2020-10-06 0 浏览
牧羊少年咖啡馆☕️🍝1. 鲜忌廉惹菌饭立贝意大利粉 $88有2大粒帆立贝 食落咸咸地几鲜甜😀 酱汁好creamy 意粉都煮得岩岩好 好弹牙 2. 鲜忌廉黑松露杂菌意大利粉 $68 呢个同第一个既味道好相似 但多左香草同黑松露既味道 而且系vegan 🌱Ge 素食既朋友仔都岩😆因为系夜晚食 环境好暗又好安静 如果晏昼坐系度书都系一个选择 坐得又非常之舒服 同埋平日关系每个主菜仲减$10添 晚餐都唔洗$100 都算系几抵食👍🏼 💰
牧羊少年咖啡馆☕️🍝

1. 鲜忌廉惹菌饭立贝意大利粉 $88

2020-09-29
2020-10-01 262 浏览
之前食过将军澳个间,今次行开沙田呢头,就试下呢间,中午13:45左右黎都要等11张飞,最惨既系门外面好多蚊,等到好唔耐烦,终於等左半个钟有位。入到去发觉menu有少少唔一样,最想食既三文鱼忌廉意粉冇左,於是叫左帆立贝忌廉意粉$98,同埋英式早午餐$118,仲要唔包饮品,好在唔使加一,但已经好贵。帆立贝忌廉意粉一黎到望到已经好dry咁,但忌廉系几香几creamy,冇咩特别,但都可以接受。English brunch就真系唔得,虽然系几靓,但系油都不得了,每一样野都留哂d油系碟到,跟住个包就吸晒d引,搞到连个包都淋哂,好难食。
帆立贝忌廉意粉
English  Brunch
帆立贝忌廉意粉
2020-09-19 443 浏览
去完博物馆,走过黎叹下咖啡食下甜品🤤平日人都唔少,7成满。入到去职员会量体温先,再问我地要唔要口罩袋🥰呢度空间几大,唔会好迫,几舒服。我地叫左玫瑰咖啡,淡淡嘅玫瑰味,几好饮。仲叫左苹果挞,唔太甜,配埋云呢嗱雪糕,好味😋,大大个,绝对可以两个人share。悠悠闲食个挞饮下咖啡倾下计👍🏼
去完博物馆,走过黎叹下咖啡食下甜品🤤
呢度空间几大,唔会好迫,几舒服。
我地叫左玫瑰咖啡,淡淡嘅玫瑰味,几好饮。

悠悠闲食个挞饮下咖啡倾下计👍🏼
2020-08-02 1235 浏览
因为疫情的关系 相信好多人都好怀念可以去旅行的日子 今次介绍是以旅游做主题的coffee shop 等大家解一解”乡愁” 餐厅环境气氛都充满不同国家的色彩 🇵🇾🇯🇵🇳🇪🇮🇸🇬🇾🏳️‍🌈🇩🇰好特别 令人有种可以放松心情的感觉 💃🏻 ⁣⁣1.明太子大虾意粉🍤 ($98)⁣意粉洒上大量的樱花虾做配衬 另外仲有大虾同鸣门卷 好有日式的感觉 味道都夹同几 creamy意粉的硬度适中 大虾大约有5粒 几爽口 份量同质素都不错唔会好腻 呢个值得推介👍🏻 ⁣⁣2.三文鱼籽和风蚬肉意大利粉 🍝($98)⁣呢款意粉相对比较失色 味道好淡 意粉太乾 蚬肉的数量多但有雪味 而且不太爽口 三文鱼籽正常 整体有点令人失望 如果配番个汁 口感上应该会好少少⁣⁣3.Latte🍵 ($36)⁣口感好顺滑 味道不错 拉花几靓 未饮已经加左分⁣⁣4.Cappuccino☕ ($36)⁣咖啡味好香好浓 奶泡又够滑 水准发挥不错 ⁣⁣💫Hints: 建议提早订位 否则可能要等45 mins至 1 hr ⁣

1.明太子大虾意粉🍤 ($98)⁣

2.三文鱼籽和风蚬肉意大利粉 🍝($98)⁣

3.Latte🍵 ($36)⁣
口感好顺滑 味道不错 拉花几靓 未饮已经加左分⁣

4.Cappuccino☕ ($36)⁣
咖啡味好香好浓 奶泡又够滑 水准发挥不错 ⁣

2020-07-24 765 浏览
▪️拿破仑蕃茄烟肉长通粉$68浓蕃茄香,健康岩小朋友食▫️奶油咖喱鸡 配香煎鱼柳珍珠饭$78咖哩汁值得一赞,甘口又开胃,虽然鸡同鱼既比例怪怪地,但都可以接受▪️All-day breakfast 正常水平▫️玫瑰可可朱古力 $48▪️苹果蜜桃红茶 $48
▪️拿破仑蕃茄烟肉长通粉$68

