2021-02-05 2525 浏览
今次介绍既系一间隐身系上环熟食中心既港式老派茶档,系港式茶记当中非常出名,当日最期六晏就3点去到都现人龙,等左3个字先有得坐,都可能因为疲情关系无咁多枱可以开。呢间熟食既招牌系樽装奶茶同西多士,价钱贴地。-1️⃣ 西多士 💰27 (👅: 8.5/10)西多士系一种非常港式既美食,但今次呢个西多士同平时食既有唔同。平时食既西多士都系炸,呢间系用煎,而酱系用大量既炼奶同牛油去取代花生酱。西多都系即叫即整,温度足够,煎到好脆,比起炸会觉得无咁油腻,而且炸既就会成个都系同一个色,而煎就会有浅有深,有D位会煎到特别好食,个人觉得煎好食D之余,工序应该系比炸更加用心。好明显食得出蛋香,多士系浸左蛋浆先再罗去煎,呢点系我个人几锺意,不过未必个个锺意。炼奶呢个配搭好新颖不过锺意食开花生酱既就会唔惯同未必锺意。-2️⃣⃣ 蛋牛包 💰18 (👅: 8/10)外面既包皮已经烘过,食落好似汉堡包既面包皮,包非常松软。入面系加左煎左既葱花牛肉蛋,入口葱花味超香,葱花味会比牛味更出,好有油香,味道非常港式,简单但好味。-3️⃣ 樽仔冻奶茶 💰17 (👅: 8.5/10)樽仔冻奶茶系呢间既招牌,但只有冻奶茶无热奶茶,无埋甜度无得

呢间熟食既招牌系樽装奶茶同西多士,价钱贴地。
1️⃣ 西多士 💰27 (👅: 8.5/10)
西多士

炼奶呢个配搭好新颖不过锺意食开花生酱既就会唔惯同未必锺意。
2️⃣⃣ 蛋牛包 💰18 (👅: 8/10)
蛋牛包

外面既包皮已经烘过,食落好似汉堡包既面包皮,包非常松软。
3️⃣ 樽仔冻奶茶 💰17 (👅: 8.5/10)
樽仔冻奶茶

樽仔冻奶茶系呢间既招牌,但只有冻奶茶无热奶茶,无埋甜度无得拣。
饮落口感几滑,觉得茶味同奶都平衡,同平时系出面要加冰既冻奶茶唔同(金凤茶餐厅都系出名唔加冰),奶味会重过茶味小小,可能64比例,所以系偏甜小小,觉得会系易入口,不过奶茶都系好睇个人口味,锺意奶茶可以试下岩唔岩自己口味。
4️⃣ 两并面 (沙嗲牛肉餐肉)💰33 (👅: 7/10)
两并面

唔食招牌,食落普通,因为等其他野食等太耐所以叫,唔太推介如果唔系真系好肚饿。
牛肉无好沙嗲,份量系足够,汤无好特别沙嗲同好饮,面有惊喜因为系用丁面。
🌟锺意食西多既都系非常推介去试,我个人好锺意呢种煎既又用炼奶既西多,不过岩唔岩个人口味就真系要自己试完先知。
而奶茶都系推介,虽然我平时饮热奶茶多,不过呢个冻奶茶都岩我个人口味,本身锺意D奶味重D。
不过呢间太出名,放假要有心理准备排下队。
👅味道: 8.5/10
🍴环境: 6.5/10
💰消费: 56 (服务费: NA)
2021-01-23
蛋牛包
樽仔冻奶茶
  • 樽仔奶茶
  • 蛋牛饱
⭐️老字号港式风味店铺【瑞记咖啡】⭐️【瑞记咖啡】一个完全不起眼,位於上环熟食中心街市的老字号店铺,所有食品都充满着港式风味🇭🇰,因为价钱都相当公道亲民🤩,所以很多时需要等位。但是美食在眼前,等一下都没所谓吧😋🥪蛋牛治HK$18 (可以免费烘底, 当天忘记了)即叫即做的蛋牛治,白面包不厚, 里面是煎香了的碎牛肉,香葱花蛋配搭上碎牛肉咸味刚刚好,馅料很丰富,不会太油腻而且调味到位,简单又好味。🥃招牌樽仔奶茶 HK$17冲好的奶茶倒进玻璃樽仔内,由於没有添加冰块,所以不会越饮越淡,保持奶茶的原味,口感丰富茶味不涩,但偏小甜。⭐️另外都推介西多士😋📍【瑞记咖啡】🇭🇰上环皇后大道中345号,上环市政大厦2楼熟食中心CF17号舖Shop 17, Cooked Food Centre, 2/F, Sheung Wan Municipal Services Building And Civic Centre, 345 Queen's Road Central, Sheung Wan, Hong Kong
⭐️老字号港式风味店铺【瑞记咖啡】⭐️

