2022-10-14 971 浏览
今次試嘅留家廚房都幾驚喜,通常都多人所以記得訂位,特別菜式要事先留,不過原來就算唔係特別菜式而係比較受歡迎嘅都建議留定先,今次就係因為冇留所以食唔到焗魚腸同乳鴿,惟有下次再嚟食。前菜揀左太史戈渣,其實唔知係咩,好似話係傳統北京街頭小食,咬落好軟身甜甜地同有啲蛋味,我都幾鍾意肉碎冬瓜望落平平無奇估唔到咁好食,好鮮好入味,連我平日唔鍾意食冬瓜都食到停唔到口個黑糖咕嚕肉亦非常出色,層粉超薄完全唔熱氣又夠juicy呢個係蝦醬蒸玻璃肉,即係肥豬肉😆切得好薄食落好惹味其中一個招牌菜煙熏雞,半隻嘅份量比想像中多,好滑好好味最後黎個黃膳炒飯,炒得好靚一啲都唔油樣樣都出色價錢一啲都唔貴,一定會encore!

個黑糖咕嚕肉亦非常出色,層粉超薄完全唔熱氣又夠juicy

呢個係蝦醬蒸玻璃肉,即係肥豬肉😆切得好薄食落好惹味

其中一個招牌菜煙熏雞,半隻嘅份量比想像中多,好滑好好味

最後黎個黃膳炒飯,炒得好靚一啲都唔油

樣樣都出色價錢一啲都唔貴,一定會encore!
2022-10-05 849 浏览
1️⃣ 頭盤:太史戈渣 $100(4件)推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻味道較淡 炸得外酥內軟 需沾上砂糖食用😆作為頭盤 份量剛剛好 不會太飽😂2️⃣湯品:杏汁菜膽燉白肺 $88推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻超推薦😋湯味道鮮甜 非常足料 白肺沒有異味 清洗得乾淨🤩杏汁味不重 適合不喜歡杏仁味的人👍🏻3️⃣湯品:鮮蟹肉菜苗羮 $88推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻較普通的一道湯😆用上新鮮蟹肉 相當不錯🤩惟菜苗羮較鹹4️⃣主菜:留家煙燻雞 $208(半隻)推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻*要提前預訂 雞非常嫩滑🤩雞肉入味多汁 調味適中👍🏻食落有陣陣的煙燻味😋5️⃣主菜:焗魚腸 $128推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻魚腸熱辣辣💕外皮香脆 內裏魚腸不腥 而且充滿蛋香🤩相當出色😋6️⃣主菜:艇曬蝦醬蒸玻璃肉 $188推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻下飯菜☺️味道一流 蝦醬味突出 惟玻璃肉較油膩 比較適合多人分享7️⃣主菜:瑤柱扒芥菜膽 $48推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻芥菜膽非常嫩 沒有渣🤩健康又好食的蔬菜🥬8️⃣甜品:蛋白杏仁茶 $48推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻不太甜的甜品🤩杏仁味濃 份量適中 配上蛋白相當出色💕----------------------
1️⃣ 頭盤:太史戈渣 $100(4件)
推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻

2️⃣湯品:杏汁菜膽燉白肺 $88

3️⃣湯品:鮮蟹肉菜苗羮 $88
推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻
較普通的一道湯😆用上新鮮蟹肉 相當不錯🤩惟菜苗羮較鹹

4️⃣主菜:留家煙燻雞 $208(半隻)
*要提前預訂
雞非常嫩滑🤩雞肉入味多汁 調味適中👍🏻食落有陣陣的煙燻味😋

5️⃣主菜:焗魚腸 $128

6️⃣主菜:艇曬蝦醬蒸玻璃肉 $188

7️⃣主菜:瑤柱扒芥菜膽 $48
芥菜膽非常嫩 沒有渣🤩健康又好食的蔬菜🥬

8️⃣甜品:蛋白杏仁茶 $48
不太甜的甜品🤩杏仁味濃 份量適中 配上蛋白相當出色💕
餐廳較難訂位 性價比高👍🏻推薦同家人去享受美食😋較多菜式需要預訂 建議先做功課 睇睇有咩想食 免得去到咩都食唔到🫣

