璞位於西九藝術公園環境優雅靜謐裝修中式時尚玻璃幕牆引入天然光日頭黎可望到園景夜晚就係維港夜景更有情調餐枱之間間隔足夠用餐有私密感非常適合朋友聚會餐牌食物選擇豐富午市仲有點心提供更有矜貴嘅蔘茸海味宴客都絕不失禮今晚同舊友相聚試左唔少招牌菜蜜餞西班牙黑豚肉叉燒用上西班牙黑毛豬肥瘦分明肉質嫩中帶爽表面塗上蜜餞醬後炙燒香甜中帶微焦香肉香突出唔會過甜非常高質!仲有明火熱住上枱唔會出現油脂冷凝情況一直都酥軟滑溜👍更送上紫蘇葉夾叉燒可減油膩炭火明爐燒鵝即叫即切皮脆油香燒鵝汁香濃唔油膩鵝肉唔乾入口油脂溢出而且有明火炭燒嘅獨有香氣功夫到家松茸菊花豆腐將豆腐雕成菊花狀沉浸於清香松茸湯底中味道細緻淡雅口感溫潤又賞心悅目花膠燴官燕燕窩爽滑不腥花膠厚肉膠質重湯底帶鮮香但不搶味夠晒滋補適合鍾意精緻燉品嘅朋友海皇魚湯泡西施魚湯極濃帶有膠質厚度西施飯粒唔會糊加上脆米雙重口感泡飯吸滿鮮味啖啖都係海鮮精華非常滿足😍富貴蝦乾濃湯浸時蔬(蝦湯)蝦乾湯底鹹鮮突出濃而不腥將平平無奇嘅時蔬昇華清甜中帶鮮美味道層次豐富12年陳皮紅豆沙估唔到紅豆沙都咁有驚喜!紅豆沙打得極滑過篩將豆衣盡除只剩細滑豆糊陳皮味滲得剛剛好餘韻悠長將懷舊甜品完
璞位於西九藝術公園

加上脆米雙重口感
泡飯吸滿鮮味
啖啖都係海鮮精華
非常滿足😍
富貴蝦乾濃湯浸時蔬(蝦湯)
蝦乾湯底鹹鮮突出
濃而不腥
將平平無奇嘅時蔬昇華
清甜中帶鮮美
味道層次豐富
12年陳皮紅豆沙
估唔到紅豆沙都咁有驚喜!
紅豆沙打得極滑

但論質素同用料
物有所值👍
2025-06-07
試食活動
父親節同屋企人去食中菜,最啱佢哋口味。呢間個環境真係一流,成個場又大又闊絡,仲帶一種高級氛圍感,雅致大方~▪️蜜餞西班牙黑豚肉叉燒$268叉燒肥瘦均勻,外層蘸滿蜜糖🍯 以熱爐keep住溫度。呢度嘅叉燒新食法-搭配紫蘇葉,食落冇咁油膩,仲帶一種獨特香氣,外脆內嫩,肉汁滿滿juicy▪️松茸菊花豆腐羹$198招牌之一,絕對好考師傅刀工,豆腐切得好細緻,每條都好幼,放落湯就好似一朵菊花咁,賣相討好,湯底清甜▪️椰皇螺頭燉花膠$268燉湯味道溫和,濃濃椰子味,花膠都有好多件,夠晒足料!▪️黃金焗蟹蓋$238睇到openrice已經想食佢個蟹蓋,外層炸到金黃香脆,仲有少少金箔粉灑係上面,切開蟹肉口感creamy,加埋蟹醋提升咗蟹嘅鮮味,解膩消滯▪️海皇魚湯泡西施$268主食揀左湯飯,見佢幾特別而係係推薦菜式,魚湯湯底清甜,入面加左好多脆蝦米,香口鮮味,另外仲加左幾件魚腐,整體容易入口▪️欖角酸薑銀鱈魚$246銀鱈魚肉雪白嫩滑,以豆腐作伴,配上欖角同酸薑帶出鹹香,鮮味十足,火侯控制合宜🫖茶芥$38/位

▪️蜜餞西班牙黑豚肉叉燒$268

▪️松茸菊花豆腐羹$198

▪️椰皇螺頭燉花膠$268
燉湯味道溫和,濃濃椰子味,花膠都有好多件,夠晒足料!

