2016-09-29 198 浏览
平時食得太多西餐,間唔中都想食中菜。屋企人係太古收工,就揀左近近地既酒樓門口見到晚膳三寶幾抵咁,入到去見到好多人叫,就叫左呢個set $298@3一品蒜香雞雞配上甜豉油,外炸既雞皮好香口,亦唔算太熱氣。雞肉有原隻雞腿,雞亦,雞背同雞胸,味道不錯,不會太鞋身海蒸海石班份量足夠,蒸得岩岩好,肉質仲滑,點埋蒸魚豉油更加惹味小菜點了南乳上湯斎煲本身以為係豆腐斎煲,原來係有勁多配料,都幾大煲。有白菜,粉絲,荀,菇,雲耳雪耳等南乳味唔算重,我覺得幾開胃甜品只係另加十蚊位海帶綠豆沙紫米耶汁露兩款甜品出奇地唔太甜,非常岩我地口味。酒樓既多數好甜架。甜品都算足料,好多紫米同綠豆。埋單400蚊左右,算係中平價既酒樓晚餐。

小菜點了南乳上湯斎煲

南乳味唔算重,我覺得幾開胃
甜品只係另加十蚊位
海帶綠豆沙

紫米耶汁露

兩款甜品出奇地唔太甜,非常岩我地口味。酒樓既多數好甜架。

甜品都算足料,好多紫米同綠豆。

埋單400蚊左右,算係中平價既酒樓晚餐。
2016-09-22
星期一的晚上外出食飯是最好的, 因為大部份餐廳都會相對比較靜, 很容易就可以找到舒適的餐廳, 極好的服務其中一間經常跟爸媽一家人來食的就是這間中菜餐廳, 老人家不習慣西餐, 這麼多年都是中餐為主, 但中菜又會一邊食一邊挑剔, 這間算是嘴饞的他們常幫襯的一間了, 就是說合格 中菜餐的格局有點似八月, 樓底不高, 但坐位很寬趟及有圓形的卡座給一家人圍著一枱, 兩寶有 sofa 坐, 腰骨都冇咁累 。另外,他們的 menu 菜式選擇....超多! 而且還有套餐可選, 我們就揀了 $298 的晚膳三寶套餐 + 一些小菜及湯, 人均合理消費, $200 有找! 原煲足料老火靚湯,19/9 的是日靚湯好吸引, 可以給爸爸補物 - 羅漢果金銀菜煲豬肺湯 看見撈上來的材料就知有幾咁足料, 新鮮白菜跟白菜乾, 羅漢果, 豬肺, 豬骨等材料煲出很甜的湯底, 而且每人至少可以飲上兩碗呢! 旁邊有介紹這湯有潤肺止咳, 退肺火, 解熱毒的功效, 入秋之選! 蜜汁叉燒皇我以為叉燒是要半肥瘦才好吃, 原來我錯了! 這個叉燒皇皇不會過肥, 只見一層薄的脂肪夾在中間, 怎知入口很軟身鬆化, 很易咬開, 而且蜜汁已經入晒

蜜汁叉燒皇

我以為叉燒是要半肥瘦才好吃, 原來我錯了! 這個叉燒皇皇不會過肥, 只見一層薄的脂肪夾在中間, 怎知入口很軟身鬆化, 很易咬開, 而且蜜汁已經入晒味, 不會只停留在表面, 加上家鄉的黃豆, 很惹味哦!
一品蒜香雞

