2022-07-02 291 浏览
地址有少少難搵,依據Google行嘅方法,我足足兜咗兩個圈先至搵到,行到身水身汗又肚餓。見到周遭的客人,很多都叫牛角窩夫,呢個一定咪走雞,至於飲品,真係熱死人即刻要order個冰凍嘅tonic,消消暑。可能係小店關係,舖頭比較細,坐的枱比較擠迫,而且十分嘈,所以客人真係要細細聲哋講嘢啦。如果唔係天氣熱嘅關係,室外有兩張枱,都幾有氣氛。另外,可能當日生意真係比較好,自助餐具的位置,缺少了餐具,要我們向店員提出,他們才把餐具洗乾淨交給我們。Lemonade Espresso tonicElder flower Espresso tonic牛油果羽衣甘藍蕃茄意粉有驚喜雖然意粉真係齋齋地,得幾粒蕃茄,不過佢嘅醬汁,真係做得好好,最後我差唔多將所有醬汁食晒,隻碟係白雪雪好乾淨牛角窩夫牛油果配日式龍蝦沙律其實,現在有很多舖頭都會把牛角酥直接變做窩夫,這個口感十分好,脆卜卜,而且龍蝦沙律亦有龍蝦肉。

如果唔係天氣熱嘅關係,室外有兩張枱,都幾有氣氛。

Lemonade Espresso tonic
Lemonade    Espresso  tonic

Elder flower Espresso tonic
Elder  flower  Espresso  tonic

有驚喜

2022-06-29
Lemonade    Espresso  tonic
2022-06-22 145 浏览
今日要去北角做啲事,出發前又係OpenRice 睇吓有咩好介紹,揾到間餐廳叫“現”,到餐廳時已經過中午,幸好有位,裡面座位大確12個,舒服吾逼,點左一份 Carbonara, 加5蚊upgrade 杯 mocha coffee -- 吾錯。 OpenRice 啲好評吾係假,值得推介 ! 👍
2022-06-22
2022-06-08 132 浏览
大推 漢堡 一切落去 嘩!肉汁係咁噴出黎 好澎湃 仲好大塊又厚 加上配菜 紫洋蔥同蕃茄都好新鮮juicy 好好味☺️牛油果羽衣甘藍蕃茄意粉個意粉汁幾特別 第一次食 食落清新唔溜 但個意粉無料得蕃茄 食茄有d空虛 呢度既咖啡唔岩我口味 杯dirty酸到飛起😆我唔識欣賞
大推 漢堡

呢度既咖啡唔岩我口味 杯dirty酸到飛起😆我唔識欣賞
幫襯勁買💛Cafe Gen 現 ☕️@cafe_gen北角錦屏後街雖然都幾近地鐵站,但遠離馬路,位置並唔顯眼,要經過書局街,再轉入後街才會見到,望住google map都迷路🤣 一排大約7,8間良心小良藏身係呢條短短嘅巷仔🚧門口以日系木色裝修為主,外面有個小花園,餐廳仲好貼心咁開左把太陽傘,讓大家親親陽光之外又唔會太曬☺️店內就採用簡約純白色,再加上柔黃燈光嘅點綴,簡約悠然!店內位置雖然唔大,但寬敞舒適,落地大玻璃設計,可以感受到斜陽灑入嘅暖和☀️小店還提供唔同書籍俾人隨便借閱,絕對係慢活一天嘅好選擇📚 餐廳規模細細,但餐牌選擇都幾多,沙律、多士、bagel、全日早餐、漢堡、意粉、甜品都有☑️Homemade Bagel Set 🥯avocado🥑|smoked salmon🐟呢個set原本只有一款topping,牛油果同三文魚都缺一不可🤭 見只係加多$10就多一款topping又幾抵,就試試啦。Bagel幾煙靭,亦都稍微烘烤過,不過就偏細個🤭All Day Breakfast🍳sausage🌭|bacon🥓|portobello🍄|smoked salmon🐟|scrambled egg🥚
幫襯勁買💛

Cafe Gen 現 ☕️
@cafe_gen

Homemade Bagel Set 🥯
avocado🥑|smoked salmon🐟

All Day Breakfast🍳
sausage🌭|bacon🥓|portobello🍄|smoked salmon🐟|scrambled egg🥚 |greens🥗|toast🍞

