2022-11-18 77 浏览
點樣食推介✨⭐️牡蠣專門店🦪⭐️⭐️銅鑼灣日本菜⭐️牡蠣小屋地址:銅鑼灣駱克道459-461號The L.Square10樓🍖鐵盒燒生蠔 半打 $240 (7.5/10)依度嘅裝修好好feel,好啱放工同朋友/同事飲酒聚會🤣,依個鐵盒燒生蠔顧名思義就係店員會用鐵盒煮熟d生蠔,而調味上都係簡單咁加左d清酒,食返蠔嘅原味,d蠔嘅size都算大粒,加$43就可以有raclette cheese,口感同味道會更加豐富🍖明太子芝士玉子燒 $108 (7.5/10)明太子份量好澎拜,多到流曬出黎🤣,明太子控表示好滿足,連面頭嘅沙律醬都係明太子味,玉子燒本身口感都夠嫩,份量都多🙌🏻🍖牛油燒白子 $120 (7.5/10)又黎到白子嘅season,第一次食牛油燒,口感係外面脆脆地,入面個白子係會爆漿🤯🍖辣拌鱈魚胃泡菜 $65 (7.5/10)估唔到會有cream cheese同梳打餅,作為開胃菜酸酸辣辣咁唔錯,鱈魚胃嘅口感係比較韌🍖日本生牡蠣山芋蓉鍋 $550 (7.5/10)湯底比生蠔完美地提鮮,其他蔬菜配料都吸曬陣鮮味,特別個山藥泥超配依個湯底,食曬成煲菜真係健康又美味🤣回頭指數: 🍧🍧🍧🍧 (滿分:🍧
點樣食推介✨

⭐️牡蠣專門店🦪⭐️
⭐️銅鑼灣日本菜⭐️

牡蠣小屋

🍖鐵盒燒生蠔 半打 $240 (7.5/10)

🍖明太子芝士玉子燒 $108 (7.5/10)

🍖牛油燒白子 $120 (7.5/10)

🍖辣拌鱈魚胃泡菜 $65 (7.5/10)

🍖日本生牡蠣山芋蓉鍋 $550 (7.5/10)

回頭指數: 🍧🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)

好坐指數: 🧎🏻‍♀🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️ (滿分:🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️)
呢餐真係食得好蠔,生、半熟、伓熟都食勻!我比較少過港島食飯,多謝老朋友們悉心安排。呢間位於銅鑼灣樓上舖嘅日式食店,面積唔算好大,大概兩三千呎吧,座位唔算多,不過真係好多人幫襯,我哋食頭圍 6 點都還好,8 點嗰 Round 勁多人。聽名就知,雖然係日本菜,但就以蠔主打,呢晚食咗生嘅生蠔,不過我覺得生蠔冇講得咁好,唔係好值。另有半熟嘅烤蠔,同平時深圳食唔同,烤到剛剛熟就上枱了,呢個抵食。同全熟嘅蠔火煱,唔夠可以加埋粥底,仲抵食。另外又叫咗啲串燒、魚生拼盤、刺身拼盤等等,的確係幾有質素,呢道嘅員工有接近一半都係講日文嘅,幾地道喎,之後又叫多支酒,每人就食咗成千元。
2022-10-29
