我哋今次去銅鑼灣呢間狸小路北海道涮涮鍋同壽喜燒專門店,真係幾特別。呢間店位置唔算大,但一人一鍋都幾得意,價錢又抵。朋友推介我哋試海膽湯底,話日本一啲地方最少都要四百幾蚊港幣先可以食到,但喺呢度,200幾蚊就已經可以食到! 抵丫!餐廳有好多套餐,包左一份肉、前菜、蔬菜、主食同埋甜品,我地揀左:頂級西冷A5 $298霜降A4和牛 $248而湯底分別揀左壽喜燒湯同北海道海膽高湯!我自己就好中意用北海道十勝出產嘅A5和牛西冷,肉質好細膩好有咬口,肉味都好濃。沾埋個北海道蛋液,口感更加柔滑,真係超好食!而女朋友就中意霜降A4和牛,貪佢夠油夠香! 唔怕油香感太重真係推介食呢個!另外,個海膽湯底真係有海膽喺入面, 又真係幾真材實料喎! 將D牛肉浸係海膽湯底入面,鮮甜到不得了! 為左個海膽湯底, 我願意encore!咁仲有D烏冬同野菜拼盤都好抵食, 食左全日肉都要搵D澱粉質同蔬菜平衡番!最後仲有個甜品, 食完真係心滿意足。

餐廳有好多套餐,包左一份肉、前菜、蔬菜、主食同埋甜品
我地揀左:
頂級西冷A5 $298
霜降A4和牛 $248

而湯底分別揀左壽喜燒湯同北海道海膽高湯!
沾埋個北海道蛋液,口感更加柔滑,真係超好食!
鮮甜到不得了! 為左個海膽湯底, 我願意encore!

最後仲有個甜品, 食完真係心滿意足。
位於銅鑼灣的壽喜燒和牛專門店。好吃的壽喜燒通常都不便宜,但朋友推薦的這間小店,經營簡約的一人一鍋模式,價格非常划算;而且更有海膽湯底可以選擇。要知道同樣的海膽湯底在日本當地至少收費四百多港幣起吧,但在這裡,才200多元就能嚐到,真是超值!(不過,外國的月亮始終比較圓… ).餐廳提供多款套餐,每款都包含一款肉類、前菜、蔬菜拼盤、主食和甜品;更令人驚喜的是,這裡不設加一,先值一讚。點餐時先選湯底,而話明是壽喜燒專門店,自然要選最經典的壽喜燒湯底;而另一款則選了一心衝著而來的海膽高湯了。⋆_____ 北海道十勝產黑毛和牛套餐 ______⋆✿ 頂級西冷ᴀ5 190ɢ $298  ⧐ 壽喜燒湯底選用北海道十勝產的ᴀ5和牛,配上香甜濃郁的自製壽喜燒汁,肉質細膩緊實,咀嚼時肉香四溢;蘸上北海道雞蛋後,口感更顯柔滑,層次豐富。.✿ 霜降ᴀ4 190ɢ $248⧐ 北海道海膽高湯霜降ᴀ4和牛油脂分佈細緻,油香豐腴,肉質鮮嫩多汁,入口即化,是我最鍾愛的牛部位。頂級和牛配上真材實料的海膽湯底,湯頭濃郁鮮甜,只需輕輕涮煮,牛肉的醇厚與海膽的鮮味超夾,果然真的是奢華的享受呢。
位於銅鑼灣的壽喜燒和牛專門店。
要知道同樣的海膽湯底在日本當地至少收費四百多港幣起吧,
但在這裡,才200多元就能嚐到,真是超值!
(不過,外國的月亮始終比較圓… )
更令人驚喜的是,這裡不設加一,先值一讚。
點餐時先選湯底,
而話明是壽喜燒專門店,自然要選最經典的壽喜燒湯底;
而另一款則選了一心衝著而來的海膽高湯了。

