2020-02-29 208 浏览
第一次食,有惊喜,野食不错,价钱亦适中,炸虾pizza 好唔错,最好味一定系炸鸡翼,估唔到呢个时候都唔少人帮衬,八点已经冇空台,但台与台之间位置都较近,始终都系小店,但整体感觉不错
芝士🧀薯波🥔🧆 $50唔好睇👀佢细细粒 其实都几满下嘅芝士酱🍯好多 一啲都唔孤寒🤪食到个底🥣仲会有 🍴虽然薯波🧆睇落好易整🤲🏻但整得好唔好食 又系另一层次🧘🏻‍♂️🧘🏼呢个薯波我比好高分😌👍🏼👍🏼值得叫虽然价钱偏贵💸好味程度🌟🌟🌟🌟.美式烧烤牛🐃肋骨 $128唔太大份🍽 味道都好食嘅👅正常发挥 如果锺意❤️食嘅朋友可以叫好味程度🌟🌟🌟.三重芝士炸虾🍤Pizza 🍕$115系有一大个嘅🍕 但唔记得左影😞😞可能我本身对佢期望🤔几高所以有d 失望🧐系几特别嘅一款嘅Pizza👻但系无我想像禁好食当然 我唔觉难食嘅不过只系觉得无其他人👦🏻👩🏻👨🏻形容到禁好食正常好味程度🌟🌟🌟总括依然呢我觉得呢间🏠都几值得去嘅野好食 环境又靓高质小店🧑🏽‍🍳👩🏼‍🍳 推介
芝士🧀薯波🥔🧆 $50

野好食 环境又靓
高质小店🧑🏽‍🍳👩🏼‍🍳 推介
  • 芝士薯波
2020-01-04 596 浏览
今日同朋友搵左呢间cafe试试但系点知...🙀环境cafe唔系好大 不过人都几多 所以有啲迫不过呢个都唔系最大问题而系铺头有好多蚊 坐左一个钟左右 已经有5/6只蚊🤦🏻‍♀️好夸张!服务有一个男waiter嘅态度都几差 串串地🧐不过其他女waiter嘅态度就好啲 同埋话个个男仔系新黎窝🥱食物啲嘢食唔系好大份 男仔就未必够😂味道都唔错 几好食🤤今次叫左泰式酸辣香茅猪排沙律($68)猪排份量唔多 但系几入味😛

今日同朋友搵左呢间cafe试试

食物
啲嘢食唔系好大份 男仔就未必够😂
味道都唔错 几好食🤤
今次叫左
泰式酸辣香茅猪排沙律($68)
猪排份量唔多 但系几入味😛
2019-12-28 431 浏览
周五晚上去试了一下,三重芝士虾pizza,没有吃出三重芝士,不过味道还行,小食拼盘,薯球好吃,芝士西兰花好吃,鸡翅也不错,饮料很特别,樱花荔枝很清爽,推荐一下!
2019-12-03 762 浏览
长沙湾文青cafe真系有唔少,今次就试下依间疯鸟🦅-木系既装修,令人有种舒服既感觉,钟意望街景既朋友有福喇,餐厅设有窗台位,晏就3,4点黎到,食客并唔多,好岩同闺蜜食个tea,倾下计👭-嗌左2个餐,讲左个炸鱼薯条先🍟 炸鱼有2大旧,粉浆唔算厚身,鱼质嫩滑,热食脆口,油腻感一般,薯条都唔错☺️轮到依个炸虾pizza,芝士份量十足呀,批身属於薄身,炸虾非常脆同弹牙🍤,Pizza 食落啖啖芝士,好鬼正😆最後就紧系要用甜品作结啦,嗌左个抹茶麻糬窝夫,窝夫比较淋身,做唔到外脆内软既效果,而且份量少,有d失望呀。😩
长沙湾文青cafe真系有唔少,今次就试下依间疯鸟🦅

