上個星期約左一班朋友出去旺角食飯,平時食飯離不開日本餐美國餐泰國菜,意大利粉等等。。但其實本人係好鍾意好鍾意食上海野架,我來因為之前跟上海籍嘅老板做嘢,老闆經常花好多心機煮好食嘅嘢食俾我哋食,當中當然包括拿手嘅上海菜啦。漸漸地都對上海菜鍾情,既然一班靚女去食西餐又食唔晒,不如走去食王家沙啦!其實王家沙我哋經常去嘅,老闆好喜歡這裏的煎小黃魚,而且生煎包亦都係十分出色。由於當天食量驚人,實在為免嚇親大家,我都係重點介紹幾個心水菜啦!蘇式小籠包小籠包係我食上海菜必點的野食,我好記得上年去到上海嘅南翔小籠包,食過了嗰度嘅小籠包之後,我就同小籠包分不開,成日都想飛去上海食。但其實香港嘅王家沙都做得十分出色。皮薄但不會裂,多汁鮮甜,溫度剛好,三組形容詞已經可以代表佢係有幾好。清炒河蝦仁呢個又係必食菜式之一,清炒河蝦仁,加D醋落去會使清甜味更加突出。不過略嫌蝦仁太大粒。今次我仲點咗第一次叫嘅上海話梅骨,意想不到的有驚喜,酸甜度剛好,酸酸地好開胃,仲要係排骨唔係淨係瘦排骨,而係有少少肥嘅靚排骨!絕不氣場,絕對值得推介仲有一個驚喜上海粗炒, 色香味俱全,估唔到連一啲普通嘅菜式,王家沙都可以做得咁好,味到
上海粗炒
仲有一個驚喜上海粗炒, 色香味俱全,估唔到連一啲普通嘅菜式,王家沙都可以做得咁好,味到位,鑊氣夠,最重要嘅就係香!搞到勁飽的我都忍唔住食兩碗。
王家沙擔擔麵
王家沙擔擔麵,湯底充滿著香濃的花生香味,仲要係勁大碗。實在太適合兩個人一齊食,
力豆沙
最後甜品必吃高力豆沙, 豆沙多, 蛋白味香濃,而且唔會打得太實,唔會過甜, 所有嘢都剛剛好!perfect
其實王家沙每一次算嘅地點都真係好好架,今次來到新世紀廣場嘅就更加令我覺得驚喜,有很舒適既間隔,而且有屏風,可以令到私人度大大提升,再加上地方光猛舒服,一堆靚女喂喂喂。。。其實唔使一定要食pizza!王家沙都絕對係一個好選擇!
好似有啲可惜無叫到小黃魚啊!希望下次再來一定要食到啦!
2014-06-17
力豆沙
2014-06-28 1539 浏览
今晚去了新世紀覓食,見到這裡有王家沙,突然有點掛念上海菜,決定選這裡吧!看了餐牌,點了2個頭盤幾個小菜,還有特別想食上海粗炒。鎮江肴肉 - 這個味道OK豆腐馬蘭頭 - 很欣賞師傅的刀功,切得夠精細乾煎小黃魚 - 好味,魚皮略為多粉了點東坡肉 - 這個我覺得太肥,不是我的口味魚湯白菜仔 - 鮮甜可口上海粗炒 - 這個菜滿佈童年回憶,很喜歡,雖然味道有點咸蘇式小籠包,吃了后也不大能分到蘇式跟一般小籠包有什麼分別?整体上這頓晚飯都頗滿意。

看了餐牌,點了2個頭盤幾個小菜,還有特別想食上海粗炒。

鎮江肴肉 - 這個味道OK
豆腐馬蘭頭 - 很欣賞師傅的刀功,切得夠精細
乾煎小黃魚 - 好味,魚皮略為多粉了點
東坡肉 - 這個我覺得太肥,不是我的口味
魚湯白菜仔 - 鮮甜可口
上海粗炒 - 這個菜滿佈童年回憶,很喜歡,雖然味道有點咸
蘇式小籠包,吃了后也不大能分到蘇式跟一般小籠包有什麼分別?

