169
26
4
等级4
五月底先黎过港岛香格里拉酒店staycation,估唔到隔左一个月左右又返黎!不过今次系去Petrus珀翠餐厅食返个fine dining。数数手指,原来今次系第三次黎Petrus食,上次已经系2019年年初啦(https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/revisit-after-a-year-e3284877),唔知餐厅变左几多呢。Check一check米芝莲,原来Petrus系2020-2021米芝莲一星餐厅。首先地点,装修就无变,一样非常冠冕堂皇,好grand,好有气派,个人感觉好似置身於欧洲宫殿!餐厅位於港岛香格里拉酒店56楼,当然有个漂亮既维港海景,可惜我地今日无缘靠海午膳,被安排左系餐厅最角落头。呢度座位同座位之间空间当然充足,绝对唔会听到其他食客讲野,不过可以听到服务员向食客介绍食物,哈哈!午餐分三个价钱,分别系$588两道菜,$688三道菜,同$788四道菜,另收加一。比起上次黎,价钱就由四道菜既$618加到$788,足足加左28%!留意返呢度系唔包咖啡或茶架。同上次一样,我地都系叫四道菜。当我地睇紧餐牌嘅时候,面包篮已经上
更多
五月底先黎过港岛香格里拉酒店staycation,估唔到隔左一个月左右又返黎!不过今次系去Petrus珀翠餐厅食返个fine dining。数数手指,原来今次系第三次黎Petrus食,上次已经系2019年年初啦(https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/revisit-after-a-year-e3284877),唔知餐厅变左几多呢。Check一check米芝莲,原来Petrus系2020-2021米芝莲一星餐厅。

0 浏览
0 赞好
0 留言

首先地点,装修就无变,一样非常冠冕堂皇,好grand,好有气派,个人感觉好似置身於欧洲宫殿!餐厅位於港岛香格里拉酒店56楼,当然有个漂亮既维港海景,可惜我地今日无缘靠海午膳,被安排左系餐厅最角落头。呢度座位同座位之间空间当然充足,绝对唔会听到其他食客讲野,不过可以听到服务员向食客介绍食物,哈哈!


0 浏览
0 赞好
0 留言

午餐分三个价钱,分别系$588两道菜,$688三道菜,同$788四道菜,另收加一。比起上次黎,价钱就由四道菜既$618加到$788,足足加左28%!留意返呢度系唔包咖啡或茶架。同上次一样,我地都系叫四道菜。

面包篮
0 浏览
0 赞好
0 留言

当我地睇紧餐牌嘅时候,面包篮已经上左俾我地啦,同时间每人都有一碟牛油。牛油上枱之前系用个好可爱既金属餐盘盖盖住。牛油上面有个代表餐厅嘅P字,系法国无盐手制牛油。面包篮有4款面包,每款两件。我最锺意正方形软包,非常香软而富牛油香!法国迷你baguette个外皮非常脆口,都唔错。反而有个有盐花系面既面包就太咸,好奇怪。最後个片面包个皮就超脆。总括而言,ok啦,起码有得拣,比起上一次黎有进步。值得一提既系,服务员见我哋食到差唔多,就问我哋要唔要多啲包。

餐前小食
0 浏览
0 赞好
0 留言

可能因爲系Spring Menu既关系,餐前小食系一碗芦笋泡沫,面头加左啲脆脆面包粒,下底系爽脆沙律粒粒同血橙粒粒,食完令味蕾好清新,亦有爽脆既口感,个人觉得不过不失,不过都系个句,比起上一次黎有进步。

等左一阵,就到我地既第一道菜啦!

Mackerel Yoghurt / Mint / Quinoa 鲭鱼 乳酪 / 薄荷 / 藜麦
0 浏览
0 赞好
0 留言

Mackerel
Yoghurt / Mint / Quinoa
鲭鱼
乳酪 / 薄荷 / 藜麦


Mackerel Yoghurt / Mint / Quinoa 鲭鱼 乳酪 / 薄荷 / 藜麦
0 浏览
0 赞好
0 留言

呢道鲭鱼摆盘精美,好似一个小盆栽。鲭鱼有三小旧,整得唔腥又唔肥腻又无骨,中间系乳酪,加左青瓜泡沫同青瓜粒,上面再加d薄荷汁。下底系好多爽脆藜麦粒,当中仲有啲青豆。系好清新既一道前菜,不过比起我半个月前Amber既鰤鱼真系无得比
(https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/amber-%E9%95%B7%E6%96%87%E5%88%86%E4%BA%AB%E4%B8%80%E9%A4%90%E7%B2%BE%E7%B7%BB%E8%B1%90%E7%9B%9B%E6%97%A2%E5%8D%88%E9%A4%90-e4060146)。

Caillette Foie Gras / Pork / Artichoke 酿肉 鸭肝 / 猪肉 / 雅枝竹
0 浏览
0 赞好
0 留言

Caillette 
Foie Gras / Pork / Artichoke
酿肉
鸭肝 / 猪肉 / 雅枝竹


Caillette Foie Gras / Pork / Artichoke 酿肉 鸭肝 / 猪肉 / 雅枝竹
0 浏览
0 赞好
0 留言

呢道酿肉就比较重口味少少。卖相一样精致。鸭肝由猪网油啫喱包住,绿色个d菜应该系瑞士甜菜,食落都滑溜而唔油腻。伴碟系雅枝竹沙律,附有少少芝士同洋葱。印象中上次黎食既鸭肝味道好d。今次有少少失望。


Caillette Foie Gras / Pork / Artichoke 酿肉 鸭肝 / 猪肉 / 雅枝竹
0 浏览
0 赞好
0 留言

Tomato
Tortellini / Burrata Foam / Basil
番茄
意大利云吞 / 软水牛芝士泡沫 / 罗勒


Tomato Tortellini / Burrata Foam / Basil 番茄 意大利云吞 / 软水牛芝士泡沫 / 罗勒
0 浏览
0 赞好
0 留言


Tomato Tortellini / Burrata Foam / Basil 番茄 意大利云吞 / 软水牛芝士泡沫 / 罗勒
0 浏览
0 赞好
0 留言

等左一阵,就到我地既第二道菜啦!呢道意大利云吞一客三粒,个云吞皮系正常,入面有番茄粒,老实讲系平平无奇。加左软水牛芝士泡沫同罗勒泡沫,再用罗勒油调味。软水牛芝士泡沫下面有少少软水牛芝士拉丝,呢部分特别好味道!总括黎讲,呢道系一道清新既菜式。

Tomato Tortellini / Burrata Foam / Basil 番茄 意大利云吞 / 软水牛芝士泡沫 / 罗勒
0 浏览
0 赞好
0 留言

Slow Cooked Egg
Salmon / Asparagus / Lemon Zest
慢煮蛋
三文鱼 / 芦笋 / 柠檬皮


Slow Cooked Egg Salmon / Asparagus / Lemon Zest 慢煮蛋 三文鱼 / 芦笋 / 柠檬皮
0 浏览
0 赞好
0 留言


Slow Cooked Egg Salmon / Asparagus / Lemon Zest 慢煮蛋 三文鱼 / 芦笋 / 柠檬皮
0 浏览
0 赞好
0 留言

呢道慢煮蛋略为重口味少少,不过我觉得系比较出色既一道菜式。中间有一只慢煮蛋,仲系完整既,要自己整穿等蛋汁流出黎。围住慢煮蛋系唔少三文鱼块,有大有细,大块既明显见到外熟内生,再加上三文鱼籽,咸香味道唔错。而绿色既系芦笋泡沫,可以平衡一下三文鱼既油腻感。服务员仲介绍加左紫菜碎。我特别锺意上面既炸米通,为呢道菜增添口感。