多士烘烤嘅程度岩岩好,搽左蒜蓉同牛油,唔會話太鹹🧄 加埋香草碎做裝飾,好味!
炒蛋炒得嫩滑🥚 最surprise豬肉腸有兩條咁豐富🤭

Iced Mocha 🍫
Hot Matcha Latte 🍵
Bagel Set 呢個價錢包一杯飲品 (except Cold Brew & Pour Over),所以價錢較高嘅tea latte都可以揀架😍

天氣熱仲嗌熱嘢飲嘅動力都係為咗個靚拉花🤪 欣賞餐廳走塑,凍嘅飲品會提供用環保飲管♻️

*設最低消費:一人一杯飲品
但不設用餐時限,坐係到睇書睇左2個鐘店員都冇趕我地走🤫

支持良心小店💛
$140 (早餐)
2022-05-09 157 浏览
其中一間bookmarked,去開北角就去試下。天氣尚好,雖陽光欠奉,但未至天陰。Carbonara🥓,只有蛋黃作汁,加上bacon炒得較乾,配埋?芝士脆?, 色香是有的,味個人鍾意一般多汁版😅還點了三款Croffles。每份有兩件Croffles,份量夠。👍🦞Lobster Salad巧味🥑Avocado 有半個,配芥末醬夾呀,但就熟左啲。Truffle mushrooms egg正常,兩件Croffles之間有片Cheese,底有蜜糖🍯,咸咸甜甜,又ok喎。😆Budae Jjigae,感覺唔太夾,配午餐肉怪怪的,個汁係咩來我都無去研究了。我哪來既勇氣去叫依個既呢?😅Dirty看來一點都唔dirty,都已經融合了。嗯。平時99%飲熱Mocha既我身痕嗎?還有杯凍Mocha既,但不是我杯茶😗環境都不錯,有我愛既outdoor😊。可能時間尚早,加上母親節大家都係偏愛去飲茶呱,所以無人等枱,可以無壓力咁坐多一陣又一陣👐扣分位:職員態度怕要改善一下吧!聽到前面男女點餐時,那位哥哥有點厭惡既語氣,都幾趕客。Outdoor枱無人坐,但一個放左唔知幾耐內有煙頭既杯,要客人自己拎走至可以坐低,um.
其中一間bookmarked,去開北角就去試下。
天氣尚好,雖陽光欠奉,但未至天陰。
Carbonara

Croffle + Avocado lobster salad

還點了三款Croffles。
每份有兩件Croffles,份量夠。👍
Croffle + Truffle mushrooms egg

Croffle + Budae JJigae

Dirty

還有杯凍Mocha既,但不是我杯茶😗

扣分位:職員態度怕要改善一下吧!聽到前面男女點餐時,那位哥哥有點厭惡既語氣,都幾趕客。Outdoor枱無人坐,但一個放左唔知幾耐內有煙頭既杯,要客人自己拎走至可以坐低,um....🙄

📍 Cafe Gen 現 🎗📍 北角 𝗡𝗼𝗿𝘁𝗵 𝗣𝗼𝗶𝗻𝘁 • 錦屏後街31A號東發大廈B座地舖〔 follow me on instagram @sikbaobaola ! ^^ 〕-If you're looking for somewhere quiet and relaxing to enjoy a cup of coffee, < Cafe Gen > is definitely where you wanna visit. 💛Opens 9 am daily, Cafe Gen serves coffees and teas that would give you a nice morning boost.It is located in an alley in North Point away from the hustle and bustle. Enjoyed being seated outside as there were few passerbys.-Had brunch with friends here the other day.Fo
 📍 Cafe Gen 現 🎗
For food, only croffles were available then. We each had a dish of croffle, one was savory, with avocado & lobster salad; two were sweet, one with banana & nutella and another with mixed berries & matcha sauce.
It was my first time having a "croffle". Little did I know these mashups of croissant and waffle would taste so good! The outer layers were crispy and flakey and the inside was chewy. And it matches well with both savory and sweet food!
Also had a cup of cold brew ($50) and a cup of matcha latte ($45).
Nice morning/afternoon spent here.
(𝗦𝗲𝗲 𝗽𝗶𝗰𝘀 𝗯𝗲𝗹𝗼𝘄! ☟☟)
=
在小巷裡享受寧靜時光💛
位於北角錦屏後街的《Cafe Gen 現》,每天早上九時開始營業,為你的一天打打氣
巷子裡不太繁忙,也沒有行車,相對安靜,所以坐在店外也十分舒適
另外餐廳裝潢也很適合打卡喔
這條巷子也有不少值得支持的小店💛,來這裡看看吧
這天嚐了這裡的數款 croffle (牛角窩夫),不同的配搭,但都十分好吃
另外的冷萃咖啡 ($50) 跟 抹茶拿鐵 ($45) 都不錯喝~
Croffle w/ avocado & lobster salad ($80)
先說這款鹹點
在牛角窩夫上放上了排得整齊的牛油果片 還有 日式龍蝦沙律
黃色醬汁味道像是芥末醬,蠻搭的~
賣相一流,也很美味,也很夠飽!