▪️黃金焗蟹蓋$238

▪️海皇魚湯泡西施$268

▪️欖角酸薑銀鱈魚$246

🫖茶芥$38/位
今次我去咗西九文化區嘅「璞」同爸爸慶祝父親節,餐廳位於西九M+,裝修大氣典雅,高樓底設計燈光柔和,而且又有落地大玻璃窗,坐得好舒適。-蜜餞西班牙黑豚肉叉燒叉燒絕對係餐廳嘅必點之一,用咗西班牙黑豚梅花肉,肉質軟嫩多汁,蜜汁嘅甜度啱啱好唔會甜,表面微微焦香,炭香味十足,真係一試難忘。 -黃金焗蟹蓋外面焗得好酥脆,敲開之後入面爆多蟹肉,份量十足,食落勁鮮味。-松茸菊花豆腐羹&松茸響螺燉海參豆腐羹賣相好精緻,豆腐仲切成菊花甘,好打卡able,配上松茸湯,清淡得來又鮮味十足。而燉海參湯都好正,海參爽滑又大條,飲落味道好濃郁。 -炭火明爐燒鵝(例)燒鵝皮脆肉嫩,肥瘦適中,炭火香氣十足,配埋梅子醬更加惹味,好食到停唔到口。-生啫本地唐菜膽唐菜好鮮嫩爽口,入面仲有唔少蝦米,食落鹹香好送飯。-法蔥泡菜和牛炒飯最後仲叫左炒飯,炒飯粒粒分明,好有口感,泡菜又帶有微微嘅酸辣味,味道口感都好有層次感。
黃金焗蟹蓋
松茸菊花豆腐羹&松茸響螺燉海參
炭火明爐燒鵝(例)
生啫本地唐菜膽
唐菜好鮮嫩爽口,入面仲有唔少蝦米,食落鹹香好送飯。
法蔥泡菜和牛炒飯
2025-06-14
  • 蜜餞西班牙黑豚肉叉燒
M+博物館地下原來有間中菜館地理位置正對西九維港海濱雖然工程其實就暫時望唔到海景但全落地玻璃嘅設計採光極好天白天嚟飲茶望到藍天白雲入夜晚嘅感覺一樣夠開揚就期待一下個水上的士碼頭完工後嘅一片新氣象吧~講返嘢食Menu可以揾到金錢雞等嘅粵式手工菜提早預訂可惜暫時食材冇供貨建議大家嚟串門前睇定餐牌特式手工菜等記得要pre-order冇金錢雞就轉投叉燒嘅懷抱蜜餞黑豚肉叉燒,係餐廳嘅招牌之一用紫蘇葉包住叉燒嘅食法幾有趣入口有紫蘇香同時又幾解到膩另外店員推薦松茸菊花豆腐羮切成菊靚靚花形狀嘅豆腐好啱打卡另外湯羹我個人覺得花膠燴官燕都係必試貫徹粵菜滋補又養顏嘅特式想再驗證厨房嘅功架再點個國宴級別嘅百花葱燒遼參浸發同烹調都到位遼參入口爽彈簡單調味就好夠下飯另外個馬友鹹魚蒸手工剁前肩肉一樣係好啱餸飯本身以為馬友係一小塊鹹魚上枱先發現原來係原條馬友美麗嘅誤會但反而有驚喜鮮魚同豬肉兩者又幾爽淋上䜴油又係餸飯一流!甜品方面我嘅評分都幾高貪心點咗三款12年陳皮紅豆沙不甜不膩陳皮清香怡人菲林芝麻卷口感軟糯芝麻濃度約7分燕窩奶凍奶香醇厚
M+博物館地下原來有間中菜館
地理位置正對西九維港海濱
雖然工程其實就暫時望唔到海景
但全落地玻璃嘅設計採光極好
天白天嚟飲茶望到藍天白雲
入夜晚嘅感覺一樣夠開揚
就期待一下個水上的士碼頭完工後嘅一片新氣象吧~

講返嘢食
Menu可以揾到金錢雞等嘅粵式手工菜
提早預訂可惜暫時食材冇供貨
建議大家嚟串門前睇定餐牌
特式手工菜等記得要pre-order

冇金錢雞就轉投叉燒嘅懷抱
蜜餞黑豚肉叉燒,係餐廳嘅招牌之一
用紫蘇葉包住叉燒嘅食法幾有趣

本身以為馬友係一小塊鹹魚
上枱先發現原來係原條馬友
美麗嘅誤會但反而有驚喜
鮮魚同豬肉兩者又幾爽
淋上䜴油又係餸飯一流!