Turbot Chorizo / Piperade / Chicken Jus 法式多宝鱼 西班牙辣肉肠 / 香煎 / 鸡汁
0 浏览
0 赞好
0 留言

Turbot
Chorizo / Piperade / Chicken Jus
法式多宝鱼
西班牙辣肉肠 / 香煎 / 鸡汁


Turbot Chorizo / Piperade / Chicken Jus 法式多宝鱼 西班牙辣肉肠 / 香煎 / 鸡汁
0 浏览
0 赞好
0 留言

休息一阵就到主菜啦!呢道菜式由餐牌上面既黑立鱼变左多宝鱼。多宝鱼系香煎,不过可惜无脆皮,鱼肉都算滑既,无骨又唔会腥,但系同上次系Amber食既晶莹通透既鳕鱼肉真系完全被比下去,令我颇为失望
。个泡沫汁有好浓既番茄味,都有微微既西班牙辣肉肠味道,有少少咸,连鱼一齐食就可以。最後,鱼肉上面加左一粒sun-dried番茄。

Veal Cheek Green Curry Sauce / Coconuts / Peanuts 小牛脸颊肉 青咖哩酱 / 梛子 / 花生
0 浏览
0 赞好
0 留言


Veal Cheek
Green Curry Sauce / Coconuts / Peanuts

小牛脸颊肉
青咖哩酱 / 梛子 / 花生


Veal Cheek Green Curry Sauce / Coconuts / Peanuts 小牛脸颊肉 青咖哩酱 / 梛子 / 花生
0 浏览
0 赞好
0 留言


呢道主菜系带有泰国风情。小牛脸颊肉都几大块,外皮整得几脆下,呢个值得赞赏。入面好似一条条牛肉丝咁,食落都嫩口嘅,味道调得唔错,上面加左花生粒加添香脆口感。法国南部青咖哩酱原来系啡色,睇落唔似青咖哩酱,食落都唔似,不过食真啲就会食到微微青咖哩味。黄色同绿色嘅酱原来系用意大利青瓜整既。伴碟有少少红萝卜丝,青瓜丝同shallot丝沙律,服务员提示系有少少辣,不过我哋都唔觉,反而唔太觉有味,个人觉得平时外面腌到酸味味嘅仲好食
。小牛脸颊肉下底有少少新鲜菠菜,超鲜嫩,好好味。

Veal Cheek Green Curry Sauce / Coconuts / Peanuts 小牛脸颊肉 青咖哩酱 / 梛子 / 花生
0 浏览
0 赞好
0 留言

Floating Island
Caramel / Tonka / Hazelnuts
蛋白霜
焦糖 / 东加豆 / 榛子



Floating Island Caramel / Tonka / Hazelnuts 蛋白霜 焦糖 / 东加豆 / 榛子
0 浏览
0 赞好
0 留言


Floating Island Caramel / Tonka / Hazelnuts 蛋白霜 焦糖 / 东加豆 / 榛子
0 浏览
0 赞好
0 留言


最後就到甜品时间啦。呢款甜品有个好靓嘅英文名,叫Floating Island。其实系好健康嘅蛋白霜入面包住少少香滑云呢拿酱,上面有块有少少痴牙嘅杏仁脆片,伴碟有榛子。一打烂个蛋白霜,入面嘅好薄身嘅云呢拿酱就流哂出黎,好滑溜而甜度适中。呢款甜品又脆又滑溜,味道唔错。

Floating Island Caramel / Tonka / Hazelnuts 蛋白霜 焦糖 / 东加豆 / 榛子
0 浏览
0 赞好
0 留言


Baklava 
Honey / Nuts / Dried Fruits
果仁酥饼
蜂蜜 / 果仁 / 乾果

Baklava Honey / Nuts / Dried Fruits 果仁酥饼 蜂蜜 / 果仁 / 乾果
0 浏览
0 赞好
0 留言


Baklava Honey / Nuts / Dried Fruits 果仁酥饼 蜂蜜 / 果仁 / 乾果
0 浏览
0 赞好
0 留言


呢款果仁酥饼用左个简约嘅玻璃兜装住,卖相几靓。味道方面,我锺意佢够多层次,入面有三层超薄脆酥片,最下底有一层海绵蛋糕,中间夹住坚果同乾果,再加上完全唔腻嘅香滑忌廉同超滑嘅蜂蜜雪糕,多重口感同味道,好正。呢个甜品就系我expect嘅质素啦


Baklava Honey / Nuts / Dried Fruits 果仁酥饼 蜂蜜 / 果仁 / 乾果
0 浏览
0 赞好
0 留言


喺上甜品嘅时间,服务员同时送上一个祝我哋特别日子快乐既朱古力香蕉蛋糕,仲主动帮我哋影相。

朱古力香蕉蛋糕
0 浏览
0 赞好
0 留言


呢个赠送嘅朱古力香蕉蛋糕真系不得了,超级好味道
。一切开已经见到唔同层次,外面系香滑朱古力外皮,包住同样香滑嘅朱古力慕丝同香蕉夹心,最正系下底嘅脆饼底。食落又脆又滑,朱古力味香浓而带微微香蕉味。份量仲要好大件,一人一半简直系大大大满足!

朱古力香蕉蛋糕
0 浏览
0 赞好
0 留言

最後仲有Petit Four。Petit Four系伯爵茶法式小蛋糕配朱古力挞。法式小蛋糕系暖嘅,食落外脆内软,有淡淡既伯爵茶味道,虽然个人觉得Amber既Petit Four法式小蛋糕更加香脆松软
。朱古力挞又系暖嘅,系软心架,一啖咬落去入面既香滑朱古力酱即刻爆出黎,挞饼系正常。下面其实仲有唔少碎可可,我试左少少都食得落口。
Petit Four
0 浏览
0 赞好
0 留言

Petit Four
0 浏览
0 赞好
0 留言


食完呢餐饭都好饱。作爲一间五星酒店同米芝莲餐厅,服务当然无可挑剔,有一位女服务员主力照顾我地,会仔细介绍餐牌同上菜时既每一道菜,会关心你坐得舒唔舒服,帮你清下枱上嘅面包屑等等。成餐饭食左个半钟,唔会太赶或太慢。如果可以reserve到海景枱会更加好!

价钱同我早排去既Amber差唔多(四道菜$778另加一),不过呢度多一道菜而Amber包餐饮,同埋Amber既餐前小食同Petit Four都丰富d,但系整体而言,个人觉得Amber野食好食d(除左甜品
,不过Amber有两道菜我地加钱升级左。如果仔细d做个比较:

