2017-05-14 122 浏览
今日同朋友shopping經過發記見到大大張poster話梳乎厘pancake分享有限定半價優惠!! 鐘意甜品既我地硬係即刻衝入去試 焦糖香蕉梳乎厘pancake😍好軟綿綿夠晒空氣感👍🏻👍🏻仲有幾款味未試到🤤下星期放假要再黎!每次必叫既芒果班戟🤗真係好多芒果肉係入面👍🏻👍🏻其實榴槤班戟都好想食🙈可惜個胃無咁大好好好得意既芒果鴨布甸配埋Dreyer's雪糕仲有幾款味道可選👍🏻👍🏻裝修環境好舒服好乾淨,牆上幅漫畫圖好有特色 我都忍唔住埋去同個牆影相🤣店員好細心見我地2個人主動拎左2個碗仔比我地share值得一讚

焦糖香蕉梳乎厘pancake

芒果班戟

芒果鴨布甸

焦糖香蕉梳乎厘pancake
芒果班戟
芒果鴨布甸
2017-04-06 149 浏览
依間糖水鋪用嘅碗碗碟碟好精緻好靚 記得之前仲係五代同糖,轉眼間已經轉左手熱嘅養顏牛奶蛋白滑滑質感完全feel到有幾咁養顏獨特嘅牛奶味同出面糖水鋪好唔同我懷疑加咗練奶好味!糖不甩好重薑汁味,不太甜大粒得嚟又幾好食外軟內唔會硬凍芒果紫米都唔錯唔會太水我不太喜歡川貝口味覺得一般般,不過好養顏好健康!
依間糖水鋪用嘅碗碗碟碟好精緻好靚
記得之前仲係五代同糖,轉眼間已經轉左手
熱嘅養顏牛奶蛋白
滑滑質感完全feel到有幾咁養顏
獨特嘅牛奶味同出面糖水鋪好唔同
我懷疑加咗練奶
好味!
糖不甩好重薑汁味,不太甜
大粒得嚟又幾好食
外軟內唔會硬
凍芒果紫米都唔錯
唔會太水
我不太喜歡川貝口味
覺得一般般,不過好養顏好健康!
2017-03-31
2017-03-21 201 浏览
今天路過山東街發記,見海報宣傳新的下午茶餐,便入去試試。點了鰻魚迷利漢堡及豬軟骨刈包;鰻魚與漢堡出奇地夾,超好味!薯條配黑松露醬(不是茄汁)很有誠意!刈包用成條豬軟骨,多肉多汁,居然甜品店會有此水準的飽肚食品!讚!
今天路過山東街發記,見海報宣傳新的下午茶餐,便入去試試。
點了鰻魚迷利漢堡及豬軟骨刈包;

2017-02-26 149 浏览
今日約左朋友仔喺旺角飯局未夠晚餐時間 但又有少少肚餓於是喺附近搵啲甜品食下啦行行下見到有間野寫住發記甜品 但裝修同其他發記好唔同如果唔係見餐牌上嘅食物一樣,差啲仲以為有第二間發記😓裝修摩登左咁多,價錢當然有返咁上下啦.....呢間分店價錢係比其他發記貴嘅😒我地叫左香蕉酥同榴槤心太軟同其他分店相比,香蕉酥嘅份量明顯係少左嘅😒至於榴槤心太軟 一上枱就即刻明白點解價錢貴咁多😂最值得一讚係下面舊雪糕,雪糕有幾個味可以揀,榴槤控嘅我地就梗係揀榴槤味啦😂舊雪糕我覺得好好味,榴槤味好重好香👍👍👍雖然價錢貴左,但呢度環境比較闊絡,坐得舒服好多👍所以應該都會有一定嘅客路嘅😅
今日約左朋友仔喺旺角飯局
未夠晚餐時間 但又有少少肚餓
於是喺附近搵啲甜品食下啦
行行下見到有間野寫住發記甜品 但裝修同其他發記好唔同
如果唔係見餐牌上嘅食物一樣,差啲仲以為有第二間發記😓

