2023-08-08 956 浏览
好耐無黎瑞記今日過開黎上環就帶埋阿女一齊黎食下呢位港女最唔鐘意食茶檔😂食完竟然話下次再黎🤪🤪🤪樽仔凍奶茶$16好飲!茶味夠香濃!最特別用樽仔上,成枝雪凍唔會俾冰溝淡!鮮牛肉米粉$30好味!湯底唔太咸,食完無口渴😃西多士$29好好味!夠脆夠多奶!應該係煎唔係炸,同平時茶餐廳食開既唔同食物係好好食,不過繁忙時間預左要慢慢等,得兩個人包辦所有煮食、叫餐、執枱😀雖然好忙但姨姨係好好的,見有小朋友仲會主動俾碗仔
好耐無黎瑞記
今日過開黎上環就帶埋阿女一齊黎食下
呢位港女最唔鐘意食茶檔😂
食完竟然話下次再黎🤪🤪🤪

樽仔凍奶茶$16
好飲!茶味夠香濃!
最特別用樽仔上,成枝雪凍唔會俾冰溝淡!

鮮牛肉米粉$30
好味!湯底唔太咸,食完無口渴😃

西多士$29
好好味!夠脆夠多奶!
應該係煎唔係炸,同平時茶餐廳食開既唔同

雖然好忙但姨姨係好好的,見有小朋友仲會主動俾碗仔
2023-08-07 490 浏览
Came here for their famous French Toast and Bottled Iced Milk Tea. The toast was just so so but the milk tea was way overrated. It wasn’t even sweet enough. I sat here waiting for my French toast for like 15mins and after I got it it was less than 30mins before the lady there yelled at me for being on my phone and hogging the table…
French  Toast  and  Bottled  Ice  Milk  Tea
偏舊式的市政大廈熟食市場,有冷氣但夏日炎炎唔算好夠😂👉🏻 西多士($29)熱辣辣又夠香口, 蛋香味十足, 重點係糖的比例啱啱好,唔會太少又唔會過量,螞蟻星人comfort food 之一👉🏻蛋牛治 ($20) 上網睇好多人推,比較似咸牛肉雞肉治,雞蛋唔算好滑溜個種, 有d似屋企媽媽炒蛋的好食版,如果有得加錢烘底脆身d應該更正,性價比100👉🏻火腿炒蛋 ($20)唔推,偏老又細份,係蛋牛治的proportion 但冇左個包👉🏻餐肉腸仔公仔麵 ($30)正常,出前一丁麻油味出👉🏻樽仔奶茶($18)奶茶茶底濃厚,花奶細滑香口,記得叫樽仔凍版夏日炎炎最啱Remarks : Opening hours:0800-1600 (Sun off)
偏舊式的市政大廈熟食市場,有冷氣但夏日炎炎唔算好夠😂

👉🏻 西多士($29)

👉🏻蛋牛治 ($20)

👉🏻火腿炒蛋 ($20)

👉🏻餐肉腸仔公仔麵 ($30)

正常,出前一丁麻油味出

👉🏻樽仔奶茶($18)
奶茶茶底濃厚,花奶細滑香口,記得叫樽仔凍版夏日炎炎最啱

Remarks :
2023-07-09 685 浏览
今次介紹係一間係上環熟食中心有60年歷史口嘅茶檔,超級有情懷🤤 可能未必個個鐘意呢個環境,但呢類型嘅茶餐廳真係買少見少,要好好珍惜啊!🕰️🫶🏻1️⃣ 西多士 $29賣相非常吸引啊😻😻用最簡單嘅方法整嘅西多士係最好味的🥹煎到麵包到外脆內軟,面頭淋上煉奶,係最match嘅組合!👉🏻 𝑹𝒂𝒕𝒊𝒏𝒈 : 𝟴.𝟱/𝟏𝟎2️⃣ 樽仔奶茶 $18絕對係我飲過數一數二好飲嘅樽仔奶茶🧋茶味好濃,茶底好香,飲落去好滑,味道balance得好好👍🏻👍🏻👉🏻 𝑹𝒂𝒕𝒊𝒏𝒈 : 𝟵/𝟏𝟎

1️⃣ 西多士 $29
👉🏻 𝑹𝒂𝒕𝒊𝒏𝒈 : 𝟴.𝟱/𝟏𝟎

2️⃣ 樽仔奶茶 $18
👉🏻 𝑹𝒂𝒕𝒊𝒏𝒈 : 𝟵/𝟏𝟎
2023-06-29 551 浏览
市政大廈雖然俾人感覺污糟濕立立,但係佢嘅樽裝奶茶好吸引,所以依然好想去試一試從另一邊入口入,唔使經過街市就會乾淨啲呢度嘅西多士係名物,香口得來唔會太漏,有豐富嘅花生味。因為係煎,唔係炸,所以感覺都健康啲另外叫咗一碗牛肉公仔麵,好多牛肉,熱辣辣好味
從另一邊入口入,唔使經過街市就會乾淨啲

