2020-07-17 38 浏览
突然想食潮州菜,选择咗美丽华商场,泊车方便,又有泊车优惠,一坐低饮杯功夫茶先,必食食糖醋面,入味卤水鹅片,鲍汁鸡脚正,芋头卷香脆,九肚鱼南瓜煎蛋手工好,方鱼肉碎粥个人特别喜爱,环境好舒服,最识合一大班人嚟食
  • 糖醋伊面
  • 鲍汁扣凤爪
  • 金瓜九肚鱼烙
首先,我地清楚我地系未齐人未叫野食而且你地系10点就收铺,但唔需要系8:00左右过嚟同我地讲last order催促我地落单(p.s 9:00 last order)仲要系8:30就过嚟又问一句「你d朋友仲黎唔黎」我地系9点叫齐正餐9:10分落order叫甜品(知道你地9点last order仲俾我地9:10左右先order甜品已经好好,所以我地都唔介意你地一次过上晒正餐同甜品)中途我一位朋友9:26要入餐厅仲要俾你嘅同事阻拦话探热嘅同事已经收咗工,难道得一位同事识用探热器?定系个探热器同探热同事一齐收工?🤷🏻‍♀️ok都唔紧要,我地知道你10点收铺,我地已经好快咁食,希望可以尽快交枱俾反你地,但系可唔可以唔好系我地食紧野嘅时候一直收碟收碗,我朋友左边右边会不断咁有只手伸出黎收野,而且又要整跌筷子匙羹,系咪唔谂住俾我地食嘢?🤦🏻‍♀️提反一句,我地交台时间系9:56有机会系再早多2分钟🤷🏻‍♀️(因为我睇时间嘅时候已经行到出餐厅门口等紧𨋢)我相信4-5分钟嘅时间系足够你哋两个人去收晒d碗碟。希望你地可以有所改善🙏🏻
希望你地可以有所改善🙏🏻
星期三,去完吉之岛特价日扫货後便过去美丽华商场四楼吃午饭,见百乐小馆有个两人套餐,338元包点心,汤及小菜,十分丰富.点心可选两款,每款两件,点了烧卖及芋丝春卷,不过不失。(因顾住吃便忘了拍照)汤就选择了一个紫菜渔蛋汤,汤清甜,够热👍加左几条中芹,及放入几片炸香的大地鱼,好香,只系稍嫌鱼蛋未热透。潮汕小食点了乳香骨,有四、五件左右,好似炸朱扒咁上下,唔算出色,胜在唔油。这个卤水小食样样都有小小,卤水好香,(佢D卤水可以话拍得住九龙城澄海老四D卤汁)绝对冇得输,鹅片入味,卤蛋亦好好食,系腩肉肥左小小,卤豆腐香滑,仲加几片怀旧红肠,好正👍这味咸鸡,上枱时冻冻的,应该是煮好後风乾,味道鲜,鸡味浓,份量唔小,可以话系抵食😚这味方鱼炒芥兰(方鱼即大地鱼),看似简单,实则几考师傅功力,要菜唔淋,又要爽口,加上唔可以太油,呢处做得好到位,加上方渔炸得香香一片一片的,添加几片鲜菇点缀,上枱时还带有阵阵绍兴酒的余香,无论材料同炒功都恰到好处,赞👍!这个杏汁桂花榚跟餐送的,不太甜,卖相吸引,唔差的。但我个人则徧向椰汁桂花,觉得味道比较配合些结账茶芥每位15元,咸茶15元,我哋另加一碗白粥,15元,全单$4

乳香骨

卤水小食

咸鸡

方鱼炒芥兰

杏汁桂花榚

结账茶芥每位15元,咸茶15元,我哋另加一碗白粥,15元,全单$438元,好饱,食物食唔哂,仲打包左两盒剩下的回家做晚餐,可以讲系又正又抵食
2020-06-04
卤水小食
咸鸡
方鱼炒芥兰
2020-05-16 1327 浏览
年多前首次光顾餐厅後, 一直对其食物念念不忘, 趁着母亲节就同屋企人庆祝食饭。餐厅设有很多卡位阔落可坐六至八人, 而且每枱间的空间都足够, 适合家庭聚会。食物方面, 餐厅大部份食品调味适中唔咸, 绝对老少咸宜, 而且每样都热辣辣, 质素好高。沙茶牛肉炒河牛肉好嫩, 河粉加入蛋炒, 啖啖都沾有少辣嘅沙茶酱, 好惹味。碧绿川椒鸡整碟小菜香口唔肥腻, 鸡肉质嫩滑, 调味方面香而不辣。手打鱼蛋煮津菜煲鱼蛋同鱼片都弹牙爽口, 津白清甜, 餐厅特意加入少少鱼乾, 令汤底昇华, 绝对可以中和其他浓味菜式。

