招聘中
$16,500-$25,000
$15,500-$21,500
$25,000-$28,000
月薪
更多好工 (5)
2023-07-01 996 浏览
今次第一次來吃,看完文化博物館,一出來見有間文青cafe 便來一試,我哋點了蝦意粉、雞翼、芒果雞牛油果pizza, 一杯coffee, 一杯果汁,意粉味道好,蝦也新鮮、雞翼又香好好味,pizza 也味道合適,唔會太濃,坐得好舒服,有英文歌,好有情調,情侶拍拖合適之選,地方又擴濶!真的好舒服!但入座計100 分鐘
2023-06-23 706 浏览
🌟休閒文青咖啡館||牧羊少年咖啡館🍹約了朋友到沙田文化博物館看#虛擬凡爾賽宮之旅和#張國榮紀念展,走得累了就去旁邊唯一一間咖啡館吃午餐。價格不是說很便宜,但吃完後也覺得挺值得的。🍕千島香芒牛油果雞肉薄餅 $148有菠蘿的pizza就吃得多,配合芒果的還是第一次嘗試,但也意外地美味。pizza的皮不會太厚和乾,口感少少分分地的狀態剛剛好✨🧆小食拼盤 $158裏面有德國香草腸、煙辣腸、法國雞翼、八爪魚丸、唐揚一口雞、海鹽薯條,配合蜜糖芥末、千島、番茄醬。覺得這個拼盤真的很不錯,而且份量很多,炸物的不會只有粉感,是真的肉🫰🍹芒果茉莉茶忌廉芝士奶蓋🍹紅桑子乳酸忌廉芝士奶蓋只能說很出色🤣🩷📍 地點牧羊少年咖啡館 (香港文化博物館)沙田文林路1號香港文化博物館地下G6號舖
🌟休閒文青咖啡館||牧羊少年咖啡館🍹

🍕千島香芒牛油果雞肉薄餅 $148

🧆小食拼盤 $158

🍹芒果茉莉茶忌廉芝士奶蓋
🍹紅桑子乳酸忌廉芝士奶蓋
只能說很出色🤣🩷

📍 地點
牧羊少年咖啡館 (香港文化博物館)
沙田文林路1號香港文化博物館地下G6號舖

2023-06-03
等候时间
25 分钟 (堂食)
  • 小食拼盤

選址在文化博物館旁,簡約木系裝橫,舒適感滿滿,同時牆上掛了插畫家的畫作,充滿了藝術感,十分適合選址。泰國香椒膏鳳尾蝦意大利粉每隻鳳尾蝦都好大隻,而家口感彈牙。泰國香椒膏的醬汁入口有點辣味,但卻整體味道略略太過清淡...醬汁也不夠稠杰,沒有掛麵的效果,有點失望。
燒汁八爪魚丸
不止保留到八爪魚的原有鮮味,而食到一粒粒的八爪,柔軟嚼勁十足。再加上經過煎炸的外層,配搭上帶鹹甜味的燒汁,口感更加豐富。
香蕉配朱古力雪糕窩夫窩夫非常蓬鬆和鬆軟,外層香脆,內裡有像蛋糕質感。加上新鮮的水果和朱古力醬,味道十分美味可口。

泰國香椒膏鳳尾蝦意大利粉

燒汁八爪魚丸

香蕉配朱古力雪糕窩夫

2023-05-28 658 浏览
昨天5月28日到沙田文化博物館參觀,中午到牧羊少年食lunch. 2人點了毛花果salad, 花茶,1個truffle pizza, 🍓Waffle 。整體味道不錯。我一直都有去開銅鑼灣嗰間。食物水準同服務都好好。感謝餐廳職員執到我嘅電話,跑左幾條街追我俾返電話我🙏🏻特意感謝餐廳職員們咁有心,出po 致謝。萬分感謝。
感謝餐廳職員執到我嘅電話,跑左幾條街追我俾返電話我🙏🏻
特意感謝餐廳職員們咁有心,出po 致謝。
萬分感謝。
2023-05-10 901 浏览
假日來到文化博物館 看展前就先吃點東西假日3點多 排隊的人流依然非常多 等了大概15分鐘入座餐廳內部保持文青風格 擺設少不了藝術畫 書架等等假日MENU選擇不算多 點了兩個主菜及一個小食日式鰻魚滑蛋漢堡包這個有點驚喜 超長一條鰻魚 而且並沒有骨配上嫩滑炒蛋及外脆內軟的漢堡包 入口口感豐富香草青醬雞肉蘆筍意大利粉這款意粉選用了青醬 入口比一般忌廉意粉來得清新吃完也不會有膩感士拉差醬炸雞翼士拉差醬其實是使用了辣椒及蒜等香料制成比起常見的沙律醬或蛋黃醬更特別及更開胃抹茶可可可可味道濃郁 但略嫌蓋過了抹茶口感
假日來到文化博物館 看展前就先吃點東西