另外叫咗一碗牛肉公仔麵,好多牛肉,熱辣辣好味

• 西多士
  • 樽仔奶茶
2023-05-24 1013 浏览
上環。茶餐廳想食咗呢間好耐 尤其是都有一段時間冇食茶餐廳😋✨ 佢係係熟食中心 如果想食要早d到啊 中午時間就會開始要排隊🤍 今日嗌咗好多唔同嘢食🥰西多士 $299/10佢個款西多士係有用蛋煎 仲有煉奶 都幾邪惡啊 應該都超多卡路里😮‍💨 但係真係好好食 個味幾正宗 係香港都好少見 同其他茶餐廳個d 好唔一樣🤩🥰 真係超超超推介🥰蛋牛治 $208/10佢入面都好足料 有炒蛋 牛肉 同埋蔥💫😲 覺得呢個組合好唔錯 大家可以試一下🥰鮮牛麵 $308/10茶餐廳必叫食品之一😗 佢係公仔麵但係湯底就唔會好味精 個牛肉都幾有味🤤 佢碗麵都幾大份😆🤎 食完都好飽!!🥰樽仔奶茶 $169/10佢係偏甜嘅 奶味都幾重 質感細滑 茶味唔算重 但都好有茶香味😍🥰 真係超推介💫ps 佢都幾早閂門 要食就記住早d 啊📍瑞記咖啡上環皇后大道中345號上環市政大廈2樓熟食中心17號舖
上環。茶餐廳

ps 佢都幾早閂門 要食就記住早d 啊

📍瑞記咖啡
上環皇后大道中345號上環市政大廈2樓熟食中心17號舖
2023-03-15
藏在上環熟食中心的瑞記遇到了我的人生西多士!不誇張!真的好好吃!樽仔凍奶茶都好過癮一人點佐一隻公仔面就普普通通環境係有小小一般特別是上來的時候會經過二樓介意嘎話就唔好去了
聽講朋友講上環熟食中心嘅呢間老字號茶記好食 但係都係抱住冇乜期望嘅心情去食 去到本身想試下個鮮牛麵 但係去到已經賣晒 有啲可惜 唯有下次先試個鮮牛今次唯有嗌個普通餐肉蛋麵、餐蛋包、西多士同樽仔奶茶樽仔奶茶個茶味幾香 其他都正常水準 但未令我會專登過嚟食 不過個西多士真係好出色 咬落係好鬆脆嘅口感 啲蛋汁同煉奶吸晒落個飽度 勁好食🤤值得一試❣️份量方面 兩個人share都夠飽 好抵食 價錢又唔貴環境方面 夏天去會有啲熱 好彩出食物嘅速度都幾快 快快手食完就冇咩問題😙
今次唯有嗌個普通餐肉蛋麵、餐蛋包、西多士同樽仔奶茶
份量方面 兩個人share都夠飽 好抵食 價錢又唔貴
2023-05-01 677 浏览
能讓我排隊的餐廳極少這間營業時間 8-16 非常sharp上次來時已經收舖剛好經過上環就又來吃一次西多士真的好吃(非常好吃😋非常好吃遇到朋友 跟對方提及西多士的味道he said 這就是傳統 最老式的做法 將整個雞蛋放在麵包底層一起煎於是成品出來就會有一面是新鮮蛋的香味與茶餐廳相比較薄 較小份 但味道超足一定要形容就是自家製 外婆廚房的味道點單- 原隻蛋🥚煉奶 花生醬西多士 29$- 凍黑咖啡 玻璃樽一隻 (玻璃樽很美喔 $16
能讓我排隊的餐廳極少

點單
- 原隻蛋🥚煉奶 花生醬西多士 29$
- 凍黑咖啡 玻璃樽一隻 (玻璃樽很美喔 $16

2023-04-29 619 浏览
香港之恥!4月29日星期六,與家人(共8人)同往上環文娛中心瑞記咖啡,剛好有一張六人空檯,其他全滿,唯有照坐,在附近好不容易找到足夠的櫈,坐好後,就預備叫食物,多次舉手找人未獲回應後,親自行埋去廚房同佢講想叫嘢食,回覆是:「你坐低先,得閒就會埋嚟寫嘢。」我唯有同家人靜靜的等,等了五分鐘,見佢剛行過,就再要求幫手落單,佢好奇怪的數我哋人數,自言自語話「8個人咁多」,跟住就問食乜嘢,我話先寫飲品,有啲人唔食淨飲,跟住佢就答我,唔可以剩飲唔食,我望一望菜牌,無任何最低消費要求,亦無任何「不可淨飲」的告示,跟住想問點解之際,佢已經轉身返廚房,並話「走啦,唔做你哋生意」,吓!咁就俾人趕走,仲要態度極度惡劣。 真不明白係嫌我多人,定嫌我幫襯少,旁邊大部份是2人同4人一枱,究竟在政府市政文娛中心租一個地方,是否可以如此選擇不做某人生意呢?
香港之恥!