Croffle w/ mixed berries & matcha sauce ($70)
牛角窩夫 + 雜莓配抹茶醬

Croffle w/ caramelised banana & salted caramel nutella ($70)
另外兩款為甜點
本來牛角包配鹹食跟甜食都很搭,弄成牛角窩夫當然也不會錯~
牛角窩夫為牛角包跟窩夫的混合體,外層酥脆,內裡有嚼口
跟香草雪糕絕對是十分搭配
焦糖香蕉、雜莓 兩款都很不錯

Cold brew 冷萃咖啡 ($50)
Cold brew
味道醇厚,口感順滑,不錯不錯

Matcha latte 抹茶拿鐵 ($45)
抹茶味濃郁,帶甘香
不過喝下去有點粉粉的感覺

Menu:
牛角窩夫 + 焦糖香蕉配粉紅岩鹽榛子醬
cafe位於北角一條巷子到,成條巷有好多小店🏠揀左呢間有露天茶座,修飾同裝修幾清新舒服既小店🥰哩間cafe雖然店鋪吾大,不過壞境好靚✨門口既室外位感覺好chill😚店舖裏面有種溫馨嘅感覺,lunch hour喺度食飯價格都算廉宜👍🏻佢地既主食話調味健康,偏低鹽,冇咁濃味~🍝松露雜菇扁意粉$80呢款意粉同我哋平時食開嘅好唔同🤔味道比起平時食嘅淡好多,感覺好似冇咩調味,不過勝在超足料落咗好多松露同埋好多菇,仲好大份添😚適合啲追求健康飲食嘅人嚟食😂我呢啲重口味人士就唔係好啱啦🥐Banana Croffle$95最近好興嘅牛角包窩夫,配埋焦糖香蕉、雲呢拿雪糕、朱古力醬🍫賣相吸引得黎✨牛角包窩夫嘅口感超級香脆,仲有牛油香🥰絕對係去食過咁多間數一數二嘅牛角包窩夫👍🏻❤️香蕉面層有層焦糖都好脆✨推薦☕️White$35好好飲好柔和嘅一杯latte🥰味道絕對係中上呢度嘅咖啡杯全部都好特別,有種日式古早味✨🍹蜜糖柚子梳打$45我哋覺得呢杯麻麻🤔唔係好飲到蜜糖味,似係飲我哋平時自己沖嘅柚子蜜再加梳打,冇咩特別🙈不過飲落都幾清爽同埋柚子蜜落得幾足料