整体上這頓晚飯都頗滿意。
2014-06-26
平常大家吃晚餐,跟愛人大多是吃西餐廳對吧~可是我自己來說, 如果常吃西餐也太悶了.我比較愛吃中餐呢:)星期日那天便跟男人一起去到位於旺角新世紀的王家沙來吃午飯嚕 ~餐單看了再看. 很快便決定吃什麼了~先來點了醉嘉美雞~底層的雞肉沈浸著酒香,吃起來比平常的多一種甜味蘇式小籠包共有4隻,我們可以每人吃2隻~包在裡面的湯汁很鮮味, 味道不會過濃十分不錯呢清炒河蝦仁我個人很喜愛這道,味道淡淡的很容易令人吃完一口再口~家鄉金腿上海炒飯飯粒粉得乾身每粒也是粒粒分明,而且有有金華火腿的微香,我和男人都很喜愛豆沙窩餅充滿著蛋香的餅身,豆沙也不會過甜適合現在較愛清淡口味的我倆三鮮湯年榚男人說想要吃點菜, 而這個有點湯可以喝著.很適合現在吃清淡的他呢我們都愛這兒的菜口味清淡,可以令人吃完不會覺得太多味精的感覺服務態度好,上菜時間也快值得一讚.
平常大家吃晚餐,跟愛人大多是吃西餐廳對吧~
可是我自己來說, 如果常吃西餐也太悶了.
我比較愛吃中餐呢:)
餐單看了再看. 很快便決定吃什麼了~
先來點了醉嘉美雞~
底層的雞肉沈浸著酒香,吃起來比平常的多一種甜味
蘇式小籠包
共有4隻,我們可以每人吃2隻~
包在裡面的湯汁很鮮味, 味道不會過濃十分不錯呢
清炒河蝦仁
我個人很喜愛這道,味道淡淡的很容易令人吃完一口再口~
家鄉金腿上海炒飯
飯粒粉得乾身每粒也是粒粒分明,
而且有有金華火腿的微香,我和男人都很喜愛
豆沙窩餅
充滿著蛋香的餅身,豆沙也不會過甜
適合現在較愛清淡口味的我倆
三鮮湯年榚
男人說想要吃點菜, 而這個有點湯可以喝著.
很適合現在吃清淡的他呢
服務態度好,上菜時間也快值得一讚.
题外话/补充资料: 男人吃飯時不小心弄到衣服, 經理留意到也立即拿了一埋乾濕紙巾以便擦拭. 真的十分細心! 男人也說下次一定要回來再試試其不同食物呢 ^^
2014-06-22
午餐
三五成群的女生相聚,大多都選放題或燒肉等…最近生左好多暗瘡…都唔敢食太多煎炸野…好在姐妹們都非常就我去食其他野~相約在旺角新世紀廣場的王家沙甚少食上海菜的我來說,看到那麼多頭盤的確是幾新鮮~我們點了蒜茸拍黃瓜-相比起其他這個是最清淡的頭盤,所以要先由這個吃起!四喜烤麩-其實我對上海菜真係無認識…問了朋友什麼是「烤麩」,原來是生麵筋蒸出來的素食食材,看樣子有點像馬拉糕/海綿…而四喜一般是筍片、黃花、木耳、花生這個比較濃味,不過我揀飲擇食只愛吃木耳、花生蒜泥白肉卷-這個必試!手功之作…而且一口就吞得下去,唔會好狼狽裡面的瓜很爽脆,上面的蒜泥看似很辣不過沒有這個醬就唔好食啦!三絲粉皮-呢個又係必點!最重要係麻醬混埋粉皮非常惹味又有青瓜拌著,就算點好多麻醬都唔會好漏清粉河蝦仁-蝦夠彈牙,發現唔點醋都幾夠味,點醋就更加有特色來到這餐至愛!上海話梅骨上海菜點少得呢道菜呢~~你見我地點2碟就知啦!絕對送飯一流,比一般的咕嚕雞球還要再惹味,好大陣話梅味,旁邊仲有幾粒話梅呢!最後我地幾個女仔食唔哂d野…我就當然要打包呢碟做聽日Lunch啦,叮返都超好送飯。上海粗炒-呢個係我話要既~因為佢地揀哂擔擔麵,我
三五成群的女生相聚,大多都選放題或燒肉等…
最近生左好多暗瘡…都唔敢食太多煎炸野…
甚少食上海菜的我來說,看到那麼多頭盤的確是幾新鮮~
蒜茸拍黃瓜、蒜泥白肉卷、四喜烤麩
這個比較濃味,不過我揀飲擇食只愛吃木耳、花生
三絲粉皮
三絲粉皮-呢個又係必點!最重要係麻醬混埋粉皮非常惹味
又有青瓜拌著,就算點好多麻醬都唔會好漏
清粉河蝦仁
清粉河蝦仁-蝦夠彈牙,發現唔點醋都幾夠味,點醋就更加有特色
來到這餐至愛!上海話梅骨
上海菜點少得呢道菜呢~~你見我地點2碟就知啦!
上海粗炒
上海粗炒-呢個係我話要既~因為佢地揀哂擔擔麵,我就想食炒麵多d
不過不失,上面的菜配上個汁好惹味,麵就食唔哂啦…不過配菜就反而俾我夾哂@@
擔擔麵
擔擔麵-由於之前食到有d飽…已經食唔哂呢個麵…
試左2啖,味道是ok的~又唔會辣~~如果lunch食呢碗會覺得好滿足
鮮肉小籠包
鮮肉小籠包-又來到食2舊都唔會好飽既精品!
值得讚入面夠熱,湯夠濃,肉夠鮮…加埋醋點薑絲更加正…
紅油抄手
紅油抄手-一向唔太鐘意食紅卜卜浸滿辣油既菜
見到咁紅已經驚驚…自己又唔食得辣…不過試左一舊都OK,可能自己幾鐘意食餛飩,哈!
高力豆沙、荳沙窩餅
女仔真係有2個胃!!呢一刻我深深體會到…就算身邊朋友有幾飽都好…
當一上甜品…大家總係會食得落嫁!
高力豆沙-有小小失望…蛋香味是有的,不過入面的荳沙超少><
不過呢種甜品在家都唔會特登整…愈期待反而愈失望…
荳沙窩餅-另一個甜品都係我至愛!從顏色睇黎個賣相ok
不過略嫌連4角果幾舊都唔係好脆口…中間果d更加唔脆-___-
荳沙集中左係中間,令最邊邊既窩餅都無均勻既荳沙…