甜品方面我嘅評分都幾高
貪心點咗三款
12年陳皮紅豆沙
不甜不膩陳皮清香怡人
菲林芝麻卷口感軟糯芝麻濃度約7分
燕窩奶凍奶香醇厚

2025-06-14 123 浏览
同老公去西九拍拖💗,周圍揾下有咩食😋,見到M+有間新開嘅高級粵菜餐廳,環境好寬敞舒適,有分室內同室外位置,在望望餐牌,D菜式都幾吸引,一於入去試試🔸️前菜係松露繡球菌和腰果好香松露味,好好食🔸️蜜餞西班牙黑豚肉叉燒 $268色澤亮麗,一上枱已經好吸引,香甜蜜餞汁均勻包住每一塊肥瘦適中嘅叉燒,入口肉質軟嫩彈牙有爆汁感,包住紫蘇葉食,味道更有層次又解膩🔸️柚子醋海蜇花 $88柚子醋汁清爽又開胃,海蜇花夠新鮮爽脆,做開胃菜一流🔸️松茸菊花豆腐 $198師傅刀功好厲害啊,菊花豆腐係湯入面優雅擺動,湯味道香濃,豆腐豆味濃郁嫩滑🔸️凍乾無花果醋肉 $268有驚喜,真係大大粒粒啖啖肉,肉質不單彈牙,而且鮮嫩多肉汁,配上無花果醋汁,味道清甜微酸帶果香,愈食愈開胃,令人有想追住食嘅感覺,值得推介🔸️黃金焗蟹蓋 $238賣相好靚,鋪滿閃令令嘅金箔,外層香脆可口,內裡勁多蟹肉,真係好足料,口感Creamy好好食🔸️生炒本地唐菜膽 $186即場爆炒,菜新鮮爽脆,勁多大蝦米,好惹味🔸️棗皇糕 (3件)$48棗味醇厚,口感煙煙韌韌🔸️菲林黑芝麻卷 (3件)$88賣相精緻,有香濃芝麻味今餐平均每人消費$800(包含加一服務費和茶位費

🔸️前菜係松露繡球菌和腰果
好香松露味,好好食

🔸️蜜餞西班牙黑豚肉叉燒 $268

🔸️柚子醋海蜇花 $88
柚子醋汁清爽又開胃,海蜇花夠新鮮爽脆,做開胃菜一流

🔸️松茸菊花豆腐 $198

🔸️凍乾無花果醋肉 $268

🔸️黃金焗蟹蓋 $238

🔸️生炒本地唐菜膽 $186
即場爆炒,菜新鮮爽脆,勁多大蝦米,好惹味

🔸️棗皇糕 (3件)$48
棗味醇厚,口感煙煙韌韌

🔸️菲林黑芝麻卷 (3件)$88
賣相精緻,有香濃芝麻味

今餐平均每人消費$800
(包含加一服務費和茶位費)

2025-06-12 104 浏览
璞主打精緻中式點心、明爐燒味及各類粵式珍品佳餚,坐擁迷人臨海美景,係聚餐及宴客嘅好去處🉐🉐🉐🎊🎊⭐蜜餞西班牙黑豚肉叉燒呢度嘅燒味好出名,特別係呢一款西班牙黑豚叉燒更係每台必點,叉燒色澤光亮😆,蜜餞甜味同豐腴黑豚肉經火焰炙烤下,外焦內嫩,甜香撲鼻,入口時帶一絲絲嘅鹹味,又帶著濃郁肉香,果然係招牌之選😉😉⭐松茸菊花豆腐菊花豆腐嘅製作極考師傅刀功😯😯😯,師傅要將一磚完整嘅豆腐,切成細絲,放入淡雅嘅松茸高湯,豆腐有如菊花一般燦爛盛開,係打卡必點之選⭐酸菜星班片星班魚片鮮嫩,大大地為酸菜魚升級,第一次食星斑嘅酸菜魚,奢華矜貴嘅體驗呢。酸菜酸味恰到好處,同魚肉鮮甜好夾❤️❤️,令人忍唔住一啖接一啖,配菜份量十足,可以兩至三個人一齊share⭐干邑牛肝菌墩牛臉肉牛臉肉選材講究,肉質鮮嫩多汁,牛味香濃。干邑香氣同山珍互相配合,增添層次感。經過燉煮嘅牛肉同山珍吸收干邑醇厚👍🏻👍🏻,香濃可口,醬汁充滿濃濃嘅骨膠原,配白飯一流⭐凍干無花果醋肉創意十足嘅菜式,即點即炸嘅醋肉外脆內軟,肥瘦相間,肉味香濃,甘甜嘅醋香清爽解膩,搭配無花果一齊食,令菜式更有特色,y係創新與傳統嘅大融合🥳🥳