比起常見的沙律醬或蛋黃醬更特別及更開胃

抹茶可可
可可味道濃郁 但略嫌蓋過了抹茶口感
2023-04-18 992 浏览
為左方便泊車,揀左文化博物館嘅牧羊少年,好正😍淨係個環境都贏咗,木系裝修好舒適,啲位置好闊落,又靜!啱晒傾吓計,慢慢食嘢!叫左個小食拼盤,咩都有,仲要每樣4舊,唔多又唔少🥰兩款腸,一款香草腸,一款辣味,辣味好好食🤤炸雞翼上到嚟都係熱辣辣😎炸雞好好食,佢嘅薯條超級邪惡,但係都好正😙仲有墨魚丸叫左個龍蝦汁大蝦意大利粉🦞🤩個汁好好食,唔係cream base 啱怕漏嘅我😝意粉冇over cook 😚爽口又掛到汁最後叫埋pizza , 好耐冇食過咁高質嘅pizza ,多料得黎又唔會厚皮同乾!個千島醬mix cheese 啱啱好🥰係超滿意嘅一餐!

2023-04-09 687 浏览
第一次叫外賣,130元沙律,連一個紙盒都戴唔滿,極度失望。好似俾人食過咁。整個位人兄會唔會諗一諗,做好少少,真係影衰左間餐廳。奉勸各位不要叫外賣。真心感到失望。
外卖送餐
2023-04-06 632 浏览
踏正10點入場,男同事黑口黑面,好似唔想做。女同事態度更差,咖啡送來冇糖冇奶,問佢拎,都是黑口黑面。早餐時段來,都係得Lunch set, 裡面得1個all day breakfast, 其他都是意粉,飯,沙律,既然係咁,不如唔好做早餐時段。杯咖啡可以用難飲來形容,飲咗3啖,完全飲唔落,即沖咖啡好飲過佢。如果收費是$70-80per set, 以上種種可以接受,但如果$130一個早餐,呢啲服務真係有待改善。

2023-03-27 567 浏览
食物不過不失,可以有進步。呢間走文青書生氣息嘅餐廳,位於文化博物館隔離,環境舒適,適合鍾意打卡嘅人🤩唯一可惜嘅地方係員工服務一般,當日用餐嘅時候要三催四請先搵到人幫手🥹
2023-03-26 509 浏览
我最近去了牧羊少年咖啡店,點了他們的waffles餅。不錯哦這個華夫餅非常蓬鬆和鬆軟,口感非常好。他們還在上面放了一些新鮮的水果和怡人的糖漿,讓整個華夫餅的味道更加豐富。華夫餅上的配料非常新鮮,水果也很甜美可口,加上糖漿的甜味,讓我感到非常滿足。除此之外,牧羊少年咖啡店的氣氛非常好,環境舒適,讓人感到放鬆。環境氣氛好放鬆。總而言之,如果你正在尋找一個舒適的地方,享受美味的華夫餅和愉悅的氛圍,可以去食

2023-03-21 443 浏览
自從文化中心開左牧羊之後,沙田分店已經有好多年無去過,去開沙田又想搵d清靜地方食晏,於是決定黎呢度2點過後黎到,人唔算多,叫左呢個鰻魚炒蛋漢堡,出乎意外好食 漢堡包仲有微溫而且軟熟,仲有牛油香加沙律醬,非常好!鰻魚俾得非常大方,有一條大既 再加埋第一次食既蕃薯條,好甜,整體非常唔錯。跟餐既水果茶都算唔錯,係淡左少少,如果下次再飲,應該要叫少冰。總體黎講非常唔錯,侍應都好有禮貌,會再黎幫襯。評分:4/5分

