2021-01-29 200 浏览
星期日我同朋友去咗中環威靈頓廣場M88食素食午餐,餐廳係位於六樓嘅「珺」。朋友最近食過話唔錯,我上網睇食評評價亦然,令我有啲期待😁。餐廳環境好舒服,裝修簡約但不失氣派,其中有一排座位靠窗🪟,可以望到藝穗會。呢度嘅氛圍能夠提升整個用餐體驗。坐低冇耐,店員就為我哋送上餐牌,簡單介紹菜式,而且佢仲提及餐單係會每星期更新😮。呢度有提供套餐,同時亦可以單點。我哋揀咗價值$428嘅二人套餐👫,套餐內容好豐富。素芝士蕃茄配黑醋珍珠,呢個係西式頭盤。頭盤賣相吸引,蕃茄同芝士梅花間竹咁疊住,但如果想切開食就有啲難度,因為芝士易碎。素芝士質感似水牛芝士,估唔到都幾香。蕃茄好新鮮,但配埋黑醋食真係有點兒太酸,但開胃嘅。麻辣繡球菌萵筍絲,呢個係中式頭盤。本身以為萵筍絲係主角,但原來繡球菌更令人難忘。繡球菌個樣有啲似雪耳,但食落發現口感超爽,配以萵筍絲,可算係脆上加脆。我自己幾鍾意麻辣浸味,辣度幾勁,但麻味更出,同時亦有芝麻香。特濃蘑菇湯,呢個係西湯。餐牌冇寫錯,蘑菇湯確係比平日飲開嘅濃郁。每啖都充滿蘑菇蓉,所以好香,口感亦比較稠糊。另外,蘑菇湯會配一片法包。雞油菌竹笙素翅,呢個係中湯。佢比我嘅感覺有啲似碗仔翅
雞油菌竹笙素翅
雞油菌竹笙素翅,呢個係中湯。佢比我嘅感覺有啲似碗仔翅,但就冇咁多料,啲料亦唔同,因為呢度加咗雞油菌(菇嘅一種)、竹笙同素翅。湯品都幾夠味,但胡椒就落得重手咗啲。
玫瑰叉燒
玫瑰叉燒,素叉燒係由麵筋整成,顏色同真叉燒相若,我認為佢可以稱得上係色香味俱全。麵筋有嚼勁,唯獨外皮有少少硬。而我最欣賞嘅係餐廳自家製嘅玫瑰汁,清甜得嚟唔搶味,而且真係滲透出淡淡的玫瑰花香。
至尊猴頭菇
至尊猴頭菇,呢道菜我都唔知稱佢為中式定西式好,佢嘅造型有啲似爆谷炸雞。猴頭菇嘅外皮脆脆係用上花生,咬落覺得有啲印度咖喱味,幾特別又幾惹味。而猴頭菇嘅味道同口感就同我預期差唔多。
蕃茄獅子球螺絲粉
蕃茄獅子球螺絲粉,上述兩款我覺得似餸菜多過主菜,而螺絲粉呢碟先係我心目中嘅主菜。如果齋講螺絲粉,我就覺得冇乜特別,純粹係用上較為濃郁嘅蕃茄醬。反而獅子球就幾有驚喜,因為食落覺得同真嘅幾似,而且口感幾煙韌。
生磨蓮子露
生磨蓮子露甜品方面係每份另加$30。蓮子露比較少見,但食得出真係用咗好多蓮子磨製。不過我自己本身就麻麻哋中式糖水
純素朱古力蛋糕
純素朱古力蛋糕,呢個係西式甜品。純素蛋糕唔係第一次食,每次食都覺得係有少少分別,但唔識形容。蛋糕質感軟身,朱古力味好出。
總括嚟講,呢餐素食午餐唔錯,每樣菜式嘅賣相都非常精緻💚,有經過精心擺盤。另外,我覺得呢度幾特別係因為佢提供多國菜,套餐入面中西式都有得揀🍽🥢。整體我係幾滿意,我鍾意佢用上各式各類嘅菇菌🍄。不過我覺得如果份主食(即係飯麵嗰啲)份量多啲就更好,因為食素始終冇食肉咁飽嘛😝。
2021-01-24
2021-01-29 62 浏览
Lunch hour, 人在中環食乜好 ? 食素最好! 食素又去邊好 ? 去 "珺" 最好 ~位於 中環-威靈頓街-威靈頓廣場 的 "珺" 是一家揉合了中、法廚藝和概念的 fusion 素食餐廳 , 食物精巧美味 .... 當天我和太座就到此一嚐究竟 ~我們點的是 Lunch for Two (包括 頭盤、 湯、主菜) $428 , 再另加錢點了甜品 ~麻辣繡球菌萵筍絲 : 夠麻夠辣 , 又不至於辣到跳舞 , 更帶得出繡球菌和萵筍的原鮮味 , 是很不俗的頭盤 ~特濃磨菇湯 : 湯質奶滑柔順 , 菇味濃郁 , 溫度剛好 ~玫瑰叉燒 : 當然是素叉燒 , presentation 夠精美 , 食落去甜甜蜜蜜 , 有很香的豆香味 , 最特別是個玫瑰 sauce, 其味無窮也 ~藥膳鷄頭米薏米百合浸時蔬 : 藥膳湯有藥材香味但不苦 , 味道清而不寡 , 廚師好功力 , 極富水準 ~黑松露新豬肉炒雙色飯 : 香氣撲鼻 , 飯粒粒分明 , 炒功不俗 , 所有食材都很配合 , 難得炒飯不含鷄蛋亦不覺寡 ~純素蛋糕 : 味道跟正正常常的朱古力蛋糕沒多大分別 , 算是好吃 ~本篇完 ~

位於 中環-威靈頓街-威靈頓廣場 的 "珺"