面包篮 Petrus 胜
餐前小食 Amber 胜
前菜 Amber 胜
主菜  Amber 胜
甜品 Petrus 胜
Petit Four  Amber 胜
服务 Amber 稍胜
餐厅环境  Petrus 胜
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2021-07-02
用餐途径
堂食
人均消费
$866 (午餐)
推介美食
Slow Cooked Egg Salmon / Asparagus / Lemon Zest 慢煮蛋 三文鱼 / 芦笋 / 柠檬皮
Slow Cooked Egg Salmon / Asparagus / Lemon Zest 慢煮蛋 三文鱼 / 芦笋 / 柠檬皮
Floating Island Caramel / Tonka / Hazelnuts 蛋白霜 焦糖 / 东加豆 / 榛子
Floating Island Caramel / Tonka / Hazelnuts 蛋白霜 焦糖 / 东加豆 / 榛子
Floating Island Caramel / Tonka / Hazelnuts 蛋白霜 焦糖 / 东加豆 / 榛子
Baklava Honey / Nuts / Dried Fruits 果仁酥饼 蜂蜜 / 果仁 / 乾果
Baklava Honey / Nuts / Dried Fruits 果仁酥饼 蜂蜜 / 果仁 / 乾果
Baklava Honey / Nuts / Dried Fruits 果仁酥饼 蜂蜜 / 果仁 / 乾果
朱古力香蕉蛋糕
朱古力香蕉蛋糕
Petit Four
Petit Four
  • Baklava Honey / Nuts / Dried Fruits
等级4
181
0
2021-06-08 1757 浏览
绝对系货真价实,贵得嚟真材实料,水准超然!不过因为疫情餐厅10:00就关门,所以如果要成full course就会好赶,记得如果要食多过5道餸就要六点嚟到开始点餐。环境冇得弹,全海景,冇遮挡可以平食,亦都可以贵食,不过就算食五道菜其实都10分10分10分抵。至於如果食三道菜,正常男人亦都可以食得饱!超精致,好食嘅前菜D饱系可以令你一个食完再接一个,所以我话就算食三道菜如果你系一个爱面包人,食包都可以食饱你!值得提佢嘅wine pairing佢哋品酒师真系每一日都会提供唔同嘅酒去配就算系一样嘅菜式,感受到佢哋人性化嘅品酒服务!而且佢哋拣嘅酒,亦都唔系咁容易喺出边饮到!例如其中一支红酒就系中国云南出产嘅一个世界都出名嘅酒庄!我上网睇都真系要2000几$3000一支!虽然要$680 两杯,不过亦都真系好以见识新嘢!头盘同主菜虽然唔系大portion, 不过味道超丰富,好食,打咭已经嬴晒!甜品我要左芝士蛋糕,佢个芝士蛋糕真系唔同出边嘅芝士蛋糕!系可以俾你有一个完完全全嘅惊喜!总之佢唔系一个普通冻冰冰嘅芝士蛋糕!记得要配咖啡或者茶!总结。CP :极高环境:绝对唔系简单装修!豪华而隆重!典雅亦不失
更多
绝对系货真价实,贵得嚟真材实料,水准超然!
不过因为疫情餐厅10:00就关门,所以如果要成full course就会好赶,记得如果要食多过5道餸就要六点嚟到开始点餐。
49 浏览
0 赞好
0 留言
环境冇得弹,全海景,冇遮挡
58 浏览
0 赞好
0 留言
可以平食,亦都可以贵食,不过就算食五道菜其实都10分10分10分抵。至於如果食三道菜,正常男人亦都可以食得饱!
22 浏览
0 赞好
0 留言
25 浏览
0 赞好
0 留言
21 浏览
0 赞好
0 留言
超精致,好食嘅前菜
13 浏览
0 赞好
0 留言
D饱系可以令你一个食完再接一个,所以我话就算食三道菜如果你系一个爱面包人,食包都可以食饱你!
12 浏览
0 赞好
0 留言
11 浏览
0 赞好
0 留言
值得提佢嘅wine pairing佢哋品酒师真系每一日都会提供唔同嘅酒去配就算系一样嘅菜式,感受到佢哋人性化嘅品酒服务!而且佢哋拣嘅酒,亦都唔系咁容易喺出边饮到!例如其中一支红酒就系中国云南出产嘅一个世界都出名嘅酒庄!我上网睇都真系要2000几$3000一支!虽然要$680 两杯,不过亦都真系好以见识新嘢!
10 浏览
0 赞好
0 留言
8 浏览
0 赞好
0 留言
9 浏览
0 赞好
0 留言
头盘同主菜虽然唔系大portion, 不过味道超丰富,好食,打咭已经嬴晒!
6 浏览
0 赞好
0 留言
甜品我要左芝士蛋糕,佢个芝士蛋糕真系唔同出边嘅芝士蛋糕!系可以俾你有一个完完全全嘅惊喜!总之佢唔系一个普通冻冰冰嘅芝士蛋糕!记得要配咖啡或者茶!
总结。

CP :极高
环境:绝对唔系简单装修!豪华而隆重!典雅亦不失优雅!
服务:超级好
价钱:好多出边嘅所谓高级餐厅,什麽5星星,咪知莲,闲闲哋都唔止呢个价!以服务水平,环境,食物质素,咁嘅价钱绝对超值!
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2021-05-20
用餐途径
堂食
人均消费
$1800 (晚餐)
庆祝纪念
生日
等级4
380
0
2021-06-04 1217 浏览
I saw their dish "King Crab" on their facebook and was immediately drawn by it, especially since some of my golden circle points were going to expire soon. Their service was really impeccable. When they introduced their menu, they definitely remarked I made an inquiry of the King Crab and asked whether this is a must try for me. It is definitely these small things that make you want to revisit a restaurant.Although they didn't have my favorite croissant, I was still impressed by their bread, esp
更多
I saw their dish "King Crab" on their facebook and was immediately drawn by it, especially since some of my golden circle points were going to expire soon. Their service was really impeccable. When they introduced their menu, they definitely remarked I made an inquiry of the King Crab and asked whether this is a must try for me. It is definitely these small things that make you want to revisit a restaurant.
26 浏览
0 赞好
0 留言
254 浏览
0 赞好
0 留言
18 浏览
0 赞好
0 留言
Although they didn't have my favorite croissant, I was still impressed by their bread, especially the baguette. It is actually my least favorite bread but their baguette here was just crunchy enough without being too hard.
Amuse Bouche
15 浏览
0 赞好
0 留言
The amuse bouche was already quite lovely. The salmon wrapped with the oyster leaves gave a feeling you are enjoying your first course of seafood already. It totally matched their serving dish like a rock garden.
Amuse Bouche
13 浏览
0 赞好
0 留言
Their other grape and green pea amuse bouche was also really refreshing.
King Crab
14 浏览
0 赞好
0 留言
The king crab game. It was a stunner both in terms of flavor and plating. The green pea and herbs were arranged just like a spring garden. The amount of herbs was just right making it look aesthetically pleasing without overpowering the king crab. The king crab itself glazed with consomme and tasted heavenly with the fragrance of the herbs.
Abalone
13 浏览
0 赞好
0 留言
Despite I loved the Red Prawn a lot, I also wanted to try something new and had the Abalone. The abalone was really tender and had a smoky flavor to it.  They also used the cauliflower to make both the puree and couscous given the dish a different texture with every bite despite the same ingredient.
John Dory
12 浏览
0 赞好
0 留言

I wasn't able to decided which fish I wanted. They stated the turbot is on the softer side while the john dory was firmer so I went with John Dory. Despite it was good, the spotlight of this dish was somehow  stolen by the Chawunmushi. The sweetness of the vegetables on top matched with its savoriness so well.
Bone Marrow
17 浏览
0 赞好
0 留言
I was so surprised when they suddenly put the "candle" on my table. They stated it is actually the bone marrow and it will gradually melt to mix with the seasoning at the base, which is for the Beef.  So innovative of them.
Beef
19 浏览
0 赞好
0 留言