這個蒜香雞很出色! 是沒有肥膏的雞, 口感很滑, 而雞皮薄脆口, 超香! 不用任何汁醬已經很好味了
一品蒜白雞
清蒸海石班

清蒸一條石班就知師父的功力, 這條石班剛好沒有過老哦, 肉質很滑彈牙, 很新鮮!
黑椒西芹腰果牛柳粒

牛柳粒很值得推介, 一般食肆會食得出牛柳用梳打粉醃過而很易咬開但沒有肉味, 這個牛柳脂肪跟肉剛好不用這樣醃, 很有肉味, 跟黑椒西芹炒開了很惹味
椰汁百合炖雪蛤
最後叫了一個甜品, 椰汁很濃郁, 就是雪蛤份量不算很多
椰汁百合炖雪蛤
2016-09-19
一品蒜白雞
  • 原煲足料老火靚湯
中秋節是人圓倆團圓的好日子,不想媽媽在家粗勞,辛辛苦苦的為我們準備豐富大餐,所以決定帶他們好好的外出用膳,好好的享受美食。由於姐姐在太古城上班,中秋節那天又不能"收早",所以我們決定選擇到太古城的玉桃軒。中秋時份,餐牌大部份菜式都是以套餐為主,幸好價錢非常合理,最後我們決定點一個四位用的家鄉自選套餐。這個四人餐可以說是相當抵食,價錢只是HK$498,就已經包括了湯羮、石斑/大花蝦、燒味及二款小菜。湯羮三選一,就點了粟米魚肚羮,魚肚羮非常足料,內裏放了大量大大塊的魚肚,而且入口時一點魚腥味道都沒有,令粟米湯的口感變得豐富,而最重要是湯羮味道不會過鹹,吃後不會有口喝的感覺出現。雖然很想吃大花蝦,但媽媽愛吃魚,那就來個清蒸游水海石斑,不要以為石斑不是單點,而是跟套餐size會偏細,其實石斑的份量足夠3-4人享用,而且新鮮度滿分,魚肉細滑得來又帶點彈性,吃時點一些蒸魚豉油吃的話,味道會更鮮更甜。燒味方面,我們點了一見人愛的脆皮燒腩仔,燒肉脆皮肉嫰,一層肉一層脂肪的比例,感覺剛剛好,入口時帶點甘香,但就不會有油膩感覺出現,超好吃。 豉汁帶子蒸豆腐的賣相不錯,帶子味道相當鮮味,蒸豆腐口感滑嫰,整

豉汁帶子蒸豆腐的賣相不錯,帶子味道相當鮮味,蒸豆腐口感滑嫰,整個組合都相當配合,不過,豉汁的份量好似多了一點點,令味道變得有點鹹。

翡翠彩椒花枝片絶對是一個不錯的佐飯小菜,花枝片入口既彈牙又有咬口,而且份量挺多,配合同樣爽脆的西芹及彩椒,令口感大大提升,脆卜卜的非常讚。
2016-09-15
  • 脆皮燒腩仔
2016-09-15 492 浏览
上星期是媽媽生日, 特別選了一間朋友都推荐的中菜酒家給她品嚐一下, 這次選了位於太古的玉桃軒, 之前都試了它的其它分店, 整體感覺很滿意, 服務周到有禮, 而且找位子不難, 食物質素亦有保證~ 太古店子與其它分店一樣, 地位夠大不用排隊入座, 而且服務生部長很多, 招呼細心有禮, 廳房亦很有氣派, 第一感覺不錯! 時近中秋, 有多款中秋套餐可選~不過大多過千元, 經濟起見, 我們點了這個家鄉自選套餐, 四位用都只是hkd 498 不過會另收加一和茶錢(每位hkd 12), 尚算經濟抵吃~ 先來的是粟米魚肚羮, 其實這款是我上酒樓必點之項, 是由細食到大的了~ 這裡的魚肚羮質感適中, 不會過杰過水, 魚肚份量足夠, 咬下去很有彈 粟米味道香濃, 而且喝下去不會太大味精, 總體感覺不錯~ 清蒸游水海石班-媽說石班蒸得剛剛好, 魚肉很嫩滑, 不會過老過鞋,充滿魚香 而且石班夠大跳亦夠生猛, 魚肉才會有彈性, 再加上豉油熟油, 用來送飯一流~ 脆皮燒腩仔 - 份量超多,四人吃了很久都吃不完, 皮烤得夠脆口 中間的肥豬肉部份剛好, 一口吃下去, 肥肉和廋肉比例剛好 增加整體的口感,

這次選了位於太古的玉桃軒, 之前都試了它的其它分店,

整體感覺很滿意, 服務周到有禮, 而且找位子不難,

食物質素亦有保證~

太古店子與其它分店一樣, 地位夠大不用排隊入座,

而且服務生部長很多, 招呼細心有禮, 廳房亦很有氣派,

第一感覺不錯!

