2025-06-25
我哋今次去銅鑼灣呢間狸小路北海道涮涮鍋同壽喜燒專門店,真係幾特別。呢間店位置唔算大,但一人一鍋都幾得意,價錢又抵。朋友推介我哋試海膽湯底,話日本一啲地方最少都要四百幾蚊港幣先可以食到,但喺呢度,200幾蚊就已經可以食到! 抵丫!餐廳有好多套餐,包左一份肉、前菜、蔬菜、主食同埋甜品,我地揀左:頂級西冷A5 $298霜降A4和牛 $248而湯底分別揀左壽喜燒湯同北海道海膽高湯!我自己就好中意用北海道十勝出產嘅A5和牛西冷,肉質好細膩好有咬口,肉味都好濃。沾埋個北海道蛋液,口感更加柔滑,真係超好食!而女朋友就中意霜降A4和牛,貪佢夠油夠香! 唔怕油香感太重真係推介食呢個!另外,個海膽湯底真係有海膽喺入面, 又真係幾真材實料喎! 將D牛肉浸係海膽湯底入面,鮮甜到不得了! 為左個海膽湯底, 我願意encore!咁仲有D烏冬同野菜拼盤都好抵食, 食左全日肉都要搵D澱粉質同蔬菜平衡番!最後仲有個甜品, 食完真係心滿意足。
餐廳有好多套餐,包左一份肉、前菜、蔬菜、主食同埋甜品,
我地揀左:
頂級西冷A5 $298
霜降A4和牛 $248
而湯底分別揀左壽喜燒湯同北海道海膽高湯!
沾埋個北海道蛋液,口感更加柔滑,真係超好食!
鮮甜到不得了! 為左個海膽湯底, 我願意encore!
最後仲有個甜品, 食完真係心滿意足。