The first sugarcane handcrafted beverage shop in HK! Iced sugarcane mint juice tasted like an elevated version of virgin mojito; sugarcane milk tea tasted very OG HK-style milk tea, rich and smooth with mild sugarcane aftertaste.家父許多年前在油麻地工作,今天帶他嚐嚐時興的手搖飲品店,店家非常友善,面對家父滔滔不絕想當年也禮貌地回應。這區這家甘蔗特色茶飲,應該是全港首創!地點便利,就在肥姐小食隔壁,看上去光亮整潔。雨後微熱,父之選:蔗杯薄荷。甘蔗汁翡翠色的,混入薄荷葉,清甜解熱。薄荷香氣清新自然不過份,感覺就像virgin mojito的甘蔗昇華版。我喝了甘蔗鮮奶茶:茶、奶、蔗汁三分層好漂亮。一喝就是驚喜,是正宗港式茶餐廳風味奶茶!甜度和順滑口感都是滿分。混合蔗汁充滿創意,主調是茶味濃厚的港式奶茶,餘韻有淡淡甘蔗味。我另外加了馬蹄雪晶靈,是非常爽脆的馬蹄粒爆漿珠

我喝了甘蔗鮮奶茶:茶、奶、蔗汁三分層好漂亮。一喝就是驚喜,是正宗港式茶餐廳風味奶茶!甜度和順滑口感都是滿分。混合蔗汁充滿創意,主調是茶味濃厚的港式奶茶,餘韻有淡淡甘蔗味。我另外加了馬蹄雪晶靈,是非常爽脆的馬蹄粒爆漿珠珠,滿足了。

小店最近勢如破竹,緊記撕開抽獎杯套的卡通竹子看看!我們都有揭中獎喔!

2024-01-02 251 浏览
🎋🎍【 甘甘好蔗 】🎍🎋⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄最近旺角新開咗間主打甘蔗嘅茶飲店,號稱主港首創🆕 路過望落幾得意,就同朋友買嚟試吓🤗佢有幾個系列:經典甘蔗系列、現磨咖啡系列、生椰乳系列等🌟而我地不約而同比佢嘅「天然甘蔗水果系列」吸引🍊🍉🍈😍 揀咗「蔗杯葡萄」及「蔗杯白桃」,另外加錢配唔同toppings💖🍇蔗杯葡萄+蜂蜜爆珠+馬蹄雪晶靈(少冰)佢哋嘅甜度係固定的,冇得揀,但甜味適中,唔會過甜👍🏻 而且蔗汁配葡萄,味道出奇地夾,加埋蜂蜜爆珠、馬蹄雪晶靈,口感豐富,好好飲💜🍑蔗杯白桃+蜂蜜爆珠+蘆薈(走冰)甘蔗味道唔會蓋過白桃味,兩者相得益彰,甜度亦剛好😋 另加了蘆薈,爽甜嫩滑,清甜可口,推薦❣️🔥依家惠顧飲品,可於杯套上獲得抽獎機會一次🎟️🎊撕開抽獎位置,即有機會「嘆多杯」$34或以下甘甘特飲🥳 祝大家好運🤣😆🍾⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄🎋蔗杯葡萄🍇($34)加 蜂蜜爆珠(+$5) 及 馬蹄雪晶靈(+$6)少冰🎋蔗杯白桃🍑($32)加 蜂蜜爆珠(+$5) 及 蘆薈(+$5)走冰⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄⋄📍地址:甘甘好蔗 (旺角)旺角登打士街55號鴻
🎋🎍【 甘甘好蔗 】🎍🎋

⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄

佢有幾個系列:經典甘蔗系列、現磨咖啡系列、生椰乳系列等🌟

🍇蔗杯葡萄+蜂蜜爆珠+馬蹄雪晶靈(少冰)

🍑蔗杯白桃+蜂蜜爆珠+蘆薈(走冰)

