2019-10-01 480 浏览
未到Friday先happy, 约朋友仔行街食饭, 尖咀最好~ 食都好方便~ 想食韩烧,呢间好得体,见到招牌上嘅厚牛肉已经流晒口水~一坐底,侍应已经比水,同前菜。前菜有泡菜、腌青瓜、中华沙律,样样都咁开胃~烧牛肉要时间,肚饿到死点忍得住。所以又嗌啲小食。樱花虾粟米饺子超正。樱花虾多到满泻,饺子馅又包满,外皮好脆 😋当然唔少得清新豆腐沙律配芝麻汁,有蔬菜平衡下,均衡饮食~戏玉到啦~ 有A4和牛牛肩肉薄切配苹果条。牛肩肉新鲜,唔需要腌。烧好加埋苹果条齐食。牛肉喺口度化开,加埋爽甜嘅苹果中和,零油腻感 🤤美国prime牛肋骨,两件,剪开再烧,依然惹味啖啖肉。净烧牛唔够食,叫多个石头拌饭, 可以拣猪、牛、鸡。咁我地梗系要牛肉啦。石头锅饭烧到热一热,侍应仲可以帮你捞埋~ 劲多餸,又冬菇,又滑蛋,又腌青瓜、翠玉瓜... 饺子食唔晒嘅樱花虾仲捞埋落去,香口好食 😋😋😋除左食,仲有饮。朋友要凤梨梳打特饮,我要草莓梳打特饮。粒粒草莓🍓,好饮又解渴~

烧牛肉要时间,肚饿到死点忍得住。

当然唔少得清新豆腐沙律配芝麻汁,有蔬菜平衡下,均衡饮食~

美国prime牛肋骨,两件,剪开再烧,依然惹味啖啖肉。

2019-09-26
  • A4和牛牛肩肉薄切配苹果条
  • 樱花虾粟米饺子
2019-09-26 477 浏览
呢一间位於棉登径嘅《牛魔》装修型格, 从外观上估唔到原来系食韩国烧烤。一入餐厅,一定会被墙上那一幅手绘少女壁画所吸引。少女嘅甜美笑容,打到咗食客嘅心, 加咗几分亲切感。食韩国烧烤最怕就系被油烟燻到全身都是烧肉味。 呢度嘅抽风系统做得相当之好, 保证唔会食完饭之後, 经过嘅人都知你食完烧肉。坐好之後,店员就会放上几碟韩式餐前泡菜。 有韩国泡菜, 麻油大豆芽, 以及腌青瓜, 为之後丰盛嘅大餐作好准备。叫得做《牛魔》就梗系主打各款高质素嘅牛肉啦, 呢度有来自唔同国家嘅牛提供,包括有日本和牛、澳洲和牛、以及美国prime等等。牛肉方面,提供咗牛脷、 牛小排、 牛肋骨等供食客选择。《豆腐沙律配芝麻汁》$68 由於食烧肉较为油腻,所以喺餐前就点咗一个非常清新嘅豆腐沙律。豆腐嫩滑,带有浓郁嘅豆香, 沙律菜方面选用咗新鲜爽口嘅椰菜, 椰菜嘅清甜配上浓香嘅芝麻酱, 非常清新。 另外亦加入咗脆口嘅松籽以增加口感。《美国Prime 酱油牛肋骨》$198, 黎到重头戏~酱油牛肋骨, 牛肋骨嘅份量相当多, 店员细心咁帮我哋将牛肋骨剪成小份,再喺火炉上面烧烤, 拿捏嘅时间相当重要, 既要将外面烧得金黄香脆, 亦要

牛肉方面,提供咗牛脷、 牛小排、 牛肋骨等供食客选择。

《美国Prime 酱油牛肋骨》$198, 黎到重头戏~酱油牛肋骨, 牛肋骨嘅份量相当多, 店员细心咁帮我哋将牛肋骨剪成小份,再喺火炉上面烧烤, 拿捏嘅时间相当重要, 既要将外面烧得金黄香脆, 亦要保持肉质嫩滑, medium 熟度就系我嘅最爱, 既可以食到牛肉嘅鲜嫩质感, 亦可以保留肉汁。