⭐蜜餞西班牙黑豚肉叉燒

⭐松茸菊花豆腐

⭐酸菜星班片

⭐干邑牛肝菌墩牛臉肉

⭐凍干無花果醋肉
今日去咗西九文化中心M+一間叫「璞」嘅中式餐廳食晚餐,餐廳嘅環境非常舒適,座位闊落,而且有個特大嘅落地螢幕,製造唔同嘅動態螢幕做裝飾。餐廳會收取每位$38嘅茶介,有多款中式茶葉可以選擇,茶壺有蠟燭喺下面坐熱,職員都會經常過嚟幫忙斟茶,而且茶界費已經包含兩碟小食,香脆腰果同黑松露白雲耳都幾好食。🍊柚子醋海蜇花海蜇花因為柚子醋而染到顏色變到深色,食落口感非常爽口,底下有刀功精湛而切得幼細嘅蘿蔔絲,味道酸酸甜甜,係一個好開胃嘅冷盤🍊 黑魚籽松露蟹盒黑魚籽嘅味道帶有鹹香,蟹盒係用黑松露醬混合蟹肉再拎去炸,外形呈圓形狀,外面炸得酥脆,裏面嘅蟹肉味道濃郁🍊 松茸菊花豆腐松茸菇煲出嚟嘅湯非常清甜,松茸菇同杞子嘅味道非常突出,配上主角菊花豆腐可以突顯廚師嘅刀功,豆腐嘅頂部被切成一條條嘅幼條,放喺清澈嘅湯入面會散開,就好似一朵菊花咁,視覺效果好靚🍊 蜜餞西班牙黑豚肉叉燒用西班牙黑豚肉整出嚟嘅叉燒特別重豬肉味,肉質同脂肪分明,食落去口感鬆化,蜜汁嘅甜味非常濃郁,上菜時用鐵鍋上,入面有燒緊嘅炭火,可以保持叉燒嘅熱度,另外可以用紫蘇葉夾住叉燒一齊食去減除油膩感🍊 化皮金陵乳豬四分一隻乳豬有八片,每一片嘅乳豬皮

🍊柚子醋海蜇花

🍊 黑魚籽松露蟹盒

🍊 松茸菊花豆腐

🍊 蜜餞西班牙黑豚肉叉燒

🍊 化皮金陵乳豬
四分一隻乳豬有八片,每一片嘅乳豬皮、脂肪同肉嘅層次分明,乳豬皮非常香脆,咬落去充滿肉汁同油脂,夾埋饅頭片同清新嘅蜜桃一齊食可以解除乳豬嘅油膩感,鍾意濃味嘅朋友可以沾上帶甜味嘅乳豬醬或白砂糖

🍊 花膠燴官燕
花膠燴官燕喺好養生嘅一道菜,花膠炆到好淋身,食落去口感煙靭,肉眼望一絲絲透明嘅官燕,質地濃稠,配合濃郁嘅高湯

🍊 海皇魚湯泡西施
魚湯煲到呈奶白色,而且味道好重魚味,混合大量蝦肉、蝦米、蕃茄、青菜、西芹等配料,成為一個口感同味道都好豐富嘅泡飯,另外可以加入脆米增加泡飯嘅口感

🍊 養顏燕窩奶凍
非常推薦大家嗌,奶凍嘅口感順滑,而且好重牛奶味,配合上層珍貴嘅燕窩,甜味啱啱好

📍 尖沙咀西九文化區博物館道38號M+ B1樓
位置就腳:🍊🍊🍊🍊
餐廳環境:🍊🍊🍊🍊🍊
食物味道:🍊🍊🍊🍊🍊
整體CP值:🍊🍊🍊🍊🍊
新開只有半年嘅高級中菜宴會廳,位於西九文化區 M+博物館,佔地逾一萬平方呎,設有落地大玻璃,裝修美學上也巧花心思。面對維多利亞港醉人景色用餐,户外位置更是綠樹環抱,置身於鬧市中的後花園。餐飲方面,中國茅台、路易十三、鮑參翅肚、各式精緻巧手中菜,高級茗茶。🥢柚子醋海蜇花~海蜇花脆嫩,咀嚼時帶來清新的口感。柚子醋的酸味與糖的甜味相互交融,帶來層次感。🥢素咕嚕肉(🥦)~用上菇菌製成嘅咕嚕肉,口感煙煙韌韌,搭配新鮮無花果,感覺清新。🥢松茸菊花豆腐(🥦)~國宴菜式,豆腐手工切製,根根不断,絲絲不亂,刀法精湛。味道清香可口,營養豐富。🥢椰皇螺頭燉花膠~椰汁帶來自然的甜味和濃郁的香氣,螺頭有鮮甜的海味,搭配花膠的滑嫩,增加了嚼勁和營養價值,不僅美味可口,更滋補養顏。🥢蜜餞西班牙黑豚肉叉燒🐖~西班牙黑豚肉質地細膩,烤制後外焦里嫩,口感極佳。醬油和調料的咸香與甜味相互平衡,增添了風味的深度。配上紫蘇葉一齊食,味道更佳。🥢炭火明爐燒鵝(例)🪿~鵝皮經過炭火烤制後,表面酥脆,內里肉質鮮嫩多汁。不僅美味可口,而且具有令人難忘的風味,是一道備受歡迎的傳統佳餚。🥢黃金焗蟹蓋🦀~蟹肉鮮嫩,帶有海鮮特有的鮮味,奶油的

🥢柚子醋海蜇花

🥢素咕嚕肉(🥦)

🥢松茸菊花豆腐(🥦)