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

🎋蔗杯葡萄🍇($34)
加 蜂蜜爆珠(+$5) 及 馬蹄雪晶靈(+$6)
少冰

🎋蔗杯白桃🍑($32)
加 蜂蜜爆珠(+$5) 及 蘆薈(+$5)
走冰

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

📍地址:甘甘好蔗 (旺角)
旺角登打士街55號鴻達樓地下6號舖

#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hongkongfoodie #foodblogger #hkfoodbloggers #hkfoodies #相機食先 #openrice #香港美食 #hkinfluencer #foodiehk #香港 #香港生活 #香港旅遊 #香港探店 #香港美食 #香港打卡 #香港必吃 #ccrreami旺角 #旺角美食 #甘甘好蔗 @gam_gam0815
2024-01-02
今次要介紹嘅唔係普通既茶飲店,而係香港首間用甘蔗去加入其他野既茶飲店,由細鍾意飲蔗汁既我,梗係要即刻黎試一試啦 😉蔗杯葡萄 🍇 $34 + 奇亞籽 $5蔗汁加上青葡萄粒,超級鍾意呢杯,係原粒連皮既青葡萄粒由人手樁爛先,之後先再加入蔗汁去mix 😍😍😍 加埋奇亞籽,有豐富嘅膳食纖維同維生素,非常健康同解渴 👍🏻👍🏻👍🏻蔗杯蜜瓜 🍈 $34蔗汁清爽加埋蜜瓜既甜味,都係一個好好嘅配搭👍🏻 依家仲有抽獎活動,凡購買任何飲品即刻可以獲得抽獎機會一次,撕開抽獎嘅位置,如果見到 「嘆多杯」嘅話,就可以即時獎賞一杯 $34以下嘅甘甘特飲啦😍 📍旺角登打士街55號鴻達樓地下6號鋪☎️ 54429680🕑 12:00 - 23:00

蔗杯葡萄 🍇 $34 + 奇亞籽 $5

蔗杯蜜瓜 🍈 $34
蔗汁清爽加埋蜜瓜既甜味,都係一個好好嘅配搭👍🏻

📍旺角登打士街55號鴻達樓地下6號鋪
☎️ 54429680
🕑 12:00 - 23:00

• 蔗杯蜜瓜
  • 蔗杯葡萄
最近在旺角發現了一間很特別的飲品店,飲品店以甘蔗汁為主打,很適合快將來到的夏天解暑飲用。這次和朋友選擇了兩杯不同種類的飲品。 ▶️ 蔗打檸檬甘蔗汁配上手打檸檬汁,味道十分清新,蔗汁的甜味和檸檬的酸味非常配合。清新的味道非常消暑。 ▶️ 班蘭椰奶拿鐵喜歡咖啡的朋友一定要試這一款,首先咖啡味十分香濃,都是店員即磨的,再配上充滿椰香味的椰奶和新鮮班蘭葉的班蘭香,三款食材完美融合一起,非常推薦。 還有很特別的是每個杯的杯套都有一個抽獎機會,這次抽中了5蚊coupon,下次再買可以用。 總括而言,甘甘好蔗的飲品十分出色,下次還想試試其他口味的飲品。 📍 甘甘好蔗 (旺角)旺角登打士街55號鴻達樓地下6號舖

▶️ 蔗打檸檬

▶️ 班蘭椰奶拿鐵

📍 甘甘好蔗 (旺角)
旺角登打士街55號鴻達樓地下6號舖
2024-06-04 0 浏览
偶然經過旺角見到有間不太起眼的甘蔗汁店鋪想起以前童年在家鄉很喜歡喝路邊新鮮的甘蔗汁!難得看到香港可以喝!價格也不算貴!我手上的這杯是鮮榨甘蔗汁 $28新鮮鮮榨的純正甘蔗汁,夏天喝非常解渴消暑,而且很清甜爽口!色澤略帶一些綠色調!另一杯朋友的是甘蔗青茶 $28甘蔗跟綠茶很搭配,喝下去有甘蔗汁的清甜,帶點少少茶的味道,清新自然的甘甜香氣!兩款都非常推薦! 而且現在店家還可以玩遊戲免費獲得一杯$34以下的飲料!如果經過著名的肥姐小食店的時候,大家可以去買一杯嘗嘗!超級解渴消暑!
偶然經過旺角見到有間不太起眼的甘蔗汁店鋪
想起以前童年在家鄉很喜歡喝路邊新鮮的甘蔗汁!
難得看到香港可以喝!價格也不算貴!