《全天然豚肉五花腩》$110, 韩国烧肉除咗烧牛肋骨之外, 五花腩亦是我至爱之一, 大火将五花腩嘅油份迫出, 食起呢就冇咁油腻。 食之前用新鲜爽脆嘅生菜将五花腩包好, 加入自己喜爱嘅酱汁, 更加能食出韩国风味。

《石锅拌饭》$110, 食韩国餐有点少得石锅拌饭呢? 用热辣辣嘅石头锅盛载着材料丰富嘅伴饭, 里面有烧牛肉、腌青瓜、翠玉瓜、萝卜丝等,色彩缤纷,令人垂涎欲滴。 加入少许韩式辣酱, 甜甜辣辣 ,味道更加开胃。

《香葱海鲜煎饼》$85, 海鲜煎饼嘅馅料丰富, 入面除咗有虾肉之外亦加入咗鱿鱼, 海鲜煎饼两边都煎得金黄香脆, 用来佐酒一流。

总括嚟讲, 呢一家餐厅嘅质素相当高。 地点方便不在话下, 最重要系食物质素高, 抽气做得好, 食完唔会成阵烧烤味, 店员服务又周到, 值得推介。

• 全天然豚肉五花腩(薄切跟生菜)
  • 美国Prime牛肋骨
2019-08-19 2039 浏览
今日嚟到尖沙咀棉登径嘅牛魔,一坐低已经有前菜三碟,有青瓜,芽菜同埋中华沙律,而提供嘅酱汁就有烧肉汁,玫瑰盐仲有海盐。夏日炎炎,梗系要叫杯啤酒消下暑先喇,既然食和牛, 就配返日本啤酒SuntoryPremium Malt. 友人就叫咗鳯梨梳打特饮,佢就话菠萝都几重,几好饮。A4和牛沙朗刺身伴海胆和牛刺身嘅质地好软好滑,不过生牛由於牛味唔会好浓,就咁食就会略嫌单调,配上咗鲜甜嘅海胆正好丰富返个味道,令我觉得呢个组合十分配搭。美国Prime酱油牛肋骨牛肋骨已用酱油腌过,腌得几甜,入口肉汁丰富,用嚟送饭一流。店员会帮客人烧埋牛肉,不过会烧得比较熟,如果喜欢食生啲嘅朋友记住同店员讲声先喇。A4和牛牛肩肉薄切配苹果条牛肩肉切得薄,唔洗烧太耐就食得,店员烧到一半就会将苹果条放上牛肉上面然後卷起,再烧一下之後就食得喇。苹果条嘅出现正好中和咗和牛嘅油腻,再加上爽脆嘅口感,不错。泡菜豚肉煎饼煎饼嘅质都几烟韧,中间的配料亦几脆口,辣辣地, 都算几惹味。另外要赞一下呢度嘅抽风系统,食紧嘅时候都唔会闻到好大油烟味,走嘅时候都唔会觉得件衫有烧肉味。
今日嚟到尖沙咀棉登径嘅牛魔,
一坐低已经有前菜三碟,有青瓜,芽菜同埋中华沙律,
而提供嘅酱汁就有烧肉汁,
玫瑰盐仲有海盐。

夏日炎炎,
梗系要叫杯啤酒消下暑先喇,
既然食和牛, 就配返日本啤酒Suntory
Premium Malt. 友人就叫咗鳯梨梳打特饮,
佢就话菠萝都几重,
几好饮。
A4和牛沙朗刺身伴海胆

和牛刺身嘅质地好软好滑,
不过生牛由於牛味唔会好浓,
就咁食就会略嫌单调,

美国Prime酱油牛肋骨
牛肋骨已用酱油腌过,
腌得几甜,入口肉汁丰富,
用嚟送饭一流。店员会帮客人烧埋牛肉,
不过会烧得比较熟,
如果喜欢食生啲嘅朋友记住同店员讲声先喇。