🍝松露雜菇扁意粉$80

🥐Banana Croffle$95

☕️White$35
好好飲好柔和嘅一杯latte🥰味道絕對係中上
呢度嘅咖啡杯全部都好特別,有種日式古早味✨

🍹蜜糖柚子梳打$45
2022-05-03 22 浏览
錦屏街是個覓食好地方,因為成條街都系餐廳,任君選擇。Cafe 平日有lunchset,有3款菜式而今日就揀左卡邦尼意粉。初頭諗住要散叫一杯飲品,但原來只要加$10💰 就可以飲其他。我二話不說就揀左Expresso Tonic! 因為平時一杯Expresso Tonic 都要$45-50 一杯,宜家加$10就有,簡直系開心大發現🤩!杯expresso tonic 🥤有tonic water 嘅甜味亦有Expresso 嘅酸澀味,味道剛好!同埋佢地餐廳有環保飲管,大大加分呀!意粉方面,佢煮得比平時方間食嘅無咁溜,意粉硬度煮到剛剛好,好有咬口感。重要嘅系佢有半生熟雞蛋🍳同鋪滿粒粒煙肉🥓,令到香味大大提升!不過巴馬臣芝士🧀如果落多d就好!Cafe 環境雖小但環境舒適,係個chill 嘅好地方!下次要再黎食其他😆
錦屏街是個覓食好地方,因為成條街都系餐廳,任君選擇。

2022-04-29
2022-03-28 108 浏览
去到cafe門口, 女店員好nice咁上前同我地打招呼帶我地入去😄cafe雖然比較細,但係感覺幾warm☺️。我同朋友都好肚餓,所以叫左3樣野share😝😍分別係卡邦尼意粉, All Day Breakfast 同埋牛角窩夫+雜莓配抹茶醬。我地兩個都係飲熱既Matcha latte ☺️☺️因為鋪頭只有兩位店員,lunch time都多客,所以食物都等左一陣先準備好。但係唔算好耐,店員快手好有效率。👍🏻👏🏻Order個陣店員有提醒話抹茶latte係唔甜既~岩哂我同朋友心水💖食物方面,首先係All Day Breakfast, 足料!加左健康嘅牛油果,同三文魚好夾。煙肉唔會好乾身同唔會太咸👍🏻配左croffle, 係第一次食😋有啲期待!口感鬆脆,個人覺得好似食牛角包咁😉 跟住上既係Carbonara, 有脆脆地既芝士,幾得意😋個粉睇落有少少油,但係食落唔膩。如果再乾身少少口感會好啲😍最後係croffle~朋友覺得個抹茶醬同雲呢拿雪糕好夾,如果雪糕可以多少少就好😋整體幾滿意👍🏻👏🏻總結:咖啡店雖然食物選擇比較少,但質素同味道都唔錯。坐位都尚算坐得舒服、店員都幾熱情😊下次會再黎試日式炊飯😉
下次會再黎試日式炊飯😉
全日早餐
牛角窩夫+雜莓配抹茶醬
2022-03-28
全日早餐
牛角窩夫+雜莓配抹茶醬
小店位於北角一條巷子裏,成條巷都係小店,揀左呢間有露天茶座,修飾同裝修幾清新舒服。佢地既主食話調味健康,偏低鹽,冇咁濃味。咖啡亦可轉燕麥奶,適合牛奶敏感人士。✨味道74分,環境77分,服務78分。.🔸松露雜菇扁意粉($80)唔係好creamy好多汁果種,煮得較乾身,落左松露,仲好足料,有好多菇。.🔸日式炊飯•沙律配溫泉蛋•比目魚($100)⭐️推介⭐️先講最頂件比目魚,好juicy,充滿自身既油脂,中間有沙律同好大隻溫泉蛋,最底既飯好香,有醬汁撈匀,仲有菇菌, 口感有層次。.🔸卡邦尼意粉($90)唔會落cream,都係比較乾身果種,味道較淡,特別既係佢會落細細塊既芝士脆脆落去。.🔸Creme Brulee($40)⭐️法式焦糖布甸口感細滑,味道偏甜,見到好多雲呢拿籽籽,好香雲呢拿味。.🔸Earl Grey Creme Brulee($40)淡淡既伯爵茶香,口感同樣細膩,不過原味好食點。.🔸Hojicha Latte(+$5)⭐️味道唔錯,好香焙茶味,不過第一啖飲落唔夠熱。.🔸Iced Hojicha Latte(+$10)•轉Oat Milk(+$5)凍飲,口感冇咁滑,可轉oat milk啱素
小店位於北角一條巷子裏,成條巷都係小店,
揀左呢間有露天茶座,修飾同裝修幾清新舒服。