我們點了這個家鄉自選套餐, 四位用都只是hkd 498

不過會另收加一和茶錢(每位hkd 12),

尚算經濟抵吃~

粟米味道香濃, 而且喝下去不會太大味精, 總體感覺不錯~

而且石班夠大跳亦夠生猛, 魚肉才會有彈性,

再加上豉油熟油, 用來送飯一流~

中間的肥豬肉部份剛好, 一口吃下去, 肥肉和廋肉比例剛好

增加整體的口感, 沾些芥苿來吃, 佐飯佐酒都不錯~

另外可以選二款小菜~ 我們點了翡翠彩椒花枝片~

整體感覺相當清香, 花枝片夠夾夠彈牙, 而且份量夠大, 每片都是大大的,

配角西芹都香脆好味! 滿意滿意!

另外點了士多啤利骨, 充滿士多啤梨的香甜味道, 不過排骨略略炸得老了少許,

而且骨頭偏大,肉不是太多,不過味道酸度有度, 很開胃的一道菜~!

亦點了芥蘭炒鯪魚肉

這菜相當入味, 鯪魚肉有咬口亦富彈性, 芥蘭爽口不苦, 獻汁有點兒多,

空口吃有點肥膩, 不過用來佐飯卻剛剛好!

最後部長送我們綠豆沙作甜品, 綠豆沙清涼散毒, 甜度剛好, 吃下去不會漏,

為這餐飯劃上句號~

玉桃軒酒家 太古康山道1-2號康怡廣場北座M樓M1號舖 2513 9107
2016-09-06
The Chinese Yum Cha place has taken over the previous upper floor Macau Restaurant. The very spacious tea house takes the advantage of the perfect location at the conjunction at the main Tai Koo area between Kornhill and Tai Koo Shing. The tea house uses traditional pricing system with each dim sum costing around $2x each, which I think is very affordable when comparing to some other spacious and clean tea house like this one. The place is quite new so I feel very comfortable sitting there. I pa
The tea house uses traditional pricing system with each dim sum costing around $2x each, which I think is very affordable when comparing to some other spacious and clean tea house like this one. The place is quite new so I feel very comfortable sitting there. I particularly liked how they put tables for two, and some round bench tables for around 4 people opposite to each other, yet not feeling congested or crowded.
During a quick lunch with colleague, we have ordered a few freshly steamed dim sum to share. I would have to say the service would not be lighting fast because everything is freshly steamed upon order.
Steamed prawn dumpling (Ha Gao) $29
They offer two different types of Ha Gao and I just go for the most luxurious one because I like this traditional dim sum so much. Their Ha Gao uses really big fresh prawns with a little bit of pork fat fillings, while the skin has the expected thick, stick, and chewy texture, holding on to the generous prawn fililngs nicely.
Each piece of Ha Gao has around 1 - 2 big prawns and I personally liked to dip my rather light and healthy dim sum into their housemade chilli sauce that they serve at the restaurant.
Steamed dumpling with mixed mushroom $26
Should be a vegetarian dish but I didn't dive deep because I was in rush and I couldn't be bother asking when the colleague was also there trying to enjoy our lunch over some gossips and some business ideas.
Steamed fish ball with vegetables $22
Moving on to the last dim sum which is a very uncommon one. The Siu Mai looking dim sum is made of minced fish paste, along with some Chinese dried pickled veggies and spring onions. Unlike tradition siu mai, this mainly fish based siu mai has a firmer texture and very strong in fish taste.
Chili oil is always the tea to lift up the flavour when having light dim sum items.
Double boiled hasium & lily bulb with coconut juice $28
Lastly, I ordered this pampering dessert bowl made with coconut juice, with quite a lot of ingredients. Both Hasium and Lily Bulb are believed to be very good for women and for skin! I can't wait to come back again to order this because it only  costs $28! Much cheaper than a lot of Chinese/Western desserts shop there.
This yum cha place is really valuable for its quality and serving size. When comparing to a few other very pricy big name yum cha places in Tai Koo Place, I would rather going to this restaurant with very spacious clean interior!
2016-09-05
2016-08-24 1166 浏览
很早之前便擇了日跟友人吃晚飯,因為經常吃西餐的關係,這一晚我們決定吃中餐,幾個小菜加碗白飯也不錯。我們相約於太古的玉桃軒,閒日的晚上不太多人,大抬卻坐滿了,酒樓果然還是大夥兒吃飯的好選擇。我們只有兩個人,可以試到的送菜不太多,幾經慎選,我們點了四道菜。首先來的是法式焗攘鮮海螺 ($48 x 2),作為頭盤真不錯,烤得非常熱辣辣,建議攤一會兒才吃。海螺裡面攘了一大堆餡料,肯定的是有洋蔥,蘑菇,還有芝士。芝士的味道香濃,貫穿了整隻海螺,而且海螺的size也頗大,足足有手板那麼大,可以一人一隻,好吃!然後是我整餐飯的最愛,士多啤梨骨 ($88)。醬汁酸酸甜甜非常開胃,一口咬下去感覺表面的炸粉有點厚,肉質不過不失,分量不少,三到四個人亦可以吃,用來送飯不錯,整個菜的靈魂莫過於醬汁了。接著是重頭戲波士頓龍蝦伊麵($118),龍蝦的分量okay, 吃下去彈牙新鮮,芝士汁香味不大,而且味道有點咸,吃了兩碗已經吃不下了,醬汁不出色。吃了炸肉跟龍蝦,要來點菜清一清胃口。這個上湯雲兒浸勝瓜 ($88) 真不錯,雲兒大大塊又爽口,勝瓜滲滿上湯,咬下去很有鮮味,分量剛好。這家酒樓質素不過不失,食物質素可以但不
接著是重頭戲波士頓龍蝦伊麵

