸地又甜甜地的酱油,加埋鲜咸的木鱼碎,配搭美味,很有台式风味。
*********************
一系列的台式饮品有不少选择,分别有浓醇鲜豆乳系列、百芳鲜奶系列、台湾古早味系列、黑糖鲜奶系列和台湾冷泡茶系列。
热芋头豆乳小芋圆及热冬瓜豆乳
热芋头豆乳小芋圆
我俩都看中拣了浓醇鲜豆乳系列,友人要了杯热冬瓜豆乳($10/跟餐),挺特别! 她话豆乳味香浓,带少少甜,不错! 而我就要一杯热芋头豆乳小芋圆($27/跟汤面减$5),入口微暖,啖啖豆乳味,还吃到一粒粒粉腍的芋头,当然不少的Q弹的三式小芋圆,份量挺多,相当饱足。
吃完这顿满有台式风味的台湾料理,加埋那个设计独特的便当盒,真系觉得有点似去了台湾!? 台湾,我好挂住你呀!
2021-04-08
热芋头豆乳小芋圆
2021-03-23 1621 浏览
啱啱陪个朋友去太古城shopping!首先梗系去医肚啦⋯⋯啱啱行过诚品闻到一阵阵嘅香气!咁就俾佢吸咗入去!原来呢度有台湾嘅便当🍱仲有特色饮品⋯⋯🍱🍱百芳池上便当🍱🍱首先餐厅非常阔落!一啲都冇逼夹嘅感觉⋯⋯非常自在!而且身处喺诚品真系觉得自己系个文清🥰😍慢煮猪手便当🍱便当非常丰富!猪手炆得非常入味⋯⋯而且份量超大⋯⋯有菜丶粟米🌽粉丝丶仲有半只卤水蛋丶榨菜⋯⋯啲饭非常香软硬适中!加埋独有嘅酱汁好惹味!香酥猪扒肉燥拌面猪扒超大块!仲好嫩滑添⋯⋯肉操拌面非常香浓!肉燥入口即溶⋯⋯仲有半只卤水蛋添⋯⋯加了辣椒油超正🙆‍♀️皮蛋豆腐价钱便宜!豆腐又滑!而且清清地捞埋啲饭一齐食真系好好味😋⋯⋯芋头鲜奶小芋圆芋头非常香滑⋯⋯原本叫店员少甜⋯⋯原来已经调校好不可加多或减少!但系觉得啱啱好!😍😍黑糖珍珠仙草鲜奶真系好足料!差唔多半杯都系珍珠仙草🤩而且黑糖仲好香添😬仲有佢嘅鲜奶系好香滑嘅😍收钱嘅服务员一定要赞一赞😍之前请一个顾客改完又再改改完又再改🙆‍♀️仍然有好嘅服务态度🥰真犀利🙆‍♀️

🍱🍱百芳池上便当🍱🍱

慢煮猪手便当🍱

加埋独有嘅酱汁好惹味!

香酥猪扒肉燥拌面

芋头鲜奶小芋圆

黑糖珍珠仙草鲜奶

• 皮蛋豆腐
  • 黑糖珍珠鲜奶
  • 慢煮猪手便当
  • 香酥猪扒肉燥拌面
2021-03-22 1010 浏览
行开街去太古城诚品买完野,入面都有食店见到间食台湾店舖食便当就去左食个中午,位置都几方便由地铁站过去都唔太远。台式便有卤肉饭、小食同饮品仲有下午茶盐酥鸡便当 HK $59盐酥鸡新鲜炸起又香脆同肉嫩,咬落好松软,而且盐酥鸡份量都算多呀配菜有粟米、粉丝同半只卤水蛋,由其用粉丝同饭捞埋一齐食,真系越食坏吃得多。佢地采用左台湾木盒一次性用既,好有台式风味。皮蛋豆腐 HK$20小食有个甜甜咸咸有木鱼丝同皮蛋有酱汁配起冻豆腐一齐食好开胃呢乾拌面套餐香酥猪扒肉燥乾拌面 HK$64猪扒大大块切开有几旧同时都分开用碟另上猪扒炸得酥脆肉质都几软淋,肉燥同拌面一起吃都几夹。乾拌面弹牙酱汁就未够丰富金桔柠檬 +$12 一般我都会少冰,味道甜酸的好珍珠奶茶+$12 珍珠粒味道比较甜,而奶茶还可以地方位置几方便,而且价钱相宜都唔错呀【百芳池上便当】 (太古城中心)太古太古城道18号太古城中心1楼诚品生活L111号舖

