衬住今个星期六假期,我就去左位於观塘既登堂叫左个 A Very Alice Tea Party Afternoon Tea Set,依个Tea Set系登堂最新推出架,咁就梗系去试下啦。依个Tea Set有成11款食物,甜点同咸点都设计得几精致,色彩缤纷,好吸引。甜点方面,“Sleepy tea” raspberry macaron做得几出色,马卡龙既甜俾中间既raspberry同吉士中和左,变到好易入口。Strawberry serenade crystal tart个卖相就好可爱,朱古力蘑菇几浓味。Peanut Chestnut Tart个栗子蓉几幼滑,唔会太过浓味,仲有少少花生,令口感更丰富。咸点方面,Salmon Roe Toro Avocado Tart有Toro同三文鱼子,几鲜味,味道都好夹。Uni Crab Meat Kimchi “Pie Tee”有海胆同蟹肉,海胆好甘香,配上蟹肉几好味。我亦都另外点左两杯饮品,Rich chocolate既朱古力味好浓郁,饮落唔会觉得太甜,钟意饮朱古力既朋友可以试试。今次依个Afternoon Tea Set 我觉得食物整得几精致,餐

今次依个Afternoon Tea Set 我觉得食物整得几精致,餐厅亦都有为Alice Tea Party特别布置,令人更有代入感。
2021-06-20
  • tiramisu
  • 苹果茶
餐厅:登堂 (观塘)地址:观塘兴业街4号The Wave2楼跳舞前去咗登堂食个tea先去跳舞,唔喺太想食主食,又见到佢哋新推出咗几款新甜品,所以就一於试试佢😇呢间多国菜有feel餐厅登堂,自5月起联同Baileys推出咗四款期间限定嘅甜品🍮,每一款都充满特色同惊喜🤩,以夏天同Baileys作为主题。市面好少见到Baileys系列甜品,唔知又吸唔吸引到你呢🥃?Baileys Romance Mountain $98望落似足怀旧甜品火焰雪山🏔️,粉红色充满春夏嘅感觉,再加上可食用嘅玫瑰花同叶🌹,打卡指数爆灯📸,食落有浓浓既玫瑰蛋白香味,入面喺海绵蛋糕🍰,而底层就喺Baileys软挞Baileys Choco Mousse Tart $58呢个挞望落就已经吸引🤤,用咗比利时朱古力再配合Baileys嘅独有味道,切开原来有重重惊喜,挞皮外层松脆,朱古力粉铺满每一个角落🍫,慕丝之中有一粒粒嘅黑白朱古力脆珠,够晒surprise🎊另外仲有Summer Baileys Latte同Downtown Baileys Banana Split,唔知你又想试边一款甜品呢🍧?
餐厅:登堂 (观塘)
地址:观塘兴业街4号The Wave2楼

跳舞前去咗登堂食个tea先去跳舞,唔喺太想食主食,
又见到佢哋新推出咗几款新甜品,所以就一於试试佢😇

呢间多国菜有feel餐厅登堂,

Baileys Romance Mountain $98
望落似足怀旧甜品火焰雪山🏔️,粉红色充满春夏嘅感觉,
入面喺海绵蛋糕🍰,而底层就喺Baileys软挞

Baileys Choco Mousse Tart $58
呢个挞望落就已经吸引🤤,

2021-05-03
2021-09-02 0 浏览
平时放工後总会急急脚走想避开放工人潮,这天happy friday 反而约了朋友在观塘chill 吓。餐厅占了全层,面积大得可搞cocktail party。当时客人不多,坐位舒适。先叫了个芝士薯条,边吃边等朋友。薯条份量大,炸得外脆内软,芝士也很慷慨朋友都到齐,我们叫了个蟹肉咸蛋黄意大利饭,上菜时都被漂亮的卖相吓亲,上面还有不少金箔呢!不过份量share 食的话就有点少 ,味道也比卖相来得普通,没有很惊艳之後pizza 也上来了,饼底烟韧,咸香的火腿配芝士,再加火箭菜是不败的菜式~本想试试他们的waffle 做甜品,不过刚刚卖完了~点了个脆皮香蕉配绿茶雪糕,真的棒住肚埋单了~