2019-11-30 676 浏览
长沙湾呢间Cafe,我已经帮衬过n次,真系食极都唔会厌😆,原因好简单,佢餐牌真系转得好快!我每次去食午餐嘅餐牌都唔同,所以系唔会食到厌😁🔹泡菜汁豚肉长通粉:有少少似食韩国泡菜猪肉锅嘅味道😂都几特别!但放落长通粉度出奇地夹到😍唔错唔错!🔹香煎鱼柳扒南瓜意粉:味道好特别,煎过嘅鱼柳,鱼油嘅香味散发晒出嚟,酱汁食落会有南瓜嘅味道,南瓜中和左鱼油嘅油腻感👍🏻所以食落只带香味,一啲都唔会觉得油腻😎🔹Latte(热): 咖啡味香浓,饮落都几滑溜!咖啡拉花都做得几好,线条分明🤩评分味道:4.5/5服务:3.5/5环境:5/5性价比:4.5/5回头率:4.5/5

味道:4.5/5
服务:3.5/5
环境:5/5
性价比:4.5/5
回头率:4.5/5

2019-11-29 394 浏览
虽然lunch有点赶,有时仲要等位,但又未必成日夜晚黎dinner,但简唔中黎文青下,赶或等阵都要嘅。佢嘅选择都算多,有6个lunch set选。包一杯茶。我选左惹火菠萝鸡汉堡配美国薯条,佢嘅薯条系少少似美式薯角嘅整法 可惜在就系薯条罗。个包,其他人睇我食唔食到 因都厚厚地。我当然按扁佢先食啦。一路食 个块菠萝系咁滴汁出黎....但咁即系好juicy罗。反而个鸡扒变左配角咁。不过整个包系正嘅。跟餐减$20,可改配特饮,选左柚子苹果茶。上枱见到块薄荷叶,个味就普通 但用心嘅叶系上面,加埋几块苹果,感觉high左,味道都变得其次了。$68+18,以一个lunch黎讲,贵就贵左D,但有一份文青feel嘅,间中都要黎下吸吸灵气。
佢嘅选择都算多,有6个lunch set选。包一杯茶。

个包,其他人睇我食唔食到 因都厚厚地。我当然按扁佢先食啦。
一路食 个块菠萝系咁滴汁出黎....
但咁即系好juicy罗。反而个鸡扒变左配角咁。
不过整个包系正嘅。

2019-11-14 384 浏览
as we all know the situation in HK, it is important to find a window to let us breath out. The restaurant decorated very warm and nice. Not many tables but not squeezing people. Everyone got their comfort zone. When you look at their menu, you will be surprised by their price. You can't imagine how reasonable the price is. All meal is around $60 for a set. I have ordered the Pan-fried fillet spaghetti with pumpkin source.  The spaghetti cooked right in time. Noodles are not too hard and not too

I have ordered the Pan-fried fillet spaghetti with pumpkin source.  The spaghetti cooked right in time. Noodles are not too hard and not too soft. The source is perfect, it is perfectly enough to stick on every single spaghetti.

Just want to comment on the fillet that, it is cooked good, but less seasoned on the fish so that you can taste the frozen taste in the fish. Suggest to put more pepper.

The lunch set served with a pot of tea. There is variety options like the Earl grey, Camomille, Lai chi Rose, breakfast etc.

The lunch is perfect and definitely will visit again!
2019-11-14
2019-10-19 541 浏览
再一次「疯鸟」🤤虽然之前已经介绍过,但好野又点会只去一次😎今次去到竟然已经转左Menu,惊喜惊喜!咁就同上次一样叫左两个set开心Share😋咸牛肉饼汉堡包:呢只面包既口感系我锺意果只,烘到外脆内软👍🏻咸肉饼做汉堡都几特别,但咬起来较实,因为系猪肉既关系,食落冇牛肉咁juice !而薯条都食得出系即刻炸的!蔬菜就Keep住新鲜既水准!整体都唔错!菠菜吞拿鱼蘑菇汁长通粉:蘑菇汁既味道浓郁!加埋芝士,简直系绝配!仲可以拉丝添呀😍
再一次「疯鸟」🤤虽然之前已经介绍过,但好野又点会只去一次😎