台式便有卤肉饭、小食同饮品仲有下午茶

盐酥鸡便当 HK $59

佢地采用左台湾木盒一次性用既,好有台式风味。

皮蛋豆腐 HK$20

小食有个甜甜咸咸有木鱼丝同皮蛋

有酱汁配起冻豆腐一齐食好开胃呢

乾拌面套餐

香酥猪扒肉燥乾拌面 HK$64

猪扒大大块切开有几旧同时都分开用碟另上

猪扒炸得酥脆肉质都几软淋,肉燥同拌面一起吃都几夹。

乾拌面弹牙酱汁就未够丰富

金桔柠檬 +$12 一般我都会少冰,味道甜酸的好

珍珠奶茶+$12 珍珠粒味道比较甜,而奶茶还可以

地方位置几方便,而且价钱相宜都唔错呀

【百芳池上便当】 (太古城中心)

太古太古城道18号太古城中心1楼诚品生活L111号舖
2021-03-22
2021-09-01 0 浏览
👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻之前见有朋友食过呢间百芳池上便当嘅小食拼盘,见到相就觉得超吸引😍所以就决定要黎一战!见佢其实有好几间分店,难得今次黎开太古城,就try try佢啦🤪去到格局大概系food court咁嘅样,但可能早去到嘅关系,唔会太多人好嘈咁样,👧🏻就拣咗个角落头位置坐低,整体黎讲都算舒服嘅🥰✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧ 1)台式小食拼盘 HK$68台式小食拼盘就包括台式盐酥鸡、夜市花枝丸同垫台湾古祖味香肠😍整体黎讲炸得唔错,唔会太油👍🏼个盐酥鸡唔算好厚粉,都有大大嚿嘅鸡肉🤤而👧🏻最锺意嘅反而系个台湾肠😆炸完之後好香口惹味!😍卖相:🌕🌕🌕🌕🌗😋味道:🌕🌕🌕🌗🌑2)百芳卤鸡翼便当HK$55便当十分之丰富,除咗有主角卤水鸡翼之外,仲有粟米、卤水蛋同粉丝🤩整体味道都好好,👧🏻觉得最出色嘅系个粉丝🤣咸咸地咁,捞饭一流㗎!😍卖相:🌕🌕🌕🌗🌑😋味道:🌕🌕🌕🌕🌑总括黎讲,百芳池上便当十分之抵食!卖相好唔驶讲🙊份量够晒大,味道都好有水准🤩想食台湾野但怕其他太平嘅台湾野有伏嘅话,都可以话黎试吓㗎🤤✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧ ✨整体评分✨(5分满分!)🏠环境:🌕🌕🌕🌑🌑🤵🏻服务:
👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻

2)百芳卤鸡翼便当HK$55

😍卖相:🌕🌕🌕🌗🌑
😋味道:🌕🌕🌕🌕🌑

✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧

✨整体评分✨(5分满分!)
🏠环境:🌕🌕🌕🌑🌑

🍽 百芳池上便当 🍽
📍太古太古城道18号太古城中心1楼诚品生活L111号舖
☎️ 3419 1161
2021-07-21 160 浏览
太古/鰂鱼涌呢边D食店多数都唔平想Lunch坐得舒服D又好味既话,分分钟过百呢间绝对系超高性价比之选!今日食左台湾盐酥鸡便当$59有饭有杯台式饮品!盐酥鸡炸得岩岩好,唔会太乾身,亦唔会食到成口油!而且都偏大粒,唔会只系食炸粉既感觉便当仲有好多配菜!粟米,菜莆、娃娃菜,全部都有好好调味,而唔系求其白烚!跟餐免费配杯茉香绿茶味道偏甜少甜少冰就岩岩好!虽然系跟餐免费送,但绝对比得上出面三四十蚊杯既水准!
太古/鰂鱼涌呢边D食店多数都唔平
想Lunch坐得舒服D又好味既话,分分钟过百
呢间绝对系超高性价比之选!

今日食左台湾盐酥鸡便当
$59有饭有杯台式饮品!
盐酥鸡炸得岩岩好,唔会太乾身,亦唔会食到成口油!
而且都偏大粒,唔会只系食炸粉既感觉
便当仲有好多配菜!
粟米,菜莆、娃娃菜,全部都有好好调味,而唔系求其白烚!