题外话/补充资料: 值得一讚既係王家沙既服務幾好,會不停幫你加茶 不過有時嫌水太滾,未能即時飲得…可能係我自己鐘意飲茶啦~~朋友都無我咁渴水(笑) 同埋食完濃味既菜整碗都係醬汁,又唔想幾種味混埋一齊 職員都會走黎幫你換左d碗佢,呢樣係抵讚既!
庆祝纪念
纪念日
三絲粉皮
清粉河蝦仁
鮮肉小籠包
2014-06-23 720 浏览
夜晚同屋企人去食王家沙, 鍾意食上海菜既朋友一定會愛上王家沙😁 侍應好細心安排既位置, 自成一角, 享受一家人的美好時光😊涼菜係醉嘉美雞, 入口濃濃既酒味, 雞肉肥瘦適中, 入口層次感分明😁點心就叫左蘇式鮮肉小籠包, 皮薄多汁, 鮮甜既肉汁令你回味無窮😁 另外仲叫左鮮菜肉餛飩, 菜肉又多, 餛飩皮又薄, 仲好滑口😁😁小菜叫左清炒河蝦仁, 一上枱已經好吸引, 每隻蝦既腸都清乾淨, 全碟鮮橙色, 口未食, 眼已經食飽!!! 入口爽口, 仲要有新鮮蝦味😆最後仲叫左排骨菜飯, 菜飯分明, 入口粒粒彈牙, 但我就偏好上海粗炒, 岩晒鍾意上海菜既我, 條條分明, 色香味俱全😁 而甜品揀左高力豆沙球, 豆沙多, 又唔會過甜, 正宗甜而不膩😁

2014-06-22
♥ 美食 ♥ 「王家沙」品嘗上海美食同幾個住火車緣線既朋友仔食飯, 旺角新世紀當然是最佳選擇今次我們選擇了王家沙這裡環境非常寬敞, 每張台之間都有一定距離幾個女仔, 都喜歡吃涼菜, 夏沫點了最愛吃的醉雞,這是非點不可的菜式「醉嘉美雞」雞肉都幾入味, 而且肉質嫩滑, 滲出清香的酒香味「蒜泥白肉卷」第一次食, 又幾好味喎~有少少辣味, 好野味啊~食完要再食~推介~「蒜茸拍黃瓜」幾爽口, 味道有點太淡, 沒什麼特別由於蝦子餅唔食得蝦, 所以同朋友食飯, 一定勁食蝦, 嘻嘻~「清炒河蝦仁」蝦仁彈牙而且滑溜, 不過味道濃D更好~「紅油抄手」平時少吃辣的, 都忍不住夾了幾次~辣度適中, 正合夏沫口味~推介「蘇式菜肉小籠包」皮薄肉嫩, 鮮味多汁一向喜歡酸酸甜甜的味道, 「上海話梅骨」正合我心意連平時少吃肉的我, 也忍不住食食食好鍾意個汁, 可以教我嗎? 嘻嘻~~濃郁醬汁絕對令人吃完開胃, 可送多碗飯呢~推介「鮮豆板時蔬」味道清清地, 食左咁多濃味, 這個正適合調和一下,時蔬配金華火腿絲, 鹹淡岩岩好~「家鄉金腿上海炒飯」炒得一點也不油膩, 味道剛好「王家沙擔擔麵,」 花生醬汁湯底好香, 麵亦彈牙,
「醉嘉美雞」
「蒜泥白肉卷」
「蒜茸拍黃瓜」
「清炒河蝦仁」
「紅油抄手」
「蘇式菜肉小籠包」
「上海話梅骨」
「鮮豆板時蔬」
「家鄉金腿上海炒飯」
「王家沙擔擔麵,」
♥ 美食 ♥ 「王家沙」品嘗上海美食
同幾個住火車緣線既朋友仔食飯, 旺角新世紀當然是最佳選擇
今次我們選擇了王家沙
這裡環境非常寬敞, 每張台之間都有一定距離
幾個女仔, 都喜歡吃涼菜, 夏沫點了最愛吃的醉雞,
這是非點不可的菜式
「蒜泥白肉卷」第一次食, 又幾好味喎~
有少少辣味, 好野味啊~食完要再食~推介~
「蒜茸拍黃瓜」幾爽口, 味道有點太淡, 沒什麼特別
「清炒河蝦仁」蝦仁彈牙而且滑溜, 不過味道濃D更好~
「紅油抄手」平時少吃辣的, 都忍不住夾了幾次~
辣度適中, 正合夏沫口味~推介
「蘇式菜肉小籠包」皮薄肉嫩, 鮮味多汁
一向喜歡酸酸甜甜的味道, 「上海話梅骨」正合我心意
連平時少吃肉的我, 也忍不住食食食
好鍾意個汁, 可以教我嗎? 嘻嘻~~
濃郁醬汁絕對令人吃完開胃, 可送多碗飯呢~推介
時蔬配金華火腿絲, 鹹淡岩岩好~
「家鄉金腿上海炒飯」炒得一點也不油膩, 味道剛好
「王家沙擔擔麵,」 花生醬汁湯底好香, 麵亦彈牙, 湯底再濃D更佳
最愛吃的上海甜品「豆沙窩餅」, 喜歡它的香, 它的甜, 它的口感
王家沙的「豆沙窩餅」皮脆可口, 可是豆沙餡太少, 多點就更美味~^^~
最近迷上的高力豆沙, 這裡沒有預先灑上糖粉, 我們可以自己灑
充滿糖粉的高力豆沙才好味啊~我一個人吃了兩個呢~呵呵~
樓底高, 同朋友大笑都唔怕嘈到隔離台呢~