🥢椰皇螺頭燉花膠

🥢蜜餞西班牙黑豚肉叉燒🐖

🥢炭火明爐燒鵝(例)🪿

🥢黃金焗蟹蓋🦀
~蟹肉鮮嫩,帶有海鮮特有的鮮味,奶油的濃郁香氣與蟹肉相結合,增加了豐富的口感。表層的麵包屑在焗制後變得金黃酥脆,提供了愉悅的咀嚼感。

🥢菲林黑芝麻卷 (🥦)
~滿漢全席中的菜式,口感彈牙、煙煙韌韌,充滿香濃的黑芝麻味,味道清甜。

2025-06-09
2025-06-06 441 浏览
《璞 - 尖沙咀》平時去M+睇完展覽,都會行返過去ELEMENTS搵嘢食,今次睇完畫展後決定留返喺西九睇吓呢邊有咩好嘢食😋同行長輩友人話可以試吓呢一間中菜,見餐廳裝修好有氣派,睇落都係啲高級中菜館😌咁啱過兩個星期又到父親節,一於探吓路睇吓呢度啲嘢啱唔啱我家父親大人食啦🤫普遍見到啲人都係食點心居多,聽講呢度嘅點心精緻得黎味道都唔錯💪🏻但係我又想試吓佢哋嘅小菜,所以兩個人每樣都點咗少少試吓啦🤗前菜小食有炒腰果同埋黑松露菇菌,好欣賞佢個茶係用蠟燭座熱住,一路飲個茶都仲係熱的💁🏻‍♀️銅窩辣子烏雞 $398餐廳經理推介呢一個辣子烏雞,平時食辣子雞通常都係用普通黃色嗰啲雞製作,呢一度咁重本用烏雞😍味道其實唔算好辣,就算唔食得太辣嘅人都接受到,最好嘅係完全冇食到有骨,基本上啖啖肉同埋炸得好香脆,雞皮脆卜卜仲有一陣香料嘅味道,份量都幾多,最啱叫嚟送啤酒👍🏻💁🏻‍♀️蜜餞西班牙黑豚肉叉燒 $268人氣推介嘅西班牙黑豚肉叉燒,用炭爐送上,錫紙上面有大量嘅蜜汁,用嚟送飯應該好惹味😋啲叉燒肉半肥瘦嘅狀態,可以用紫蘇葉包住叉燒嚟食,食落冇咁油膩之餘,仲多咗一陣紫蘇嘅香氣😌呢一個配搭好新鮮,以後食叉燒都可以考慮配埋
《璞 - 尖沙咀》

💁🏻‍♀️銅窩辣子烏雞 $398

💁🏻‍♀️蜜餞西班牙黑豚肉叉燒 $268

人氣推介嘅西班牙黑豚肉叉燒,用炭爐送上,錫紙上面有大量嘅蜜汁,用嚟送飯應該好惹味😋啲叉燒肉半肥瘦嘅狀態,可以用紫蘇葉包住叉燒嚟食,食落冇咁油膩之餘,仲多咗一陣紫蘇嘅香氣😌呢一個配搭好新鮮,以後食叉燒都可以考慮配埋紫蘇葉👍🏻
記住食埋底下嘅蜜餞黃豆啊,同樣都係送酒一流嘅小食

💁🏻‍♀️松茸菊花豆腐 $198

平時喺電視節目就見得多,估唔到呢一度都有呢一個手工菜式,佢個菊花豆腐一睇就知好刀功,切到勁幼但係又唔會切斷啲豆腐絲,個豆腐質地好幼滑,好似食緊豆腐花咁🤩而呢道菜個精髓一定係個湯,用咗松茸熬煮,望落好清澈,但係飲落就知用料十足,有紅棗、枸杞嘅香氣,配埋個豆腐視覺上同埋味道都一流

💁🏻‍♀️芥末咸水角 $68

點心方面,我哋揀咗一個視覺上睇落好特別嘅鹹水角,做到成粒啤梨咁仲要係綠色的,入面放咗芥末醬嘅豬肉餡,外皮有煙煙韌韌嘅感覺,旁邊塊菠蘿乾甜甜地可以用嚟解膩

💁🏻‍♀️瑪瑙蝦餃 $78

另外一個點心就當然要試佢個蝦餃啦,外型上一流,外皮上面塗咗一層綠色同黃色,睇落好colorful好適合打卡,蝦餃入面有豬肉嘅油香,趁熱食會有煙靭彈牙嘅感覺
2025-06-02
进店的ciao大落地窗能作拥西九龙到海景我是晚上六点左右去的刚好赶上了日落的夕阳🌇环境优美吃着漂亮饭🩷氛围感拉满约会、姐妹聚餐再合适不过..!这顿饭吃完把我变身美食家了「沙姜伴象拔蚌」好品质吃起来才会感觉到美味👍🏻🤤每口吃着捞出好运吃着好鲜美 做到爽脆鲜嫩「有机番茄焗臀肉饭」猪扒ciao厚还大块!!大口吃肉尊嘟太爽了芝士番茄焗饭也是入味到粒粒分明下面铺着的米饭每一口都有浓郁的番茄味道还有ciao多的小番茄点缀调味也是不错的吃了两大碗我都没觉着腻好吃到失语的程度…「千锤百炼黑醋叉烧」请把这道菜提上香港招牌菜中黑叉烧一上来就是浓郁的香气勾人心弦油脂丰富且不腻带有些甜那就吃下去到现在也是回味无穷…!「百香果脆炸海参」百香果➕海参这意外的搭配没想到后劲那么大海参炸的外脆里嫩沾着百香果浓稠酱汁裹满一层酱入口酸甜解腻无比鲜香
进店的ciao大落地窗能作拥西九龙到海景
我是晚上六点左右去的刚好赶上了日落的夕阳🌇
环境优美吃着漂亮饭
🩷氛围感拉满
约会、姐妹聚餐再合适不过..!
这顿饭吃完把我变身美食家了

