2022-03-02 235 浏览
呢個所謂「海南雞飯」真係難食到….人生第一次食有骨既海南雞飯。係大大件既骨。雞係完全冇味,連咸味都冇。真係整熟左就算。仲要冇俾任何醬汁!海南雞飯冇醬汁!你個雞又冇味,勁無奈…求其淋豉油辣油就算。(圖中我已淋豉油辣油)唯一優點係多雞,充飢唔錯。但佢都賣成$6x,我出去茶餐廳買個白切雞飯唔好?唔係你話佢係「海南雞」佢就係海南雞,做飲食可唔可以俾番少少專業精神,基本了解左個食物先攞出黎賣?岩岩先睇到其他食評話轉左手之後就好難食,唉,永不錄用再見。
呢個所謂「海南雞飯」真係難食到….

人生第一次食有骨既海南雞飯。係大大件既骨。
雞係完全冇味,連咸味都冇。真係整熟左就算。

岩岩先睇到其他食評話轉左手之後就好難食,唉,永不錄用再見。

海南雞飯
外卖自取
2022-01-13 153 浏览
之前食過北角分店,係西餐黎既個日入到青衣分店發現係日本菜,即刻再望下鋪頭名勁驚自己去錯地方店員好nice咁同我地解釋番係老闆最近將呢間轉型做日本菜小店環境都幾舒服座位都闊落店員好nice,會留意你有咩需要,好主動加水收碟唔係行行企企等收工個種~亦有問我地對餐廳有咩意見想了解客人諗法,再改善下岩岩轉型既餐廳青森青提豚肉卷 $38 9分好有驚喜!冇諗過佢地會做到朋友! 本身偏多油份既豚肉包住青森青提去燒青提好甜好多汁中和左個油膩感好味!富士蘋果煙肉卷 $386分我覺得佢地做唔到朋友本身煙肉燒得好香好好味但入面既富士蘋果酸酸地又粉粉地有啲怪厚切牛舌 $689分燒得岩岩好,好香好好味唔會過熟變韌,亦都唔會太生個調味都做得岩岩好,唔會太咸食到好香既牛味!燒三文魚頭 $688分呢個好抵食!都幾多肉燒得好香!礼十二貫 $3887.5分賣相睇落好吸引食落都新鮮全部都正常發揮,冇伏!但都冇乜邊件有驚喜個人認為呢個唔錯,但可能其他食物更值得一試仲送左個雪糕俾我地開心!
之前食過北角分店,係西餐黎既
個日入到青衣分店發現係日本菜,即刻再望下鋪頭名
勁驚自己去錯地方
店員好nice咁同我地解釋番係老闆最近將呢間轉型做日本菜

小店環境都幾舒服
座位都闊落
店員好nice,會留意你有咩需要,好主動加水收碟
唔係行行企企等收工個種~
亦有問我地對餐廳有咩意見
想了解客人諗法,再改善下岩岩轉型既餐廳
青森青提豚肉卷 $38
9分
好有驚喜!
冇諗過佢地會做到朋友!
本身偏多油份既豚肉包住青森青提去燒
但入面既富士蘋果酸酸地又粉粉地
有啲怪

厚切牛舌 $68
9分
燒得岩岩好,好香好好味
唔會過熟變韌,亦都唔會太生
個調味都做得岩岩好,唔會太咸
食到好香既牛味!
燒三文魚頭
礼十二貫 $388
7.5分
賣相睇落好吸引
食落都新鮮
全部都正常發揮,冇伏!但都冇乜邊件有驚喜
個人認為呢個唔錯,但可能其他食物更值得一試
仲送左個雪糕俾我地
開心!
燒三文魚頭
礼十二貫
2022-01-07 155 浏览
由一開始西餐,到日本菜,到現在港式。作爲青衣(香港著名美食沙漠)居民,我都抱持著咩到試左先,可能有驚喜嘅態度去食。但係真係唔得呢。就講今日叫左個焗豬排飯,先不論個餐湯夠膽係純白湯(無材料純粹係忌廉湯,麵粉開水個種),焗飯係蛋炒飯底,少蛋多飯,飯濕到爛。阿媽教落炒飯要用隔夜飯如果唔係炒唔起,我相信個炒飯底係新鮮飯炒出黎。焗飯個汁似係金寶出品,無咩特別,唔會難食。塊豬排算唔錯,唔會太乾。整體俾個飯底拖累左。其實,之前係日式餐廳時,真係好好食,覺得直情可以做青衣嘅特色餐廳。宜家無左,真係好失望。
由一開始西餐,到日本菜,到現在港式。

