一行六人到生昌食潮州菜~~ 之前已經食過一次, 只係記得好好味, 但因為冇寫食評, 所以都唔太記得食過啲咩 ^^'' 唯一記得既係呢度餸菜名好多好都攪笑, 例如 "今生無悔白果芋泥" 今次要一一記得, 因為每樣嘢都好鬼好食!   鹵水鵝片+鹵水豆腐超入味, 鹵水味好香, 塊鵝片好軟熟, 好多汁!個鹵豆腐都好好味, 唔會太鹹, 個豆腐皮都好似特別香咁!但呢碟嘢就貴咗啲, 差不多一百蚊, 鵝片唔多, 但真係好好味, 要試一次! 蠔仔粥平時我唔鍾意食粥, 特別係潮州粥, 因為水還水, 米還米咁, 又淡, 所以少食. 但好興幸表弟叫咗, 因為佢係我全晚最鍾意既一味! 佢啲蠔仔都唔"仔", 幾大粒吓, 仲要幾肥美! 隨便撈都會見到有蠔, 好足料. 除咗蠔仔, 裡面仲有好多豬肉碎, 大地魚, 菜絲, 好似仲有芹菜. 味道豐富, 一啲都唔會寡! 每一啖都好有"內涵" (拍手) !! 豬油渣炒白菜仔真係貪得意叫, 因為一碟炒菜收$68個大洋, 貴!不過多人SHARE, 又可以食平時唔容易食到既豬油渣, 都OK!豬油渣好味就唔駛講, 碟菜仲好有鍋氣, 小心辣咀! LIKE 酸甜咕嚕果肉不嬲都麻麻地酸甜,
一行六人到生昌食潮州菜~~

今次要一一記得, 因為每樣嘢都好鬼好食!
鹵水鵝片豆腐底
 鹵水鵝片+鹵水豆腐
超入味, 鹵水味好香, 塊鵝片好軟熟, 好多汁!
個鹵豆腐都好好味, 唔會太鹹, 個豆腐皮都好似特別香咁!
 蠔仔粥

但好興幸表弟叫咗, 因為佢係我全晚最鍾意既一味!
 豬油渣炒白菜仔

真係貪得意叫, 因為一碟炒菜收$68個大洋, 貴!
咕嚕果肉
 酸甜咕嚕果肉

不嬲都麻麻地酸甜, 更唔鍾意食咕嚕肉, 因為通常都係厚粉包肥膏, 仲要有骨..
但呢個竟然係讚不絕口, 同表弟兩個一路食一路係度研究點解會咁好味!
呢個餸我地唔係佢一上台就食, 放咗一陣, 但夾落口個陣都仲係"熱呼呼" "脆卜卜"~
件果肉個皮應該係腐皮yam粉炸, 但完全食唔出有粉, 而係脆到好似薄薄既糖咁!
裡面係軟軟既豬肉, 馬碲, 芹菜等~ 外脆肉軟, 貼切不過~!!
 咸檸檬蒸烏頭

好大條! 雖然$128定$138, 但都值!
魚肉香軟, 咸檸檬個味都好香.
不過好魚既我, 特別係烏頭,
都係覺得凍食個味出啲, 魚油一滴不漏咁留返係個魚肉度好味啲!
*聲稱係用台灣飼料, 係自家元朗既漁場一條龍既出品供應, 食都食得有歸屬感啲~ 哈哈~!
童年回憶走地豬
 童年回億走地豬

俾個名吸引咗! 攪笑!
其實佢個味好似柱候豬肉加南乳咁~
都好香好野味既, 不過同其他出色既餸菜比較, 佢就普通咗啲~
*爸爸們話呢個味都係熟悉既, 不過係咪真係有童年回億呢, 就真係見人見智啦~

呢間唔駛問, 一定會再嚟啦, 已經成為我既飯堂首選之一!
不過大夥兒就啱啲, 因為碟碟份量都好誇張吓架~~

**期待下次食辣酒煮獅hum**
2013-08-26
鹵水鵝片豆腐底
咕嚕果肉
童年回憶走地豬
2013-08-16 372 浏览
今晚去開沙田,順便去朋友recommend 多次的生昌試一試,真是沒今人失望!特別回味是:雞煲翅 - 足料,好味,十分抵食! 蠔仔粥 - 從未食過噤好食的蠔仔粥蠔餅 - 掂!如果可以給多些魚露會更perfect!冰震菠蘿 - 好甜,好冰,正!可進步的地方:1)冷氣唔凍 2)糖醋伊麵太dry,太厚。唔鐘意佢放埋糖上d麵到3)綠豆爽d綠豆好硬整體好味,下次一定再來!