裝修摩登左咁多,價錢當然有返咁上下啦.....
呢間分店價錢係比其他發記貴嘅😒

我地叫左香蕉酥同榴槤心太軟
同其他分店相比,香蕉酥嘅份量明顯係少左嘅😒
至於榴槤心太軟 一上枱就即刻明白點解價錢貴咁多😂
舊雪糕我覺得好好味,榴槤味好重好香👍👍👍

雖然價錢貴左,但呢度環境比較闊絡,坐得舒服好多👍
所以應該都會有一定嘅客路嘅😅

2017-02-12
下午茶
  • 榴槤心太軟
2017-02-17 137 浏览
望住心太軟爆漿果下係爽嘅😆今次仲有榴槤心太軟😱-【朱古力心太軟】$56 【榴槤心太軟】$63 等45分鐘先有得食🙄🌚太耐啦!我仲要追左好多次。我明要15-20分鐘,但45太過份了。你都貼notice話用餐限45分鐘啦!先講朱古力係就係爆🤔不過外層唔香脆,質素平平😂榴槤果個外層直程似蛋糕咁😑而且有少少酸,上枱時已經爆左啲😒仲有。你爆出泥係會漏去個玻璃碗出面喎。有冇人教我到底應該點食先喔?
望住心太軟爆漿果下係爽嘅😆今次仲有榴槤心太軟😱
【朱古力心太軟】$56 【榴槤心太軟】$63
先講朱古力
係就係爆🤔不過外層唔香脆,質素平平😂
2017-02-16 86 浏览
今次係第二次黎。間野新開裝修okay 既、環唔錯。野食雖然細碟,但味道都叫尚可,上次食椰子雪花冰味道,有啲特別。 今日同友人放工來到,但係男職員態度超差,猶如喝狗般。雖然來旺角區都唔係期待有咩service 、都知做野辛苦。但係男職員態度係囂張及無禮貌,在收銀時因給錯了別國的貨幣大聲吆喝。比錢受氣係可一不可再!
今次係第二次黎。間野新開裝修okay 既

2017-02-15 87 浏览
服務態度差. 嗰日我同朋友去食 隔離張枱 發生了一些小意外 有少少整污糟我朋友對鞋 但他們也立即道歉 這個時候一個不知是不是老闆的服務員在我們中間清理 然後隔離個枱人 畀咗張紙巾我朋友跟我朋友說 抹咗對鞋先 然後 嗰個 男服務員 突然用 俾我感覺很差的態度 說 我不會幫人抺鞋。 希望個個人聽清楚先講嘢啦食物質素也差。 食咗個芒果沙冰 很酸 食物又貴 唔抵另外還有的是 嗰度地方狹窄很擠迫唯一好的地方是 裝修不錯 頭牆上有一個大螢幕 上面有一些圖片給人一種 回到以前的感覺

食物質素也差。 食咗個芒果沙冰 很酸 食物又貴 唔抵

另外還有的是 嗰度地方狹窄很擠迫

唯一好的地方是 裝修不錯 頭
牆上有一個大螢幕 上面有一些圖片給人一種 回到以前的感覺
2017-01-24 1054 浏览
香港糖水開到成行成巿 我諗真係無乜地方係會咁最重要係香港人真係夜鬼黎 幾夜都會有人食緊野「發記」兩字應該對香港人黎講唔會陌生家傳戶曉既名字 由深并走出巿區 旺角銅鑼灣 通宵開業傳統既糖水食得多 其實發記又開左間新既創意糖水店12點幾食完個「晚」飯  同行友人話要食糖水....果然甜品係有另一個胃排隊人數未算多 人少唔洗等幾個 就可以入到去 舖內裝修感覺有格調 同平時食糖水燈火通明 開行個冷氣有啲唔同起碼坐得舒服 感覺溫暖 環境係幾適合傾計食糖水仲四圍望?! 叫甜品啦 其實呢間發記同平時既係唔同 因為佢走既係創新路線 食既並非係傳統中式或港式糖水朱古力心太軟 $56講到心太軟 真係四圍都係 但要搵好味既又唔係咁易一上枱 喂!!! 好得喎 呢個賣相真係食先 隔離枱都即時轉單食心太軟價錢合理 但有埋賣相 真心覺得唔錯!!玻璃罩底下既係煙冒包圍既主角 - 心太軟一切開即係溜出豐盈既朱古力漿出黎 配合埋雲呢拿雪糕 呢個配搭係永遠的朋友 永不分離焗芒果酥皮卷 $60焗香蕉就食得多 焗芒果又試過未?! 熱住既芒果雖然無香蕉咁有咬口 但因為芒果夠甜夠香更加令佢甜味濃縮左 更甜!!! 連帶住既香脆酥皮一
香港糖水開到成行成巿

