2023-10-06 107 浏览
特餐 番茄湯專門店唔起眼嘅小店 馬會隔離見佢店面招牌曬到甩哂色咁😂就算行過都未必會入去😂😂😂😂但估唔到入面環境都幾骨子 有卡位Pasta Set $58包嘢飲 抵食▪️意式蒜香辣蜆肉意粉老闆娘推薦😋 因為唔係好肚餓嗌咗少意粉lol 但份量都仲好多好足料!啖啖蜆肉!辣辣地幾惹味!配料仲有三色椒、洋蔥、菇、蒜片、香草碎同辣椒片意粉都唔會太冧/太硬 呢個價錢真係好抵食👍🏻👍🏻👍🏻如果去到港九Café 真係百幾蚊走唔甩😂😂下次再嚟試下佢啲茄湯~
特餐 番茄湯專門店

意式蒜香辣蜆肉意粉

▪️意式蒜香辣蜆肉意粉

老闆娘推薦😋
因為唔係好肚餓嗌咗少意粉lol 但份量都仲好多

好足料!啖啖蜆肉!辣辣地幾惹味!
配料仲有三色椒、洋蔥、菇、蒜片、香草碎同辣椒片
意粉都唔會太冧/太硬
呢個價錢真係好抵食👍🏻👍🏻👍🏻
如果去到港九Café 真係百幾蚊走唔甩😂😂

下次再嚟試下佢啲茄湯~
2023-10-05
意式蒜香辣蜆肉意粉
2022-05-15 358 浏览
粉嶺特餐最出名嘅係蕃茄湯粉~不過個蕃茄湯比較一般,唔係太有特式,相信亦係用茄膏開嘅~但因為加咗好多紅蘿蔔,所以個湯都算幾甜~特餐除咗碗湯粉外,仲有包咗一個自選奄列同埋奶醬多~奶醬超級多,食嘅時候要小心漏到周圍都係~奄列嘅配料選擇都幾多,我就揀咗芝士磨菇~不過個蛋就偏油,但係味道唔錯~叫咗一個牛肉蕃茄湯粉,螺絲粉沾滿咗蕃茄湯~不過牛肉醃得味道一般~個人反而覺得個雞翼蕃茄湯粉更吸引~因為雞翼醃得味道足,而且炸得十分香脆,仲會另外上,有誠意~
粉嶺特餐最出名嘅係蕃茄湯粉~
不過個蕃茄湯比較一般,唔係太有特式,相信亦係用茄膏開嘅~
但因為加咗好多紅蘿蔔,所以個湯都算幾甜~
雞翼蕃茄湯螺絲粉

特餐除咗碗湯粉外,仲有包咗一個自選奄列同埋奶醬多~
奶醬超級多,食嘅時候要小心漏到周圍都係~
奄列嘅配料選擇都幾多,我就揀咗芝士磨菇~
不過個蛋就偏油,但係味道唔錯~
奶醬多&奄列

叫咗一個牛肉蕃茄湯粉,螺絲粉沾滿咗蕃茄湯~
不過牛肉醃得味道一般~
牛肉蕃茄湯螺絲粉

個人反而覺得個雞翼蕃茄湯粉更吸引~
因為雞翼醃得味道足,而且炸得十分香脆,仲會另外上,有誠意~
2022-04-23
奶醬多&奄列
牛肉蕃茄湯螺絲粉
2022-01-08 188 浏览
下午茶時間同屋企人食入去⋯⋯多年前去過一次,印象中既蕃茄湯的確稱得上係招牌⋯但今次真心失望…我要既係下午茶—雞扒炒蛋蕃茄湯螺絲粉⋯湯粉上枱已經唔熱,暖都稱唔上?!(隔離枱有個姨姨仲叫侍應拎佢個碗番入廚房叮熱⋯咩道理??)雞扒炒蛋正常發揮;但屋企人叫既特餐⋯豬扒蕃茄湯配奶醬多配奄列+熱奶茶:豬扒:油浸的感覺,極薄,有d梅既感覺…奶醬多:奶醬份量充足,但麵包硬過木板?!熱奶茶:劣評另外媽媽點左胡椒豬骨湯? 胡椒味欠缺,說到底就是味精…總括而言:無下次
下午茶時間同屋企人食入去⋯⋯
我要既係下午茶—雞扒炒蛋蕃茄湯螺絲粉⋯
但屋企人叫既特餐⋯豬扒蕃茄湯配奶醬多配奄列+熱奶茶:
豬扒:油浸的感覺,極薄,有d梅既感覺…
奶醬多:奶醬份量充足,但麵包硬過木板?!
熱奶茶:劣評
另外媽媽點左胡椒豬骨湯? 胡椒味欠缺,說到底就是味精…