本篇完 ~

2021-01-29 242 浏览
茹素對身體好,可以減輕身體的負擔,現在茹素不老土,細想一下“少油少鹽”的確會比羅漢齋、南乳齋、齋滷味等傳統齋健康得多。讀蘋果日報時發現有介紹這間「珺」,是主打中法Fusion的素菜餐廳,素菜不含蛋奶及不含五辛。餐廳設在中環所以價錢也很“中環”。「1人午餐」售$188包1頭盤,1湯,1主菜。另外也有「2人午餐」$428,2位客人各有1頭盤和1湯,至於主菜有8款,可以從中揀選3款,2個人分享來吃。甜品可以另加$30有1款,咖啡另加$20有1杯。頭盤「素芝士蕃茄配黑醋珍珠」,看樣子似是意大利的經典Caprese沙律。素芝士好奇妙,沒有牛奶成分但吃到好濃郁的芝士味,黑醋珍珠是在扮演魚子醬,蕃茄新鮮,一口三合一的夾着吃確是清爽酸甜,好頭盤是一餐的好開始。餐湯「雞油菌竹笙素翅」,喝下去的口感黏稠,雞油菌切成細粒,竹笙爽口,素翅有咬口,啖啖足料滋味,味道方面屬中上,濃中帶有胡椒的香辣又不失味道。主菜之一「玫瑰叉燒」,報紙介紹這是餐廳招牌菜,侍應生送來時有介紹過叉燒是由麵筋扮演,再用自家製玫瑰醬醃味,吃的時候感覺叉燒外脆內軟,還吃到啖啖玫瑰花香味,確認是好叉燒!主菜之一「藥膳雞頭米薏米百合浸時蔬」,首

主菜之一「藥膳雞頭米薏米百合浸時蔬」,首先甚麼是雞頭米?經過Google大神的指導,原來一般是指新鮮的芡實,亦有「水中人參」的美譽。今餐時蔬選用的菜芯苗好嫩,吃落沒有渣,薏米百合清熱安神,藥膳湯味道清甜,藥材味香,相信會有相當的食用療效,就這樣簡單的一道蔬菜菜式已經有保健效用,最適合怕麻煩的香港人!

主菜之一「黑松露新豬肉炒雙色飯」,看圖識飯都知道是炒得爽身,粒粒分明,這兒的炒飯不含雞蛋,用了素豬肉碎,加入粟米粒,蔬菜粒做雙色的效果,味道會較清甜而且炒飯不多油,加了黑松露去炒所以散出淡淡幽香。

「生磨蓮子露」是期待中的甜品,合桃露、杏仁露吃得多,蓮子露確實是第一次嚐試,味道像糊狀的白蓮蓉,但沒有油味及沒有白蓮蓉的死甜,甜味是剛剛好,吃完全碗也不覺膩。
2021-01-27 186 浏览
最近有同事💁🏻‍♀️話中環新開左間素食fusion菜覺得唔錯推薦比小妹, 於是今日就同朋友去試下😊! 餐廳環境幾大, 走大自然風格🌺🌱🌳, 同素食嘅主題幾match, 食物方面選擇十分多, 除左單點亦有一人或二人套餐可以選擇, 而且每個星期一都會轉一次餐單! 由於太多款唔知試邊樣好, 所以我地就點左個二人餐share食🤣!反沙腰果反沙腰果口感酥脆香甜, 味道唔錯!麻辣繡球菌蒿筍絲🌶️繡球菌味鮮, 質感爽滑, 非常脆口, 麻辣味幾重幾開胃!牛油果配青瓜蘋果啫喱🥑🥒🍏青蘋果啫喱微微冰涼, 帶酸酸甜甜嘅味道, 旁邊擺有青蘋果薄片口感爽脆 , 半生嘅牛油果食落無咁膩, 青瓜切到好薄身, 捲埋成一朵花嘅形狀, 入口爆汁而且極清爽, 整體感覺非常清新!特濃磨菇湯🍄🥘磨菇湯入口順滑, 味道濃郁!雞油菌竹笙素翅湯汁味道濃郁, 質地濃稠, 由於雞油菌本身係好吸油, 加埋佢本身嘅菇汁, 所以咬落去好juicy, 素翅口感好像真, 每條都好飽滿, 爽口滑溜, 竹笙吸左湯汁精華, 軟軟綿綿幾好味!玫瑰叉燒 叉燒其實係麵巾嚟的, 做到外脆內軟嘅口感, 叉燒味好香好惹味, 由於麵巾本身帶有油分所以咬落去嘅時候會有種真

反沙腰果
反沙腰果口感酥脆香甜, 味道唔錯!

麻辣繡球菌蒿筍絲🌶️
繡球菌味鮮, 質感爽滑, 非常脆口, 麻辣味幾重幾開胃!

牛油果配青瓜蘋果啫喱🥑🥒🍏

特濃磨菇湯🍄🥘
磨菇湯入口順滑, 味道濃郁!

玫瑰叉燒
叉燒其實係麵巾嚟的, 做到外脆內軟嘅口感, 叉燒味好香好惹味, 由於麵巾本身帶有油分所以咬落去嘅時候會有種真·叉燒油脂甘香嘅感覺, 真係做到以假亂真! 沾埋自家製嘅玫瑰醬酸酸甜甜, 味道清新解膩又有另一番風味, 推介☺️!

至尊猴頭菇
E道菜其實係素咕嚕肉嚟, 食落去一d都唔乾, 而且有種好似咬緊脢花肉果種肥瘦相間嘅口感, 做得十分似, 酸酸甜甜好開胃, 旁邊仲有梅子醬可以平衡番咕嚕肉嘅酸味, 極推介😋!

雲耳蓮藕BB撈擔擔麵🍜
蓮藕BB好爽脆, 咬落去極juicy帶微微甜味, 湯汁味道岩岩好, 麵質軟硬適中!

椰子腰果純素蛋糕🍰
小妹第一次食純素蛋糕, 入口質感好軟滑, 椰子味幾濃, 帶微微果仁香, 甜度適中, 而且無死甜嘅味道, 甜而不膩, 做得唔錯!

生磨蓮子露
蓮子露都係小妹第一次試嘅中式糖水, 食落幾重蓮子味, 香香滑滑, 味道清清地唔太甜!
2021-01-23
  • 雞油菌竹笙素翅
  • 至尊猴頭菇
  • 玫瑰叉燒
2021-01-26 18 浏览
呢間位於中環嘅fusion素食餐廳,叫珺一打開𨋢門感覺非常之高級,環境非常之清幽,裝修以大自然為主,亦都係一個打卡嘅好地方大部份嘅座位都係靠住玻璃窗嘅一邊,有天然光咁樣照射着入嚟,感覺好溫暖係下晝嘅時間就會有一個一人套餐或者係啲人午市套餐,又或者可以散叫。前者係定價$188後者定價$428當中都有前菜湯品同埋主菜店員話每個星期都會轉一次餐牌可以留意番官方嘅fb餐廳帶有少少西方嘅感覺,係食完一道菜之後先至會再上另一道有別於一般嘅中式素食餐廳前菜方面有自家製烤菇沙律同麻辣洪湖BB蓮藕擺碟非常之有心思而且大菇烤得好香配上黑醋沙律非常開胃麻辣蓮藕值得大贊!好香麻辣味道而且用想小見嘅BB蓮藕.辣得過癮湯品方面,一碗係冬陰功,一碗係羅宋湯賣相好吸引,都未唔算好辣,酸酸地又係好開胃羅宋湯媲美上其他西式餐廳呢一道菜叫做玫瑰叉燒個名非常之精美熟叉燒做得好有心思搞落去真係好似食緊真嘅叉燒一樣!充滿咗好多層次嘅香脆口感,配上旁邊嘅玫瑰汁非常香口主菜方面我哋叫咗素水餃🥟粒粒都有手掌咁大舊配上醋豉油,簡直係Perfect match另一款主菜我哋選擇左咖喱素羊肉螺絲粉咖喱味非常之香口,螺絲粉索晒咖喱嘅味道好正,
呢間位於中環嘅fusion素食餐廳,叫珺
一打開𨋢門感覺非常之高級,
環境非常之清幽,裝修以大自然為主,

