2022-04-25 421 浏览
牧羊少年開左好多分店🥰餐廳環境都好靚感覺呢間cafe好識揀位黎開😆除左係大商場開鋪方便去仲有係將軍澳單車館/ 文化博物館開可以靜靜食野 望住出面嘅人玩🚴‍♀️好適合約會💕又可以坐好耐傾下計👏🏻.🌟黃金鹹蛋苦瓜忌廉雞肉意粉 $98呢樣配搭出奇地夾👍🏻👍🏻鹹蛋同忌廉撈埋令忌廉更重口味❣️加埋苦瓜平衡下又唔會膩🥰雞肉好大塊 亦好嫩💓意粉硬度剛好忌廉汁夠晒多成碟都好creamy🍽.🌟大板燒煙三文魚pizza $138芝士滿滿的🧀Pizza皮薄身👍🏻外邊脆脆地煙三文魚較鹹日式燒汁同木魚真係大板燒combo💘成個配搭好得意又好食😋.🌟 Latte

牧羊少年開左好多分店🥰
Latte
Latte
  • 燒煙三文魚pizza
2022-04-21 480 浏览
📍牧羊少年👉🏻佢位於文化博物館隔離🎞🫱🏻空間好足夠 門口用咗落地玻璃 感覺上都好通透 有少少陽光射落嚟幾舒服☀️🫵🏻如果大家嚟得呢頭食嘢 不妨喺附近租架單車踩下🚴🏻‍♀️環境評價:4 / 5 🌟🌟🌟🌟食物評價:4.5 / 5 🌟🌟🌟🌟💫整體評價: 4.5 / 5 🌟🌟🌟🌟💫👧🏻Foodie:1️⃣餐湯(估計應該係西蘭花湯)🌟🌟🌟🌟🌟我係飲到每一粒嘅🥦,聞落去係非常之香,入口係超級滑同埋Creamy 餐湯來講算係十分高質2️⃣鮮忌廉雜菌煙三文魚長通粉🌟🌟🌟💫首先講吓長通粉,烹調嘅時間係剛好,因為食落口軟硬適中雖然煙三文魚有啲偏鹹 不過係可以接受嘅程度 而且整體感覺唔會太膩👦🏻Foodie:3️⃣英式早午餐 (English Brunch) 🌟🌟🌟🌟🌟呢個應該係我食過最滿意同埋好食既all day breakfast。佢份炒蛋應該有落奶炒,所以出到黎都比教滑身同埋香,加埋個包同埋啲黑松露食,個口較都好好。之後佢個菇同埋蕃茄都有落小小鹽做調味,呢個都幾surprise,因為食過唔少都係就咁煎就咁上碟,味道比較普通。最後要提既就係,佢地食材既質素方便揀得好好,因為佢份煙三文魚同埋腸都唔係好鹹,特別係煙三文魚,

📍牧羊少年

整體評價: 4.5 / 5 🌟🌟🌟🌟💫

👧🏻Foodie:

1️⃣餐湯(估計應該係西蘭花湯)🌟🌟🌟🌟🌟

2️⃣鮮忌廉雜菌煙三文魚長通粉🌟🌟🌟💫
首先講吓長通粉,烹調嘅時間係剛好,因為食落口軟硬適中

👦🏻Foodie:

呢個應該係我食過最滿意同埋好食既all day breakfast。佢份炒蛋應該有落奶炒,所以出到黎都比教滑身同埋香,加埋個包同埋啲黑松露食,個口較都好好。之後佢個菇同埋蕃茄都有落小小鹽做調味,呢個都幾surprise,因為食過唔少都係就咁煎就咁上碟,味道比較普通。最後要提既就係,佢地食材既質素方便揀得好好,因為佢份煙三文魚同埋腸都唔係好鹹,特別係煙三文魚,佢陣魚腥唔重得黎煙熏味都好香。而乳酪都好好食 穀物亦都好夠飽 乳酪唔會太稀

