2020-10-18 0 浏览
《爆炸芒果🥭》———————————————-#甜姨姨-店员姐姐拎出嚟嘅时候已经听到「啪啪声」,未饮已经知道佢有几爆💥里面布满爆炸糖,完全系童年回忆!-唔净只系得个样,新鲜嘅芒果配上香滑椰奶,香甜又鲜渴。虽然用杯装,仍然相当足料,完全唔系一杯嘢饮咁简单😋有机会都想试吓佢其他甜品~-⭐ 参考价钱︰爆芒特饮:$48🍌 抵deal 指数:7/10-📍 甜姨姨私房甜品:天后清风街13号地下☎️ 2508 6962
《爆炸芒果🥭》
🍌 抵deal 指数:7/10
📍 甜姨姨私房甜品:天后清风街13号地下
☎️ 2508 6962
2020-10-06 72 浏览
草莓二重奏西米露($44) 🍓 开头都怕会系药水味, 点知结果系三样入面我呢个最好食😌 除左西米之外仲可以拣豆腐花或者凉粉🍨 唔好睇佢细细碗, 入面有少量士多啤梨乾, 大量西米同埋椰果粒, 个底系士多啤梨味乳酪🍦 所有野夹埋既感觉系好正, 酸酸甜甜又冻冰冰, 仲有啲椰果粒同埋西米既烟韧口感, 全部都系我钟意嫁😍椰芒西米露🥭($42)相对地呢个就比较普通, 唔知系咪过左芒果既季节, 所以啲芒果偏酸😖 不过椰汁既甜味可以中和返芒果既酸味🥥芝麻豆腐西米露🍨($40)呢个甜品西利喇, 曾经攞过2013年美国Travel & Leisure 世界十大最佳甜品🇺🇸 呢个组合同草莓二重奏差唔多, 只不过将啲野变晒做芝麻味同埋豆腐味, 芝麻味系超级劲, 不过可能豆腐同芝麻既野都唔系我钟意既野, 所以我觉得一般🙈
草莓二重奏西米露($44) 🍓

椰芒西米露🥭($42)

芝麻豆腐西米露🍨($40)
2020-10-05
$45 (宵夜)
  • 芝麻豆腐西米露
锺意食糖水嘅我,好多时都会系食完饭之後,如果太饱,买一碗糖水返屋企食。嗰日食完饭,就试吓呢间甜姨姨,上网睇食评见到都好多人试过同好评,就打算试下。我一向锺意食热甜品,所以就叫咗一碗双色汤丸,饀料系黑芝麻同埋花生。返到屋企打开,个水冇姜味,亦冇甜味,汤丸皮厚饀少,无论黑芝麻同花生都系冇味嘅,还好系浸咗一啲时间汤丸皮都唔会溶到一pat pat。可能佢其他甜品好味啲啦,但系呢间咁嘅嘢我点都唔会有下一次喇。

外卖自取
我地最近去良心星级甜品店「甜姨姨私房甜品」饮全新推出嘅「爆芒」特饮💥 堂食拎走都OK👌🏻佢地嘅「爆芒」特饮有超足料芒果配七彩爆炸糖,每啖都充满住芒果香+爆炸糖喺口内爆开嘅口感,仲超足料! 采用嘅爆炸糖更低糖,唔系普通街边买好甜嘅爆炸糖,而且爆炸口感更持久,我地饮咁耐都爆足咁耐😂!