但係真係唔得呢。

2021-11-30 146 浏览
叫左個海南雞飯,連埋凍飲71蚊。d雞根本係白切雞黎,仲要忽埋d雞屎忽,雞頸,雞翼尖。平時好少浪費食物,食左幾啖都食唔落,間餐廳轉左手變左垃圾,無下次。正宗海南狗飯!
2021-10-02 202 浏览
<Hong Kong🇭🇰• Causeway bay>“咬我唷!居酒屋🏮濃濃清酒煮蜆🍶”活在當下多好?食多兩啖蜆🥰葉總成為大地主後,終有閒時同我食好西唷🥳可惜佢塞車,我叫定嘢食等你😚食住自家製柚子蘿蔔,開開胃先😚▪️清酒煮蜆以高濃度清酒煮蜆,大蜆非常新鮮,肉質鮮甜!不過如果你唔太鍾意清酒/食完飯仲要揸車, 咁就下次先事😂我驚你接受唔到一下子醉了🤭葉總食咗一粒,就已經收手🤣因為回家要靠佢🤣▪️燒明太子油揚豆腐即叫即燒明太子油揚豆腐比較少見,店員極力推介下就試一試🥳果然冇介紹錯!明太子燒得香脆金黃,油揚豆腐外脆內軟,包住鹹香味嘅明太子,送酒一流!▪️燒原隻魷魚▪️燒牛他他牛肉燒香肉嫩,想多吃兩片🥳▪️脆皮風鱔風鱔即叫即燒,皮脆肉嫩,肉質爽口彈牙!▪️ 室津產的蠔 半打葉總想食蠔,無人可以阻止佢😂「一年蠔」之稱,同平時食嘅澳洲生蠔有啲唔同! 室津產的蠔肉質嫩嫩,入口creamy,蠔味依然。▪️自訂刺身拼盤 油甘魚、帆立貝、劍魚、片片厚切😍入口口感十足,清甜新鮮,非常滿足!,不得了🤪▪️牛油果天婦羅海蝦卷壽司卷卷住天婦羅海蝦粉漿夠薄,入口香脆蝦脆!🥑牛油果配搭上更加清新可口☺️記得𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰
<Hong Kong🇭🇰• Causeway bay>
“咬我唷!居酒屋🏮濃濃清酒煮蜆🍶”

▪️清酒煮蜆

▪️燒明太子油揚豆腐
油揚豆腐外脆內軟,包住鹹香味嘅明太子,送酒一流!

▪️燒原隻魷魚

▪️燒牛他他
牛肉燒香肉嫩,想多吃兩片🥳

▪️脆皮風鱔
風鱔即叫即燒,皮脆肉嫩,肉質爽口彈牙!

▪️ 室津產的蠔 半打

▪️自訂刺身拼盤

▪️牛油果天婦羅海蝦卷

記得𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰 @chantal.jj 💕 比𝐋𝐢𝐤𝐞 ❤️你嘅支持同肯定喺我吸收𝐂𝐚𝐥𝐨𝐫𝐢𝐞𝐬嘅勇氣唷🥳

#香港居酒屋
#香港美食
#北角美食
#中環美食
2021-09-26 106 浏览
喺朋友屋企整完月餅就去樓下搵野食啦揀左呢間日本菜刺身壽司熟食串燒都有仲有個黑板寫左廚師推介油甘魚 赤身 帆立貝刺身新鮮又厚切 全部都超過半寸厚大啖大啖食真係好滿足呀清酒煮蜆隻隻都鮮甜飽滿 加左檸檬皮絲令清酒香又提升左一個層次媽媽咸蛋豬肉棒好似燒肉餅再加左咸蛋醬咁 係夾嘅脆皮風鱔每次食串燒都會叫燒風鱔又厚肉又多油脂 皮又脆 一定好食冇得輸燒原隻魷魚燒完依然好軟身 唔怕un掃埋醬汁好好食呀蟹子蟹膏玉子燒玉子燒甜甜地 包住中間大量蟹膏 好香好味軟殼蟹卷眼闊肚窄嘅關係食左兩件就食唔落要打包點知夜啲當宵夜食 軟殼蟹依然脆口估唔到屋苑小店都咁高水準
喺朋友屋企整完月餅