4️⃣冰果茶 (Iced Fruit Tea)🌟🌟🌟💫
雖然佢冇得少甜,但係佢都唔係話好甜,都有重橙味,算幾Fresh

5️⃣牛奶咖啡 (Cafe Latte)🌟🌟🌟🌟
咖啡豆啊係我哋鍾意嘅口味 不過烘焙味重 而且最值得加分嘅係個拉花 拉得好靚 好有心思😍

⛩位置:沙田文林路1號香港文化博物館地下G6號舖
🕐營業時間:
Monday - Sunday 10:00 - 21:30
Cafe  latte
鮮忌廉雜菌煙三文魚長通粉
英式早午餐
Fruit Tea
2022-04-18 260 浏览
4月22日。假日午餐牛肋條飯。飯凍,藜麥飯應該沒有煮,飯又爛又凍。碟邊附近污糟邋遢,服務態度差。唔俾水。亦叫了早餐。兩次到來都唔俾小🥄食yogurt, 好唔細心。食物性價比低。唔會再幫襯。
4月18日假日午餐牛肋條飯
2022-04-18 258 浏览
最近入咗沙田區行吓,順便問吓朋友仔附近有咩好嘢食。朋友仔介紹咗呢間餐廳其實開業咗好耐,不過一直都未有時間去,咁啱今次就可以去試吓!今次我哋叫咗白咖喱豬扒藜麥香米飯配炒鬼佬雜菜,香草青醬雞肉蘆筍意大利粉,炙燒荷蘭汁豬肉扒,另外叫咗杯蘋果蜜桃先打奶茶同埋旭日。香草青醬雞肉蘆筍意大利粉嘅蘆筍勁大條!一入口食得出蘆筍有炸過,而且入邊好多汁面頭好鬆脆。不過青醬略嫌唔夠濃味,堅果嘅味道唔夠濃郁,不過勝在意粉入口好彈牙,雞肉都不過不失啦。白咖喱豬扒飯嘅白咖喱偏向泰式風味,香茅嘅味道比較突出,佢嘅豬扒全部都係厚切,入口啖啖肉,配上藜麥飯食令口感變得冇咁油膩。佢嘅蔬菜亦都有調味過,唔係一般嘅普通伴碟,節瓜入口都好爽脆我哋都好鍾意。炙燒荷蘭汁豬扒帶點芝士味,入口有少少酸酸地刺激食慾,會令到你唔小心一口接一口,不過因為我哋唔記得咗叫咗個豬扒飯,所以食食吓就有啲滯,不過我個人都好推介。飲品方面我覺得質素都唔錯,一入口覺得糖分唔高絕對係健康之選,咁佢來講我覺得呢間餐廳都唔錯 大家如果去城門河散步或者想要休閒嘅地方嘅話呢度都係一個唔錯嘅選擇。

2022-04-14 232 浏览
有唔少分店我之前幾次都係食K11 Art Mall果間嘅文化博物館依間就未試過~咁so far 覺得K11果間的選擇會多啲(今日本身想食冬蔭功意粉 但依間冇!)但K11果間平均等位要耐啲 ⏱//之前食過千島香芒牛油果雞肉Pizza 巧巧食 🥹今日試個日式大阪燒風味煙三文魚Pizza就遜色稍稍批底唔脆似麵包 煙三文魚咸左啲食第一slice OK 第二slice就開始膩左 😣味道wise 都係唔差嘅!//咁基於今日啲意粉選擇唔多我掙扎左好耐食All Day Breakfast定Salad(Cuz佢個All Day Breakfast質素應該係值過百蚊的唔似平時果啲打卡café) 😹😹咁Anyway我揀左牛油果香芒烤雞沙律Out of expectation 佢巧大份啲菜夠fresh 啲胡麻醬都夠 👍🏻香芒可以再甜少少雞扒就薄啲同冇烤嘅味道 😿//抹茶可可朱古力呢就好好飲!抹茶同朱古力味都好出Mix埋啲cream blend得好好味又滑不過我就飲唔出有可可味(Umm...我唔飲咖啡的 所以ok!!)//仲有!依到環境坐得舒服過K11好多貌似仲有控制入座率 🧐//分數: 7/10 ✨輕微失準左
[牧羊少年咖啡館]有唔少分店
我之前幾次都係食K11 Art Mall果間嘅
文化博物館依間就未試過~
咁so far 覺得K11果間的選擇會多啲
(今日本身想食冬蔭功意粉 但依間冇!)
但K11果間平均等位要耐啲 ⏱
之前食過千島香芒牛油果雞肉Pizza 巧巧食 🥹
今日試個日式大阪燒風味煙三文魚Pizza就遜色稍稍
批底唔脆似麵包 煙三文魚咸左啲
食第一slice OK 第二slice就開始膩左 😣
味道wise 都係唔差嘅!
咁基於今日啲意粉選擇唔多
唔似平時果啲打卡café) 😹😹
咁Anyway我揀左牛油果香芒烤雞沙律
Out of expectation 佢巧大份
啲菜夠fresh 啲胡麻醬都夠 👍🏻
香芒可以再甜少少
雞扒就薄啲同冇烤嘅味道 😿
抹茶可可朱古力呢就好好飲!
抹茶同朱古力味都好出
Mix埋啲cream blend得好好味又滑
不過我就飲唔出有可可味
(Umm...我唔飲咖啡的 所以ok!!)
仲有!依到環境坐得舒服過K11好多
貌似仲有控制入座率 🧐
分數: 7/10 ✨
輕微失準左 平時我會比高分啲 Maybe 8
我對牧羊少年都有啲信心嘅
伏味: 0/10 💩
車公廟站行過嚟都要啲時間
可以用THE GULU攞飛~
不過博物館開翻就唔知要排幾耐了🧚‍♂️
#HKFoodie #Foodie_Server_沙田
2022-04-09
  • 香芒牛油果烤雞沙律
2022-03-23 275 浏览
响外賣平台嗌咗一個龍蝦汁鳳尾蝦意大利粉,打開見到賣相已經知道有啲出咗事。真心好難食。雖然幾隻蝦都叫做幾大粒,但係都挽救唔到成個餐。啲意粉除咗有油嘅味道真係食唔到有啲乜嘢其他味道。連我呢個劣食守護者都覺得唔係好知自己食緊乜。以前成日幫襯,以前啲嘢好好食,又好坐。依家裝修完唔好坐不特止,菜式越整越難食,又貴咗好多,之前堂食幾次店員亦唔太友善。好食嗰啲菜式又冇晒,新嗰啲菜式就越整越難食,好失望,以後都唔會再幫襯了。