浓蕃茄香,健康岩小朋友食

▫️奶油咖喱鸡 配香煎鱼柳珍珠饭$78

▪️All-day breakfast

正常水平

▫️玫瑰可可朱古力 $48
▪️苹果蜜桃红茶 $48
2020-07-10 660 浏览
由於疫情关系,放假都被逼系香港hea想搵个好地方放松下,就去左沙田既牧羊少年今次系第二次帮衬,都隔左好耐了,平时好少会行过黎食由於系平日下午茶时间,坐位大约坐左一半左右,枱与枱之间都有足够距离,楼底好高,环境也很舒服呢度下午茶系散叫,都有唔少选择,食物方面几唔错,整体黎讲都ok鲜忌廉野菌烟三文鱼意粉$78评:几弹牙,煮既时间刚好,味道方面都唔错,有好多芝士系上面冰水果茶$42评:呢杯野饮好普通,唔值呢个价钱,好多台式饮品既水果茶会更好
由於疫情关系,放假都被逼系香港hea

想搵个好地方放松下,就去左沙田既牧羊少年

今次系第二次帮衬,都隔左好耐了,平时好少会行过黎食

鲜忌廉野菌烟三文鱼意粉$78

评:几弹牙,煮既时间刚好,味道方面都唔错,有好多芝士系上面

冰水果茶$42

2020-07-10
2020-06-24 640 浏览
放假想搵间cafe食个tea hea下 之前试过牧羊少年cafe其他地方既分店觉得唔错 所以今次咁啱去沙田 就同朋友试吓呢间沙田分店 虽然位置有少少唔方便 但系地点够隐蔽 比较安静同朋友嗌左两个甜品 其中最锺意嘅就系比利时之恋Waffle既朱古力味好浓但又唔会太甜而且环境好舒服 好啱同朋友倾偈坐成日 大推!
放假想搵间cafe食个tea hea下
大推!
  • 比利时之恋
  • Latte
2020-06-14 735 浏览
今日打吾成风又无落雨,出去走走好舒服,又凉爽!去到沙田文化博物馆见到间cafe 都几多人等,凑热闹,攞飞等位睇吓咩景况!等左20分钟倒就可以入坐,都吾算耐。入到去其实都几自助式,连饮杯水都自己搞掂,不过甘样仲好吾洗成日麻烦人,饮几多次都得我点左黑松露杂菌意粉,估唔到有惊喜,黑松露味甚浓好好味,D汁又多,好正!但份量吾系太多大胃皇可能吾够喉玟瑰Latte咖啡味香浓,都几大杯所以都抵饮。我叫左玄米茶配蓝莓芝士蛋糕,谂住大满足拉,但件蓝莓芝士蛋糕令我有啲失望,饼底好松散,冇篮莓味D餐人均消费大约百零蚊倒,又冇时间限制,又唔会有人催你交枱,真系算系甘,你同朋友可以吹水吹几耐都得!
玟瑰Latte咖啡味香浓,都几大杯所以都抵饮。
算系甘,你同朋友可以吹水吹几耐都得!
2020-06-13
  • Latte
2020-05-26 699 浏览
同朋友踩完单车,攰攰地经过依间cafe就谂住入去坐下,入到去个环境都几好,几有格调,就算唔食野我都推介大家去坐下,但一场黎到又点可以唔试下依到既野食呢,所以系到我叫碟野食同一杯野饮,感觉都唔错架,而家同大家介绍返:明太子鲜虾意大利粉 - $98依个真系推介比大家,意粉系炒得好入味而唔油腻,虾都好大粒而且好有咬头,再加埋铺满哂系意粉入面既明太子,口感真系非常丰富。朱古力牛奶咖啡 - $46依杯咖啡都几好饮,首先佢唔系太甜,牛奶令到成杯野既味道岩岩好,唔会太甜,同埋都真系几大杯,食完个意粉都真系饮到好饱。

明太子鲜虾意大利粉 - $98
朱古力牛奶咖啡 - $46
2020-05-09
2020-05-03 946 浏览
平时两点几好多人,今日拣咗11点几去食brunch,不用等就入得去太好了!\(≧▽≦)/职员探热後就好贴心问要不要口罩袋,之後带我坐下。有个pasta menu ,就选了明太子虾意大利面及一杯冻朱古力!个意大利粉的份量真系好少,但炒得几惹味^_^啲明太子配合得几好,只虾又大只!另外杯朱古力奶加cream真系好结,如果稀返少少就好啲两个人饮可以share。餐厅环境舒服😌
平时两点几好多人,今日拣咗11点几去食brunch
,不用等就入得去太好了!\(≧▽≦)/

职员探热後就好贴心问要不要口罩袋,之後带我坐下。

个意大利粉的份量真系好少,但炒得几惹味^_^
啲明太子配合得几好,只虾又大只!