⋆_____ 北海道十勝產黑毛和牛套餐 ______⋆
✿ 頂級西冷ᴀ5 190ɢ $298
⧐ 壽喜燒湯底
蘸上北海道雞蛋後,口感更顯柔滑,層次豐富。

✿ 霜降ᴀ4 190ɢ $248
⧐ 北海道海膽高湯

2025-06-24 151 浏览
原來銅鑼灣禮頓道都有唔少隱世餐廳,呢晚到訪一間主打食日式涮涮鍋及壽喜燒嘅小店。餐廳面積唔算太大,但佈局簡約精緻。餐牌有牛肉及豚肉提供,亦有唔同質素及份量可供選擇,價錢大約由百幾至二百幾蚊,相當合理。我哋兩個人,點咗霜降A4牛($248)同頂級西冷A5($298)各一,湯底則揀咗北海道昆布茶魚湯及北海道海膽高湯。除咗肉類之外,套餐除咗有雜菜提供,更可選擇米飯、拉麵及烏冬。霜降牛同西冷各有特色,油脂分布平均,質素相當不錯,入口充滿濃濃嘅牛味。如果喜歡油脂重啲嘅朋友,則可以揀西冷A5,入口更加軟滑。海膽湯底味道濃郁,更有唔少海膽喺入邊,點做呢個湯底,基本上需要再點調味料都已經非常好味。最後加埋個烏冬落去,吸收晒海膽嘅精華,簡直係一個海膽沾麵。佢嘅海膽湯只需要另加$58 ,喺日本食圍返都要四百幾蚊,所以絕對係超值,鍾意食海膽嘅朋友真係不容錯過。套餐包埋抹茶蛋糕作為甜品,味道唔錯。

套餐包埋抹茶蛋糕作為甜品,味道唔錯。

越嚟越接近5/7 ,唯有靜看預言。當然希望唔好實現,小編就可以快啲快啲快啲安心去日本!!不過留喺香港,我都發現咗一間小店,質素媲美日本水準架!✨霜降A4(190g)套餐揀每款牛肉之前都可以仔細睇睇佢嘅簡短描述,根據個人嘅口味去選擇!今日小編就揀咗霜降A4(190g)油花分布比較平均,同時又能夠品嚐到牛肉嘅香氣~湯底亦都有六款可以選擇,根據眾多嘅食評,小編揀選咗海膽湯底!湯底濃郁而不腥臭,更加有啖啖海膽係鍋底,完全估唔到牛肉同海膽高湯嘅配搭都幾夾~而烏冬亦都慢慢渲染成金黃色,shu入口好入味!✨赤身(190g)套餐赤身紋理好靚,食落去更加感受到牛肉嘅香味,湯底就揀咗壽喜燒,甜絲絲濃郁既牛肉沾上蛋汁絕對係最佳配搭~由於湯底相對濃郁,所以就揀咗米飯嘅配搭,食完真係大滿足!額外亦都加咗50g 嘅西冷A5,油花感再重身啲,滿腔牛脂~飲品方面叫咗焙茶拿鐵,中和一下牛肉所帶嚟嘅油花感,甜度適中!講緊喺日本呢個價錢都食唔到呢個水準,但香港嘅呢一間小店真心有性價比。每個套餐都跟配前菜、蔬菜拼盤、主食、甜品!
不過留喺香港,我都發現咗一間小店,質素媲美日本水準架!

✨霜降A4(190g)套餐

✨赤身(190g)套餐

2025-06-23 93 浏览
星期日去銅鑼灣行街,雖然天氣有d熱,想食靚肉,見 Paul con附近有間靚肉邊邊。咪入去試下。 睇下餐牌,fit晒時間尚早,可以一set set咁叫,有A4既赤身,A4既霜降,A5既西冷,仲有分大細,啱晒女性。豬有豚肩同豚五花。每個set,跟餐,有份蔬菜,同埋飯,拉麵,烏冬。都幾ok。我鬼咁大食,緊係要加啦,可以add on,可其他肉呀蔬菜咁。照顧周到。 咁我同朋友最後揀左一份大霜降同豚五花,再加d肉同野飲。湯底都有好幾個選擇,有壽喜燒,昆布魚湯,咖哩,蠔,海胆,牛乳。我見到用蠔做湯底啱晒我,友人必選海膽。 蠔湯底:又真係有蠔响度,都有蠔味,不過唔好既人應該會麻麻,好蠔既人應該要試 海膽湯底:撈上黎又真係有海胆响底,足料架,唔係講笑。我見食到最後個湯都好杰身,用黎撈飯應該好好食。 A5霜降:睇落油脂都幾豐富,快手撈起,乜都唔好點,豉油麻醬乜都唔落,油香牛味,原汁原味,正。 豚五花:食五花就係要有肥肉,睇到肥瘦相間,相當靚仔,無浸豬羶,見到舊肥肉,食慾大振。 唔夠喉加多份西冷同豬肩,都非常唔錯,同價錢相宜。仲有飯後甜品,蛋糕一件。都係個句,香港人對甜品既最高評價,唔係太甜。