沙茶牛肉炒河

碧绿川椒鸡
整碟小菜香口唔肥腻, 鸡肉质嫩滑, 调味方面香而不辣。

2020-05-08
2020-05-02 1287 浏览
赞1.点心几有特色,韭菜粿、肠粉芋丝春卷都做得出色,外皮做得出色,滑溜唔黏牙,又唔会劲厚,馅料处理得好,切得均匀2.环境好阔落,坐得好舒服3.价钱几平噃,成台都系野食都只系百六弹1.叉烧包好麻麻,皮好硬2.餐前花生有啲油膉味

2.环境好阔落,坐得好舒服
3.价钱几平噃,成台都系野食都只系百六

1.叉烧包好麻麻,皮好硬
2.餐前花生有啲油膉味
2020-01-18 1297 浏览
麻酱手撕鸡 (半只)鸡肉肉质唔柴、偏淋,冇鸡味🐥同麻酱都几夹🥰 卤水鹅肝好淋,入口即化👌🏻但感觉有啲生🙊 潮洲蚝烙好出色💯蚝仔新鲜肥美❗️煎既时间啱啱好,唔会令蚝仔过熟~味道鲜甜、冇腥味👏🏻蚝烙入面蚝仔数量颇多,好味😋 椒盐九肚鱼冇食到🐒 老香橼炆一字骨有六大条肥膏较瘦肉多😥酱汁老醋味道较抢,唔太推荐🙅🏻‍♀️ 榄菜肉碎四季豆正常发挥,唔会过油👌🏻 杏汁白肺汤杏汁味好浓🤤汤有沙沙既口感猪肺处理得好乾净,口感鲜嫩👍🏻腊味饭好足料🙀有腊肠、润肠、腊肉、腊鸭等,腊肠选用肥肉较少既高汁瘦腊肠,润肠独特既香气超浓郁,唔系个个都受到哩种味,腊肉隔肥隔瘦,唔会好咸,腊鸭肉质硬实,但味道超咸全部腊味都几高质! 仲配左一碟油菜🥬油菜保持到翠绿食落鲜甜爽脆🍴 饭🍚偏油,食唔晒🙈 杏汁蛋白芋泥好好食!杏汁味道浓郁;蛋白份量唔少,质地嫩滑;芋泥绵密浓稠,味道天然,好食😇整体甜度唔高,会饱肚但我自己ko左一碗🤪 绿豆清心丸味道清新,甜度唔会过高绿豆粉糯,清心丸略嫌唔够烟韧🧐 白果芋泥芋泥质感绵密👏🏻味道系咸既,怪怪地咸味令芋头香气变得唔太突出😖

麻酱手撕鸡 (半只)
鸡肉肉质唔柴、偏淋,
冇鸡味🐥
同麻酱都几夹🥰

卤水鹅肝
好淋,入口即化👌🏻
但感觉有啲生🙊

潮洲蚝烙
好出色💯
蚝仔新鲜肥美❗️
煎既时间啱啱好,唔会令蚝仔过熟~
味道鲜甜、冇腥味👏🏻
蚝烙入面蚝仔数量颇多,
好味😋

冇食到🐒

老香橼炆一字骨
有六大条
肥膏较瘦肉多😥
酱汁老醋味道较抢,
唔太推荐🙅🏻‍♀️

榄菜肉碎四季豆
正常发挥,唔会过油👌🏻

杏汁白肺汤
杏汁味好浓🤤
汤有沙沙既口感
猪肺处理得好乾净,
口感鲜嫩👍🏻

腊味饭
好足料🙀
有腊肠、润肠、腊肉、腊鸭等,
腊肠选用肥肉较少既高汁瘦腊肠,
润肠独特既香气超浓郁,
唔系个个都受到哩种味,
腊肉隔肥隔瘦,唔会好咸,
腊鸭肉质硬实,但味道超咸
全部腊味都几高质!