跟餐免费配杯茉香绿茶
味道偏甜
少甜少冰就岩岩好!
虽然系跟餐免费送,但绝对比得上出面三四十蚊杯既水准!
2021-07-07
  • 台湾盐酥鸡便当
2021-07-20 133 浏览
Lunch Time经过太古诚品~见到入面有间台湾便当🍱,未食过就试下啦🤤~好味指数 😋😋😋😋⚪️打卡指数 📸📸◻️◻️◻️性价比 🧮🧮🧮🧮⬜️餐厅环境 ♥️🤍🤍🤍🤍 唔知系咪因为落雨,好多人排队买,眼见大部份都系外卖🥡~座位类似food court形式,自己搵位同排队买嘢食~因为周围企咗好多人等位/等外卖,有啲迫🙈坐得离柜枱远啲会好少少🤏🏻地方都唔算好大🤔 ❤️台湾盐酥鸡便当 $61便当无论主菜盐酥鸡定配菜份量都非常充足🤩盐酥鸡外皮炸得好香脆🥳,入面鸡肉又唔会乾~好味😋通常盐酥鸡会配卤肉饭,但呢个便当就配咗煮得好惹味嘅肉碎粉丝~捞饭食令个便当无咁dry👍🏻👍🏻另外仲有杂菜同粟米,成个便当好丰富好够饱😚 🧡百芳台湾牛肉面 $66微微辣嘅汤面🍜汤底好浓郁~面质弹牙挺身,系Eatcation Girlss锺意嘅质地🥰牛肉入味又易咬开,大件同埋份量好多😍想食牛肉的话呢个会好满足🙌🏻配面嘅红萝卜、白萝卜同卤蛋都好入味,City Plaza嚟计$66的确值得一试👍🏻👍🏻 💛台湾古早味香肠 $25夜市嘅台式肠味道~咸香中带有甜甜嘅蜜糖味🍯好好食🤤 超级温馨提示❣️❣️❣️叫咗三款食物都有芫茜喺面😱唔食芫茜嘅朋友记得叫

好味指数 😋😋😋😋⚪️
打卡指数 📸📸◻️◻️◻️
性价比 🧮🧮🧮🧮⬜️
餐厅环境 ♥️🤍🤍🤍🤍

唔知系咪因为落雨,好多人排队买,眼见大部份都系外卖🥡~
坐得离柜枱远啲会好少少🤏🏻地方都唔算好大🤔

❤️台湾盐酥鸡便当 $61
便当无论主菜盐酥鸡定配菜份量都非常充足🤩
盐酥鸡外皮炸得好香脆🥳,入面鸡肉又唔会乾~好味😋
另外仲有杂菜同粟米,成个便当好丰富好够饱😚

🧡百芳台湾牛肉面 $66
微微辣嘅汤面🍜汤底好浓郁~

💛台湾古早味香肠 $25
夜市嘅台式肠味道~咸香中带有甜甜嘅蜜糖味🍯
好好食🤤

超级温馨提示❣️❣️❣️叫咗三款食物都有芫茜喺面😱唔食芫茜嘅朋友记得叫走芫茜…
Eatcation Girlss有啲唔明白点解连台湾肠都要加…..🙈

便当本身有配茶饮~转其他饮品正价减$8
如果食汤面的话就无配饮品,正价饮品减$5🤔

💚芋头鲜奶小芋圆(微糖)
微糖咗之後Eatcation Girlss都仲系觉得好甜…😅
不过好香芋头味,都饮到有芋蓉👍🏻芋头控应该会好锺意😆
芋圆烟烟靭靭~系好食嘅😎
但唔建议配一份正餐…因为真系会太饱😅

