2019-03-14 522 浏览
我份人都幾重口味,所以除咗火鍋仲好鍾意食串燒。見到哩間琛夜食堂咁多好評就決定今晚試下,透過Openrice訂仲有8折 tim。餐廳有室內同室外,上到去見到室內都仲有好幾張吉枱。 原來佢哋除咗串燒仲有西餐,哩個配搭有 d得意😅 不過既然一心想食串燒我哋當然就淨係嗌咗串燒。不過串燒款式真心小, 冇咩得選擇。 我地叫左串燒拼盤(拼盤有大啡菇,牛舌,雞翼同煙肉荔枝串), 一客燒茄子, 同兩串燒雞皮。 賣相還可以, 但食完我嘅評價只可以話唔難食。 唔明openrice點解會咁多好評,真係非常失望!比較正常嘅就係 串燒拼盤入面嘅 鹽燒大啡菇同煙肉荔枝串。 另外雞翼完全冇味, 牛舌勁靭, 燒茄子得個鹹字,吾惹味😨比較讚嘅係服務 ok。不過我應該吾會再去。食完一 d滿足嘅感覺都冇,口腔只係充斥著一陣油味。安安燒同大胃燒真係好食好多🤔兩個人叫左上面講嘅嘢 加一杯大嘅1664生啤,折左之後大概食左 $280。個人認為咁嘅質素真係唔抵食😨!
我份人都幾重口味,所以除咗火鍋仲好鍾意食串燒。

2019-03-13 250 浏览
煙三文魚雜菜卷68食串燒前吃些沙律開開胃,賣相精緻,用帶咸香的煙三文包著芥末及清爽的沙律菜,還有爽口的蟹籽,十分醒神滋味,比相像的更有驚喜。鹽燒牛舌48厚切肉有彈性,鹽和黑椒突出了味道簡單不複雜帶牛肉原味強。雞軟骨38外層金黃,每口質地亦好有嚼勁,十分爽口,用鹽燒已夠惹味。秘製鮑魚仔58做得好入味,又有彈性,肉軟又帶幾分咬口。鹽燒秋葵28燒完多了些少焦香,裏外也很碧綠。芝士年糕38三件優惠益食家,燒但香口程度不下於炸,還貼心的切開了一下,面層稍脆,入面軟糯,濃滑出色。藍莓芝士旦糕48比連鎖店的要好,口感細緻,餅底薄又鬆化,芝士味挺濃,有點驚喜呀🥰食後感:價錢合理,上菜蠻快的,環境開揚,有室內外可選,播著英文歌曲,予人舒暢感。P.S. 侍應們都很有禮貌哎☺️

煙三文魚雜菜卷68

鹽燒牛舌48
厚切肉有彈性,鹽和黑椒突出了味道簡單不複雜帶牛肉原味強。

雞軟骨38
外層金黃,每口質地亦好有嚼勁,十分爽口,用鹽燒已夠惹味。

秘製鮑魚仔58
做得好入味,又有彈性,肉軟又帶幾分咬口。

鹽燒秋葵28
燒完多了些少焦香,裏外也很碧綠。

芝士年糕38三件

藍莓芝士旦糕48

P.S. 侍應們都很有禮貌哎☺️
用餐时段
2019-03-12 165 浏览
上星期日,臨時決定去尖沙咀食晚飯。發現好多想食的餐廳已經結業幸好突然想起藍馬商業大廈有好多特色餐廳,於是就二話不說揀左呢間食堂啦。一入到餐廳就發現室內被人包場,於是只可以去露台用餐,起初都驚室外會好凍,不過坐坐下又覺得幾舒服,而餐廳職員都好熱情問我地凍唔凍,有需要可以隨時叫佢地開暖爐。我地total叫左5份野食,全部都好好食。有2碟特別要推薦:煙三文魚雜菜卷超清新,好適合做頭盤鰻魚芝士玉子燒D 芝士分量剛剛好 同鰻魚好夾

我地total叫左5份野食,全部都好好食。

有2碟特別要推薦:
煙三文魚雜菜卷
超清新,好適合做頭盤

鰻魚芝士玉子燒
D 芝士分量剛剛好 同鰻魚好夾

2019-03-08 159 浏览
即興同一班同事收工後去聚聚就黎左對面呢間串燒餐廳第一次食串燒都食到飽左,非常滿足如果平時中意坐底飲野,食下小食的話呢度絕對適合大家相聚因為我地坐左出平台,所以都好涼爽推介給大家
即興同一班同事收工後去聚聚

