2022-08-05 434 浏览
当家庭有位喜欢煮饭煮餐的家庭成员,就可以把各人留着,常常相聚,欢乐笑声就不停止了。《 留家厨房 》造出非常特色的菜肴,它的精致和细致是普通食店所难揾到的呀!叉烧:无华丽的名称,有实力的品质。无甜到滴晒的糖浆,有入口柔软猪肉味。我唔知它系猪的那部分,总知系好食呀!太史戈渣:太史系大官的职位,代表此物出於名门,系贵重和精致。食落似炸豆腐,但这是手工厨艺的代表作,不能轻视呀!72度醉乳鸽:酒味香浓并渗透到每一位置,小朋友也可以品嚐到烈酒的味道,十分有特色香酥扣肉卷:食到瘦肉质感,不肥腻,我对扣肉二字是失望的两款素菜分别系:羊肚菌会豆腐和梅菜蒸芥胆,都系清淡而具有特殊香味的菜式。但豆腐就似超市盒装货,豆味清澈见底吧,我有点失望。肉丝炒面:不能被它外表瞒骗,以为系煎脆了的面条,其实中心是软绵绵的。预订了寿包它的蛋黄充足,十分满意温馨提示:假期或假期前,一定要早啲订座呀!

叉烧:无华丽的名称,有实力的品质。
无甜到滴晒的糖浆,有入口柔软猪肉味。
我唔知它系猪的那部分,总知系好食呀!

香酥扣肉卷:食到瘦肉质感,不肥腻,我对扣肉二字是失望的

预订了寿包
它的蛋黄充足,十分满意

温馨提示:假期或假期前,一定要早啲订座呀!
2022-07-23
2022-07-20 916 浏览
今日又有中菜爱好者嘅朋友陪我去食中菜啦🤣去呢度食真系波折重重第一次去就系因为无Book到位所以无位入第二次一早Book定但就因为疫情禁咗晚市所以又无得食今次终於成功同朋友夹到又Book到啦!所以要食返够本太史戈渣 -$100/4件同朋友都觉得个名好特别而且未食过睇个样好似几好味咁虽然唔知系啲咩但都决定叫嚟试吓口感有啲似玉子豆腐都几滑又咸咸哋咁但佢又会沾砂糖成个食法都几特别😂杏汁菜胆白肺汤 -$88成个汤都系奶白色,开心🥰杏味唔算好浓所以好好饮😋猪肺份量都唔少而且好弹牙老火汤 -$45个味都好浓而且重有汤渣系度👍🏼好味🤣啱晒我哋2个汤怪留家烟燻鸡 -$208/半只系乜都无留嘅情况下都叫到只鸡系几感动🥹因为好似好多嘢都要留定而呢个烟燻鸡系有啲惊喜嘅上菜已闻到好香嘅烟燻味食落重有淡淡嘅木味肉质亦唔会好韧鸳鸯鱿墨汁蒸咸蛋肉饼 -$168睇个样全黑色几特别食落都唔差咬落仲几有弹性😂咸蛋个咸味唔会太劲反而可以带岀鱿鱼个鲜味咕噜虾球 -$208虾球大大粒又爽口炸粉唔会太厚酸酸甜甜咁好开胃72度醉乳鸽 -$138好耐无食过乳鸽了咁啱朋友都锺意食所以叫咗1只嚟Share都几Juicy肉质又几结实但又未系
今日又有中菜爱好者嘅朋友陪我去食中菜啦🤣
去呢度食真系波折重重
第一次去就系因为无Book到位
所以无位入
第二次一早Book定
但就因为疫情禁咗晚市
所以又无得食
今次终於成功同朋友夹到又Book到啦!
所以要食返够本