  • 蠔火煱
2022-11-17 167 浏览
上年年尾品嚐過全蠔午宴後一直念念不忘,趁今晚可以早些下班,決定試一試全蠔晚宴小屋由日本人開設及主理,以日本牡蠣為主題,主打兵庫或廣島蠔橙黃色燈光,配上木系裝潢,感覺既溫馨又舒服,有吧台、榻榻米及室外用餐區大部份食客都是日本人,不斷跟廚師以日文交流,恍如置身日本鐵盒燒生蠔可追加拉克萊特芝士,店員會在原隻廣島蠔上即席加入熱溶芝士燒蠔最怕過火,這鐵盒就幫上大忙,燒後仍可保持蠔汁日本生牡蠣山芋蓉鍋每隻生蠔都有手掌般大,蠔身豐滿漲卜卜湯底加入蔬菜後舖上山芋蓉然後再加蠔,帶出牡蠣的鮮味除了食物外,連飲品都配合牡蠣主題!日本岩手縣生蠔Stout 黑啤酒以三陸生蠔釀造、順滑鮮味,充滿咖啡、朱古力及海水味牡蠣餃子雞翼串燒炸得外脆內軟,裏面釀有迷你小蠔,既香且甜牡蠣豬肉以豬腩肉片包著蠔一吃燒,令豬腩肉充滿蠔的鮮味最終也點了兩款沒牡蠣的串燒!清甜的蘆筍,感覺健康!青椒仔燒起來還保特蔬菜汁
小屋由日本人開設及主理,以日本牡蠣為主題,主打兵庫或廣島蠔
大部份食客都是日本人,不斷跟廚師以日文交流,恍如置身日本
鐵盒燒生蠔
燒蠔最怕過火,這鐵盒就幫上大忙,燒後仍可保持蠔汁
鐵盒燒生蠔
日本生牡蠣山芋蓉鍋每隻生蠔都有手掌般大,蠔身豐滿漲卜卜
日本生牡蠣山芋蓉鍋
湯底加入蔬菜後舖上山芋蓉然後再加蠔,帶出牡蠣的鮮味
Iwate  Oyster  Stout  Beet
牡蠣餃子雞翼串燒炸得外脆內軟,裏面釀有迷你小蠔,既香且甜
牡蠣餃子雞翼
牡蠣豬肉以豬腩肉片包著蠔一吃燒,令豬腩肉充滿蠔的鮮味
牡蠣豬肉

蘆筍/青椒仔

2022-11-15
Iwate  Oyster  Stout  Beet
牡蠣餃子雞翼
牡蠣豬肉
蘆筍/青椒仔
2022-11-16 52 浏览
有bar檯、榻榻米、普通餐桌等選擇,無論你今日想要邊種進食氣氛都可以配合😂餐牌選擇非常豐富,有刺身、串燒、鍋物、燒物,同各種類既酒😝~~~👅味道:🌟 日本生牡蠣山芋蓉鍋$550就係呢個鍋令念念不忘,友人話想食日本蠔就即刻預約呢間同佢黎食🙈一共有六隻北海道生蠔,每隻都勁肥,個人喜歡唔好煮太耐,半生熟既質感最creamy最甜!食完生蠔之後可以食埋配菜,吸收曬生蠔湯汁,都好唔錯🌟 鐵盒燒生蠔原隻生蠔用鐵盒焗熟,可以將生蠔鮮味緊緊鎖住😍每一粒生蠔都脹卜卜,我地加埋拉克萊特芝士,熱融芝士令生蠔口感更豐富!如果冇加芝士都可以蘸日本檸檬/辣椒醬🌟和牛串燒本身期待不大,估唔到入口即溶,質素很好🌟 平兵衛酢宮崎縣特選餐牌,係柚子味既Sour,酸酸甜甜好啱女士,飲落都有酒味,唔會怕太小朋友口味🌟 The finest Lemon Shochu Soda外型非常吸精,係一棟檸檬凍片🙈再加上燒灼沙冰,又酸又濃酒味,正!