總評
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
2022-10-03
  • 鳳凰焗魚腸
  • 留家煙燻雞
2022-10-03 493 浏览
Its Saturday night and its full house.They provide a lot of advanced dishes and if you wanna try, you have to order in advance!I have pre-ordered some of their dishes in advance.Pork tendon with premium soy sauce:I didn’t see this dish in many place. for me its quite special but I am not a big fan of it. Deep Fried custard of chicken broth:Its one of their signature dishes!Nice. Its my first time to try and the texture is special. Drunken Abalone:Super Nice~ Its really ‘Drunken’! 72 degree pige

Drunken Abalone:

72 degree pigeon:

This one is super good and juicy! It’s a slow-cooked dish by using shaoxing wine! YumYum~
Noodles in yellow croker soup:

Its one of their advanced dishes. There are not many yellow crokers. The noodles texture is thin and nice. The soup is so so. I think a little bit salty.

Its another advanced dish.
Short ribs with cheese & fermented tofu sauce:
I think its alright. Its texture is more like ox tongue honestly. I wont order it again.

Braised chicken with taro and onion in Shaoxing wine.
Its another advanced dish. The chicken is tender. There are lots of taro but I think the Shaoxing wine is not very rich.
Sauteed Tiger Prawn with Soy Sauce

A little bit salty.
Stewed Winter Melon with pickled chili and minced pork

This one is super good and a little bit spicy~
Deep-fried Gold Coin with crab meat

I like this one. This is also one of their advanced dishes. Very crispy. Nice~
Braised Pomelo Peel with dried shrimp roe

This one is good~
  • 太史戈渣
  • 醉鮑魚
  • 蝦子柚皮
留家廚房以無味精傳統手工粵菜聞名,好多招牌菜都需要預訂🤩 大家訂位嘅時候記得要訂埋d招牌菜,如果唔係好可能就無得食架啦😗🌃 環境 (3.5/5)留家廚房座落係灣仔同銅鑼灣中間,由地鐵站出去要行一陣🚶🏻‍♀️餐廳面積唔算細,但weekday去都座無虛席,大家記得要提早訂位啊📞 留家唔係行高檔中菜廳路線,所以裝修格局都比較平實,不過都乾淨企理同坐得舒服😚 😋 食物 (4/5)🤩 太史戈渣 $25pc (4 pcs min) 🦀 金錢蟹盒 - 需預訂 $80pc (4 pcs min)🍤 合浦珠還 - 需預訂 $158/pc (2 pcs min)🍗 古法鹽焗雞 - 需預訂 $315/ 半隻🍳 干巴菌秋葵炒蛋 $168太史戈渣幾乎次次去都會嗌😚 佢呢道小食係首先用蛋漿包住高湯粒然後成舊拎去炸🔥 我成日講笑話係炸濃湯寶d朋友🤣 上枱熱辣辣,點砂糖食,口感軟滑好似啫喱咁,好特別😛 之後幾道菜都係需要提前預訂~ 金錢蟹盒用肥豬肉片包住鹹蛋黃,蟹肉同帶子,層次感好豐富🦀 呢道菜本身要訂4件起,但餐廳好好知我地兩個人食驚我地滯,主動話幫我地cut到兩件🥰 唔好睇小佢細細舊咁,食落都真係有d heavy🫣

🌃 環境 (3.5/5)

😋 食物 (4/5)
🤩 太史戈渣 $25pc (4 pcs min)
🍗 古法鹽焗雞 - 需預訂 $315/ 半隻
🍳 干巴菌秋葵炒蛋 $168

之後幾道菜都係需要提前預訂~ 金錢蟹盒用肥豬肉片包住鹹蛋黃,蟹肉同帶子,層次感好豐富🦀 呢道菜本身要訂4件起,但餐廳好好知我地兩個人食驚我地滯,主動話幫我地cut到兩件🥰 唔好睇小佢細細舊咁,食落都真係有d heavy🫣 合浦珠還舊蝦球超大件!即使攞去炸都食得出好鮮嘅蝦味,而個醬汁有畫龍點睛之效🤩

之前每次都係食煙燻雞,今次突登試佢個鹽焗雞🐔 鹽焗雞個皮好酥脆,雞肉好鹹香,而且好香木桶味😋 最後叫左個時令菜式,干巴菌秋葵炒蛋🍄 干巴菌個味超級濃郁,炒蛋都炒得好香,不過就油左d🤏🏻

💰 價錢 (4.5/5)
餐廳食物定價公道合理,而且食物質素高,服務都好貼心,性價比非常高!絕對回返黎再試其他菜式💕
...