仲配左一碟油菜🥬
油菜保持到翠绿
食落鲜甜爽脆🍴

饭🍚偏油,食唔晒🙈

好好食!
杏汁味道浓郁;
蛋白份量唔少,质地嫩滑;
芋泥绵密浓稠,味道天然,好食😇
整体甜度唔高,
会饱肚但我自己ko左一碗🤪

绿豆清心丸
味道清新,甜度唔会过高
绿豆粉糯,
清心丸略嫌唔够烟韧🧐

白果芋泥
芋泥质感绵密👏🏻
味道系咸既,怪怪地
咸味令芋头香气变得唔太突出😖
2019-12-28 955 浏览
喜欢清清爽的潮州菜可是本地极少再有这样的潮州菜馆~百乐小馆名气不少我也风闻已久今天吃卤水双拼我选了鹅肉片和墨鱼148$相当多~下面就是鹅件~豆腐片货品无论色香味均可~令我喜欢最中意的是话梅猪手猪皮软酥味甘而少咸非常完美!优惠价100$一个罐头汤鲍中间水平4人分一个侍候的oppa 耐心切割成4等份服务一等一!好整以暇的切割鲍鱼卤水鹅姜葱捞面黑松露海皇炒饭128$一个多黑松露4小杯传统的潮式功夫茶精致!
喜欢清清爽的潮州菜
可是本地极少再有这样的潮州菜馆~

百乐小馆名气不少
我也风闻已久

今天吃卤水双拼
我选了
鹅肉片和墨鱼
148$
相当多~
下面就是鹅件~豆腐片
货品无论色香味均可~
令我喜欢

圣诞节
  • 话梅猪手
  • 卤水鹅肉拼盘
2019-12-25 428 浏览
朋友约咗食晚饭,佢哋想食潮洲菜,就拣咗之前我食过呢间,商场里面,新派布置。开餐前先饮杯功夫茶醒胃。海螺瘦肉鸡猴头菇汤好似屋企煲,料多够味,唔肥腻,无味精。五香炸芋丝卷唔使点酱汁都已经觉好味,里面嘅五香粉味同芋头几夹,有少少咸,唔油腻。手打鱼蛋津菜煲鱼蛋几弹牙,鱼片只系口感唔同,鲜甜又唔腥;津白煮到吸咗 鱼蛋嘅甜味,还有炸脆嘅小鱼片!卤水鹅肉并盘墨鱼弹牙;鹅片略为大件,切薄d 应该会更好;豆腐滑,五花腩够腍,小肥。家乡乳香骨即猪扒肉,带南乳味,唔会炸得过硬,腍软。豉油皇煎鲳鱼块用咗豉油煎嘅鱼块,要衬热食,外皮煎到少少脆,鱼肉够大块,嫩滑,唔会散开。杏汁蛋白芋泥上次已经食过,今晚第二次出击,唔太甜,杏仁香,蛋白滑,芋泥绵。