亦都係一個打卡嘅好地方
大部份嘅座位都係靠住玻璃窗嘅一邊,有天然光咁樣照射着入嚟,
感覺好溫暖
前者係定價$188後者定價$428
當中都有前菜湯品同埋主菜
店員話每個星期都會轉一次餐牌可以留意番官方嘅fb

前菜方面有自家製烤菇沙律同麻辣洪湖BB蓮藕

擺碟非常之有心思而且大菇烤得好香
配上黑醋沙律非常開胃

湯品方面,一碗係冬陰功,一碗係羅宋湯
賣相好吸引,都未唔算好辣,酸酸地又係好開胃
羅宋湯媲美上其他西式餐廳
呢一道菜叫做玫瑰叉燒個名非常之精美

主菜方面我哋叫咗素水餃🥟粒粒都有手掌咁大舊
配上醋豉油,簡直係Perfect match

另一款主菜我哋選擇左咖喱素羊肉螺絲粉

咖喱味非常之香口,螺絲粉索晒咖喱嘅味道好正,而且素羊肉嘅口感唔錯,唔講仲以為自己真係食緊羊肉添
最後甜品我哋叫咗蓮子露同埋純素蛋糕

非常之特別嘅蓮子露,食落唔會好甜,筍數蛋糕口感亦都相當唔錯,未試過嘅朋友都可以試吓!呢一個甜品作為今餐結束嘅完美句號
2021-01-25 150 浏览
之前同朋友講開素食,佢介紹我去位於中環威靈頓廣場M88嘅珺。佢哋嘅素食打破傳統、考慮食材嘅特性同埋調味料嘅配搭,以中法混合嘅作式,將素菜以一個嶄新嘅面貌展現出來。咁胃食嘅我,就當然環去品嘗啦。珺嘅午市餐牌,會喺每個星期一更新,咁樣每次去到,都珺可以食到唔同嘅中法fusion素菜,真夠心思。我就約埋朋友,兩個人一齊去,叫咗二人套餐,$428就有頭盤、湯同三道主菜。牛油果配青瓜蘋果啫喱其中一款前菜,整個菜都係牛油果、青瓜同青蘋果組合而成,係法國菜風格嘅前菜。底下有青瓜蘋果打成嘅凍啫喱。青蘋果味嘅foam。整個菜都非常清新,一開場嘅前菜,我已經好喜歡。麻辣繡球菌萵筍絲今日另一款前菜,亦都係一度涼拌菜式。繡球菌係一款藥食兩用菌菇,餐廳以麻辣嚟處理,繡球菌清香之餘、帶微微嘅麻辣味,口感軟彈,再加上萵筍絲,整個菜清新開胃。特濃蘑菇湯蘑菇味好香濃,湯入而仲有蘑菇粒粒。味道同我以往飲嘅蘑菇湯都幾大分別,而依個味都我非常喜歡。雞油菌竹笙素翅湯羹非常鮮甜,雞油菌入口感覺都幾似肉絲。而且素翅亦非常環保,附合哂現今社會嘅潮流趨勢。至尊猴頭菇不論外表、味道、口感都同糖醋排骨非常之相似。原原全全忘記咗自己係食緊素

至尊猴頭菇
不論外表、味道、口感都同糖醋排骨非常之相似。原原全全忘記咗自己係食緊素菜表面再加試果仁碎,令到至尊猴頭菇更加香口。

藥饍雞頭米薏米百合浸時蔬
雞頭米、薏米入口幾好味,菜芯同百合都好新鮮。配埋個上湯,非好清同好味,相比起其他食肆嘅上湯浸時蔬,珺嘅依度菜更加健康,飲埋啲上湯都無問題。

番茄獅子頭螺絲粉
素食獅子頭唔似普通獅子頭咁大粒,可能獅子頭確係比較難模仿啦。番茄汁反而有驚喜,味道好夠,螺絲粉可以掛起哂番茄汁,相當惹味。

生磨蓮子露
非常濃郁蓮子味嘅生磨蓮子露,非常之足料,感覺好似係食緊白蓮蓉咁,甜甜嘅美道,真係令人好滿足。
生磨蓮子露
死做爛做似隻狗,比人罵仲要開口笑。唔通真係好似黎生咁,我既訴求就係返工咩?我要擺脫做一隻打工奴,人生既意義就係取決於如何平衡生活質素,首先要擺脫返工既節奏,我決定係中環「珺 · EMERALD」展開素食概念,唔需要再記住聽日份project幾時交,唔需要放工再聽老世電話,呢一刻我要感受最真實既我!👇📌Lunch · For · Two - $428♦️A p p e t i z e r -▪ Vegan Cheese & Tomato Balsamic Pearl -▫ 純素者必愛呢個「素芝士·蕃茄·黑醋珍珠」,佢地用既食材都係非常新鮮,素芝士完全唔膩,配搭黑醋醃製過既珍珠,食落特別甘香;而蕃茄額外增添一份清甜感,作為前菜認真唔錯。▪ Cauliflower Mushroom · Lettuce Shreds · Sichuan Spicy Sauce -▫ 當然要必試菇王之王之稱既「麻辣繡球菌·萵荀絲」啦,呢種菌本身味道唔算突出,所以配搭麻辣就最好不過;加埋口感爽脆既萵荀絲,兩者一拍即合,惹味得黎絕對令人一試難忘。♦️S o u p -▪ Wild · Mushrooms Soup -▫
死做爛做似隻狗,比人罵仲要開口笑。唔通真係好似黎生咁,