2021-08-31 0 浏览
本来顺路打算到来食件蛋糕和饮杯嘢,被餐厅介绍下,突然变了食afternoon tea set,食到饱饱。餐厅现在做紧Alice主题的二人下午茶餐,平日星期一至四价钱$528再加一,其他日子就要$568再加一,价钱不便宜,包两杯饮品,食物和饮品内容和选择,可看以下menu,我哋叫的两杯冻饮都系细细杯,食物咸的可以,甜点就…。餐厅环境和服务也可以,不过本人觉得这样的质素,价钱有点贵,不比一些酒店便宜,不推介。
2021-08-25
2021-08-25 0 浏览
重回两年前到访过的「登堂」 但这次有点失望😔 首先餐厅的情调已大打折扣 这次灯光没有刻意调暗 环境也有少许嘈杂 靠墙位置的座位空间不算很多 左右两旁的谈话内容几乎可以全都听到 食物方面还好吧 性价比没有很高🙃🙃 以人均$500的预算可以有更好的选择𝗪𝗵𝗮𝘁 𝘄𝗲 𝗼𝗿𝗱𝗲𝗿𝗲𝗱:‎♡ 松露油帕马臣芝士炸薯条 $78 ‎♡ 法式焗田螺 $98‎♡ 烤西班牙黑毛猪扒 $298‎♡ 海胆蟹肉意粉 $258‎♡ Hazelnut Honey Latte $55 ‎♡ Pot of Jasmine Tea $48

𝗪𝗵𝗮𝘁 𝘄𝗲 𝗼𝗿𝗱𝗲𝗿𝗲𝗱:

‎♡ Hazelnut Honey Latte $55
Hazelnut Honey Latte

‎♡ Pot of Jasmine Tea $48
Hazelnut Honey Latte
当晚一家四口外出食饭庆祝生日,所以就book咗观塘区一间好似几高级嘅餐厅。1) 澳洲牛面颊肉酱阔条面 ($158)呢个阔条面质素几好,欣赏佢嘅温泉蛋,只系份量略嫌太少,我哋四个人分,每人都只系食到一啖🤥2)烧德国咸猪手X2($228 per one)今次order既呢两只咸猪手烤得偏乾,啲咸猪手嘅表皮亦都颇韧,唔算脆,感觉似系一早煮好,我哋落单先翻热俾我哋咁😵‍💫 3)红豆窝夫+抹茶雪糕($68)一般餐厅窝夫水准,伴碟的红豆略嫌太甜🤔整体来讲,以呢个食物价钱,餐厅嘅服务质素只能算是还好,楼面长期唔够人,搵个侍应加单都难。只系餐厅装修得grand,而令到成间餐厅嘅食物好似high class左,个人觉得系over price🤥

1) 澳洲牛面颊肉酱阔条面 ($158)

2)烧德国咸猪手X2($228 per one)

3)红豆窝夫+抹茶雪糕($68)