An authentic Chinese restaurant in Wan Chai that provides quality and affordable food 🤩 Kin's Kitchen insists to serve food by using the best local ingredients with no additives 😋 Their deep fried custard of chicken broth and smoked/ salt-baked chicken are must-try dishes! 💕 Make sure you book a table and reserve their signature dishes beforehand as many of their dishes requires prior reservation! Will definitely re-visit again 😚
2022-09-12 7032 浏览
話說老友 “安妮亞” 相約潮州菜二人飯聚, 世事如棋, 最後演變成八人中菜飯局, 選址 “留家廚房”, 最驚喜係 “長介母后” 俾面出席 🥰.📖 “留家廚房” 由劉健威劉晉父子打理, 主攻冇味精傳統粵菜, 於2004年喺天后清風街開業, 2012年於灣仔設分店.🤗 今晚老友 “意大利長介” 負責訂位點菜, “長介” 堅持安排廂房, 座位闊落, 環境舒適, 服務殷勤到位, 十個讚. 食物方面, 初嗜太史戈渣, 菊花魚雲羹, 臭豆腐雲吞, 大開眼界! 整體食物質素Ok, 用餐愉快.🥢 "長介" 預早點咗三個頭盤, 七道主菜, 兩款甜品, $6,080+茶芥+10%. “長介母后” 即場追加兩個頭盤, 一道主菜, 覇氣盡現.🐚 頭盤... 醉鮑魚. 正常發揮.🤗 太史戈渣, 點砂糖食. 鎮店名菜之一. 聽講成份有雞子, 蛋白質香味濃郁. 我覺得唔點砂糖仲好食. “長介母后” 聽到我話好食, 即埸追加多一碟 😂. 📖 翻查資料: “戈渣” 源於北方叫鍋炸嘅甜點, 傳至南方後, 江太史改良變成鹹點. 江太史又係乜水? 晚淸時期, 最後一屆科舉進士江孔殷, 身居要職, 更是有名食家. 由於他曾進翰