再聽老世電話,呢一刻我要感受最真實既我!👇

📌Lunch · For · Two - $428
♦️A p p e t i z e r -
素芝士·蕃茄·黑醋珍珠

▫ 純素者必愛呢個「素芝士·蕃茄·黑醋珍珠」,佢地用既食材
都係非常新鮮,素芝士完全唔膩,配搭黑醋醃製過既珍珠
素芝士·蕃茄·黑醋珍珠

食落特別甘香;而蕃茄額外增添一份清甜感,
作為前菜認真唔錯。

麻辣繡球菌·萵荀絲

味道唔算突出,所以配搭麻辣就最好不過;加埋口感爽脆既萵荀絲
麻辣繡球菌·萵荀絲

兩者一拍即合,惹味得黎絕對令人一試難忘。

♦️S o u p -
Wild · Mushrooms Soup -
特濃·蘑菇湯

▫ 呢個「特濃·蘑菇湯」認真重量級,一入口已經感受到相當濃郁既
蘑菇香,完全唔需要額外調味;旁邊有一小塊多士比你點一點湯底,
特濃·蘑菇湯

食落淡而無味既麵包瞬即充滿口感,正!
特濃·蘑菇湯

Chanterelles Bamboo · Fungus Vegetarian Shark Fin -
雞油菌·竹笙素翅

▫ 平時較少食素既我都係第一試呢個「雞油菌·竹笙素翅」,就咁睇
賣相同真翅感覺好似,成個個素翅認真足料,雞油菌鹹香到位,
加上竹笙啖啖滋味有咬口,值得一試。

♦️M a i n -
Rose Barbecue Pork -
玫瑰·叉燒

▫ 幾何亂真既「玫瑰·叉燒」,話明素叉燒就當然唔係真係肉啦,
其實係由大豆麵筋製成,食落味道同口感同真叉燒無乜分別。
另一樣要讚既係個有機玫瑰果醬,令整體感覺完全不膩。
玫瑰·叉燒

Herbal Qianshi · Chinese Pearl Barley · Lily Bulb · Vegatable in Soup -
藥膳雞頭米·薏米百合·浸時蔬

▫ 對腸胃甚有益處既「藥膳雞頭米·薏米百合·浸時蔬」作為主菜
認真夠睇頭,底層鋪滿新鮮既豆苗,面頭連埋薏米百合
雞頭米,清新健康,口感增添不少。
藥膳雞頭米·薏米百合·浸時蔬

Stir Fried Rice Noodle · XO Sauce · Procini Mushroom -
XO醬牛肝菌·炆新竹米粉

▫ 最後一道主菜「XO醬牛肝菌·炆新竹米粉」係我最鍾意,事關大廚
牛肝菌加入XO醬一齊炒,入口非常濃厚;而每條新竹米粉沾滿
醬汁既精華,帶少少辣勁得黎特別好食,夠哂惹味!
XO醬牛肝菌·炆新竹米粉

♦️D e s s e r t - (+$30 for each)
Deep Fried Oat Milk -
脆皮·燕麥奶

▫ 最後甜品環節驚喜十足,大廚將「脆皮·燕麥奶」控制火侯相當出色,
將裡面既燕麥奶炸得岩岩好;表面金黃香脆而裡面Keep到腍身又順滑,
脆皮·燕麥奶

配埋芒果汁可以話錦上添花!

▪ Lotus Seeds · Sweet Soup -
生磨·蓮子露

▫ 另一甜品生磨·蓮子露」口感香甜幼滑,
而且裡面食到啖啖蓮子肉,生磨果然先夠經典。
2021-01-24
2021-01-24 18 浏览
約朋友食飯,試咗間新既素食餐廳,環境恬靜雅致,一列靠窗的座位可以邊食邊享受温暖陽光,而且窗外境色也不錯,整體感覺很舒服,也方便和朋友𣈱所欲言。午市有套餐和二人餐,想食好少少就要咗$428的二人餐,有前菜、湯和主菜。今日既前菜有「素芝士番茄黑醋珍珠」和「麻辣繡球菌萵荀絲」,我哋兩款各一開心些牙,我唔知素芝士同一般芝士有咩分別,但口感就基乎一樣,芝士味濃郁,而黑醋珍珠都好得意,細細粒一咬開就有黑醋走出來酸酸的,十分開胃。繡球菌我都未食過,爽爽的帶點麻辣味道,樣子像繡球花一樣,所以有此名稱,都幾好食。萵荀通常都好少切絲,呢個食法都好爽口唔錯。湯亦有兩款,「特濃蘑菇湯」和「雞油菌竹笙素翅」,喝了口朋友的蘑菇湯,果然幾濃味,亦有蘑菇碎。而素翅口感味道都唔錯。主菜方面可以6選3,點了「玫瑰叉燒」,當然不是真的叉燒,不過表面都烤得有點香口,色水像真度高,口感無真正肉質咁實淨。「至尊猴頭菇」外表吸引,炸得香口,有少少似食緊咕嚕肉嘅感覺,面頭嗰啲似花生粒,帶點點辣味,更加可口!呢個好味,值得推介。主菜嘅選擇裏面,都有四款屬於飯麵類,我哋揀咗「雲耳蓮藕BB撈擔擔麵」,份量都唔少,嗰個蓮藕BB好得意,同一般

主菜嘅選擇裏面,都有四款屬於飯麵類,我哋揀咗「雲耳蓮藕BB撈擔擔麵」,份量都唔少,嗰個蓮藕BB好得意,同一般蓮藕口感不同,比較爽口,水份豐富,個擔擔麵麵質都彈牙,都係唔錯嘅選擇。

二人餐可以加錢要甜品或者餐茶,我哋就叫咗兩個甜品試吓,包括生磨蓮子露和脆皮燕麥奶,蓮子露都幾香,質地唔會太杰。
至於個脆皮燕麥奶就好好食,其實即係炸鮮奶,不過有啲脆脆粒粒喺面頭。我都係鍾意呢啲香口嘢,好味呀!
2021-01-24 141 浏览
早排清假,同契媽去了中環行下街,順便食個Lunch。今次了去好多餐廳的M88,入面有間新開的Fusion中菜館,見佢Lunch有做過Lunch Set,一次過可以試到唔同的菜式,啱曬眼闊肚窄的我。當日我倆12點半就已經去到,到了大約1點幾2點先多人,如果有興趣食,建議可以book定位。今日我叫了兩人份的Lunch set,係等食的途中,我試了呢個反沙腰果,用了糖粉同埋薑粉一齊炒,食落有薑味而不辣。前菜我就叫了昆布天使麵配欖油爆珠,雖然係前菜,但佢一點都唔細份。除了用了西式的凍天使面同埋「分子料理」般的欖油珠珠,食的時候爆下爆下,好得意。另外,天使麵仲加了我親愛的沙律醬 (其實我真係好鍾意食沙律醬撈麵),一個字 好香!餐湯唔係一般的餐湯,佢有西班牙蕃茄波椒湯同埋秘制牛肝菌酸辣湯可以揀。秘制牛肝菌酸辣湯的味道好足,酸酸辣辣真係好醒胃。如果個芡汁可以薄少少會更好。西班牙蕃茄波椒湯雖然唔算特別,但除了茄湯濃郁,入面的紅椒保留了佢的爽脆,而且好味,加埋焗到脆卜卜的多士,真係不錯。素叉燒用了玫瑰茶開,惹味得嚟仲有玫瑰的香。個醬真係好好味,令我忍唔住將旁邊的汁點清光。玫瑰芥末鳳尾蝦係我同契媽的Bes

