2024-05-09 34 浏览
朋友話今日想食炒鱔糊,仲一定要銀芽炒,就搵左王家沙,好多年前都食過王家沙,幾唔錯。 今次去黃埔呢間,入到去裝修好雅緻,2個人坐張4人枱,好舒服,咁大張枱俾我,當然要叫多D餸食啦…先黎左個三絲粉皮~有微量的雞絲,幼身火腿,青瓜絲,成碗最出色係個醬,調控得好好食,係食個汁醬。招牌蟹粉小籠包~5粒~ 個皮厚左少少,咬左啖見到有黃色蟹粉,但唔夠蟹味同爆汁,都係點返個醋有返個味道出黎。炸黑毛豬扒擔擔麵~湯同豬扒是分開上的,睇個名同餐牌張相,好似好好食咁,點知,一食個麵同個湯底係無味用清水煮,應該鹽都無落,可以較個雞粉湯底會有些味道較好,個炸豬扒話就話炸黑毛豬,面嗰層個炸粉,餐牌張相係麵包糠做炸粉,但出品,祗係輕輕有麵粉喺面囉…食落仲要無豬味,同無味。叫左4個餸最期待係黑毛豬,點知咁失望。黑松露清炒蝦仁~ 炒蝦仁係最好食,炒得好好, 晶瑩通透,又有黑松露味道,唔會太咸或無味,個芡汁炒落個蝦仁唔會黐埋一齊,係粒粒分明,呢個好食。韮王炒鱔糊~雖然無銀芽炒,但呢個炒鱔糊都好食,個醬汁都較得好 好,望落個鱔糊都夠色香,但食落唔會太咸,好食。因為叫左個麵,所以,無叫到個飯黎撈飯食,兩個人,食唔到咁多。總括都
總括都唔錯,係個黑毛豬失準,其他都好好。
雞絲粉皮
黑松露炒蝦仁
韮黃炒鱔糊
  • 黑松露蝦仁
2024-03-23 125 浏览
首先,經openrice 訂座可有九折。食物質素好,價錢算合理。最讚的是服務。平日晚上人流很少,可以坐到收舖才離開。理解舖頭經營也有難處,但店員在可行的情況下可讓顧客久坐一點,也沒有表示不滿(至少沒有展示給客人),實在值得表揚。
首先,經openrice 訂座可有九折。
食物質素好,價錢算合理。

最讚的是服務。
平日晚上人流很少,可以坐到收舖才離開。
哈囉大家,今晚係咁嘅,我嘆完咗一餐咁正嘅飯,撐到我嘅心都暖笠笠!先嚟張食講住,我喺一間叫 "嘗靚角落" 嘅店舖叫咗一餐。嗱!就講下我啲即時反應啦。首先,個嫩雞煨麵啲雞好似BB咁滑,食落咁過癮,湯底鮮得嚟都唔油膩,真心話絲毫唔誇張!跟住我又夾咗啲酸菜魚,好家下,勁正呀!酸辣平衡得宜,魚肉又嫩滑,個湯雖然唔多晒,但每一啖都充滿驚喜,一啲都唔齷齪。最後啲小籠包,哎吔,真係皮薄餡多,嗲到一個唔得了,每隻都肉汁四溢,簡直口口彈牙,平凡中帶點驚艷。雖然外賣賣相未必掂晒,不過滋味完全冇打折。食咗呢一餐,心情同胃都開心到爆炸!落雨天,都算幾好過!🍜🐔🌶️
2023-07-30 749 浏览
喜歡吃上海菜,因為有些食材要在蘇杭地區才能找到,例如馬蘭頭,有些人嫌有點羶味,但其獨特的味道是其他蔬菜找不到的。王家沙 · 花樣年華師以白葉做卷,一口一啖,不單可以把切碎的馬蘭頭包裹著,有點造型。蘇式鮮肉小籠包略嫌包皮有點厚,但厚也有厚的作用,夾起來時不易穿。紅燒獅子頭烤菜味濃,獅子頭功夫十足,非常入味。家鄉炒年糕有一貫的水準,不油膩,用料也十足。甜品方面,今天點了高力豆沙球及奶黃小麻球,對於高力豆沙球有點失望,一碟有四個,因為今天有六人共餐,所以叫餐廳把豆沙球切開兩份,卻發現裏面的豆沙少得可憐,但包球用料多所以較實,可能是彌補豆沙不足之處。總體來說,不過不失,也值得嘗試。