The beef was really juicy and tender. Despite its thickness, it was not rare in the middle and the seasoning definitely made the beef more aromatic.
13 浏览
0 赞好
0 留言
They also expected we cannot finish all the seasoning so they added a crumpet for us to enjoy the rest of the seasoning.
Strawberry
10 浏览
0 赞好
0 留言
Strawberry
11 浏览
0 赞好
0 留言
I ordered the Strawberry and it did not disappoint. Basically besides the lining cream outside, the inside was fully of strawberries. Their ice-cream was also served separately with a rich strawberry sauce. It was almost like 2 desserts instead of 1.
Petit Four
14 浏览
0 赞好
0 留言
10 浏览
0 赞好
0 留言
The coffee chocolate was definitely my favorite and a decaffeinated cappuccino was a nice way to conclude the dinner.
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2021-05-30
用餐途径
堂食
人均消费
$1900 (晚餐)
推介美食
King Crab
Abalone
John Dory
Beef
Strawberry
Strawberry
等级4
117
0
位於港岛香格里拉酒店56楼顶楼的珀翠餐厅,暂时是笔者吃过的法国菜中,最喜欢的一间。不论是餐厅环境、居高临下的海景、服务,以及食物质素,可谓无可挑剔。我们二人都点了Three-Course Meal,包括头盘、主菜及甜品。(不得不提,面包及餐前小食 — 巴马芝士黑松露忌廉泡芙都超好吃!)头盘:🦆 馅饼 — 鸭/ 肝酱/ 苹果✨Chef预先混合鸭肉、鹅肉、牛肉等等,再做成酥皮馅饼,放进焗炉烤制,然後切片冷冻,口感及味道丰富;碟上搭配清新轻盈的苹果、薯仔、可食用的花,增添鲜明及活泼感之余,更平衡馅饼的肉腻感。🦀 螃蟹 — 椰菜花/ 清汤/ 咖哩✨清汤融入淡淡的咖喱香,配上鲜甜的螃蟹肉,口感湿润细致,十分开胃。主菜:🦞 龙虾 — 意大利面/ 青口/ 番茜✨ 富有光泽的绵密青口泡沫下是有嚼劲的意大利面,散发出海鲜香;面下尽是爽口鲜甜的龙虾肉,份量极多,每一口都是奢华的味道。🐃 牛肉 — 面颊/ 大蒽/ 蘑菇✨经过36小时慢煮的牛肉面颊非常软稔,入口即融,伴以浓汁、大葱及炒香的蘑菇,替整道菜增加饱满感和口感,蘸着带点咸香的芝士酱吃,使人欲罢不能。甜品:🍞 牛油面包 — 杏桃/ 布甸/ 雪糕🧀 手工
更多
位於港岛香格里拉酒店56楼顶楼的珀翠餐厅,暂时是笔者吃过的法国菜中,最喜欢的一间。不论是餐厅环境、居高临下的海景、服务,以及食物质素,可谓无可挑剔。
20 浏览
0 赞好
0 留言

我们二人都点了Three-Course Meal,包括头盘、主菜及甜品


(不得不提,面包及餐前小食 — 巴马芝士黑松露忌廉泡芙都超好吃!)
15 浏览
0 赞好
0 留言
21 浏览
0 赞好
0 留言



头盘:
🦆 馅饼 — 鸭/ 肝酱/ 苹果
17 浏览
0 赞好
0 留言
39 浏览
0 赞好
0 留言

Chef预先混合鸭肉、鹅肉、牛肉等等,再做成酥皮馅饼,放进焗炉烤制,然後切片冷冻,口感及味道丰富;碟上搭配清新轻盈的苹果、薯仔、可食用的花,增添鲜明及活泼感之余,更平衡馅饼的肉腻感。


🦀 螃蟹 — 椰菜花/ 清汤/ 咖哩
17 浏览
0 赞好
0 留言

✨清汤融入淡淡的咖喱香,配上鲜甜的螃蟹肉,口感湿润细致,十分开胃。


主菜:
🦞 龙虾 — 意大利面/ 青口/ 番茜
11 浏览
0 赞好
0 留言

✨ 富有光泽的绵密青口泡沫下是有嚼劲的意大利面,散发出海鲜香;面下尽是爽口鲜甜的龙虾肉,份量极多,每一口都是奢华的味道。


🐃 牛肉 — 面颊/ 大蒽/ 蘑菇
11 浏览
0 赞好
0 留言

✨经过36小时慢煮的牛肉面颊非常软稔,入口即融,伴以浓汁、大葱及炒香的蘑菇,替整道菜增加饱满感和口感,蘸着带点咸香的芝士酱吃,使人欲罢不能。


甜品
🍞 牛油面包 — 杏桃/ 布甸/ 雪糕
4 浏览
0 赞好
0 留言

🧀 手工芝士 — 法国/ 长法包/ 乾果
两款甜品表现较一般。


餐後小食是柠檬味玛德莲蛋糕及朱古力挞,但忘记了拍照😅。
6 浏览
0 赞好
0 留言
8 浏览
0 赞好
0 留言
总结(5分满分)
餐厅环境🖼🖼🖼🖼🖼
餐厅服务🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻
食物卖相🌸🌸🌸🌸🌸
味道质素👅👅👅👅👅
整体价钱💸💸💸💸
性价比值⚖️⚖️⚖️⚖️
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2021-03-08
用餐途径
堂食
人均消费
$800
等级4
144
0
2021-04-08 3193 浏览
港岛香格里拉酒店56/F顶层的米芝莲一星🌟法国菜fine dining餐厅🍴,有着法式宫廷装修、全落地玻璃对着维港美景、五星级服务,加上由新任星级行政总厨Uwe主理👨🏻‍🍳,餐牌上的食物充满惊喜,难怪一直大获好评🥰3-course lunch ($688)▫️Appetiser: Pate en Croute▫️Add-on: Spanish Red Prawn (+$488)▫️Main: Lobster Pasta / Beef Cheek▫️Dessert: Oreo餐前的法式面包蓝松软高质不用置疑🥖,午市套餐还附送的餐前小食「芝士泡芙」味道惊喜,芝士刨丝铺满泡芙上,内里则酿着热熔流心芝士🧀,一口size令人吃得非常满足💖!前菜「鸭肝馅饼」摆盘美艳,馅饼酿入鸭肝、肝酱和开心果🦆,再有清新的苹果片、提子、啫喱和带酸的莓酱伴碟减腻🍎🍇,菜式能满足味觉和视觉享受之余,充满着春日气息🌱到最精彩的主菜部份🍴,加钱点了Chef Uwe的招牌菜「西班牙红虾🦐」❤️❤️,主厨以往开设的餐厅中大获好评的菜式竟有机会再次嚐到😊比手板大的巨型西班牙红虾,以粟米饲养🌽出来肉质超正!虾头先以炭烤,一上桌已闻到炭香,虾
更多
港岛香格里拉酒店56/F顶层的米芝莲一星🌟法国菜fine dining餐厅🍴,有着法式宫廷装修、全落地玻璃对着维港美景、五星级服务,加上由新任星级行政总厨Uwe主理👨🏻‍🍳,餐牌上的食物充满惊喜,难怪一直大获好评🥰
104 浏览
0 赞好
0 留言
23 浏览
0 赞好
0 留言


3-course lunch ($688)
▫️Appetiser: Pate en Croute
▫️Add-on: Spanish Red Prawn (+$488)
▫️Main: Lobster Pasta / Beef Cheek
▫️Dessert: Oreo


餐前的法式面包蓝松软高质不用置疑🥖,午市套餐还附送的餐前小食「芝士泡芙」味道惊喜,芝士刨丝铺满泡芙上,内里则酿着热熔流心芝士🧀,一口size令人吃得非常满足💖!
17 浏览
0 赞好
0 留言
14 浏览
0 赞好
0 留言


前菜「鸭肝馅饼」摆盘美艳,馅饼酿入鸭肝、肝酱和开心果🦆,再有清新的苹果片、提子、啫喱和带酸的莓酱伴碟减腻🍎🍇,菜式能满足味觉和视觉享受之余,充满着春日气息🌱
50 浏览
0 赞好
0 留言
97 浏览
0 赞好
0 留言


到最精彩的主菜部份🍴,加钱点了Chef Uwe的招牌菜「西班牙红虾🦐」❤️❤️,主厨以往开设的餐厅中大获好评的菜式竟有机会再次嚐到😊比手板大的巨型西班牙红虾,以粟米饲养🌽出来肉质超正!虾头先以炭烤,一上桌已闻到炭香,虾身保留半生熟刺身,肥美弹牙🥰,随菜式附上炭烤面包,吃完虾身便可倒出虾头内的虾膏虾汁,醮炭烤面包吃味道非常惊喜🤩✨
21 浏览
0 赞好
0 留言
11 浏览
0 赞好
0 留言