特別回味是:
雞煲翅 - 足料,好味,十分抵食!
蠔仔粥 - 從未食過噤好食的蠔仔粥

蠔餅 - 掂!如果可以給多些魚露會更perfect!
冰震菠蘿 - 好甜,好冰,正!

可進步的地方:
1)冷氣唔凍
2)糖醋伊麵太dry,太厚。唔鐘意佢放埋糖上d麵到
3)綠豆爽d綠豆好硬

整體好味,下次一定再來!

• 蠔仔粥
2013-08-12 357 浏览
週日行山日,先到大埔賞蝶獵豹,晚上到大圍打冷揾食。生昌由數座村屋組成,門外設户外枱,風味雖足,但難免吃得汗流浹背,炎炎炎夏日,還是坐室內較好。因沒有訂枱關係,雖自行到各枱等候,此等安排不甚理想。可幸的事等了十數分鐘終等到一張室內餐桌。一行六人,點了多款美食,整體來說,各小菜美食碟頭夠大,貫切大排檔作風。滷水鵝片:鵝片腍身入味,食味不錯。香煎蠔餅:蠔肉夠多夠大夠鮮味,但蠔餅本身則炸得過火過厚一點,都OK嘅!鹹檸蒸大烏頭:烏頭都算滑溜味鮮,但鹹檸力度不足,有點美中不足。咕嚕走地豬:相較咕嚕肉(排骨),走地豬選用肉片製作,肉香不俗。炸漿外層稍厚,部份夠脆,部份則稍實,不夠平均。咕嚕汁質感較稠身,放涼了後更見明顯,味道合預期。豬紅:小弟不吃此物,聽聞味道口感不俗。蒜蓉白菜仔:白菜仔爽甜度OK,蒜蓉汁微微過鹹。蠔仔粥:足料味佳,蠔仔大隻味鮮,湯底亦甜美,好吃!糖醋兩面黃:麵餅脆中帶實,老火了少許。白糖早已放於麵上,調味自由度減少,建議分開上。鹹檸七:和鹹檸烏頭一樣,鹹檸力度不足。

滷水鵝片:鵝片腍身入味,食味不錯。
滷水鵝片
香煎蠔餅
鹹檸蒸大烏頭
咕嚕走地豬
豬紅:小弟不吃此物,聽聞味道口感不俗。
豬紅
蒜蓉白菜仔:白菜仔爽甜度OK,蒜蓉汁微微過鹹。
蒜蓉白菜仔
蠔仔粥:足料味佳,蠔仔大隻味鮮,湯底亦甜美,好吃!
糖醋兩面黃
鹹檸七:和鹹檸烏頭一樣,鹹檸力度不足。
鹹檸七
[11/8/2013; Sun]

题外话/补充资料: 消費滿$300可享送贈$12現金泊車優惠一次。
2013-08-11
2013-07-27 162 浏览
本人向來都唔太鍾意出街食魚嘅餸,但朋友介紹去呢間標明所提供嘅烏頭都係自己本地繁殖出黎,所以之前就試下佢地嘅鹽烏頭,唔食由自可,一食就停唔到口!今日就同家人再黎試下個檸檬蒸烏頭,結果係.......全家都停唔到口,魚嘅鮮味無俾啲汁蓋過之外,啲肉仲要好滑,係勁滑!上次食鹽烏頭時,細心留意,原來佢地每條烏頭嘅魚尾都有個牌,朋友話係標記,証明真係出自佢地自己嘅魚場,提防假冒!而另一樣要推介就係,蠔餅。事實上,講味道,佢唔算好好食!但勝在夠大碟,同埋裡面啲蠔仔,真係粒粒都好大粒,以而家嘅食市,真後算唔錯!!