眼闊肚窄嘅關係
食左兩件就食唔落要打包
點知夜啲當宵夜食 軟殼蟹依然脆口

估唔到屋苑小店都咁高水準
由西餐開始幫襯到依家轉營做日式餐廳,店舖依舊保持到水準~依家想近近地食返餐日本菜就會去撐下枱腳👫🏻.📍Present.🥗古早蟹籽沙律 ($68) - 大大碗蟹籽沙律做前菜🥰脆卜卜青瓜、蟹柳、沙律菜、蟹籽撈埋千島醬~好fresh好正🐟赤身($108/三切)、帆立貝($58/四切)、油甘魚($88/三切) - 刺身厚切又新鮮👍🏻🍣牛油果軟殼蟹卷 ($108) - 份量好多!卷物大大件🤣夠飽肚🦪味噌廣島蠔鍋 ($128) - 好肥美嘅蠔😍仲有好多菜呀!!好鮮甜好正🥚蟹羔玉子燒 ($78) - 每件玉子燒中間都有蟹羔呀🦀淋上高湯,真係又滑又鮮😋🦑汁燒原隻日本魷魚 ($118) - 微辣惹味~唔會太乾😌送酒一流喎🐠脆皮風鱔 ($78) - 燒到脆卜卜嘅鱔~襯熱食一啲都唔腥👍🏻🍖岩鹽燒羊架 ($128/2件) - 高質推介之選😆juicy羊架好多肉好好食!!黃色醬汁拌碟嘅係賣飛佛嘅honey mustard呀!!!呢個好掂好出色~~
📍Present

• 汁燒原隻日本魷魚
  • 岩鹽燒羊架
  • 蟹羔玉子燒
入到青衣,都知呢個區無咩選擇揀,係美食沙漠, 但我地最後都揀到呢間「 Present」食日本🇯🇵料理。上網睇下佢有咩食啦,原來之前係西式,後來轉左做日式,咁就要試試佢啦。入到去,店員都好殷勤地招待,即刻安排卡位及奉上兩杯熱茶。睇睇餐牌,裡面都勁多吾同類型既選擇,劃分左前菜、野菜、刺身、壽司、卷物、一品、揚物、玉子、鍋物、燒物、串燒、飯麵、甜品、飲品及酒類等。我地揀左黑松露日本🇯🇵枝豆($48)做前菜。黑松露配枝豆真係第一次食,估唔到呢個配搭係咁夾,都幾特別。刺身類就揀左三文魚🍣、油甘魚、帆立貝。刺身非常新鮮,而三文魚同油甘魚都係厚切,油脂分泌非常好,食落有入口即溶嘅感覺,正!另外,我地揀左卷物- 牛油果🥑天婦羅海老卷($108)。天婦羅🍤炸得好脆,再配上牛油果🥑令到個卷物增加啲甜味,有fresh 既感覺😋。之後再就叫左昆布清酒🍶煮蜆(78)。佢個蜆肉都幾大隻,同埋份量都吾少,用左超濃烈既清酒煮,酒味入哂落蜆到,又吾會過份over cook, 味道都不錯。再order左玉子-蟹羔玉子燒($78)。玉子包住蟹羔,一夾裡面就流出啲蟹羔出嚟,玉子帶甜味,蟹羔帶鹹味,本以為會好奇怪,但食落又出奇

入到去,店員都好殷勤地招待,即刻安排卡位及奉上兩杯熱茶。睇睇餐牌,裡面都勁多吾同類型既選擇,劃分左前菜、野菜、刺身壽司、卷物、一品、揚物、玉子、鍋物、燒物、串燒、飯麵、甜品、飲品及酒類等。

再order左玉子-蟹羔玉子燒($78)。玉子包住蟹羔,一夾裡面就流出啲蟹羔出嚟,玉子帶甜味,蟹羔帶鹹味,本以為會好奇怪,但食落又出奇地match, 值得一試!