佢地既主食話調味健康,偏低鹽,冇咁濃味。
咖啡亦可轉燕麥奶,適合牛奶敏感人士。
✨味道74分,環境77分,服務78分。
🔸松露雜菇扁意粉($80)
唔係好creamy好多汁果種,煮得較乾身,
落左松露,仲好足料,有好多菇。
松露雜菇扁意粉

🔸日式炊飯•沙律配溫泉蛋•比目魚($100)⭐️
推介⭐️先講最頂件比目魚,好juicy,充滿自身既油脂,
中間有沙律同好大隻溫泉蛋,
最底既飯好香,有醬汁撈匀,仲有菇菌, 口感有層次。
日式炊飯•沙律配溫泉蛋•比目魚

🔸卡邦尼意粉($90)
唔會落cream,都係比較乾身果種,味道較淡,
特別既係佢會落細細塊既芝士脆脆落去。

🔸Creme Brulee($40)⭐️
法式焦糖布甸口感細滑,味道偏甜,
見到好多雲呢拿籽籽,好香雲呢拿味。
🔸Earl Grey Creme Brulee($40)
淡淡既伯爵茶香,口感同樣細膩,不過原味好食點。
Creme Brulee

🔸Hojicha Latte(+$5)⭐️
味道唔錯,好香焙茶味,不過第一啖飲落唔夠熱。
Hojicha Latte

凍飲,口感冇咁滑,可轉oat milk啱素食人士。
Iced Hojicha Latte

🔸Chocolate(+$5)
夠熱又夠濃,不錯。
Chocolate
Hojicha Latte
Iced Hojicha Latte
Chocolate
2022-02-13 130 浏览
呢間Cafe雖然細細間又冇乜位,但勝在環境夠靜又好舒服!➼ Homemade Bagel + Cream Cheese + Lobster Salad個set嘅名叫Build your own day,顧名思義就係可以揀自己想要嘅嘢🥰Bagel嘅Size唔算好大個,以早餐嚟講我覺得啱啱好👍🏻口感好煙韌,就算唔點Cream Cheese就咁食都會食到有少少麥香💕➼ Matcha Latte抺茶味好濃又有回甘味,飲得岀唔係好廉價嘅抺茶粉👍🏻係屬於比較重奶味嘅無糖Latte🍵美中不足嘅係,飲飲下會有啲粉粒嘅感覺,但整體嚟講係好飲嘅💕小巷中嘅日系Cafe
呢間Cafe雖然細細間又冇乜位,但勝在環境夠靜又好舒服!

Homemade  bagel

Bagel嘅Size唔算好大個,以早餐嚟講我覺得啱啱好👍🏻

➼ Matcha Latte

2022-01-11
$120 (早餐)
Homemade  bagel
2021-11-24 298 浏览
原本只諗住可以看看這裏露天雅座,又可以同朋友傾吓計。初初見到露天雅座沒有位置,午餐餐牌得意粉嘅都有少少失望,我和朋友叫晒兩款意粉,坐在裏面。喜出望外後生女員工超勤奮,超Nice。我們入去嘅時候都要求出邊的客人走了之後就出去「露天雅座」,員工好Nice咁話「可以」,但亦告知出邊客人都唔係嚟咗好耐。影相我們請後生女員工幫忙影相,佢影完之後問我哋使唔使去窗口邊再影。仲話俾我哋知嗰度係靚啲嘅。出嚟效果當然係佢啱,兩張相差好遠。我們搬枱,女員工態度持續好。之後我哋搬出出邊「露天雅座」,後生女員工勤奮地執枱,令我們雖然做咗啲比較麻煩嘅行為(搬枱),也覺得被重視及歡迎食物Carbonara : - 係冇得輸嘅。-有脆脆芝士。- 隻蛋係煮得好好,好味!( 食得出店舖對佢係有要求。)Avocado kale linguine- 也好,清新!White coffee:- 滿意。- 夠熱!- 有拉花。( 飲得出店舖對佢係有要求。)雪糕蘋果批- 食得出店舖對佢係有要求。- 蘋果批係熱嘅。
原本只諗住可以看看這裏露天雅座,又可以同朋友傾吓計。

喜出望外
後生女員工超勤奮,超Nice。

影相

我們搬枱,女員工態度持續好。

食物
Carbonara :
- 係冇得輸嘅。
-有脆脆芝士。
- 隻蛋係煮得好好,好味!
( 食得出店舖對佢係有要求。)

Avocado kale linguine
- 也好,清新!