一般餐厅窝夫水准,伴碟的红豆略嫌太甜🤔

2021-07-17
2021-08-19 250 浏览
观塘高质餐厅有好多,而登堂嘅环境,食物质素,服务暂时都系属於中上水平的,个别服务员介绍餐饮食物做得唔错,更有酒侍推荐餐酒,如果想同朋友食一餐有质数啲西餐,登堂可以系你嘅其中一个选择。介绍返今晚呢我哋就order咗每人一个5 courses tasting menu($480),三个前菜,一个pasta,一个 main。我就加咗Wine pair up($250)包4杯餐酒,好喇就等我讲下有的乜野食啦。法国生蚝 - 当日时推介嘅系white pearl,食开生蚝就一定识 white pearl,佢爽脆得嚟带海水味,加埋佢哋个带酸Sauce,鲜味得嚟又醒胃。la naine blanche 2018 - 成枝酒只系用葡萄之王 "Sauvignon"酿造,nutty同dry,配生蚝好夹。鱼子酱三文鱼他他 - 鱼子酱味唔系好出,系咸鲜嘅,但唔太明显,外围嘅白点系啲酸汁嚟嘅,我谂一来系摆盘靓啲二来系佢知啲caviar唔系靓货,想充撑一下啲食味咁,底层啲三文鱼他他就正常,摆嚟打卡系唔错嘅,但整道菜食味一般。香煎鸭肝伴带子 - 两者煎得生熟程度刚好,鸭肝外脆内嫩,size虽然较细,但食味浓郁又带咸香

香煎鸭肝伴带子 - 两者煎得生熟程度刚好,鸭肝外脆内嫩,size虽然较细,但食味浓郁又带咸香,配佢个肝酱酸汁共吃絶品,带子生熟煎得都系刚好,前得嫩滑,来货明显都系好野嚟。不错吃呢。

七水 纯米吟酿 - 鸭肝就配依枝七水纯米吟酿,酒身米香带微酸,与鸭肝食味平衡又可中和油腻感,不错。

Mushroom Cappuccino - 用全Mushroom加cream打出来的餐汤,超浓郁的餐汤,份量得espressos咁多,但由於超浓郁所以咁嘅size已经足够。

sorbet - 食主食前会有一个清新啲雪笆俾你洗下条味蕾嘅,系一个菠萝味雪笆,唔太甜,作为一个食主菜前嘅小吃系唔错嘅。

Shrimps Orecchiette - 大虾猫耳朵拿波里汁,大虾煎得弹牙,猫耳朵烟靭得嚟食得到面粉香,但食得出唔系用最靓00号面粉整,因为佢烟靭得嚟带少少粉口,如果可以改善埋依个问题,成个pasta即刻滋味倍增,致於拿波里汁就唔太酸,食得出蕃茄酸甜味道,不错的。

Parma Ham Trofie - 波菜忌廉汁特飞面,波菜忌廉汁都系果啲味,但上面加咗啲咸蛋黄,食味即时丰富咗,配上个手工面不错吃,手工面好似狗仔粉咁,不过系烟靭十倍嘅狗仔粉啫,加埋啲什菌,成个pasta系充满着丰富嘅不同口感。好食呢。

Frecciarossa Pinot Nero Rosato Margherita 2020 - 透明浅玫瑰红色酒体,一落杯就闻到好香果味,但饮落就无乜味,只有淡淡的葡萄味,配味浓的忌廉汁及蛋黄,可以冲淡油腻感。

M5和牛(medium) - 有牛味,刚好medium,但唔够肥,不过M5就系唔够肥咖啦,哈哈~

宝云羊架 (medium well) - 生熟又刚好medium well喎,扒炉厨师抵赞,面包糠、百里香、蒜茸好出,有肉汁,好食嘅。

Francesco Intorcia Heritage Marsala Superiore Rubino N.V. - 好甜,似Dessert wine多过餐酒,但与羊架又出奇咁夹喎,食完羊架再饮杯酒即刻感觉到杯酒滑身咗好多。