🐚 頭盤... 醉鮑魚. 正常發揮.
醉鮑魚

📖 翻查資料: “戈渣” 源於北方叫鍋炸嘅甜點, 傳至南方後, 江太史改良變成鹹點. 江太史又係乜水? 晚淸時期, 最後一屆科舉進士江孔殷, 身居要職, 更是有名食家. 由於他曾進翰林院為官, 翰林院又被稱為太史院, 因此他有江太史嘅別名. 其廣州大宅被稱為太史第, 經常用嚟宴客, 餐單食譜有 “太史食譜” 之稱, 名菜包括太史蛇羹同埋太史戈渣.
太史戈渣
🐖 頭抽豬蹄筋. 夠腍, 點頭抽豉油, 不俗!
頭抽豬蹄筋
🥟 “長介母后” 追加推介: 留家香雲吞, 即係臭豆腐雲吞, 臭豆腐味道配上炸雲吞脆皮, 點埋辣醬甜醬, 一流!
留家香雲吞
🐟 主菜... 菊花魚雲羹. 口感豐富, 魚雲唔算腥, 當然落埋古乙粉效果更理想.
菊花魚雲羹
🦐 鴛鴦蝦. 蝦肉新鮮爽口, 味道Ok. 另外, 蝦頭蝦尾釀咗葡汁磨菇肉碎嚟炸, 帶香料味道, 我麻麻地.
鴛鴦蝦
🤗 “長介母后” 追加推介: 鳳凰焗魚腸. 非常出色!
鳳凰焗魚腸
🐥 古法鹽焗雞. 皮脆肉嫩, 可惜略鹹. 另外, 食咗一舊雞潤, 有驚喜喎.
古法鹽焗雞
🐖 沖繩黑糖咕嚕肉. 肉質嫩滑, 味道唔錯.
沖繩黑糖咕嚕肉
🐂 慢煮牛肋條配芝士腐乳汁. 肉質粉嫩, 脂肪比例均勻, 入口溶化, 神級之作!
慢煮牛肋條配芝士腐乳汁
🥬 梅菜蒸芥膽. 梅菜味道唔突出, 我唔鍾意蒸菜囉, 哈.
梅菜蒸芥膽
🍜 蔥油拌竹昇麵. 麵質爽口, 夠鑊氣, 掂!
蔥油拌竹昇麵
🍯 甜品... 炖香梨杏仁茶. 杏仁茶夠熱, 味道夾到香梨, 掂!
炖香梨杏仁茶
🍡 懷舊芝麻卷. 唔夠實淨, 一般.
懷舊芝麻卷
🍪 合桃酥. 鬆脆, 好食.
合桃酥
🍷紅白葡萄酒由 “意大利長介” 安排, 十個讚!
用餐时段
蔥油拌竹昇麵
炖香梨杏仁茶
合桃酥
2022-09-05 841 浏览
2月嘅時候曾經黎過留家廚房食午市,當時人唔多,2個人都可以安排到4人枱。果陣覺得留家廚房樓底夠高,透光度不錯,食物質素又可以,所以一直都想再試。今次專登約埋男朋友媽媽星期六下午黎食生日飯,可惜當時book枱時無特別要求,去到時職員就帶左我地去一間細房,同出面相比就會陰暗d,旁邊仲放滿雜物箱。至於食物質素,燻雞的雞皮夠入味,亦都食到淡淡的煙燻味,而雞肉都嫩滑。其他點心的味道就不過不失,不過有樣好就係唔一定要叫一籠,可按喜好點唔同的數量,最少2件起。點心大約$40-$55一籠。總括黎講,呢道都係唔錯,職員態度都好友善,但如果係想要有好的環境,一定要book枱時講明坐出面,唔坐房。

燻雞  (半隻)

叉燒腸粉

蝦餃

百花釀魚肚

燒賣

白玉釀玉環

2022-09-03
庆祝纪念
生日
燻雞  (半隻)
叉燒腸粉
蝦餃
百花釀魚肚
燒賣
白玉釀玉環
2022-09-04 630 浏览
朋友說這家中菜水準很高,若要一試,記得要預早訂位,因為這店經常爆滿,還有想吃什麼,也最好預留,因為這店的特別菜式,是要預訂的,不能入座才點,即使不需預訂的,也最好預留,因為很多美食都很快售罄。這次我就預早訂座,還預留了心水美食。涼拌醉鮑魚:鮑魚很柔軟,酒味香,很好吃!杏汁菜膽燉白肺:這湯分量比想像中要多,湯多食材也多,除了瘦肉、菜膽,還有瑤柱和豬肺,豬肺很好吃。至於杏汁的香味,我覺得再濃一點更好,同行的兩位朋友則認為剛剛好。留家煙燻雞:這是用鮮雞所制,有雞味,煙熏味也很香。我本是不吃雞皮的,也忍不住吃了。除了雞皮,雞肉也有香香的煙熏味,而且肉質嫩滑,真心推介。艇曬蝦醬蒸玻璃肉:這菜一上桌,便蝦醬飄香,令人食慾大增。肉切成薄片,沾上醬汁惹味非常,和白飯是絕配。野山椒肉碎炆冬瓜:這菜有點微辣,和以上菜式相比,就比較一般。蔥油拌竹昇麵:麵條爽口彈牙,是我吃過的麵條中質感最佳的,味道也很好。(這照是吃了一半才記得拍的)我對這晚的食物的用料、烹調技巧和味道,都十分滿意。不過,這兒桌子之間的距離比較近一點,而且因為全場爆滿,食客都言談甚歡,所以有點嘈吵。另外想一提的是,一個中年侍應和一個女士應給我