咸香肉饼汉堡包

菠菜吞拿鱼蘑菇汁长通粉
2019-10-18
咸香肉饼汉堡包
菠菜吞拿鱼蘑菇汁长通粉
「当你在外头世界快要疯了/ 来这边坐坐歇歇」长沙湾宁静既街道上有一间叫做<疯乌>既小cafe,比都市中营营役役既人有个歇息既地方…▪️英式芥末烤牛脷 $53佢地既牛脷真系超级好食!牛味十足、软嫩到入口即溶既牛舌上面涂上芥末酱▪️焗西兰花芝士卷 $56系ikea西兰花薯饼既精致版😍微脆既炸衣,咬开系软熟既西兰花薯蓉,点埋芝士酱就更正! ▪️惹火菠萝鸡堡(跟薯菜) $80其实睇左网上食评想食牛/猪,不过当日既系鸡🤣最期待既汉堡,食落却非常普通😅包无烘脆,鸡扒厚实大块,但食落同阪烧鸡腿包其实无分别,除左多左旧菠萝😹😹▪️苹果香煎松阪猪沙律 $68苹果松阪猪好似几特别咁,其实食落都系一块好食啲既猪扒+芝麻酱掞沙律,感觉无咩惊喜位🤔但胜在大盘😂▪️盐酥菇 $53无期望结果觉得好好食!佢既椒盐唔系炸衣出面洒上,而系腌左喺啲菇度!个菇劲厚切同juicy▪️特浓朱古力麻糬窝夫 $70网上推介,但唔系太识欣赏😂质地软软地,好似有少少烟韧既,但我只觉得系摆淋左既窝夫而唔系麻糬口感😅▪️樱花荔枝茶 $18樱花糖浆惊伏既话可以叫佢另上,不过个人觉得个樱花味都唔算伏。唔加既话系好清淡既荔枝茶味。(🌟逢嗌主菜/沙律野-$20😍
「当你在外头世界快要疯了/ 来这边坐坐歇歇」
英式芥末烤牛脷

特浓朱古力麻糬窝夫

▪️特浓朱古力麻糬窝夫 $70
樱花荔枝茶

▪️樱花荔枝茶 $18
樱花糖浆惊伏既话可以叫佢另上,不过个人觉得个樱花味都唔算伏。唔加既话系好清淡既荔枝茶味。(🌟逢嗌主菜/沙律野-$20😍)

整体黎讲,佢唔系超绝赞好食,但以同类西式cafe对比,佢性价比都几高,唔系次次食西式野都要用百几二百蚊食细细碟意粉既👻
英式芥末烤牛脷
焗西兰花芝士卷
2019-10-02 438 浏览
今日下午去了长沙湾一间叫疯鸟的餐厅食个下午茶😋我是第一次黎的,虽然店内面积不大,但装修几有有特色,好文青feel,店内环境比我感觉几舒适😊下午茶时段,唔算太多人,可以静静地休息一下😊我同同事每人叫了一份餐,大家一齐吃!我地叫了一份菠菜烟肉杂菌意大利粉及法式芝士火腿多士😋绝对有惊喜🤩他的意大利粉烹调得刚刚好,唔会太硬或太软,菠菜面吃起来很有味道,完全没有菠菜的苦涩味!而法式芝士火腿多士都很好吃👍🏻面面的外层用鸡蛋液煎香过,蛋味好香😋野饮都唔差!洋甘菊茶味道好特别,大家一定要试试👍🏻

下午茶时段,唔算太多人,可以静静地休息一下😊

我同同事每人叫了一份餐,大家一齐吃!

我地叫了一份菠菜烟肉杂菌意大利粉及法式芝士火腿多士😋

菠菜烟肉杂菌意粉

法式芝士火腿三文治

野饮都唔差!洋甘菊茶味道好特别,大家一定要试试👍🏻
洋甘菊茶
蜂蜜柠檬茶
2019-10-02
菠菜烟肉杂菌意粉
法式芝士火腿三文治
洋甘菊茶
蜂蜜柠檬茶
2019-10-02 350 浏览
下昼4点去到, 好多人食下午茶餐, 其实环境装修无问题, 但可能抽风不好, 成间铺都系炸薯条味.开头老婆谂住叫espresso flat white, 佢话出面太乱, 咖啡豆送唔到货嚟, 无所谓, 叫杯荔枝玫瑰茶, 因为系茶包, 好快就到.我叫咗杯也门手冲咖啡, 等咗40分钟终於嚟到(当时并不繁忙), 但味道一般.最後, 走的时候却见到其他人正饮espresso的咖啡.咖啡普通, 店员服务普通, 价位喺呢区太贵, 不会再去.