~~~
👅味道:

🌟 日本生牡蠣山芋蓉鍋$550

🌟 鐵盒燒生蠔

🌟和牛串燒
本身期待不大,估唔到入口即溶,質素很好

🌟 平兵衛酢

2022-11-16 37 浏览
見網上有人講呢間專食蠔嘅日本餐廳,對於蠔王既我當然要試吓😎入到去成個環境都好似去咗日本咁,播住日本電視節目,員工原來都係日本人,好有風味😆記得卜位✅都唔少人🥗海鮮沙律 $118呢個海鮮沙律好足料😳份量亦唔少,有三文魚粒同油甘魚粒,上面仲鋪左啲三文魚籽,材料都幾新鮮,個醬汁酸酸甜甜,食落幾開胃😍🦪日本生牡蠣山芋鍋 $550話明專門食日本蠔,當然要試吓牡蠣嘅菜式。餐廳職員會先將日本蔬菜放入鍋裏煮,令湯底先浸入菜既清甜,再加上日本山芋泥,令湯底更鮮更甜,最後放上北海道生蠔,隻隻都好飽滿😍生蠔煮至半生熟嘅狀態,店員就建議60秒要食,果然食落更滑嫩,有蠔既鮮味之餘仲夾雜埋山芋溶既口感,特別地好味🤩🦪鐵盒燒生蠔 $240/半打呢款選用左廣島蠔做主打,店員先將蠔放入鐵盒,加入清酒蒸熟食。令蠔吸收晒清酒嘅精華。到打開已經聞到好香嘅蠔味😻額外再配埋由店員即場切岀黎既芝士,第一次咁樣食蠔😆可以一次過滿足晒貪心嘅口味試哂兩隻口味,各有千秋!🐟鹽燒吞拿魚鮫 $168個份量都唔細😯吞拿魚鮫表面燒到微微焦,肉地都幾厚,但一點都唔老,啖啖肉之餘仲好嫩滑,油脂豐富甘香👍🏾有驚喜‼️

🥗海鮮沙律 $118

🦪日本生牡蠣山芋鍋 $550

再加上日本山芋泥,
令湯底更鮮更甜,最後放上北海道生
蠔,

🦪鐵盒燒生蠔 $240/半打

🐟鹽燒吞拿魚鮫 $168

• 鐵盒燒生蠔
2022-11-14 35 浏览
牡蠣小屋都係一間專門食日本蠔既餐廳,地方環境幾好,什至有室外座位。店員非常有禮,menu主打推介牡蠣鍋。日本生牡蠣山蓉鍋,湯底為昆布湯底再加入新鮮日本時蔬,當然再放上時令既山蓉,質感黏糯帶清香!再放新鮮牡蠣再煮,蠔肉飽滿多汁夠新鮮,再有黏黏山蓉包住,質感更為突出!熱辣辣爆汁牡蠣好滋味又暖胃。好正!鐵盒燒生蠔加拉克萊特芝士,店員將生蠔放入鐵盒再煮,之後要加芝士,質感更香更creamy!!芝士香而不膩,蠔肉熟左都keep到大隻。免治醬汁雞肉,質感夠緊緻,外層燒到金黃焦香,內層有雞軟骨既口感,食起黎爽口爽脆又夠香!蛋汁夠香又滑,不得了咁正。南蠻雞,炸得香脆,雞肉好 juicy, 味道幾好唔過咸,topping既蛋黃他他醬幾香,中和過多肉既膩!食到停不了。
牡蠣小屋都係一間專門食日本蠔既餐廳,

日本生牡蠣山蓉鍋,

湯底為昆布湯底再加入新鮮日本時蔬,當然再放上時令既山蓉,

質感黏糯帶清香!再放新鮮牡蠣再煮,

蠔肉飽滿多汁夠新鮮,

再有黏黏山蓉包住,質感更為突出!

熱辣辣爆汁牡蠣好滋味又暖胃。好正!
鐵盒燒生蠔加拉克萊特芝士,

店員將生蠔放入鐵盒再煮,

之後要加芝士,質感更香更creamy!!芝士香而不膩,

蠔肉熟左都keep到大隻。
免治醬汁雞肉,

2022-11-09 57 浏览
一直很想試這間以蠔為主題的居酒屋,但比較難訂,終於人少少,試了一餐。當然要食生蠔,當日推介係岩手縣的生蠔,係好新鮮,有甜味,值得一讚。既然來到,就嘗盡蠔菜色,吃了蒸蠔,正!炸珍寶蠔,坦白說比較迷你,但都好味!仲有燒雞翼裡面釀了蠔,有手工,有創意,讚!但其他菜色一般,海鮮沙律有點魚腥味,燒鳥如豚肉蛋燒比較鹹,雞肉棒也是偏鹹,可能是希望客人喝多點酒吧!講到飲品,無酒精的檸檬梳打幾好味,但whisky highball 幾乎完全沒有威士忌的味道,好似飲緊梳打水咁,要扣分!