题外话/补充资料: 夏沫都幾喜歡食上海菜架, 這裡環境舒適, 沒有壓迫感, 放工來透透氣就最岩 樓底高, 同朋友大笑都唔怕嘈到隔離台呢~
「醉嘉美雞」
「蒜泥白肉卷」
「清炒河蝦仁」
「紅油抄手」
「上海話梅骨」
「鮮豆板時蔬」
「王家沙擔擔麵,」
  • 「王家沙擔擔麵」
我愛吃上海菜,王家沙一直是我的愛店,因為它兼具了美味、價錢合理、地點就腳等多個優點!最近王家沙旺角新世紀廣場分店新裝修好,我就相約幾個好姐妹來個晚餐聚會。雖然是晚市繁忙時間,但上菜速度也很快,點菜後不到十分鐘已上前菜。>蒜茸拍黃瓜很清新的前菜選擇,爽脆新鮮的黃瓜配上淡淡麻油香味,多吃也不會有罪惡感!>蒜泥白肉卷口感豐富,微微的辣味加上蒜香好好吃呢!價錢算是滿合理的,所有菜色我都很滿意,而且服務員態度都很好,用餐時間雖然是晚市繁忙時間,但服務員都很有禮貌及常常為我們加水,上菜速度快,大大加分!
我愛吃上海菜,
王家沙一直是我的愛店,
因為它兼具了美味、價錢合理、地點就腳等多個優點!
最近王家沙旺角新世紀廣場分店新裝修好,
我就相約幾個好姐妹來個晚餐聚會。

雖然是晚市繁忙時間,
但上菜速度也很快,點菜後不到十分鐘已上前菜。

>蒜茸拍黃瓜
很清新的前菜選擇,
爽脆新鮮的黃瓜配上淡淡麻油香味,
多吃也不會有罪惡感!
>蒜泥白肉卷
口感豐富,微微的辣味加上蒜香好好吃呢!
醉嘉美雞
王家沙牛肉餅
豆沙鍋餅
高力豆沙
價錢算是滿合理的,
所有菜色我都很滿意,
而且服務員態度都很好,
用餐時間雖然是晚市繁忙時間,
服務員都很有禮貌及常常為我們加水,
上菜速度快,大大加分!
醉嘉美雞
>清炒河蝦仁
蘇式鮮肉小籠包
豆沙鍋餅
在新世紀廣場地下狂掃化妝品後,原本已計劃去某cafe吃西餐,但去到時,店員說五點後只供應沙律,麵包及西餅,只好轉場;男友拖了我入王家沙,裡面裝修不錯,坐得舒適,點了以下四款上海菜:
醬燒排骨年糕
王家沙擔擔麵 (不辣)
奶黃小麻球
鮮菜肉小籠包
题外话/补充资料: 會再光顧,又或者去其他分店試食。
2014-06-02
醬燒排骨年糕
王家沙擔擔麵 (不辣)
2014-06-18 743 浏览
首先來三道涼菜 「醉嘉美雞」雞肉嫩滑而實,有口感;酒味清香且不會過於嗆味 「蒜茸拍黃瓜」味道比一般涼拌手拍青瓜為清淡,爽口無負擔「蒜泥白肉卷」白肉卷著蔬菜,加上一點辣蒜泥醬,開胃惹味說到上海菜又點少得小籠包 「蘇式鮮肉小籠包」皮薄肉嫩,但曼麗略嫌內裡的湯不夠多和濃郁「王家沙牛肉餅」外皮煎的香脆,而皮身不會過厚、不油膩 如果內餡的牛肉更juicy會更美味「紅油抄手」沒有平時紅油色澤,多了點醬油味道 只有稍微的辣味,吃不到辣的也能接受「清炒河蝦仁」獻汁包裹蝦仁,令蝦身滑溜,蝦肉爽脆「上海話梅骨」酸酸甜甜的口味最適合曼麗了,肉質不柴,醬汁濃郁「鮮豆板時蔬」少有的鮮豆板加上金華火腿絲,鹹淡適中「王家沙擔擔麵」擔擔講求花生醬汁的配合,這個花生醬味香濃,湯汁濃郁「家鄉金腿上海炒飯」加入的金華火腿味道剛好,而且不油膩「豆沙窩餅」外皮香脆可口,內餡豆沙再多點會更好整體來說食物不錯,沒有傳統的上海菜般油膩,非常適合一家大細,款式多而且價錢相宜 。服務也相當好,職員都會替客人更換碟子,而且也很勤密的加茶水,不用你叫才來加,非常細心體貼的服務。
首先來三道涼菜
「醉嘉美雞」雞肉嫩滑而實,有口感;酒味清香且不會過於嗆味
「蒜茸拍黃瓜」味道比一般涼拌手拍青瓜為清淡,爽口無負擔
「蒜泥白肉卷」白肉卷著蔬菜,加上一點辣蒜泥醬,開胃惹味
說到上海菜又點少得小籠包
「蘇式鮮肉小籠包」皮薄肉嫩,但曼麗略嫌內裡的湯不夠多和濃郁
「清炒河蝦仁」獻汁包裹蝦仁,令蝦身滑溜,蝦肉爽脆
「鮮豆板時蔬」少有的鮮豆板加上金華火腿絲,鹹淡適中
「家鄉金腿上海炒飯」加入的金華火腿味道剛好,而且不油膩
「豆沙窩餅」外皮香脆可口,內餡豆沙再多點會更好