💙粒粒红豆豆乳(无糖)
好香豆乳味~红豆本身就已经甜,就算拣无糖都够甜😊

台式便当嚟计可能呢个价钱唔系最平,不过计埋地理位置同份量CP值都唔低⭐️⭐️⭐️
附近返工的话午餐都系一个唔错嘅选择👍🏻
2021-05-28 303 浏览
太古城联乘诚品生活举办台湾古早怀旧市集,同囡囡打完卡买完嘢食之後,继续逛诚品书店。在诚品旁边有不少食肆,继续那股台风,我哋嚟咗呢间 呢度系自助形式,要自己买飞同自己攞嘢食。台湾盐酥鸡便当食台湾嘢盐酥鸡真系唔少得, 配菜有粉丝,粟米,炸菜,半只卤水蛋,相当丰富,而主角盐酥鸡好香脆入味。香酥猪扒肉燥乾拌面块猪扒好大块香脆,唔会话铺晒粉浆来炸嗰只,肉燥拌乾面够香浓,还有半只卤水蛋。套餐还附上台式餐饮,或者加钱选择其他台式饮品。当日我哋拣了茉香绿茶,一热一冻,好香茉莉花味。加咗个皮蛋豆腐小食,呢个系冻食。豆腐好滑,加上面头嘅木鱼碎,增添甘香,呢个作为夏日小食,真的不错结束台湾之旅後,继续游走太古城进行我们的国际旅程

在诚品旁边有不少食肆,继续那股台风,我哋嚟咗呢间
呢度系自助形式,要自己买飞同自己攞嘢食。

皮蛋豆腐

结束台湾之旅後,继续游走太古城进行我们的国际旅程

2021-05-25
2021-05-15 220 浏览
食完当去左台湾 Taiwan 🇹🇼?诚品入面有间台湾餐厅有3大类:台式便当、红烧汤面、肉燥乾拌面不过要讲一讲果日个姐姐系咁比错野我地我地叫咗个面食 佢比咗个饭Er......😶之後叫咗个小食拼盘佢又漏咗俾😪😪😪.👆🏻香酥炸鸡腿便当 $63好大个鸡腿🍗 好香口脆卜卜真系几有台湾风味仲包一杯指定饮品(有3款).卖相 ⭐️⭐️⭐️🌛味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️环境 ⭐️⭐️⭐️⭐️CP值 ⭐️⭐️⭐️⭐️服务 ⭐️⭐️推介 ⭐️⭐️⭐️⭐️.百芳池上便当 (太古城中心) (太古)太古太古城道18号太古城中心1楼诚品生活L111号舖.#太古美食 #太古城美食 #太古城中心 #太古城诚品生活地下 #百芳池上便当 #taiwan #taiwanfood #taiwanesefood
食完当去左台湾 Taiwan 🇹🇼?
诚品入面有间台湾餐厅
有3大类:
台式便当、红烧汤面、肉燥乾拌面
不过要讲一讲果日个姐姐系咁比错野我地
我地叫咗个面食 佢比咗个饭
Er......😶
之後叫咗个小食拼盘
佢又漏咗俾😪😪😪

👆🏻香酥炸鸡腿便当 $63
好大个鸡腿🍗 好香口脆卜卜
真系几有台湾风味
仲包一杯指定饮品(有3款)
卖相 ⭐️⭐️⭐️🌛
味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️
环境 ⭐️⭐️⭐️⭐️
CP值 ⭐️⭐️⭐️⭐️
服务 ⭐️⭐️
推介 ⭐️⭐️⭐️⭐️
百芳池上便当 (太古城中心) (太古)
太古太古城道18号太古城中心1楼诚品生活L111号舖
  • 香酥炸鸡腿便当
2021-05-07 139 浏览
心血来潮想吃台湾的美食😋於是便去了常常光顾的百芳池上便当,记得这是朋友介绍我吃的,她说是她最喜欢的台湾食店呢!台湾的红烧牛肉面是我的最爱,这家的牛肉面也好比台湾的味道☺️牛肉非常多,而且够林身,不会有肥膏,汤的味道也是浓浓的,加上有萝卜、红萝卜、小白菜和卤水蛋等配料,非常足料呢!便当有肉碎和很多粟米🌽甜甜香香的,而盐酥鸡炸得香酥又不会乾,是嫩滑的鸡肉🤤盐酥味道刚好,不会太咸。汤面和便当均加了不少芫荽,不爱吃芫荽的朋友记得走荽呀!两个主食又点可以满足我俩的大胃口呢,我们还叫了花枝丸,看上去平平无奇、普普通通一粒花枝丸,咬下去哇了一声!😂想不到里面有大大粒墨鱼肉,非常惊喜呢!怎麽可以没有台式饮品呢?珍珠奶茶经常喝,转豆浆感觉比较健康😂味道不错,珍珠烟韧好咬。很多芋泥呢!记得要摇匀才喝呀。这杯饮品的糖度是固定的,因为制作芋泥时已经加了糖。