White coffee:
- 滿意。
- 夠熱!
- 有拉花。
( 飲得出店舖對佢係有要求。)

雪糕蘋果批
- 食得出店舖對佢係有要求。
- 蘋果批係熱嘅。

2021-11-03 356 浏览
星期六都同寵物出街街,食lunch嘅餐廳真係唔係有好多選擇,喺北角剪完頭髮就在附近搵食,結果去咗錦屏街嘅一間小Cafe,舖頭出邊都可以坐。其實Cafe入邊已經唔算太大只係得三至四張枱,但食物質素高,可以再去。我叫咗個卡邦尼意粉,佢同出邊嘅店舖唔同,意粉本身係乾身嘅,靠意粉上邊嗰隻蛋做sauce,整體而言感覺新鮮,但略嫌太乾身,如果有多少少汁會仲好味。我太太要咗一個 all day breakfast, 最值得推介係佢嗰個窩夫,好脆,就算凍咗都依然咁脆,當然味道也相當好。最後一個係小朋友食嘅牛油果扁意粉,呢個強力推介,我試咗幾啖真係好好味,當然最後我個囡清晒啦。

2021-10-23
等候时间
10 分钟 (堂食)
  • 牛油果扁意粉
網上見到佢9am開門,已經預鬆啲9:30去到,見到未開門,有啲失望,點知轉個頭就開門啦!所以大家都係唔好咁準時去等開門😅我諗呢間小店都有幾多熟客,見到有個外國人客人,好自然咁喺佢舖頭攞塊布,自己出去outdoor 位抹乾淨枱櫈坐喺度等早餐😂雖然店主一個人一腳踢,但仍然唔需要等好耐,佢真係好快手食物。。。。。。。。。。。。。Croffle $40- 窩夫係用牛角包嘅粉漿底,新鮮整出嚟,外面好似窩夫咁鬆脆,但係內裏仍然有小小嘅酥軟,真係好食👍🏻👍🏻- 蛋加$10,腸加$15,牛油果加$15,蘑菇加$10Bagel $45- 就相對爭啲啦!冇乜麵包香,亦都偏硬Banana cake with vanilla ice cream香蕉蛋糕 $50- 有驚喜,除咗presentation靚之外,佢嘅香蕉蛋糕微熱,加上雲呢拿雪糕,而側邊仲有一啲焦糖脆粒,非常好味Hot chocolate熱朱古力$45- Ok 啦Black 咖啡$30- 用嘅咖啡豆偏nutty,啱晒我口味😋總括嚟講,店舖細細,不過有室內亦有室外位,食物好食環境亦舒服,難怪有幾多人流,而附近亦唔多呢類型嘅選擇,會再去幫襯🥰

雖然店主一個人一腳踢,但仍然唔需要等好耐,佢真係好快手

食物。。。。。。。。。。。。。
Croffle $40

- 蛋加$10,腸加$15,牛油果加$15,蘑菇加$10

Bagel $45
- 就相對爭啲啦!冇乜麵包香,亦都偏硬

Hot chocolate熱朱古力$45
- Ok 啦

Black 咖啡$30
- 用嘅咖啡豆偏nutty,啱晒我口味😋

2021-10-17 204 浏览
其實係出面窗戶位打卡會夠光d 靚d,仲可以帶狗仔去chill 下添🤣 不過因為去果日太曬太熱啦,所以都係留番係室內嘆下冷氣就算數xd 同埋背光影出黎既相真係差!好!遠!😂 d 背光相調左好耐色先由非洲黑人變番光少少😤煙三文魚沙律🥗 hkd 82佢d 三文魚係比我想像中多,起碼都有三大條😹味道就正正常常既沙律啦豆腐慕絲蛋糕🍰hkd 56呢個食得出豆腐味但係唔係好濃,咬落質感都一般般🙈如果去的話可以選擇試下第款😂Mocha🥃hkd 40Cafe Latte☕️hkd 36

煙三文魚沙律🥗 hkd 82

豆腐慕絲蛋糕🍰hkd 56