2014-05-12 1668 浏览
跟好友們至少都會每月一聚,聚埋一齊除左血拼大家都喜歡試下唔同既菜式:)早前試過觀塘APM既王家沙都唔錯,不過黃埔店就...得知旺角新世紀新開,而裝潢有別於以往較酒樓式設計旺角店就比較時尚及符合潮流啦~整個感覺簡直煥然一新,枱與枱之間也相當寬趟,就決定一試!我地一共點左五款涼菜:醉嘉美雞, 四喜烤麩, 蒜泥白肉卷,三絲粉皮和蒜蓉拍青瓜每一款都合曬胃口,尤其蒜蓉拍青瓜,相當醒胃Rossana就最喜歡四喜烤麩:)所謂四喜,即是木耳、冬姑、筍和金針而烤麩就係麵筋,咬落好有彈性,味道恰到好處真係食到唔停得口呀~以涼菜打開胃口後再來4款點心:蘇式鮮肉小籠包,紅油抄手,鮮肉生煎包,牛肉餅要特別一讚的是牛肉餅真係名符其實的皮薄餡靚外皮脆脆的但完全不油膩,紙上一滴油都無,一啖咬落去...牛肉汁滿溢...勁正!半舊牛肉餅放於紙上,流出的卻是牛肉汁耶我們邊食邊講又邊笑,係時間飲返杯野菊花蜜潤肺解渇之選.小菜方面有乾煎小黃魚,上海話梅骨,清炒河蝦仁,豆板時蔬和鮮茄時蔬 ~Rossana一向都唔食魚的,所以覺得有丁點兒腥,不過友人卻說香脆唔腥好好味,仲自己一個KO左一整條 XD上海話梅骨必叫!!小排骨咬落還充滿
跟好友們至少都會每月一聚,聚埋一齊除左血拼
大家都喜歡試下唔同既菜式:)
早前試過觀塘APM既王家沙都唔錯,不過黃埔店就...
得知旺角新世紀新開,而裝潢有別於以往較酒樓式設計
旺角店就比較時尚及符合潮流啦~
整個感覺簡直煥然一新,枱與枱之間也相當寬趟,就決定一試!
我地一共點左五款涼菜:
醉嘉美雞, 四喜烤麩, 蒜泥白肉卷,三絲粉皮和蒜蓉拍青瓜
每一款都合曬胃口,尤其蒜蓉拍青瓜,相當醒胃
Rossana就最喜歡四喜烤麩:)
所謂四喜,即是木耳、冬姑、筍和金針
而烤麩就係麵筋,咬落好有彈性,味道恰到好處
真係食到唔停得口呀~
以涼菜打開胃口後再來4款點心:
蘇式鮮肉小籠包,紅油抄手,鮮肉生煎包,牛肉餅
要特別一讚的是牛肉餅
真係名符其實的皮薄餡靚
外皮脆脆的但完全不油膩,紙上一滴油都無,
一啖咬落去...牛肉汁滿溢...勁正!
半舊牛肉餅放於紙上,流出的卻是牛肉汁耶
我們邊食邊講又邊笑,係時間飲返杯野
菊花蜜潤肺解渇之選.
小菜方面有乾煎小黃魚,上海話梅骨,清炒河蝦仁,
豆板時蔬和鮮茄時蔬 ~
Rossana一向都唔食魚的,所以覺得有丁點兒腥,
不過友人卻說香脆唔腥好好味,仲自己一個KO左一整條 XD
上海話梅骨必叫!!
小排骨咬落還充滿肉汁嫩滑富彈性
話梅醬酸酸甜甜的,的確醒胃而滿足!!
用黎送飯食簡直一流~
小菜當然要配飯麵
嫩雞煨麵,上海炒飯,王家沙擔擔麵和上海粗炒
Rossana就比較喜歡上海炒飯,炒得粒粒分明
以青菜,雞蛋,雞粒炒成,like它完全不油膩,鬆軟好吃
最後以高力豆沙,薑汁鴛鴦湯丸和豆沙窩餅結尾
對~~雖然已經飽到上心口,但甜品有另一個胃啦 XD
Rossana勁喜歡豆沙窩餅,所以叫左兩碟hehehe
一碟外皮炸得金黃,另一碟賣相就窿左少少~
不過啖落香而脆口,再嚐到啖啖香滑起沙既豆沙!!
豆沙多到流曬出黎喔,超好味~
大家都食到捧住個肚又笑到標曬眼水,真係開心又滿足
旺角王家沙除左食物較有水準,就連服務都一流
其間侍應會主動換碟,又不停加茶,真係值得再黎~

2014-05-08 1100 浏览
最近因為搬office 而忙到人也傻傻地, 幸好星期五的好友飯局為我打打氣, 補充能量 (不論是肉體或是精神上)。遲到的關係, 到達時好友們已經點菜並開動了, 先上的小食冷盤正好令我這個攰到傻的人即時進入開懷大吃mode。想不到我們這班"癲婆" 一叫便有五款涼菜: 三絲粉皮, 拍青瓜, 四喜烤麩,蒜泥白肉卷, 醉嘉美雞。三絲粉皮: 麻醬混得很好, 不會"笠口", 粉皮 + 青瓜 + 火腿絲, 吃起來很涼快, 好吃!拍青瓜: 不算太酸, 多了點蒜味...無什麼特別四喜烤麩: 雖然它是刀切不是像傳統的手撕, 但烤麩也炆得很有入味,味道適中, 不會過甜或咸, 而配菜的雲耳更是爽口好吃, 很快就雲耳便消失得無影無蹤。蒜泥白肉卷: 內裏包着紅蘿蔔及青瓜條, 中和了白肉的膩。加上小小辣醬, 令整個味道更豐富...所以我忍不住吃了二件。醉嘉美雞: 雞肉做得很滑, 加上嘉美雞肉質較瘦, 吃起來不會過肥。這涼菜約有四分一隻雞, 加上適當的花雕調味, 很不錯的涼菜。但如果不太喜歡酒味的, 可能會略嫌花雕味重。(我個人就幾like 了)當香噴噴上海話梅骨放在桌上, 大家都被它酸酸甜甜的香氣吸引過去。排骨肥瘦
頭盤
拍青瓜: 不算太酸, 多了點蒜味...無什麼特別