吃到这里已开始觉饱,再来main course「龙虾意粉🍝」弹牙又多龙虾肉🦞,配上青色绵密的青口泡沫酱💚,带点柠汁提鲜🍋,味道清新有春日感觉🌱
7 浏览
0 赞好
0 留言


同行家人拣选的主菜「牛面颊」用慢煮36小时的制法令肉质吃起来软稔,配上充满咸香的芝士酱汁,想不到味道如此匹配,反而起到减腻作用😋
8 浏览
0 赞好
0 留言


午餐甜品「Oreo曲奇」最适合朱古力控,朱古力crumble和雪糕做底层,服务员再即席在顶层加上大量朱古力mousse,香浓与邪恶度完全成正比😋😈随餐饮附上的petit fours也是高质的甜点,有松软madeleine蛋糕和微热的流心朱古力挞❤️
9 浏览
1 赞好
0 留言
8 浏览
0 赞好
0 留言


酒店级米芝莲一星餐厅🌟以非离地的收费,提供如此精彩的食物水准、五星级服务、可饱览维港的美景,每一道菜式都充满惊喜,这一餐很赞😍👍🏻
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
用餐时段
午餐
等级2
29
0
2021-07-16 0 浏览
you won't be let down with the quality of food and service at the Petrus. The waiter is very attentive and nice. Food is very good, especially the bread (i had no choice but to take it away in the end). It would be a disservice to bin it. With my huge appetite (always ), i thought those fine-dining wouldnt fill up which was proved wrong. I was very full and pleased with every dish and the service. The environment is cozy and warm so will definitely go back.
更多
you won't be let down with the quality of food and service at the Petrus. The waiter is very attentive and nice. Food is very good, especially the bread (i had no choice but to take it away in the end). It would be a disservice to bin it. With my huge appetite (always ), i thought those fine-dining wouldnt fill up which was proved wrong. I was very full and pleased with every dish and the service. The environment is cozy and warm so will definitely go back.
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级3
95
0
2021-07-07 0 浏览
你Island Shangri-la staycation, 早餐可以选择上嚟Restaurant Petrus食上面buffet早餐,或者落7楼Cafe食full buffet早餐,除咗我哋选择左上嚟零零fine dining餐厅感受一下嗰份luxury。Main course其实都有七款选择,总有一款啱你,早餐我都几锺意食饭,所以我自己就拣咗一食,另外一份就叫咗pancake。Semi-buffet嗰部份,就有ham,水果,同埋好多唔同嘅pastry。佢哋啲pastry非常吸引,尤其系个blueberry muffin,做得好好,又唔会好甜,好适合小朋友食。似一个日式 main course,三文鱼有少少overcooked, 感觉唔系10分出色。但系个pancake就10分加分, pancake非常松软,做得好好味,值得一赞。其实我哋之前一日嘅早餐落咗7楼食,选择非常之多,亦都好味嘅,但系如果大家只系得壹日,我建议大家可以选择上嚟呢度食,因为坐得好舒服,又安静,个景观亦都一流。
更多
你Island Shangri-la staycation, 早餐可以选择上嚟Restaurant Petrus食上面buffet早餐,或者落7楼Cafe食full buffet早餐,除咗我哋选择左上嚟零零fine dining餐厅感受一下嗰份luxury。
Main course其实都有七款选择,总有一款啱你,早餐我都几锺意食饭,所以我自己就拣咗一食,另外一份就叫咗pancake。Semi-buffet嗰部份,就有ham,水果,同埋好多唔同嘅pastry。佢哋啲pastry非常吸引,尤其系个blueberry muffin,做得好好,又唔会好甜,好适合小朋友食。
似一个日式 main course,三文鱼有少少overcooked, 感觉唔系10分出色。但系个pancake就10分加分, pancake非常松软,做得好好味,值得一赞。其实我哋之前一日嘅早餐落咗7楼食,选择非常之多,亦都好味嘅,但系如果大家只系得壹日,我建议大家可以选择上嚟呢度食,因为坐得好舒服,又安静,个景观亦都一流。
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2021-07-01
等候时间
10 分钟 (堂食)
用餐时段
早餐
等级2
6
0
2021-07-02 144 浏览
已经唔记得第几次黎呢间餐厅食饭,转咗新嘅menu,所以又嚟食多一次。试过唔同既米芝莲餐厅,有时meun入面既野食唔系甘岩食,又或者食牛一定要加钱,重系要加好多钱果种,有啲觉得唔抵既感觉。而Petrus一直都无令我失望,meun入面选择既款式几多,要加钱既菜式都系合理。今次叫左三道菜 ($1,288) 🥖面包 Bread ~ 面包一上枱已经闻到香味,又松又软既面包配上牛油 🥧前菜小食 Amuse bouche仿石头三文鱼· 青豆挞· 白朱古力鹅肝挞 ~ 依次序由淡至浓味食。仿石头三文鱼,由蛋黄酱整成既云石面,加上Oyster leaf,醮上柚子松露汁,食落好特别。青豆挞够清新。白朱古力鹅肝挞好浓果,留到最後食系最适合不过。 前菜 Starter 🦀 挪威皇帝蟹· 珍珠面· 茄子· 莎莎青酱 Norwegian King Crab· Fregola Sarda· Eggplant· Salsa Verde ~ 卖相非常吸引,艺术品一样上枱,靓到唔舍得食。皇帝蟹脚好鲜味,珍珠面加上茄子同蟹肉沙律食落好清新,加上食用花,食落有种薄荷既味道。 🥩 小牛肉· 海胆· 蚬壳粉· 小牛胸腺 Veal·
更多
已经唔记得第几次黎呢间餐厅食饭,转咗新嘅menu,所以又嚟食多一次。试过唔同既米芝莲餐厅,有时meun入面既野食唔系甘岩食,又或者食牛一定要加钱,重系要加好多钱果种,有啲觉得唔抵既感觉。而Petrus一直都无令我失望,meun入面选择既款式几多,要加钱既菜式都系合理。今次叫左三道菜 ($1,288)

🥖面包 Bread ~ 面包一上枱已经闻到香味,又松又软既面包配上牛油

🥧前菜小食 Amuse bouche
仿石头三文鱼· 青豆挞· 白朱古力鹅肝挞 ~ 依次序由淡至浓味食。仿石头三文鱼,由蛋黄酱整成既云石面,加上Oyster leaf,醮上柚子松露汁,食落好特别。青豆挞够清新。白朱古力鹅肝挞好浓果,留到最後食系最适合不过。

前菜 Starter
🦀 挪威皇帝蟹· 珍珠面· 茄子· 莎莎青酱 Norwegian King Crab· Fregola Sarda· Eggplant· Salsa Verde ~ 卖相非常吸引,艺术品一样上枱,靓到唔舍得食。皇帝蟹脚好鲜味,珍珠面加上茄子同蟹肉沙律食落好清新,加上食用花,食落有种薄荷既味道。

🥩 小牛肉· 海胆· 蚬壳粉· 小牛胸腺 Veal· Sea Urchin· Conchiglioni· Sweetbread ~ 牛肉好鲜嫩,蚬壳粉包住小牛胸腺,海胆系 parmesan cheese中间,几好食。

主菜 Main
🦞 蓝龙虾· 云吞· 菠菜· 松露汁 Blue lobster· Ravioli· Spinach· Truffle jus (+$188) ~ 原条烧龙虾尾,配上虾膏同松露汁好好食。用原只蟹钳整成嘅菠菜云吞,配上龙虾泡沫,好浓既龙虾味。