2022-11-09 36 浏览
銅鑼灣生蠔專門店之前食過咁多餐Omakase 最令我念念不忘既就係佢地既生蠔,今日搵到呢間位於銅鑼灣樓上專門食生蠔既餐廳,由日本人開設及主理,以日本生蠔為主題,選用多個產地既生蠔,亦有日式料理可供選擇✨海鮮沙律 ($118)頭盤我地揀左個海鮮沙律,有三文魚粒同油甘魚粒,上面鋪左啲三文魚籽,鮮味十足又開胃😋😋😋✨日本生牡蠣山芋鍋 ($550)店員推介我試下佢地既牡蠣鍋,用既係北海道生蠔,都幾大隻,先將大蔥同蔬菜放落鍋,再倒入山芋泥,令整個鍋濃稠度提升,口感更鮮甜😎✨鐵盒燒生蠔 ($240/半打)呢個鐵盒燒生蠔係餐廳既招牌菜,幾乎每枱必點既,佢地選用左廣島蠔,店員會一手包辦整好哂放到你面前,打開已經聞到好香蠔既鮮味,我地仲加配左芝士,一次過試哂兩個口味✨鹽燒吞拿魚鮫 ($168)吞拿魚鮫表面燒到微焦,啖啖肉又好嫩滑,油脂豐富又甘香,推介💯✨Kagura Lemon Soda ($48) & 西柚汁 ($38)飲品就揀左檸檬梳打同西柚汁,配生蠔同吞拿魚鮫好夾😋😋
銅鑼灣生蠔專門店

✨海鮮沙律 ($118)

✨日本生牡蠣山芋鍋 ($550)

✨鐵盒燒生蠔 ($240/半打)

✨鹽燒吞拿魚鮫 ($168)

飲品就揀左檸檬梳打同西柚汁,配生蠔同吞拿魚鮫好夾😋😋
2022-11-07 35 浏览
今日專登出咗銅鑼灣,慕名去食呢一間牡蠣專門店!率先點左半打鐵盒燒生蠔🦪,係蒸之前,職員會拎過黎俾你望一望再用gas 爐燒,再次打開蓋嘅時候已經聞到好香好鮮,食落多肉,蠔肉豐厚。朋友怕腥口,所以額外加配咗芝士去襯托,食落濃郁!另外職員亦都推薦我哋試牡蠣鍋,果然,真係喺其他地方唔會搵到!先將大蔥,日本蔬菜放入清湯,再逐隻逐隻生蠔落鍋,蠔肉唔縮水,味道亦唔腥,可以成個鍋清左,湯底越煲越黏身,食完好暖!最後加多左串日本手羽同一份醬燒糰子,口感煙韌,粒粒圓潤,味道又咸又甜,幾特別☺️☺️
今日專登出咗銅鑼灣,慕名去食呢一間牡蠣專門店!