🥪蛋牛治HK$18 (可以免费烘底, 当天忘记了)

🥃招牌樽仔奶茶 HK$17

⭐️另外都推介西多士😋

📍【瑞记咖啡】
2021-07-05
2021-07-08 138 浏览
众所周知,好多市政大楼都有d隐世好味小店, 今日就去左上环市政大楼试一试瑞记。 瑞记出名生牛肉同西多士, 我今日就叫左生牛肉蛋面, 西多士同樽仔奶茶。生牛肉蛋面,生牛肉好好味, 唔似出面用粉嗱到林哂,重好有牛的新鲜味,面底似公仔面, 系爽面, 啱哂我。 西多士炸/煎得刚刚好, 脆皮,中间好似有层蛋酱, 加埋链奶,边有得输。樽仔奶茶,茶味香浓, 奶就够滑, 两者夹埋就好好味

樽仔奶茶,茶味香浓, 奶就够滑, 两者夹埋就好好味
2021-06-15 381 浏览
🤣次次黎到上环唔知食咩,就想黎瑞记碰下运气,有时要排队,但今次黎好好彩唔洗点等就坐得🍶樽仔冻奶茶 $17☕️奶茶 $15冻热都试下, 啲人话热奶茶会更香,其实冻既都唔差,不过佢系偏甜,茶味未系好出既奶茶。而家普通转冻饮都要加3蚊,呢个就唔洗啦🥪西多士 $27当然要叫埋佢既西多士啦,上碟都系够热够香脆,金黄色西多配炼奶真系一流。🐂鲜牛面 $29鲜牛嫩滑得黎唔系好粉状,淋滋滋果啲,都有番肉既质感 。🐣午餐肉拼蛋面 $29只蛋煎到仲系流心架

🍶樽仔冻奶茶 $17
☕️奶茶 $15

🥪西多士 $27

🐂鲜牛面 $29
鲜牛嫩滑得黎唔系好粉状,淋滋滋果啲,都有番肉既质感 。

🐣午餐肉拼蛋面 $29
只蛋煎到仲系流心架
2021-06-12 301 浏览
因为做嘢又要出去上环,今次就食咗e间喺上环市政大厦,都几出名嘅瑞记🤩✨少少感受:💛食物🔹蛋牛包✅面包两边系烘底,同埋即叫即整,有少少外脆嘅感觉👍🏻✅牛肉份量都几多,系每一啖都会食到✅个包都系$18,我觉得价钱真系几合理🟢虽然滑蛋可能会整到个包湿咗无咁好食,不过我都系锺意炒蛋嗰款多过e种煎蛋🤫🔹樽仔冻奶茶✅真系几滑😋🟢佢应该系奶嘅比例比茶多啲,我自己就钟意茶味浓少少嗰只🤭❤️餐厅环境🟢因为都系喺市政大厦入面,唔好预太好环境,不过起码冷气都系好够🧡店员✅几热情😂

✨少少感受:

💛食物

🔹蛋牛包

✅面包两边系烘底,同埋即叫即整,有少少外脆嘅感觉👍🏻

✅牛肉份量都几多,系每一啖都会食到

✅个包都系$18,我觉得价钱真系几合理

🔹樽仔冻奶茶

✅真系几滑😋

🟢佢应该系奶嘅比例比茶多啲,我自己就钟意茶味浓少少嗰只🤭

❤️餐厅环境

🧡店员

✅几热情😂
2021-06-12 304 浏览
以前会专程为了这个西多士去上环,现在随时随地就吃到。喜欢他家西多士同其他西多不一样,不油炸不用花生酱,而系沾蛋浆再半煎炸。浓浓的蛋香,包边脆卜卜。超多炼奶,越邪恶越滋味 西多士值得一试,但系必需要接受街市恶劣的环境