龍蝦汁鳳尾蝦意大利粉
2022-03-23
外卖送餐
2022-02-19 408 浏览
抗日期間也要對自己好一點吃好東西於是今晚不下廚叫外賣在家也要一點儀式感牧羊少年一直是我喜歡的文清餐廳🍴充滿藝術氣息點了一個mango 🥑 chicken pizza 🍕 味道十分不錯,芒果奇異果都十分新鮮,味道甜甜的,雞肉口感嫩滑,一點雪藏味也沒有。薯條方面,送到過來,凍得很快,變得很軟身,這個你們可以參考一下。薯蓉烤雞也不錯,送到過來,建議也稍微焗一焗,味道更加好。白汁蘑菇長通粉,白汁略嫌少了一點。外賣來說,整體感覺不錯👍🏼
抗日期間也要對自己好一點
吃好東西

於是今晚不下廚
叫外賣
在家也要一點儀式感

牧羊少年一直是我喜歡的文清餐廳🍴充滿藝術氣息

點了一個mango 🥑 chicken pizza 🍕

薯蓉烤雞也不錯,送到過來,建議也稍微焗一焗,味道更加好。

白汁蘑菇長通粉,白汁略嫌少了一點。

外賣來說,整體感覺不錯👍🏼
2022-02-19
外卖送餐
用餐时段
2022-01-27 428 浏览
今日介紹嘅餐廳已回訪多次,每次去睇下書、食下甜點都會心情太好,例牌order依份❝京都春日❞窩夫。‘四件窩夫都大大件,偏向似係布魯塞爾式個種厚身、鬆脆、面頭有糖粉嘅窩夫,蛋味香濃,烘烤香味突出,甚至有些少烤過頭,有微少燶味。配料方面有士多啤梨、忌廉、兩球雲呢拿味雪糕、士多啤梨果醬可以搭配窩夫享用。雪糕同窩夫一向都係perfect match,一冷一熱、口感豐富之餘,味道同甜度都融合配搭無瑕。.士多啤梨新鮮亦足夠甜,個人唔太喜歡果醬所以原兜奉還haha,忌廉打至軟身,塗抹係窩夫上面都係走唔甩嘅好味道啦~.❍ 用餐提示餐廳風格有令人可以lay back慢慢享用嘅感覺,裝修以木色系為主,行入少少嘅餐枱因為對住一個深木色大櫃,有種置身書房嘅錯覺。指定用餐時間為1小時45分鐘,一般用餐都相當足夠。假日繁忙時間都需要係餐廳外面攞飛輪候入座。.❍ 𝐭𝐨𝐝𝐚𝐲’𝐬 𝐨𝐫𝐝𝐞𝐫京都春日 ($108 + 10%)餐點味道 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡♡抵食指數 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡♡店舖環境 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡用餐體驗 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡♡推薦程度 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡適合場景 | 休閒下午茶、