這家酒樓質素不過不失,食物質素可以但不出眾,價錢是吸引的因為閒日有特價,這裡可以吃家常便飯一頓,吃得悶的話可以試試其他選擇。

2016-07-22
2016-08-13 204 浏览
假日約左舊同事去飲茶聚一聚,去了他家附近商場的酒樓。十八羅漢蒸粉果 中粉皮蒸出來的效果不錯,果然是「蒸蒸日上」系列的一招牌精選。素菜材料如沙葛、甘筍粒、冬菇和木耳絲混在一起,味道清淡又有口感。蟹籽蒸燒賣皇 大沒有想像中的大粒,但肉餡配上大蝦鮮甜好食 ,還有冬菇調味,去茶樓必食的點心!鮮蝦腸粉 特一碟有六件,腸粉好滑!內藏的蝦好彈牙又大粒,充滿爽滑彈牙!還食得出韮菜的香味,令人回味無窮~帶子賽螃蟹炆伊麵 $108份量超強!幾個人分享就剛剛好!白雪雪的蟹肉和蛋白鋪天蓋地,還襯上片片的帶子,顯的更純潔無瑕。底下有伊麵底,所以堆砌成好大的一碟!另端上喼汁用來調味,每一啖都夾雜伊麵和蟹肉蛋白,濕潤軟腍的口感使人一試難忘!旁邊還有幾條菜伴麵,認真用心製作。除外,鑊氣小炒、特式鍋粑和粥粉麵飯都挺吸引,還有假日傳統美食和不少本月廚師推介,下次再去嘆茶~
假日約左舊同事去飲茶聚一聚,去了他家附近商場的酒樓
十八羅漢蒸粉果 中
粉皮蒸出來的效果不錯,果然是「蒸蒸日上」系列的一招牌精選。
蟹籽蒸燒賣皇 大
鮮蝦腸粉 特
一碟有六件,腸粉好滑!
帶子賽螃蟹炆伊麵 $108
份量超強!幾個人分享就剛剛好!
底下有伊麵底,所以堆砌成好大的一碟!
旁邊還有幾條菜伴麵,認真用心製作。
除外,鑊氣小炒、特式鍋粑和粥粉麵飯都挺吸引,
還有假日傳統美食和不少本月廚師推介,下次再去嘆茶~
  • 帶子賽螃蟹炆伊麵
  • 十八羅漢蒸粉果
  • 鮮蝦腸粉
  • 蟹籽蒸燒賣皇
2016-08-08 1717 浏览
住處附近的「康怡廣場」周不時都會有新餐廳進駐,尤其是近日 AEON 百貨將店舖改頭換面成 AEON STYLE 後,康怡廣場南座即時來了個 180 度大變身,而餐飲區亦有大改造,不但提供更多餐廳選擇,而且更擴大用餐範圍。不過講到一家人去嘆茶,我還是首選位於北座的《玉桃軒》。由於這天是星期六的關係,所以酒家非常旺場,幸好來早一步,否則就要站在門外取票輪候等位了。沒來一排,安坐後,先看看點心的價目表,小點:$17、中點:$22、大點:$26、特點:$29,茗茶每位:$12,點心價錢與市面一般酒樓相若,不太貴,而且有唔少假日傳統美食、精選小吃、鑊氣小炒等供應,看起來頗吸引。至於點選食物方面,這天就一於交由兒子發辦,先來一客招牌精選脆皮燒腩仔 ($50)。腩仔分量雖然不多,但肥瘦勻稱,外皮咬下脆卜卜,肉質鬆化,吃起來軟硬口感兼備,脂香濃郁,而且脂肪層夾雜著不少嫩肉,更添柔韌口感。鬆脆鮮蛋撻仔 ($22),已經很久沒在酒樓點蛋撻吃了,所以覺得特別滋味。蛋撻的酥皮層看起來雖然唔多,而且略為鬆散,但蛋味不錯,香滑得來又沒有油膩感,況且拿上手還是熱暖的,水準不俗。兒子知我愛吃香口之物,為我點了一客椰汁
鬆脆鮮蛋撻仔