而另一樣要推介就係,蠔餅。
2013-07-27
  • 檸檬烏頭
2013-01-14 165 浏览
前往原因:見到電視節目,認得以前成日都行過呢間店~ 睇完個節目成日都心思思,最後同朋友去食番餐宵夜。我終於都試到生昌喇!! 仲一個月內仲去左2次,分2次寫先~生昌有樣野唔好就係要自己等位,9點去都勁多人,5個人等了又等!5個人叫左好多野食,落單時問下阿姐意見,原想叫個大拚盤,點知阿姐話我地叫得太多野,一定食唔曬,5個人都乖乖聽話~!美食試食點:會再黎,不過應該要試多d唔同的菜色呀! 下次帶阿媽呢個潮州妹黎先~呢度d菜色夠大碟,好適合一班人黎食架! 想訂位就要叫餐,千幾到二千幾蚊都有。

美食試食點:

2013-01-04 174 浏览
早前在電視節目看到有關介紹,便商約好友試試!!極品鵝干入口軟滑,讓一眾有尿酸病患朋友卻步~花姿丸很香脆及濃厚花姿香味,卥水什咸淡適中,鵝腸沒有一般被疏打嚴重處理的情況@@水蟹應是三點蟹,但經烹調後,可算不錯!!
極品鵝干入口軟滑
水蟹弼
卥水鵝
  • 水蟹粥及卥水什
2012-12-19 135 浏览
鬆弛是晚心血來潮突然想到沙田吃潮州菜,我們也有差不多一年多沒來這裡了,難得是星期五,去遠一點沒關係,而且被我猜到他其實是想去一趟上水掃街,才刻意選去沙田。我們坐火車到大圍再轉小巴,很快就到。一如以往,這裡人頭湧湧,但人少是比較容易找到位置,剛好有一張細檯離開,我們就立刻坐下去了。除了想吃鹽焗烏頭外,其他的都沒什麼所謂,就交由鬆弛決定。他說想吃潮式鵝肝,可以點例牌,不過我們都不知例牌到底有多少,所以先問一問再決定要不要點,因為兩個人也吃不下太多鵝肝,而從店員那裡得到的回覆是大概七八片,都算是可以承受的數量,所以就點了,另外再加了一碟招牌沙茶醬芥蘭炒牛肉。鹽焗烏頭(小,$88)。我來過這裡好幾次,幾乎每一次都有吃烏頭,而每一次烏頭都是有黃油的,水準非常隱定,聽說是來自元朗的。雖說是鹽焗烏頭,但其實不算很入味,鬆弛說那個豆醬才是精髓,豆醬的鹹味就是能夠令烏頭變得好好吃。我跟鬆弛說烏頭是少數肉質不是嫰滑但是我會喜歡吃的魚,所以愛吃魚的話一定不能錯過這裡的優質烏頭。例牌鵝肝(例,$88)。其實我不太吃鵝肝的,不過如果鬆弛自己一個人吃七八片一定會滯漏死,所以我也幫手吃幾片。之前我也曾經吃過潮式鵝肝
例牌鵝肝(例,$88)。其實我不太吃鵝肝的,不過如果鬆弛自己一個人吃七八片一定會滯漏死,所以我也幫手吃幾片。之前我也曾經吃過潮式鵝肝,不過是淡粉色的,但這裡的是滷水鵝肝,顏色較深。剛才店員明明說是七八片,但出來卻有將近十片,而且有好幾塊是超巨型的,殺過我們措手不及。鵝肝很軟滑,也滷得很入味,水準的確甚高。下面墊底的有大量花生和幾片豆腐,豆腐又實又嚡,並不討好,暗自慶幸剛才想過要點滷水豆腐但最後打消念頭。
招牌沙茶醬芥蘭炒牛肉($68)。本來以為是平平無奇,但這裡的沙茶醬真的調較得很好,雖然稍欠鑊氣,而炒出來又有點出水,但爽嫰的芥蘭和嫰滑的牛肉片,都因為沙茶醬而變得好好吃,難怪我看到廚房不斷會出這道菜呢。