甜品 Dessert
🍓意大利士多啤梨· 瑞士蛋白霜· 番茄· 龙簥 Italian Strawberry· Swiss Meringue· Tomatoes· Tarragon ~ 造型好别致既甜品,士多啤梨番茄雪芭加上脆口既蛋白霜,蕃茄造型士多啤梨蕃茄mousse,配上蕃茄士多啤梨酱,食落唔会太甜,又有淡淡士多啤梨同蕃茄味,好少食到以蔬果造既甜品

🍰 圣安娜蛋糕· 焦糖· 泡芙· 松露 Saint Honore· Caramel· Pastry Choux· Truffles ~ 食落好creamy,忌廉好滑,饼底几脆。

🍫 玛德莲·可丽露· 咖啡朱古力· 黑加仑子软糖 Madeline· Canele· Coffee chocolate· Blackcurrant Jerry ~ 玛德莲同可丽露系法国传统甜品,印象中上一次食晚饭都有,唔多介绍, 咖啡味朱古力好浓咖啡味,自家制黑加仑子软糖几好食。
面包
2 浏览
1 赞好
0 留言
前菜小食 Amuse bouche
7 浏览
0 赞好
0 留言
9 浏览
0 赞好
0 留言
挪威皇帝蟹· 珍珠面· 茄子· 莎莎青酱 Norwegian King Crab· Fregola Sarda· Eggplant· Salsa Verde
8 浏览
0 赞好
0 留言
挪威皇帝蟹· 珍珠面· 茄子· 莎莎青酱 Norwegian King Crab· Fregola Sarda· Eggplant· Salsa Verde
9 浏览
0 赞好
0 留言
小牛肉· 海胆· 蚬壳粉· 小牛胸腺 Veal· Sea Urchin· Conchiglioni· Sweetbread
4 浏览
0 赞好
0 留言
意大利士多啤梨· 瑞士蛋白霜· 番茄· 龙簥 Italian Strawberry· Swiss Meringue· Tomatoes· Tarragon
17 浏览
0 赞好
0 留言
圣安娜蛋糕· 焦糖· 泡芙· 松露 Saint Honore· Caramel· Pastry Choux· Truffles
11 浏览
0 赞好
0 留言
玛德莲·可丽露· 咖啡朱古力· 黑加仑子软糖 Madeline· Canele· Coffee chocolate· Blackcurrant Jelly
36 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2021-07-01
用餐途径
堂食
人均消费
$1600 (晚餐)
推介美食
面包
前菜小食 Amuse bouche
挪威皇帝蟹· 珍珠面· 茄子· 莎莎青酱 Norwegian King Crab· Fregola Sarda· Eggplant· Salsa Verde
挪威皇帝蟹· 珍珠面· 茄子· 莎莎青酱 Norwegian King Crab· Fregola Sarda· Eggplant· Salsa Verde
小牛肉· 海胆· 蚬壳粉· 小牛胸腺 Veal· Sea Urchin· Conchiglioni· Sweetbread
意大利士多啤梨· 瑞士蛋白霜· 番茄· 龙簥 Italian Strawberry· Swiss Meringue· Tomatoes· Tarragon
圣安娜蛋糕· 焦糖· 泡芙· 松露 Saint Honore· Caramel· Pastry Choux· Truffles
玛德莲·可丽露· 咖啡朱古力· 黑加仑子软糖 Madeline· Canele· Coffee chocolate· Blackcurrant Jelly
等级2
11
0
早已久仰这间餐厅大名,适逢有事庆祝而预约了位子。不止於餐厅,酒店本身也是走西方宫廷的风格,因此里里外外都非常华丽。而且一走进餐厅,立刻就看到居高临下的维港风光。虽然预约不到窗边位,但是提高一级的餐桌摆位设计,亦能欣赏到窗外风光。景色怡人但很快就将目光移回餐桌上,因为精致摆盘的餐点吸引眼球(详见附图)。一道道菜送上枱,独特的餐点体验,也让人大开眼界。服务方面一丝不苟,从入门口开始就无微不至。无论是为随身行李的摆放,点餐时的讲解以及介绍,送餐时的用餐建议,餐点与餐点之间的清理...等,都达到无可挑剔的程度。味道因各人口味不同,而不作详述。(详见附图)
更多
早已久仰这间餐厅大名,适逢有事庆祝而预约了位子。
不止於餐厅,酒店本身也是走西方宫廷的风格,因此里里外外都非常华丽。而且一走进餐厅,立刻就看到居高临下的维港风光。虽然预约不到窗边位,但是提高一级的餐桌摆位设计,亦能欣赏到窗外风光。
景色怡人但很快就将目光移回餐桌上,因为精致摆盘的餐点吸引眼球(详见附图)。一道道菜送上枱,独特的餐点体验,也让人大开眼界。
服务方面一丝不苟,从入门口开始就无微不至。无论是为随身行李的摆放,点餐时的讲解以及介绍,送餐时的用餐建议,餐点与餐点之间的清理...等,都达到无可挑剔的程度。
味道因各人口味不同,而不作详述。(详见附图)
面包篮
1 浏览
0 赞好
0 留言
餐前小吃
2 浏览
0 赞好
0 留言
Tarbouriech Oyster
1 浏览
0 赞好
0 留言
Caillette
4 浏览
0 赞好
0 留言
Red Prawn
4 浏览
0 赞好
0 留言
Ocean Trout
4 浏览
0 赞好
0 留言
Beef
4 浏览
0 赞好
0 留言
Veal Cheek
5 浏览
0 赞好
0 留言
Soufflé
5 浏览
0 赞好
0 留言
Floating Island
4 浏览
0 赞好
0 留言
3 浏览
0 赞好
0 留言
1 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2021-06-13
用餐途径
堂食
人均消费
$1200 (午餐)
庆祝纪念
纪念日
用餐优惠
信用卡优惠
推介美食
面包篮
餐前小吃
Tarbouriech Oyster
Caillette
Red Prawn
Ocean Trout
Beef
Veal Cheek
Soufflé
Floating Island
  • Chocolate souffle
等级4
224
0
2021-06-22 82 浏览
𝔸𝕕𝕞𝕚𝕣𝕒𝕝𝕥𝕪 • ℝ𝕖𝕤𝕥𝕒𝕦𝕣𝕒𝕟𝕥 ℙ𝕖𝕥𝕣𝕦𝕤⚜️📍𝟝𝟞/𝔽, 𝕀𝕤𝕝𝕒𝕟𝕕 𝕊𝕙𝕒𝕟𝕘𝕣𝕚-𝕃𝕒 ℍ𝕠𝕟𝕘 𝕂𝕠𝕟𝕘, ℙ𝕙𝕣𝕒𝕤𝕖 𝟚,ℙ𝕒𝕔𝕚𝕗𝕚𝕔 ℙ𝕝𝕒𝕔𝕖, 𝟠𝟠 ℚ𝕦𝕖𝕖𝕟𝕤𝕨𝕒𝕪, 𝔸𝕕𝕞𝕚𝕣𝕒𝕝𝕥𝕪⭐️𝕄𝕚𝕔𝕙𝕖𝕝𝕚𝕟 𝔾𝕦𝕚𝕕𝕖 ℍ𝕠𝕟𝕘 𝕂𝕠𝕟𝕘 𝟚𝟘𝟚1➰🔹𝟹-𝚌𝚘𝚞𝚛𝚜𝚎 𝚕𝚞𝚗𝚌𝚑 $𝟼𝟾𝟾▪️𝙱𝚛𝚎𝚊𝚍 𝙱𝚊𝚜𝚔𝚎𝚝 & 𝙰𝚖𝚞𝚜𝚎 𝙱𝚘𝚞𝚌𝚑𝚎 🥨𝐻𝑖𝑔ℎ𝑒𝑠𝑡 𝑟𝑎𝑡𝑖𝑛𝑔 𝑓𝑜𝑟 𝑡ℎ𝑒 ℎ𝑜𝑡 & 𝑐𝑟𝑖𝑠𝑝𝑦 𝑏𝑟𝑒𝑎𝑑 𝑏𝑎𝑠𝑘𝑒𝑡𝑠 (𝑙𝑜𝑣𝑒 𝑝𝑟𝑒𝑡𝑧𝑒𝑙 & 𝑏𝑢𝑡𝑡𝑒𝑟 𝑏𝑢𝑛), 𝑜𝑛𝑒-𝑏𝑖𝑡𝑒 𝑠𝑖𝑧𝑒 𝑇𝑟𝑢𝑓𝑓𝑙𝑒 𝑀𝑖𝑚𝑜𝑙𝑒𝑡𝑡𝑒 𝐶ℎ𝑜𝑢𝑥 𝑡𝑟𝑢𝑙𝑦 𝑒𝑥𝑝𝑙𝑜𝑑𝑒𝑑 𝑐ℎ𝑒𝑒𝑠𝑒 & 𝑡𝑟𝑢𝑓𝑓𝑙𝑒 𝑖𝑛 𝑦𝑜𝑢𝑟 𝑚𝑜𝑢𝑡ℎ!🔸𝚁𝚊𝚋𝚋𝚒𝚝 𝚃𝚎𝚛𝚛𝚒𝚗𝚎/ 𝙵𝚘𝚒𝚎 𝙶𝚛𝚊𝚜/ 𝙰𝚙𝚙𝚕𝚎 🦆🔸𝙲𝚛𝚊𝚋 𝚈𝚘𝚐𝚑𝚞𝚛𝚝/ 𝙼𝚒𝚗𝚝/ 𝚀𝚞𝚒𝚗𝚘𝚊🦀𝑅𝑎𝑏𝑏𝑖𝑡 𝑥 𝑓𝑜𝑖𝑒 𝑔𝑟𝑎𝑠 𝑡𝑒𝑟𝑟𝑎𝑖𝑛, 𝑤𝑟𝑎𝑝𝑝𝑒𝑑 𝑏𝑦 𝑝𝑎𝑟𝑚𝑎 ℎ𝑎𝑚, 𝑡𝑎𝑠𝑡𝑒𝑑 𝑠𝑜 𝑏𝑎𝑙𝑎𝑛𝑐𝑒𝑑 𝑤/ 𝑐𝑎𝑟𝑎𝑚𝑒𝑙𝑖
更多
𝔸𝕕𝕞𝕚𝕣𝕒𝕝𝕥𝕪 • ℝ𝕖𝕤𝕥𝕒𝕦𝕣𝕒𝕟𝕥 ℙ𝕖𝕥𝕣𝕦𝕤⚜️
📍𝟝𝟞/𝔽, 𝕀𝕤𝕝𝕒𝕟𝕕 𝕊𝕙𝕒𝕟𝕘𝕣𝕚-𝕃𝕒 ℍ𝕠𝕟𝕘 𝕂𝕠𝕟𝕘, ℙ𝕙𝕣𝕒𝕤𝕖 𝟚,ℙ𝕒𝕔𝕚𝕗𝕚𝕔 ℙ𝕝𝕒𝕔𝕖, 𝟠𝟠 ℚ𝕦𝕖𝕖𝕟𝕤𝕨𝕒𝕪, 𝔸𝕕𝕞𝕚𝕣𝕒𝕝𝕥𝕪
⭐️𝕄𝕚𝕔𝕙𝕖𝕝𝕚𝕟 𝔾𝕦𝕚𝕕𝕖 ℍ𝕠𝕟𝕘 𝕂𝕠𝕟𝕘 𝟚𝟘𝟚1
6 浏览
0 赞好
0 留言
6 浏览
0 赞好
0 留言