睇下餐牌,fit晒時間尚早,可以一set set咁叫

唔夠喉加多份西冷同豬肩,都非常唔錯,同價錢相宜。

• 頂級西冷A5
  • 北海道海膽高湯
各位識食嘅朋友仔,今次我帶大家嚟到銅鑼灣利園附近,捐窿捐罅搵到呢間充滿日本風情嘅和牛火鍋專門店 —「狸小路」。呢度主打一人一鍋,就算一個人想食好西都完全無問題!今次我就係睇中佢哋高質嘅A4和牛,專程嚟試下佢哋嘅實力。壽喜燒 (Sukiyaki):呢個係經典中嘅經典,狸小路嘅壽喜燒湯底甜鹹度調校得啱啱好,唔會死甜死鹹。將和牛輕輕涮幾下,牛肉嘅油脂甘香同壽喜燒汁嘅醬油甜味完美結合,互相輝映,更能帶出和牛獨有嘅風味。霜降 A4+ (Shimofuri):睇下呢個霜降和牛,油花分佈均勻到好似雪花咁,真係未食已經流口水! 我哋點咗190g嘅套餐再追加50g,份量十足。輕輕喺湯底涮5秒,牛肉變成嫩粉紅色就即刻拎起,放入口中,嗰種入口即溶嘅感覺真係無得輸! 牛油香氣喺口入面爆發,肉質嫩滑到一個點,幸福感滿瀉!一個好嘅套餐,配角都好重要。每個餐都跟埋前菜同烏冬,仲有個非常豐富嘅野菜盤。前菜係啲開胃小食,可以清一清味蕾。野菜盤有齊冬菇、金菇、娃娃菜、豆腐、粟米等等,全部都好新鮮。將啲蔬菜放入吸收晒和牛精華嘅湯底度煮,每一啖都索晒湯汁嘅甜味,超正!最後,將滑溜溜嘅烏冬放入充滿肉汁同蔬菜精華嘅湯底煮,作為呢

一個好嘅套餐,配角都好重要。每個餐都跟埋前菜同烏冬,仲有個非常豐富嘅野菜盤。前菜係啲開胃小食,可以清一清味蕾。野菜盤有齊冬菇、金菇、娃娃菜、豆腐、粟米等等,全部都好新鮮。將啲蔬菜放入吸收晒和牛精華嘅湯底度煮,每一啖都索晒湯汁嘅甜味,超正!最後,將滑溜溜嘅烏冬放入充滿肉汁同蔬菜精華嘅湯底煮,作為呢一餐嘅完美結尾,飽到上心口!

總結:CP值極高嘅和牛體驗 👍

總括嚟講,狸小路絕對係一間誠意十足嘅餐廳。由湯底、主食到配菜都一絲不苟。今次兩個人埋單$614,就可以食到兩份高品質嘅A4和牛套餐,仲要喺銅鑼灣呢個地段,CP值真係高到無朋友。 無論你係和牛愛好者,定係想搵個地方靜靜地享受一餐高質火鍋,狸小路都絕對唔會令你失望。我已經決定要將佢放入我嘅必食list,下次一定會再嚟食過返尋味!
成日心思思想食靚和牛,但一睇餐牌個價錢就即刻縮沙?今次我就喺銅鑼灣搵到間寶藏級小店「狸小路」,專門拯救我哋呢啲又想食好西又唔想荷包乾硬化嘅為食鬼!佢哋主打一人前A4和牛火鍋,今次我同朋友兩個人,叫到成枱都係嘢,埋單六百幾蚊,就可以嘆到入口即溶嘅A4和牛,究竟係咩玩法?即刻帶大家睇真啲!湯底篇:火鍋嘅靈魂所在 🍲一間好嘅火鍋店,湯底絕對係靈魂。北海道海膽高湯 (Hokkaido Uni Broth):我加咗$58升級做北海道海膽高湯,呢個決定絕對無錯! 湯底一上枱就聞到淡淡嘅海膽鮮味,飲一啖,成個口腔都充滿住海洋嘅甘甜同umami。用呢個湯底嚟涮和牛,每一啖肉都掛住一層淡淡嘅海膽鮮甜,令牛肉嘅層次感即時昇華,奢華感十足!主角登場:A4和牛盛宴 🥩今次嘅主角,當然係日本直送嘅A4和牛!我呢次食咗「赤身」。赤身 A4+ (Akami):如果你怕霜降太油膩,赤身就係你嘅最佳選擇。赤身嘅油花相對較少,但千祈唔好以為佢會韌。作為A4級數,佢嘅肉質依然非常軟腍,而且牛味比霜降更加濃郁突出。 食落啖啖肉,可以細味到純粹嘅牛肉鮮味,口感同味道都係頂級享受。綠葉扶持,鮮味昇華 🥬✨食肉獸都要講求平衡!套餐