我手上的這杯是鮮榨甘蔗汁 $28

另一杯朋友的是甘蔗青茶 $28

兩款都非常推薦!
而且現在店家還可以玩遊戲免費獲得一杯$34以下的飲料!
如果經過著名的肥姐小食店的時候,
大家可以去買一杯嘗嘗!超級解渴消暑!
外卖自取
  • 甘蔗青茶
  • 鮮榨甘蔗汁
2024-06-01 0 浏览
同好朋友喺旺角行街經過甘甘好蔗比佢哋嘅特別裝修吸引住望吓佢哋個Menu有咩飲, 估唔到佢哋有咁多Mix & Match , 鍾意飲咖啡嘅我當然唔少得加入咖啡嘅原素啦😬✌🏻我就叫咗蔗汁咖啡,我朋友仔就叫咗鮮奶咖啡⭐️✨估唔到蔗汁加埋咖啡係咁夾, 有淡淡的蔗汁清香但係又有咖啡嘅味道,呢個真係估佢唔到😬⭐️忌廉溝鮮奶就聽得多但係蔗汁溝鮮奶我都係第一次見😜如果鍾意試新口味嘅朋友仔, 不妨試吓真係好飲 🥳🥳🥳
忌廉溝鮮奶就聽得多但係蔗汁溝鮮奶我都係第一次見😜
如果鍾意試新口味嘅朋友仔, 不妨試吓真係好飲 🥳🥳🥳
2024-06-01 0 浏览
經朋友介紹旺角有一間蔗汁好好飲,自己本身都好中意飲蔗汁,因為好解渴,今日去咗旺角試下甘甘好庶,試下佢一個特別嘅飲品甘蔗葡萄,飲落去好好飲蔗汁好甜是新鮮榨汁,加埋佢好新鮮嘅葡萄肉,效果出嚟好特別好好飲,會再翻去買同試其他產品
2024-05-30 6 浏览
經朋友介紹,朋友說,旺角甘甘好庶,啲蔗汁好鮮甜,琴日專程揸車去咗試下,試下佢個特別啲嘅甘蔗鮮奶,甘蔗味超濃,同埋好有奶味,好match,好好味同好好飲,老板人仲都好nice添
這間飲品店特別用上庶汁來作主打,算是現在比較少見的飲品店了,現在大多是奶茶店或檸檬茶店!這間就在旺角其中一個人氣很旺的食街附近,附近更有肥姐小食,競爭真的挺激烈的!不過今天喝了兩杯不同的口味,都挺有驚喜!而且價錢對比其他不算貴!甘蔗青茶(28元)入口濃濃的甘蔗清香,味道挺甜的,回味是茶香,不仔細喝可能感受不到茶味,但其實是兩者很搭配的效果!蔗杯西瓜(32元)這個是甘蔗汁加上鮮榨西瓜汁,味道除了有甘蔗汁的清甜,更有西瓜汁的香甜,非常清爽,又帶點西瓜果肉

甘蔗青茶(28元)

蔗杯西瓜(32元)
2024-05-25
2024-05-26 11 浏览
呢間茶飲店唔係一般賣嘅珍珠奶茶🧋個啲茶飲店😀佢係首間香港用甘蔗mix其他野嘅茶飲黎😃 斑蘭椰奶🟢⚪️ | $34呢杯雖然無用甘蔗,但我好鐘意斑蘭😂佢仲要係mix埋椰奶😃勁香斑蘭味👍原來佢係用斑蘭葉佢沖架😃 蔗杯薄荷🌿 | $32甘蔗汁就飲得多,溝埋薄荷真係第一次試‼️味道好fresh👍又唔會好甜👍 佢每隻杯套都有即揭即獎架‼️一杯中左儲夠3張就可以換一杯‼️另一杯竟然中左嘆多杯😍‼️變左買一送一‼️超抵飲😍👍
呢間茶飲店唔係一般賣嘅珍珠奶茶🧋個啲茶飲店😀
佢係首間香港用甘蔗mix其他野嘅茶飲黎😃

斑蘭椰奶🟢⚪️ | $34

蔗杯薄荷🌿 | $32

另一杯竟然中左嘆多杯😍‼️變左買一送一‼️
超抵飲😍👍
2024-05-25 8 浏览
食完肥姐,見到旁邊新開一間以甘蔗為主題的特色茶飲店,健康又特別,立即與姐好友一同試試。店家以鮮榨蔗汁替代糖分,配成不同類型的飲品,選擇非常之多。第一次,當然就要試他們的熱賣產品😁。甘蔗青茶 $28鮮榨的蔗汁配上淡淡的青茶,微微茶香中帶絲絲甘蔗的甜味,順喉解膩😍,非常清爽🙌🏻。生椰拿鐵 $40好友選擇生椰拿鐵,表示口味非常獨特。既有平常咖啡的濃郁味道,但沒有糖水的死甜,反而甜味來得非常自然❤️。完全沒有負擔的感覺,想不到蔗汁與咖啡如此相配,他下次一定會再來。想在鬧市中找杯清涼又健康的飲品,非它莫屬了‼️誠意推介大家😊。