這次我就預早訂座,還預留了心水美食。

涼拌醉鮑魚:鮑魚很柔軟,酒味香,很好吃!
我對這晚的食物的用料、烹調技巧和味道,都十分滿意。

另外想一提的是,一個中年侍應和一個女士應給我的印象不太好,因為我們向他們招手,但他們在我們的桌旁走過,也對我們的呼喚視而不見。相反,一個比較瘦身材的男侍應就值得一讚,即使身在遠處,看到我們招手,也快速的走過來提供服務。
2022-08-31 556 浏览
遠在天后店時我就幫襯,喜歡煙熏雞🐔的味道,其他地方食不到的,用的是走地雞,不單如此,很多菜式都做得不錯。可是近來覺得似乎退步了,味道沒變,變的是食材沒有以前的好,用了差些的雞,對比之下沒有優勢了。幸好另一個菜還保持水准。野山椒肉碎燜冬瓜,這也是特別的菜式,廚師用普通的食材做出非常吸引好味的菜,確是創意非凡,值得推薦,蝦米肉碎加上少少辣的野山椒,將冬瓜煮成山珍海味,好睇又好食,很佩服廚師的靈巧,用❤之作。
2022-08-05 5146 浏览
當家庭有位喜歡煮飯煮餐的家庭成員,就可以把各人留着,常常相聚,歡樂笑聲就不停止了。《 留家廚房 》造出非常特色的菜餚,它的精緻和細緻是普通食店所難揾到的呀!叉燒:無華麗的名稱,有實力的品質。無甜到滴晒的糖漿,有入口柔軟豬肉味。我唔知它係豬的那部分,總知係好食呀!太史戈渣:太史係大官的職位,代表此物出於名門,係貴重和精緻。食落似炸豆腐,但這是手工厨藝的代表作,不能輕視呀!72度醉乳鴿:酒味香濃並滲透到每一位置,小朋友也可以品嚐到烈酒的味道,十分有特色香酥扣肉卷:食到瘦肉質感,不肥膩,我對扣肉二字是失望的兩款素菜分別係:羊肚菌會豆腐和梅菜蒸芥膽,都係清淡而具有特殊香味的菜式。但豆腐就似超市盒裝貨,豆味清澈見底吧,我有點失望。肉絲炒麵:不能被它外表瞞騙,以為係煎脆了的麵條,其實中心是軟綿綿的。預訂了壽包它的蛋黃充足,十分滿意溫馨提示:假期或假期前,一定要早啲訂座呀!

叉燒:無華麗的名稱,有實力的品質。
無甜到滴晒的糖漿,有入口柔軟豬肉味。
我唔知它係豬的那部分,總知係好食呀!

香酥扣肉卷:食到瘦肉質感,不肥膩,我對扣肉二字是失望的

預訂了壽包
它的蛋黃充足,十分滿意

溫馨提示:假期或假期前,一定要早啲訂座呀!
2022-07-23
2022-08-04 1203 浏览
8月2日,同家人去慶生,一早已訂了數個菜,當天晚飯6:30到,只有幾枱客,同侍應溝通完,再加道菜,等了20分鐘左右,白肺湯到,好味!之後上了些頭盤,太史戈渣、留家叉燒、酥炸普寧豆腐、豬腳凍、酥炸大腸,不過不失,之後上煙燻雞和柚皮羅漢上素,就停咗,差不多食完但蟹籽海皇炒飯還未上,問侍應check 完,話漏單,ok, 咁咪等下,誰知等了20分鐘都未有,再追,話做緊,ok ,又等了20分鐘,算!唔黎就算,叫上壽包,已問那位好似高級點又上了年紀的男侍應(應該是部長吧)問他壽包要等多久,佢話5-6分鐘,ok10分鐘後,又無,那個男侍應直頭唔理唔跟進,直係火都黎,前後等了50多分鐘,蟹籽海皇炒飯及壽包是幾日前已訂,唔係後加單,投訴咩,佢哋話唔關樓面事,見我哋發火,埋單,就馬上拿碟芝痲卷放枱面加句送你哋食,就即刻閃,我哋已經即刻話唔要,唔好浪費!總括:食物ok, 但服務就太差,不值這個價錢,沒有下次,很差的慶生飯😡😡😡
8月2日,同家人去慶生,一早已