兒子知我愛吃香口之物,為我點了一客椰汁炸饅頭 ($17),饅頭小巧的骰,面層色澤金黃,但沒有炸得過火,入口外皮香脆,而且吃時熱氣感不太重,反而中心部分口感幾鬆軟,沾上甜甜的鍊奶吃,美味!
接著是三客小食,先送上的蒜片牛柳粒 ($55),蒜片分量唔多,反而牛柳粒下得頗慷慨,加上牛柳粒粒表面都帶點微焦,而內裡則炒透至腍身,入口更有一股燒烤的香味,配上沾滿醬汁的菇粒一起吃,香口惹味。
胡椒咸菜豬肚
($42) 是我和老公的至愛,豬肚爽脆沒有豬臊味,而酸菜亦十分爽口,配合香濃的胡椒湯底,吃起來既鹹香又帶點微辛,舒口刺激,能帶出胃口。
椒鹽豆腐粒
($38) 外層炸至黃金,而且色澤平均,挾起一粒入口,雖然豆香不太濃,但入口外脆內嫩,加上以椒鹽提味,食落鹹鹹香香,用來佐酒一流。
壓軸以一碗陳皮紅豆沙作結 ($17),紅豆沙果皮味不重,但紅豆分量十足,而且大粒得來又充滿豆香,食味豐富。見門口餐牌個晚膳三寶好抵食,下星期一於和家人再來吃晚飯。
2016-07-23
2016-08-07 792 浏览
公司有兩個同事快要回德國定居,雖然跟他們並沒有相處很久,不過他們真的人很好,走前相約他們食最後一頓午餐 相信他們有一段長時間都不會回來,當然要吃香港美食啦,點心自然是不二之選!附近都有不少茶樓,今次我選了玉桃軒,其實有半點私心因為我3年內從未來過, 想試試, 一直只在電車路看到櫥窗, 今次一於走進去! 地鐵一出上條短樓梯就看到了, 有點意外的是玉桃軒原來頗大, 一直入都看到枱, 是個長形設計中間有個彎位, 幸好一早訂好位, 4個人可以舒服地坐在半圓梳化內~點心選擇都不少, 傳統的當然有, 還有不少小食, 小炒, 如蒜泥白肉, 雲吞麵...五香咸水角&蜂巢荔芋角; 椒鹽魷魚鬚炸物做得不錯, 香口而不油膩, 同事都十分喜歡, 尤其椒鹽魷魚鬚的炸漿夠薄, 入口不會很多粉, 可以食到魷魚鬚的味道, 他們甚至說是暫時吃過最好的炸魷魚鬚 芋角亦非常鬆化, 有淡淡芋香與肉碎...XO醬炒腸粉; 椒鹽豆腐粒腸粉可謂廣東點心的特色之一, 今次的XO醬不辣, 少許咸味吊起XO的刺激味道, 頗適合歐洲人的口味; 椒鹽豆腐粒更加不用說, 炸到十分香口, 內裏的豆腐又滑滑的, 細細一粒容易令人不斷夾不斷食秘製
咸水角&蜂巢荔芋角
椒鹽魷魚鬚
五香咸水角&蜂巢荔芋角; 椒鹽魷魚鬚
 芋角亦非常鬆化, 有淡淡芋香與肉碎...
XO醬炒腸粉
椒鹽豆腐粒
XO醬炒腸粉; 椒鹽豆腐粒
秘製鎮江骨
燒汁金粟花姿/翡翠帶子餃
秘製鎮江骨; 燒汁金粟花姿&翡翠帶子餃
剛好這對德國情人有一人只吃素, 而另一個都不常吃肉, 這個鎮江骨就是讓他可以吃吃肉 XD 味道挺濃, 酸酸甜甜的, 肉質煙韌, 我就最喜歡吃旁邊的洋蔥, 吸收了醬汁的味道又夠爽口; 燒汁金粟花姿中的粟米又爽又甜, 沒有魚餅的孤寡, 有種新鮮的感覺
懷舊千層糕
懷舊千層糕
平時我不常點這個, 不過今天突然想吃...  順道讓德國試試, 而他們又真的覺得有點新奇, 其實味道跟奶黃包相近, 不過變成一層層, 有點蛋黃的咸味. 又有奶黃的甜味, 一層一層的口感比奶黃包更豐富有口感, 是完美的甜品!

