2018-06-06 320 浏览
跟友人很喜欢这里的心太软, 所以再来晚餐。 叫了蜜桃苹果 特饮, 味道几夹 几fresh, 有三片 样子很新鲜的苹果。麻酱炒杂菜, 个酱汁几好味 似系bb牌麻酱, 但系杂菜好爽好生硬, 近乎生食。fish and chips, hkd108,炸鱼劲大条, 粗薯条几香脆, 酱汁 ok, 半碟生菜几新鲜, 鱼同薯条都系刚炸起,好食。黑椒蜜糖牛柳粒, 全熟 口感很老 很韧,唔得。呢个心太软, 保持水准的味道, 但系第一次叫起, 等了二十分钟 追order, 点知待应同我讲水吧唔记得做, 要再等多十五分钟,无语, 足足等咗三十五分钟 先上到枱! 呢间餐厅服务真系要再改进。

黑椒蜜糖牛柳粒, 全熟 口感很老 很韧,唔得。

2018-06-02
2018-06-05 190 浏览
今日天气好好,所以同家人带埋小狗出去散步,行到攰攰地就去呢间牧羊餐厅食个下午茶,个磨菇菌意粉好乾身,食落去好弹牙,仲叫左一些芝士牛角包加雪糕朱古力,甘热天时饮呢杯野,真是令人腾畅,小狗仲可以凉冷气,爽
之前去文化博物馆经过见到,觉得环境都唔错,而且见佢攞咗OpenRice热店星期日夜晚七点零黎到 等左十分钟左右有位餐厅系半自助形式,先出去买野食,之後店员会比个牌你,放个牌系枱,大概十零分钟店员就送上食物蜜糖牛柳粒个人觉得佢系一块牛扒切做粒冇咩肉香,肉质有d似中式牛柳(落左松肉粉?)净系食到蜜糖味,味道麻麻千岛海鲜pizza有蟹柳 虾 墨鱼仔 螺肉 同青瓜千岛酱唔会太酸 芝士亦够系饼皮差d 而且油颇多 香草酱忌廉本菇鸡肉意大利粉份量都OK 食左几啖先记得影😅鸡肉有四片 肉质都算嫩,意粉落左橄榄油香草酱炒 香草味道唔系好够浓 总括黎讲,环境唔错 价钱亦都合理但冇乜service 重点系野食麻麻 叫左杯蜜桃冰茶 都系非常普通 D出品感觉好冇诚意!真系唔系好明点解会攞到OpenRice 热店佢既菜式好多西餐都有,而且做得比佢好食既比比皆是,而且位置又吊脚,唔系揸车都唔会入黎我谂都未必有下一次
星期日夜晚七点零黎到 等左十分钟左右有位
黑椒蜜糖牛柳粒
蜜糖牛柳粒
个人觉得佢系一块牛扒切做粒
冇咩肉香,肉质有d似中式牛柳(落左松肉粉?)
净系食到蜜糖味,味道麻麻

千岛海鲜pizza
千岛海鲜pizza
有蟹柳 虾 墨鱼仔 螺肉 同青瓜
千岛酱唔会太酸 芝士亦够
系饼皮差d 而且油颇多
香草酱忌廉本菇鸡肉意大利粉
香草酱忌廉本菇鸡肉意大利粉
份量都OK 食左几啖先记得影😅

总括黎讲,环境唔错 价钱亦都合理
但冇乜service 重点系野食麻麻
叫左杯蜜桃冰茶 都系非常普通
D出品感觉好冇诚意!

真系唔系好明点解会攞到OpenRice 热店
我谂都未必有下一次
2018-05-20
2018-05-25 173 浏览
The waitress are not helpful and polite..... firstly they asked me I sit someone’s table even the bag belong to me. She thought the bag belongs to previous customer without asking. Secondly, do you know the inconvenience of a customer have to self-serve herself when she is going there alone. How difficult it will be if you waitress just pass me straw even though your “RULE” said non-ice drink serve no straw but pick up themselves. There are few waitress walking around when I made such request bu

How difficult it will be if you waitress just pass me straw even though your “RULE” said non-ice drink serve no straw but pick up themselves. There are few waitress walking around when I made such request but you stilll insist alone customer to go to self bar to help herself? I just dun get it......
2018-05-21 248 浏览
今日与妹妹和甥女趁假期前夕来到这间餐厅品嚐食物和饮品,顺道畅游文化博物馆。这间牧羊餐厅一直想来,今日难得有时间可以好好品嚐美食,我们点了香草波菜鸡肉意粉,味道浓郁好香香草味,但小朋友食略为浓烈;英式早晨全餐好味和健康,大人小朋友都适合食;饮品叫了冻苹果绿茶和荔枝绿茶,生果很多和绿茶不太甜;维也纳咖啡,奶油很甜和creamy与咖啡配搭刚刚好。最後,甜品出场,我们点了士多啤梨绿茶雪糕窝夫,窝夫香脆好味,不会太硬,里面松软。总括来说,这间牧羊餐厅环境优雅和地方阔落,食物饮品和甜品好味,价钱略为贵了一点,但来到这里环境,周边充满文化气息和益智儿童玩乐场,是值得一来和适合亲子吃喝玩乐好地方。