玫瑰叉燒

玫瑰芥末鳳尾蝦係我同契媽的Best Pick!同樣用了剛才的玫瑰醬,另外表面炸得香脆的素蝦,入面輕輕加了惹味的芥辣。素蝦的「肉質」厚實彈牙,呢個係必食的!

玫瑰芥末鳳尾蝦

係自選的主菜中,除了素叉燒同素蝦外,仲有飯麵呢D飽肚的野可以選。呢個特色紅菜頭新豬肉炒雙色飯,用了近排好Hit的素豬肉,加上紅菜頭汁,炒了呢個充滿鑊氣的炒飯。
紅菜頭新豬肉炒雙色飯

雖然要加30蚊先有甜品,不過呢到的餐甜品一D都唔hea。除咗有少見的純素蛋糕、雪影酪梨、生磨蓮子露,同埋呢個脆皮燕麥奶。炸鮮奶係香港已經買少見少,仲要用燕麥奶真係絕無僅有。香滑的燕麥奶,加埋脆脆皮,真係不錯!
脆皮燕麥奶

我係一個愛寫字愛分享的吃貨!如果鍾意我分享的,我邀請您訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續發掘有咩CP高的冰糧!(敬禮)
紅菜頭新豬肉炒雙色飯
2021-01-22 100 浏览
講咗想食素好耐啦,都一直未有機會試吓。今次有朋友介紹!所以今個禮拜日,我地嚟到喺中環蘭桂坊附近嘅一間新餐廳。位置方便,裝修又新又靚,枱面有玫瑰花做裝飾(相片中間),仲可以望到半山嘅景色。呢間係新餐廳,入到去得我地同另一枱客,所以坐落好舒服,唔會嘈。侍應同經理都好耐心,有禮貌,同好好服務。經理話:佢呢度嘅單人/二人餐單係每個禮拜一都會轉,亦都會有A la carte。我諗咁就可以比到顧客一啲新鮮感。咁食開素食嘅顧客就可以做回頭客,又唔會怕生厭,呢個主意幾好啊。我地就叫咗一個二人餐,每人都有2個前菜,揀1個湯,同埋可以揀3個主菜,仲可以加甜品添!介紹下野食先:😛✨田園沙律(左上)沙律新鮮,加上黑醋同西柚、橙、車厘茄子,令人開胃。😋✨羊肚耳秋葵(右上)羊肚耳新鮮爽脆,秋葵爽而嫩,唔會有啲老秋葵或者渣。😋✨南瓜湯(中上)我中意南瓜湯夠甜夠濃。麵包夠脆,增添多一層口感。😋✨百合竹笙羹(中下)呢個清火,潤肺,安神。入口溫和。✨玫瑰叉燒(中左)甜甜的,有咬口,有「肉質」的感覺。上碟吸晴,用咗玫瑰花瓣做裝飾,有玫瑰花香。😆 ✨咖哩茄子獅子球(右下)有濃郁既咖哩香, 好惹味!獅子球口感軟軟的,有薯仔、茄

✨田園沙律(左上)
沙律新鮮,加上黑醋同西柚、橙、車厘茄子,令人開胃。😋
田園沙律

✨羊肚耳秋葵(右上)
羊肚耳新鮮爽脆,秋葵爽而嫩,唔會有啲老秋葵或者渣。😋
羊肚耳秋葵

✨南瓜湯(中上)
我中意南瓜湯夠甜夠濃。麵包夠脆,增添多一層口感。😋
南瓜湯

✨百合竹笙羹(中下)
呢個清火,潤肺,安神。入口溫和。

百合竹笙羹

✨玫瑰叉燒(中左)
甜甜的,有咬口,有「肉質」的感覺。
上碟吸晴,用咗玫瑰花瓣做裝飾,有玫瑰花香。😆
玫瑰叉燒

✨咖哩茄子獅子球(右下)
有濃郁既咖哩香, 好惹味!
獅子球口感軟軟的,有薯仔、茄子同埋麵包。
咖哩茄子獅子球

✨野菌大明蝦干燒新竹米粉(左下)😋
一望到就覺得好有驚喜!上面既蝦係用蒟蒻做,好吸引。米粉夠哂味道!

野菌大明蝦干燒新竹米粉

✨脆皮燕麥奶(中右)🧁
雖然係炸物,但係已經放凍咗,唔會覺得油膩。外脆內軟,正!
脆皮燕麥奶

經理真係好貼心,見我地2個男仔,好關心我地,又擔心我地夠唔夠飽。咁既價位有超水準既服務,要大讚!😆

推介呢度!估唔到素食都可以有咁多選擇,又新鮮又滿足到自己既口味。
呢度感覺好舒服,服務周到,職員都斯文有禮,仲唔洗同人迫添。

午餐
田園沙律
羊肚耳秋葵
南瓜湯
百合竹笙羹
咖哩茄子獅子球
野菌大明蝦干燒新竹米粉
2021-01-20 2532 浏览
睇見相熟食友嘅食評,大讚呢一家中西合璧嘅新派素食餐廳,故趁周六方便,同老婆過嚟試試,因為佢喺偏素愛好者,而是日天氣又好,暖暖哋加上陽光普照,更可以順道行一行港島區嘅行山徑。「珺」字,究竟讀「君」定「郡」?原來正音喺讀「菌」,查查字典解美玉,而店名英文用了「Emerald」,即綠寶石,未知喺咪配合店名,一排梳化椅都用上綠色;然而,從店名,約略感到其所想帶出的君子雅氣。大部份座位都設晌靠玻璃窗一邊,所以,當日陽光充沛,拉下半簾,既有天然光照入嚟,但又唔會太曬,予人感覺寧舍舒服。 而餐廳裝修簡約得嚟又幾雅緻,除了一些「草牆」,增加綠油油嘅感覺,每枱更放有鮮花作點綴,多添幾分自然氣息。 此外,枱上嘅擺設都頗有心思,中西合璧嘅裝飾碟,喺打卡焦點;而餐具方面,既有刀叉,亦有筷子,更特別把餐紙巾摺成一層層,套上所有餐具,單喺呢樣都睇到店家嘅誠意。 反沙腰果(免費)坐落無耐,仲未點菜,侍應先送上小食「反沙腰果」,喺以潮州菜反沙芋嚟處理啲腰果,除好脆口之外,有種粉粉甜甜嘅感覺,而且,個小盛器都份外別緻。 再介紹吓餐牌,我估可能仍處開業初期,所以,散點餐牌都只喺以一大版A3紙印出嚟,雖然簡單,但都清晰易睇
。
反沙腰果(免費)