❍ 用餐提示
❍ 𝐭𝐨𝐝𝐚𝐲’𝐬 𝐨𝐫𝐝𝐞𝐫
京都春日 ($108 + 10%)
餐點味道 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡♡
抵食指數 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡♡
店舖環境 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡
用餐體驗 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡♡
推薦程度 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡
適合場景 | 休閒下午茶、坐一個下午、朋友聚餐
2022-01-24 336 浏览
厚切芝士雞扒蕃茄沙律菜漢堡包配酸忌廉蕃薯條 $108漢堡包🍔外脆內軟外皮脆得黎又唔會刮口👍🏻包芯韌度十足😻撕開果陣可以拉絲💯幾有咬口唔錯🥳雞扒🐣好大塊🤩突曬出黎連皮煎但好易就皮肉分離味道鹹淡適中👌🏻肉質嫩滑、唔鞋或過韌👅配料有芝士🧀、蕃茄🍅同沙律菜🥗芝士︰奶香欠奉、口感煙韌蕃茄、沙律菜︰新鮮爽脆漢堡包配料豐富🈵十分高身好難一口咬曬所有食材🙊想食既話就要將儀態擺埋一邊啦🤣酸忌廉蕃薯條🍟蕃薯條🍠🍟份量頗多係偏瘦既蕃薯條外皮炸得香脆👏🏻芯較少、做唔到綿粉既效果🤭味道甜甜地尚算有蕃薯香🍠酸忌廉醬質地稠身有啲似乳酪🥛味道無乳酪咁酸🍋同甜甜地既蕃薯條一齊食味道唔算突出😹鮮忌廉黑松露醬雜菌長通粉 $88長通粉🍝烹煮時間恰到好處👨🏻‍🍳口感煙韌唔會過淋👍🏻味道方面,黑松露味輕微存在感極低😂成個意粉係正常既白汁味道不過不失長通粉份量唔算好多但食到最後會有啲膩🤰🏻整體而言,鹹食質素中等無咩驚喜但唔會難食餐廳環境舒適☺️樓底勁高適合吹下水、食件cake🍰🍮Chill返個晏晝✅

厚切芝士雞扒蕃茄沙律菜漢堡包配酸忌廉蕃薯條 $108

突曬出黎
連皮煎
但好易就皮肉分離
味道鹹淡適中👌🏻
肉質嫩滑、唔鞋或過韌👅

配料有芝士🧀、蕃茄🍅同沙律菜🥗
芝士︰奶香欠奉、口感煙韌
蕃茄、沙律菜︰新鮮爽脆

漢堡包配料豐富🈵

蕃薯條🍠🍟
份量頗多
係偏瘦既蕃薯條
外皮炸得香脆👏🏻
芯較少、做唔到綿粉既效果🤭
味道甜甜地

鹹食質素中等
無咩驚喜但唔會難食
餐廳環境舒適☺️
樓底勁高
適合吹下水、食件cake🍰🍮
Chill返個晏晝✅
2022-01-12 311 浏览
都好耐冇嚟呢間cafe 隔咗一段時間 沙田呢間裝修左 靚左好多✨餐湯薯仔湯 聞落好香煙肉香味 薯仔打到好蓉 又會有少少薯仔粒咬下 都幾好飲 厚切芝士豬扒蕃茄沙律菜漢堡包配酸忌廉蕃薯條$108個包都好大下🤣烘得好鬆軟 又有牛油香 個豬扒幾有驚喜 驚得好香 唔乾 好易咬香 仲有生菜蕃茄有咁膩 再配埋溶左既芝士好正☺️蕃薯條份量超多 酸忌廉有啲似Greek Yogurt 食落有咁膩 一個人嚟講份量真係有啲多 2個女仔share 可能會好啲🤪Latte (+$14)