總括而言:無下次
2022-01-01
2021-12-15 115 浏览
一早嚟到聯和墟,見呢間餐廳靜靜地冇乜人,就入去試吓。見到餐牌嘅早餐,同平時去開嘅茶餐廳有少少特別。湯粉早餐 $37豬扒生菜螺絲粉,南瓜番茄湯南瓜番茄湯底好濃唔錯,最後我都飲埋啲湯;豬扒都夠腍,生菜同螺絲粉就正正常常啦。沙律早餐 $40招牌沙律+吉列魚柳 先講個沙律,有什果、蛋、薯仔沙律,沙律都幾好味。至於吉列魚柳完全唔得,塊皮好淋,好似放咗入微波爐翻叮過咁,魚柳仲有浸雪味,魚柳就完全唔推薦。總結:南瓜蕃茄湯底、沙律係唔錯嘅。

湯粉早餐 $37
豬扒生菜螺絲粉,南瓜番茄湯

沙律早餐 $40
招牌沙律+吉列魚柳

總結:
南瓜蕃茄湯底、沙律係唔錯嘅。

2021-12-15
用餐时段
早餐
2021-11-18 108 浏览
之前朋友食完提過下去開搵野食就試試佢😎價錢適中 份量大大碟 不過賣相就認真麻麻叫左南瓜雞絲意大利飯冇咩擺盤 一大盤 睇落真係滴晒汗但估唔到食落有驚喜🤩唔係話好食到嘩一聲但係 正常架喎係三色椒🫑同洋蔥🧅有啲搶味唔小得叫左個招牌特餐 $44點都試試個蕃茄湯底啦有奶醬厚多士配奄列再加多個雞翼蕃茄湯米線🍜保持香脆 雞翼另上 唔會浸到淋哂 湯底香濃 唔係罐頭🥫茄汁既味道實惠抵食喎意式香辣蜆肉意粉🍝又係大大碟😂三色椒🫑搶哂fo 😂😂😂味道唔錯既 總括來說 真係大碟夾抵食唔係食裝修 靚料
之前朋友食完提過下

又係大大碟😂三色椒🫑搶哂fo 😂😂😂味道唔錯既

總括來說 真係大碟夾抵食
唔係食裝修 靚料
2019-01-03 804 浏览
這家餐廳命名為 「特餐」最出色係個湯蕃茄湯底,比起連鎖式哪間做得更佳👍。🍅🥢雞扒蕃茄湯螺絲粉配炒蛋 $32酸甜醒胃且充滿濃郁茄香,非常可口講緊湯底,雞扒算入味但比較過火有點鞋口,咖啡是即溶咖啡我只呷了一口。🥢芝士鹹牛肉飛碟拼薯條 $34薯條即炸香口不過多油,芝士鹹牛肉飛碟餡料算多,即焗的一般都是香脆,奶茶有點鞋口。餐牌座位舒適光線充足!
🍅
🥢雞扒蕃茄湯螺絲粉配炒蛋 $32

🥢芝士鹹牛肉飛碟拼薯條 $34

餐牌

座位舒適光線充足!

2018-12-16
2017-02-25 737 浏览
20170224--接近下午四時,是日天氣寒冷,不想走太遠吃東西,走到聯和道上,以前曾經到特餐吃過午餐,當時沒空寫食評,記得當時店內坐滿客人,食物以蕃茄為主,味道不錯算是特式美食。是日光顧,餐廳內只有我一個客人,點了下午茶餐A--豬扒蕃茄湯米線配滑蛋+熱奶茶:奶茶既香且有茶味,不錯。豬扒蕃茄湯米線配滑蛋,上桌時的樣子,滑蛋也放進碗內,看見豬扒剪了一角出來,賣相有點像我在家裏粗製濫造的大雜會。米線配蕃茄湯底,味道非常搭配,蕃茄湯濃濃的蕃茄,開胃健康又有益。滑蛋真的很滑,蛋味香濃。近期在不同的茶餐廳,都愛點豬扒,就是想比較一下豬扒的味道,這店的豬扒有點"鞋",沒有做鬆肉部驟,幸好牙齒還沒退化,加大力度嘴嚼一口"鞋"肉。之前店員問我豬扒要等,會否考慮要雞扒,我選擇了等豬扒,不知會否不想讓我久等,所以快快上桌影響了味道。因為是日沒事做,慢慢地享受一人的特式蕃茄餐時,店內只有我一個客人,店員陸陸續續離去,坐了近一小時以上,忍不住問剛才替我點餐的店員會否防礙她們換班,她有禮地說不會,慢慢吃吧。她說店是不做晩市,一般營業至六時,不過見是日天氣寒冷,很少客人,早點讓員工回家休息。我後知後覺地埋單離開,
奶茶既香且有茶味,不錯。