反沙腰果
再介紹吓餐牌,我估可能仍處開業初期,所以,散點餐牌都只喺以一大版A3紙印出嚟,雖然簡單,但都清晰易睇。大致上,分咗前菜、湯品、主菜、飯麵,除咗走蛋奶五辛之外,用料配搭都頗顯心思。
散點外,當然有啲套餐供選擇,分一人餐及二人餐,當然,套餐點都比散點划算。前者定價$188,包前菜、湯品及主菜(4揀1),後者定價$428,都喺包前菜、湯品及主菜(8揀3),分別在於多一份主菜,以及選擇範圍亦多啲。而兩者都可以額外加配甜品、咖啡,據店員講,每星期會轉一次餐牌,可留意番官方臉書。特別一提,餐廳會將西式嘅用餐體驗帶入服務中,即喺注重擺盤、留意客人用餐進度、同步上菜……等等
。
昆布天使麵配欖油爆珠

不甘於傳統,所以,簡單嘅冷盤亦可以好有創造性,更加點食用花增加美感。天使麵做到好爽口,帶點涼意,細味到點點昆布嘅鹹鮮味,而橄欖油以分子料理方式做成「魚籽」嘅效果,一咬即爆,令麵條添了幾分油潤感。
水晶粉撈素翅配芝麻柚子醬

同樣喺賣相清秀,透明嘅水晶粉入口好滑溜,加入素翅,令口感多添爽口嘅感覺,再拌以芝麻柚子醬,柚子嘅香味非常突出。如果食我辣嘅,可以試試麻辣醬,相信清爽中帶來點點刺激。
西班牙蕃茄波椒湯

點解特別加上西班牙之名,店員話師傅好有要求,蕃茄及紅椒都用上西班牙貨色,之前食西班牙菜時,都知道西班牙紅椒喺特別甜。這一道湯色澤橙紅,呷一口,蕃茄味好濃郁鮮活,又帶點甜香。此外,較西式咁配上一片西班牙水晶包(Crystal lot,店員介紹時我先識),香脆到不得了,但感覺幾似我哋廣東嘅油炸鬼。
秘製牛肝菌酸辣湯

簡單嚟講,就喺一道滬菜嘅酸辣湯,亮點就喺加入牛肝菌,不過,飲落就唔喺太覺有菌香,因為胡椒下得重手咗,辣味比較搶;不過,配料仲有木耳、竹笙、豆腐、素翅,而豆腐切到如文思豆腐般幼細,故每一口湯都充滿唔同口感。
玫瑰叉燒

主菜之一選了玫瑰叉燒,喺店家嘅推介菜式,初以為個叉燒喺一碟過,但原來細分為兩碟,方便我哋各自食(我方便我慢慢影相)。啲叉燒唔會紅到好似平常齋鋪好色素染到咁紅,細問之下,喺用咗自家浸泡嘅玫瑰花茶、自家製嘅玫瑰醬去做,故食落有微微一陣陣玫瑰花香。口感方面,又幾像真喎,咬落外層脆脆哋口,裡面就軟軟腍腍,面頭灑了少少開心果仁碎,純粹令賣相好睇啲。
菠菜瑞可塔芝士雲吞

食完道叉燒後,意式雲吞及炒雙色飯就同步登場。先分享道雲吞先,一客裡面有3大隻意式雲吞,選用嘅器皿,菜式嘅顏色配搭,都展現出繽紛嘅一面。手製嘅雲吞皮煙韌有咬口,裡面填滿菠菜及芝士,食味很搭配,而碟中嘅喺上述嘅波椒湯,又可以美味重溫。
特色紅菜頭炒新豬肉炒雙色飯

西式代表嘅意大利雲吞做得出色,中式嘅炒雙色飯又會點呢?賣相同樣好靚仔,因為飯粒加入紅菜頭汁去煲,又伴以紫椰菜,仲加咗幾片牛肝菌作點綴,色彩亮麗。一入口,就食到除白米外,就喺加入咗小米,所以叫雙色飯,飯粒炒得爽身,絕對食得出喺少油,飯內混有栗米粒、青豆、新豬肉,既口感豐富,亦非常健康。
特色紅菜頭炒新豬肉炒雙色飯
店員知我哋啲甜品喺共享,所以,好醒目自動送上一套新嘅碗碟。
脆皮燕麥奶 +$30

有啲人對乳製品會有敏感,所以,由植物所做嘅燕麥奶就為呢一類人提供多一個選擇。而呢一款賣相西化嘅甜點,炸到金黃,伴以雜莓及芒果汁,睇樣已經好吸引吓。外層沾上麵包糠,炸過後入口自不然非常之香脆,重點喺一啲都唔油,而裡面嘅燕麥奶咬落軟滑,感覺有啲似食順德名菜大良炸鮮奶,總之就好睇又好食。
生磨蓮子露 +$30