餐湯

厚切芝士豬扒蕃茄沙律菜漢堡包配酸忌廉蕃薯條$108

Latte (+$14)
2022-01-05
  • 厚切豬扒芝士漢堡
2022-01-11 238 浏览
走到文化博物館參觀後,搵地方醫肚,見到牧羊少年即刻想入去試吓,裝修好民青,好似台灣啲cafe,食環境都抵啦!講返食物,佢既薯條係甜甜地,原來地瓜黎架!漢堡都皮脆內軟,幾好味😋唯一提議改變,南瓜湯唔夠熱😅
講返食物,佢既薯條係甜甜地,原來地瓜黎架!
漢堡都皮脆內軟,幾好味😋
唯一提議改變,南瓜湯唔夠熱😅
2021-12-28 222 浏览
卡魯哇咖啡酒提拉米蘇 $68 面頭咖啡粉☕️好香🤤帶微微苦甘味加上濃濃既酒味🥂就算有三層cream都唔會覺得好漏 忌廉輕盈軟滑唔會太油👍🏻餅乾碎夾雜左朱古力豆🍫增加口感層次 本身無咩期望🙊食完又幾啱口味可以試下🤩京都春日 $108 草莓窩夫配雲呢拿雪糕窩夫🧇即叫即整👏🏻外脆內軟配搭雪糕🍦一齊食一凍一熱♨️好正🌟整體質素唔錯 如果窩夫再焗耐少少更脆會更好食😋蛋香🥚亦有提升空間是日蛋糕 $48 巴斯克芝士蛋糕🍰質地鬆散 芝士味🧀正常、唔算太突出 但食一兩啖都開始有少少漏😿麻麻地🙅🏻‍♀️整體而言, 甜品質素中上👌🏻窩夫、Tiramisu無伏 食左幾次都係食甜品🧇🍧🍰🧁🍩下次想試下鹹食😋

卡魯哇咖啡酒提拉米蘇 $68

蛋香🥚亦有提升空間

是日蛋糕 $48
巴斯克芝士蛋糕🍰
質地鬆散
芝士味🧀正常、唔算太突出
但食一兩啖都開始有少少漏😿
麻麻地🙅🏻‍♀️

整體而言,
甜品質素中上👌🏻
窩夫、Tiramisu無伏
食左幾次都係食甜品🧇🍧🍰🧁🍩
下次想試下鹹食😋

2021-12-01 2353 浏览
26-11-2021 (Fri)同老公放假行香港文化博物館,睇”瞧潮香港60+”展覽,緬懷3個80年代巨星,黃家駒,梅艷芳同張國榮.行完都差唔多2點,食個晏至再去原定另一個地方,我哋唯有嚟呢間食,好彩佢係黃,而且望入去,啲座位好舒適.我哋等咗5分鐘就有位,睇完menu,決定要:5. 餐湯侍應端上嚟話甘筍湯,呢個暖暖地,味道唔錯.味道:3分3. 叫set lunch加$28.00要原價$50.00嘅熱玫瑰可可朱古力喺抹茶可可朱古力同佢之間揀,就試呢個啦,本身怕玫瑰味太重唔好飲,但飲落又唔係,啱啱好,而且唔太甜,杰度都正常.味道:5分4. 叫set lunch加$42.00嘅香蕉樂園(熱)由於呢個係台灣咖啡大師創作,所以貴啲,睇見香蕉片上有焦糖,而其實我同老公冇為意呢杯係咖啡,直到我o衣o家睇me nu至發覺.呢杯咖啡好易入口,味道只係有少少甘,我都飲到.味道:4分1. $98.00嘅白咖哩豬扒藜麥飯配炒鬼佬雜菜豬扒已切好,而且都幾厚,口感係爽彈,微辣嘅白 咖哩充滿椰子香.白飯夠濕潤,但藜麥唔多.味道:4.5分2. $98.00嘅香草青醬雞肉蘆筍意大利粉呢個味道同口感都正常冇問題,食到最後

決定要:

5. 餐湯
甘筍湯
侍應端上嚟話甘筍湯,呢個暖暖地,味道唔錯.
味道:3分

熱玫瑰可可朱古力
喺抹茶可可朱古力同佢之間揀,就試呢個啦,
味道:5分

4. 叫set lunch加$42.00嘅香蕉樂園(熱)
香蕉樂園(熱)
呢杯咖啡好易入口,味道只係有少少甘,我都飲到.

1. $98.00嘅白咖哩豬扒藜麥飯配炒鬼佬雜菜
豬扒已切好,而且都幾厚,
白咖哩豬扒藜麥飯配炒鬼佬雜菜
藜麥飯
味道:4.5分

2. $98.00嘅香草青醬雞肉蘆筍意大利粉
香草青醬雞肉蘆筍意大利粉
呢個味道同口感都正常冇問題,食到最後睇到都有幾多橄欖油.
好多橄欖油
味道:4分

食完後,老公話要食甜品=.=”,睇吓下午茶餐,由於我有啲傷風,唔食雪糕啦,老公醒目地避開凍嘢,所以最後要$68.00嘅是日蛋糕,是日蛋糕有蜂蜜,朱古力,而menu中左上嗰款係冇,轉咗紐約芝士蛋糕,咁我哋要蜂蜜蛋糕,同要熱檸水.