2018-05-19 250 浏览
近来新增有里数储,所以唔就脚都黎试一下。因为文青同我 扯唔上关系,哈哈。星期六晚,好在有订位,如果唔系都要等位,估唔到地点咁吊脚,都咁多人,仲要好奇怪见到一大班学生。入正题,环境舒服,气氛好,坐位宽阔。无加一,所以点餐,水,餐具,都系自助的。餐牌选择多,可以满足不同人的口味。价钱望落唔贵,无加一仲觉得佢平。三文鱼凯撒沙律,好食,生菜分量系大的。水牛城鸡翼, 本来有五只 影相前畀人食咗一只,好食! 鸡中翅系大只,芝士酱好味。士多啤梨芒果茶,味道balance ,好似维x朱古力牛奶产品咁,唔会朱古力味多得制,牛奶味又唔争气,要有返咁上下年纪先明我呢段。香草鸡意粉,比其他菜比下去,一般。最正呢个心太软! 双球雪糕已经赢咗好多人,朱古力心太软系外脆内流心,好食到不得了。推荐!两个人食咁丰富都系300,性价比极高!

三文鱼凯撒沙律,好食,生菜分量系大的。

香草鸡意粉,比其他菜比下去,一般。

两个人食咁丰富都系300,性价比极高!

2018-05-19
  • 朱古力心太软
2018-04-02 518 浏览
不知为什麽每次参观文化博物馆都好想入去坐坐,但总是见到许多人,感觉好逼,太热闹了,然後就会放弃。今日特意来试这间传闻好好的咖啡店,还有其他小点,都是我想试的。在门口取票等了十数分钟,终於可以入到餐厅,坐下点餐。室内环境不错,好适合一家大细, 谂来谂去餐牌上虽然不算好多款拣,大家终於有共识,点了几款食品: 牛角三文治配薯条,加两杯饮品(一热一冻)。今日天气开始暖和,气温有二三十度,但老公话咖啡要热,点了一杯cappuccino。小朋友当然叫了一杯他的至爱,冰朱古力。

在门口取票等了十数分钟,终於可以入到餐厅,坐下点餐。

小朋友当然叫了一杯他的至爱,冰朱古力。
榛子朱古力(冻)

2018-04-02
2018-03-06 541 浏览
同饭脚都系沙田返工.当然要去沙田牧羊少年咖啡试下啦.距离公司系远左小小,当散步啦.芝士肉酱薯条真系好浓郁.2-3个人食都岩岩好.唔会太多/太少.再叫左京都春日做甜品.真系唔错.再叫多个pasta就岩岩好喇
2018-02-19 515 浏览
赤口日, 早上到文化博物馆。一家人连台湾远到而来的亲戚游览完,到店内享受饮品。付款时,因心急,给了钱,单印出来了,而自己伸手取单,给收银的男员工"礼貌"说: 我正在找钱,单不用你拿的。 本来心想,原来如此,反正没所谓。但是被这位男员工,怒啤了10粆。 我本来想理论,但最後还是免了,免得饮品加料。 饮品平平,收银员工态度恶劣。
赤口日, 早上到文化博物馆。
饮品平平,收银员工态度恶劣。
2018-02-18
早餐
博物馆或艺术馆内总有一间独市生意嘅cafe,卖嘅嘢通常普普通通,甚至我喺日本都试过食一碟劲难食用微波炉就咁翻热嘅意粉。而呢间牧羊咖啡店不过不失,系可预计嘅质素。当日下午我要睇文化博物馆嘅展览,所以预早入去附近睇下有啲咩嘢食,点知周围都冇嘢食,就系得呢间,所以先入去一试。侍应安排我坐高枱,我得自己一个人就冇所谓,结果我就点了个牛肉芝士牛角包会配薯条,约$80,冇嘢饮。不过呢度可以自助斟水,所以唔叫嘢饮都okay!等咗约十分钟,食物就送到。卖相唔错,薯条份量都够。先食薯条,都够脆,可惜唔够热。个包味道不错,入面啲菜都新鲜,如果个包烘热点会更好。如果喜欢食cafe类食物,都可以一试,再加上环境舒适,就算贵一点也可以。否则最好食完饭先入去睇展览,因为方圆几里都无餐厅。

2018-02-03 455 浏览
早期文青二字带挈cafe风摩市场,因此大量cafe突然靠文青风红起来,的确牧羊喺咁多cafe中比较有名,但我就觉得有点儿煲大咗了 。等位需要一个钟,睇完隔离博物馆展览出嚟都仲未嗌到我地,入座更加要卡位搭枱,坐得好迫,对面食客带备电脑优闲地工作,枱面更加迫上加迫,又怕会整污糟佢电脑,个人认为问题在於餐厅未定位究竟走休闲路线,定系主打食嘢。食物质素平稳,意粉够浓味,汁酱够企身。但甜食就一般,味道单一,窝夫无咩蛋香得个甜字,食到好腻,不过呢个都系西式窝夫嘅通病,点解格仔饼又无呢个问题呢?