黎到點少得叫一叫串燒同燒物試吓😋

➡️脆皮風鱔($78)
呢個燒得勁香脆,又無骨,食落去係鹽燒,又啖啖肉,超讚!

➡️免治雞肉棒配蛋黃醬($38)
店員好細心地介紹將蛋黃醬混合,然後點黎食。個肉棒點上個汁真係錦上添花👍🏻。

➡️汁燒原隻日本🇯🇵魷魚🦑(小辣)($118)
佢個汁幾特別,吾係一般既燒汁,佢甜甜地又再帶少少🤏辣,配埋個爽口又燒香左既魷魚🦑,又幾好食wo😋..

最後點少得叫甜品🍮-日本岩鹽意大利切餅($38)。佢啲款有啲切千層蛋糕🍰咁,出面都好少有呢款,食落好香滑,又吾會好死甜,係我鐘意既款式呀🙊

Overall 黎講服務真係超好,店員會好留意食客需要啲咩,會即刻過黎準備。食完都會問我地啲野食點?好無食呀?感覺都幾關心啲食客,會接納我地意見。野食方面都非常吾錯既,價錢都好合理,呢個水準,cp 值都真係高,真係非常推薦俾大家!
  • 汁燒原隻日本魷魚
  • 脆皮風鱔
2021-09-20 85 浏览
星期四晚收工,約左朋友係青衣食飯,去左一間裝修好有特色既日本餐廳-Present, 頭盤試左自家制柚子蘿蔔,酸酸地食落又好清新。刺身簡左三文魚、油甘魚、帶子,每件都厚切,非常之足料又新鮮,牛油果軟殼蟹卷好抵食,又大件仲有8舊!板煎牛油帶子整得好入味,玉子燒好特別,裡面有蟹羔,估唔到味道咁夾!試埋燒物,脆皮風鱔燒得好香,魚肉好爽口,好正!免治雞肉棒連埋隻雞蛋一齊上,好有日式feel, 值得讚既係燒得好好,配埋燒汁真係好夾!依餐食得好飽,環境又舒適!好滿意!

2021-09-16
用餐时段
在翠怡花園的Present開業已經2️⃣年,原先是一間西餐廳,主打意粉、牛扒和豬肋骨等美國菜,中文名為當下,在北角和九龍城也有分店。在數個月前突然休業重整,搖身一變成為如今的日式居酒屋<禮>🎁餐牌風格和選擇跟我在太子曾吃過的禮居酒屋很相近,復業後第一次來光顧就有驚喜。 進門就看到豪師傅在活躍氣氛🧑‍🍳記得上次在太子店也差點被他的熱情嚇怕,但手藝真的沒話說,想不到在衝出九龍城區先到太子區開新店,再到青衣把店鋪轉型,立刻對這裏的出品抱有信心🤤 🥗古早蟹籽沙律 | $68 | 6.5/10想不到現在蟹籽沙律也有古早味,內裏除了沙律菜和蟹籽,還加上雞肉豐富口感,但偏乾身,幸好落醬相當重手,每口也有酸酸甜甜的味道。 🐠劍魚 | $58 | 8/10貴為游速最快的魚,食用價值亦十分高,肉質柔軟加上脂肪含量很豐富,顏色白皙中帶點粉紅色,大塊厚切的魚肉入口即化。 .🐟赤身 | $108 | 7.5/10赤身的血液中含鐵含氧較高,魚肉呈紅色,肌紅蛋白較高。與劍魚相反,它的含脂量較少,肉質實淨有咬口,鮮味更明顯。 .🦪帆立貝 | $58 | 8/10大大粒鮮度保持得很好,味道鮮甜,肉質偏扎實且

🥗古早蟹籽沙律 | $68 | 6.5/10

🐠劍魚 | $58 | 8/10
🐟赤身 | $108 | 7.5/10
🦪帆立貝 | $58 | 8/10
大大粒鮮度保持得很好,味道鮮甜,肉質偏扎實且口感較滑身,中間夾著新鮮檸檬,帶來點清新風味,點上醬油後細味口感比刺身魚片更優秀。