开餐前先饮杯功夫茶醒胃。

海螺瘦肉鸡猴头菇汤
好似屋企煲,料多够味,唔肥腻,无味精。

手打鱼蛋津菜煲

卤水鹅肉并盘

家乡乳香骨

即猪扒肉,带南乳味,唔会炸得过硬,腍软。

豉油皇煎鲳鱼块
用咗豉油煎嘅鱼块,要衬热食
,外皮煎到少少脆,鱼肉够大块,嫩滑,唔会散开。

2019-12-11
  • 五香炸芋丝卷
  • 手打鱼蛋煮津菜煲
  • 杏汁蛋白芋泥
2019-12-22 398 浏览
一行数人在这里晚膳,首先有潮州酸菜,味道可以,功夫茶得出略嫌味道少了甘香和淡淡的。点了卤水杂锦拼盘(例牌),鹅肉只有数件,略嫌失望,卖相也一般,墨鱼爽滑,豆腐也可以,五花腩则较肥,卤蛋则不过不失。首先渴了杏汁白肺汤,杏汁味浓浓,汤也是浓郁口味的,猪肺很林和滑,一锅足够四至五人份量,喜欢滋润汤水可以尝试。川椒鸡:份量算多,味道刚好,不会太咸,可以一试。椒盐九肚鱼:看见卖相是不错的,炸鱼是软身的,虽然每旧也是鱼肉,不过同行一起的人表示喜欢吃脆脆的椒盐鱼,而我比较喜欢吃软身的,所以口味见仁见智。手打鱼蛋津菜煲:鱼片较鱼蛋好吃,津菜味道也不错,我喜欢吃少油的菜,故此这个已上汤烹调的手法,符合我嘅口味。话梅猪手煲:味道有少少酸味,开胃,不过猪手不略嫌未炆至入味糖醋面:这个菜式我10分欣赏,面面是脆脆的,面底是软林林的,再加上糖和醋,非常好味总括来说,这餐晚膳算是不过不失。

潮州茶
酸菜
卤水杂锦鹅肉拼盘

杏汁白肺汤
川椒鸡:份量算多,味道刚好,不会太咸,可以一试。
川椒鸡

鱼蛋津白煲
话梅猪手煲:味道有少少酸味,开胃,不过猪手不略嫌未炆至入味
话梅猪手煲
糖醋面

总括来说,这餐晚膳算是不过不失。
酸菜
川椒鸡
鱼蛋津白煲
糖醋面
2019-12-14 537 浏览
另一半多在铜锣湾总店吃,今晚与朋友再过来尖沙咀店吃。新颖装修,坐位阔落,楼底高,侍应招呼也不错。餐前先喝杯功夫茶,两碟小吃也好味。螺头瘦肉猴头菇敦汤足料敦汤,汤渣舀起有一整碟;汤甜,海螺鲜腍,瘦肉还可以吃,不油腻,喜欢饮汤的,自然知道他是有质素的。卤水鹅肉并盘鹅片肉厚,墨鱼Q弹,五花腩不肥腻,豆腐软滑,卤味汁不会过咸,入味。五香炸芋丝卷很大件的芋饼,带五香粉香味,外皮脆与粉粉的芋头粒。豉油皇煎鲳鱼片鱼块肉颇厚,煎得微香,肉质软实,没有鱼腥味和碎骨,可用沙律酱再提味,但个人感原味吃是最自然。家乡乳香骨肉腍,质感与南乳味略轻,少咸。这晚所吃的煎炸物,一点不感油腻,做得不错。杏汁蛋白芋泥绵绵的甜芋泥,好像甜了些,但加在淡味的蛋白杏仁中,混合後,味道刚好,养颜滋润。芝麻糖糠汤丸暖热皮软烟韧,芝麻馅虽没有流沙,但两者味道是匹配的。
另一半多在铜锣湾总店吃,今晚与朋友再过来尖沙咀店吃。
新颖装修,坐位阔落,楼底高,侍应招呼也不错。