玉桃軒果然無令我失望, 整體水平都不錯, 性價比甚高! 吃罷這頓午餐, 他們在公司的日子就只剩三天, 希望他們的亞洲之旅玩得開心, 我會去德國探你的!
2016-08-01 228 浏览
一向係玉桃軒飲茶,員工嘅服務態度就越來越差,今日同家人去飲茶真係好掃興,我地叫左個二人套餐,老火湯變左豆腐羹,落單既員工又無講,其實我地無乜所謂,如果無豆腐我地都無問題,但係我地唔食豆腐嫁嗎?唔通係度挑返啲豆腐出黎呀?最後我地取消左二人餐重新點過啲野食,最搞笑係落單既員工專登行過黎同我地講:(不嬲無老火湯就羮嫁喇…)聽完我同屋企人係度討論,係唔係我地太耐無出街食飯呢?感覺太不良好
2016-08-01 297 浏览
工作關係,黎緊幾個月,都會經常出沒太古,日日都周圍覓食,同事少少,圍埋飲茶講下是非係唔錯選擇。鮑汁炆雞腳$42,表面勁似豬腳薑,其實係鮑汁雞腳,雞腳炆得好林,入味!潮州粉果$26, 皮in un軟熟, 餡多香口,有汁流出來yuen央鮮蝦雞絲炒飯$98,大大碟,蝦仁大隻數量多,不過口感太脆口,蝦味淡醬汁味道好,不太咸也不油,炒飯乾身香口四寶滑雞扎$26,雞肉滑滑的,冬菇夠香,魚肚吸哂啲汁好好食,是懷舊的味道!!
工作關係,黎緊幾個月,都會經常出沒太古
,日日都周圍覓食,同事少少,圍埋飲茶講下是非係唔錯選擇。
潮州粉果$26, 皮in un軟熟, 餡多香口,有汁流出來
醬汁味道好,不太咸也不油,炒飯乾身香口
2016-07-29 353 浏览
之前食過觀塘玉桃軒覺得唔錯,呢日去開太古做野諗唔到食乜穩穩陣陣食反玉桃軒,原來兩間野食有啲唔同,太古店茶錢貴啲,但有二人餐,觀塘就無餐既我地叫左個$138二人餐,有我最愛既蜜汁叉燒真係好好味啊同觀塘店水準一樣,燒得好香色水又靚,重點係個蜜汁同蜜豆,甜甜的好惹味,有種說不出的好味燉湯菠蘿雞粒炒飯雞肉大大粒,飯不油,味道剛剛好夠香口蝦餃拼粉果,皮薄餡多菜味道比較清,偏淡一點加左個蝦腸,原隻大大隻蝦仁,皮有米香也香滑另外再加個奶黃流沙包,奶味香,流沙效果不錯!好吃呢個lunch好滿足
我地叫左個$138二人餐,有我最愛既蜜汁叉燒
真係好好味啊
燉湯
菠蘿雞粒炒飯
雞肉大大粒,飯不油,味道剛剛好夠香口
蝦餃拼粉果,皮薄餡多
菜味道比較清,偏淡一點
加左個蝦腸,原隻大大隻蝦仁,皮有米香也香滑
另外再加個奶黃流沙包,奶味香,流沙效果不錯!好吃