2023-03-25 853 浏览
🥪瑞記咖啡鮮牛蛋麵+餐蛋麵牛肉爽口有肉味~唔會煮到過熟👏麵質煙韌小編鐘意爽麵口感~另外碗餐肉係一厚一薄🤣西多士包面煎得好香~外脆內軟口感~小編認為黎得要一試👍樽仔奶茶唔係飲開奶茶既小編~眼見每張枱總有1-2支就叫黎試下~無論茶香·奶香·甜度都好夾好似剛剛好咁👏👏盛惠💰$1xx好味指數(7級最佳)▁ ▂ ▃ ▄ ▅ ▆ —————————————————☻非專業食評·純個人口味☻—————————————————📍總結:一至六開到16:00~紅日休息~夾到時間既你地一定要黎試下👏👏
🥪瑞記咖啡

鮮牛蛋麵+餐蛋麵

包面煎得好香~外脆內軟口感~小編認為黎得要一試👍

盛惠💰$1xx

好味指數(7級最佳)
▁ ▂ ▃ ▄ ▅ ▆

—————————————————
☻非專業食評·純個人口味☻
—————————————————

📍總結:
見網上咁多食評 星期六下午2點諗住過去試下 去到見到有位就坐低 叫左抹枱幾次冇人理 最後唯有自己抹 諗好左食咩想落單 點知完全冇人理 全部姐姐都直行直過 明明聽到都扮聽唔到 最後忍唔住行去水吧落單 企咗喺度起碼10分鐘先有人理我 落完單之後等左大半個鐘 嘢飲都冇支 (明明淨係喺雪櫃拎,又唔洗沖) 最後等到有啲唔耐煩 諗住去雪櫃自己拎 又俾人鬧 見到水吧終於有嘢食出 點知俾左隔離枱仲遲過我哋嚟嘅人 嘢食到左 完全唔值得咁遠水路過嚟食 啲餡小得可憐 咬落去口感完全唔豐富 鹹牛肉唔夠鹹 樽仔奶茶有啲甜同普通 係平時沖嗰隻Lipton奶茶 總之成個體驗極差 服務極混亂 心情好都等到心情差

總之成個體驗極差 服務極混亂 心情好都等到心情差
2023-03-11
等候时间
45 分钟 (堂食)
2023-02-28 823 浏览
瑞記茶餐廳係上環街市一個好出名嘅港式懷舊冰室。呢度最有名嘅就係佢嘅樽仔奶茶、鮮牛麵同西多士。佢哋嘅樽仔奶茶好香濃,唔會太甜,一啖就知道係用好嘅茶葉同奶做出嚟,有香濃嘅茶葉味,飲完真係返唔到轉頭鮮牛麵嘅牛肉好滑嫩,真係令人回味,亦都有細細個去茶餐廳食麵嘅感覺,好有回憶!西多士係整件店最受歡迎嘅食物,麵包係新鮮出爐,夾餡又夠多,一啖就係香脆鬆軟。整體嚟講,瑞記茶餐廳係一間值得一嚐嘅地方,好啱追求懷舊風味嘅朋友。平時下午茶得閒喺附近就會過嚟食

鮮牛麵
2023-02-24
等候时间
10 分钟 (堂食)
2023-02-24 473 浏览
上環有間好出名樽仔 奶茶➕煎西多士大家做下個樽仔係咩樽黎?😉西多士傳統無料做法🤨有沾上蛋煎所以面包會有D蛋包住好有雞蛋煎年糕既感覺最後 上面有淋好既練奶個人覺得幾夾👌🏻樽仔奶茶就走清新路線🤨奶味多過茶味少少#煎西多士 #樽仔奶茶#瑞記咖啡
上環有間好出名

#煎西多士
#樽仔奶茶
#瑞記咖啡
2023-02-19 390 浏览
上環街市有嘢食,瑞記咖啡嘅環境呢就係咁,出名打卡樽仔奶茶,幾特別,味道呢無冰,所以味道唔會被沖淡,叫埋個鮮牛拼蛋麵,味道可以,都幾市井感覺,好平民,價格亦親民。