「沙姜伴象拔蚌」
好品质吃起来才会感觉到美味👍🏻
🤤每口吃着捞出好运
吃着好鲜美 做到爽脆鲜嫩

「有机番茄焗臀肉饭」
猪扒ciao厚还大块!!
大口吃肉尊嘟太爽了
芝士番茄焗饭也是入味到粒粒分明
下面铺着的米饭每一口都有浓郁的番茄味道
还有ciao多的小番茄点缀
调味也是不错的吃了两大碗我都没觉着腻
好吃到失语的程度…

「千锤百炼黑醋叉烧」
请把这道菜提上香港招牌菜中
黑叉烧一上来就是浓郁的香气勾人心弦
油脂丰富且不腻
带有些甜
那就吃下去到现在也是回味无穷…!

「百香果脆炸海参」
百香果➕海参
这意外的搭配没想到后劲那么大
海参炸的外脆里嫩沾着百香果浓稠酱汁
裹满一层酱入口酸甜解腻
无比鲜香
2025-05-25
試食活動
《🏛️M+精緻粵菜——璞 AGATE🩵》M+博物館裏面竟然有餐廳?!估唔到竟然暗藏咗一間粵菜 裝修精緻高級 有落地大玻璃俾你室外室內眺望維港嘅美景😙🧡餐廳Menu好豐富 上菜速度好快🩵無論同屋企人嚟食定係搞Event都好適合!1️⃣ 💚🐷 蜜餞西班牙黑豚肉叉燒 $268(10/10)擺喺烤爐上面賣相特別精緻😚黑豚肉叉燒絕對係呢度嘅招牌🐽🐷足足有10大嚿咁多🙈鮮嫩多汁 焦香既燶邊 鬆化可口 亦不失肉質既咬口!肥瘦適中💯佢會配上紫蘇葉俾你 不過我就麻麻哋😂鍾意原汁原味就咁食2️⃣ 💛🦀 黃金焗蟹蓋 $238 (10/10)呢個絕對係我至愛!比想像中脹卜卜 金黃酥脆嘅外皮下係滿滿嘅蟹肉🦀超足料 加埋黑醋食又得!😛3️⃣ 🐮🤎于邑牛肝菌燉牛臉肉 $286 (10/10)份量好多 滿滿嘅骨膠原😗😌 用牛肝菌慢火烹調 香而不韌 逼出醇厚既鮮牛滋味😍肉質鮮嫩 入口即溶4️⃣ 🐟🩵 欖角酸薑銀鱈魚 $246 (8/10)平時西京燒銀鱈魚食得多 呢一種中國特色風味你又食過未?銀鱈魚肉質滑嫩😝配上豉油嘅鹹香糖欖角嘅酸爽 好開胃!5️⃣ 🍲🐠 海皇魚湯泡西施 $268 (9/10)脆米另外上😌 海鮮湯底香濃甜美 海鮮足料🐠火喉十
《🏛️M+精緻粵菜——璞 AGATE🩵》

1️⃣ 💚🐷 蜜餞西班牙黑豚肉叉燒 $268(10/10)

佢會配上紫蘇葉俾你 不過我就麻麻哋😂鍾意原汁原味就咁食

2️⃣ 💛🦀 黃金焗蟹蓋 $238 (10/10)

3️⃣ 🐮🤎于邑牛肝菌燉牛臉肉 $286 (10/10)

4️⃣ 🐟🩵 欖角酸薑銀鱈魚 $246 (8/10)

5️⃣ 🍲🐠 海皇魚湯泡西施 $268 (9/10)

脆米另外上😌 海鮮湯底香濃甜美 海鮮足料🐠火喉十足 泡飯勁香魚湯味 裏面仲有各種菜同蕃茄🍅🥬

6️⃣🧡🤍麻婆豆腐 $186 (8/10)

熱騰騰上桌😙完全食得出肉醬同豆腐天然鮮味 搭配香料的香味 麻辣得黎令整體味道更鮮美🤍

7️⃣ 🩶🤍松茸菊花豆腐 $198 (7/10)