🥑牛油果軟殼蟹卷 | $108 | 7/10
幼滑的牛油果混在新鮮脆炸的軟殼蟹中,每一口都令人有大滿足,飯粒較粘身飽肚,比元氣壽司的版本好食得多。

🧀板煎芝士牛油帶子 | $78 | 8/10
本來以為是小小的帶子,但想不到有五大隻帶子連裙邊,燒焦芝士帶點鹹香,底下鋪著爽脆的半生洋蔥很清新,牛油味道較淡。

🍳蟹羔玉子燒 | $78 | 8.5/10
蛋香味撲鼻,內裏的蟹羔肥美甜香,加上灑滿了飛魚籽,鮮味在口中爆發,多樣化的層次感,玉子燒來說非常高質。

🦑汁燒原隻日本魷魚 | $118 | 8.5/10
魷魚在原隻燒熟後再塗上微辣醬汁再燒透進內,上桌前切成一圈圈,混滿大蔥和蔥花,味道香濃刺激易上癮,魷魚的口感彈牙,肉質鮮嫩無腥味。

🫒青森青提豚肉卷 | $38 | 7/10
除了刺身和燒物等,還有即製串燒,今天只是小試了一串。將油量滿滿的豚肉包緊青森珍珠青提,提子香甜多汁,帶有酒香味。

🥧明太子油揚豆腐 | $78 | 8/10
我常稱之為日式豆卜,黃金外皮烤得乾脆,內裏仍留點潤澤,上面滿滿的明太子帶著海洋鹹鮮去衝擊我口腔。
2021-09-04
今日又去咗住翠怡嘅朋友屋企玩佢隻貓,仲記得上次嚟嘅時候係佢新居入夥,佢帶咗我哋落樓下一間好好味嘅良心西餐廳度食嘢,當我仲諗住今次可以食過返尋味,發現原來呢一間西餐廳已經轉咗做日本野!不過開心嘅係佢話都係同一個老闆開嘅,相信都係質素保證!於是我哋今晚都係去咗呢一間改咗名做禮既日本餐廳食~餐廳室內嘅裝修同我印象中其實唔係差好遠,最主要都係啲裝飾換咗啲日本風嘅~好鐘意佢bar枱上面果幅大日本畫~好似係人手畫嘅,但係又畫得好專業好得意。不過我竟然唔記得影低佢哋!轉咗做日本餐廳後,餐廳食野嘅門檻高左,佢嘅定位似乎係居酒屋,食物嘅價格比以前高,不過食物嘅等級都感覺高啲!朋友話嚟到居酒屋,梗係要食枝豆!不過其實平時我係唔食枝豆嘅,但係佢話就算唔食都好,嚟到呢度食完一定會超鍾意!於是佢就叫咗個黑松露枝豆,佢又真係冇講錯!一拎出嚟已經有好香嘅黑松露味,仲咁嗰啲黑松露醬係相當高質,啲枝豆素晒黑松露嘅汁嘅味,成個食起嚟超惹味,就連平時唔食支豆嘅我都食到停唔到!真係好香。然後我哋就叫咗一個刺身拼盤試吓呢度嘅魚生品質!我覺得呢間餐廳老闆sourcing既能力真係好高!我仲記得之前喺度食嘅黑毛豬價錢唔貴,但係非常

然後我哋就叫咗一個刺身拼盤試吓呢度嘅魚生品質!我覺得呢間餐廳老闆sourcing既能力真係好高!我仲記得之前喺度食嘅黑毛豬價錢唔貴,但係非常高質!口感一流,而今次嘅魚生都係件件又大又新鮮!感覺非常抵食!啲帶子真係檸檬片咁大粒!好瘋狂!厚切三文魚亦都係非常好笑,食落去啖啖肉,超級滿足。最開心係有油甘魚,我除咗吞拿魚同埋三文魚之外最鍾意嘅就係油甘魚!佢嘅油甘魚每一件都係爽口之中帶點彈牙,味道非常新鮮~呢個刺身

然後我哋就叫咗啲燒物,首先係免治汁燒雞肉,估唔到呢間餐廳嘅燒物都係咁拿手,佢嘅汁燒既汁重得黎唔會過份,甜中帶鹹,好惹味~最正嘅係佢下面仲有生雞蛋,可以打完之後點d生雞蛋醬嚟一齊食,超級有日本嘅感覺!