6. 蜂蜜蛋糕
蜂蜜蛋糕
口感較實,蜂蜜味淡淡唔太甜,OK嘅.

7. 熱檸水
熱檸水
同樣大大杯,啲水好熱,就算冇落糖都唔澀.
味道:5分

服務:
落單話要熱玫瑰可可朱古力時同熱檸水時,侍應會問我哋要唔要cream同糖?
叫埋單時,都會問一問客人有冇博物館咭?應該係有優惠啩.
4.5分

環境:
好闊落,所有凳都係布梳化,好舒適.
食食吓,無端端燈光變暗,睇睇時間,係2:30,下午茶時間開始,唔通覺得relax時間開始?

其他:
用餐時間105分鐘.

價錢:
連加一係$367.00.
2.8分
2021-11-26
等候时间
5 分钟 (堂食)
$183.5 (午餐)
香草青醬雞肉蘆筍意大利粉
蜂蜜蛋糕
熱檸水
2021-11-18 718 浏览
買咗個lunch set 外賣,杯嘢飲「午夜」好喜出望外,應該無落糖,而且感覺好健康。好欣賞佢哋外賣器皿幾乎完全無膠🤗個意粉嘅蝦亦彈牙,不過我鍾意重口味,所以加咗啲salt嚟食。
買咗個lunch set 外賣,
杯嘢飲「午夜」好喜出望外,應該無落糖,
而且感覺好健康。
好欣賞佢哋外賣器皿幾乎完全無膠🤗
個意粉嘅蝦亦彈牙,
不過我鍾意重口味,所以加咗啲salt嚟食。

2021-11-18
外卖自取
用餐优惠
優惠券
  • 午夜
放假要食個breach!位於文化博物館旁呢間牧羊少年cafe ,係疫症期間裝修到今年7月重新開業,內部裝修煥然一新,由從前名為「慢遞館」主張慢。活,搖身一變改為咖啡館,進食時間由無限制,改為限時進食,無他的,香港土地問題租金高昂,情有可原~ 裝修過後我都已去過兩三,餐牌都改過兩次,但咖啡館無變的,係侍應親切的服務態度,優良的食物質素。一入席侍應就提供口罩紙袋,叫餐時會提醒餐點有包含辛辣食材,點飲料時也能清晰講解各款特飲,十分細心,整體來說就是一間好令人舒服既cafe。是日點餐同介紹既有:1. 紅菜頭香芒葡萄藜麥沙律配蜜糖芥末醬 $98對上一次來食沙律未有呢款,應該係呢兩個月的新菜式,紅菜頭mix 藜麥,分量比外間cafe多,對港女來講叫呢個沙律已經夠飽肚,性價比非常之高2. 康寶藍咖啡 Espressp con Panna $34顧名思義 espresso 上面加上 Panna (cream) 咖啡香濃,Panna 順滑,飲一口,口腔咖啡香氣濃郁久久不散3. 是拉差醬法國雞翼 $68雞翼即叫即做,上枱時脆熱非常,是拉差醬有少許辛辣,味道有驚喜4. 千島香芒牛油果雞肉薄餅 $138薄餅亦
放假要食個breach!

是日點餐同介紹既有:

1. 紅菜頭香芒葡萄藜麥沙律配蜜糖芥末醬 $98

3. 是拉差醬法國雞翼 $68

4. 千島香芒牛油果雞肉薄餅 $138
薄餅亦係我到牧羊少年必選菜式,足料絕不唏場

5. 伊雲士雞藜麥香米飯配炒鬼佬雜菜 $98
米飯包含藜麥既super food, 聽名已經覺得餐廳好有heart ,認真設計菜式,配菜豐富,雞肉同汁都好好味,確實配飯一流

原本仲想叫酸忌廉蕃薯條,可惜今次cafe番唔切貨,同甜品 apple pie ,但我個肚唔夠位 TT
唯有下次再食,一定有下次!

順帶一提:有博物館通行證仲有9折,所以申請一張卡一年來食兩次都抵晒喇🤪
  • 紅菜頭香芒葡萄藜麥沙律配蜜糖芥末醬