另一款純素甜點揀咗生磨蓮子露,皆因芝麻糊、花生糊、合桃露……等等乜糊物露都食得多,蓮子露就印象中喺第一次喇。夠膽稱為生磨,就唔喺現成貨,稀杰度啱啱好,口感十分綿密,而且,蓮子味濃郁而清甜,此外,裡面仲有加有原粒蓮子,非常好食嘅中式甜點,果然真材實料。
生磨蓮子露
晌每一個環節,無論前菜、湯品、主菜,抑或甜品,都有西式、中式可揀,既可遷就到唔同口味嘅人,又可以有機會試到中西素食嘅唔同處理手法,最難得喺,無論中式,還是西式,菜式都做得色香味全,師傅可謂使出渾身解數
。再者,用餐環境,以及服務,都予人稱心滿意,老婆亦少有哋大讚今餐好好。
2021-01-20 122 浏览
我一向都是無肉不歡,但偶爾也會吃一頓素,以前陪家母往拜佛,會在佛堂吃過午膳才回家,感覺是清淡而千篇一律,然而為修行的人和信眾而設,簡簡單單也無可厚非。時至當今年代,作為素食供應者,若是非商業的,保持傳統的素菜尚可,但若是營商的,要不斷創新菜式才可滿足食客的需求。聽過不少稱讚的話語,這天我依著友人的足跡,帶著我另一半來體驗這間位於中環別樹一幟的素食餐廳,地方簡潔清幽,還略帶一點高雅脫俗,尤其是從餐具擺設便可窺看一二。為了想多試幾款,來份二人套餐便是。餐前的小食有薑味腰果,香脆不油膩,誠是佳品。前菜有兩款,遂與太座各點一款。昆布天使麵配欖油爆珠,清涼的天使麵沾了昆布的味道,配合一粒粒的份子料理橄欖油珠,入口平和,讓口腔稍作活動,喚醒了進食的準備。水晶粉撈素翅配芝麻柚子醬,水晶粉如其名,晶瑩通透,中間夾雜了素翅,入口清爽怡人,芝麻柚子醬令味蕾雀躍,與水晶粉十分匹配。湯類選了兩款,西班牙蕃茄波椒湯,顏色鮮豔討人歡喜,感覺到蔬菜的新鮮,中間放了幾條黃椒綠椒,湯水稀中帶波椒蓉的質感,以脆麵包同吃,可作簡便的一餐。太座愛秘製牛肝菌酸辣湯,以幽香的牛肝菌煮酸辣湯,香氣比一般的做法多了層次,不尖銳的酸,
太座愛秘製牛肝菌酸辣湯,以幽香的牛肝菌煮酸辣湯,香氣比一般的做法多了層次,不尖銳的酸,適當的辣度,合太座口味。
主菜可選三款,首先選了人人皆點之玫瑰叉燒,侍應甫放下,玫瑰微薰輕送,源自以玫瑰花和玫瑰花茶自家製的玫瑰花醬,素叉燒形神像真度高,入口竟有肥叉之口感,驚歎廚師之本事,將平凡的麵筋化作名物。
第二道主菜為金湯鮮竹竹笙浸時蔬,金湯者,南瓜湯是也!先說其擺盤顏色配搭甚悅目,橙黃配綠色,永遠都合時,主要材料為菠菜,上放數種菇菌,腐皮卷,以南瓜湯圍繞,雖全是素菜,但來自各種菜蔬的特性則拼出豐富的口感和味道。
第三道選了麵食,羊肚耳拌三色麵,首次吃羊肚耳,感覺清新,半透明似的木耳,連同其他名貴菇菌及清爽的蓮藕苗,拌一個三色麵,樸實無華,進食後,滿足感和飽肚感皆提升。
純素蛋糕,一款是朱古力,一款是青檸,質感綿密,味道與有忌廉或奶的無分別,我們尤其喜愛青檸的清香。

看著餐牌,仍有太多很吸引的菜式,下次再試!
午餐
  • 玫瑰叉燒,
  • 金湯鮮竹竹笙浸時蔬,
  • 水晶粉撈素翅配芝麻柚子醬
珺位於中環威靈頓廣場,每星期一都會更新菜單,可留意餐廳社交平台 貼文,多道色香味俱全既素食都係來自法國私房菜大廚、三星大廚去研究,素食都可以食得健康好味------二人套餐 $428前菜昆布天使麵配橄欖爆珠 7.5/10天使麵麵加左黑松露醬汁配上日本昆布,幾新式配搭,仲有畫龍點睛既橄欖爆珠,令菜式更吸睛😍不過麵凍左好易黏埋,夾既時間有點不便水晶粉撈素翅配芝麻柚子醬 8.5/10水晶粉上加上花瓣去點綴,完全唔捨得去食🙈湯西班牙蕃茄波椒湯 7.5/10顏色相當吸引,蕃茄同蔬菜煮到好濃,冬天飲好暖胃☺️秘製牛肝菌酸辣湯 7/10味道比想像中辣,同碗仔翅有點相似,但湯非常足料,每啖都飲到牛肝菌同配料,但辣度太強😣有點蓋過原味道主菜玫瑰叉燒 9.5/10😍完全唔覺食緊素菜,素叉燒燒至外脆內軟,配搭玫瑰醬帶少少甜,口感豐富,想食完再食🤤金湯鮮竹竹笙浸時蔬 8.5/10竹笙非常入味,一咬金湯完全係口腔湧出,菇都整到好軟腍,而菠菜份量亦相當多羊肚耳伴三色麵 8/10餐廳好著重美感,每一隻碟同擺盤都好靚🥰平時好少食羊肚耳,但營養價值好高,重點係低熱量同低脂,味道好清,所以會跟配蠔油去調味,鮮味得黎幾清新甜

------
二人套餐 $428
腰果

前菜
昆布天使麵配橄欖爆珠 7.5/10
昆布天使麵配橄欖爆珠

水晶粉撈素翅配芝麻柚子醬 8.5/10
水晶粉上加上花瓣去點綴,完全唔捨得去食🙈

西班牙蕃茄波椒湯 7.5/10
顏色相當吸引,蕃茄同蔬菜煮到好濃,冬天飲好暖胃☺️

秘製牛肝菌酸辣湯 7/10

羊肚耳伴三色麵 8/10
羊肚耳伴三色麵

甜品
脆皮燕麥奶 9/10
金黃色外表,包住燕麥奶,同平時飲宴食到炸鮮奶差不多,但少了一份油膩感,好香好滑
2021-01-16
腰果
昆布天使麵配橄欖爆珠
金湯鮮竹竹笙浸時蔬
羊肚耳伴三色麵
2021-01-19 93 浏览
難得得閒同長輩食餐飯,但又唔知食乜好朋友介紹左呢間中法fushion 素菜,見到好似唔錯就去左~一坐低左之後,店員介紹左餐牌~見到今個星期嘅二人套餐都幾啱食就叫左昆布天使麵配欖油爆珠呢個係冷盤黎~一上菜已經聞到好香,食落味道好清,成浸昆布味不斷喺個口徘徊最得意係d用欖油做嘅爆珠,不過食落味道就唔太覺,但都感受到廚師嘅用心水晶粉撈素翅配麻辣醬個水晶粉口感都真係幾似魚翅,比較爽口~佢個麻辣味道調得好出色,唔係死辣,而係有淡淡花椒味不過都唔惹小,食完成個嘴都會麻晒作為前菜係幾開胃嘅西班牙蕃茄波椒湯呢個湯好杰,食到係好多波椒同蕃茄打出黎配埋烘過嘅西班牙麵包食會吸晒d湯得黎,仲脆卜卜,口感幾好~但椒味比較濃,感覺蓋過左蕃茄味秘制牛肝菌酸辣湯飲呢個湯時要小心啲,因為好易濁親除左比較辣之外,其實調味都做得幾好,咸同酸味都啱啱好~而且都幾足料,特別d豆腐好滑玫瑰叉燒店員介紹呢個為餐廳皇牌,食完就明白晒仲好食過由豬肉整嘅真叉燒外層嘅叉燒醬好香,而且燒到有d炭焦同微脆入面就係唔太淋又唔太實,口感啱啱好嘅豆筋,食落好似食緊半肥瘦咁點埋個自家制玫瑰醬又係另一個層次,淡淡嘅玫瑰味令到舊叉燒個焦香味更出大烤菇意大
難得得閒同長輩食餐飯,但又唔知食乜好