2點過後黎到,人唔算多,叫左呢個鰻魚炒蛋漢堡,出乎意外好食

再加埋第一次食既蕃薯條,好甜,整體非常唔錯。

總體黎講非常唔錯,侍應都好有禮貌,會再黎幫襯。

評分:4/5分
2023-03-20
2023-03-20 312 浏览
行完展館,同朋友去坐一坐,除了主食外,必要吃甜品,叫了一個"京都春日",甜品黎講都幾大份,大大份的窩夫焗酥脆焦啡色澤內層軟綿口感,配上香噴噴士多啤梨莓🍓雪糕🍦,食完超滿足
2023-03-11
等候时间
20 分钟 (堂食)
2023-03-17 297 浏览
間中都會來呢間食吓,因為呢度鄰居文化博物館,環境清幽舒服,而且啲食物都好味。今次叫咗蒲燒鰻魚炒蛋漢堡包🍔配蜜糖芥末蕃薯條另外叫咗英式早午餐,食材豐富,真心推介!😋
另外叫咗英式早午餐,食材豐富,真心推介!😋
2023-03-12 417 浏览
聽過牧羊少年餐廳好耐,但係一次都未去過,咁啱我女今日要去學童保健,泊好車係文化博物館,經過呢間餐廳,於是入咗去食lunch 😅入到去環境都唔錯,木系餐廳,樓底又高,有一幅牆掛滿晒畫🎨(當然要打下卡),之後我哋2個人都可以坐卡位☺️睇個menu📋,原來Lunch set 都好多選擇,有我最愛嘅 English Brunch、我女最鍾意嘅意粉、漢堡包薯條,仲可以跟個餐湯同埋餐飲😝今次我同我女調轉,佢竟然食English Brunch(All day breadfast ),咁我就好想試吓🍔鰻魚漢堡包配🍠番薯薯條(超級巨型鰻魚🍔好正,🍠薯條好好食)

2022-08-12
2023-03-05 341 浏览
鐘意呢啲清靜遠離繁囂嘅地方。🍔BBQ 醬手撕豬肉菠蘿漢堡包配蜜糖芥末蕃薯條 $118味道配搭係好出色菠蘿酸味中和了油膩感,BBQ 醬味香濃手撕豬肉唔驚好似豬扒好嚡又難切,但有痴牙情況。蕃薯條都唔使介紹,基本上唔會伏。🍝牛肝菌素南瓜長通粉$98素食之選👍🏻長通粉 vs 意大利粉偏嗜長通粉多啲,南瓜新鮮煮得剛好唔會太淋一Pat Pat 。☕️冰伯爵茶咖啡❤️如果你本身係茶控,推薦你試下。好似香水嘅前調後調,前調係非常香濃伯爵茶味,後調係咖啡嘅微苦澀味。🍹蘋果蜜桃鮮打紅茶呢杯就夠Fresh ,佢係鮮打唔係就咁係紅茶擺兩塊生果🍎🧁抹茶心太軟配雲呢拿雪糕 $78抹茶味🍵pass都濃,但無流心可以算係軟心,味道都好味。平時星期五 Happy Friday 我都會去葵芳 #葵青劇院 分店食個慢活Lunch,之前係牧羊少年社交平台 見到葵青要結業真係好傷心,好彩最後15/2 /2023係原址從開返啦!
鐘意呢啲清靜遠離繁囂嘅地方。

BBQ 醬手撕豬肉菠蘿漢堡包配蜜糖芥末蕃薯條

🍔BBQ 醬手撕豬肉菠蘿漢堡包配蜜糖芥末蕃薯條 $118

牛肝菌素南瓜長通粉

🍝牛肝菌素南瓜長通粉$98

冰伯爵茶咖啡

☕️冰伯爵茶咖啡❤️

🍹蘋果蜜桃鮮打紅茶
呢杯就夠Fresh ,佢係鮮打唔係就咁係紅茶擺兩塊生果🍎
抹茶心太軟配雲呢拿雪糕

🧁抹茶心太軟配雲呢拿雪糕 $78
抹茶味🍵pass都濃,但無流心可以算係軟心,味道都好味。

BBQ 醬手撕豬肉菠蘿漢堡包配蜜糖芥末蕃薯條
牛肝菌素南瓜長通粉