2020-08-30
2020-09-12 110 浏览
放工带同事黎食,听讲几出名同陈豪有份开,一於就去试下。7点几都已经有1、2枱客,楼面冇人招呼,自己拣位座,又唔驶量体温…甜品都多选择,有中有西,有热有冻,呢度出名榴槤、芒果、豆腐花系列。最後JoyJoy子拣咗芝麻糊豆腐花($35),同事拣咗芝麻糊($35)+汤圆($10/3粒),汤圆系麻蓉味。整体份量ok,价钱ok,问题在於支匙羹,有d细,适合小朋友用多d,我食一啖得个少少,真系食得有d吃力芝麻糊系几香芝麻味,幼滑冇粉状,但豆腐花出事,碎到我都分唔倒俾人食,负分环境都够大,算舒服嘅,咁啱撞正员工食饭,有个阿姐讲野大声到全场听到晒,我仲以为去咗酒楼,感觉不太好!
题外话/补充资料: 天后清风街13号地下 (近天后A1出口)
2020-09-05
2020-09-09 91 浏览
果次食咗三个甜品😋😋其实如果细食四个人分都够🤔🤔食左1.杂果凉粉($44)-杂果凉粉好好味😋,水果好足。凉粉系爽嘅,唔会太软绵绵咁2.椰汁西米露($35)-对於我黎讲,无论去边间甜品我都会叫呢个。因为好多时餐厅注重gimmick, 最简单嘅嘢就整得唔好。但呢个有惊喜🤔唔会太甜,劲多西米露,椰汁唔会多到漏!😍3. 草莓凉粉水晶珠($44)-个水晶珠几特别,草莓同凉粉夹原来又唔错,可能今次嘅草莓啱啱好甜甜酸酸。如果一向怕太甜可以叫呢个😋😋送左咸蛋黄鱼蛋 都几好味嘅食完甜 再食咸 唔错唔错😋😋
果次食咗三个甜品😋😋
其实如果细食四个人分都够🤔🤔
食左
1.杂果凉粉($44)
-杂果凉粉好好味😋,水果好足。凉粉系爽嘅,唔会太软绵绵咁
2.椰汁西米露($35)
3. 草莓凉粉水晶珠($44)
送左咸蛋黄鱼蛋 都几好味嘅
食完甜 再食咸 唔错唔错😋😋

2020-09-01 101 浏览
💛甜姨姨最新推出夏日清凉饮品😍「爆芒」特饮内有极多七彩爆炸糖,糖果喺舌头一粒粒爆开,滋滋滋嘅声音由头饮到落尾都仲有,好过瘾!🤪🤪而且仲有超多芒果丁,真材实料!💛🥰呢杯甜蜜小确幸💥爆芒特饮🥭为大家消消暑😍呢杯重量级爆芒特饮入面有超多芒果丁,超fresh又足料🤤 比你夏日阳光犹如初恋嘅感觉🥰 而且饮品入面仲有大量七彩爆炸糖!一粒一粒嘅糖喺舌尖上炸开,爽到炸裂💥!饮到最尾都仲爆紧,呢种滋味,试过就知正😋📍甜姨姨私房甜品天后清风街13号地下
💛甜姨姨最新推出夏日清凉饮品

😍「爆芒」特饮
而且仲有超多芒果丁,真材实料!💛🥰

呢杯甜蜜小确幸💥爆芒特饮🥭为大家消消暑😍

📍甜姨姨私房甜品
天后清风街13号地下
爆芒特饮
店铺:甜姨姨私房甜品 (天后)地址:天后清风街13号地下炎热暑假嘅尾声🌞,去咗天后区甜品黄店解一解暑🌬。呢间星级甜品店「甜姨姨私房甜品」,推出咗全新「爆芒」特饮💥🥭,想趁住呢个机会为大家送上冰凉爆炸甜蜜蜜小确幸🥰呢杯「爆芒」($48)唔系讲紧手机跌咗落地果种嘅「爆Mon」📱,而系香甜芒果同芒肉汁🥭,加上爆炸糖、椰汁冰、沙冰🧊,制成嘅特饮🍹,包你饮一啖,个口入面都会不停凉浸浸咁爆黎爆去😏,系好sweet好新奇嘅消暑饮品呀❄️今个炎热夏天🥵,等甜姨姨帮你解解暑🤤☃️
店铺:甜姨姨私房甜品 (天后)
地址:天后清风街13号地下

今个炎热夏天🥵,等甜姨姨帮你解解暑🤤☃️
2020-08-29
2020-08-17 178 浏览
今日食完饭之後口痕想食下糖水,一於试吓令一间系天后区内好出名嘅甜姨姨,因为疫情关系唯有继续外卖自取😩😩先讲呢个咸蛋黄鱼强,原来我冇叫到架,老板突登附送,但实在太好食太过分啦❗️鱼蛋好弹牙,但重点就落咗喺个咸蛋黄酱度,咸蛋味好粥,右足了,配埋鱼蛋简直系绝配,搞到我第时应该会忍唔住要买嚟食😩讲番糖水先,杨枝甘露$44芒果大大粒又甜,平时叫杨枝甘露最怕太芒果太酸,但呢度完全冇呢个问题,要留意系呢度既唔加奶,整得黎讲好食👍🏻👍🏻腐竹白果糖水 $30不过不失,食得出落左好多料去整,d甜味新鲜煲出黎👍🏻👍🏻
咸蛋黄鱼蛋