接住落嚟就係燒魷魚,一見到真係話咗一聲,估唔到佢嘅燒魷魚係原隻燒魷魚咁大條!好記得以前去過其他居酒屋,佢啲燒魷魚就係得幾個圈,但係呢間真係超級有誠意!成隻咁樣上肉質仲要係彈牙之中又帶點入口就溶既感覺,再加埋佢嘅招牌燒汁,又一美蕾享受之作~

然之後就挑戰下佢嘅燒魚,去到日本居酒屋其中一樣鍾意食嘅就係燒魚,因為平時唔食熟魚嘅我唔知點解去到日本居酒屋就真係特別鍾意食!當然都試過去一啲中伏嘅餐廳食到唔啱心水嘅魚,但係呢一個又係驚喜之作!魚味好香,完全唔會腥,脆脆地既外皮入面係油香既魚,完全唔會燒到太乾,非常好味~

另外我哋仲叫咗個天婦羅炸蝦卷,叫嗰陣時其實真係估唔到有咁多舊,因為其實我哋都已經有少少飽,估唔到呢度每一樣都係咁足料!不過我覺得呢度神奇嘅係就算你已經爆都好,呢度嘅嘢食都係有種魔力會令你食晒佢,呢一個炸蝦蟹子卷嘅炸蝦非常趣口,但係又唔會有好熱氣嘅感覺,成個口感一流,因為食到蟹子爆開又食到天婦羅嘅脆皮,再加入軟身既飯同蝦肉,好正,沙律醬嘅調味亦都非常配合。

我哋仲叫咗個玉子燒,呢個玉子燒特別之處係佢入邊係包住蟹膏,呢個又係超級誇張!超級多玉子燒都算,入邊嘅蟹膏仲要係爆出黎咁多!真係好癲,玉子燒都係令人好驚嘆嘅級數,玉子燒燒到好似滑蛋咁樣,非常之吸引到人繼續食落去!因為平時出邊嘅玉子燒好快就會令到人哋有好飽好頂肚嘅感覺,但係呢一個又係會令人忍唔住係咁食,因為佢入邊嘅蟹將實在太正!非常鮮甜,完全唔腥,加埋玉子燒一齊食真係神級。

因為鍾意食蜆,我哋叫咗個清酒煮蜆,好多時清酒煮蜆就係有少少嘅酒味,然後呢度又係足料度清酒真係有好重嘅sake,真係落足了!朋友係好鍾意飲酒,所以佢超級鍾意呢個湯!我平時唔係好飲酒嘅話就覺得有點太濃,不過真係覺得佢非常有誠意!啲蜆亦都係新鮮卜卜脆。

食到呢度已經超級飽,不過我哋都仲有另一個胃食甜品,我哋叫咗個tiramisu 千層蛋糕切餅,因為呢間餐廳本來都好在行整西餐,所以佢嘅甜品絕對係唔會令人失望!第一次食呢個味嘅千層蛋糕切餅,覺得好好味,有少少咖啡味同芝士味,但係又有薄薄嘅pancake皮,口感好好,唔會有肥膩感覺~好味!最得意嘅係佢真係堅持返有Tiramisu入邊嘅濕蛋糕,夾係中間,真係正宗嘅tiramisu 千層蛋糕!