餐厅环境舒服😌
2020-04-22 859 浏览
疫情下午餐人流未减,不过台与台之间距离甚远,今时今日,已经不再听到隔离台交谈的声音。厚切鸡扒意大利包拼芝士薯角 $88厚切猪扒意大利包拼芝士薯角 $882款包餐份量都好大,正常男仔都够食,薯角刚炸起,配上浓郁芝士酱,冇因配菜而随便处理,我比较喜欢鸡扒,煎到香脆既鸡皮同油脂非常合胃口,再有蕃茄蔬菜点缀,猪扒都好香浓松化,冇猪骚味,肉厚而油脂匀称~都好食~拿破仑蕃茄野菌本菇意粉 $78红酱蕃茄开胃,最後食唔晒意粉都清晒d菇。黑椒牛柳粒配香煎鱼柳珍珠饭 $88失望,牛柳粒充斥梳打粉既味道,而且腌到淋晒亦有嚼唔烂既筋,鱼柳不过不失,唯一黑椒汁调得好捞饭。

厚切鸡扒意大利包拼芝士薯角 $88

厚切猪扒意大利包拼芝士薯角 $88

拿破仑蕃茄野菌本菇意粉 $78
红酱蕃茄开胃,最後食唔晒意粉都清晒d菇。
黑椒牛柳粒配香煎鱼柳珍珠饭 $88

2020-03-02 1209 浏览
同朋友行完文化博物馆,就去咗隔离嘅文青餐厅食个下午茶。我叫咗个all day breakfast,非常丰富。有烟三文鱼、炒蛋、蘑菇、牛角包、汉堡扒等等。佢个蛋同蘑菇好夹,双肠煎得好香,蕃茄好鲜甜,牛角包外脆内软,仲要系热辣辣嘅,感觉好新鲜。佢个三文鱼仲雕左个花,好似花之恋咁,好靓。但食啲咁heavy嘅嘢,会觉得有啲油腻,所以我叫咗杯奇异果茶。杯茶真材实料,甜甜酸酸好好饮,茶入面仲有几粒奇异果,非常解渴。
2020-02-03 1333 浏览
英式早午餐:牛角包🥐松化香脆,不过太细。炒蛋滑溜溜,炒得恰到好处。双肠不太咸,食完两条都几饱肚。车厘茄酸酸甜甜几开胃。烟三文鱼属急冻货色不过不失。烟肉最好味,不太肥而且很香肉味。而且还有茄汁焗豆,整个早餐算是非常丰富,不过也不便宜,价值$98!不包饮品!比利时之恋:食过返寻味的甜品,总共有两个曲奇味雪糕球,雪糕球非常大球。4片厚厚朱古力🍫味窝夫🧇即叫即制,上枱时松脆美味。还有朱古力卷和Oreo饼,小孩最爱!

2020-01-28 1010 浏览
前几个月都有来这间cafe食午餐觉得环境同食物都不错,今日再来试试其他食物记得前几个月食午饭的食物份量都颇多,但由於我同朋友太肚饿关系,拣了3款食物同2杯咖啡这个小食拼盘都颇多种类,有八爪鱼丸、炸鱼柳、脆皮肠、春卷及薯角,味道一般,炸鱼柳炸到好乾反而黑椒照烧汁煎牛柳粒比较有惊喜,酱汁甜甜地,牛柳粒软嫩到最後少不了甜品,法式苹果挞配云呢拿雪糕,味道酸酸甜甜,越食越开胃咖啡师分别在Latte跟Flat white都有拉花见餐牌都还有很多食物选择,但今次两个人不能试太多种类,下次有机会都会想试下食物

反而黑椒照烧汁煎牛柳粒比较有惊喜,酱汁甜甜地,牛柳粒软嫩

咖啡师分别在Latte跟Flat white都有拉花

2020-01-22 601 浏览
餐牌好似换了,上次来的明太子意粉没有了,换来其他忌廉汁意粉。这次我点了幼油咖哩鸡拼香煎鱼柳饭加水果冰茶。咖哩汁内有茄蓉,整体是属甜咖哩,鸡扒和鱼柳都煎得脆脆的。饭的份量足够(对我来说稍多)。味道不错,推介。水果茶,一般,没甚惊喜,尚算清新。足够待半个下午,看看书,喝口茶。平日的中午过後,店内人不多,很容易找来座位。台湾女歌手的轻松音乐放题,好不舒适。只是间中夹杂刚放学,跟进妈妈小孩嬉笑地走来走去。
这次我点了幼油咖哩鸡拼香煎鱼柳饭加水果冰茶。

奶油咖哩鸡拼香煎鱼柳饭
奶油咖哩鸡拼香煎鱼柳饭