最後, 走的时候却见到其他人正饮espresso的咖啡.

咖啡普通, 店员服务普通,
价位喺呢区太贵, 不会再去.
2019-10-01
2019-08-10 764 浏览
寻晚dinner朋友介绍去一间系长沙湾嘅餐厅,应该系果头都几出名,佢试过话唔错,咁我地就一齐去。俾大家睇下个餐牌先:主食同小食全部都好吸引,唔知点拣...最後拣咗个黑松露野菇义大利饭,同埋小食分享拼盘:个饭俾我想像中creamy,系适合香港人口味嘅risotto,饭质比较软身,黑松露味都相当特出,同野菌系perfect match。好食好食。小食拼盘嘅鸡翼本身自己冇乜味,要沾隔离嘅酱一齐食先好食。最值得一赞嘅系个炸杏鲍菇,外脆,内非常juicy...令我回想返系台湾食过嘅杏鲍菇...薯条就正常,应该冇乜薯条可以难食?😂西兰花芝士卷都不过不失,唯一有d失望嘅系中间d蕃薯波,味道一般,食多几粒有d济。黎到甜品时间,我地拣咗个宇治抹茶麻糬雪糕窝夫,一黎到我以为佢俾咗士多啤梨味我:但原来冇错到,出名真系有士多啤梨,但上面旧雪糕系红豆雪糕黎,下面窝夫切嘅系真系绿茶味,同红豆雪糕相辅相承。重点系个窝夫里面嘅质地真系麻糬咁,非常chewy,唔同平时食d普通waffle!呢个甜品好好食!😍
俾大家睇下个餐牌先:

「麻糬窝夫💖($68)」即叫即制 上台热辣辣 麻糬烟靭烟靭 好有咬口🤤配埋慢慢溶嘅雪糕🍨一齐食 甜度岩岩好!宜家仲有特浓朱古力同抹茶两只味tim🍫🍵注意⚠️:正餐menu会不断更新-The Homemade Waffle💖($68) is made fresh made and its egg fragrance is rich. The icecream is melting on the hot waffle. The mochi inside is very chewy. I love this texture so much!🤤btw the sweetness is perfect! Chocolate Mochi Waffle and Matcha Mochi Waffle are available now!🍫🍵Reminder⚠️:menu for main courses will keep on updating-价钱price:$60 - $80地址address:长沙湾顺宁道65号地舖性价比CP value:🤤🤤🤤🤤⚪️饱肚fullness:🤤🤤🤤⚪️⚪️味道taste

注意⚠️:正餐menu会不断更新
价钱price:$60 - $80
地址address:长沙湾顺宁道65号地舖
性价比CP value:🤤🤤🤤🤤⚪️
饱肚fullness:🤤🤤🤤⚪️⚪️
味道taste:🤤🤤🤤🤤⚪️
环境environment:🤤🤤🤤🤤⚪️
服务service:🤤🤤🤤🤤⚪️
Score:88/100🔖(bookmark)

• 麻糬窝夫
2019-07-24 353 浏览
之前经过,都见到入面好多人,衬住今早唔驶揍仔,就早早去食个Brunch , Genki一下~开门冇几耐就入左去,好彩咁早冇咁多人,有个位置俾我同孖吉爸坐。我叫左Fish & Chip ($58)薯条好多,同炸鱼一样系新鲜炸起。但d鱼唔太黏个炸浆,所以会有点炸浆还炸浆,鱼还鱼嘅状态。佢系俾他他酱,所以唔错唔错~烟肉大啡菇牛肉汉堡$69份量都好多下套餐价,加$5 饮热Latte 但个杯太细啦,唔太够喉。套餐价,加$18 Mango Peach Tea估唔到小店都要收加一, 所以Total 系$165里面环境的确唔错嘅,倾计都好岩,价钱都合理,下次再试下食其他款式。
我叫左Fish & Chip ($58)
佢系俾他他酱,所以唔错唔错~

烟肉大啡菇牛肉汉堡$69
份量都好多下

套餐价,加$5 饮热Latte
但个杯太细啦,唔太够喉。

套餐价,加$18 Mango Peach Tea

估唔到小店都要收加一, 所以Total 系$165
2019-07-20
$75 (早餐)