兩個人埋單二百多,好吃又不貴,只是餸菜的份量有點大,如果兩個人吃的話就不能點太多,我們點了三樣東西也飽到不行,還是適合一家人或一大班朋友一起吃。
2012-11-22 88 浏览
老友放工又嚟突約, 仲話近近地去佢屋企附近搵食, 須知好耐無响潮州食店晚餐, 就順吓佢意專誠到訪: 事關咁耐唔經呢頭, 都係佢帶路至知: 附近係警署, 安全感 100% 飲食業企理比好味更重要 : 呢處相當唔錯, 其洗手間清潔度相對與某一些在深水埗嘅茶餐廳更勝一籌;四周環顧似乎都係熟客: 又以年長居多 (佢地欣賞老字號吧?!)唔少枱都點烏頭魚: 看到D魚放在金屬大蒸籠內似乎很肥美 ,但為設合主題: "蠔仔"而來, 故此很快大概五分鐘即刻有蠔餅上枱: 蛋香撲鼻卻唔係油淋淋,算是鬆化而蠔仔肥美, 只有些少沙而已 ,故食到停唔到噃接著蒜炒芥蘭嫩口而火候得宜, 反而潮州蠔仔粥較為重口味 : 柴魚有D濃同粥底偏油, 咁大份雖然價錢比細碗超值, 但太大係食唔完, 只好揀咗先食蠔仔整體滿足朋友心結: 就係佢一家人以前經常相聚嘅飯堂喎, 好一個懷舊之夜
飲食業企理比好味更重要 :
四周環顧似乎都係熟客:
又以年長居多 (佢地欣賞老字號吧?!)
蠔餅上枱:

接著蒜炒芥蘭嫩口
而火候得宜, 反而潮州蠔仔粥

整體滿足朋友心結:
就係佢一家人以前經常相聚嘅飯堂喎, 好一個懷舊之夜
2012-11-17
  • 潮州蠔餅
2012-08-15 67 浏览
上星期二與同事一行七人, 放工入大圍食潮州菜, 平日夜晚都咁full, 就知好食啦!店舖由幾間村屋而成, 地方清潔.他們的鹽焗烏頭,嫩滑甜美, 又有黃油,魚尾還有標韱, 保正係正貨, 很好吃.至於鹵水鵝, 鵝肉嫩滑,肉質新鮮, 味道恰到好處, 真是不愧為招牌菜”正”。白灼螄蚶, 灼得剛好, 肉質新鲜又肥厚, 味道鮮甜.哈哈)) 講到凍蟹, 直得推介, 我剛剛食到那隻仲係”重皮蟹”又抵又好食.其他菜色也有一手..........講到侍應姐姐非常有禮貌,大排檔有如此服務值得嘉許.我哋又plan咗下個月再去la......^o^
店舖由幾間村屋而成, 地方清潔.
白灼螄蚶, 灼得剛好, 肉質新鲜又肥厚, 味道鮮甜.
其他菜色也有一手..........
講到侍應姐姐非常有禮貌,大排檔有如此服務值得嘉許.
我哋又plan咗下個月再去la......^o^
2012-08-07
2012-08-05 102 浏览
這夜友人帶路去了大圍的生昌吃晚飯。這餐館相連數個鋪位,規模頗大。裝修方面簡簡單單,很有街坊feel。我們越6點半到達還不用等位,想不到一到7點左右突然人頭湧湧,全場滿座,更開始要等位了,真誇張。我們吃了鹽焗烏頭,魚肉既嫩滑又甜美還有黃油的,很好吃。,不消一會被我們3人ko了。(5/5)另外亦蒸了3條小海班仔,肉質彈牙鮮甜,好吃。不過我還是較喜歡剛才的鹽焗烏頭。(4.5/5)吃潮州菜,少不了點份鵝片,蝦棗,和蠔仔粥。鵝片是厚切的,啖啖肉,但肉香可以再濃點就更吸引。(3/5)蝦棗的炸皮做得太厚和硬,影響了食感。裡面的蝦肉其實還蠻鮮甜彈牙的。(3/5)蠔仔粥的蠔仔份量頗多,粥底亦做到正宗潮州粥的質感,只是吃過後喉嚨很乾咳,應該是下了不少味精的緣故吧。(2.5/5)最後吃碗白果清心綠豆爽和芋泥做甜品。白果清心綠豆爽甜甜的,用來潤潤乾喉嚨最好不過。白果和綠豆爽的份量也落得很足,吃得滿足。(3/5)芋泥比我們想象中大份很多,吃起來有芋頭香又滑,不錯。(3/5)抱歉我不太清楚每樣菜色的價錢,因為是友人請客。翻過餐牌時印象中價錢都頗大眾化。整體來說,全餐最滿意的是烏頭,相信亦會是我再來這街坊紅店的最大
吃潮州菜,少不了點份鵝片,蝦棗,和蠔仔粥。