又咸咸哋咁
但佢又会沾砂糖
成个食法都几特别😂

杏汁菜胆白肺汤 -$88
成个汤都系奶白色,开心🥰
杏味唔算好浓

• 留家烟燻鸡
  • 咕噜虾球
  • 72度醉乳鸽
2022-06-23 1408 浏览
回想去4月底,那时刚刚回复生活正常,可以回公司工作。巳经有2.5个月,冇见同事啦,我哋几个约埋一齐食午餐叙旧一下。其中一个提议食点心,另一个提议嚟呢度食,咁我就负责订枱啦~留家烟燻鸡 (HK$208/半只).呢个招牌菜,试过会觉得真系色、香、味俱全.上枱巳经闻到好香,入口鸡肉嫩滑,鸡皮吸晒啲卤汁,呈现出金啡色,好吸引雪菜火鸭丝炆米 (HK$108).米粉入味,一条条的,口感软腍.鸭肉丝咁滑溜,不过肉不太多大史戈渣 (HK$25/件, 4 件起).每件看似日式玉子烧,其实系以上汤和鸡蛋制成的炸蛋.入口是酥软口感、蛋香、不过味道会比较淡一点,可以点少少白砂糖一齐食蜂巢芋角 (HK$45/笼).外表真系好似一个蜂巢😮.内里除咗芋头好粉之外,中心仲有惊喜的馅,是粟米粒吗?🤔笋尖鲜虾饺 (HK$52/笼).算大只,饺皮几薄,虾肉新鲜爽弹松露烧卖皇 (HK$48/笼).惊喜在每一粒面头都有好多松露,肉厚实弹牙南瓜汤鲜竹卷 (HK$34).这个配南瓜汤汁真系第一次见,好特别😮.鲜竹卷正,几多馅料焦糖鸡蛋挞 (HK$36/一碟).饼皮蛋挞上面加上焦糖香,好食,但正常呀~

留家烟燻鸡 (HK$208/半只)
.呢个招牌菜,试过会觉得真系色、香、味俱全

留家烟燻鸡

雪菜火鸭丝炆米 (HK$108)
.米粉入味,一条条的,口感软腍
.鸭肉丝咁滑溜,不过肉不太多

雪菜火鸭丝炆米

大史戈渣 (HK$25/件, 4 件起)
.每件看似日式玉子烧,其实系以上汤和鸡蛋制成的炸蛋

大史戈渣

蜂巢芋角 (HK$45/笼)
.外表真系好似一个蜂巢😮
.内里除咗芋头好粉之外,中心仲有惊喜的馅,是粟米粒吗?🤔

蜂巢芋角

笋尖鲜虾饺 (HK$52/笼)
.算大只,饺皮几薄,虾肉新鲜爽弹

笋尖鲜虾饺

松露烧卖皇 (HK$48/笼)
.惊喜在每一粒面头都有好多松露,肉厚实弹牙

松露烧卖皇

南瓜汤鲜竹卷 (HK$34)
.这个配南瓜汤汁真系第一次见,好特别😮
.鲜竹卷正,几多馅料

南瓜汤鲜竹卷

焦糖鸡蛋挞 (HK$36/一碟)
.饼皮蛋挞上面加上焦糖香,好食,但正常呀~

新焦糖鸡蛋挞
松露烧卖皇
南瓜汤鲜竹卷
新焦糖鸡蛋挞
2022-02-19 4372 浏览
庆祝生日约咗朋友嚟食留家厨房,本身约夜晚,但又停晚市堂食,唯有改食午市变咗饮茶。餐牌上选择都好多,第一次嚟所以嗌咗啲招牌菜留家烟燻鸡同太史戈渣。叉烧都系招牌菜,我哋都好有兴趣,但侍应只答一句「而家无喎」。唔知系嗰日卖晒,还是午市无供应,唔明佢咩意思…首先上枱嘅系留家烟燻鸡,一上枱就闻到好香烟燻味食落带烟燻味嘅卤水非常香。鸡皮薄,脂肪唔会太多,鸡肉嫩滑,就连鸡胸位都好滑完全唔鞋用上新鲜鸡所以有埋鸡肝同鸡肾,鸡肝甘香,鸡肾爽口,两样都好食另一招牌菜 - 太史戈渣,以高汤加鸡蛋再上粉炸成,系个好花功夫嘅菜式。食时加啲白砂糖喺面,表面酥脆,味道好似玉子豆腐,同样口感滑溜,但就多咗高汤嘅味道。苔条九肚鱼粉浆够薄,炸得非常酥脆,而且唔油腻内里九肚鱼嫩滑鲜味,带点海苔嘅香味。炸到金黄色嘅虾多士卖相好靓,食落多士酥脆唔油腻,虾肉鲜味有弹性星期日限定嘅三色带子饺造型精致,表面橙色系蟹籽,黄色绿色分别系粟米同菜粒。内馅除咗有带子仲有虾肉,虾味比带子味道更突出。火鸭丝肠粉皮厚薄适中,中间夹住好多火鸭丝,好足料芋角比起一般无咁油腻,内馅芋泥绵密,好好味凤凰煎米鸡系煎嘅糯米鸡,表面煎到微燶,口感同煲仔饭饭焦相似

留家烟燻鸡

首先上枱嘅系留家烟燻鸡,一上枱就闻到好香烟燻味

太史戈渣

苔条九肚鱼

苔条九肚鱼粉浆够薄,炸得非常酥脆,而且唔油腻
内里九肚鱼嫩滑鲜味,带点海苔嘅香味。

怀旧虾多士

三囍临门带子饺

火鸭丝肠粉

火鸭丝肠粉皮厚薄适中,中间夹住好多火鸭丝,好足料

蜂巢芋角

芋角比起一般无咁油腻,内馅芋泥绵密,好好味

凤凰煎米鸡

凤凰煎米鸡系煎嘅糯米鸡,表面煎到微燶,口感同煲仔饭饭焦相似,锺意食饭焦嘅会好锺意呢个!