因為佢走既係創新路線 食既並非係傳統中式或港式糖水
朱古力心太軟
朱古力心太軟 $56

講到心太軟 真係四圍都係 但要搵好味既又唔係咁易

價錢合理 但有埋賣相 真心覺得唔錯!!
朱古力心太軟
玻璃罩底下既係煙冒包圍既主角 - 心太軟

一切開即係溜出豐盈既朱古力漿出黎

配合埋雲呢拿雪糕 呢個配搭係永遠的朋友 永不分離
焗芒果酥皮卷
焗芒果酥皮卷 $60

焗香蕉就食得多 焗芒果又試過未?!

熱住既芒果雖然無香蕉咁有咬口 但因為芒果夠甜夠香

更加令佢甜味濃縮左 更甜!!! 連帶住既香脆酥皮一齊食

香口非常!!!!
焗芒果酥皮卷
份量唔少 襯熱食先好味

忌廉可以更多 令到口感可以再滑啲

不過佢用上厚身既忌廉 感覺好實在 香甜味濃
糖不甩 (六粒)
糖不甩 (六粒) $28

最後就飲返杯果汁黎淨化一下我既晚餐同甜品

新鮮即拃既西瓜汁 冰涼鮮甜 即時爽晒!!! 而且呢杯野唔細

真係幾抵飲 重點係可以幫助消化 容易入睡
2017-01-24
$80 (宵夜)
糖不甩 (六粒)
西瓜汁
2017-01-23 72 浏览
食完飯諗住食返個甜品,叫咗一個朱古力心太軟,一個榴槤心太軟。甜品一上到枱靚到係咁影,點知一食落口⋯⋯重點係,我係一個超鐘意食榴槤和唔嘥嘢嘅人,竟然難食到我只食咗兩啖。第一淡~心諗,臭嘅?第二淡~放棄,唔食。舊蛋糕又硬又實,啲心又臭又超甜,係舊雪糕好啲,只得甜味,我都食咗一半⋯⋯仲要覺得條脷有嗱嘅感覺,返到屋企刷完牙都仲係咁之於個朱古力心太軟都只係實舊蛋糕實咗啲,朱古力無朱古力味,都食得落口⋯⋯總之以後一定一定唔會再去

總之以後一定一定唔會再去
2017-01-22 89 浏览
史上最最最難食同最最最求奇糖水鋪出現啦幾個人飯聚後,諗住開開心心去食糖水行到五代同糖舊鋪,先知變左發記幾個未試過,又懶得行去第二個地方,唯有拎飛等入座叫左幾款糖水楊枝甘露-差到一個點 -選材差,柚子發苦綠豆沙- 溝左大量清水 -係溝清水,唔係清糖水 -綠豆超少,稀過白粥 -放喺度兩分鐘,水同綠豆會變成兩 層絕對唔會再試,亦希望大家有心理準備一碗綠豆沙,都要溝水賣,我覺得佢好唔尊重客人,到底為左賺錢,要賺到幾盡?附綠豆沙圖一張
史上最最最難食同最最最求奇糖水鋪出現啦

幾個人飯聚後,諗住開開心心去食糖水

行到五代同糖舊鋪,先知變左發記

幾個未試過,又懶得行去第二個地方,唯有拎飛等入座

叫左幾款糖水

楊枝甘露-差到一個點
-選材差,柚子發苦

綠豆沙- 溝左大量清水
-係溝清水,唔係清糖水
-綠豆超少,稀過白粥
-放喺度兩分鐘,水同綠豆會變成兩 層

絕對唔會再試,亦希望大家有心理準備

附綠豆沙圖一張

2017-01-21
$40 (宵夜)
  • 苦味之選-楊枝甘露
  • 伏中之伏,綠豆沙