香橙mocha - 搣碎个风乾橙片捞埋一齐饮更为好饮呢。

埋单连加就$1395,其实系贵咗啲嘅,但其实食物有啲质数又唔洗点配点夹,想食餐fine dinner,登当会系一个唔错嘅选择呢。
题外话/补充资料: 有部份侍应啲态度麻麻(包括语气,动作及听觉),但其中有二位系好专有礼,会尽力介推同讲解返公司食物同酒的detail,如果改善埋依点一定会令整体用餐体验加分呢。
2021-08-16
2021-08-17 46 浏览
【疯癫试食】|Downtown Happy Friday约埋旧同学就齐齐落观塘搵吓有咩好嘢食啦 见到登堂好似唔错咁 环境又阔落 食物种类都算多 咁就入咗去试吓🙆🏼‍♂️一开始就已经见到有生蚝🦪店员见我哋望紧生蚝都主动过嚟介绍吓有边啲时令生蚝好食😋 咁我地都决定叫半打打个头阵☺️ 生蚝净番既数量都唔算太多 Gillardeau 海水味比较重 食落口感非常弹牙结实👍🏻 够哂鲜甜😍仲叫左个避风塘软壳蟹 软壳蟹都几大只吓 面头铺满足好多好多炸蒜❤️ 配上热辣辣炸起既软壳蟹 惹味到不得了🙆🏼‍♂️主菜部分就有烟三文鱼Pizza 个堆Mozzarella Cheese 同 Feta Cheese 🧀 多到不得了😂 之後有个手制全蛋面Carbonara再配上夏季黑松露 我就觉得比较普通啲 面身做到好淋身 无咩弹牙嘅感觉 有啲啲失望 😞 然後最後就仲有威灵顿牛柳 酥皮焗到非常脆身 切开时仍然见到粉红色肉身 唔会焗到过哂火位👍🏻 牛柳肉质嫩口亦非常Juicy👍🏻另外仲有烧猪肋骨
【疯癫试食】|Downtown

另外仲有烧猪肋骨
2021-08-13
2021-08-15 244 浏览
相信好多人都系为左个tea而黎,但我地一班人因为工作关系,只可以先试试晚餐。由於一早已经系openrice book左位,一去到7点已经入得,目测都几full,所以建议大家要book位啊。前菜:生蚝,串烧拼盘生蚝叫左white pearl同gillardean,系个好nice既侍应推荐。上菜个位都有教我地先食white pearl再食gillardean,因为white pearl系比较清甜,後者就坐海水味少少,但2种都好新鲜。串烧拼盘都比预期丰富同多种类,而且有住浓浓既烧烤味,用黎打卡定食都一流。主菜:夏威夷pizza,威灵顿牛柳,鲜海胆蟹肉三文鱼子宽条面,北海道鲜带子扁意粉Pizza芝士极多,比街外既夏威夷pizza更好食,但最推一定系威灵顿牛柳,但皮好苏脆,肉质一啲都唔”孩”。另外,2个意粉未到好惊艳,但都几好食。鲜海胆蟹肉三文鱼子宽条面虽然有一大旧海胆,但一啲都唔流,而北海道鲜带子扁意粉就带少少辣味,比较岩大人食。

前菜:生蚝,串烧拼盘

生蚝

夏威夷pizza
威灵顿美国特级牛柳
鲜海胆蟹肉三文鱼子宽条面
北海道鲜带子扁意粉
呢间系观塘好出名,好多好评,咁啱今日约朋友观塘食饭,就决定来呢间试下。果然系人气餐厅,星期四夜晚过去都人山人海,睇呢个真像都觉得应该好味。法国烟鳝沙律🥗呢个作为前菜都几出色,青苹果酸酸甜甜好开胃,鳝肉弹牙,食落一啲都唔声,冇谂过呢个Combination都几好味。炭烤鸡中翼配泰式罗望子汁🐔鸡翼烤到好脆身,食落热辣辣几juicy,配埋酸酸辣辣既罗望子汁,出奇地夹~炭烤阿根廷草饲安格斯肉眼牛排🥩 我地叫左5成熟,呢个程度刚刚好!食落牛味好足,而且唔会好鞋好难咬,但系稍嫌块扒薄左少少,如果厚身返少少就会食得开心啲。鲜鱿鱼芝士忌廉汁手造阔条面🍝只碟好大,但系份量就好细😅。味道不过不失,但系就噏唔出有乜特别。串烧拼盘🍢呢个虽然有啲贵,但系就好大盆,打卡一流。食物方面就各样野都烧得不错,每一样都热辣辣,但系个人觉得有油左啲,如果乾身返少少就好啦!总括来讲,呢间餐厅食物每一样都做得不错,但系份量偏小,价钱偏贵,感觉上唔系好值呢个价钱🤔我哋四个人去,买单都要每人四百几💸。去食一次系OK嘅,但系应该就唔会再回头啦!