湯底篇:火鍋嘅靈魂所在 🍲

一間好嘅火鍋店,湯底絕對係靈魂。

主角登場:A4和牛盛宴 🥩

今次嘅主角,當然係日本直送嘅A4和牛!我呢次食咗「赤身」。

綠葉扶持,鮮味昇華 🥬✨

食肉獸都要講求平衡!套餐跟嘅野菜盤絕對唔係Hea貨。滿滿一盤有齊菇菌、豆腐、時令蔬菜,款款都新鮮爽脆。喺品嚐完幾輪豐腴和牛之後,食返啖吸收晒湯底精華嘅清甜娃娃菜同冬菇,正好可以中和一下油膩感,令你嘅味蕾重新出發,再戰下一輪和牛!到最後,將嗰份滑嘟嘟嘅烏冬放入集結咗所有精華嘅湯底入面煮,每一條麵都掛滿濃郁湯汁,為呢場盛宴帶嚟最溫暖飽足嘅澱粉質慰藉。

食後感:一場對味蕾嘅極致寵愛 ❤️

食完成餐,個肚同心靈都大滿足。由湯底嘅精緻,到A4和牛嘅頂級質素,再到配料嘅新鮮,每一個細節都睇得出店家嘅用心。喺銅鑼灣可以用呢個價錢,享受到一頓如此高質嘅和牛料理,真係無可挑剔。如果你問我會唔會返轉頭,我會話:唔使問阿貴!想對自己好啲,又唔想太傷荷包,「狸小路」絕對係你嘅不二之選。快啲bookmark定,約埋朋友一齊去寵下自己嘅味蕾啦!
2025-06-15 548 浏览
最近去咗銅鑼灣一間日式涮涮鍋專門店,主打壽喜燒及Shabu Shabu,一人一鍋- *北海道十勝產黑毛和牛(和牛套餐)* : 涮涮鍋套餐包含前菜、蔬菜拼盤、北海道米飯或拉麵,甜品- 壽喜燒套餐則搭配北海道蛋,讓牛肉在蛋液中蘸沾後更添濃郁滑順口感。 - *頂級A5西冷* :肉質細膩,脂肪分佈如大理石紋,燙煮後仍保持嫩滑,牛味濃厚,絕對係愛牛人士的夢幻之選。 - *霜降A4+* :帶輕盈油花,肉質柔嫩但不過膩,涮煮後肉汁鎖住,每口都鮮甜多汁,- *北海道海膽高湯 Shabu Shabu* :湯底濃郁,海膽鮮甜味滲透湯汁,與和牛搭配更顯層次。呢款高湯性價比爆棚!

- *北海道十勝產黑毛和牛(和牛套餐)* :
涮涮鍋套餐包含前菜、蔬菜拼盤、北海道米飯或拉麵,甜品

用餐优惠
試食活動
好耐冇去日本好掛住佢嘅壽喜燒🇯🇵最近新開咗一間壽喜燒同涮涮鍋嘅專門店🔥一人一鍋裝修有種簡約感🪵意外嘅係肉質真係好有水準用上北海道十勝產黑毛和牛🖤好有日本風味而且用料高質😚而且仲有特色嘅海膽湯底🐚200幾蚊就食到好抵整體值得一試呢⭐️ 壽喜燒 🍳⭐️ 霜降A4+❄️⭐️ 赤身A4+ ❤️霜降和牛嘅肥瘦比例啱啱好🐮保持肉質嫩度且充滿牛味😊配上無菌蛋更加嫩滑🥚 壽喜燒汁配上焦糖化嘅洋蔥口味好正宗🧅追加了赤身相對較瘦但係同樣牛味濃郁🥹⭐️ 頂級西冷A5 🥩⭐️ 北海道特選3.6牛乳湯 🥛⭐️ 豚肩 🐷西冷嘅油花分布真係好完美有種半溶既口感非常邪惡👿 湯底真材實料用左3.6牛奶🍼奶味香濃特別Creamy🤍 豚肩同樣軟淋但唔會過肥🥓
赤身A4+