• 鐵盒燒生蠔(半打)
餐廳係樓上鋪,面積唔算大,所以想黎既話記得要book位🙈呢次安排坐左bar枱位,位國之間都幾闊落,枱都夠大放野食🍢🦪🐥🐮🍶值得一提既係所有店員都好好服務態度,成餐飯食得好愉快😚🦪鐵盒燒生蠔(6隻)$240黎到蠔既專門店冇理由唔食蠔😆本身都驚驚地會唔會燒得太老會韌,好好彩6隻大生蠔都燒得岩岩好,飽滿多汁,店員介紹生蠔係用清酒煮,建議第一隻食左原味先,真係幾好食,好鮮!桌上附有檸檬汁同辣味檸檬汁調味,不過我覺得都係原味最好食!🥰🥚明太子玉子燒 $108玉子燒都超推介🌟沙律醬.明太子.芝士.玉子,所有材料加埋竟然一啲都唔膩,同埋玉子燒得好滑👍🏻👍🏻👍🏻🫖🍚明太子茶漬飯 $58其實本身已經食得好飽,不過見到隔離枱叫好似幾吸引🤤果然冇令我失望,湯底清甜,而且係用飯有輕輕煎過😳少少焦香味加上明太子既咸香同茶湯,好食到一口氣清左🤣🐟炸大池魚 $98真心…唔推介😅係我孤陋寡聞,又預先冇問到店員,我真係想像唔到炸大池魚上碟會係吉列魚柳咁樣😂吉列魚都冇乜問題,但可惜魚身較薄,雖然炸粉冇佔條炸魚既一半😂魚肉真係見到既咁大條,不過炸粉同魚肉都幾分離,同埋有細骨🙊伴碟有跟他他醬同炸豬排汁,2款醬汁點魚肉都幾好味

值得一提既係所有店員都好好服務態度,成餐飯食得好愉快😚

🦪鐵盒燒生蠔(6隻)$240
明太子玉子燒

🥚明太子玉子燒 $108
明太子茶漬飯

🫖🍚明太子茶漬飯 $58
炸大池魚

🐟炸大池魚 $98
伴碟有跟他他醬同炸豬排汁,2款醬汁點魚肉都幾好味,因為條魚冇乜鮮味😂唔洗擔心蓋過魚味😂呢個價錢我食多3串串燒好過😂😂

食完條魚唔係咁開心要食返啲串燒平衡下🍢
雞蛋豬肉

🐷雞蛋豬肉 $38
呢串係用豬肉片包住溏心蛋,食既時候要小心爆汁😆溏心蛋口感柔軟,即使燒過都冇過熟,外層包埋既豬肉片燒得好香,兩者加埋好惹味!
🐥鹽燒雞腎 $38
喜出望外既雞腎!一啲都唔韌唔硬,好彈口!
🐥鹽燒雞軟骨 $38
呢款都幾特別,唔係出面普通既粒粒雞軟骨,呢隻軟骨部分大舊啲,仲會連少少雞肉,幾有咬口
🐥鹽燒雞心 $38 🐮鹽燒牛舌 $48
呢2款都正常發揮,overall黎講串燒幾高質👍🏻

明太子玉子燒
明太子茶漬飯
  • 明太子芝士玉子燒
正值立冬,當然要食返啲暖,今日專程嚟到呢度食佢嘅招牌鍋!👍🏻牡蠣鍋黎得呢一間專門食日本蠔嘅餐廳,當然不能夠錯過所有包含牡蠣嘅菜式。餐廳職員會先捧原材料比顧客望一望再進行烹調,確保貨真價實!先把日本蔬菜放入鍋裏熬煮,再添上山蓉,令湯底更鮮更甜,最後放上手掌咁大隻嘅生蠔,暖胃又飽肚。職員更加悉心切上一個花瓣圖案,令成個菜式更加美觀!生蠔煮至半生熟的狀態,食落更滑嫩,亦帶點蠔汁!👍🏻鐵盒燒生蠔半打好似係嚟到必點嘅菜式之一,全部即叫即開殼,蠔肉飽滿,極具鮮甜,帶點鹹鹹嘅海水味。另外更額外追加拉克萊芝士,鋪上滿滿一層芝味濃香嘅厚芝士,帶點奶滋滋又有拉絲效果,食落變咗另一個風味。👍🏻海鮮沙律色彩繽紛嘅沙律非常豐盛,沙律菜爽甜加上魚生嘅新鮮,成為一個非常開胃又夠健康嘅前菜!👍🏻串燒居酒屋必點嘅串燒當然係囊中物!鹽燒牛舌非常爽口,汁燒牛腹肉牛味好香,肉質偏硬帶點嚼勁!

正值立冬,當然要食返啲暖,今日專程嚟到呢度食佢嘅招牌鍋!