🔹𝟹-𝚌𝚘𝚞𝚛𝚜𝚎 𝚕𝚞𝚗𝚌𝚑 $𝟼𝟾𝟾
▪️𝙱𝚛𝚎𝚊𝚍 𝙱𝚊𝚜𝚔𝚎𝚝 & 𝙰𝚖𝚞𝚜𝚎 𝙱𝚘𝚞𝚌𝚑𝚎 🥨
𝐻𝑖𝑔ℎ𝑒𝑠𝑡 𝑟𝑎𝑡𝑖𝑛𝑔 𝑓𝑜𝑟 𝑡ℎ𝑒 ℎ𝑜𝑡 & 𝑐𝑟𝑖𝑠𝑝𝑦 𝑏𝑟𝑒𝑎𝑑 𝑏𝑎𝑠𝑘𝑒𝑡𝑠 (𝑙𝑜𝑣𝑒 𝑝𝑟𝑒𝑡𝑧𝑒𝑙 & 𝑏𝑢𝑡𝑡𝑒𝑟 𝑏𝑢𝑛), 𝑜𝑛𝑒-𝑏𝑖𝑡𝑒 𝑠𝑖𝑧𝑒 𝑇𝑟𝑢𝑓𝑓𝑙𝑒 𝑀𝑖𝑚𝑜𝑙𝑒𝑡𝑡𝑒 𝐶ℎ𝑜𝑢𝑥 𝑡𝑟𝑢𝑙𝑦 𝑒𝑥𝑝𝑙𝑜𝑑𝑒𝑑 𝑐ℎ𝑒𝑒𝑠𝑒 & 𝑡𝑟𝑢𝑓𝑓𝑙𝑒 𝑖𝑛 𝑦𝑜𝑢𝑟 𝑚𝑜𝑢𝑡ℎ!
3 浏览
0 赞好
0 留言

🔸𝚁𝚊𝚋𝚋𝚒𝚝 𝚃𝚎𝚛𝚛𝚒𝚗𝚎/ 𝙵𝚘𝚒𝚎 𝙶𝚛𝚊𝚜/ 𝙰𝚙𝚙𝚕𝚎 🦆
🔸𝙲𝚛𝚊𝚋 𝚈𝚘𝚐𝚑𝚞𝚛𝚝/ 𝙼𝚒𝚗𝚝/ 𝚀𝚞𝚒𝚗𝚘𝚊🦀
𝑅𝑎𝑏𝑏𝑖𝑡 𝑥 𝑓𝑜𝑖𝑒 𝑔𝑟𝑎𝑠 𝑡𝑒𝑟𝑟𝑎𝑖𝑛, 𝑤𝑟𝑎𝑝𝑝𝑒𝑑 𝑏𝑦 𝑝𝑎𝑟𝑚𝑎 ℎ𝑎𝑚, 𝑡𝑎𝑠𝑡𝑒𝑑 𝑠𝑜 𝑏𝑎𝑙𝑎𝑛𝑐𝑒𝑑 𝑤/ 𝑐𝑎𝑟𝑎𝑚𝑒𝑙𝑖𝑠𝑒𝑑 𝑎𝑝𝑝𝑙𝑒; 𝐿𝑜𝑎𝑑𝑠 𝑜𝑓 𝑗𝑢𝑖𝑐𝑦 𝑐𝑟𝑎𝑏 𝑚𝑒𝑎𝑡, 𝑟𝑒𝑓𝑟𝑒𝑠ℎ𝑖𝑛𝑔 𝑦𝑜𝑔ℎ𝑢𝑟𝑡 𝑎𝑛𝑑 𝑚𝑖𝑛𝑡 𝑜𝑖𝑙. 𝐵𝑜𝑡ℎ 𝑤𝑒𝑟𝑒 𝑔𝑟𝑒𝑎𝑡~
35 浏览
0 赞好
0 留言
4 浏览
0 赞好
0 留言