呢餐真係超級爆超級滿足!覺得青衣人有呢一間良心美味餐廳真係好幸福!
2021-08-30 71 浏览
今日過嚟青衣呢邊搵朋友,接佢放工之後梗係要同佢去依飽個肚啦,之後上網搵到呢間日本餐廳,味道好似唔錯就嚟試一試。首先環境好唔錯,地方寬闊,店員亦都好有禮貌地為我哋安排座位。店內仲有電視機,娛樂下都幾好。《黑松露枝豆》呢個係前菜,黑松露勁多勁香,食到停唔到好開胃!《刺身三切》我哋揀咗三文魚、帆立貝、八爪魚,好厚身同埋全部都好新鮮,食落又唔會凍冰冰!《牛油果軟殼蟹卷》首先卷物表面有好充足嘅沙律醬,非常邪惡,但唔多醬右邊好食呢,所以一啖過擺入口真係勁滿足,仲食到好脆身嘅軟殼蟹,配埋牛油果簡直絕配,口感非常好。《板煎芝士牛油帶子》估唔到份量咁多,目測有5粒,同埋勁多芝士,牛油香亦都好濃郁,但係放內阻帶子稍微有少少硬,所以上枱嘅時候要趁熱食。《蟹膏玉子燒》第一次食蟹膏味嘅玉子燒,首先玉子煎得非常軟嫩又好滑,亦唔會好散,蟹膏分量十足,性價比好高。《汁燒原隻日本魷魚》不得不讚呢個魷魚真係燒得好好,唔會好韌好硬,都幾爽口,有少少炭香味,表面嘅燒汁好夠,好好味。《免治雞肉棒》雞肉棒已經唔係第一次食,唔使講好好味!撈埋雞蛋真係正。 總括來講呢度服務好價錢唔算好貴,更重要係食物質素真係非常唔錯,來青衣值得

《黑松露枝豆》
呢個係前菜,黑松露勁多勁香,食到停唔到好開胃!

刺身三切》

《牛油果軟殼蟹卷》

《板煎芝士牛油帶子》

《蟹膏玉子燒》

《汁燒原隻日本魷魚》

《免治雞肉棒》
雞肉棒已經唔係第一次食,唔使講好好味!撈埋雞蛋真係正。

總括來講呢度服務好價錢唔算好貴,更重要係食物質素真係非常唔錯,來青衣值得試一試。
2021-08-30 86 浏览
今日同家姐一齊食晚飯 家姐揀左呢間屋邨內的隱世餐廳~黑松露枝豆前菜我地叫左呢間 黑松露食落唔算好香 偏咸少少🤏 枝豆本身ok 夠新鮮~三文魚三切油甘魚三切帆立貝四切刺身方面都唔錯 全辣都新鮮好味😋卷物)牛油果軟殼蟹卷卷物都唔錯 不過略嫌飯粒黏身左啲 ☺️板煎芝士牛油帶子帶子好大粒😍😍 味道正常~蟹羔玉子燒蛋係超嫩滑啊!汁燒原隻日本魷魚呢個好大條 味道都唔錯 個汁帶少少辣 令到更加惹味😚免治雞肉棒呢個未去到好驚喜🤔鹿兒島一口牛呢個好食 個牛好軟糯!

今日同家姐一齊食晚飯 家姐揀左呢間屋邨內的隱世餐廳~

黑松露枝豆

三文魚三切
油甘魚三切
帆立貝四切
刺身方面都唔錯 全辣都新鮮好味😋

卷物)牛油果軟殼蟹卷
卷物都唔錯 不過略嫌飯粒黏身左啲 ☺️

板煎芝士牛油帶子
帶子好大粒😍😍 味道正常~

蛋係超嫩滑啊!

汁燒原隻日本魷魚
呢個好大條 味道都唔錯 個汁帶少少辣 令到更加惹味😚

免治雞肉棒
呢個未去到好驚喜🤔

鹿兒島一口牛
呢個好食 個牛好軟糯!
用餐时段
2021-08-26 649 浏览
古早蟹籽沙律 $68本身睇落唔知咁大份 一撈既時候發現…3-4個人食都夠 配料包括蟹柳、蟹籽、青瓜絲、生菜、蘿蔔絲 加埋沙律醬就更加好食 仲要好健康🤤評分: 8.5/10🌟赤身 $108/3切赤身即係吞拿魚背部較瘦既部分 食落肉質比較厚實同有咬口 油脂感就相對少 而且每一塊都切到好厚 唔錯🤣評分: 9/10🌟油金魚 $88/3切油金魚食落油脂同膠質就相對重啲 同樣每舊又係大大塊好厚肉 食落好肥美 而且油脂感仲有少少留咗係口腔😋評分: 9/10🌟帆立貝 $58/4切帆立貝每舊都幾大塊 食落好鮮甜 比想像中出色好多✨評分: 10/10🌟蟹羔玉子燒 $78玉子燒個蛋既熟度煮得剛好 食落有蛋香而且好滑 仲有少少甜味 加埋爆餡既蟹羔就更加滋味 不過我略嫌蟹羔既味道有啲太重 輕身啲會較易接受😚評分: 7.5/10🌟昆布清酒煮蜆 $78蜆肉份量都頗多 而且個肉都夠大隻 食落唔會有沙 不過清酒既味道有啲偏濃 淡返啲會比較易接受😆評分: 7/10🌟鹿兒島一口牛 $48一口牛既熟度剛好 燒得好香 而且個調味都好夾個牛 突顯到牛肉既香味 加上肉質食落好軟淋 可以一試🥰評分: 10/10🌟明太子油揚豆腐 $7
古早蟹籽沙律 $68