上海話梅骨
排骨肥瘦適中, 加上活梅汁很醒胃, 簡真是佐飯精選。
我們亦點了炒河蝦及小黃魚
清炒河蝦
河蝦本身較淡味, 所以清炒時真的只能感到它的爽口。與排骨剛好相反, 這河蝦像個不化妝的小姑娘。但就是有濃有淡才能配襯食物的味道, 各有不同的捧場客。
小黃魚
平時較少吃小黃魚, 怕多骨。這兒把魚兒炸得很香口, 魚肉幾滑, 細骨也不算多, 但魚味亦不算很重。但又談不上有驚喜...下次留返quota 試另外一些新菜式, 嘻嘻。
一餐沒有蔬菜又能呢 ? 我們叫了最穩陣的豆板菠菜
豆板菠菜
豆板即是新鮮蠶豆, 配上上湯煮菠菜。可能吃了很多味濃的東西, 特別覺得這碟菜好味, 菠菜不會太老, 軟硬適中。
如果沒有點小籠包, 好像沒有吃上海菜...
小籠包
每隻小籠包都包得一樣, 皮不算厚, 肉汁豐富, size 剛剛好。
點心方面還有紅油抄手及牛肉餅。
紅油抄手及牛肉餅
這兒的抄手帶陳醋的酸甜多於辣, 雲吞皮又薄又滑, 混有蝦及豬肉的饀料本身不算有味, 但配起醬汁就剛剛好。
牛肉餅原來是今晚另一個亮點, 餅皮薄, 多牛肉洋蔥料, 又多肉汁。 可能小食多滋味, 分到的四分一個餅真係覺得下次一定要再叫, 個人覺得它比小籠包更好吃。
其實我們真的有點高估自己的食量, 之後還有粗炒及炒飯上枱呢...
炒飯及粗炒
上海炒飯沒有什麼配料, 但師傅把飯都弄得又香又乾身, 只是簡簡單單的蛋及蔥花已經好好味。所以吃不完的也把它打包帶回家。
而粗炒的餸料是菜多肉少, 也沒有下很多油。上海菜的濃油赤醬在這碟改良版的粗炒可謂十分"輕手", 熱哄哄時吃也幾好味的。
女士們的聚會又怎能缺少甜品呢? 因為之前吃得真是有點多, 所以只淺嘗了這兩款甜品:新鮮熱哄哄的豆沙煱餅及薑湯味甚濃的鴛鴦湯圓。
豆沙煱餅及薑汁湯圓
這兒的甜品可能為我們這些好甜一人仕調味過, 款款都不會太甜。剛炸好的豆沙煱餅真是又香好吃, 既不會過油膩, 內裏的豆沙饀很豐富, 夾起時更多到很易漏出來。
雖然一碗只得芝麻及紅豆味湯圓, 但size 比一般的大, 湯圓皮是較raw較厚那種, 但饀料同時也幾多, 芝麻饀亦很夠香, 加上薑味很重, 在冬天吃完一定會全身暖暖, 很幸褔...
星期五晚可以和一班好友大吃大笑...真的可以補償一週的工作辛勞, 多謝您們呀~
豆板菠菜
豆沙煱餅及薑汁湯圓
2014-05-07 1505 浏览
生日時食飯,聚餐時食飯,拍拖都係行街睇戲之後都係食飯,所以一齊食飯係一個人際交往中一個好重要的環節,係一仲聯繫感情的好時刻!所以我成日都會有gathering,久唔久都啲朋友仔出來食下飯!不過我發覺如果揀左間啲食物好食的嘅話,傾計都傾得開懷啲,相反,如果揀左間啲嘢難食到嘔嘅,就通常想雞咁腳走,個聚會好快就完!咁當然,都要間食肆唔合趕入走嗰嗅京最好啦!上次去左間燒肉放題嘅,燒得來又要吹水又要兩小時內食,係趕唔切,走嗰陣覺得未吹夠水就意猶未盡被人趕走左,勁無引!今次我地去了食王家沙,之前食過第二間分店,覺得都幾好食,今次我們一行五人由七點一路食一路吹,坐到差唔夠成十一點,食得開懷吹得高興,時間就咁不知不覺!來到王家沙,我個人百分之百推介食醉嘉美雞,本身我好少飲酒,但係呢個有香醇酒味,雞肉入口即融咁軟滑,酒的香唔會搶走雞的味,反而係相得益彰!仲有一個小菜都幾好味嘅,叫做四喜烤麩,其實我唔知佢係咩來,有點像冰豆腐咁,索左啲汁個味道都ok!來到王家沙,都定要食小籠包啦,招牌菜!可惜我問食豬肉,無得食,朋友們吃得點曬頭,應該味道不錯吧!好彩,呢度仲有牛肉餅,當然我不客氣啦,剛煎好的牛肉飯,果真香氣
來到王家沙,都定要食小籠包啦,招牌菜!可惜我問食豬肉,無得食,朋友們吃得點曬頭,應該味道不錯吧!好彩,呢度仲有牛肉餅,當然我不客氣啦,剛煎好的牛肉飯,果真香氣撲鼻~咬下去,鮮味的肉汁奪包而出,濃濃的牛肉味滿滿一口,甚是滋味!我覺得牛肉餅應該好味過小籠包潻^~^
小菜要了清炒河蝦仁和上海話梅骨,都仲味清一仲濃味的,各有特色,上海骨看起來賣相超得,他們都話好食,而清炒蝦雖然看起來白色無調味,可是蝦仔細細,味道奇鮮,加上新鮮彈牙!簡直吃到停唔到口呀!
主食就食了嫩雞煨麵,不過啲雞唔係幾嫩,個湯有點淡,所以食了兩啖就放過了。反而,見到個担坦麵好吸引,可惜我問食得>_<
至尾聲就係我最期待的甜品時間喇!高力豆沙皮薄涵靚,豆沙蓉軟而滑,甜而不漏,食完大滿足!不過,我都不會放過豆沙窩餅的,呢度啲豆沙蓉不會甜多過逗蓉,豆蓉的利和滑是令我百吃不厭的主要原因!香脆的窩餅跟軟棉棉的高力豆沙可說是完全相反的感覺,但兩樣都好好味!如果來王家沙,兩款都要食,兩款都不能錯過!
其實我幾鍾意食王家沙,覺得款式又多,而且無一般上海店都彌漫住的臭臭韮菜味,而且食物的質素保持有水準,試過好多間頭兩次去ok,跟住一
旺場就keep唔到!so far,試過幾間王家沙都味道好好,值得再去~