餐前先喝杯功夫茶,两碟小吃也好味。

螺头瘦肉猴头菇敦汤

足料敦汤,汤渣舀起有一整碟;汤甜

卤水鹅肉并盘

五香炸芋丝卷

很大件的芋饼,带五香粉香味,外皮脆与粉粉的芋头粒

家乡乳香骨

肉腍,质感与南乳味略轻,少咸。
这晚所吃的煎炸物,一点不感油腻,做得不错。

芝麻糖糠汤丸

暖热皮软烟韧,芝麻馅虽没有流沙,但两者味道是匹配的。

2019-12-10
  • 豉油皇煎鲳鱼片
  • 杏汁蛋白芋泥
  • 五香炸芋丝卷
  • 明火煲靓汤
2019-12-12 376 浏览
尖沙咀美丽华商场食肆种类多,中西日韩花多眼乱,与朋友经过一轮筛选後,决定选择位於商场4楼嘅百乐小馆,一间评价相当高嘅潮式美食餐馆。餐馆内部装潢简洁光亮,集合日式与时代感的综合设计,座位间隔宽敞舒适,成为今次选择帮衬嘅原因之一。至於食物方面,更令人回味无穷,性价比绝对处於一个值得推荐嘅高位。首先上桌嘅系潮州菜中,地位举足轻重嘅卤水系列之“卤水鹅肉拼盘”,拼盘包括有软腍得来有嚼口嘅鹅肉片、肥瘦比例均衡嘅五花腩肉、爽弹嘅墨鱼片、卤得入味而又唔乾身嘅卤水蛋以及口感香滑嘅豆腐,每款都卤得非常之入味,香浓非常。“五香炸芋丝卷”,一道未上枱已闻到阵阵芋香味,闻说五香香料与芋头从来都系绝配,被香料腌过後再炸嘅芋丝卷外脆口内绵香,令人食慾倍增。以肉质结实、鱼肉浓香嘅鹰鲳烹调嘅“豉油王煎鲳鱼片”,每一口鱼肉都鲜香肥美,叫人如何能不爱它呢!不得不提嘅系呢款“家乡乳香骨”,与市面嘅乳香骨比较,百乐嘅乳香骨肉质嫩滑之余肉汁亦丰富,软腍口感的确令人喜出望外。天气寒冷,最啱食呢款热辣辣又暖胃嘅“手打鱼蛋煮津菜煲”,软绵津菜软而不烂,带有方鱼清甜香味嘅汤汁特别醒胃,手打鱼蛋更是弹牙香滑,食完之後个胃暖笠笠,正。最後,

手打鱼蛋煮津菜煲

最後,以一客清热又滋润的“清心丸绿豆爽”作为结尾就最适合不过啦,乾燥天气适时滋润吓,对自己好啲,一点都不为过。
清心丸绿豆爽
2019-12-10
清心丸绿豆爽
2019-12-11 305 浏览
尖沙咀的中菜馆有很多间,而真正好食的不算多,而这间伯乐小馆便是朋友推介的其中一间必要食的。今晚趁有空便订了位来一起食。餐厅位於美丽华商场,人来人往,很热闹,环境装修十分冕皇高雅,座位宽阔而较多,坐得舒适。时令炖靓汤-猴头菇鸡脚猪肉汤整碗汤端上时是满满的材料,用了猴头菇,花胶,鸡脚和猪肉炖,火候很足,令材料熬得了了味,融入汤底当中,鲜甜可口。潮式萝卜灌浆 即叫即炸,热腾腾,外脆内软,查粉博新,香脆可口,里面的萝卜清甜多汁,与男子滑身。百乐一品煲 用了昂贵的食材,有鲍鱼仔,大块的花胶扒,黄耳,冬菇等,酱汁香浓滑溜,炆得软稔入味,入口滑而不腻。梅子明炉乌鱼用上明炉可以保持鱼的温度,乌鱼大条厚身,鱼肉结实滑溜,有香浓的鱼香味,加上有汤汁渗入鱼肉当中,令鱼味突出。豆酱清炒白菜仔白菜仔新鲜爽脆,炒得刚好熟,香甜多汁,豆酱的味道咸度适中,与白菜仔的味道很搭配。我们还点了一个点心,桂花糕,颜色鲜艳,层次分明,富有桂花味,入口香甜奶滑。最後还有免费的功夫茶送上,香醇滑溜。