西多士值得一试,但系必需要接受街市恶劣的环境
西多士
好耐冇蒲头😆忙住返工又搵工,影完相都冇心机写🙈西多士($27)专程为呢个西多士🍞黎到上环,果然冇失望🤩🤩佢系用两块面包沾上蛋浆再煎,唔系炸💥面包边煎到好脆但入面就好软身,真正既外脆内软😍😍‼️冇花生酱只有炼奶系面,食到浓浓既蛋香🥰🥰高质💯💯💯推介💥💥💥鲜🐮午餐肉面($33)味道不过不失~只系口痕想食咸嘢樽仔奶茶($17)呢个其实真系gimmick野,有啲甜茶味都唔系太够,冇特别,可以唔试😂Overall几有🇭🇰特色,类似旺角既熟食中心,小本经营,支持下小店帮衬小啲大集团💪🏻之後仲去佐附近既医学博物馆,轻轻松松又一day🥳为食指数: 3.8/5性价比指数: 3.8/5推介指数:3.8/5 (只推介西多士)

好耐冇蒲头😆忙住返工又搵工,影完相都冇心机写🙈

西多士($27)

鲜🐮午餐肉面($33)
味道不过不失~只系口痕想食咸嘢

樽仔奶茶($17)

为食指数: 3.8/5
性价比指数: 3.8/5
推介指数:3.8/5 (只推介西多士)

2021-05-22
  • 西多士
现时位於上环熟食中心嘅瑞记开业自今已经超过60几年🤩虽然食物款式唔多而且系大路茶记常驻食物,但系一直都系小编comfort food🥰而且仲有个小窗可以睇到老板娘佢哋系入面勤勤煮嘢食😆老板娘仲好好人好和蔼添🥰.① 樽仔奶茶🌟 ($17)// 瑞记系小编爱上茶餐厅奶茶嘅地方🤎茶底浓厚 而且余韵带有茶涩残留系口腔🤏🏼每次饮完樽仔奶茶都会有豁然开朗嘅感觉🥰依然系最爱嘅茶记奶茶🥤//Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌖② 西多士🧈 ($27)// 瑞记嘅西多士同其他西多唔同💛 包边好脆 就算放咗10几分钟依然脆卜卜! 同时唔会因为太多酱而令个包腍晒🍞西多嘅包体依然松软🤏🏼而且中间竟然有蛋 蛋香仲好足🍳食落仲唔会好油腻😽//Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌗③ 蛋牛治🥪 ($18)// 性价比激高🌟可以做到上环街坊粮尾恩物😆牛肉 鸡蛋 同葱份量都唔少🥰好够浓味而且唔会炒得过耐🥳整体蛋香好浓 牛肉又唔会太咸✨弊在小编竟然唔记得嗌烘底(´・_・`)!!!!//Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌖.🌟瑞记咖啡 (上环)上环皇后大道中345号上环市政大厦2楼熟食中心17号舖🍮 #aiiifoodie #aiiifoodie_sheungwan

① 樽仔奶茶🌟 ($17)
Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌖
樽仔奶茶

② 西多士🧈 ($27)
Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌗
西多士

③ 蛋牛治🥪 ($18)
Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌖
蛋牛治

🌟瑞记咖啡 (上环)
上环皇后大道中345号上环市政大厦2楼熟食中心17号舖

🍮 #aiiifoodie
#aiiifoodie_sheungwan #aiiifoodie_上环
樽仔奶茶
  • 冻奶茶
  • 樽仔冻奶茶
2021-05-16 267 浏览
西多士惯常做法是用炸,因为简单快捷,把两片面包中间涂上花生酱夹起,外层沾上蛋浆,放入炸炉油炸三十秒,隔油後即能奉客。食材面包两元、酱料一元、连同油耗及人工成本,每客只不过十元。闻说上环瑞记改用煎的方法去做西多,突破了惯常煮法。炸与煎西多主要分别在於以下数点:1. 瑞记以煎所做的西多费时较久,厨房女工需要细心耐性逐块逐块去煎,先将面包一面煎至金黄,再反至另一面去煎,估计每客较炸法多四分钟左右;2. 用煎法是不能加蛋浆的,因鸡蛋快熟,煎久了便现燶味。故瑞记西多明显对比坊间少了一层蛋浆味道,但反而多了一重以煎才有的脆口感。瑞记位於街市熟食市场内,一间边陲不太显眼的店面。周末晨早,人客不多,各占几张桌子,感觉都是游客慕名而来,大家点的都是招牌奶茶及西多士。几位女工勤奋在厨房工作,没人招呼,落单自已要走到小窗前,弯腰对窗内女工点菜。【冰火奶茶】先送上餐饮冰火奶茶。冰的就是把刚煲好撞好的热奶茶倒进樽内,然後冷藏,就成了无冰块、原汁原味的冻奶茶了。记忆中这玩意是太兴陈老板发扬光大的,但当年是否由瑞记所创,不可考也。热奶茶品质出色,红茶带有甘涩香味,亦有色泽,适合自己。【煎西多】窗内看到女工为白面包切