2018-01-25 305 浏览
如果各位文青得闲冇野做的时候,有一个地方可以推介,就系沙田文化博物馆啦!佢定期都会有唔同主题既展览睇,呢期系 pixar 30 周年动漫展。同场仲有金庸馆同李小龙展,无论你系咩年代的文青都啱去打下卡。行到攰攰地又可以去佢地下的 cafe 坐吓,食个高质素又 relax嘅 all day breakfast. Cafe 名叫 牧羊少年慢递馆佢个名之所以叫慢递馆因为佢有个特别 service 可以帮助寄出未来一年的 post card 。 我写咗一张俾自己,今年生日应该会收到。我哋叫咗两份嘢食,味道同卖相都令人好满意。嘢食同野饮冇set要分开叫,系就系贵左少少。但系为咗要扮伪文青,都值得嘅!英式全日早餐 $85苹果蜜桃鲜打绿茶 $40鲜忌廉蟹柳意大利粉 $68多多绿茶 $40

Cafe 名叫 牧羊少年慢递馆

英式全日早餐 $85
苹果蜜桃鲜打绿茶 $40

鲜忌廉蟹柳意大利粉 $68
多多绿茶 $40
到沙田文化博物馆看展览的一天,一早来到,决定在这间就在博物馆内开业的「牧羊少年咖啡慢递馆」。 这间甚有文青感觉和艺术气息的咖啡店,与「牧羊少年咖啡茶酒馆」同出一源,一脉相承,只要人不多,是坐得甚为舒服的,在这儿吃个早餐,喝杯咖啡,边看书,边吃东西,着实不错。不过这儿的早餐选择不多,只得两款全日早餐,其中一款还要是专为素食者而设的,加上不是套餐,不包饮品,假如喝上一杯泠热饮品,咖啡、果汁之类的,肯定超过一百元,价钱其实并不便宜,幸好这全日早餐颇有诚意,用料颇佳,偶然一次奢侈点吃个百多元的早餐漫活一下,也不太过份吧! 这「英式全日早餐」($85)的材料包括炒得还不错的炒滑蛋、两大片卷成玫瑰花形的烟三文鱼、大块圆形的加拿大烟肉、煎得香香的猪柳汉堡、两大条粗壮的猪肉肠、数粒圆润多汁的白菌、酥脆的牛角包、多汁的大蕃茄和茄汁豆,材料都几丰富, 味道也不差,质素是令人满意的。 至於饮品方面,我的选择则是「冻拿铁咖啡」,蛮大杯,甚具份量的 Iced Coffee Latte,伴着丰富的全日早餐,陪伴我度过悠闲漫活的半小时,我才结帐离开,去看「彼思动画30年 家+友‧加油」,好一个漫活的周
这「英式全日早餐」($85)的材料包括炒得还不错的炒滑蛋、两大片卷成玫瑰花形的烟三文鱼、大块圆形的加拿大烟肉、煎得香香的猪柳汉堡、两大条粗壮的猪肉肠、数粒圆润多汁的白菌、酥脆的牛角包、多汁的大蕃茄茄汁豆,材料都几丰富, 味道也不差,质素是令人满意的。
至於饮品方面,我的选择则是「冻拿铁咖啡」,蛮大杯,甚具份量的 Iced Coffee Latte,伴着丰富的全日早餐,陪伴我度过悠闲漫活的半小时,我才结帐离开,去看「彼思动画30年 家+友‧加油」,好一个漫活的周末早上。
$140 (早餐)
2018-01-07 392 浏览
等候入座的处理不如理想,而且要全程从细小屏幕留意叫位,没有另外通知点了一客拿破仑烟腿意粉,一客蜜糖牛柳粒,一杯维也纳咖啡优点是意粉的配料算多,牛柳粒以这价钱也份量算多不过以上所有全部唔热,未算冻冰冰,但暖也称不上,只有室温味道方面意粉合格,牛柳粒却强差人意,同一般茶餐厅早餐的梳打粉牛扒一样,蜜糖同黑椒味道亦配合不到;而咖啡亦不够浓郁,最大问题系不够热,加上冻冰冰既cream,一杀那已如冻啡一样食物讲求色香味,味道欠奉,香味没有,而颜色相貌,只有饮品貌相好一点,其他食物的也不合格见网上好评较多,原以为不错,但今日有点失望,这服务加上食物质素,不应配上这价钱
点了一客拿破仑烟腿意粉,一客蜜糖牛柳粒,一杯维也纳咖啡
优点是意粉的配料算多,牛柳粒以这价钱也份量算多
不过以上所有全部唔热,未算冻冰冰,但暖也称不上,只有室温

黑椒蜜糖牛柳
2018-01-07
2018-01-06 257 浏览
星期六黄昏经过见到好多人等位, 专登拣个闲日下午嚟试下, 由沙田地铁行出去城门河漫步嚟到哩间cafe, 人少少可以慢慢叹杯茶食甜品睇睇书, 价钱唔算贵, 地方清净, 闲日嚟先体验到"咖啡 · 慢递馆"。
2017-12-08