台湾牛肉面

炸花枝丸
珍珠豆乳红茶
芋头鲜奶
2021-04-30 136 浏览
今天来了太古城中心逛街,陪妈咪到诚品买茶叶,见到百芳池上便当有位,便顺道食埋午餐至走。我们叫了炸猪扒红烧汤面、慢卤猪手便当,及台湾夜市香肠,饮品叫了原味鲜豆浆,和芋头鲜奶小芋圆。食物份量十足,味道非常地道,真像去了台湾旅行般炸猪扒大大件,肉质很稔,腌得入味红烧汤面汤底微辣,非常惹味,面质弹牙,食落好有口感慢卤猪手便当大家一定要试,猪手肉质充满弹性,卤水非常入味,配菜非常丰富,最爱粟米粒及粉丝,伴饭一流台湾夜市香肠令人一食难忘,香肠爽口,外脆内软,非常juicy芋头鲜奶小芋圆材料非常丰富,啖啖都有奶香及芋头香,小芋圆份量好多吖豆浆豆味好浓,妈咪也赞不绝口
食物份量十足,味道非常地道,真像去了台湾旅行般
炸猪扒大大件,肉质很稔,腌得入味
红烧汤面汤底微辣,非常惹味,面质弹牙,食落好有口感
豆浆豆味好浓,妈咪也赞不绝口
2021-04-29
2021-04-28 94 浏览
我12:22分落单等咗差唔多半个钟都未整好,见到我前面等外卖啲人走完一派又一派我都未有得攞。我见openrice啲comment都系话要等好耐,我就继续等,听佢叫完72号,以为就快到我73号,点知等咗10分钟都未叫到😓外卖就系咁叫。我终於忍唔住行埋去问,佢就话下一份到,见到原来野饮一早整好,系个饭未得,结果拎到杯茶都唔热,如果我买冻饮,应该啲冰会融晒。我坐低食野时好多人走去问几时有,我谂佢哋真系做唔切order。野食味道系ok, 但要等咁耐就唔系几ok,等得嚟都要返公司喇😥
2021-04-23 86 浏览
之前食这间台式便当都是外卖,今次终于可以坐下同老婆慢慢享受。先叫了个小食炸花枝丸($20): 花枝丸炸过后热腾腾,很香口,加点点的酱汁,不错不错。主食叫了红烧牛丸牛根面 ($64)和卤肉饭便当 ($55)。红烧牛丸牛根面的牛肉汤好浓味,真想饮清碗汤。面条吸满了牛肉汤,真系好正。牛根和牛丸份量很好,。牛根爽口,很有口感。至于卤肉饭,我发现几间的质素都很好很平均。卤肉粒仍然是香口,粉丝完全吸满卤水汁,粟米粒清甜,微辣的味菜三样加在一起𩠌饭,丰富味道尽在口中,赞呀。我们叫了一杯芋头豆乳小芋圆($24)和一杯小竽圆红茶拿铁($22)。我较喜欢芋头豆乳小芋圆,芋头容溶化在豆乳中,小芋圆烟烟韧韧好有嚼头,好饮好食。

• 炸花支丸
  • 红烧牛丸牛根面
2021-04-22 102 浏览
不是读书人就真的不是读书人, 明明和老婆想入去诚品睇睇书才去吃晚饭, 但途中竟然被位於诚品内百芳池上的台式便当相片所迷住, 不能自拔的进入店内乖乖坐下叫东西吃。最吸引我的是一款香酥炸鸡腿便当, 而我老婆就被另一款香酥猪扒肉燥乾拌面所迷住。香酥炸鸡腿便当炸鸡腿比起图片的卖相更为大只, 外表炸得非常酥脆, 鸡髀肉依然充满肉汁, 非常嫩滑, 鸡髀似用五香粉腌过, 香口随後有微微的辛辣, 好好味。 而便当饭用料充足, 包括半只卤水蛋, 蔬菜,粟米,炒粉丝和一些好送饭的腌菜, 整体美味, 多元化而且营养丰富。 随餐的饮品选了黑糖布丁鲜奶, 奶香和 黑糖的甘甜非常突出, 配上软滑的鲜奶布甸, 感觉非常满足。香酥猪扒肉燥乾拌面猪扒充满椒盐和黑椒的香味, 好香口, 腌得入味而且保持软身。 肉燥拌饭比较普遍, 原来配搭这款软身的面条也相当夹, 肉燥香浓, 卤汁带微甜非常容易入口。 随餐再有小食皮蛋豆腐, 豆腐滑溜皮蛋香而且顺口, 酱汁比较浓味, 配面条吃也不错。 餐饮的珍珠奶茶也充满茶香, 奶带甘而且分量刚好, 互展所长。可能因为平日的关系, 吃饱行出去书店也接近打烊了, 睇书还是留返下次吧!