冰火奶茶

【冰火奶茶】
煎西多士

【煎西多】
窗内看到女工为白面包切边皮,但没见到烹调过程。很想知道它的用油量、及煎时会否为面包涂上糖浆。送来时西多呈金黄色,不像是纯煎制便可做出的颜色,估计做法正如大家烧烤般烧面包最後涂一层蜜糖的做法。

送来时已淋上炼奶,破坏了香脆口感,亦没得选举用糖浆食法。味道说穿了,分别不大,都是浓郁的面包配炼奶,再带点脆口而已。
鲜牛米粉

【鲜牛米粉】
看卖相便感像吃病人餐,十分清淡无味。牛肉选择部位是瘦肉为主,没施腌料及松牛粉,煮法直接於米粉上灼熟。牛肉质感全熟,不像平常火锅般吃鲜牛只渌至半熟带点血红嫩滑的食法。

总括而言,瑞记餐种选择太少,味道纯真自然,像世外高人般,与外间无争。
2021-04-10 631 浏览
今次黎到位於上环街市2楼熟食中心既瑞记咖啡,大约1:30pm黎到就要排队,等左10-15分钟就有位。见到个餐牌选择唔多,order左个招牌樽仔奶茶,加个蛋牛包。本身想叫多个鲜牛面,但系鲜牛已经卖完。招牌樽仔奶茶$17 (7/10)茶味唔够浓,口味偏甜少少(唔可以叫少甜),饮落唔系太特别。相信佢卖既喺樽仔装既特色,但系个人都系比较钟意茶味浓啲既港式奶茶。蛋牛包🥖$18 (8/10)落单之後等左20分钟先有。个包入面有煎香,但系咸牛唔够多,唔系好食到咸牛既味道。葱唔算多,如果钟意食葱味,可以叫多葱。但系整体黎讲系可以encore。环境都比较乾净、阔落,但系上菜速度较慢。2pm 就越来越多人黎排队食下午茶。

招牌樽仔奶茶$17 (7/10)

蛋牛包🥖$18 (8/10)
2021-04-10
  • 蛋牛包
  • 樽仔冻奶茶
2021-04-08 557 浏览
瑞记咖啡 呢间老字号位於上环街市熟食档,最出名要试下嘅招牌煎西多士、樽仔奶茶,🐽久唔久都好想食呢啲香港嘅comfort food 🥰西多士 $27 (8/10)瑞记西多士好有自己特色唔同出面茶餐厅😌系沾蛋汁用半煎炸嘅方式整😚煎到金黄色💛外脆内软😋好似泰国香蕉煎饼嘅口感,加埋牛油同炼奶☺️好邪恶鲜牛肉面$28 (6.8/10)🐽觉得正常发挥,冇乜特别,不过食落觉得好有屋企嘅feel🤣抵赞系牛肉真系好软稔👍🏻牛味几重樽仔奶茶 $17 (7.5/10)用个透明樽仔装住奶茶☕️好有怀旧嘅感觉,饮落几滑好有茶香☕️够香浓🥰同西多士简直系perfect match 📍 上环皇后大道中345号上环市政大厦2楼熟食中心17号舖💰~$50/ppl食物:🌟🌟🌟🌟环境:🌟🌟🌟服务:🌟🌟🌟性价比:🌟🌟🌟🌟
瑞记咖啡

西多士 $27 (8/10)

鲜牛肉面$28 (6.8/10)

樽仔奶茶 $17 (7.5/10)

📍 上环皇后大道中345号上环市政大厦2楼熟食中心17号舖

💰~$50/ppl

食物:🌟🌟🌟🌟
环境:🌟🌟🌟
服务:🌟🌟🌟
性价比:🌟🌟🌟🌟
2021-04-07 417 浏览
今日试系openrice上评分都几高嘅大排档e间位於街市上面嘅大排档 而家系香港真系买少见少所以我通常都会搵时间去帮亲希望距地唔好越来越少可能由於系公众假期8点都无咩人e到无套餐全部要单点我叫左个蛋牛包听距地讲距所有包都会烘蛋加左牛肉同葱黎炒 应该系先做所以黎到都热辣辣不过可能只系一个普通个饱无咩特别惊喜咯至於个樽仔奶茶听讲系好出名我有问 距话其实系同距地普通奶茶一样味嘅奶茶系滑嘅 不过好似唔够茶味普普通通啦
所以我通常都会搵时间去帮亲