就黎左對面呢間串燒餐廳
第一次食串燒都食到飽左,非常滿足
如果平時中意坐底飲野,食下小食的話
呢度絕對適合大家相聚
因為我地坐左出平台,所以都好涼爽
推介給大家
2019-02-28 215 浏览
因為個店名,所以走進了這間「琛夜食堂」,可能時間錯了的關係,失望而回。甫進餐廳,日式風格,裝修跟它的店名很配合。然而,餐牌上的菜式,一個較像樣的日式菜也沒有😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢這間餐廳可算是尖咀平價之選,最平的$48已有湯、沙律同餐飲。想有個主菜,最低消費加$10。可能因為咁抵食的關係,我和友人平日下午1310去到的時候,最平的兩款+$10之選已售罄😢😢😢😢😢😢😢😢😢我們唯有挑+20的「法式龍蝦汁海鮮意粉」,味道可以。然後去自助沙律吧那邊help ourselves ⋯⋯點知,所有湯和沙律都橫掃一空,直到我們食飽main 後,它們才refilled 😢😢😢😢😢😢😢😢😢跟友人的意見一致:不會再惠顧😢😢😢😢😢😢

甫進餐廳,日式風格,裝修跟它的店名很配合。

想有個主菜,最低消費加$10。

我們唯有挑+20的「法式龍蝦汁海鮮意粉」,味道可以。

法式龍蝦汁海鮮意粉

跟友人的意見一致:不會再惠顧😢😢😢😢😢😢
日式串燒店中午有抵食自助沙律吧 100$內有 沙律吧 $48 再隨Lunch Set 菜式加錢另外包一杯飲品(茶或咖啡)
沙律吧大概有有幾款唔同嘅沙律配料 甜品推介青汁椰菜花拌西蘭花仲有豆腐 芝士火鍋 湯 甜品 店員會不停refill 人流都好多!!🥩🍴香煎美國西冷牛扒(+$50) | $98執牛扒超大 熟度選左medium肉質非常鮮美 伴碟仲有薯條 煎茄子 煎翠玉瓜
2019-02-02 224 浏览
之前嚟過一次,因為環境覺得很舒服,今次有同朋友再嚟。又係坐喺露天地方,佢哋有暖燈,所以就算涼涼地都坐得好舒服。order 酒精飲品,都可以向買燒貝殼類半價,真係超級抵食。今次仲飲咗三支Saka,抵飲。因為佢哋收兩點,由六點半一路傾計,慢慢點串燒,慢慢食食,坐到十二點。真係一個好relax適合傾計的地方~食到最後,因為再傾多一陣間,所以貪心食個蘋果鵝肝配得非常之好。白鱔絕對係經典之選 朋友對秘製燒鮑魚一般,但我個人嚟講就非常鍾意食。仲有幾款暖笠笠飲品。
之前嚟過一次,因為環境覺得很舒服,今次有同朋友再嚟。
又係坐喺露天地方,佢哋有暖燈,所以就算涼涼地都坐得好舒服。
今次仲飲咗三支Saka,抵飲。
真係一個好relax適合傾計的地方~
蘋果鹅肝

白鱔絕對係經典之選
串燒鰻魚

煙肉荔枝
朋友對秘製燒鮑魚一般,但我個人嚟講就非常鍾意食。

串燒雞翼

仲有幾款暖笠笠飲品。
柑桔檸蜜

• 秘燒鮑魚仔
  • 煙肉荔枝串
  • 秘汁白鱔燒
2019-02-01 151 浏览
晚上9:30pm搵地方食晚飯一坐低, 店員向我派發一張會員申請表,成為會員享有折扣,但需要留個人資料。今晚涼涼哋就選擇坐室外,環境暗暗地幾靚, 至於今晚室內就冇客,不過傾計都係坐室外開心啲。叫咗幾客串燒,石鍋飯,同埋玉子,對玉子有一定期望。石鍋飯好夠熱,有青口大蝦,味道正正常常一般。 串燒都係一般不過不失, 不過玉子就有啲失望個蛋唔算好香,配上茄汁,冇日本嘅感覺,蛋亦唔係好滑, 令到抱有期望嘅我哋最後食淨左4件。至於服務係唔錯既,侍應都係殷勤,可能因為人唔多所以任我哋坐,要傾計絕對係一個好地方。
晚上9:30pm搵地方食晚飯
2019-01-12 219 浏览
朋友介紹呢間居酒屋,位於厚福街樓上鋪,有室外室內選擇,店員建議唔食煙最好坐室內,仲俾咗個角落位我哋,舒舒服服咁邊食邊傾!一嚟我哋就叫咗2L啤酒,成座攞嚟自己添,好型呢!但凡惠顧任何酒類飲品,特定海鮮食品半價,感覺好低!首先叫咗個西班牙火腿配蜜瓜沙拉,好好味! 另外係德國腸拼盤,喜歡食腸嘅朋友應該好開心!必叫嘅當然係燒物,燒牛舌、燒鱔同雞泡魚干,佢用秘制醬汁燒,樣樣都好出色!既然海鮮半價,當然要食夠本,燒蠔燒蚌唔少得!炭燒蒜香活龍蝦,惹味,正!燒羊㗎,我自己唔食羊,但朋友話好味!招牌芝琛玉子燒,可自選配料,我哋選鰻魚芝士,喜歡芝士嘅一定唔可以錯過!當然唔少得蔬菜類,燒冬菇、茄子、娃娃菜,真係大滿足!
一嚟我哋就叫咗2L啤酒,成座攞嚟自己添,好型呢!