紅燒獅子頭烤菜味濃,獅子頭功夫十足,非常入味

家鄉炒年糕有一貫的水準,不油膩,用料也十足

,但包球用料多所以較實,可能是彌補豆沙不足之處。
總體來說,不過不失,也值得嘗試。
2023-07-30
用餐时段
  • 紅燒獅子頭烤菜
  • 馬蘭頭白葉卷
2023-07-25 512 浏览
今年生日飯局,心思思想食擔擔麵同小籠包,所以book左王家沙,來食之前睇過食評話已經質素下滑,本身都有d 擔心。個日去唔算爆場,晚餐時間都有空枱多出嚟。講返食物,擔擔麵味道好多,夠香,但湯少左。酸辣湯,真係下滑左,好酸同料少。但佢個炒年糕又炒得幾好,唔會似漿糊黐在一齊或太硬,口感幾好。小籠包係皮薄,但一夾就穿囉。
個日去唔算爆場,晚餐時間都有空枱多出嚟。
講返食物,擔擔麵味道好多,夠香,但湯少左。
酸辣湯,真係下滑左,好酸同料少。
小籠包係皮薄,但一夾就穿囉。
擔擔麵+酸辣湯
擔擔麵+酸辣湯
2023-07-12 407 浏览
外國返來的朋友想換口味食上海菜,我唔熟黃埔,係openrice搵到呢間,結果全枱人都食到好開心!6個人先嚟前菜蒜蓉拍黃瓜、蒜泥白肉,點心叫了招牌小籠包同鮮肉鍋貼,小菜揀咗黑松露河蝦仁,主食是炸黑毛豬扒擔擔麵、紅燒牛腩湯麵、家鄉金腿炒飯,最後食埋甜品蓮蓉壽桃包,全部質素都幾好,只係河蝦仁咸咗少少,不過紅燒牛腩湯麵好足料,牛腩有筋有肉,稔得嚟入味,值得讃!價錢合理,計埋openrice訂位有九折,全部人食得滿足,都只係-千蚊有找,相當抵食!
  • 蘇式鮮肉小籠包
  • 紅燒牛腩湯麵
2023-06-25 310 浏览
鍾意食上海菜,不過有好多菜式都係水平以下, 例如佢嘅午餐,雖然有肉絲炒麵,但係佢個面炸到好厚根本咬唔落。佢嘅擔擔面都唔係真係好似擔擔面嘅湯底,佢嘅餸唔係好多但係價錢就好似出邊嘅水平價。可以改進一下。
2023-06-23 223 浏览
晚上預訂了 預備補祝生日飯 點知餐廳 服務態度不友善, 點了8個餸, 生煎包完全無汁 很硬,松子魚味道似變壞,連魚旁菠蘿都有酸縮味,水煮牛完全無味,牛肉似用咗大量鬆肉粉醃製,咬落完全無味,好硬。獅子頭好咸,奶油津白啲汁 食落似變壞的油。對今次晚飯非常失望 要我地食到一半埋單去對面再食,叫經理來處理變壞食物,佢態度都係淡淡然,好似已經習慣咗。其實當初是想試試呢間餐廳,因為之前都喺又一城見過,但無諗過黃埔店係咁難食。佢難食嘅味道唔止難食,係似一堆變壞食材。下次一定唔會再光顧,簡直是超差的晚飯經驗。
佢難食嘅味道唔止難食,係似一堆變壞食材。
下次一定唔會再光顧,
簡直是超差的晚飯經驗。
2023-05-02 319 浏览
絕對可以black list ,叫咗四樣嘢,冇一樣嘢好食,可以保持哩種水平確係唔容易!真係好難挑戰諗住食小籠包最穩陣,點知塊皮成吋厚,舊肉好韌,根本咬到咬唔開😩仲要上到枱嘅時候已經唔熱最離譜,係個嫩雞煨麵,談到好似冇落鹽咁,啲雞又鞋,成浸雪藏味☹️$108一碟娃娃菜,又乾又冇味,啲菜唔新鮮,懶有氣氛咁放個蠟燭,完全多舊魚..入得嚟食,你預咗大部份嘅錢就係買佢嘅裝修,冇一樣嘢好食,拜拜永久bad list

2023-05-02
📌 王家沙.花樣年華 - 紅磡黃埔天地享膳坊(第4期)地下G16號舖🗓(22/3) 星期三 ⏰ 晚上7點左右 💈特式:對上一次食王家沙已經係多年前,印象中佢價錢雖然唔平,但質素都有返咁上下,今日過開嚟黃埔又想食上海野,所以就揀左佢。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:餐廳主力做上海菜,所以我都係叫返幾樣上海菜既代表嚟試,包括韭黃炒鱔糊/招牌蟹粉小籠包/炸黑毛豬扒擔擔麵,而家等我同大家講下味道先。韭黃炒鱔糊 - 呢個份量都正常,但價錢賣$138就有少少唔值,因為鱔肉同韭黃嘅份量,大約只有2:8比,淨係得個面見到鱔肉,個底全部都係韭黃,不過味道係ok的,韭黃炒得好香又無渣,係鱔肉就偏韌唔夠爽口。招牌蟹粉小籠包 - 上海菜又點少得小籠包,叫左呢個蟹粉小籠包,$78有5粒,呢個價錢合理,小籠包size都唔細,皮亦做得夠薄,但頂位d皮有少少蒸未透,有少少硬,湯汁亦略嫌不夠多。炸黑毛豬扒擔擔麵 - 呢個擔擔麵賣$138,反而我覺得佢算抵食,因為麵量真係有好多,夠2個人食有多,不過質素就一般。首先上枱時個湯唔夠熱,;此外,麵量係多,亦都係用上海麵底,但煮得太淋,淋到d麵都痴埋一餅;炸豬扒味
🗓(22/3) 星期三 ⏰ 晚上7點左右

🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱

炸黑毛豬扒擔擔麵 - 呢個擔擔麵賣$138,反而我覺得佢算抵食,因為麵量真係有好多,夠2個人食有多,不過質素就一般。首先上枱時個湯唔夠熱,;此外,麵量係多,亦都係用上海麵底,但煮得太淋,淋到d麵都痴埋一餅;炸豬扒味道係唔錯,不過炸得太過油。

☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
飲品 : 因為餐廳有提供茶水,而家仲要係收$12蚊一位,所以就只飲茶,無再加其他飲品。

🍽環境:餐廳環境係唔錯,裝修又有心思,整體感覺良好,地方同坐位都寬敞闊落,坐得好舒適,開張多時亦keep到裝修新淨企理同衛生。

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服務:店員服務態度都ok,店舖係用剔紙仔落單,不過餐廳地方大,但職員人數少,較入嘅坐位好難先搵到職員提供服務。

💰💸價錢:叫左以上3樣食物,埋單$429蚊,因為佢地仲要收每位茶位$12蚊同小食又$12蚊,所以我覺得就偏唔抵,同區仲有更多性價比更高嘅選擇。

🐲💬總結:我覺得王家沙以前比我嘅感覺係價錢偏高,但食物質素好好,而家好似有少少倒退,希望佢地可回復當年水準啦。

推薦指數:❤️❤️🤍🤍🤍
韭黃炒鱔糊
招牌蟹粉小籠包
炸黑毛豬扒擔擔麵
2023-03-22
2023-02-13 402 浏览
Lunch 時間唔知食乜好,就去左試下呢間,午餐時間都算多人,坐左7成點都估唔到體驗係咁樣叫左酸辣湯麵,價錢唔係平,但個湯同粉既比例係湯3麵7 勁少湯,d麵又成餅野咁,食左幾啖麵已經冇晒d湯,變左齋麵咁樣,但係個味道唔係差既,係真係太少湯。小籠包不過不失,個皮感覺有d 厚,但個味道唔錯,都有汁水既涼伴青瓜$48 都算幾貴,好食都算,食完覺得早知唔叫.......................侍應幾nice
叫左酸辣湯麵,價錢唔係平,但個湯同粉既比例係湯3麵7
小籠包不過不失,個皮感覺有d 厚,但個味道唔錯,都有汁水既
侍應幾nice

2023-02-12
等候时间
25 分钟 (堂食)
openrice落自取訂單,一分鐘內系統顯示已經接受,30分鐘後可取餐。我過左27分鐘,到店內等待時,可能分店同事應該先發現未入單(因為知後見到佢入機張單係我到店的時間,並唔係接單的時間)。結果我等多左約15分鐘先有,全程無人主動update, 亦無同事表示歉意。十分失望。分店嗰時唔多客,同事都好得閒,但門口無人睇住,企係門口時,無同事見到前來招呼,我等左幾分鐘無人話我知什麼情況,再入去先見到張單係剛入機,應該就係第一個同事見到我要來自取的時間。

2022-10-24
等候时间
45 分钟 (外卖自取)
用餐时段
2022-10-06 675 浏览
食物ok,我全家都喜歡上海嘢,尤其係我奶奶,但service非常差,由入門口帶位嘅阿姐已經西口西面無水洗面,入到去丟低本menu就走人,真係丟低,唔係放低。一路都忍住,因為有小朋友係度,到最後有一個甜品遲遲未到,我叫店員幫手check下,過左十分鐘,拎上黎嘅唔係我嘅酒釀丸子,而係帳單….大佬,我叫嘅嘢都未上齊,你俾張單我做咩呢。最後真係忍唔住要搵經理投訴,我非常歡迎佢地如果有cctv,可以返睇返班員工嘅服務水準

2022-07-14 793 浏览
前幾日黎黃埔王家沙食飯 間餐廳係完全冇冷氣 冇冷氣 人流又多 空氣係好焗 唔知以為開左暖氣氣添 問親就話係中央冷氣 我可以感受到全場係熱到食個飯都不停不停咁滴汗💦 從來未試過去餐廳係咁既 真係處理好冷氣問題!!!! 還有就係啲食物同以前差天共地 依家啲食物簡直係難食到呢 酸辣湯完全係水 啲送同鹹魚冇兩分別喇 完全係求其煮服務態度都唔錯。
完全係求其煮
服務態度都唔錯。
2022-07-01 626 浏览
服務極差,上菜侍應可能以前喺荔園返工,長年餵食動物動物,未曾接受服務客戶訓練。請佢將餸菜擺好,竟然惡言相向。全場員工扮聾扮啞,只有見佢地傾計八卦,談天說地。由上菜到埋單,同客人零交流。
2022-07-01