我有问 距话其实系同距地普通奶茶一样味
嘅奶茶系滑嘅 不过好似唔够茶味
普普通通啦
2021-04-02
$33 (早餐)
2021-04-06 270 浏览
omo原本看到以为是很空虚的餐包没想到是非常紮实的面包!面包烤得微微酥香蛋用的很湿润滑嫩中间还有牛肉及葱牛肉有点偏糊糊的是咸度来源味道上颇为特别~不过omo比较爱西多士!!其实来想港吃茶餐厅的内容都大同小异但是如果可以有令人印象深刻的餐点就赢了!环境方面是有点菜市场市集的路边座位不过位置还是算颇乾净的~服务方面免服务费态度其实都一般般没有想像中香港服务都很差的fu老板娘也是客客气气的~餐点方面瑞记咖啡的西多士口感非常的Q软加上外表非常的酥脆真的有像是麻糬的错觉虽然油了一点但不影响他好吃的口感~另外就是他们家好喝的奶茶啦~
omo原本看到以为是很空虚的餐包
没想到是非常紮实的面包!
面包烤得微微酥香
蛋用的很湿润滑嫩中间还有牛肉及葱
牛肉有点偏糊糊的是咸度来源
味道上颇为特别~不过omo比较爱西多士!!

其实来想港吃茶餐厅的内容都大同小异
但是如果可以有令人印象深刻的餐点就赢了!

环境方面
是有点菜市场市集的路边座位
不过位置还是算颇乾净的~

服务方面免服务费
态度其实都一般般
没有想像中香港服务都很差的fu
老板娘也是客客气气的~

餐点方面
瑞记咖啡的西多士口感非常的Q软
加上外表非常的酥脆
真的有像是麻糬的错觉
虽然油了一点但不影响他好吃的口感~
另外就是他们家好喝的奶茶啦~
2021-04-04
2021-03-25 448 浏览
上环中环一带周街都系cafe又系打卡位,有个充实嘅行程推介就系朝早去熟食街市医下肚先,再去打卡然後就搵间cafe叹个tea🐷位於上环熟食街市嘅瑞记咖啡相当出名,尤其佢哋嘅招牌煎西多士、蛋牛包、樽仔奶茶!去开依头经过就不妨试吓,但又未去到要特登慕名而来🤓👓西多士 $25 并不是肥腻油炸西多士而是沾蛋浆煎,感觉上健康啲,冇甘油腻同热气🤓同时亦因而好重蛋味。虽然系煎不过仍然系外脆内软。同时亦有别於平时西多士嘅花生酱馅,佢系多士夹住炼奶,比左劲多炼奶不过最後亦会唔争气咁沾哂碟上每一滴舔得唔好晒😋甜味西多士好夹。评分:8/10👓樽仔冻奶茶 $16 (右)奶茶香滑,不过偏甜,但预先入好咗所以冇得少甜。冇加冰而系成支樽仔雪冻,所以唔会沟淡!评分:7/10👓蛋牛治 $16 由於我已经成功戎牛多时,所以今次叫餐蛋包代替。觉得三文治包比较普通所以拣咗比较特别嘅牛油包底-餐蛋包。老实讲都系普通正常嘅餐肉鸡蛋发挥,鸡蛋甚至算不上系炒滑蛋,不过配埋呢个牛油包整体又几好食,面包松软不过略乾,而且对比下牛油大包饱肚感较大。评分:7/10

👓西多士 $25
评分:8/10
👓樽仔冻奶茶 $16 (右)
评分:7/10
👓蛋牛治 $16
评分:7/10
2021-03-19 488 浏览
上环街市老字号 瑞记咖啡西多士、港式奶茶,完全系我既𝘊𝘰𝘮𝘧𝘰𝘳𝘵 𝘍𝘰𝘰𝘥 久唔久心瘾起,就会嚟到瑞记食超邪恶超多炼奶既西多士!顺便享受下地道情怀。▪️西多士 $27西多士即叫即煎,非常金黄靓仔 边边位相当脆身,面包软熟带蛋香,毫不油腻!就是炼奶有点多 越邪恶果然越滋味!▪️蛋牛治 $18烘底是必须的,重点是不用加钱!内馅比想像中薄,咸牛肉份量偏少,咸度对於重口味人士来説有点低。唯独葱花挽回了不少分数,增添了不少香气跟口感。整个不太油腻,多士不会因为内馅而变软腍,但稍微乾了一点。
上环街市老字号 瑞记咖啡

▪️西多士 $27