时令炖靓汤-猴头菇鸡脚猪肉汤

潮式萝卜灌浆

百乐一品煲

梅子明炉乌鱼

豆酱清炒白菜仔

最後还有免费的功夫茶送上,香醇滑溜。
2019-12-09 223 浏览
在美食云集的尖沙咀,朋友忽然话想食潮洲菜,大家也想坐得舒服一点,便找到座落於美丽华商场的百乐小馆。店外店内的装修也气派十足。桌上小吃炸花生粒香脆惹味,配上茶香味浓的功夫茶真是绝配。卤水鹅肉拼盘 肥美的鹅肉片油脂分布平均,皮脆肉香,是上乘佳品,卤蛋也腌得入味。时令炖靓汤今晚的时令炖汤便是这款猴头菇响螺炖鸡汤,汤料极为丰富,性价比极高,不用加味精已经鲜甜无比。潮式萝卜灌浆将新鲜萝卜炸至吸睛的金黄色,炸粉不会太厚,外脆内软,萝卜汁很浓厚。梅子明炉乌鱼这款明炉鱼做法跟泰式的有点相似,盘底有一点火将整条鱼暖着,不会放凉,鱼肉本身已是鲜甜,加入这款秘制酱汁,鲜味更昇华。百乐一品煲这个煲实在不得了,有多款海味,海参很软稔,鱿鱼很爽甜,花胶亦很滑嫩。擂沙汤圆汤圆外面沾满香脆花生碎,汤圆很软熟,里面的流心黑芝麻馅香浓惹味。红枣糕这款红枣糕用了很多红枣精制而成,因为红枣味很浓厚。
店外店内的装修也气派十足。
桌上小吃炸花生粒香脆惹味,配上茶香味浓的功夫茶真是绝配。
时令炖靓汤
潮式萝卜灌浆
梅子明炉乌鱼
百乐一品煲
擂沙汤圆
红枣糕
这款红枣糕用了很多红枣精制而成,因为红枣味很浓厚。
2019-12-08 224 浏览
好久没有见友人, 今晚跟友人吃晚饭。选址於尖沙咀的百乐小馆。我们一坐下, 先来杯功夫茶, 作潮州菜的开端。杂菌炒牛仔粒$98杂菌炒牛仔粒卖相吸引,加入杂菌,三色椒,为这碟牛仔粒增加了色彩。牛仔粒炒得有镬气, 牛仔粒好有牛味,又软腍。咸菜猪肚汤$168/4位用咸菜猪肚汤味道刚刚好, 加了胡椒, 暖胃又滋补。渔香茄子煲$98这个渔香茄子煲十分惹味, 咸香, 送饭一流。潮州糯米饭炒肉蟹$498潮州糯米饭炒肉蟹是百乐小馆的特色小菜之。上枱时, 大大只肉蟹,十分吸睛。蟹肉味道鲜甜, 一食就知是靓料。糯米饭则有黏黏的口感, 很不错。杏汁蛋白芋泥$48最後选了甜品杏汁蛋白芋泥, 这个真的要推介, 好好吃。杏汁蛋白香滑。芋泥的甜度又刚刚好。食完这个甜品, 这一餐真的很满足。

我们一坐下, 先来杯功夫茶, 作潮州菜的开端。

杂菌炒牛仔粒$98

咸菜猪肚汤$168/4位用

咸菜猪肚汤味道刚刚好, 加了胡椒, 暖胃又滋补。

渔香茄子煲$98

这个渔香茄子煲十分惹味, 咸香, 送饭一流。

潮州糯米饭炒肉蟹$498

杏汁蛋白芋泥$48

美丽华有不少高质素餐馆 其中主打潮洲菜的百乐小馆更甚! . 食潮洲菜,潮洲功夫茶唔少得! 功夫茶茶浓带甘,醒胃 . 卤水鹅肉拼盘 $168 鹅片,墨鱼片,卤水蛋,豆腐,腩肉 鹅片肉质结实,卤蛋入味,墨鱼片爽口弹牙。 . 潮州萝卜灌浆 $60 将粉浆加上香滑清甜萝卜粒去炸,外层炸得薄脆,入面萝卜粒爽脆清甜。 . 明火煲靓汤 (4位用)$148 菜乾猪肺汤,汤料足料,汤水清淡健康。 . 潮州炸虾饼 $68 虾饼薄脆,内面虾胶松软绵密,口感丰富。 . 潮州蚝烙 $98 香酥不油腻,用潮州鱼露蘸着吃,蚝仔鲜味更出色。 . 红烧豆腐煲 $98 豆腐大块,豆味香,酱汁相当惹味。 . 葱蒜牛肉崧烩饭 $138 用和牛粒,蛋白,葱花,蒜粒炒成,非常香口,和牛肉质嫩不老。 . 花生糖糠汤圆 $60 饭後来个甜点,汤圆入面有香浓黑芝麻,滋味。 . 杏汁蛋白芋泥$48 杏汁蛋白香甜,芋蓉香滑,好配搭! . 一行6人吃得非常满足。 . . . . 百乐小馆 📍尖沙咀弥敦道132号美丽华广场一期食四方4楼405 号舖