鵝片是厚切的,啖啖肉,但肉香可以再濃點就更吸引。(3/5)
抱歉我不太清楚每樣菜色的價錢,因為是友人請客。翻過餐牌時印象中價錢都頗大眾化。整體來說,全餐最滿意的是烏頭,相信亦會是我再來這街坊紅店的最大誘因。

• 鹽焗烏頭
2012-07-10 163 浏览
我們的 "瘋會" 對酒絕對瘋狂,每次飯局耗酒的數量十分驚人,其次是愛音樂、愛電影,最令我陶醉的要是會員一邊彈奏結他、吹著口琴、大家唱著歌的 Live Music 飯聚。一向熱愛運動的會長近年更為 "瘋會" 開拓運動活動,雖然參與的只屬小數會員,但亦曾跑過十公里、十五公里,以及馬拉松的賽事,還有網球及羽毛球。當天幾位 "瘋會" 成員到大圍顯徑打羽毛球,並安排在該區一家名氣的潮洲酒家吃飯,據說全靠李議員安排,否則要訂位不是易事。未到7時抵達,果然人山人海,連佔三個舖的生昌,無論室外與室內的座位已擠滿了食客,場面之浩瀚,真令我驚訝!一坐下,侍應舉著托盤,嘴巴叫著 "今日特價 $44蚊,啱唔啱,啱唔啱",恰似酒樓點心的叫賣方式,頗為有趣。要了兩碟,正好替侍應完成任務。蝦的香葱椒鹽很惹味,蝦亦是新鮮,加上大家已感到餓,十名會員不消一會,這兩碟蝦便告被失蹤了。會員們要了啤酒、有的要了汽水,有的像我要了鴛鴦鹹檸七,難得在酒樓能喝到這種飲品。附有鮮檸檬片及鹹檸半個,正好在這打完波的大熱天時消消熱。豬紅的汁底較稀,只帶淡淡的沙茶味,豬紅因而吸收不了汁底的味道,所以只能吃到豬紅的原味,絕對不是平日的滋味豬

椒鹽香葱蝦

鴛鴦檸七
韮菜豬紅
豬紅的汁底較稀,只帶淡淡的沙茶味,豬紅因而吸收不了汁底的味道,所以只能吃到豬紅的原味,絕對不是平日的滋味豬紅。墊底的韮菜泛黃,確實引不起任何食意。
春菜
春菜炆得入味腍滑,調味討好,豬肉片富質感有豬肉香,整體食味不錯。
紅燒走地豬
紅燒走地豬值得一讚。豬肉炆得入味鬆化,肥肉有入口即溶的感覺。墊底的酸菜與春菜吸收了醬汁精華,簡直美味無窮,也可為豬肉消消膩氣。美中不足的是同時吸收了豬肉的油份,否則我會把酸菜與春菜掃清。
鹹雞
鹹雞賣相頗有霸氣,吃出是用上了新鮮雞隻,雞肉結實富彈性、帶雞香,不太肥,唯鹹香味道不足,食味變得較為淡口。
鹵水鵝腸
自從實施中央屠宰後,要找到新鮮肥美的鵝腸絕不是易事。生昌的鹵水鵝腸肯定引起其他食肆買手的嫉妒。一端上桌,那條瘦瘦窄窄的鵝璧掛上一小串一小串的脂肪,清晰可見。入口果然油香四溢、爽脆潤澤,這道菜全賴新鮮食材的貢獻。
鵝肝
第一次接觸潮洲的鵝肝。鵝肝入口軟腍順滑,肝香與油脂相對法國的煎鵝肝較為含蓄與温和,或許與烹調的方法有關,所帶出的韻味也不一樣,相信兩者各有不同的擁戴者。究竟中、西鵝肝的膽固醇指標又會否有差異,無論如何還是輕嚐為佳。
鹵水鵝 (半隻)
鹵水鵝鵝肉細嫩,肉質新鮮;鵝皮鹵水色澤閃閃發亮,但鹵水香氣及食味皆欠奉,實在有點兒遜色。
方魚炒芥蘭
方魚炒芥蘭亦為平平之作,整體調味淡然,欠香氣,加上鑊氣不足,普普通通是也。
潮式墨魚
墨魚條切成花邊,形狀有趣!墨魚肉質有彈性及咬口,感覺非常新鮮,雖不能與大墨魚的激彈沉厚質感媲美,但也屬相當不錯的選材。加上調味恰好,可為整體加分。