呢個湯完全體現到師傅精湛嘅刀工💯松茸湯底配上瑤柱嘅精華 鮮味十足 豆腐如絲般滑嫩細膩😍入口即化 絕對係視覺同味覺👅既完美饗宴

————————————————————————
📍 璞 (尖沙咀)
尖沙咀西九文化區博物館道38號M+ B1樓

𝓛𝓸𝓬𝓪𝓽𝓲𝓸𝓷
#eateateat_tst

🔆整體味道:10/10
🔆服務態度:10/10
🔆性價比:6/10
🔆會唔會encore: ys

#hkfoodie #hkfoodlover #foodporn #food #foodie #foodblogger #hkfoodblogger #hkfoodlovers #hongkong #hongkongfoodie #hongkongfood #hongkongfoodblogger #香港 #香港美食 #美食 #吃貨 #hkdessert #香港旅行
#香港探店 #香港美食 #尖沙咀美食 #尖沙咀 #尖沙咀探店 #尖沙咀餐廳 #尖沙咀必食 #hongkongfood #香港餐廳推介
2025-06-02 625 浏览
呢晚嚟咗西九文化區行吓,發現M+ B1層新開咗呢間高級中菜廳,所以就入咗去食個晚飯 。松茸菊花豆腐羹呢個好考師傅嘅刀功,刀法如神將豆腐切成菊花嘅形狀😮 個湯羹清清地,主要有菇菌嘅清香,感覺都係幾滋補。蜜餞西班牙黑豚肉叉燒蜜餞叉燒半肥瘦,用上咗西班牙嘅黑豚肉,食落口更加有口感,又可以keep住有肉汁🐷 餐廳嘅配搭好新穎,用紫蘇葉包裹住叉燒,又真係更加解膩喎🤣脆皮三黃雞半隻嘅份量都好足,燒雞皮薄肉嫩,帶點鹹香。雞皮好脆,好香口,令人會忍唔住食晒🐥 干邑牛肝菌燉牛臉肉一上碟已經聞到好香干邑嘅味道,同埋用上煲仔上,更有風味🐮 牛肉燉得好入味,肉質軟腍,肉味濃郁,個人幾推介呢個菜式。富貴蝦乾濃湯浸時蔬呢日嘅時蔬係鐵質豐富嘅菠菜🥬 除咗面頭有好大隻嘅蝦乾,餐廳仲用上橙紅色嘅蝦湯浸住,都幾有鮮味。XO海鮮炒金絲米粉整個米粉都好惹味,用上帶微辣嘅XO醬🌶️ 面頭有蝦仁同埋帶子,份量幾多🦐 米粉幼細,但係幾有咬口。餐廳店員嘅服務非常殷勤,會主動幫忙斟茶,呢一餐都食得幾愉快啊😚

松茸菊花豆腐羹

富貴蝦乾濃湯浸時蔬

XO海鮮炒金絲米粉
XO海鮮炒金絲米粉

2025-05-26 236 浏览
Symbolizes eternity, nobility, and elegance. 𝐀𝐆𝐀𝐓𝐄 refers to jade in its natural form, uncarved and pure, representing the essence of Cantonese cuisine in Chinese culture; yet a new dining destination that highlights the beauty of culinary craftsmanship alongside the breathtaking vista of Victoria Harbour.☞ 𝐀𝐆𝐀𝐓𝐄 𝐂𝐇𝐄𝐅'𝐒 𝐑𝐄𝐂𝐎𝐌𝐌𝐄𝐍𝐃𝐀𝐓𝐈𝐎𝐍 𝐒𝐄𝐓 𝐃𝐈𝐍𝐍𝐄𝐑 - 𝐇𝐊$𝟏𝟎𝟖𝟖 𝐏𝐞𝐫 𝐏𝐞𝐫𝐬𝐨𝐧Starters:- Broad Beans with Scallion Oil- Geoduck with Sand Ginger- Roasted Peppers with Century Eggs- Barbecued Pork with Black Vin

Starters:
- Geoduck with Sand Ginger
- Barbecued Pork with Black Vinegar

Soup:
- Shunde-style Minced Fish Soup with Aged Mandarin Peel

Main Courses:
- Crispy Fried Sea Cucumber with Passion Fruit Sauce
- Braised Pork with Dates in Honey Sauce
- Poached Grouper Fillets with Seasonal Vegetables
- Baked Pork and Rice with Organic Tomato

Desserts:
- Sweet Red Bean Soup with Aged Mandarin Peel, Black Sesame Roll, Crispy Cashew Cookies