昆布清酒煮蜆 $78
評分: 7/10🌟

鹿兒島一口牛 $48

明太子油揚豆腐 $78
豆腐既賣相好可愛 而且店舖啲碟都好靚😍 上面滿滿既明太子令人好滿足 食落有明太子既鹹香夾油揚豆腐真係唔錯🥳
評分: 8.5/10🌟

富士蘋果煙肉卷 $38
呢個又係另一驚喜之作 首先有個細叉俾客人食 咁就唔洗整污糟隻手😌 煙肉🥓燒到金黃色 入面包咗又甜又多汁既富士蘋果🍎 唔需要額外調味都好足夠了🤩

黑松露帶子卷 $98/6切
呢個帶子卷都好足料 每塊帶子上面都有一定入量 而個卷入面包咗蛋🥚、青瓜🥒、蟹柳 食落口感好豐富同好fresh😽
評分: 9/10🌟

另外不得不說既係呢度啲服務態度好好 店員好友善 見我影緊相又會幫我拎開啲野 食完又問今日啲野啱唔啱食 非常貼心 值得一讚👍🏻
———————————————————————
當下 (翠怡花園) (青衣)
青衣長環街4號翠怡花園一座地舖
明太子油揚豆腐
富士蘋果煙肉卷
黑松露帶子卷
2021-08-24 107 浏览
青衣嘅良心店PRESENT當下位於翠怡花園,最近由西餐轉型為日本餐!古早蟹籽沙律 $68清爽嘅蟹籽沙律,好開胃!三文魚刺身 $48帆立貝刺身 $58油甘魚刺身 $88件件厚切又夠鮮甜,新鮮就是王道!牛油果軟殼蟹卷 $108香脆嘅軟殼蟹同埋蟹籽、牛油果、仲有沙律醬係絕配,而且份量都唔少!免治雞肉棒 $38雞肉棒烤到脆口,濃郁嘅醬汁再加埋生食級嘅蛋黃,的確滋味!鹿兒島一口牛 $48肉質軟腍,牛味濃郁!燒原隻日本魷魚 $118燒到乾身又夠香口,醬汁帶點辣,好食又夠刺激!昆布清酒煮蜆 $78啲蜆大隻清甜無沙,仲有好濃烈嘅清酒味!蟹膏玉子燒 $78玉子燒厚身得嚟好幾嫩滑,蟹膏濃鮮帶酒香,仲有蟹籽提鮮!

古早蟹籽沙律 $68

清爽嘅蟹籽沙律,好開胃!

三文魚刺身 $48
帆立貝刺身 $58
油甘魚刺身 $88

件件厚切又夠鮮甜,新鮮就是王道!

牛油果軟殼蟹卷 $108

免治雞肉棒 $38

雞肉棒烤到脆口,濃郁嘅醬汁再加埋生食級嘅蛋黃,的確滋味!

鹿兒島一口牛 $48

肉質軟腍,牛味濃郁!

燒原隻日本魷魚 $118

燒到乾身又夠香口,醬汁帶點辣,好食又夠刺激!

昆布清酒煮蜆 $78

啲蜆大隻清甜無沙,仲有好濃烈嘅清酒味!

蟹膏玉子燒 $78

玉子燒厚身得嚟好幾嫩滑,蟹膏濃鮮帶酒香,仲有蟹籽提鮮!