我後知後覺地埋單離開,我不問她,我又以為可坐至晩市,她可能會一直坐著靜待我自行離去。
後來交談之中,知道她是老闆娘。對食物水準那麼堅持,對顧客服務那麼忍耐,對員工福利那麼貼心,相信此店會一直經營下去。扣分的豬扒,被老闆娘的服務,拉平了分數,得到笑臉一個。
2017-02-24
  • 蕃茄湯食物
2016-04-26 710 浏览
聯和墟屬位粉嶺既舊墟,位置比較偏,店鋪同樓都開始老化,閒日既聯和墟其實都好靜,但佢係你發掘粉嶺美食既好地方。平日好少行入去聯和墟食野,假期就會入聯和墟食野,通常我都會去食特餐,無論lunch 定tea,我都係會叫-招牌特餐。叫法:奶醬厚多士+(沙律/奄列/炒蛋)+一餸湯粉今次我就叫左奶醬多、沙律、鮑片蕃茄螺絲粉奶醬多一上就要即刻食,係脆架,凍左就唔好味(算吾算溫馨提示)其實我之前好鐘意食佢地既奄列架!芝士漢堡條奄列正啊!但我覺得最近佢地既奄列水準好唔穩定,有時個蛋好老,有時D 涵好少。。。所以我今次叫左沙律,佢地個沙律都好好味!我想講!個南!瓜!蕃!茄!湯! 真係好正,可以當湯飲架!D 湯渣蕃茄同蘿白好食不在話,湯濃濃蕃茄味,好甜,飲唔到味精,好足料!因為成日放假去食,姐姐都認得我,知我鐘意飲呢到既蕃茄湯,佢都會不多D湯比我,我次次都清底!

叫法:
奶醬厚多士+(沙律/奄列/炒蛋)+一餸湯粉

今次我就叫左
奶醬多、沙律、鮑片蕃茄螺絲粉

奶醬多一上就要即刻食,係脆架,凍左就唔好味(算吾算溫馨提示

其實我之前好鐘意食佢地既奄列架!芝士漢堡條奄列正啊!
所以我今次叫左沙律,佢地個沙律都好好味!

我想講!個南!瓜!蕃!茄!湯! 真係好正,可以當湯飲架!

鮑片蕃茄湯螺絲粉
鮮牛蕃茄湯螺絲粉
鮑片蕃茄湯螺絲粉
鮮牛蕃茄湯螺絲粉
2014-12-08 648 浏览
一日之計在於晨,每日嘅早餐都好緊要,我會試唔同嘅餐廳,呢間其實開咗好耐,但又唔見有人寫食評,不過原因可能係我搵勻全間店都唔見佢個正式地址同電話,我試過問店員攞外賣紙!(因為要嘅資料齊晒)點知店員話:我哋唔做外賣! (無話可說),今日一早又去食早餐,地方係西餐廳格局,坐到卡位,唔會好迫,見到個應該係老細(因為佢好有權威咁叫店員做嘢!)我又試下問佢攞地址電話,佢好快咁比晒我!終於攞到正確資料! 佢個名叫蕃茄湯專門店,但我今日無食蕃茄湯 早餐選擇多!唔係平時茶餐廳選擇,我揀了:生菜雜菇米粉:清清地素食,生菜唔知點解會變了椰菜? (店員又無講)不過味道都唔錯!比生菜多啲爽口!雜菇片好多,主要係罐頭蘑菇,彈牙!米粉正常,豬骨湯底濃味,不過像味粉溝出來,比較咸!整體好味!熱檸茶:夠熱夠濃,茶底唔澀,好味!食物上得好快,店員好勤快,同我哋有傾有講!服務正常!店內無廁所,要去附近嘅公廁!公廁雖然好大間舒服,但如果天氣唔好都幾唔方便,因為要過馬路!

佢個名叫蕃茄湯專門店,但我今日無食蕃茄湯
早餐選擇多!唔係平時茶餐廳選擇,我揀了:
生菜雜菇米粉:清清地素食,生菜唔知點解會變了椰菜?

熱檸茶:夠熱夠濃,茶底唔澀,好味!

生菜雜菇米豬骨湯底
熱檸茶
2014-11-29
$26 (早餐)
熱檸茶