呢個lunch好滿足
2016-07-28 321 浏览
星期一放假終於可以同屋企人飲餐茶,相聚一下叫左個午市點心靚湯餐 四位用$248有三款點心,例湯,小菜,小食,炒粉麵,都幾抵食酸甜排骨 排骨完全係肉排嚟嘅 酸甜汁鮑魚價排骨 酸得嚟好開胃 排骨放落口外脆內嫩是日例湯 一啲都唔吝嗇成煲上 湯好入味,菜乾味好出 ,名副其實老火湯另外我哋仲嗌咗 多幾款嘅點心 雞扎,燒賣,炸雲吞,樣樣野都好好食,又大件
星期一放假終於可以同屋企人飲餐茶,相聚一下

叫左個午市點心靚湯餐 四位用$248
有三款點心,例湯,小菜,小食,炒粉麵,都幾抵食

2016-07-25 988 浏览
今日放假想同屋企人揾個舒服嘅地方食飯, 結果揀左係娘家附近嘅一間酒家~ 玉桃軒今日係平日,所以唔洗等位就有得即刻入去呢度裝修都算寬敞同高級 見到呢個$298嘅餐都幾抵食呀! 又有雞又有魚仲可以揀一樣小菜, 於是就決定食呢個餐… 跟住媽咪話好想食海鮮,我就叫咗呢個$118波士頓龍蝦,另加40蚊可以有伊麵底 脆皮雞啲皮真係做得好香脆,雞肉都算嫩滑, 不過如果蒜味可以再濃啲仲更加好食, 但媽咪話未必個個都鍾意食蒜味,所以佢話個味道就啱啱好 個魚香茄子煲一上枱就聞到好香濃嘅鹹魚味, 一般魚香茄子最怕就係整得太油膩,但佢既油份調校得啱啱好, 茄子食落口好juicy, 好有鑊氣,用來送飯一流 我最鍾意嘅上湯波士頓龍蝦伊麵, 估唔到特價都咁足料! 啖啖新鮮龍蝦肉, 肉質好彈牙, 伊麵好滑身 尤其個蟹鉗啲肉好結實令人回味無窮! 清蒸海石斑~蒸得啱啱好,夠滑又有魚味,好鮮味! 今次請屋企人食飯都係五百幾蚊,仲有龍蝦食都真係幾抵 而且店員啲服務態度都好好, 走嗰陣時仲叫我哋下次試下片皮鴨,我話放心,下次都會再來!
今日係平日,所以唔洗等位就有得即刻入去
呢度裝修都算寬敞同高級
尤其個蟹鉗啲肉好結實令人回味無窮!
清蒸海石斑~蒸得啱啱好,夠滑又有魚味,好鮮味!
今次請屋企人食飯都係五百幾蚊,仲有龍蝦食都真係幾抵
我話放心,下次都會再來!
  • 魚香茄子
2016-07-23 200 浏览
太古康怡廣場,有不少食肆,中西南北,各適其式,但都有一個共通之處,就是每逢星期六、日及假期都是人山人海,多數要等位。今天星期六,去了康怡廣場玉桃軒嘆午市茶,去到大約11點半左右,已經要等位。幸好還早,等了不久就可以入座,之後人更加多,輪候入座時間更長。玉桃軒格局比較高檔,佈置壯煌,地方夠大,樓底夠高,環境舒適。坐下點了脆皮燒腩仔($50)、沙律明蝦角(大點)、甜心流沙包(中點)和玉蘭沙爹牛肉炒河($88)。脆皮燒腩仔細細碟,燒得皮脆肉嫩,燒腩入口即溶,不覺膩口,水準不錯。沙律明蝦角,炸得金黃搶眼,外皮鬆脆,餡料蝦肉鮮甜彈牙,而且熱力十足,再配沙律醬,十分惹味。出爐甜心流沙包熱氣騰騰,包皮既熱且燙,軟滑香甜,蛋黃流沙滿溢好味。至於玉蘭沙爹牛肉炒河也不欺場,廚房鑊氣十足,上枱玉蘭色澤鮮綠,牛肉份量十足,牛肉味豐富,再配沙爹河粉,開胃飽肚。
脆皮燒腩仔($50)
沙律明蝦角(大點)
沙律明蝦角(大點)
甜心流沙包(中點)
甜心流沙包(中點)
玉蘭沙爹牛肉炒河($88)。
玉蘭沙爹牛肉炒河($88)。