頂級西冷A5
豚肩
北海道特選3.6牛乳湯
2025-06-12 391 浏览
最近發現這間新開的涮涮鍋壽喜燒專門店選擇不少,湯底有傳統的壽喜燒也有其他新派湯底。例如在東京比較名貴的海膽湯底在這裏只要大概$200就食到。今天一試其他湯底同和牛感覺水準不錯。選擇了壽喜燒以及北海道牛乳湯底壽喜燒的醬汁甜中帶鹹,牛肉在鍋中輕輕涮煮,肉質鮮嫩,與新鮮的蔬菜相結合,每一口都散發著濃郁的風味。北海道牛奶湯濃郁而順滑,奶香四溢,令人心曠神怡。配搭上北海道十勝黑毛和牛肉質細膩,油脂分布均勻,入口即溶。獨特的香氣和豐富的肉味恰到好處,無疑是肉食者的夢幻之選。

和牛感覺水準不錯。

選擇了壽喜燒以及北海道牛乳湯底
2025-06-11 429 浏览
狸小路既賣點就係北海道涮涮鍋同壽喜燒,和牛,集色香味於一身,大家可以係同一個地方,品嘗到吾同風格日式美食,餐廳裝修以簡約木系為主,感覺放鬆😚頂級西冷A5 190g・前菜・烏冬|壽喜燒❤️❤️❤️❤️❤️$298主角係頂級西冷,份量為190G,部位為頂級北海道十勝黑毛和牛西冷稀有部位,口感方面當然係入口即溶🥰而前菜方面,鮮甜而開胃,而烏冬嘅煙靭口感亦大大增加口感,哩款頂級西冷配上壽喜燒,加上可食用生雞蛋作醬汁配搭,簡直係完美組合😍霜降 A4 130g・前菜・拉麵❤️❤️❤️❤️❤️$218套餐以霜降 A4 牛為主角,哩個部位係油花分佈比較平均,呈霜降花紋😆落口感非常適中,而拉麵彈牙口感亦大大增加咬勁,最後北海道海膽高湯,入面既海膽味道完全融入湯底,大大增加海鮮鮮味,而前菜部份,即為蔬菜拼盤,口感非常鮮甜😆北海道海膽高湯❤️❤️❤️❤️❤️+$58海膽湯如果係日本食都要8000円一個人,成即係都$4xx ,呢到$2xx就食到😆當然要試下,味道夠哂鮮甜🥰赤身 A4 + 50g ❤️❤️❤️❤️$45赤身為油花比較少的部位,亦都比較瘦,牛味會比較濃,食起上嚟,比較冇負擔😆霜降 A4 + 50g ❤️❤️❤️❤️$55霜降A4部位即係上面所

頂級西冷A5 190g・前菜・烏冬|壽喜燒
❤️❤️❤️❤️❤️

霜降 A4 130g・前菜・拉麵❤️❤️❤️❤️❤️

北海道海膽高湯❤️❤️❤️❤️❤️
+$58

赤身 A4 + 50g ❤️❤️❤️❤️

霜降 A4 + 50g ❤️❤️❤️❤️
霜降A4部位即係上面所提到油脂同肉類分布比較平均嘅一個部位,食落牛肉味濃之餘,油脂亦有適當嘅分布,為中和之選😍
2025-06-11 339 浏览
今日去咗「狸小路」試佢哋嘅頂級北海道十勝黑毛和牛西冷稀有部位😊涮涮鍋套餐,真係正到爆!蔬菜拼盤新鮮爽脆,仲有雞髀菇同香菇,湯底我選了一個北海道牡蠾高湯,完全帶出和牛嘅油脂香。 主角黑毛和牛西冷稀有部位,油花靚到好似藝術品,輕輕涮幾秒就食得,入口即溶,牛味濃郁得嚟又唔膩,仲有陣陣甜味!仲有嗰碗北海道烏冬吸晒濃郁嘅湯底而且好彈牙。我還叫了一杯可爾必思梳打,這款日本經典的乳酸飲料混合氣泡水,一入口就能感受到它**酸甜平衡、清爽爆棚**的魔力,簡直是炎熱天氣裡的救贖啊~ 最後還有一個精緻甜品做一個完美收場🥳餐廳方面環境舒服,服務細心,雖然價錢唔平,但係質素絕對對得住!和牛控必試~