我渴望一嚐的著名檸檬蒸烏頭漏了單,而且會員們肚子已裝滿了食物,唯有通知老闆取消。
菠蘿
據聞生昌贈送的飯後菠蘿是其招牌特色,光是獨突的造型也特別的搶眼。菠蘿切成長方狀,用手捧著一咬,外層肉爽,肉心甜中帶酸,是一非常合意用作消除膩滯的飯後水果!

此時再喝杯老闆私人送予我們的大紅袍一壺,果然茶香味芳,令我們更加舒暢。

走的時候經過相信是生昌正舖的門前,擺滿了各式新鮮食材,如元朗烏頭、鵝腸、活魚、凍蟹、貝殼類等,豐富得像個熟食市場,雖然吃得飽飽,也覺非常的吸引。

其實生昌食材的選料確實出眾過人,用料新鮮、質量上佳,很多大型食肆也望塵莫及。而且以潮洲菜來說,款式選擇也是十分的多樣化,作為一間街坊食肆,使我十分敬佩。但食味方面,以春菜為例,若調味能稍稍輕一點,讓天然食材的真味多一分的散發,味道會變得更純和順喉。

题外话/补充资料: 在飯餐中途,不少街坊已在我們桌後站立,原來客人陸續湧至,生昌也無法為他們安排輪候,唯有像舊式酒樓般自行等位,頗有懷舊 Feel,看來能在新昌享用一頓也是天大的面子。
2012-07-08
椒鹽香葱蝦
鴛鴦檸七
春菜
紅燒走地豬
鹵水鵝腸
潮式墨魚
菠蘿
  • 紅燒走地豬,鹵水鵝腸, 春菜,潮式墨魚
2012-07-09 141 浏览
Haven't gotten together for a while and my frien suggest to try 打冷。Four of us ordered 7 dishes:Crab congee: must try, rate 9/10. Good portion and one whole crab. Salty fish: 10/10. Must ordered and very tastey. Especially the fish has a thin slice of fat under the skin, hard to find in the fish market. Basil clam: 9/10. Very meaty, better than Sai Kung that i had last time in my own opinion. Garlic西䔵花:6/10. A little bit oily but we finished it all. Soy sauce duck feet and sausage platter: 5/10.

Soy sauce duck feet and sausage platter: 5/10. We were trying to order the tofu, but the waiter suggest sausage instead. disappointed.

Al la cart deep fried fish: very disappointed dish. Waiter was selling the dish while we were enjoying the food. Do not order it next time. 2/10 rating.
  • 烏頭魚,crab congee
2012-06-14 146 浏览
晚上和朋友去沙田新城市買完書後, 唸住入去大圍海福花園食雞煲. 點知那間雞煲已結業, 我們就好無奈地揸車入去大圍下徑口村睇下有乜食. 十點幾, 看見這間潮洲酒家仍然人山人海, 我想食物必定有番咁上下水準, 於是我們便入去試一試.吃潮州菜或泰國菜我總會叫螄蚶, 這裡的螄蚶是白灼的, 沒有醃製過的. 所以吃起來會帶有點腥味. 雖然份量不算多, 但每隻螄蚶也很大只, 而且隻隻都好新鲜, 肉質豐厚, 味道鮮甜. 灼得剛好, 不會太熟, 也不會過份血淋淋, 而且殼也刷得很乾淨. 配合自製辣汁, 味道一流.久違了的韭菜豬紅, 朋友叫了一碗, 好大碗. 這裡的豬紅不會一夾就散, 而且好入味. 但如果豬紅更滑一點會更好. 韮菜夠嫩, 唔會起渣. 配合這個辣汁湯底食. 非常香口.賣相不差而且水準非常好, 生炒咕嚕肉是新鮮炸的, 而旦D粉炸得好薄, 放入口夠脆夠鬆化, D肉好Juicy, 甜酸味道適中. 非常好食.這碟黑椒牛仔骨獻汁稍微濃了點, 而且牛仔骨有點淋, 尚可接受,味道也合格, 反而洋葱和青椒很好吃. 喝不出有咸味的七喜.
白灼螄蚶 $58
韮菜豬紅 $42
咕嚕生炒骨 $68
黑椒牛仔骨 $78
咸檸七 $13
喝不出有咸味的七喜.
2012-06-11
白灼螄蚶 $58
韮菜豬紅 $42
咕嚕生炒骨 $68
黑椒牛仔骨 $78
2012-06-05 63 浏览
友人訂左檯 去'生昌' 打冷 佢年前來過覺得唔差一行8人上二樓雅座 見已濟滿了客仔 奈何冷氣不夠 好焗熱是晚既菜做得頗爛..尤甚'馳名鵝片' 不知何解肉質超UN 配合埋超'咸'豉油 超差潮州蝦丸 幾爽口彈牙 煎蠔仔餅 少蠔勁多油 店員推介1.雞湯翅煲 份量同料好足 賣二百幾不太貴 但湯底好咸推介2.蒸扇貝 反而成晚中做得最好一道菜不見得如何好食 是水準不穩定還是大廚不同之故?!?!?!其他餸菜味道都普通不過 不再詳述//
友人訂左檯 去'生昌' 打冷 佢年前來過覺得唔差