A4和牛牛肩肉薄切配苹果条
牛肩肉切得薄,
唔洗烧太耐就食得,
店员烧到一半就会将苹果条放上牛肉上面然後卷起,
再烧一下之後就食得喇。苹果条嘅出现正好中和咗和牛嘅油腻,
再加上爽脆嘅口感,
不错。

煎饼嘅质都几烟韧,
中间的配料亦几脆口,
辣辣地, 都算几惹味。

另外要赞一下呢度嘅抽风系统,
食紧嘅时候都唔会闻到好大油烟味,
走嘅时候都唔会觉得件衫有烧肉味。
2019-08-02
庆祝纪念
纪念日
作为牛魔王,黎呢间牛魔简直最适合不过。装修型格,呢度播住轻快既欧美流行曲,但其实系一间日本 x 韩国既烧肉餐厅,净系睇枱上面既餐具摆设已经知道,有日式筷子,仲有韩国既大头羹。一坐低已经有前菜三碟,同样系有韩有日,有芽菜、青瓜仲有中华沙律。前菜模式同好多韩式舖头一样系无限添加。咁啱食晒中华沙律之际,店员加左泡菜比我,正啊,净系前菜已经超丰富喇。餐牌有日本、美国、澳洲既牛任君选择,我就拣左一款日本牛同一款美国牛。等左五分钟主菜就黎喇。打完卡之後侍应就帮手烧,首先用一块牛脂肪扫个炉面,然後就开始烧喇。A4西冷50g($130),西冷薄切。配甜豉油加生蛋做酱。侍应烧一分钟左右已经食得,到七成熟左右,略嫌熟左少少,不过因为无腌制过,所以依然有好自然既牛味。美国Prime酱油牛肋骨($198),有两大块,腌制过既所以基本上唔系点任何酱料已经超够味。牛肋骨因为厚身好多,所以都要烧3-5分钟视乎个人喜好,上一块比较熟,所以今次我特别要求生少少。效果果然非常满意啊,本身腌得几甜,肉质几嫩,咬落够晒juicy,配饭一流。呢度既白饭系珍珠米($20),粒粒分明架。食左咁多heavy野,梗系饮杯清清地既,呢度
作为牛魔王,黎呢间牛魔简直最适合不过。

A4西冷50g($130),西冷薄切。
配甜豉油加生蛋做酱。

食左咁多heavy野,梗系饮杯清清地既,呢度除左梳打,仲有热茶。呢度既热茶系香片。

食左咁耐都无点闻到油烟味,炉边既抽油烟系统果然非常唔错。
2019-08-11
2019-08-09 1406 浏览
今日又陪女友在附近做facial,之後谂住系棉登径搵食,见到这间日韩式烧肉店好似唔错,就入去试试这间餐厅主打美国、日本、澳洲和牛,入到去环境都很好,座位好宽阔,坐得好舒适睇完餐牌,懒得自己烧,就叫咗set lunch服务很好,下单不久就先送上前菜、沙律、餐汤,前菜很韩式有三小碟,分别是芽菜、泡菜和腌青瓜,沙律配芝麻酱,餐汤超好饮,有点似韩式雪浓汤,而且更浓烤酱汁牛肉餐(配白饭及特选餐汤)- 日式烤肉feel,而且牛肉鲜嫩多汁,劲juicy,配合大量洋葱香气四溢,更加美味,铁板上令牛肉能保持到热度所以更香,更正安格斯特选牛肉眼丼饭餐(配特选餐汤)- 店员话此餐肉眼指定五成熟,半生熟嘅安格斯肉眼扒烧得好靓,肉味很浓再配上满满嘅紫菜、炸蒜,口感很好,好有层次,而且饭沾满了肉汁和烧汁混合而成的汁酱超好味饮品方面我俩也选了梳打特饮,左边是女友的鳯梨梳打特饮,而右边是我的金桔梳打特饮鳯梨梳打特饮 - 菠萝味很重,很浓郁金桔梳打特饮 - 清甜而带有浓郁的金桔味整体可算是一间高质素餐厅,而且性价比不错,下次可试烧肉,自己烧应该又有不同感想