🔹 𝙻𝚘𝚋𝚜𝚝𝚎𝚛 🦞
𝙶𝚛𝚎𝚎𝚗 𝙿𝚎𝚊𝚜/ 𝙻𝚎𝚝𝚝𝚞𝚌𝚎/ 𝙲𝚑𝚒𝚌𝚔𝚎𝚗 𝙹𝚞𝚜
🔹𝚅𝚎𝚊𝚕 𝙲𝚑𝚎𝚎𝚔 🐂
𝚅𝚒𝚗 𝙹𝚊𝚞𝚗𝚎/ 𝙰𝚜𝚙𝚊𝚛𝚊𝚐𝚞𝚜/ 𝙼𝚘𝚛𝚎𝚕𝚜
𝑆𝑙𝑜𝑤-𝑐𝑜𝑜𝑘𝑒𝑑 𝑣𝑒𝑎𝑙 𝑐ℎ𝑒𝑒𝑘, 𝑟𝑖𝑐ℎ 𝑖𝑛 𝑚𝑜𝑟𝑒𝑙 𝑠𝑎𝑢𝑐𝑒 & 𝑚𝑒𝑙𝑡𝑖𝑛𝑔𝑙𝑦 𝑡𝑒𝑛𝑑𝑒𝑟 𝑖𝑛 𝑡𝑒𝑥𝑡𝑢𝑟𝑒; 𝑙𝑜𝑏𝑠𝑡𝑒𝑟 𝑛𝑜 𝑤𝑜𝑤 𝑓𝑎𝑐𝑡𝑜𝑟 𝑎𝑡 𝑎𝑙𝑙, 𝑝𝑟𝑏𝑙𝑦 𝑡ℎ𝑒 𝑡𝑎𝑠𝑡𝑒 𝑜𝑓 𝑔𝑟𝑒𝑒𝑛 𝑝𝑒𝑎 & 𝑝𝑜𝑟𝑡𝑖𝑜𝑛 𝑤𝑎𝑠 𝑡𝑖𝑛𝑦.
18 浏览
0 赞好
0 留言
4 浏览
0 赞好
0 留言

▫️𝙱𝚛𝚒𝚘𝚌𝚑𝚎 𝙰𝚙𝚙𝚕𝚎/ 𝙱𝚊𝚔𝚎𝚍/ 𝙱𝚞𝚝𝚝𝚎𝚛𝚜𝚌𝚘𝚝𝚌𝚑 🍞
▫️𝙵𝚕𝚘𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐 𝙸𝚜𝚕𝚊𝚗𝚍 𝙲𝚊𝚛𝚊𝚖𝚎𝚕/ 𝚃𝚘𝚗𝚔𝚊/ 𝙷𝚊𝚣𝚎𝚕𝚗𝚞𝚝 🏝
𝑆𝑢𝑝𝑒𝑟 𝑠𝑎𝑡𝑖𝑠𝑓𝑖𝑒𝑑 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝑡ℎ𝑒 𝑠𝑤𝑒𝑒𝑡𝑠, 𝑡ℎ𝑒 𝑏𝑢𝑡𝑡𝑒𝑟𝑠𝑐𝑟𝑜𝑡𝑐ℎ 𝑏𝑟𝑖𝑜𝑐ℎ𝑒 𝑤/ 𝑣𝑎𝑛𝑖𝑙𝑙𝑎 𝑖𝑐𝑒 𝑐𝑟𝑒𝑎𝑚 𝑤𝑎𝑠 𝑐𝑟𝑖𝑠𝑝𝑦 𝑜𝑛 𝑡ℎ𝑒 𝑜𝑢𝑡𝑠𝑖𝑑𝑒 & 𝑎𝑝𝑝𝑙𝑒 𝑖𝑛 𝑡ℎ𝑒 𝑚𝑖𝑑𝑑𝑙𝑒!
9 浏览
0 赞好
0 留言
4 浏览
0 赞好
0 留言

▪️𝚂𝚘𝚖𝚖𝚎𝚕𝚒𝚎𝚛 𝙿𝚊𝚒𝚛𝚒𝚗𝚐 $𝟾𝟾/𝚐𝚕𝚊𝚜𝚜 🍷
▪️𝙲𝚘𝚏𝚏𝚎𝚎 $𝟽𝟶☕️
▪️𝙿𝚎𝚝𝚒𝚝 𝙵𝚘𝚞𝚛𝚜 (𝐸𝑎𝑟𝑙 𝑔𝑟𝑒𝑦 𝑚𝑎𝑑𝑒𝑙𝑒𝑖𝑛𝑒 & 𝑐ℎ𝑜𝑐𝑜 𝑡𝑎𝑟𝑡)🤎
1 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级1
2
0
2021-06-20 136 浏览
中午在香格里拉56楼的法国餐厅用膳。整体来说是非常满意。面对180度的维景,加上适度的宽躺空间距离,由入座开始已经是进入美妙的乐章。更确切地说由踏出56F的大堂沿走廊遇到的每一位服务员均有礼地示意,已经显示管理到位,没有在细节妥协。我们一家四口均选择了3道菜的午餐,不可以少看份量,因为加上可口的面包篮,完成全个午餐对我来说已经是有少许过饱。食物很好,是朴实的演绎,没有利用花巧的餐具或料理科技来加分,是非常高级水平但未达超班使人很回味的感觉,值得大讃特讃的是餐酒选择,持别是香槟的爱好者,绝对这里是圣殿!入门版的很多难得一见选择使人惊艶,强调建议不可错过!侍酒师当然也提供很多管用意见,例如甜品的山羊芝士,我刻意测试侍酒师$250/杯的推介,很合理的消费便为一个午餐划上完美句号。如果要挑剔些,也许为客人加水时可以每完成一瓶时先问问,是小问题但也是应该改进的地方。
更多
中午在香格里拉56楼的法国餐厅用膳。整体来说是非常满意。面对180度的维景,加上适度的宽躺空间距离,由入座开始已经是进入美妙的乐章。更确切地说由踏出56F的大堂沿走廊遇到的每一位服务员均有礼地示意,已经显示管理到位,没有在细节妥协。我们一家四口均选择了3道菜的午餐,不可以少看份量,因为加上可口的面包篮,完成全个午餐对我来说已经是有少许过饱。食物很好,是朴实的演绎,没有利用花巧的餐具或料理科技来加分,是非常高级水平但未达超班使人很回味的感觉,值得大讃特讃的是餐酒选择,持别是香槟的爱好者,绝对这里是圣殿!
入门版的很多难得一见选择使人惊艶,强调建议不可错过!侍酒师当然也提供很多管用意见,例如甜品的山羊芝士,我刻意测试侍酒师$250/杯的推介,很合理的消费便为一个午餐划上完美句号。如果要挑剔些,也许为客人加水时可以每完成一瓶时先问问,是小问题但也是应该改进的地方。
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2021-06-20
用餐途径
堂食
等级3
44
0
2021-06-01 202 浏览
Have heard amazing comments about Petrus for a while and today I have decided to pay a visit to it.Located in the highest floor of Island Shangri-La hotel, it gives guest the view of the beautiful Victoria HarbourThe place is elegantly and classily decorated. I ordered the four course lunch. The first starter is quite refreshing. The second one has quite a strong taste.The octopus is slightly over cooked and the meat is a bit too hard.The dessert is nice, with subtle flavour but not just sweetne
更多
Have heard amazing comments about Petrus for a while and today I have decided to pay a visit to it.
Located in the highest floor of Island Shangri-La hotel, it gives guest the view of the beautiful Victoria Harbour

The place is elegantly and classily decorated.
19 浏览
0 赞好
0 留言

I ordered the four course lunch.

The first starter is quite refreshing.
10 浏览
0 赞好
0 留言

The second one has quite a strong taste.

7 浏览
0 赞好
0 留言
The octopus is slightly over cooked and the meat is a bit too hard.
15 浏览
0 赞好
0 留言

The dessert is nice, with subtle flavour but not just sweetness.