但凡惠顧任何酒類飲品,特定海鮮食品半價,感覺好低!

西班牙火腿蜜瓜沙拉

燒生蠔

既然海鮮半價,當然要食夠本,燒蠔燒蚌唔少得!

炭燒蒜香活龍蝦,惹味,正!

燒羊㗎,我自己唔食羊,但朋友話好味!

當然唔少得蔬菜類,燒冬菇、茄子、娃娃菜,真係大滿足!
2019-01-10
  • 芝琛玉子燒-鰻魚
  • 秘汁白鱔燒
2019-01-08 201 浏览
琛夜食堂這個名令我想起一套同名的日本電視劇。劇中的居酒屋凌晨開門,早上關門,專門為一班凌晨下班的打工人士有一個吹水,小吃一頓,放鬆心情的地方。尖沙咀這家琛夜食堂凌晨2:00才關門。很好找,在尖沙咀的厚福街樓上店,厚福街是很旺的一條街,非常有名,整條街都是餐廳。餐廳的裝潢,參照日本的居酒屋形式。傢私是木造,招牌都是木造。有一個很大的露台,很舒適。客人可以選擇在露台的位置 或 餐廳內的餐台用餐鹽燒牛舌鹽燒雞軟骨每次去居酒屋,都會點牛舌。日本居酒屋不就是要點牛嗎,指定動作。鹽燒什麼也好吃,實在我們吃得有點少,所以再加一個鹽燒雞軟骨,不錯。煙三文魚雜菜卷 & 黑松露炒野菌 & 芝士年糕朋友很喜歡吃菜,無菜不歡,而我就喜歡吃肉,為免她秋後算帳,安撫一下這個朋友,所以點了煙三文魚雜菜卷 & 黑松露炒野菌。很有驚喜呢。三文魚卷起沙律菜,樣子像壽司,簡單精緻,又放便放入口。野菌什麼的,算是清爽可口,沒有太油膩。重點來了,就是壓軸的芝士年糕,外面很脆口,內在有溶化了的熱芝士,很軟棉!必吃!

鹽燒牛舌
鹽燒雞軟骨

煙三文魚雜菜卷 & 黑松露炒野菌 & 芝士年糕

2019-01-07 152 浏览
2018除夕黎咗呢到食,因為有人9點後要包場,我哋都早咗小小上去食晚飯。叫咗個串燒拼盤、西班牙海鮮焗飯、三文魚卷、兩杯白酒。呢到嘅日式串燒好好食,唔會好油膩;海鮮焗飯有一隻大蝦、一隻青口,入面有好多墨魚嘴、墨魚、蜆肉...真係啖啖海鮮;三文魚卷同沙津都唔錯。白酒方面,就只有兩款,紅酒有多幾款,亦都有清酒、啤酒同雞尾酒,可以一邊飲下酒傾下計都唔錯,加上,當時餐廳唔多人,老闆又好熱情親切,整體感覺很好。
2019-01-05 139 浏览
難得約了好朋友兩人吃飯,兩個快吃日餐的人自然挑了間網上評價不錯的店試試看。樓上店永遠都會給大家帶來驚喜。這店除了有堂內也有戶外,環境很不錯。來到日本餐廳,自然要品嚐一下日本的梅酒。一枝$68,梅酒香很濃郁,酒勁是後來的,香而濃郁。煙三文魚雜菜卷$58,小巧而精緻,厚厚的一層三文魚卷起來,夾雜著新鮮的疏菜,又香又鮮。不錯。黑松露炒野菌$48,黑松露挺香但又不會蓋過菌香。炒得很清爽但又不會乾能保有水分。比想像香口惹味。鹽燒牛舌$68兩串,不會很薄一片所以口感很爽身,又不會油膩很香口。鹽燒雞軟骨$48兩串,燒得很香脆但火喉控制不錯。所以不會太乾身,所以還不錯。只要點了酒就可半價食燒貝殻類,因此我們點了生蠔,特價後是$29隻。肉挺肥美,也很鮮,很抵食這個!最後點了份芝士年糕$38,燒得外脆內軟,口感很好,芝士熱騰騰的造成流心效果。很讚~以樓上店來說,價錢實惠選擇又多,很不錯的樓上日本料理店~