2022-07-20 4048 浏览
今日又有中菜愛好者嘅朋友陪我去食中菜啦🤣去呢度食真係波折重重第一次去就係因為無Book到位所以無位入第二次一早Book定但就因為疫情禁咗晚市所以又無得食今次終於成功同朋友夾到又Book到啦!所以要食返夠本太史戈渣 -$100/4件同朋友都覺得個名好特別而且未食過睇個樣好似幾好味咁雖然唔知係啲咩但都決定叫嚟試吓口感有啲似玉子豆腐都幾滑又鹹鹹哋咁但佢又會沾砂糖成個食法都幾特別😂杏汁菜膽白肺湯 -$88成個湯都係奶白色,開心🥰杏味唔算好濃所以好好飲😋豬肺份量都唔少而且好彈牙老火湯 -$45個味都好濃而且重有湯渣係度👍🏼好味🤣啱晒我哋2個湯怪留家煙燻雞 -$208/半隻係乜都無留嘅情況下都叫到隻雞係幾感動🥹因為好似好多嘢都要留定而呢個煙燻雞係有啲驚喜嘅上菜已聞到好香嘅煙燻味食落重有淡淡嘅木味肉質亦唔會好韌鴛鴦魷墨汁蒸鹹蛋肉餅 -$168睇個樣全黑色幾特別食落都唔差咬落仲幾有彈性😂鹹蛋個鹹味唔會太勁反而可以帶岀魷魚個鮮味咕嚕蝦球 -$208蝦球大大粒又爽口炸粉唔會太厚酸酸甜甜咁好開胃72度醉乳鴿 -$138好耐無食過乳鴿了咁啱朋友都鍾意食所以叫咗1隻嚟Share都幾Juicy肉質又幾結實但又未係
今日又有中菜愛好者嘅朋友陪我去食中菜啦🤣
去呢度食真係波折重重
第一次去就係因為無Book到位
所以無位入
第二次一早Book定
但就因為疫情禁咗晚市
所以又無得食
今次終於成功同朋友夾到又Book到啦!
所以要食返夠本

又鹹鹹哋咁
但佢又會沾砂糖
成個食法都幾特別😂

杏汁菜膽白肺湯 -$88
成個湯都係奶白色,開心🥰
杏味唔算好濃

• 留家煙燻雞
  • 咕嚕蝦球
  • 72度醉乳鴿
2022-07-19 948 浏览
今日黎留家廚房食手工菜黎之前梗係要訂啲嘢食,今次就想食慢煮牛肋排同江南百花雞慢煮牛肋排:配上腐乳芝士汁,牛肋肉低溫慢煮左廿四小時,肉質林滑,牛味豐富,配上呢個腐乳芝士汁,初頭覺得會唔夾,但係又估唔到好似食緊西餐牛扒咁夾至於江南百花雞,可能係我唔識食,係用雞皮伴蝦滑,傳統嘅手工菜,但係我覺得食落又唔係傳說中咁好味,蝦膠好食,但係配埋雞皮,暫時唔識欣賞反而我覺得咕嚕蝦球,做得比較出色,蝦頭爽甜,配埋個咕嚕汁嘅酸甜,簡直一絕,好食到我唔記得咗影相
今日黎留家廚房食手工菜

黎之前梗係要訂啲嘢食,今次就想食慢煮牛肋排同江南百花雞

2022-06-23 3879 浏览
回想去4月底,那時剛剛回復生活正常,可以回公司工作。巳經有2.5個月,冇見同事啦,我哋幾個約埋一齊食午餐敘舊一下。其中一個提議食點心,另一個提議嚟呢度食,咁我就負責訂枱啦~留家煙燻雞 (HK$208/半隻).呢個招牌菜,試過會覺得真係色、香、味俱全.上枱巳經聞到好香,入口雞肉嫩滑,雞皮吸晒啲鹵汁,呈現出金啡色,好吸引雪菜火鴨絲炆米 (HK$108).米粉入味,一條條的,口感軟腍.鴨肉絲咁滑溜,不過肉不太多大史戈渣 (HK$25/件, 4 件起).每件看似日式玉子燒,其實係以上湯和雞蛋製成的炸蛋.入口是酥軟口感、蛋香、不過味道會比較淡一點,可以點少少白砂糖一齊食蜂巢芋角 (HK$45/籠).外表真係好似一個蜂巢😮.內裡除咗芋頭好粉之外,中心仲有驚喜的餡,是粟米粒嗎?🤔筍尖鮮蝦餃 (HK$52/籠).算大隻,餃皮幾薄,蝦肉新鮮爽彈松露燒賣皇 (HK$48/籠).驚喜在每一粒面頭都有好多松露,肉厚實彈牙南瓜湯鮮竹卷 (HK$34).這個配南瓜湯汁真係第一次見,好特別😮.鮮竹卷正,幾多餡料焦糖雞蛋撻 (HK$36/一碟).餅皮蛋撻上面加上焦糖香,好食,但正常呀~