• 醉嘉美雞
  • 牛肉餅
  • 清炒河蝦仁
  • 豆沙窩餅
每月總會有 1 - 2次 girl talks 既聚會 , 三五知己聚埋一齊 ,食下 , 傾下 , 分享下 ,咁又一個開心 Friday Night , 今次就去左位於旺角新世紀 ~ 王家沙 . 因為遲來關係 , 朋友就食住等 ,梗係喇 , 唔好要人餓住等麻 ,而且一來到又可以食 !醉嘉美雞 :雞肉好滑 , 食落有小小酒味 , 酒味清香 . 三絲粉皮 :麻醬夠晒香滑 , 配上青瓜雞絲火腿 , 夠清爽 , 挺開胃 .四喜烤麩 :以為係烤餅之類既野 , 原來咸咸地 , 味道類似食齋咁 , 都 ok .蒜泥白肉卷 :陣陣蒜香味但唔濃郁 , 肉片包住青瓜同紅蘿蔔條 , 再點上辣椒油 , 又幾開胃 .蒜蓉拍青瓜 :比較清爽的涼菜 , 傾傾下計口痕又可以夾返舊食 , 伴菜良品 . 傾到口乾時 , 仲可以飲返杯蜜糖茶滋潤返下 . 鮮肉小籠包 :皮薄汁多 , 要趁熱食 , 味道夠晒鮮甜 .牛肉餅鮮肉 :餅皮厚度適中 , 咬開餅皮肉質唔太乾 , 都幾 juicy .生煎包 :香脆口感 , 包底好脆 , 肉質鮮嫩 . 雲吞 :口感比較辣 , 辣汁味道蓋過左雲吞 . 清炒河蝦仁 :蝦肉質地彈牙爽口, 清清地

每月總會有 1 - 2次 girl talks 既聚會 ,
三五知己聚埋一齊 ,
食下 , 傾下 , 分享下 ,
咁又一個開心 Friday Night ,
今次就去左位於旺角新世紀 ~ 王家沙 .
因為遲來關係 , 朋友就食住等 ,
梗係喇 , 唔好要人餓住等麻 ,
而且一來到又可以食 !