一行8人上二樓雅座 見已濟滿了客仔 奈何冷氣不夠 好焗熱

是晚既菜做得頗爛..
尤甚'馳名鵝片' 不知何解肉質超UN
配合埋超'咸'豉油 超差

潮州蝦丸 幾爽口彈牙
煎蠔仔餅 少蠔勁多油

推介2.蒸扇貝 反而成晚中做得最好一道菜

不見得如何好食 是水準不穩定還是大廚不同之故?!?!?!
其他餸菜味道都普通不過 不再詳述//
較為好
2012-03-22 110 浏览
我那位澳洲阿姨說早前她的香港朋友帶她去大圍一間打冷店吃飯,飯後感是讚不絕口,還說要拉我們見識見識下,就速成今晚餐飯了。想起來,由一個外國遊客介紹返本地人去本地餐廳,有點本末倒置,哈哈。由屯門出發,先乘西鐵到紅磡,再轉火車到大圍,後搭多程九巴46X駁到下徑口村,足足一小時十五分鐘﹗在巴士上沿途看好風光,經過幾個屋村,而每個村都彩燈滿天掛的,原來統統都是大排檔,今時今日才曉得大圍晚上竟然是另一片天來呢。我們在下徑口村站落車,今日要到的生昌潮洲海鮮酒家正正在巴士站旁邊,非常易找。這裡是酒家,附有生猛海鮮也可自攜海鮮加工,亦提供蒸炒煮的家常小菜;但又是打冷店,一盤盤的打冷食物數之不盡放在鋪前。生昌不接受訂枱不得止,連拿飛仔排隊等都無,阿姨話等位形式是靠自己人在枱旁邊等對方吃完為止,侍應們老闆一概不理,到有位喇他們先過來執枱。不過阿姨他們一早就已坐好等我們啦,還選了好有風味的大排檔,風涼水冷,雖然今回旁邊坐正兩位煙民,周不時傳來煙味,但...這也是大排檔'風味'吧。等食時發現原來連續幾間鋪都是生昌的,每間鋪的內外都爆滿人,人氣度認真爆燈。阿姨他們在我們來之前已經點好菜,而邊等邊吃這個我不知名的東