睇完餐牌,懒得自己烧,就叫咗set lunch

前茶、沙律、汤

安格斯特选牛肉眼丼饭餐

鳯梨梳打特饮 - 菠萝味很重,很浓郁

金桔梳打特饮 - 清甜而带有浓郁的金桔味

鳯梨梳打饮 和 金桔梳打特饮

前茶、沙律、汤
鳯梨梳打饮 和 金桔梳打特饮
6天前 11 浏览
韩烧系我最爱❤ 未开餐先食下泡菜、腌青瓜、中华沙律🥗 再叹杯消暑凤梨梳打特饮~ 超浓凤梨味,仲有粒粒蒟蒻。又食下豆腐沙律配芝麻汁,好fresh~招牌樱花虾粟米饺子简空切食,好脆好香口~ 啖啖肉同粟米~ 餐厅好揼本,落左劲多樱花虾~大食鬼先食个牛肉石头拌饭,餸料好多好香口。主菜烧牛就要左A4和牛牛肩肉薄切配苹果条,新鲜配搭,肉又鲜,好食好食 😋😋😋之後又烧美国prime牛肋骨,腌得好入味。肉又够厚,烧起上嚟外脆香,肉软嫩,正~牛魔喎~ 梗系要继续烧,烧多碟和牛牛五花~ 牛五花更厚肉Rrrrr~

韩烧系我最爱❤ 未开餐先食下泡菜、腌青瓜、中华沙律🥗

再叹杯消暑凤梨梳打特饮~ 超浓凤梨味,仲有粒粒蒟蒻。

又食下豆腐沙律配芝麻汁,好fresh~

大食鬼先食个牛肉石头拌饭,餸料好多好香口。

2019-10-04 22 浏览
位於棉登径远离繁嚣的牛魔,系由一班日本和韩国厨师主理的烧肉店,无论装修格局都好有日韩风格我哋一人叫咗一个午餐set,每个写分别有中华沙律、芽菜、麻辣青瓜、麻酱捞新鲜嘅沙律菜,仲有个清清地嘅海带汤酱汁牛肉系甜甜地,牛肉充分索哂d味,又淋又甜,就连洋葱都好淋好甜,比起平时生生地既洋葱真系好食好多,好快我连洋葱都食哂最後我成碗饭都食得哂安格斯既肉质系较实,而且牛肉味较重依家跟餐只需加8蚊就有桃子汁、18蚊就有乳酸梳打饮啦
最後我成碗饭都食得哂
安格斯既肉质系较实,而且牛肉味较重
依家跟餐只需加8蚊就有桃子汁、18蚊就有乳酸梳打饮啦
2019-09-29
2019-10-04 15 浏览
尖沙咀K11对出嘅棉登径一向都有好多好野食,今日就搵左个FD部我试呢间牛魔。可能我放工放得早,未到繁忙时间,舖入面唔算多人,空间相寛阔光猛。 我櫈都未坐暖就即刻上左3碟小食,服务很快。 朋友黎到後就叫野食等上菜,一开始就叫左杯乳酸梳打,乳酸唔太浓,加上梳打的泡泡,炎炎夏日下非常解渴。 前菜系麻酱豆腐沙律,青瓜、椰菜丝青硊爽口,豆腐软软滑滑,加上卜卜脆嘅松子同香甜嘅麻酱,好开胃。 之後上菜系鲜带子,一眼望落去以为系刺身,稍微烧一烧己经食得。带子已事先经过调味,唔洗蘸汁蘸盐都很鲜甜肥美。 然後就系厚切猪五花,猪肉要比较熟,啱啱好将厚切的油脂蒸发掉一点,食落好脆口,肉味浓口,又不会油。 到主菜酱油Prime 牛肋骨,油脂分布平均,从颜色看得出牛肋骨被特制酱油浸泡很久,而且摊返开非常长。肉质非常松软,酱油入味,肉汁丰富,很和味。 之後系石锅饭,入面有芽菜青瓜泡菜,小小辣,又有煮很很淋的牛肉,将胃入面剩余嘅小小空位塞满,又将之食肉嘅油腻解一解。 结论:

我櫈都未坐暖就即刻上左3碟小食,服务很快。

结论:
2019-10-02 26 浏览
在放假时我约了阿哥到尖沙咀,选择了这间是韩日式餐厅食午餐!环境好宽敞又舒适,空间感好大;坐位梳化好软好坐,可以让客人慢慢享受品嚐;更有一个大型厨房,开放性让客人见到师傅准备食材,墙上有一幅好靓的女子人像,好有感觉又抢眼;这里的服务好好,有礼友善又有效率!午餐主要是丼及二人、四人餐选择,晚餐主力是韩烧,有不同国家的肉类及海鲜。午餐包括有鸡、豚肉、牛肉及海鲜选择。1. 前菜:芝麻酱沙律菜、3小碟前菜、特选餐汤芝麻酱沙律菜好新鲜好爽口、特选餐汤是微微咸香海带汤、3小碟(泡菜、青瓜及芽菜)2. 烤酱汁牛肉饭餐香喷喷的烤酱汁牛肉,用以铁板热辣辣送上枱,大块牛肉口感好嫩口、刚刚好的质感,好香口浓郁满满野味酱汁的牛肉,更有好多健康爽甜洋葱,配上粒粒芝麻更香;3. 牛魔石锅饭餐(可选鸡或牛)选了鸡肉,卖相好吸引好靓喔!摆放得好整齐,包括入味嫩滑的粒粒鸡肉,幼条红萝卜丝、好味香菇、爽脆青瓜片、甜美软腍翠肉瓜、爽口芽菜、金黄香滑流心蛋、紫菜丝,另外一小碟加入香辣酱汁让客人自己拌匀所有材料一齐食,饭刚好香软,下面更有脆卜卜饭焦!
在放假时我约了阿哥到尖沙咀,选择了这间是韩日式餐厅食午餐!

1. 前菜:芝麻酱沙律菜、3小碟前菜、特选餐汤
前菜

2. 烤酱汁牛肉饭餐
烤酱汁牛肉饭餐

3. 牛魔石锅饭餐(可选鸡或牛)
乳酸梳打特饮
2019-10-02
前菜
乳酸梳打特饮
2019-10-02 30 浏览
系K-11行完街过黎呢到食野十分方便,店内厨房系开放式,环境都好乾净⋯.D韩式烧肉店都有个吸油烟既机,呢间冇,但又冇咩烧肉油烟味喎有三款前菜,应该系任添,我地都添左一次豆腐沙律配芝麻油$68.泡菜豚肉煎饼$75微嫩,香脆,唔油.美国prime酱油牛肋骨$198呢个必点呀⋯牛肉肉质鲜嫩,牛味浓,配埋个酱汁⋯咬落个口感⋯简直回味呀好易烧,唔怕燶.越南巨物虎虾$85好大只,爽口,唔痴壳石头伴饭$110有鸡肉,菇,瓜,红萝白丝,紫菜加豆瓣酱捞埋一齐食⋯岩晒唔锺意斋食白饭既我.辣豆腐海鲜汤$95唔算超级嫩,有大大只虾,仲有d蚬肉,鱿鱼既海鲜,好饮好开胃呀⋯分到两碗Hoegaarden$65热柠姜$38烧肉配啤酒⋯正,我咳⋯都系饮返杯热饮好啦幅画好靓呀
系K-11行完街过黎呢到食野十分方便
,店内厨房系开放式,环境都好乾净⋯
D韩式烧肉店都有个吸油烟既机,呢间冇,但又冇咩烧肉油烟味喎