2025-06-10
  • 頂級A5西冷
2025-06-11 258 浏览
日式火鍋店「狸小路」主打日本北海道十勝產黑毛和牛,平民價錢食到高質食材。湯底推介1. **海膽湯**:日本食都要8000円一個人,呢度$200幾就飲到,鮮甜到飲完喉嚨回甘10秒⏳ 2. **北海道牡蠣高湯含一隻牡蠣**:原隻肥蠔沉底🍴一咬爆鮮汁!涮菜都變海鮮盛宴~,喺呢度最平嗰餐二百幾蚊就可以食到。另一款湯底推介是,味道鮮甜無比。牛肉有三款給你選擇由頂級西冷A5 ,霜降A4及赤身,份量有130 g及190 g選擇。****A5西冷**:油脂控首選!入口即溶似「牛肉棉花糖」🍬 配海膽湯減膩 **A4霜降**:性價比之王✨油花靚又唔會太漏,蘸柚子醋超夾! **赤身**:不喜歡油脂多我食赤身,重牛味。如果不喜歡食牛,都有北海道米豚肉選擇。每一個餐包括有前菜,蔬菜,另外有拉麵/烏冬/白飯,任擇其一,仲有甜品。

湯底推介
2. **北海道牡蠣高湯含一隻牡蠣**:

**赤身**:不喜歡油脂多我食赤身,重牛味。

如果不喜歡食牛,都有北海道米豚肉選擇。

2025-06-05
  • 北海道海膽高湯
  • 西冷A5
作為壽喜燒狂熱分子,終於喺香港搵到間性價比高過深圳嘅關西風專門店!銅鑼灣新開嘅「狸小路」主打北海道涮涮鍋同壽喜燒🔥,重點係用$300左右就食到A5和牛set,即刻同朋友衝去試!💨🔥 關西壽喜燒 vs 北海道涮涮鍋 終極對決 1️⃣ 霜降 A4+ 壽喜燒套餐 (190g) - 關西魂爆發:店員即場用肥牛脂熱鑊🔥,煎香A4和牛! - 醬汁秘訣:自家調製壽喜燒汁甜鹹平衡,唔會死鹹,蘸朝一卵雞蛋更滑溜🥚! - 隱藏食法:食完牛肉留汁煮烏冬🍜,吸盡油香精華,再加$追加霜降A4+ 50g,變身豪華雜炊!🍚 2️⃣ 頂級西冷 A5 涮涮鍋套餐 (190g) - 湯底驚艷:北海道海膽熬製金黃湯底🐚,鮮甜到似飲緊海味濃湯,涮A5和牛3秒即起,肉質嫩到犯規!😋 - 油脂藝術:西冷雪花紋靚過大理石,入口即溶帶奶香🥛,點柚子醋吊鮮一流~ - 必加攻略:追加西冷A5 50g,油脂更豐富!✨ 佢地海膽湯如果係日本食都要8000円一個人,依家最平二百幾就食到🍱 套餐細節拆解 - 前菜:漬物爽脆!🥒 - 烏冬:讚岐系超彈牙,壽喜燒汁版索味,海膽湯版鮮甜,兩食都唔可以放!🍜

🔥 關西壽喜燒 vs 北海道涮涮鍋 終極對決

1️⃣ 霜降 A4+ 壽喜燒套餐 (190g)
- 關西魂爆發:店員即場用肥牛脂熱鑊🔥,煎香A4和牛!

2️⃣ 頂級西冷 A5 涮涮鍋套餐 (190g)
- 必加攻略:追加西冷A5 50g,油脂更豐富!✨

🍱 套餐細節拆解
- 前菜:漬物爽脆!🥒
2025-06-11 328 浏览
朋友嘅極力推介銅鑼灣呢間「狸小路」日式火鍋,話性價比高過連鎖店,一試果然無介紹錯!鋪頭細細但日本風十足,一人一鍋設計幾貼心,座位雖然唔算闊落,但坐得都幾舒服。今次專登試佢個海膽湯底(+$58),一上枱就聞到淡淡鮮甜味,唔會腥,仲有幾粒海膽肉,涮和牛仲帶多層海膽味,原來都幾夾。主角$248嘅190g霜降A4和牛真心正,油脂花紋靚到似藝術品,輕輕一灼就入口即溶,濃郁牛香。套餐跟嘅蔬菜籃夠新鮮,娃娃菜同雞髀菇索晒湯底精華,日式拉麵最後落鍋煮,吸盡精華仲正過即食麵! 仲嗌咗一杯海鹽白桃梳打,又消暑又解渴。埋單三百幾,喺銅鑼灣食到咁高質和牛鍋,下次一定會encore!

仲嗌咗一杯海鹽白桃梳打,又消暑又解渴。