杨枝甘露

讲番糖水先,杨枝甘露$44
腐竹白果糖水

腐竹白果糖水 $30

不过不失,食得出落左好多料去整,d甜味新鲜煲出黎👍🏻👍🏻
咸蛋黄鱼蛋
杨枝甘露
腐竹白果糖水
2020-06-28 350 浏览
同朋友铜锣湾行完街,想搵个地方食糖水,知道天后个边多糖水舖,唯有去远少少食。行过见到呢间好多人食,所以入去试下。menu 都算多野拣,芒果类嘅甜品系首选,而且好多都有特色,唔系成日食来食去个种👇🏻 叫左个芒果紫糯米,芒果🥭都几香,无渣,但紫糯米有少少淡味,钟意食清清地嘅朋友应该锺意,仲有西米露系入面 👇🏻同埋木桶豆腐花(大)职员会俾你个计时⌛️器,够钟先可以打开架!豆腐花俾我想像中滑溜,热辣辣食嘅感觉好👍🏻

芒果紫糯米

豆腐花俾我想像中滑溜,热辣辣食嘅感觉好👍🏻

木桶豆腐花(大)

$45 (其他)
芒果紫糯米
2020-05-21 466 浏览
甜姨姨都算系天后䇄立多年,仲要系黄店,又成日见佢排长龙,所以一於试下!🤓-点知都有啲失望,首先定价都算小高,特别芒果招牌的要$50一碗,好似我地叫左芒果大合奏咁,入面有芒果乾,芒果,芒果蓉,芒果布丁同芒果雪糕😂啱晒芒果控!佢地的芒果真系香甜,系我中意浓味芒果的味🥰 芒果数量都唔小,捞匀食真系好大芒果味🥭 但芒果雪糕味好假,系雀巢个啲唔高质的雪糕🤭 芒果布丁都系好大芒果啫喱的感觉🙈 所以其实麻麻地,又唔太特别😖-另一个时令鲜果雪沙更离谱😰当日系菠萝味,点知来到好淡,完全得小小菠萝味🤯 冰就多仲要啲冰唔够碎,成日都有啲一旧旧😩 跟住又系有芒果汁,芒果肉,同埋一样的芒果雪糕,搞到我都分唔到究竟食紧菠萝定芒果🤨 唯一个分别就系有啲菠萝肉... 整体呢间我觉得系得芒果甜系卖点,但比较贵,值唔值就个人意见啦,我就觉得麻麻😢
今次同朋友一齐去铜锣湾食晚饭,食完晚饭之後发觉都唔系特别饱,都想去食返个糖水。今次叫咗两个糖水,一个系芋圆,另外一个系芒果大合奏。首先我讲咗个芒果大合奏先啦,其实芒果大合奏本身个芒果汁嘅底其实系好食嘅,而且佢入边都有雪糕,一啲芒果肉,本身加埋其实都好好食嘅,不过我就略嫌佢觉得佢有啲芒果乾就有啲奇怪,因为本身其他所有嘅嘢suppose都系比较湿润嘅,但系我到时呢个就乾身嘅话就感觉上好似有啲奇怪,而且佢价钱$50 ,我觉得其实有啲唔系好合理,即使话系港岛区来讲,所以我觉得有啲贵。另外我个芋圆其实系有待改进,芋圆佢整到其实系OK嘅,但系只不过系个底有啲问题,因为我本身系叫咗个姜汁汤底,我觉得佢同仙草嘅感觉唔系好配合,而且佢仙草都唔系话整到好滑,同埋佢有个薏米喺度所以我觉得个口感系真系有啲奇怪,不过其实佢系一间黄店,而且佢位置真系都几好嘅,因为佢近铜锣湾,所以话有阵时同朋友一齐食晚饭但系就唔知去边度好,咁我喺铜锣湾行过嚟都唔系话好耐,大家都方便走嘅,所以我觉得系适合一大班人,可能食完个晚饭唔知去边度好,咁就大家一齐食个糖水,咁我觉得呢个系一个不二之选罗,但系都希望餐厅可以做好少少个芋圆啦,因为