蟹籽海皇炒饭

炒饭粒粒分明有镬气

炒贵刁

炒贵刁都同样有镬气,而且唔会过份油腻。

整体嚟讲食物有水准质素高,环境亦坐得舒服。唯一系侍应服务好有进步空间!我本身对服务都算无乜要求,喺香港食呢啲几百蚊一餐都唔会求有咩特别好服务,做到基本嘢就得,但个别侍应连基本都做唔到,希望餐厅可以改善下。
太史戈渣
凤凰煎米鸡
蟹籽海皇炒饭
炒贵刁
2022-08-04 0 浏览
8月2日,同家人去庆生,一早已订了数个菜,当天晚饭6:30到,只有几枱客,同侍应沟通完,再加道菜,等了20分钟左右,白肺汤到,好味!之後上了些头盘,太史戈渣、留家叉烧、酥炸普宁豆腐、猪脚冻、酥炸大肠,不过不失,之後上烟燻鸡和柚皮罗汉上素,就停咗,差不多食完但蟹籽海皇炒饭还未上,问侍应check 完,话漏单,ok, 咁咪等下,谁知等了20分钟都未有,再追,话做紧,ok ,又等了20分钟,算!唔黎就算,叫上寿包,已问那位好似高级点又上了年纪的男侍应(应该是部长吧)问他寿包要等多久,佢话5-6分钟,ok10分钟後,又无,那个男侍应直头唔理唔跟进,直系火都黎,前後等了50多分钟,蟹籽海皇炒饭及寿包是几日前已订,唔系後加单,投诉咩,佢哋话唔关楼面事,见我哋发火,埋单,就马上拿碟芝麻卷放枱面加句送你哋食,就即刻闪,我哋已经即刻话唔要,唔好浪费!总括:食物ok, 但服务就太差,不值这个价钱,没有下次,很差的庆生饭😡😡😡
8月2日,同家人去庆生,一早已

2022-07-19 181 浏览
今日黎留家厨房食手工菜黎之前梗系要订啲嘢食,今次就想食慢煮牛肋排同江南百花鸡慢煮牛肋排:配上腐乳芝士汁,牛肋肉低温慢煮左廿四小时,肉质林滑,牛味丰富,配上呢个腐乳芝士汁,初头觉得会唔夹,但系又估唔到好似食紧西餐牛扒咁夹至於江南百花鸡,可能系我唔识食,系用鸡皮伴虾滑,传统嘅手工菜,但系我觉得食落又唔系传说中咁好味,虾胶好食,但系配埋鸡皮,暂时唔识欣赏反而我觉得咕噜虾球,做得比较出色,虾头爽甜,配埋个咕噜汁嘅酸甜,简直一绝,好食到我唔记得咗影相
今日黎留家厨房食手工菜

黎之前梗系要订啲嘢食,今次就想食慢煮牛肋排同江南百花鸡

2022-06-12 758 浏览
赞1 部份嘢食的确系好味 豉油街鸡香得入味 腐乳牛有肉香又松软 第一刀够爽口 海角仔都扣得入味 唔系四围见到既嘢食水准2 环境几舒服 老板啱嘴型弹1 部份手工菜系令人失望 戈渣唔够热系不能接受 中肠酿番薯好有创意 但大肠过瘦 完全无油香渗入番薯到 两个味唔夹呢

2 环境几舒服 老板啱嘴型

2022-06-10 589 浏览
难得有餐厅主打用本地食材,心思思好耐想试,终於比我早三星期book到。一去到门口,呀部长好醉心如「煲电话粥」。点解我会知?因为听佢倾计嘅对话同语气,绝唔系同客人对答,似同女朋友咁款。我企喺门口,佢无望过我同理过我,等咗2-3分钟,先有里面啲侍应行过见到我。唔系酒楼应有嘅服务态度。食物一般,招牌鸡啲肉偏un同埋层皮好厚,可能我偏爱食淋肉啲,同埋唔锺意咁厚皮,唔太识欣赏。其他菜式不过不失,唯独蛋白炒饭炒得好,炒到粒粒分明,可以添食。啲侍应都系赶人走feel,无问我地仲食唔食野就陆续收晒我哋啲餐具,差在未收埋枱布。不过佢中途有自动帮我地换碟,只碟仲要系暖,哩个位加分。到埋单走果阵,部长都系好忙咁企喺到做吉祥物,见啲客走都唔识讲句「多谢晒」/「再见」。其他做细嘅更加唔会,上面果件都咁嘅样,下面啲人又会好服务得去边。加上哩间餐厅本身都好难book,好唔休做,都无缘再食。