👍🏻牡蠣鍋

👍🏻鐵盒燒生蠔半打

👍🏻海鮮沙律

👍🏻串燒

2022-11-05 29 浏览
🤤又是時間食蠔先嚟一個牡蠣鍋,湯底加入豆苗金菇等等,上邊鋪山芋蓉再加蠔🤤湯滾起等一分鐘食得,啱啱熟嘅蠔厚肉鮮甜,加咗山芋蓉入口更Creamy鐵盒燒生蠔食到蠔嘅原味,鮮甜肥美~ 加芝士係新食法Raclette Cheese乳香味濃同蠔係勁夾,感覺會無咗單調和牛卡爾帕喬係沙律類~ 牛肉味濃郁帶少少油香,配洋蔥食口感豐富串燒類即叫即燒,牛舌爽口,雞翼皮脆肉嫩是日Jac選🤭日本生牡蠣山芋蓉鍋鐵盒燒生蠔半打(追加拉克萊特芝士)和牛卡爾帕喬串燒:牛舌/ 牛胸腹肉/ 雞翼
🤤又是時間食蠔
啱啱熟嘅蠔厚肉鮮甜,加咗山芋蓉入口更Creamy

串燒類即叫即燒,牛舌爽口,雞翼皮脆肉嫩

是日Jac選🤭
日本生牡蠣山芋蓉鍋
鐵盒燒生蠔半打(追加拉克萊特芝士)
和牛卡爾帕喬
串燒:牛舌/ 牛胸腹肉/ 雞翼
2022-11-04 31 浏览
呢間以食日本蠔為主,之前有人介紹得好吸引,就同朋友嚟慶生🥳一出𨋢門,已經充斥住濃濃嘅海水味本身見好多人叫食「鐵盒燒生蠔」不過我哋都係鍾意食生蠔多啲所以就叫左2隻「岩手縣生蠔」,海水味比較重啲,口感亦較爽口呢款完全岩哂我哋口味❤️另外兩款就比較creamy,所以我哋就無order~~即叫即開嘅赤貝勁新鮮非常鮮甜爽口「Sashimi Deluxe」呢盤嘅所有刺身都好新鮮❤️而海膽海膽更加係亮點口感好細滑又夠甘甜,真係新鮮無比‼️我哋已經諗緊下次要再嚟食除左海鮮好食之外,串燒都好正不論調味、肉質嘅口感都控制得好好‼️唯一唔好嘅係雞軟骨嘅軟骨太大塊,食嘅時候比平時硬,如果軟骨唔好咁大舊就更好喇!
呢間以食日本蠔為主,
之前有人介紹得好吸引,就同朋友嚟慶生🥳

一出𨋢門,已經充斥住濃濃嘅海水味

本身見好多人叫食「鐵盒燒生蠔」
不過我哋都係鍾意食生蠔多啲

所以就叫左2隻「岩手縣生蠔」,海水味比較重啲,口感亦較爽口

呢款完全岩哂我哋口味❤️
另外兩款就比較creamy,所以我哋就無order~~
即叫即開嘅赤貝勁新鮮

非常鮮甜爽口

「Sashimi Deluxe」
呢盤嘅所有刺身都好新鮮❤️
而海膽海膽更加係亮點

口感好細滑又夠甘甜,真係新鮮無比‼️
我哋已經諗緊下次要再嚟食

除左海鮮好食之外,串燒都好正

不論調味、肉質嘅口感都控制得好好‼️
唯一唔好嘅係雞軟骨嘅軟骨太大塊,食嘅時候比平時硬,
如果軟骨唔好咁大舊就更好喇!