醉嘉美雞 :雞肉好滑 , 食落有小小酒味 , 酒味清香 .
傾到口乾時 , 仲可以飲返杯蜜糖茶滋潤返下 .
鮮肉小籠包 :皮薄汁多 , 要趁熱食 , 味道夠晒鮮甜 .
生煎包 :香脆口感 , 包底好脆 , 肉質鮮嫩 .
雲吞 :口感比較辣 , 辣汁味道蓋過左雲吞 .
清炒河蝦仁 :蝦肉質地彈牙爽口, 清清地唔駛加配料都唔錯 .
乾煎小黃魚 :魚身夠大條 , 炸得非常脆口 , 但就比較腥左 d  .
上海話梅骨鮮 :醬汁酸酸甜甜都幾開胃 .
豆板時蔬和鮮茄時蔬 :食得多肉都要食返 d 菜 , 中和一下胃口 .
嫩雞煨麵 :清湯內有雞肉 , 白菜 , 磨菇等 , 入口即溶, 口感就略為偏淋 .
上海炒飯 :炒飯夠爽身, 米飯粒粒分明 , 夠晒香口 , 如果配料多 d 就好啦 .
擔擔麵 :唔太辣而花生醬味又唔太濃郁 , 麵就不過不失 .
上海粗炒 :普普通通 , 唔太突出 , 唯一好處係唔多油 .
高力豆沙 :外層炸至金黃色 , 灑上甜粉 , 咬落去一D都唔油膩 , 紅豆餡甜度適中 , 來到一定要 order !
薑汁鴛鴦湯丸 :麻蓉同豆沙各一粒 , 餡料好香口 , 薑汁湯好夠辣 , 真係好正丫 !
豆沙窩餅 :表面炸得有小小過火, 不過餡料十足 , 塊塊都有紅豆餡 , 仲多到漏出來 .
款式多 , 適合不同口味既朋友一齊食 ,
大大話話都 order 左 10 幾款 ,
每款都各有特色  , 味道都唔錯 ,
過程中 , 職員不停咁幫忙換碟 , 收碟同加茶 ,
服務態度真係一流 , 呢點真係值得一讚 !
2014-05-05 821 浏览
經過一星期忙碌工作, 星期五就約了好友一齊食飯聚一聚, 輕鬆一下, 今次去了位於旺角新世紀的王家沙.前菜點了醉嘉美雞, 四喜烤麩, 蒜泥白肉卷和三絲粉皮.三絲粉皮我是喜愛的前菜之一, 差不多每次食上海野也會點. 我喜歡佢的醬夠濃, 又夠滑.四喜烤麩的雲耳和烤麩入味, 但味道不會過咸.蒜泥白肉卷面頭有一些辣醬, 唔算太辣, 幾醒胃, 全靠這個獎帶起肉的鮮味.對於不太飲酒的我, 這個醉嘉美雞酒味勁了一點, 不過真係好香, 雞肉又夠滑.小食必點蘇式鮮肉小籠包和牛肉餅.小籠包要趁熱食, 內裡有好多肉汁, 夠鮮甜.牛肉餅的牛肉肉質不會太乾, 餅皮又不算太厚身.小菜點了清炒河蝦仁, 乾煎小黃魚, 上海話梅骨和鮮豆板時蔬.有小菜要配麵飯一齊食, 點了嫩雞煨麵和家鄉金腿上海炒飯.乾煎小黃魚的黃魚夠大條,但對於我來講略為腥了一點.上海話梅骨, 個汁酸酸甜甜, 好醒胃.清炒河蝦仁的蝦仁肉質幾彈牙, 若蝦味多一點更好, 這個配上海炒飯一流. 炒飯夠爽身, 每粒飯是分開, 又夠香.食了幾款肉類, 當然要食菜中和一下.嫩雞煨麵麵質較軟身一點, 啱我口味. 而雞肉是切粒, 所以略為不夠口感.甜品不可少, 點了.高
四喜烤麩和三絲粉皮
醉嘉美雞和蒜泥白肉卷
小籠包
牛肉餅的牛肉肉質不會太乾, 餅皮又不算太厚身.
牛肉餅
乾煎小黃魚, 上海話梅骨
清炒河蝦仁和鮮豆板時蔬
嫩雞煨麵
甜品不可少, 點了
高力豆沙和薑汁鴛鴦湯丸
.高力豆沙賣相吸引, 新鮮熱辣, 上枱已香噴噴. 內裡的紅豆餡甜度適中. 來這裡必定叫這個.湯丸包括芝麻和紅豆味, 但一碗得兩粒湯丸, 份量較少. 糖水夠薑味, 但唔夠甜.就這樣一邊食, 一邊傾計, 過了愉快的一個晚上.
四喜烤麩和三絲粉皮
牛肉餅
  • 高力豆沙
2014-02-14 2150 浏览
和相識十數載的老友慶生辰,一行五人,最後在約定時間的一小時候才整人,友人說,遲到這玩兒,大概是越熟越遲,越熟就越不用忌諱,但小妹卻認為,不管相約者是何人,準時才是王道吧?而且遲到也要跟別人說聲,好讓別人知道,不用乾等吧?說回餐館,是次生辰飯局於旺角新世紀廣場的王家沙進行(本身想到泰豐廔,但奈何已Fully Booked),這間王家沙應該新開張沒多久吧?皆因小妹查看水牌都沒有王家沙的字樣,只知在新世紀廣場二樓。新裝修後的新世紀像迷宮一樣,小妹左奔右走,幾經辛苦才找到餐廳。最後等到餓的三人則先叫了前菜好填填肚子的空虛。雞絲粉皮粉皮上鋪滿雞絲和青瓜,然後再於配料上淋上麻醬。先把麻醬撈起,好讓每塊粉皮和配料都能沾上麻醬。這道菜,很少會難吃,只要麻醬足夠樣每種材料沾上,便已美味香口。這道菜,麻醬當然足夠,所以每口都充滿了花生香,是最佳的一道前菜!素鵝素鵝是用腐皮包裹著木耳香菌再落鑊煎香,腐皮香脆,雖看到滿臉油光,但一點都不帶油膩感,而且饀料豐富,爽口的黑木耳和香菌的配搭,實是相襯!不消一會,兩道前菜已被餓鬼消滅!待友人到來才下菜:3. 蘿蔔絲酥餅4. 上海擔擔麵5. 賽螃蟹6. 話梅骨7. 三鮮

最後等到餓的三人則先叫了前菜好填填肚子的空虛。

素鵝
不消一會,兩道前菜已被餓鬼消滅!待友人到來才下菜:

3. 蘿蔔絲酥餅
4. 上海擔擔麵
5. 賽螃蟹
6. 話梅骨
7. 三鮮炒年糕
8. 馳名小籠包

蘿蔔絲酥餅
頗失望的小吃,蘿蔔絲饀雖條條分明且鮮甜,但蘿蔔絲酥餅熱度不足,而且酥餅皮做得不夠酥,咬下去很粉,粉得糊口了
蘿蔔絲餅
上海擔擔麵
擔擔麵未見出色,湯底沒有麻香,只有辣味,而且麵條過林,頗鯰口,不是小妹的茶。
擔擔麵
賽螃蟹
是晚最受歡迎的小菜。在蛋白和蟹肉中放了一隻晶瑩剔透的蛋黃,在吃前把他攪拌,讓每口沾上蛋液,眾人都大叫好吃!
話梅骨
話梅骨,與名字相配,酸而帶甜。肉是用排骨肉粒,肉雖較少但卻爽口,排骨粒被話梅的酸甜包裹著,很是入味,是佐飯的不二之選!
三鮮炒年糕
這小菜則較為遜失,味道雖為清淡,但又不至於淡而無味,年糕熟度不足,有點過硬,宜再煮熟點,三鮮?何為三鮮?理應是蝦仁、雞肉和火腿,但後兩者久奉,所以味道較淡。
三鮮炒年糕
馳名小籠包
壓軸的小籠包,不錯!小小包子滿載著肉汁,熱辣辣的肉汁沾上香醋佐吃,以酸解去肉汁之膩,任誰都歡喜吧!
2014-01-29
庆祝纪念