2022-06-10
  • 蛋白炒饭
2022-04-12 1925 浏览
今次同埋一样咁锺意食中菜嘅 foodie朋友 去左一向口碑载道嘅留家厨房💛!留家叉烧 🐖 以猪嘅脢头嘴部位制作,水准的确拍得住某几间星级中菜餐厅。叉烧嘅肉质够腍而不会过实,燶边位置非常正正,其他位置松化易咬,蜜味腌制得刚刚适中,不会过甜。绝对系qualify为留家嘅招牌菜。杏汁菜胆炖白肺 🐽 🫁🍲一拎起🥄就知非常足料,润一润、补一补,啖啖都嚐到香浓嘅杏仁味道😌留家烟燻鸡 🐓 ,经玫瑰露及豉油腌制後,再烟燻,一上菜就闻到阵阵香味,鲜鸡皮薄肉滑,但个人认为整得再入味啲会更加好食🥴最後压轴出场嘅系葱油拌竹升面 🍜 哗!条条都非常弹牙,亦冇乜硷水味,再加上惹味的葱油,教我如何不爱它?😌📍 留家厨房湾仔轩尼诗道 314-324 号 W Square 5 楼全层

📍 留家厨房
2022-02-23 1593 浏览
光顾留家厨房,一定要有准备,由於全部都系心机菜,所以订位嘅时候已经订埋菜式。镇店之宝留家烟燻鸡,据称用足 100 日大嘅靓鸡先以卤汁浸熟,再用片糖,甘蔗同乾玫瑰花蕾烟燻而成,平时最锺意食烟燻食物嘅我当然觉得劲正,一放入口就闻到朕烟燻香味🤤。另一样我觉得好好食嘅系留家叉烧,据称系采用较为罕有嘅梅头咀,并以廖孖记酱料腌制,即叫即烧,肥瘦均匀,蜜汁香甜肉味浓,仲有我最锺意嘅燶边,💯分。虾子柚皮平时好少食,今次一食又系爱上,两大块柚皮炆得好腍,差啲入口即溶,据闻系用金华火腿鲜鸡汤炆,难怪咁入味;芡汁口感偏稠,入面有我最锺意嘅虾籽,好正。冬瓜盅又系我嘅至爱,用料丰富,汤汁鲜甜,饮一碗其实唔系好够喉😂。梅菜蒸芥胆又系第一次食,重点系咸香嘅梅菜,芥胆反而变咗配角。最後系制作劲需时嘅太史戈渣,呢个原本系北京街头小吃,主要以上汤,鸡蛋同粟粉制成,食落味道有啲似玉子豆腐,几特别,但唔算得上好好食。值得一提系呢度嘅白饭,同伴话系用好贵嘅日本电饭煲煮,特别好味,我唔系饭控,其实唔太食得出个分别😂。

2022-02-13 1256 浏览
一班人食饭要食中菜嘅话最近都成日去搵留家厨房,去酒店收费又太贵,去普通酒楼食物好多时真系又冻又无味,留家厨房无论系午市点心或者系晚市小菜都非常可靠。没有太多嘅花巧,扎扎实实既粤式点心,食得满足又开心!推介润肠卷同煎糯米鸡,其他地方好少见到。而每次必叫的有佢地既茶燻鸡,燻得很入味,唔只皮香,肉也渗透烟燻味,食过好几次水准都稳定。仲有必试佢嘅炒面,炒得乾身又弹牙,同平时酒楼炒嘅完全系两回事,配上辣椒酱,食得好饱都要忍唔住食多两啖!