以樓上店來說,價錢實惠選擇又多,很不錯的樓上日本料理店~
2018-12-31 132 浏览
很特別的 一間店,原因不是食物,是環境。入到來不起眼,但店面分開一半,一邊室內有空調,一邊室外環境蠻好,有小音樂,大家都叫了杯酒chill 下。雖然只有三個女孩子,都叫了很多item,先來煙三文魚雜菜卷, 有很多沙律菜,三文魚內有些爽口的生菜或瓜類,摻了washabi,很易入口,三文魚的油脂和菜配合得很好。再來叫了個受店員推薦的黑松露野菌芝琛玉子燒, 玉子燒上來熱辣辣, 蛋捲內有拉絲芝心, 黑松露野菌切得很碎,溶在蛋捲中。很juicy.主食叫了石鍋西班牙海鮮炒飯, 飯一上到來香噴噴,飯粒分明,入面越挖越多配料。加了石窩煮,飯的香氣加海鮮味真的很濃厚。賣相都相當吸引。食完見到隔離台叫pizza, 見佢價錢相宜,忍唔住都叫了一個。因為我鐘意食海鮮,叫了個廚師招牌薄餅,便是饅魚加蟹子配料。pizza 雖然不大塊,但厚身同脆卜卜。上面一堆沙律漿,好juicy.最後,叫了鹽燒牛舌2串, 牛舌厚, 易咬,牛味。最後結帳每人百多元,但坐足出面個area 成晚。空間闊落,枱之間有足夠距離,自成一角,唔會太大聲吵到人。好舒服可以吹水的地方。

最後,叫了鹽燒牛舌2串, 牛舌厚, 易咬,牛味。
2018-12-26 152 浏览
喺城市中有得坐出面(outdoor)感覺非常良好。食物都幾好食 特別係燒海鮮。不過居酒屋嚟講食物選擇可以有更多。 飲咗推介嘅sake都好好飲,諗住飲一支最後開咗三枝。食物價錢亦非常合理。
喺城市中有得坐出面(outdoor)感覺非常良好。
食物價錢亦非常合理。
2018-12-08 302 浏览
"厚福街"本是一條寂寂無名的小街道,不知道什麼時候,各式各樣的食肆陸續聚集在一起,變得熱鬧起來,而一些食肆更選擇"樓上經營"的模式,可謂靜中帶旺,今天我揀選了一間樓上屋酒屋作為晚餐的"加油站"…這間餐廳像日式居酒屋般,裝潢簡單,環境舒適。裝飾品亦貫徹日系風格。餐牌設計獨特,清晰可見。巨峰提子疏打$18,先來點選了一杯飲品,淡淡的巨峰提子味道,疏打氣水喝下來很舒爽。德國腸拼盤$68,德國腸拼盤送到桌上,一碟有四串,這是一碟簡單的餐前小食,雞肉腸香脆,德國腸肉味濃,配上秘製燒汁,味道不錯。大蝦卡邦尼意粉$88,這碟卡邦尼意粉,不單只有討好的賣相,而且意粉份量非常多,吃一口意粉,蒜蓉丶洋蔥丶忌廉丶香草等材料煮成的醬汁,濃厚程度剛剛好,能夠均勻分布每條麵條之上,味道濃郁,口感細滑。鹽燒雞皮(一份兩串)$28,立刻咬一口燒雞皮,"咔唰"的一聲,雞皮十分酥脆,只是加上一點點的鹽花,已經十分滋味了。煙肉荔枝串$48,煙肉外皮被燒得非常焦香,一口咬下去,有著香脆的口感,味道鹹香惹味,被包裹著的荔枝更是清甜多汁,兩者一起吃下去,一鹹一甜,沒有半點違和感,清潤而不肥膩。光顧樓上食肆的好處是能夠自成一國,遠

今天我揀選了一間樓上屋酒屋作為晚餐的"加油站"…

這間餐廳像日式居酒屋般,裝潢簡單,環境舒適。

裝飾品亦貫徹日系風格。

餐牌設計獨特,清晰可見。

巨峰提子疏打$18,

德國腸拼盤$68,
德國腸拼盤送到桌上,一碟有四串,

大蝦卡邦尼意粉$88,
這碟卡邦尼意粉,不單只有討好的賣相,而且意粉份量非常多,

鹽燒雞皮(一份兩串)$28,

煙肉荔枝串$48,

光顧樓上食肆的好處是能夠自成一國,遠離地面上的煩囂,好好去享受一頓悠然自在的晚餐。
2018-11-29