香酥炸鸡腿便当

2021-04-19
2021-04-21 67 浏览
今日去咗太古城入边嘅诚品书店,行到有啲肚饿,见到有间百芳池上便当,好有台湾风味咁,就试下啦!见佢个menu 有劲多选择,但一眼就俾个鸡髀吸引咗🤤香酥炸鸡腿便当便当中有好多蔬菜有西兰花有粟米仲有啲好好味嘅粉丝,仲有唔少得半只卤蛋。仲有台式饮品,本身跟餐送红茶绿茶,我叫咗黑糖珍珠鲜奶~好邪恶呀但真系食台湾嘢必饮,绝配,大满足🙈鸡腿另上,超热辣辣,香酥脆!外面脆皮加上浓浓嘅台湾香料调味,因为刚刚炸起内里鸡肉超嫩滑🤤台湾必食凉拌小食,豆腐皮蛋,仲有超多木鱼丝!食完劲开胃,凉浸浸~另一个系炸猪扒肉燥乾拌面,炸嘢好新鲜完部即炸,肉燥乾拌面个肉燥好正!面又好香,啱晒我唔食饭嘅人~Menu选择同配搭都好多!下次可以试下其他!

香酥炸鸡腿便当

Menu选择同配搭都好多!下次可以试下其他!
2021-04-11 166 浏览
有睇开我介绍,台湾的食物一直是我的最爱😋其中台湾便当是我每次到台湾都要吃的食物,虽然价钱不是很贵,但是能体验当地的一种食物文化,其实是很值得的🤩-上网搜寻一下资料,找到一间主打台湾便当的餐厅🤩他们在香港有多间分店,售卖多款台式便当、红烧汤面、肉燥乾拌面、小食和饮品😋与台湾相比,便当的价钱会较贵,不过能够在香港回味一下已经很值得了🥰-1️⃣台湾盐酥鸡便当 $59这个盐酥鸡有很香浓的九层塔香味,炸成金黄色的外观,又香又吸引🤤炸皮很薄,内里的鸡肉很嫩滑,而且刚好是一口size,一口接着一口吃,非常滋味😋便当的话,配菜有我喜欢的爽脆菜脯🤩还有粟米肉碎、粉丝、半只卤水蛋和炒菜,有菜有肉,很健康👍🏻-2️⃣芋头鲜奶(跟餐加$27)其实这杯芋头鲜奶是我蛮推荐的,因为它比外面卖的是比较真材实料👍🏻芋泥很绵滑,份量很多,与鲜奶的比例是一半一半,融合起来很像喝芋头奶昔🤤-3️⃣卤鸡扒肉燥乾拌面 $66卤鸡扒很入味,不会过咸,当小食来吃都不错😋肉燥是半肥瘦的卤肉,拌面吃起来跟卤肉饭差不多,都很开胃,停不了口🤤-4️⃣黑糖珍珠仙草鲜奶 (跟餐加$21)黑糖鲜奶一直是我的最爱🥰珍珠很有弹性,仙草很滑,材料新鲜的话,整杯饮品都很
1️⃣台湾盐酥鸡便当 $59

台湾盐酥鸡便当

2️⃣芋头鲜奶(跟餐加$27)
芋头鲜奶(跟餐加$27)& 黑糖珍珠仙草鲜奶 (跟餐加$21)

3️⃣卤鸡扒肉燥乾拌面 $66
卤鸡扒肉燥乾拌面

4️⃣黑糖珍珠仙草鲜奶 (跟餐加$21)
黑糖鲜奶一直是我的最爱🥰珍珠很有弹性,仙草很滑,材料新鲜的话,整杯饮品都很好喝😋
5️⃣台式古早味香肠(跟餐加$25)
如果台式香肠没有肥肉就不够正宗,但太多肥肉又会唔健康,幸好这个香肠是一半肥肉一半瘦肉,皮烧得又够脆,正😋
台式古早味香肠(跟餐加$25)