是酒家又是打冷店
真正'曬冷'
第二間鋪的門面

阿姨他們在我們來之前已經點好菜,而邊等邊吃這個我不知名的東西,原來是蕃薯和芋頭件再沾滿糖漿,凍冰冰和超甜,完全不合我口味
但我阿姨愛吃到今次主要來Encore此味,所以話口味真是人人不同
阿姨Encore物
阿姨想我們吃得好,所以早早點了成個盤咁大的潮州翅,原來差不多四百元。
與平時在飲宴吃到的翅不同,這個質地較稀身而且味道很淡,蛋白絲很多可惜翅量少得可憐,沒東西要咀嚼下如湯一樣骨骨聲喝下去,毫無特別的一味。
煲翅不久更吃出腥味來,我阿姨賣開海味的,她說只有平價魚翅才會越吃越腥,最後尚餘大半盤都沒人有衝動添吃,成為最不受歡迎的項目。
不懂欣賞大劉的口味
事後我阿媽向老闆反映一下:[呢煲翅我地真係唔識食呀,有陣腥味,所以剩返好多呵呵],老闆立即頓起樣子,語帶不善說:[呢個翅響我地餐廳好受歡迎架,你覺得有腥味因為我地用魚湯做底,同外面0既翅湯底完全唔同,連名人劉鑾雄都經常黎我呢度買翅食,仲有今次呢煲翅我地蝕做畀你地架咋],大說一輪他就走了去。我阿媽說一句,他駁成段都算,重點是聽得出話我們不懂吃他的翅似的
真是的,少少意見也不能接受,什麼老闆呀﹖﹗

好了,回到餐飯情況
,打冷必吃的有很多,不少得凍蟹﹑凍烏頭﹑鹵水鵝肉等。阿姨推介的凍蟹,抵食度爆證,一百元有三隻呀﹗
價錢平以為無好野,的確蟹身不大,揭開蟹蓋後,怎料到三隻都好厚肉地的啊~一梳一梳的蟹脾肉,鮮甜非常,不用沾任何醬汁來提味,吃了足足兩只蟹的我在這一刻好滿足。
好味+平到笑
鹵水鵝片拚豆腐非常大碟
這裡的鵝片,皮佔一成肉佔九成,明顯是一隻瘦鵝,但好過鵝皮和鵝肉一半一半幾乎無肉食那些啊。
鹵水汁咸香度較薄,反而吃到出一陣甜,鵝片切得非常薄,鹵水汁算勉強入到味,鵝肉雖瘦未至於鞋,只需要多咀嚼幾下吧了。
平時我最愛食的鹵水豆腐完全不滑溜溜更是好硬
鵝好過豆腐
元朗烏頭聽得多,今次我才是第一次吃到。我們吃的是鹽焗烏頭,上枱時魚皮已經打開,看到黃油佈滿魚肉,立即口水流,而烏頭尾掛有認證標籤(上網查過此標籤出自楊氏元朗烏頭),無花無假無A貨。
魚油夠所以令到魚肉好嫩滑,鹽焗後魚肉帶點咸香,亦不失鮮甜,元朗烏頭特點之一是"低鹽度水養殖確保沒有泥味",無錯的確無泥味,真的估不到烏頭魚都可以這樣好味道﹗看到魚腩肥美非常,但我們無緣去吃。
有認證的烏頭魚
打冷我一定會吃韭菜豬紅
帶點辣的汁再加蒜蓉和蔥仔頭,惹味香濃,豬紅爽口無異味。大大碗很抵吃﹗
我不吃蠔,但他們說想吃就點了一個蠔餅。蠔餅不止大塊,更是好厚,不過色水怪怪的,我一直以為蠔餅應該是蛋黃金漆漆。妹妹回報蠔餅好油,蠔很腥,並不好吃,結果...
吃剩三分二
我喜愛飽肚物,選了一個叫潮式炒咸粉棵條,我問老闆粉棵條是什麼﹖他只答我這味很好吃的啦,那我信他吧。
制成品依舊好大碟,這碟五十元左右咋,抵抵。幸好粉棵條不是什麼怪食材,是麵條的一種吧,看清楚後覺得是金邊粉樣子x米粉口感的混合體,配料相當多,有芽菜﹑韭菜﹑叉燒﹑蝦米等等,炒得極之香口又夠乾身,完全無多餘的油份,good﹗
潮式的炒粉
飯後果有半隻冰鎮菠蘿,即叫即切,裝到滿滿的一碗﹗用上菲律賓菠蘿,甜酸得宜,在外吃的話三十三有半個已很化算了。
幾咁壯觀
不計老闆,全場侍應都是阿姐姐,她們相當勤快而且甚有禮貌,服務在大排檔來說是算很好之列。這裡不收加一不收茶芥,六個人吃每人二百元,如果不點翅,為起更抵添。
我認為打冷,吃打冷的小菜小食會更好﹑更滋味的呢。
2012-03-09
好味+平到笑