📍 𝐀𝐆𝐀𝐓𝐄 (𝐓𝐬𝐢𝐦 𝐒𝐡𝐚 𝐓𝐬𝐮𝐢)
B1/F, M+, 38 Museum Drive, West Kowloon Cultural District, Tsim Sha Tsui, Hong Kong.
2025-05-26 242 浏览
週末同朋友慶生,精心安排咗西九文化區一日遊行程 由M+博物館嘅藝術展覽開始,到西九各個特色景點打卡,最後喺呢間隱藏喺藝術區嘅粵菜館——璞AGATE完美收尾,為生日畫上圓滿句號🤩 璞AGATE嘅環境真係令人驚艷 餐廳採用高級裝修,成面落地玻璃將維港美景盡收眼底。空間設計好有心思,挑高嘅天花板上點綴住LED燈飾,牆面仲設有大型顯示屏,現代感十足 入口處陳列住各種名貴花膠同滋補品,盡顯餐廳嘅格調同品味 (就連餐具嘅選擇都特別用心,處處體現對細節嘅追求)ʕ •ᴥ•ʔ 🍽️ 菜式: - 蜜餞西班牙黑豚肉叉燒配紫蘇葉:焦糖脆皮包住鮮嫩多汁嘅叉燒,紫蘇葉嘅清香完美中和油膩感 - 松茸菊花豆腐:精湛刀工將豆腐雕琢成綻放嘅菊花,松茸湯底濃縮咗菌菇同瑤柱嘅精華,每一啖都鮮味十足 - 芥末鹹水角:創意十足嘅梨子造型,內餡係鮮菇、小白菜同豬肉嘅完美組合 - 魚子醬燒賣:頂級魚子醬嘅鹹香同彈牙鮮蝦相得益彰,搭配特製XO醬更顯風味 - 瑪瑙蝦餃:晶瑩剔透嘅餃皮包住飽滿嘅蝦仁 - 黃金焗蟹蓋:金黃酥脆嘅外表下係滿滿嘅蟹肉,加埋黑醋提鮮 - 日式布甸:濃郁蛋香同絲滑口感令人驚喜,難怪每枱必點

週末同朋友慶生,精心安排咗西九文化區一日遊行程

璞AGATE嘅環境真係令人驚艷

入口處陳列住各種名貴花膠同滋補品,盡顯餐廳嘅格調同品味

🍽️ 菜式:

- 瑪瑙蝦餃:晶瑩剔透嘅餃皮包住飽滿嘅蝦仁

- 黃金焗蟹蓋:金黃酥脆嘅外表下係滿滿嘅蟹肉,加埋黑醋提鮮

- 日式布甸:濃郁蛋香同絲滑口感令人驚喜,難怪每枱必點 😳

用餐後不妨去附近嘅草坪休息,吹住海風欣賞表演,享受悠閒時光

📍地址:香港西九文化區博物館道38號
🚇交通:港鐵九龍站E4出口步行8分鐘
2025-05-18
庆祝纪念
生日
🌸母亲节带妈妈来吃饭~定了西九龙M+这家高级海景中餐厅下午就到啦 西九龙的海风吹着真的好舒服逛了一会就来吃饭啦🌟蜜饯黑豚肉叉烧很惊艳的一道菜 叉烧是肥瘦相间的 一口下去外皮微甜的蜜饯味 肉质细腻柔软 🌟烧鹅烧鹅很好吃!皮是脆脆的 很入味~ 一口下去油香油香的 吃的时候记得沾多一点烧鹅汁 很香!🌟化皮金陵乳猪挺创新的一道菜 有四层 第1️⃣层是脆脆的乳猪皮 第2️⃣层是一点点入猪肉 第3️⃣层是柔软的水果黄桃 第4️⃣层 馒头片 整个吃起来口感就是非常丰富!🌟松茸菊花豆腐羹真的是个功夫菜 能把豆腐这么柔软的东西雕刻的那么精致!像一朵花一样盛开 还有仪式感 配上松茸的底汤真的超级鲜美!其他食物也是好看又好吃!👩看着窗外的海景,来一壶普洱茶,真的是非常的惬意!#香港西九龙# #西九龙餐厅# #香港美食# #香港高级餐厅# #香港海景餐厅# #香港璞AGATE# #香港# #香港中餐厅# #维多利亚港# #香港中菜推薦# #香港博物馆# #香港粤菜# #融合粤菜料理# #融合创意菜# #艺术馆里的餐厅推荐#
🌸母亲节带妈妈来吃饭~
定了西九龙M+这家高级海景中餐厅
下午就到啦 西九龙的海风吹着真的好舒服
逛了一会就来吃饭啦
🌟蜜饯黑豚肉叉烧
🌟烧鹅
🌟化皮金陵乳猪
🌟松茸菊花豆腐羹
其他食物也是好看又好吃!
👩看着窗外的海景,来一壶普洱茶,真的是非常的惬意!
#香港西九龙[话题]# #西九龙餐厅[话题]# #香港美食[话题]# #香港高级餐厅[话题]# #香港海景餐厅[话题]# #香港璞AGATE[话题]# #香港[话题]# #香港中餐厅[话题]# #维多利亚港[话题]# #香港中菜推薦[话题]# #香港博物馆[话题]# #香港粤菜[话题]# #融合粤菜料理[话题]# #融合创意菜[话题]# #艺术馆里的餐厅推荐[话题]#
2025-05-23
庆祝纪念