法国烟鳝沙律🥗

炭烤鸡中翼配泰式罗望子汁🐔

炭烤阿根廷草饲安格斯肉眼牛排🥩

鲜鱿鱼芝士忌廉汁手造阔条面🍝

串烧拼盘🍢

2021-08-09 146 浏览
应该一早信OpenRice其他留言,喺呢间餐厅食咗成世人最唔抵既$500up🙂牛又冇味要劲落盐手工pasta又唔入味又硬。食完仲唔饱...伏到pk 信我大家真系唔好嘥时间嘥钱食呢间!
2021-08-09
2021-08-09 121 浏览
🔆串烧拼盘$𝟛𝟡𝟡menu指系2-4人份量,但两个人食的话感觉会很heavy,因为基本上全部串烧都是偏油腻🙈但系营养均衡方面反而几完满🤣有猪牛鸡,有翠玉瓜同鸡髀菇,海鲜嘅代表有虾、三文鱼同白鳝仲有带子🤩味道虽无惊喜,毕竟都是串烧烟薰味,但同朋友边倾住计边试哂咁多款串烧都会食得几尽兴🥰🔆美国马尼拉蚬$𝟙𝟠𝟠我地3个人基本上食拼盘都已经好饱,所以唔敢再嗌pizza/意粉,就叫左个蚬食🙌🏼份量都几多,只只都饱满有肉。不过佢配嘅忌廉汁就可圈可点,觉得掩盖左蚬的鲜味😣但味道系可以接受的,而且欣赏佢有d菇同埋跟两件蒜蓉多士🔆朱古力心太软配椰子雪葩$𝟠𝟠 想为同行朋友庆生,所以订位时有讲低想写字系甜品,但款式系现场落单先叫,因为店员话系电话佢好难讲我知甜品有咩拣😂dark chocolate的心太软带苦涩味,食左一啖我就转战雪葩🤤更为吸引😝浓浓椰子味,食落质感细滑,冰凉透心❤️食物味道虽然唔出众,但貌相有加分,餐厅环境氛围亦都好舒适。占地过万尺座位阔落,有好多枱,所以都无催赶我地走👍🏼值得一提系佢个洗手间几靓🤣又乾净🥰附图
🔆串烧拼盘$𝟛𝟡𝟡
美国马尼拉蚬

🔆美国马尼拉蚬$𝟙𝟠𝟠
朱古力心太软配椰子雪葩

🔆朱古力心太软配椰子雪葩$𝟠𝟠

朱古力心太软配椰子雪葩
系OpenRice见到呢间野系热门榜,环境睇落唔错,即刻book黎打算朋友聚餐去食,点知大中伏🙃-同朋友每人叫左个意粉再加pizza同野饮 个餐送汤嘅,个汤就正正常常冇乜特点。叫左个至尊pizza都几好,芝士都几多,未去到超好食,入到口咁-点知啲意粉出事😊个黑松露手造幼蛋面睇落好靓呀,仲有好多黑松露片围边。放落後系完全冇味,唔知以为自己食紧老人餐,完全冇汁又好乾,黑松露味又唔浓;真系唔抵食😐!!之後我叫左个肉酱阔条面,谂住实冇事啦,但最有事系佢😊,啲猪肉极唔新鲜仲要有阵街市味咁😥完全唔掂,放落口都想呕,仲要有後劲涌起,个阔条面又要劲粉身,好难入口,劲似啲粗条橡筋😂成碟野系不知所谓,食到大家想呕🤢🤢叫完食左几啖就算😮‍💨-朋友叫左杯果茶都系奇奇怪怪,个杯几靓嘅,但杯野有阵奶味咁😅一啲都唔fresh,好不济。我叫个杯Americano就正正常常,但偏酸,唔啱我口味啦😓-总结:呢间野真系试一次就够,同埋啲意粉可以唔洗叫😇难食到呕,见佢评分好,又系热门榜,以为好掂,价钱贵又难食😅六个人食左千几银,但我好似食左阵风💨💨

