2007-04-02 17 浏览
話說有個同事襯住下午休想時間去咗買甜品,買咗2碗芒果西米露返黎,嘩!正斗貨,本來見佢平平無奇白雪雪,以為無乜料,點知一"畢",正呀…芒果多得很,而且西米露的椰奶完全無太嚴重的奶味,整體夾埋好好食…到最尾發現係甜在心的傑作!完全唔係因為先聽名而覺得佢好食…
(非会员)
2007-01-13 11 浏览
因為學校喺附近,所以成日lunch嚟食,如果坐到舖入面,環境會好好,好有home feel,但多數舖入面都會冇位芝麻撈麪好正,汁香,d麪質又煙靭生果夠新鮮,特別係芒果,每次食都係好熟好甜涼粉夠凍,又有咬口,雖然浸住嘅糖水甜左少少學生晏晝去食撈麪+甜品只係$20到,真係好抵仲有老闆好親切好好人個人認為比rainbow更好
芝麻撈麪好正,汁香,d麪質又煙靭
生果夠新鮮,特別係芒果,每次食都係好熟好甜
涼粉夠凍,又有咬口,雖然浸住嘅糖水甜左少少
學生晏晝去食撈麪+甜品只係$20到,真係好抵
仲有老闆好親切好好人
個人認為比rainbow更好

2006-10-29 6 浏览
有時會起度食lunch~唔錯既~有d撈面食..有少少香甜味..係公仔面黎既~+d特別醬料!!+底先飽既~d面雖然唔錯..但係成日食會好厭架!!偶然食一次唔錯..甜品先一般啦..普通戈d啦..芒果西米露..蜜瓜涼粉咁..不過佢d奶幾香幾好味!!同埋好底~環境好細..坐得好少人..擠迫!!但幾令個環境..有時full左要坐出面...救命!!有時要等好耐..不過e+ improve左..呢間勝在夠底..有甜品+面食..飽既~只係20蚊~
有時會起度食lunch~
有時要等好耐..不過e+ improve左..
呢間勝在夠底..有甜品+面食..飽既~只係20蚊~
2006-09-28 2 浏览
甜品舖真係食過唔少,但認真掂既真係一隻手數晒。上週末經過呢間甜品舖入去幫襯,店子很細,坐位得十個到,叫左碗椰汁芒果涼粉,椰汁幾香,芒果亦很甜,涼粉有坑紋,有咬口而大細又岩岩好,差不多有松記既質素,非常唔錯。
2006-09-23 8 浏览
是日吃的熱蛋白杏仁糖水,很足料,甜味適中!$22朋友的楊枝金露亦足料,味道很好!$20
是日吃的熱蛋白杏仁糖水,很足料,甜味適中!$22
朋友的楊枝金露亦足料,味道很好!$20
2006-09-23 14 浏览
仍未到晚飯集合時間,就搵個地方坐坐,眼見這裡乾淨企理,又有電視睇,就來一碗飯前糖水,未知此店質素如何,先挑一款最便宜的綠豆沙來試,不對辦的話也不會浪費多數塊錢。未待兩分鐘,伙計已把熱騰騰的綠豆沙放在眼前,連同蒸氣上升的清香味,入口起沙的綠豆確是味美,最重要的是熱度十足,回頭的機會率同時上升。

2006-08-23 8 浏览
附近的甜品店頗多,但從外面看見這店子簡簡單單,干干淨淨,最主要人客不多(可以說是沒有),而外面的什麼世界、什麼爽、什麼甘露圖片相當吸引,就進來休息一下兼一試。這嚴熱天氣下,兩部匹半分體式照顧這細小的店子在對絕足夠,故環境得分不小,但落單前老板娘說甘露系列沽清了,有點失望,故點了這裡的另外招牌鮮果鴛鴦爽。黑珍珠、大菜糕、涼粉、什果、西米再配上椰汁,上桌後先嚐一口,夠涷,先勝一籌,另外大菜糕及涼粉是用花紋刀切成浪浪的粒粒狀,若其他食肆已經用利刀界開粒粒已算,這裡足見心機花巧。食味需然是估計得到,但唯獨用了椰汁替代花奶效果有點不一樣,這裡亦可加分點點。整體不錯,但估計人手問題在繁忙時間都幾煩,但值得一試。
整體不錯,但估計人手問題在繁忙時間都幾煩,但值得一試。
2006-01-11 69 浏览
外賣紅豆沙,盛惠十一大元。份量不多,己經不在話下。打開膠兜,竟然只係半滿,而且只見水而不見紅豆。翻兩翻,依然十分稀,有點被騙的感覺。味道不滯:大大粒紅豆,全部未起沙。紅豆湯甜中帶苦。完全失望。
外賣紅豆沙,盛惠十一大元。

翻兩翻,依然十分稀,有點被騙的感覺。

2005-05-23 5 浏览
值得介紹: 幻彩晶營!好味推介:芒果黑珍珠!
值得介紹: 幻彩晶營!
好味推介:芒果黑珍珠!
2004-12-07 6 浏览
大埔出名既甜品鋪一定係彩虹,其他既都好少機會試。今日不經意下試左呢間,叫左腐竹糖水加清心丸,什果紫米露,糖不甩同擂沙湯圓。每樣都係$15,份量唔算小而賣相都幾好。腐竹糖水係我鍾意o個隻,煮溶晒好過食落一塊塊腐竹,仲有薏米同白果一齊煲,清心丸咬落好煙靭。什果紫米露無乜試過,但友人話好味。至於糖不甩同擂沙湯圓應該係即製既,口感唔錯,擂沙湯圓既麻蓉餡好香,值得一試。
2004-06-09 6 浏览
芝麻撈麵其實係將炒香o既芝麻鋪係公仔麵上面,濃濃的芝麻香配煙煙的麵條,出奇的美味;不迥,甜品就不敢恭維,可以不吃!
2003-11-24 3 浏览
想唔到o係呢間細細間o既甜品舖有潮州o既清心丸賣, 我於是試o左綠豆沙清心丸($13). 綠豆沙屬於少渣o個種, 只係小小甜, 煙韌o既清心丸有成六七粒咁多, 但煮得唔夠熱.13蚊算OK啦, 要食熱辣辣o既清心丸糖水都去潮州舖食好o的.