有三款前菜,应该系任添,我地都添左一次

豆腐沙律配芝麻油$68

泡菜豚肉煎饼$75
微嫩,香脆,唔油

美国prime酱油牛肋骨$198

好易烧,唔怕燶

越南巨物虎虾$85
好大只,爽口,唔痴壳

石头伴饭$110

辣豆腐海鲜汤$95
⋯分到两碗
Hoegaarden$65
热柠姜$38
烧肉配啤酒⋯正,我咳⋯都系饮返杯热饮好啦

幅画好靓呀

2019-09-26
2019-10-02 23 浏览
今日同细妹吃午餐,㨂咗美食云集的尖沙咀落脚,见到一间气质小店,望餐牌知系食牛的,而且系我最爱的日韩系列,当然就不能错过午市有午餐供应,set lunch同二人套餐,我地决定一人一个一人餐,可以拣自己心水食品。我食牛喜欢全熟,所以拣咗烤酱汁牛肉丼,而细妹就拣咗安格斯特选牛肉眼丼,两个餐都有餐汤、前菜丶沙律跟,净前菜同沙律已经好丰富,食完都填咗三分一个肚,再来主食就更养眼,拷酱汁牛肉用鐡板上桌,买相满分又大份,酱汁带甜味,虽然全熟,亦不影响其肉嫩口感,韩风系列的牛丼~安格斯牛肉眼丼,拣咗五成熟,烤好後盖上形成一个牛山丼,带粉色的牛肉丼,五成熟肉质更嫩滑,入口即化,而且牛味浓郁,若果配埋酱汁吃就完美无缺了。我加钱叫咗杯特饮~金桔梳打,出乎意料的好饮,不但甜度适中,而且与梳打好夹,推荐要饮这家牛店除牛外,也有其他款式种类可拣,而且仲可以烤肉,环境丶气氛丶位置同坐位同👌,而且价钱合理,值得再Encore

2019-09-29 36 浏览
喺尖沙咀行完街又到搵食嘅时候,系无意之中比我哋搵到呢间牛魔!我哋某程度上喺比墙上嘅壁画吸引左入嚟!烧烤配啤酒真心是绝配的!所以我叫左杯 Hoegaarden HK$65, 而且呢度嘅啤酒都唔喺话太贵!而友人因为病病哋,所以只好饮杯热姜茶 HK$38...前菜先黎一个豆腐沙律配芝麻油 HK$68 及泡菜豚肉煎饼 HK$75 ,豆腐沙律够清新,而煎饼又不太油及太辣,味道相当不错!而烧烤主食我哋就点左美国Prime 酱油牛肋骨 HK$198 及越南巨物虎虾 HK$85 !牛肋骨嘅肉货非常非常之鲜嫩而且真常之多肉汁,牛味超浓,绝对是高质嘅牛肉黎!而虎虾都非常之大只,肉质又结实又够爽口弹牙!正呀!由於店内喺采用半开放式厨房,好多人都会担心比较焗同比较大油烟,不过呢度又完全冇呢个问题,仲非常之企理同乾净tim! 最後我哋就叫左辣豆腐海鲜汤 HK$95 同石头拌饭 HK$110 !虽然叫辣海鲜汤,但又唔喺真的好辣,辣道啱啱好,而汤入内仲有大大只虾!石头伴饭非常之足料,有鸡扒有菇有青瓜又有紫菜等,加埋个豆瓣酱同食,真的好惹味呀!仲有专人帮我哋分汤分饭!非常之贴心呀!有机会一定会再黎帮衬呀

豆腐沙律配芝麻油

美国Prime 酱油牛肋骨

越南巨物虎虾 (2件)

石头拌饭
辣豆腐海鲜汤

有机会一定会再黎帮衬呀

豆腐沙律配芝麻油
美国Prime 酱油牛肋骨
越南巨物虎虾 (2件)
石头拌饭
辣豆腐海鲜汤