同朋友每人叫左个意粉再加pizza同野饮
个餐送汤嘅,个汤就正正常常冇乜特点。
叫左个至尊pizza都几好,芝士都几多,
未去到超好食,入到口咁
点知啲意粉出事😊

成碟野系不知所谓,食到大家想呕🤢🤢叫完食左几啖就算😮‍💨

澳洲牛面颊肉手造阔条面
2021-08-01 281 浏览
餐厅位於观塘鳄鱼恤中心附近的The Wave 商场2楼,全层都是登堂, 十分大间,座位间距离十足。见到好多评论都推介这里的下午茶,今次来试试晚餐,Weekend 餐牌上有一款 6 course set dinner, 亦有 a la carte。松露油帕马臣炸薯条 $78先来的炸薯条份量很多,用点心蒸笼装住,上边铺了一些芝士碎。薯条看来是即炸即起,上枱时仍然看见油分留在薯条上,松露味不太够。手拆鲜虾肉.蟹粉.咸蛋黄意大利饭$228意大利饭的卖相不错,上边有些金箔点缀,很适合打卡,酱汁好味,咸蛋黄味道浓郁,可惜意大利饭饭身软硬不一,草菇不新鲜味道变了😞。整体来说,服务水准都不错,可惜食物质素不一,我们位置隔离餐枱支灯有时闪下闪下,虽然不是什麽大问题,但是闪闪下唔系太舒服。

松露油帕马臣炸薯条 $78

松露帕马臣芝士炸薯条

手拆鲜虾肉.蟹粉.咸蛋黄意大利饭$228

手折鲜虾肉.蟹粉.咸蛋黄意大利饭

2021-07-31 303 浏览
🍽 登堂 观塘兴业街4号The Wave2楼🐽登堂占据左wave 2楼全层,环境阔落舒适,装潢精致优美。侍应哥哥好热情,服务周到,无论系食物质素定系服务都系一间唔错嘅西餐厅😋。⁣⁣经典意大利卡邦尼·自家制手做幼蛋面面 $148(🧡🧡🧡)一上菜有啲惊讶,个面真系好黄!唔系我修图修到呢只色🤣同记忆中嘅白汁卡邦尼有啲唔同,食落味道较清淡,佢嘅自家制意粉烟韧挂汁,呢碟意粉味道唔算差,但我都系比较喜欢普通嘅卡邦尼意粉啦。鸡肉墨西哥烤饼 $148 (🧡🧡🧡🤍)墨西哥烤饼配有三种酱汁配搭食用,分别系牛油果酱、酸忌廉同埋番茄莎莎,牛油果酱顺滑香浓,蕃茄莎莎清新可口,酸忌廉就系画龙点睛之笔。墨西哥烤饼里面有满满嘅鸡肉,再配搭埋酱汁,真系好好食👍🏼烤德国咸猪手 $228 (🧡🧡🧡)德国咸猪手的外皮香脆,肉质嫩滑,配搭咸酸菜同黄芥末能够解腻。(5分满分,🤍=0.5分)⁣⁣环境 :🧡🧡🧡🧡价钱:🧡🧡🧡味道:🧡🧡🧡⁣⁣抵食指数:🧡🧡🧡

🍽 登堂
观塘兴业街4号The Wave2楼

鸡肉墨西哥烤饼 $148 (🧡🧡🧡🤍)
烤德国咸猪手 $228 (🧡🧡🧡)

(5分满分,🤍=0.5分)⁣⁣
环境 :🧡🧡🧡🧡