甘蔗青茶 $28
甘蔗青茶

生椰拿鐵 $40
生椰拿鐵

外卖自取
甘蔗青茶
生椰拿鐵
行街行到口渴,但係又想健康啲唔想飲珍珠奶茶,都唔知飲乜好,行咗一輪見到呢間賣蔗汁,就去試下😆🔸鮮榨甘蔗汁本身仲以為會好甜,點知甜度啱啱好!一飲落去感覺勁清爽好解渴🤩味道又唔會好假,好似真係食緊碌蔗咁樣👍🏻🔸蔗杯葡萄蔗汁加葡萄粒嘅組合,我勁鐘意呢杯😍😍係連皮嘅青提😍😍😍啱晒我呢啲食生果鍾意連皮食嘅人😆😆感覺上呢間店比較健康天然,個杯套仲可以抽獎㖭阿!我仲抽中咗減 $5 🤣🤣可以去一試❤️

🔸鮮榨甘蔗汁

🔸蔗杯葡萄

• 蔗杯葡萄
2024-05-23 5 浏览
🎊飲完係咪會掂個碌蔗呢 💓終於可以飲到鮮榨蔗汁🎋yummy,甘甘好蔗💕 喺旺角地點方便, 喺旺角掃完街飲返杯清熱氣,每杯都係新鮮製造,即叫即整呀😋。 店舖仲有其他飲品,真係好多選擇呀。✨呢個清熱蔗汁,唔會太甜。另外,叫咗而家好大熱嘅✴️香椰咖啡, 椰子好香,咖啡香濃💗 老闆手勢一流。 還要提一提嘅係,杯裝設計特別有心思, 亦有幸運字句 ,見到都開心, 個杯可以撕開有抽獎呀 。真係開心喇 💚,留返優惠券下次用。

💗今日喺家樂坊嗰邊做嘢喺肥姐滷味店荃灣位見到一間鮮榨蔗汁😲價錢竟然仲平過飲珍珠奶茶🥹我哋兩個人叫咗一杯🥥班蘭椰汁同埋一杯🥬鮮炸甘蔗汁🥥班蘭椰汁頭先講下真係超濃嘅椰漿味💗仲有好濃郁嘅班蘭味🥬原來佢哋加咗新鮮嘅班蘭葉製作🥰飲完之後依然齒頰留香👍🥒鮮榨蔗汁超大杯超大杯超大杯🫶重要嘅嘢要講三次啲甘蔗勁甜又好飲絕對唔係啲香精味嘅嘢👍呢度都係一個打卡嘅好地方,有好多好有創意嘅貼畫第一次試下呢啲健康嘅天然飲品👍📍旺角登打士街55號鴻達樓地下6號鋪(肥姐小食旁邊)
💗今日喺家樂坊嗰邊做嘢

🥒鮮榨蔗汁
超大杯超大杯超大杯🫶
重要嘅嘢要講三次
啲甘蔗勁甜又好飲絕對唔係啲香精味嘅嘢👍

呢度都係一個打卡嘅好地方,
有好多好有創意嘅貼畫

第一次試下呢啲健康嘅天然飲品👍

📍
旺角登打士街55號鴻達樓地下6號鋪
(肥姐小食旁邊)

2024-05-17
  • 班蘭椰奶
2024-05-15 3 浏览
呢日同朋友喺旺角行街口渴想買嘢飲行過見到甘甘好蔗 喺正肥姐小食隔離原來佢係全港首創甘蔗主題嘅手搖店用甘蔗做主角幾特別以前以為甘蔗只可以整竹蓆茅根 或者原條咬都係配角/唔起眼嘅食物冇諗過可以整成大家鍾意嘅手搖飲品飲起嚟都感覺健康啲雖然店面小小但睇得出老闆好俾心機佈置仲有個被逼營業中嘅掛牌 勁搞笑見到唔少明星都嚟打過卡 信心嘅保證!有選擇困難症嘅我哋揀咗好耐我要咗越南桔仔甘蔗汁$32即叫即整 甘蔗汁甜度適中桔仔酸酸甜甜 增加咗甘蔗汁嘅味道2樣嘢好夾 飲落好清熱解渴朋友要咗蔗打檸檬$32佢話檸檬好refresh 加埋甘蔗好正掂過碌蔗!每杯都有抽獎 好lucky抽中咗減$5 勁正除咗甘蔗汁 呢度仲有續命咖啡下次要再嚟試吓!
呢日同朋友喺旺角行街

冇諗過可以整成大家鍾意嘅手搖飲品
飲起嚟都感覺健康啲

雖然店面小小
但睇得出老闆好俾心機佈置
仲有個被逼營業中嘅掛牌 勁搞笑
見到唔少明星都嚟打過卡 信心嘅保證!

有選擇困難症嘅我哋揀咗好耐
佢話檸檬好refresh 加埋甘蔗好正
掂過碌蔗!

每杯都有抽獎 好lucky抽中咗減$5 勁正
除咗甘蔗汁 呢度仲有續命咖啡
下次要再嚟試吓!