一坐低左之後,店員介紹左餐牌~
見到今個星期嘅二人套餐都幾啱食就叫左

呢個係冷盤黎~
一上菜已經聞到好香,食落味道好清,成浸昆布味不斷喺個口徘徊

水晶粉撈素翅配麻辣醬
個水晶粉口感都真係幾似魚翅,比較爽口~
佢個麻辣味道調得好出色,唔係死辣,而係有淡淡花椒味

不過都唔惹小,食完成個嘴都會麻晒

作為前菜係幾開胃嘅

西班牙蕃茄波椒湯
呢個湯好杰,食到係好多波椒同蕃茄打出黎

配埋烘過嘅西班牙麵包食會吸晒d湯得黎,仲脆卜卜,口感幾好~
但椒味比較濃,感覺蓋過左蕃茄味

秘制牛肝菌酸辣湯
飲呢個湯時要小心啲,因為好易濁親

除左比較辣之外,其實調味都做得幾好,咸同酸味都啱啱好~
而且都幾足料,特別d豆腐好滑

玫瑰叉燒
店員介紹呢個為餐廳皇牌,食完就明白晒

仲好食過由豬肉整嘅真叉燒

外層嘅叉燒醬好香,而且燒到有d炭焦同微脆

大烤菇意大利飯
睇到個名以為會有一舊大嘅烤菇,所以黎到有d詫異

面頭係d菇乾,食落好濃嘅菇味

但個飯食落味道淡左d,要夾配d菇乾食先有味~
可能其他菜式都比較濃味,就會有個落差
大烤菇意大利飯

菠菜瑞可塔芝士雲吞
呢個一放入口都幾驚喜,個瑞可塔芝士味好出好香,配菠菜好夾

而且個蕃茄湯幾好飲,酸酸甜甜好開胃同更突顯個芝士味

呢個好特別~
個皮好似米通咁脆卜卜,而且唔會有油膉味

入面舊燕麥奶係好似奶凍咁,拮落去唔會一pat野嘅~
食落仲好滑同好香燕麥奶味

夾配側邊d芒果醬食都好夾

好香蓮子味又唔會死甜

而且入面仲有原粒蓮子去豐富口感~
一個人食都啱啱好,唔會膩

脆皮燕麥奶及生磨蓮子露

整體黎講呢間餐廳無論喺食物嘅味道、創意同埋服務黎講都算係高水準,呢個價錢食到由法國大廚同三星大廚煮嘅野算幾抵
2021-01-17
脆皮燕麥奶及生磨蓮子露
2021-01-18 80 浏览
🇭🇰珺·M88近排開咗呢一間新嘅素菜fusion餐廳 我覺得啲嘢食真係好精緻 擺盤又靚 而且佢好多特別既配搭 好有心思😌尤其適合同長輩去食 因為佢環境坐得好舒服 而且佢係勁貼心會將所有嘢都同你分晒兩份😍😍·二人套餐$428呢一個套餐係包2個頭盤 2個湯 再可以揀3個主菜 所以食落真係好豐富 而且佢係你每食完一樣 佢先會上下一碟比你 超級好服務☺️☺️而且佢哋個Menu係每個禮拜都會轉嘅 超有心😎·麻辣繡球菌萵筍絲素芝士蕃茄配黑醋珍珠佢個麻辣萵筍絲超級惹味 不過佢都幾多辣椒籽 所以真係有少少辣 佢嗰繡球菌就有啲似煙韌版既豆乾 兩樣嘢都幾夾😎佢嗰素芝士芝士味都好濃 不過我本人麻麻哋呢芝士 我鍾意伴碟啲蕃茄仔多啲🤣🤣·雞油菌竹笙素翅特濃蘑菇湯佢呢兩個湯我哋都勁鍾意 佢個竹笙素翅係真係好似平時酒樓嗰啲質感 而且佢入面都好多素翅 如果入面再多啲菇片一定仲正🤤之後佢個蘑菇湯又係超濃 而且係真係食得出有好幾種蘑菇嘅味 配埋佢面頭啲炸蘑菇 超好飲😋😋·千絲虎蝦配日式芥末泡末玫瑰叉燒黑松露新豬肉炒雙色飯·主菜方面我自己最鍾意佢嗰千絲虎蝦 真係好有驚喜🦐佢隻蝦就算包左黎炸啲detail位都做得好好 而且口感好
🇭🇰珺

二人套餐$428

黑松露新豬肉炒雙色飯

主菜方面我自己最鍾意佢嗰千絲虎蝦 真係好有驚喜🦐佢隻蝦就算包左黎炸啲detail位都做得好好 而且口感好似 佢出邊嘅薯仔炸得好夠脆 配埋佢嘅蕃茄蓉同埋pesto醬口感同埋味道都好好🤤🤤佢個玫瑰叉燒係真係做到燶邊 勁犀利 之後中間其實就係豆乾黎既 口感都唔錯 不過我就略嫌佢個調味有少少太杰身🤭最後個黑松露炒飯又係炒得好好食 啲飯粒粒分明 黑松露味好出 而且入面好多配料 所以口感好好😍😍
脆皮燕麥奶 +$30
脆皮燕麥奶

最後呢個甜品我又係超滿意 佢中間嗰奶個樣有少少芋頭 但係食落係濃奶味既 好似布甸咁 入口超順滑 雖然我食完都唔知佢係咩🤣🤣出面啲燕麥炸到好脆 點埋佢嗰芒果醬超好食🥭
#rbyeat
#rby中菜 #rby西餐