2022-02-05
2022-01-31 954 浏览
留家厨房:另一间传统手工粤菜之选太史戈渣: 我谂除咗七福、文华厅之外,佢应该系其中一间有呢道菜嘅粤菜店个人最锺意煎酿龙牙豆,食完就知道佢嘅功夫非同凡响,即系鲮鱼酿豆角,爽脆。葱油虾子面,就算我知道佢喺长沙湾坤记入货,我都做唔到佢嘅功价,炒出每条银丝,爽而不油臭豆腐云呑又去令一度10分少有的菜式价钱公道、值得一去
留家厨房:另一间传统手工粤菜之选

臭豆腐云呑又去令一度10分少有的菜式

价钱公道、值得一去
2021-12-31 733 浏览
2021年最後一日,同屋企人嚟食晚饭,之前嚟过几次,隔咗两年多无嚟,今日亚哥订咗呢度食饭。呢度俾我嘅感觉有啲似私房菜馆,食物质素唔错,价钱殉唔算太贵。老火汤亚哥嫌味道寡,但我就觉得几好饮。类似上海菜水晶肴肉,肉质唔错,不过水晶就得薄薄一小层烟燻鸡系呢度嘅名菜,我哋叫咗半只,连肝上,鸡肉甜中带住啲烟燻味,几特别,可惜越食越咸。我哋叫咗一碗分食,啲米系靓米,个饭好好食黑东星两食:斑球炒得好,大大件,好食炆腩改做冬菇、廋肉丝古法蒸,但食落有啲腥味送嘅菲林卷同莲子红豆糖水都好足料

老火汤

亚哥嫌味道寡,但我就觉得几好饮。

类似上海菜水晶肴肉,肉质唔错,不过水晶就得薄薄一小层

我哋叫咗一碗
分食,啲米系靓米,个饭好好食

黑东星两食:
翡翠炒球

斑球炒得好,大大件,好食

古法蒸骨腩

炆腩改做冬菇、廋肉丝古法蒸,但食落有啲腥味

送嘅菲林卷同莲子红豆糖水都好足料

2021-12-31
庆祝纪念
除夕
翡翠炒球
  • 烟燻鸡
  • 怀旧芝麻卷
2021-12-12 965 浏览
打去订位时已经留左叉烧,烟燻鸡,冬瓜盅。一路食都无乜服务可言,收茶钱但系唔催都无茶饮,食物普普通通 完全无特别。上菜到尾声炒面都到埋 同侍应追我地订左嗰份叉烧 佢求其应:烧紧啦,系要咁耐架!转个头就听到个黑白衫侍应同部长讲 唉我唔话识讲大话 你同个客讲啦!个部长歉都无道 就咁话有有人漏单 而家整要等半个钟 你地取消啦⋯⋯咁我地坐低double check落左咩野食嗰阵你唔讲?早途追单嗰阵又唔check?无一点值得去既餐厅 唔会再帮衬。
打去订位时已经留左叉烧,烟燻鸡,冬瓜盅。
上菜到尾声炒面都到埋 同侍应追我地订左嗰份叉烧 佢求其应:烧紧啦,系要咁耐架!转个头就听到个黑白衫侍应部长讲 唉我唔话识讲大话 你同个客讲啦!个部长歉都无道 就咁话有有人漏单 而家整要等半个钟 你地取消啦⋯⋯咁我地坐低double check落左咩野食嗰阵你唔讲?早途追单嗰阵又唔check?无一点值得去既餐厅 唔会再帮衬。
2021-12-06 956 浏览
虽然我唔系住港岛区,但都会每隔一两个月就要过来食个饭,因为真系太高质,太好味。佢既招牌菜烟燻鸡同埋叉烧,今次我都无叫,系因为真系想试吓佢地唔同既菜式。季节限定奄仔蟹($2xx@)见到佢地某社交平台话有奄仔蟹,作为一个蟹痴,专登book枱时留埋呢只蟹。当见到只蟹就知道,今次一定好满足,啲蟹油流哂出嚟。一食落口,除左蟹膏好香之外,连蟹肉都好鲜味!,如果你钟意食蟹,真系一定要试吓!花旗蔘炖竹丝鸡($88)一打开,花旗蔘既香味即刻冲入果鼻到。再饮一啖,完全感受到果股甘香味(老人家至爱)牛肝菌竹笙炖鸡($88)呢个汤同花旗蔘汤完全唔同,呢个汤既清甜,令你会忍唔住饮完一啖又一啖双冬羊腩煲($6xx)坦白讲,呢个羊腩煲有少少过贵。不过佢标明系新鲜羊腩,所以我估系令成本高左。讲返食物,其实系好好味,亦都有好多件羊腩,唔系话食两旧就无哂同埋每一旧都肥瘦均匀

季节限定奄仔蟹($2xx@)
,如果你钟意食蟹,真系一定要试吓!

花旗蔘炖竹丝鸡($88)

牛肝菌竹笙炖鸡($88)

双冬羊腩煲($6xx)