另外我个芋圆其实系有待改进,芋圆佢整到其实系OK嘅,但系只不过系个底有啲问题,因为我本身系叫咗个姜汁汤底,我觉得佢同仙草嘅感觉唔系好配合,而且佢仙草都唔系话整到好滑,同埋佢有个薏米喺度所以我觉得个口感系真系有啲奇怪,不过其实佢系一间黄店,而且佢位置真系都几好嘅,因为佢近铜锣湾,所以话有阵时同朋友一齐食晚饭但系就唔知去边度好,咁我喺铜锣湾行过嚟都唔系话好耐,大家都方便走嘅,所以我觉得系适合一大班人,可能食完个晚饭唔知去边度好,咁就大家一齐食个糖水,咁我觉得呢个系一个不二之选罗,但系都希望餐厅可以做好少少个芋圆啦,因为我知道呢个系佢自己整嘅,努力呀!

2020-05-15 207 浏览
见到士多啤梨味既糖水都比较少见粉红色好有少女心就叫左黎试下、点知伏伏地呢个$44士多啤梨乳酪西米露得一千零一粒(仲要半瓣)士多啤梨🍓系有好多西米、但啲西米大部分都系未煲熟就雪冻左既 成粒硬粒咁加试啲口感似椰果既(叫寒天?总之系烟烟银银配落去一碗好酸既士多啤梨乳酪有少少太酸、系少少沙冰既质地整体来讲系唔好食既几失望、难得有粉色系列既糖水可惜味道好一般、西米质感亦麻麻个碗仲要都好细碗下盛惠港币40大元反而啲正正路路既糖水就合理啲正常芒果西米露$42但都系算细碗
见到士多啤梨味既糖水都比较少见
粉红色好有少女心

就叫左黎试下、点知伏伏地
呢个$44士多啤梨乳酪西米露
得一千零一粒(仲要半瓣)士多啤梨🍓
系有好多西米、
但啲西米大部分都系未煲熟就雪冻左既
成粒硬粒咁

加试啲口感似椰果既(叫寒天?总之系烟烟银银
配落去一碗好酸既士多啤梨乳酪
有少少太酸、系少少沙冰既质地
整体来讲系唔好食既
几失望、难得有粉色系列既糖水
可惜味道好一般、西米质感亦麻麻
个碗仲要都好细碗下

盛惠港币40大元

反而啲正正路路既糖水就合理啲
正常芒果西米露$42
但都系算细碗
2020-05-15 159 浏览
琴日见甜姨姨系instagram 出新post,而我又劲锺意尝试新产品嘅我,当然收工约三五知己去食好西啦唔知系咪落雨既关系,平时爆满既甜姨姨,今日竟然唔洗等位我地order左仙草芋丸,芝麻豆腐西米,芒果三重奏,同今日既主角<郁金香水果三文治>,有食开甜姨姨既人都不用多话前三样甜品,我今次呢个post 主要系讲水果三文治我问职员点解叫郁金香三文治,职员叫我仔细睇三文治中间,一望落去呢个手工作不得了,佢系用色彩缤纷既水果拼出嚟,净系三文治都够我打左卡先。打完卡当然要初尝三文治,有d似食pancake既感觉,里面有忌廉,酸酸甜甜,唔会输比pancake 呢个三文治值得推介,职员话每日有限量供应同期间限定,错过左就无架啦

唔知系咪落雨既关系,平时爆满既甜姨姨,今日竟然唔洗等位

2020-05-14
2020-05-13 101 浏览
Came here for dessert, it’s not too crowded. My friend recommend the durian bean curd jelly, I love durian as it’s nutritional, creamy and rich. Never have I tried it with bean curd jelly though.The taste and texture of durian actually goes very well with the 豆腐花 ( it’s has durian taste in it). So there’s also some durian paste on it. I would highly recommend this if u love durian!

• 榴槤豆腐花