留家煙燻雞 (HK$208/半隻)
.呢個招牌菜,試過會覺得真係色、香、味俱全

留家煙燻雞

雪菜火鴨絲炆米 (HK$108)
.米粉入味,一條條的,口感軟腍
.鴨肉絲咁滑溜,不過肉不太多

雪菜火鴨絲炆米

大史戈渣 (HK$25/件, 4 件起)
.每件看似日式玉子燒,其實係以上湯和雞蛋製成的炸蛋

大史戈渣

蜂巢芋角 (HK$45/籠)
.外表真係好似一個蜂巢😮
.內裡除咗芋頭好粉之外,中心仲有驚喜的餡,是粟米粒嗎?🤔

蜂巢芋角

筍尖鮮蝦餃 (HK$52/籠)
.算大隻,餃皮幾薄,蝦肉新鮮爽彈

筍尖鮮蝦餃

松露燒賣皇 (HK$48/籠)
.驚喜在每一粒面頭都有好多松露,肉厚實彈牙

松露燒賣皇

南瓜湯鮮竹卷 (HK$34)
.這個配南瓜湯汁真係第一次見,好特別😮
.鮮竹卷正,幾多餡料

南瓜湯鮮竹卷

焦糖雞蛋撻 (HK$36/一碟)
.餅皮蛋撻上面加上焦糖香,好食,但正常呀~

新焦糖雞蛋撻
松露燒賣皇
南瓜湯鮮竹卷
新焦糖雞蛋撻
2022-06-12 1284 浏览
讚1 部份嘢食的確係好味 豉油街雞香得入味 腐乳牛有肉香又鬆軟 第一刀夠爽口 海角仔都扣得入味 唔係四圍見到既嘢食水準2 環境幾舒服 老闆啱嘴型彈1 部份手工菜係令人失望 戈渣唔夠熱係不能接受 中腸釀番薯好有創意 但大腸過瘦 完全無油香滲入番薯到 兩個味唔夾呢

2 環境幾舒服 老闆啱嘴型

2022-06-10 997 浏览
難得有餐廳主打用本地食材,心思思好耐想試,終於比我早三星期book到。一去到門口,呀部長好醉心如「煲電話粥」。點解我會知?因為聽佢傾計嘅對話同語氣,絕唔係同客人對答,似同女朋友咁款。我企喺門口,佢無望過我同理過我,等咗2-3分鐘,先有裡面啲侍應行過見到我。唔係酒樓應有嘅服務態度。食物一般,招牌雞啲肉偏un同埋層皮好厚,可能我偏愛食淋肉啲,同埋唔鍾意咁厚皮,唔太識欣賞。其他菜式不過不失,唯獨蛋白炒飯炒得好,炒到粒粒分明,可以添食。啲侍應都係趕人走feel,無問我地仲食唔食野就陸續收晒我哋啲餐具,差在未收埋枱布。不過佢中途有自動幫我地換碟,隻碟仲要係暖,哩個位加分。到埋單走果陣,部長都係好忙咁企喺到做吉祥物,見啲客走都唔識講句「多謝晒」/「再見」。其他做細嘅更加唔會,上面果件都咁嘅樣,下面啲人又會好服務得去邊。加上哩間餐廳本身都好難book,好唔休做,都無緣再食。

2022-06-10
等候时间
3 分钟 (堂食)
  • 蛋白炒飯