2022-11-04
2022-10-31 35 浏览
每逢有嘢慶祝,我地都會不約而同地黎book Kagura. 因為呢度有我地都好鍾意食既蠔!而且環境和侍應都十分nice. 今次我地就食左:1) (半打)鐵盒燒生蠔 $240呢個招牌菜不得了! 侍應會首先係客人面前展示將會開殼的生蠔,一共6隻巨型生蠔🦪。如果開完發覺其中有一隻細點,師傅就會加多一隻俾你。一共7隻。而且我地今次就額外加左$42拉克萊特芝士,所以我地有其中三隻生蠔面就會有剛融的芝士係面頭。 不得不讚賞,每隻生蠔都十分漲卜卜,爆滿度十足,一啖咬落去,鮮味的汁液噴湧在口腔,真的讓人十分滿足!而加左芝士的蠔就別樣風味,芝士控一定要加呀!因為師傅真係俾好多!不過其實我覺得因為呢隻芝士本身都好rich,所以真係好夠味!芝士控一定一定記得食呀!2)日本生蠔山蓉鍋 $550其實上次黎都已經食過呢個,但因為太正,所以今次都encore ! 而且今次多左個山蓉舖係面。鍾意食日本野都知呢個山蓉唔係間間日本餐廳都會提供,要好正宗見到既機率就大點。所有食材,都會係煮之前俾客人睇一次個新鮮度。 見到師傅首先會係小鍋上鋪上一層日本蔬菜,以便湯底可以更甜,唔好睇小呢d蔬菜,全部都日本料,而且對健康十分有好
今次我地就食左:
1) (半打)鐵盒燒生蠔 $240

2)日本生蠔山蓉鍋 $550
其實上次黎都已經食過呢個,但因為太正,所以今次都encore ! 而且今次多左個山蓉舖係面。鍾意食日本野都知呢個山蓉唔係間間日本餐廳都會提供,要好正宗見到既機率就大點。所有食材,都會係煮之前俾客人睇一次個新鮮度。 見到師傅首先會係小鍋上鋪上一層日本蔬菜,以便湯底可以更甜,唔好睇小呢d蔬菜,全部都日本料,而且對健康十分有好處。然後,就將山蓉滿滿地舖在蔬菜上面,山蓉對脾胃十分好,呢個煲簡直是日本長壽秘訣~哈哈。 最後,師傅就把超肥美生蠔靚靚地舖在山蓉上。哇!視覺上都十分吸引! 大概煮到生蠔變白就可以食啦! 呢d天氣轉季節,食下健康養生鍋就最好不過啦! 超愛山蓉!煮完我地將山蓉舖在生蠔一起食,真係另一種口感,未食過但好正!

3)特上刺身拼盤 $390
黎得日本餐廳,又點少得刺身呢!呢個刺身拼盤一共有6種刺身,而且每一片都成塊磚咁厚,絕對唔會好似某些餐廳係一薄片一薄片咁! 加上,每一舊都好鮮甜!入口清新,一啖接一啖!性價比超級高! 你除開都係32.5 一舊,簡直係全港獨有咁濟!啊哈哈~ 所以,呢間餐廳先可以做到我地心頭好~

服務質素方面,呢度侍應好有禮貌,好體貼,會主動加茶,換碟~而且見他們同另外兩台客人都有講有笑,應該真係好多熟客仔!
2022-10-29 51 浏览
去完銅鑼灣行街,就去到一間食蠔的日本餐廳食個午餐,一打開lift門就見到餐廳裝修很有日本風格,座位都是吧枱和榻榻米為主,服務員大多數都是日本人!鮮魚壽司定食定食包括沙律、小食、十件壽司和餐湯。每一件壽司🍣上面的刺身色澤都好新鮮,其中牡丹蝦壽司晶凝通透,鮮甜爽口,帶子壽司入口清甜,中拖羅魚脂好香好肥美,其餘嘅壽司都好好食!日本生牡蠣山芋蓉鍋鍋物包括六隻日本生蠔🦪一盆野菜及山芋蓉醬,店員先準備好昆布湯,滾起後加入雜菜,再淋上山芋蓉及生蠔,生蠔大約煮60秒就可以食得,生熟度啱啱好,大大粒咬開多汁又清甜,超美味,值得推介😋!

鮮魚壽司定食